beste natuurlijke suikervervanger

Beste suikervervangers: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste suikervervangers? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

De volgende keer dat je een vleugje zoetheid wilt toevoegen aan je favoriete eten of drinken, is het slim om misschien wat beter na te denken over welke zoetstof je gebruikt. We eten met z’n alle namelijk veel te veel toegevoegde suiker in de vorm van geraffineerde zoetstoffen zoals witte suiker en fructose-glucosestroop (HFCS). Deze zoetstoffen worden vaak toegevoegd aan dranken, suikerhoudende granen, maaltijden, snacks en desserts.

Hoewel het natuurlijk heerlijk smaakt, kan het eten van te veel toegevoegde suikers een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Diëten met veel toegevoegde suikers zijn bijvoorbeeld sterk verbonden met medische aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes, obesitas en leververvetting.

Hoewel het geen probleem is om te genieten van voedingsmiddelen die af en toe een kleine hoeveelheid toegevoegde suiker bevatten, kan het tot een minimum beperken van je totale suikerinname helpen om het risico op deze aandoeningen te verminderen en je gezondheid te verbeteren.

Er zijn gelukkig genoeg andere opties om voor te kiezen om wat zoetheid toe te voegen. Zo zijn er natuurlijk alternatieven, die vaak ook nog eens calorierijk zijn. Deze omvatten kunstmatige zoetstoffen, suikeralcoholen en plantaardige opties zoals stevia en extract van monniksvruchten.

Lees gauw verder om de beste suikervervanger voor jou te ontdekken!

Beste suikervervangers – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste suikervervangers en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en beoordelingen. 

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan de beste suikervervanger voor jou uit!

1. Stevia Avanz Extract

Stevia Avanz Extract

Als je opzoek bent naar de beste suikervervanger, dan is Stevia Avanz Extract absoluut een van de beste keuzes om voor te gaan. Je hebt vast al wel eens van stevia gehoord als je geïnteresseerd bent in suikervervangers.

Stevia Rebaudiana Bertoni, zoals de kruidachtige plant voluit heet, komt oorspronkelijk uit Paraguay. De zoete smaak zit in de bladeren van de plant. Een blad van goede kwaliteit is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose. Deze sterke zoetstof wordt al eeuwen door de Guarani indianen gebruikt voor zowel inwendig als uitwendig gebruik.

Stevia is te gebruiken om alle dranken en gerechten op smaak te brengen en zoeter te maken. Het heeft een hele lekkere smaak en is bovendien te gebruiken door diabetici.

2. Sukrin Natuurlijke Suikervervanger

natuurlijke suikervervanger

Als je opzoek bent naar de beste suikervervanger, die er ook nog eens uitziet als echt suiker, dan is Sukrin de beste optie voor jou. Je gebruikt Sukrin net zoals kristalsuiker, voor in de thee of koffie, om mee te bakken of in desserts. Sukrin is een natuurlijk en caloriearm alternatief voor zowel suiker als voor kunstmatige zoetstoffen.

Het smaakt en ziet eruit als suiker, is 100% natuurlijk, bevat geen calorieën en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Wat wil je nog meer?! Ook is het tandvriendelijk en ideaal om mee te bakken. Terwijl andere zoetstoffen vaak een kunstmatige smaak hebben, smaakt Sukrin als suiker en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het wordt afgemeten op dezelfde wijze. Het bevat het natuurlijke ingrediënt Erythritol.

3. Erythritol Premium Zoetstof

Een andere geweldige suikervervanger om voor te gaan is. Erythritol Premium Zoetstof Go-Keto. Het is een 100% natuurlijk nul calorie suiker alternatief. Het is de perfecte natuurlijke suikervervanger, zonder calorieën en zonder glycemische index.

De naam Erythritol klinkt misschien wat chemisch, maar het is een volledig natuurlijke suikervervanger.Het is namelijk afgeleid van fruit en planten. Erythritol is een polyol of suiker alcohol van natuurlijke oorsprong, maar dan zonder alcohol en zonder suiker. Erythritol komt voor in verschillende soorten fruit, paddenstoelen en gefermenteerde voedingsmiddelen, maar ook in wijn of kaas.

Erythritol Poeder ziet eruit als en smaakt als suiker en je kunt het op dezelfde manier gebruiken in dranken en eten en tijdens het koken of bakken. Het heeft een frisse zoete smaak en is de perfecte niet-calorische zoetstof.

Bovendien biedt Erythritol veel voordelen ten opzichte van suiker. Het is formeel een koolhydraat en wordt in de voedingstabel als koolhydraten vermeld. Maar het gedraagt zich niet als zodanig. Je lichaam kan het niet opnemen of gebruiken voor energie. Het gaat door je lichaam, onaangeroerd, net als vezels. Daarom kun je de polyolen aftrekken van het totaal aan koolhydraten om de netto koolhydraten of effectieve koolhydraten te krijgen. De glycemische index (GI) van Erythritol is een 0 (nul) en van suiker een 68!

Bovendien verhoogt Erythritol de bloedsuikerspiegel niet en veroorzaakt het geen insulineafgifte in het lichaam. Hierdoor is het ook geschikt voor mensen met diabetes. Verder is Erythritol tandvriendelijk, omdat het de groei van bacteriën in de mond remt en zo de ontwikkeling van cariës en tandsteen kan worden tegengegaan.

4. Beautylin Stevia vloeibaar

Stevia ben je al eerder tegengekomen in dit lijstje, maar hier is nog een andere variant. Stevia Rebaudiana is het zoete geheim van Moeder Natuur. Uit dit kleine zoete plantje wordt ‘steviolglycoside’ gewonnen waaruit een 95% zuivere zoetstof ontstaat. Je kunt dit product gebruiken in koffie of thee, zuivelprodukten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk dus voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt.

Een extra voordeel is dat Stevia totaal geen calorieën bevat en dat je bloedsuikerspiegel er niet van gaat schommelen, iets dat het van gewone suiker wel doet. Het is dus gezond zoet zonder calorieën!

Sommige Stevia merken hebben een bittere nasmaak. Beautylin Stevia is verbouwd in Paraguay onder voor de Stevia plant perfecte omstandigheden en heeft daardoor deze bittere nasmaak niet! Dat maakt Beautylin Stevia de beste kwaliteit Stevia.

5. Vivio Berkensuiker

natuurlijke suikervervanger

En dan de laatste, maar zeker niet de minste optie in dit lijstje: Vivio Berkensuiker. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die van natuur voorkomt in de vezels van vele soorten groente, fruit en bomen, bijvoorbeeld berken. De door dit merk aangeboden xylitol wordt verkregen uit berkenbomen uit Finland. 

De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën en 75% minder koolhydraten dan sucrose. Het wordt langzaam geabsorbeerd en verwerkt in het lichaam met minimale deelname insuline, wat maakt dat het glycemische index van xylitol meer dan 14-voudig lager is dan van de geconsumeerde bietsuiker.

Waarop te letten bij het kiezen voor de beste suikervervangers

Wanneer je opzoek bent naar de beste suikervervangers, zijn er een aantal factoren om goed te overwegen. Hieronder volgen de belangrijkste punten om naar te kijken bij het maken van een beslissing.

– De formule

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten suikers en zoetstoffen bij het beoordelen van welk product het beste bij je voedingsbehoeften past.

Gewone suiker:

Suikers zijn verschillende vormen van enkelvoudige suikers (of enkelvoudige koolhydraten), waaronder monosachariden (glucose, fructose en galactose) en disachariden (lactose, sucrose en maltose) die tijdens de verwerking aan voedingsmiddelen en dranken worden toegevoegd of die je los kunt kopen om zelf toe te voegen aan je eten en drinken. Dit is het suiker zoals we het kennen en waarvan we weten dat het niet gezond is.

Er zijn veel verschillende namen voor toegevoegde suiker die worden gebruikt in de voedingsindustrie, die allemaal calorieën bevatten en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en daarom worden beschouwd als voedingszoetstoffen. Dit artikel bestaat juist uit een lijst met de beste suikervervangers, dus dit soort suikers kom je er niet in tegen.

Suikeralcoholen:

Deze categorie zoetstoffen is een soort koolhydraatklasse die polyolen worden genoemd en welke goedgekeurde suikervervangers zijn en niet als toegevoegde suiker worden beschouwd. Ze zijn doorgaans lager in zoetheid dan gewone suiker, variërend van 25-100% in zoetheid, en ook lager in calorieën, variërend van 0,2 calorieën/gram tot 3 calorieën/gram.

Door hun unieke chemische structuur worden ze niet volledig verteerd en geabsorbeerd en hebben daarom minder directe invloed op de bloedsuikerspiegel. Suikeralcoholen variëren in hun effecten op de bloedsuikerspiegel, waarbij erythritol het laagst scoort op de glycemische index voor suikeralcoholen. Het is belangrijk op te merken dat suikeralcoholen gastro-intestinale bijwerkingen kunnen veroorzaken, waaronder winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree, vooral bij overmatige consumptie.

Voorbeelden van suikeralcoholen zijn: xylitol, sorbitol, lactitol, mannitol, erythritol en maltitol. Je vindt in onze lijst ook een aantal van deze opties terug.

Zoetstoffen:

Veel zoetstoffen met hoge intensiteit worden ook wel kunstmatige zoetstoffen genoemd, ongeacht of ze kunstmatig zijn afgeleid. Al deze zoetstoffen zijn ofwel kunstmatig gemaakt of ze zijn plantaardig. Plantaardige zoetstoffen met hoge intensiteit worden niet minimaal verwerkt – ze vereisen veel verwerking om de verbindingen te extraheren die worden gebruikt om zoetstoffen te maken.

Zoetstoffen met een hoge intensiteit worden beschouwd als niet-voedzame zoetstoffen, wat betekent dat ze zoetheid bieden zonder toegevoegde calorieën, koolhydraten of grammen suiker en daarom geen directe invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Ze hebben een veel zoeter smaakprofiel dan gewone suiker (stevia is bijvoorbeeld ongeveer 250 keer zoeter), dus er is maar heel weinig nodig om een ​​zoet product te maken.

– Smaak- en zoetheidsprofiel

Zoals je misschien al weet of wel kunt raden, variëren suikeralternatieven in smaak en zoetheid. Sommige producten, vooral de meer bewerkte opties, hebben een bittere nasmaak. Als je de voorkeur geeft aan een heel zoet alternatief voor suiker, is stevia bijvoorbeeld zoeter dan gewone suiker. Suikeralcoholen, zoals xylitol en erythritol zijn vergelijkbaar met of minder zoet dan gewone suiker. Het is daarom belangrijk om van te voren na te denken waar je naar opzoek bent. Je zou ook verschillende opties uit kunnen proberen om je favoriet te vinden. Door de klanten beoordelingen door te lezen van een bepaald product kun je ook al snel achter de smaak, kwaliteit en het zoetheidsprofiel van een bepaalde suikervervanger komen.

– Gebruik

Overweeg hoe je van plan bent suikeralternatieven te gebruiken voordat je er een kiest. Bij het gebruik van suikeralternatieven bij het bakken, kunnen de verschillende smaken, texturen, smaken en chemische samenstellingen de resultaten van hetgeen wat je bakt goed beïnvloeden. Verschillende suikervervangers hebben een verschillende textuur. Sommige opties, zoals stevia, zijn bijvoorbeeld vloeibaar, terwijl andere opties een poeder zijn of juist precies dezelfde textuur als echte suiker hebben. Denk ook hier weer na over waar je naar opzoek bent en kies op basis daarvan de beste suikervervanger voor jou uit.

beste suikervervanger

Veelgestelde vragen over suikervervangers

Hopelijk heb je bij deze de beste suikervervangers voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen. 

– Waarom is het belangrijk om minder suikers te eten?

We weten tegenwoordig allemaal wel dat suikers niet gezond zijn. Hoewel het eten van kleine hoeveelheden meestal geen kwaad kan, is een te hoge inname van suiker erg ongezond. Het is dan ook goed om in gedachten te houden dat het eten van te veel toegevoegde suikers schadelijk kan zijn voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het eten van te veel suikers wordt in verband gebracht met veel ziektes en aandoeningen, zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes, obesitas en leververvetting.

Bovendien hebben mensen met een dieet met veel toegevoegde suikers een groter risico op depressie dan mensen met een laag dieet. Het kan dus ook invloed hebben op je mentale gezondheid. Daarnaast kan een suikerhoudend dieet ook je mondgezondheid schaden door de schadelijke bacteriën in je mond te voeden, waardoor je risico op gaatjes en tandvleesaandoeningen toeneemt.

Toch hoef je toegevoegde suiker niet koste wat kost te vermijden, maar probeer je inname gewoon te verminderen, helemaal als je er nu veel van eet. Een geweldige en gemakkelijke manier om dit te doen is door over te stappen op een van de beste suikervervangers. Daarnaast is het volgen van een gezonder dieet met minder suikers natuurlijk ook belangrijk. Een uitgebalanceerd dieet dat voornamelijk bestaat uit hele, voedzame voedingsmiddelen – vooral groenten en fruit – levert de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid.

– Wat is het gezondste alternatief voor suiker?

Alle opties in onze lijst zijn geschikt als suikervervanger en een stuk gezonder dan suiker zelf. Kunstmatige zoetstoffen en suikeralcoholen bevatten weinig tot geen calorieën en suiker en hebben daarom geen directe invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor ze een goede optie zijn voor mensen die hun toegevoegde suikerinname willen verminderen. Ze kunnen ook nuttig zijn voor mensen met diabetes type 2 die moeite hebben om hun suikerinname te verminderen.

Er zijn ook natuurlijke suikervervangers zoals honing en ahornsiroop, maar houdt er rekening mee dat hier wel meer calorieën inzitten. Het is belangrijk om na te denken over de invloed van het product op de bloedsuikerspiegel en insuline. Ahornsiroop en honing zijn twee natuurlijke opties, maar houd er rekening mee dat ze ook van invloed zijn op insuline en bloedsuiker Deze producten moeten daarom met mate worden gebruikt. Als het doel is om weinig of geen effect te hebben op de bloedsuikerspiegel en insuline zijn erythritol en stevia bijvoorbeeld geweldige keuzes.

– Hoe vervang ik suiker bij het bakken?

Sommige suikeralternatieven kunnen worden vervangen in een verhouding van 1:1, terwijl andere aanpassingen nodig hebben, afhankelijk van het zoetheidsniveau van het product. Sommige suikeralternatieven, zoals stevia, zijn zoeter dan suiker, waardoor je er waarschijnlijk minder van nodig hebt dan dat je van suiker nodig zou hebben. Van andere opties die wat minder zoet zijn zul je misschien juist wat meer nodig hebben. Het is aan jou om dit een beetje uit te zoeken. Veel suikeralternatieven bieden suggesties voor het wijzigen van recepten op hun verpakking of op de website van het bedrijf.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *