beste sporthorloge

Beste sporthorloge 2023: Top 10!

Ben je opzoek naar het beste sporthorloge? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Als het gaat om het verbeteren van je sportprestaties, is kennis macht. Topsporters hebben teams van coaches en prestatie-experts die elke beweging registreren en analyseren; voor de rest van ons is een sporthorloge het op één na beste. 

Investeren in het beste sporthorloge is zeker de moeite waard als je serieus bezig bent met beweging, zoals hardlopen, wandelen, rotsklimmen, of welke sport dan ook. Ze kunnen je helpen je activiteiten, stappen, hartslag, verbruikte calorieën en meer bij te houden.

En je zult er misschien versteld van staan hoeveel deze kleine wondertjes wel niet kunnen meten, door simpelweg aan je pols vast te zitten. Ze gebruiken technologie waar zelfs elites maar een paar decennia geleden van konden dromen, en ze kunnen vrijwel elke populaire sport volgen. Naast basisinformatie zoals trainingstijd en afgelegde afstand, kunnen ze een diepgaande analyse geven van je techniek, hartslag en trainingseffect, en sommige zullen je zelfs onderweg coachen.

Zoals met alles geldt, zijn niet alle sporthorloges van dezelfde kwaliteit. Het is dan ook slim dat je opzoek bent naar het beste sporthorloge. De één heeft meer functies dan de andere en qua nauwkeurigheid kunnen ze ook erg variëren.

Om je te helpen in je zoektocht naar het beste sporthorloge, zijn we op onderzoek uit gegaan om de beste opties op de markt de vinden. Hier is een top 10 uitgekomen van de populairste, meest verkochte en beste sporthorloges van 2021.

Lees gauw verder om het beste sporthorloge voor jou te vinden!

Beste sporthorloge 2023 – Top 10

We zijn opzoek gegaan naar het beste sporthorloge van 2023 en daar is een top 10 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we gekeken naar de kwaliteit, nauwkeurigheid, functies, gebruikersgemak, beoordelingen en meer! 

De sporthorloges in deze top 10 zijn allemaal van de beste kwaliteit. Speciaal voor mensen die een kleiner budget hebben of opzoek zijn naar een simpel sporthorloge zonder al te veel poes pas, zijn de laatste 3 opties in deze lijst de beste ‘budget’ sporthorloges, van onder de €150,-. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de korte omschrijvingen, neem eventueel de klanten beoordelingen door en kies op basis daarvan het beste sporthorloge voor jou!

Beste sporthorloges van Polar:

1. Polar M430 

Polar M430 GPS Sporthorloge

Polar is een zeer hoogwaardig merk op het gebied van sporthorloges. Deze Polar M430 is alles wat je nodig hebt tijdens het sporten. Naast hardlopen is dit sporthorloge geschikt voor alle sporten, zelfs watersporten en zwemmen. Je kunt uit meer dan 100 sportprofielen kiezen.

Dit zeer complete en waterdichte sporthorloge beschikt over vele slimme trainingsfuncties. Zo beschikt hij over een razendsnelle GPS en een ingebouwde activity tracker voor het meten van je dagelijkse activiteit en je slaappatroon. Met de ingebouwde hartslagmeter met 6 LED’s kun je je hartslag elk moment van de dag zeer nauwkeurig meten. Je hoeft hiervoor geen borstband meer te dragen.

Naast deze standaard functies die je in een sporthorloge zoekt, heeft de Polar M430 nog veel extra’s. Zo geven de unieke Polar trainingsfuncties je optimale begeleiding en helpen ze je jouw loopprestaties te verbeteren. Zo meet je bijvoorbeeld regelmatig je huidige conditie met de Polar Fitness Test, die je via de optische hartslagmeting in rust uitvoert en de functie Running Index geeft aan hoe je loopprestaties zich ontwikkelen.

Met de mobiele app Polar Flow kun je altijd je activiteitsgegevens volgen, analyseren en je gegevens synchroniseren. Je kunt deze app koppelen met: MyFitnessPal, TrainingPeaks, Strava, Apple Health Kit, Google Fit en MapMyFitness.

De maximale batterijduur gaat tot 30 uur in GPS low power modus. Met gebruik van GPS gaat de batterij maximaal 8 uur mee. Verder is dit sporthorloge te bestellen in verschillende kleuren.

Voordelen:

 • Sportief horloge door de hartslagfunctie, stappenteller, GPS 
 • Het Running Program maakt voor jouw doelen een persoonlijk trainingsschema
 • De maximale batterijduur gaat tot 30 uur in GPS low power modus
 • Waterproof

Nadelen:

 • Heeft geen ingebouwde muziekspeler

2. Polar Vantage M

Polar Vantage M - Multisport horloge

Deze smartwatch van Polar is gemaakt voor zowat elke activiteit die je wilt volgen (het horloge biedt meer dan 130 verschillende sportprofielen), maar het onderscheidt zich het meest als je favoriete hardlooppartner met zijn Smart Coach-functie. Je kunt ook je slaap, hartslag, je trainingsbelasting en meer bijhouden.

Zo compleet en geavanceerd als de Polar Vantage M zie je ze niet vaak in deze prijscategorie. Dit alles-in-één multisportsporthorloge meet sportprestaties op geavanceerde wijze en heeft een ultra lange batterijduur van 30 uur in trainingsmodus.

Hij meet de hartslag met de nieuwe Precision Prime sensortechnologie – een combinatie van optische hartslagtechnologie met 9 Led’s én huidcontactmeting voor nog nauwkeurige en betrouwbare hartslagmeting. Dit sporthorloge heeft verder vele slimme functies om je optimaal te begeleiden bij jouw sport en geeft je in combinatie met de Polar Flow app en webservice persoonlijk en waardevol advies. Zo weet je met de handige Polar Training Load Pro precies hoeveel je moet trainen om optimaal te presteren en ontvang je feedback om de juiste balans tussen trainen en rust te vinden.

Dit slanke en lichtgewicht sporthorloge is verkrijgbaar in 2 maten (S/M en M/L) en in 2 verschillende kleuren.

Voordelen:

 • Sportief horloge door de hartslagfunctie, stappenteller, GPS
 • Lange batterijduur van 30 uur in trainingsmodus
 • Je hebt keuze uit meer dan 130 sportprofielen
 • Waterproof

Nadelen:

 • Heeft geen ingebouwde muziekspeler

Beste sporthorloges van Garmin:

3. Garmin Forerunner 245

Garmin Forerunner 245

Als het om sporthorloges gaat, hebben hardlopers een ruimere keuze dan welke sporter dan ook. Er zijn geweldige opties beschikbaar voor elke prijs, van budgetkeuzes zoals de Garmin Forerunner 45 tot premiummodellen zoals de Garmin Fenix 6 Pro. De Forerunner 245 zit hier qua prijs tussenin en biedt alle essentiële functies die hardlopers nodig hebben, plus een aantal extra functies. Volgens velen is dit het beste sporthorloge voor hardlopers.

Het GPS+GLONASS+Galileo-positioneringssysteem is snel en nauwkeurig en volgt je bewegingen buitenshuis met hoge precisie. De batterij gaat tot zeven dagen mee in smartwatch-modus en zes uur in GPS-modus met muziek (als je kiest voor de Forerunner 245 music), waardoor je hem niet meer dan drie keer in twee weken hoeft op te laden.

Verder is de optische hartslagmeting van de Forerunner 245 ook zeer nauwkeurig. Dit sporthorloge ondersteunt ook Garmin Coach, een adaptieve trainingsgids die je kan trainen om een bepaalde afstand (5 km, 10 km of halve marathon) te lopen binnen een door jou bepaalde tijdslimiet. Het plan past zich aan je trainingsbelasting en -progressie aan. Je kunt je voortgang en gegevens van eerdere activiteiten gemakkelijk bekijken met behulp van de Garmin Connect app.

Daarnaast is de Garmin Forerunner 245 aan de lichte kant, wat natuurlijk heel fijn is als je hem gebruikt om te hardlopen.

Kun jij niet hardlopen zonder je favoriete afspeellijst? Dan kun je beter gaan voor de Forerunner 245 Music. Dit sporthorloge heeft dezelfde functies en voordelen als de Forerunner 245, maar dan met extra functie het luisteren van muziek. Je kunt eenvoudig tot wel 500 nummers op je horloge opslaan. Bekijk hier de Forerunner 245 music.

Voordelen:

 • Heldere kleurrijke weergave
 • Goede batterijduur
 • Veel trainingsstatistieken
 • Laatste generatie hartslagsensor
 • Berichten ontvangen
 • Geschikt voor onderwater

Nadelen:

 • Niet geschikt om mee te betalen

4. Garmin Fenix 6 PRO Sporthorloge

Garmin Fenix 6 PRO Smartwatch - Sporthorloge

De Garmin Fenix ​​6-serie is de ultieme GPS-multisporthorloge lijn van Garmin, gemaakt met premium producten en geavanceerde sporttrackingfuncties. Dataliefhebbers zullen dol zijn op de uitgebreide aanpassingsopties voor elk display op het horloge. De Garmin Fenix ​​6 Pro is een geweldige smartwatch voor iedereen die van het buitenleven houdt, en het is perfect voor triatleten en trailrunners. De Fenix ​​6 heeft een multisportmodus, waardoor het schakelen tussen sportmodi net zo eenvoudig is als een druk op de knop.

Er is geen touchscreen-mogelijkheid op de Fenix ​​6-lijn, wat veel atleten aanspreekt die in extreme omstandigheden trainen wanneer een touchscreen-interface niet praktisch is. De traditionele Garmin-interface met vijf knoppen wordt gebruikt om toegang te krijgen tot alle opties en om door het horloge te navigeren.

De Fenix ​​6-lijn heeft nu ook opties voor het opladen op zonne-energie om de lange batterij nog verder te verlengen en de tijd tussen het opladen te verlengen. Verder sluit dit sporthorloge naadloos aan op Android- en iOS-smartphones.

Dit sporthorloge is robuust en niet licht om de pols, maar ook zeker niet te zwaar. Zelfs de kleinste Fenix ​​6 is een vrij fors horloge, dus je moet een liefhebber zijn van grote horloges.

Voordelen:

 • Uitgebreide opties voor afmetingen en functies
 • Geanimeerde trainingen
 • Uitgebreide prestatiestatistieken
 • Ingebouwde muziekopslag + Garmin Pay
 • Lange batterijduur (tot 14 dagen)
 • Voorgeladen TOPO kaarten
 • Geavanceerde slaapregistratie
 • Widget-gebruikersinterface is briljant
 • Precieze sensoren
 • Waterdicht
 • Verschillende maten om uit te kiezen

Nadelen:

 • Prijzig
 • De meeste mensen zullen niet alle functies gebruiken

Beste sporthorloges van Fitbit:

5. Fitbit Sense 

fitbit sense

De Fitbit Sense heeft de allereerste elektrodermale activiteitssensor (EDA) in een horloge, een functie die wordt gebruikt om de reactie van het lichaam op stress te meten. De Sense beschikt ook over een nieuwe ECG-app om de hartslag van de drager te beoordelen om afwijkingen te detecteren die algemeen bekend staan ​​als atriale fibrillatie of AFib, terwijl een nieuwe temperatuursensor op de pols veranderingen tijdens de slaap volgt om trends in de loop van de tijd te volgen die kunnen helpen om problemen vroegtijdig op te sporen.

Daarnaast beschikt de Fitbit Sense natuurlijk over de vertrouwde functies zoals ingebouwde gps en een lange batterijduur. Dankzij het snel opladen heb je een volledige dag batterijduur na slechts 12 minuten opladen. Een hoogwaardig en modern design maakt de smartwatch compleet. Het apparaat is gemaakt met behulp van “een nieuwe ontwerptaal” voor het merk, met een vierkante wijzerplaat met afgeronde hoeken die strak en functioneel is.Bij aanschaf van de Fitbit Sense ontvang je ook 6 maanden lang gratis Fitbit Premium.

Verder ontvang je op je Fitbit ook meldingen. Zo blijf je op de hoogte dankzij de oproep-, bericht- en appmeldingen binnen handbereik. Daarnaast kun je snelle antwoorden sturen (alleen Android).

Belangrijkste kenmerken: EDA-monitor, hartslagmeter, snel opladen en lange batterijduur, temperatuursensor om de pols, slaapregistratie.

Voordelen:

 • Slimme tools voor stressbeheersing
 • Huidtemperatuursensor om trends in je lichaam te herkennen
 • Meldingen bij hoge en lage hartslag
 • Ingebouwde GPS
 • Zeer scherp beeld
 • 6 maanden gratis Fitbit Premium

Nadelen:

 • Duurste Fitbit model

Beste sporthorloges van Apple:

6. Apple Watch Series 6 

Apple Watch Series 6

Als je denkt aan het kopen van een sporthorloge, denk je misschien niet meteen aan een Apple Watch. Toch verdienen de Apple Watch series 6 en 7 zonder twijfel een plekje thuis in deze top 10. Helemaal als je dol ben op smartwatches en je ogen al had gericht op een Apple Watch, maar twijfelde over de ‘sport functies’, is verder lezen de moeite waard voor je.

De Apple Watch is intuïtief en gebruiksvriendelijk. Met een touchscreen, één knop en meerdere gezondheidsmeetfuncties is het een geweldig horloge om naar muziek te luisteren, je gezondheid te bewaken, verbonden te blijven en je dagelijkse activiteiten bij te houden.

Het heldere en duidelijke display van de Apple Watch Series 6 onderscheidt zich echt van alle luxe sporthorloges. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en banden, is gemakkelijk te gebruiken en houdt je verbonden op al je apparaten en platforms. Het is waterbestendig tot 50 meter en biedt een breed scala aan gezondheidsstatistieken en functies voor het volgen van activiteiten. Dit horloge moet echter ‘s nachts worden opgeladen om te voorkomen dat het de volgende dag halverwege de activiteit uitvalt.

Als lifestyle horloge is dit een geweldig product om te sporten en je verbonden te houden. Als je echter zware en lange sporten doet, waarvoor je veel buiten bent, is het misschien niet de beste keuze voor jou vanwege de lagere batterijduur.

Belangrijkste kenmerken: nieuwe bloedzuurstofsensor, slaapregistratie, GPS, waterbestendigheid 50 meter, smartphonewaarschuwingen, hartslagmeting, muziekopslag, optionele mobiele mogelijkheden.

Voordelen:

 • Always-on Retina-display, dat nu 2,5x zo helder is
 • Meet je zuurstofsaturatie met een compleet nieuwe sensor en app
 • Mogelijkheid om een ECG hartfilmpje te maken
 • Eenvoudig te bedienen zonder instructies
 • Muziekfunctie
 • Kan sms’jes, oproepen en andere meldingen verzenden/ontvangen
 • Kleurrijk, helder en duidelijk scherm
 • Waterdicht

Nadelen:

 • Korte batterijduur in vergelijking met andere sporthorloges
 • Werkt niet optimaal met Android besturingssysteem

7. Apple Watch Series 7

Apple Watch Series 7

Als je je afvraagt ​​​​of de Apple Watch op deze lijst met GPS-uitgeruste horloges past, is het antwoord ja. Een Apple Watch is in de eerste plaats een smartwatch en als tweede een sporthorloge, maar je krijgt wel nauwkeurige multi-GNSS-ondersteuning, meer dan een dozijn activiteitsprofielen (plus de mogelijkheid om je eigen profielen toe te voegen), compatibiliteit met extra sensoren zoals een footpod of een HR-monitor en toegang tot apps zoals Gaia, Strava en meer.

Verder zijn Apple horloges eigenlijk een klasseleider op het gebied van gezondheidstracking, met een betrouwbare HR-monitor (het verzamelt alleen gegevens wanneer het een goede meting heeft), SpO2-sensor (pulsoximeter) en FDA-gecertificeerd ECG (elektrocardiogram). Je krijgt ook toegang tot Apple Health, Apple Fitness+-workouts die je realtime statistieken weergeven en integratie met verschillende andere gezondheidsgerelateerde apps, waardoor je gegevens gemakkelijker te synthetiseren zijn dan bij de meeste horloges hier.

Als je sowieso al opzoek was naar een smartwatch, dan is dit een super goed model om te gebruiken als zowel smartwatch als sporthorloge. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de levensduur van de batterij minder goed is dan van de meeste sporthorloges. Het horloge gaat misschien niet eens zo lang mee als een marathon, afhankelijk van het aantal apps dat je gebruikt en of je verbonden bent met LTE.

De functionaliteit lijdt ook onder het volgen van een activiteit: je krijgt toegang tot slechts een paar statistieken (voor hardlopen: verstreken tijd, voortschrijdende mijl, gemiddelde mijl en hoogte), die gewoon niet opgewassen zijn tegen de gegevenszware displays van de meeste horloges op onze lijst. Maar terwijl eerdere versies hebben geleden op het gebied van GPS-nauwkeurigheid, beschikken de Series 6 en 7 van apple over zeer goede GPS.

Voordelen:

 • Always-on Retina-display, dat nu 2,5x zo helder is
 • Meet je zuurstofsaturatie met een compleet nieuwe sensor en app
 • Kan sms’jes, oproepen en andere meldingen verzenden/ontvangen
 • Eenvoudig te bedienen zonder instructies
 • Muziekfunctie
 • Mogelijkheid om een ECG hartfilmpje te maken
 • Waterdicht

Nadelen:

 • Korte batterijduur in vergelijking met andere sporthorloges
 • Werkt niet optimaal met Android besturingssysteem
   

Beste budget sporthorloges

Voor mensen met een kleiner budget, of voor mensen die opzoek zijn naar een sporthorloge met alle basic functies die je verwacht (stappenteller, hartslagmeter, afstand etc), die niet opzoek zijn naar extra functies waar ze toch geen gebruik van maken, hebben we nog een top 3 samengesteld met sporthorloges onder de €150,-.

Hier volgen de 3 beste sporthorloges onder de €150,-:

8. Garmin Forerunner 35 

Garmin Forerunner 35 Smartwatch

Met meer dan 300 zeer populaire klanten beoordelingen, weet je zeker dat je met de Forerunner 35 een zeer goed en compleet sporthorloge in handen hebt. Kies dit voordelige, slanke, lichtgewicht sporthorloge voor je dagelijkse hardloopsessies. De Garmin Forerunner 35 houdt het volgen van je hardloop prestaties betaalbaar en eenvoudig bij. Het houdt afstand, calorieën en tempo bij, evenals je hartslag. Bovendien beschikt het over ingebouwde GPS om het meten van hoe ver, hoe snel en waar je rende gemakkelijk te maken.

Als je nog geen professionele hardloper bent, kun je de loopmodus instellen om wandelpauzes te nemen terwijl je je atletisch vermogen opbouwt. Je kunt ook een herinnering instellen om op te staan ​​en te bewegen, een waardevolle functie voor iedereen met een bureaubaan. Blijf ten slotte eenvoudig op de hoogte van berichten, e-mails en social media dankzij handige slimme notificaties.

Voordelen:

 • Sportieve aanvulling door de hartslagfunctie, stappenteller en GPS 
 • Verbind met je Smartphone en ontvang oa je appjes, notificaties en oproepen
 • Ingebouwde GPS, ontworpen voor de actieve leefstijl
 • Licht en comfortabel
 • Goede batterijduur
 • Waterproof

Nadelen:

 • Geen scherp kleurenscherm

9. Fitbit Versa 2

Fitbit Versa 2 - Smartwatch

De Fitbit Versa 2 is de opvolger van de succesvolle Fitbit Versa. De smartwatch staat net als haar voorganger voor een gezond en actief leven. Je kunt er alles mee bijhouden, van hardlopen of zwemmen tot je slaap en je berichten. Amazon’s Alexa is ook ingebouwd in dit sporthorloge en staat klaar om te helpen met elk verzoek, inclusief het controleren van het weer, het instellen van herinneringen en het beantwoorden van berichten.

Dit sporthorloge heeft een batterijduur van meer dan 6 dagen, een continue hartslagmeting, slaapherkenning en voorziet je van een slaapscore. Daarnaast heb je geen telefoon nodig om je muziek af te spelen, de Versa 2 kan meer dan 300 nummers opslaan waarmee je tijdens het hardlopen je favoriete muziek afspeelt zonder dat je je smartphone hoeft mee te nemen.

Oefeningsopties omvatten meer dan 20 op doelen gebaseerde modi en je kunt ervoor kiezen om je te abonneren op Fitbit Premium voor aanvullende programma’s en begeleiding. Verder kun je met deze Fitbit ook betalen via Fitbit Pay. Super handig als je onderweg zin hebt in een kopje koffie en geen telefoon of tas bij hebt.

Het horloge zelf is strak en stijlvol en is verkrijgbaar in een reeks kleuren met nog meer accessoirebandjes voor een unieke look. Het grote display heeft ook de mogelijkheid om altijd aan te staan, zodat je snel toegang hebt tot je informatie.

Voordelen:

 • Geschikt om mee te betalen via Fitbit Pay
 • Batterijduur van minimaal 6 dagen
 • Voice text reply (alleen in combinatie met Android)
 • Verbeterd lichtgewicht ontwerp
 • Always-on display-optie
 • Waterdicht

Nadelen:

 • GPS sensor alleen te gebruiken in combinatie met smartphone

10. Fitbit Alta HR Activity tracker

Fitbit Alta HR - Activity tracker

De Fitbit Alta HR Activity Tracker is het goedkoopste sporthorloge die we in deze top 10 hebben opgenomen. Ook is dit het meest kleine / dunne model. Zoals je kunt zien is dit design anders dan de andere sporthorloges die we in deze top 10 hebben opgenomen.

Als het op uiterlijk aankomt, is de Fitbit Alta HR een klassieke fitnesstracker. Een kleine roestvrijstalen sensorhouder die om je pols is vastgemaakt met een robuuste en zweetbestendige rubberen band. Met een dikte van slechts 15 mm is hij groot genoeg voor een gemakkelijk leesbaar scherm en is hij 25% dunner dan zijn grote broer, de Charge 2. De Fitbit Alta HR, heeft een geïntegreerde hartslagscanner in de mix gegooid zonder de massa van het apparaat te vergroten.

Deze Fitbit is ook zeer comfortabel. De nauwelijks aanwezige behuizing van het apparaat is licht en zacht gebogen naar de boog van je pols, stevig vergrendeld met een plastic gesp die ervoor zorgt dat de Alta HR nooit het risico loopt af te vallen, of je nu in het bos wandelt of sprintsessies doet.

Deze Fitbit gebruik je in combinatie met de Fitbit app. Je kunt je stappen tellen, slaapritme meten, hartslag meter. Verder kun je je menstruatiecyclus, hoeveel water je drinkt, wat je hebt gegeten en je gewicht gemakkelijk bijhouden.

Voordelen:

 • Smal en comfortabel design
 • De geïntegreerde hartslagsensor meet continu je hartslag via je pols
 • De tracker toont notificaties en berichten van je smartphone op het display
 • De activiteitstracker meet je aantal stappen, slaapritme en verbrande calorieën

Nadelen:

 • Het is niet mogelijk om het aantal gelopen traptreden met de activiteitstracker te meten
 • Fitbit is niet compatibel met alle Huawei smartphones

Hoe kies je het beste sporthorloge voor jou uit?

In je zoektocht naar het beste sporthorloge zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. We hebben de belangrijke zaken om op te letten hier op een rijtje gezet:

– Welke sport of activiteit doe je?

Omdat sporthorloges een breed scala aan buitenactiviteiten omvatten, wil je een sporthorloge kiezen op basis van wat je van plan bent te doen. Het eerste wat je dan ook moet overwegen is welke sportactiviteit je wilt volgen, omdat dit bepaalt welke kernfuncties je nodig hebt. Als je een hardloper of een fietser bent, is GPS-tracking een must, terwijl zwemmers zich meer bezig zullen houden met waterdichtheid. Triatleten hebben een multisportmodus nodig om naadloos tussen hun verschillende disciplines te kunnen schakelen, en degenen die van de sportschool houden, willen misschien verschillende vormen van indoortraining volgen, zoals krachttraining en HIIT.

Degenen die meer extreme sporten beoefenen, zoals duurlopen en alpineskiën, zullen op zoek moeten gaan naar een sporthorloge dat niet alleen duurzaam is, maar ook een extreem lange batterijduur heeft. Bij sommige van de beste sporthorloges voor buitenshuis, zoals de fenix-serie van Garmin, kun je de frequentie aanpassen waarmee hun GPS een satelliet pingt, waardoor de levensduur van de batterij kan worden verlengd tot dagen, in plaats van slechts uren.

Wat voor soort sporter je ook bent, het perfecte en beste sporthorloge voor jou er vrijwel zeker – je hoeft het alleen maar te kiezen.

– App ondersteuning

App-ondersteuning is ook zeer belangrijk. Bekijk hoe gebruiksvriendelijk de partner-app van het sporthorloge is en of deze je trainingsrecord zal synchroniseren met apps van derden, zoals Strava. Misschien wil je ook op zoek naar een tracker met ingebouwde muziekspeler, zodat je je telefoon kunt achterlaten terwijl je geniet van je lievelingsliedjes tijdens het sporten of de activiteit die je doet.

Onthoud ook dat niet alle belangrijke statistieken vanaf de pols kunnen worden gevolgd. Fietsers en triatleten willen bijvoorbeeld hun trapfrequentie en vermogen meten; hiervoor heb je een horloge nodig dat Bluetooth of ANT+ kan gebruiken om te communiceren met andere bewakingsapparatuur die aan je lichaam of fiets is bevestigd.

– Levensduur batterij

Controleer ten slotte de levensduur van de batterij, vooral als je van plan bent GPS te gebruiken. Sommige apparaten moeten dagelijks worden opgeladen, maar de meeste zullen een paar dagen training doorstaan, en de beste gaan een week of twee mee zonder dat ze op een stopcontact hoeven te worden aangesloten.

– Telefooncompatibiliteit

Dit is ook een belangrijke factor om naar te kijken. De Apple Watch bijvoorbeeld, is een zeer populaire smartwatch die ook kan worden gebruikt als sporthorloge, maar deze is alleen alleen compatibel met een iPhone. Zijn concurrenten van Fitbit, Garmin en Polar kunnen echter ook koppelen met Android-telefoons. Wanneer je dus geen iPhone hebt, valt de Apple Watch waarschijnlijk al voor je af.

– Ontwerp

Tenzij je van plan bent je sporthorloge alleen tijdens trainingen te gebruiken, moet een goed sporthorloge ook een cool ontwerp hebben dat geschikt is voor dagelijks gebruik. Als je hem constant om je pols hebt, kun je optimaal profiteren van de ingebouwde sensoren en technologie, in plaats van alleen maar je hartslag in de gaten te houden in de sportschool.

– Functies

Als het om sensoren aan boord gaat, zou elk sporthorloge je hartslag goed moeten kunnen volgen. Extra functies zoals ECG-mogelijkheden en een bloedzuurstofsensor worden steeds gebruikelijker. Een ingebouwde GPS-chip om je buitenoefeningen precies in kaart te brengen is ook belangrijk.

Van meldingen van een onregelmatige hartslag tot alarmen die je eraan herinneren om te hydrateren, sporthorloges hebben tegenwoordig een verbazingwekkend aantal functies. Om je een idee te geven van de functies, heb we er hieronder een paar opgesomd.

Op basis van ons onderzoek hebben we gezien dat budgethorloges en trackers van rond de €100,- alle basisfuncties en misschien een paar standaardfuncties Hebben. Fitnesshorloges met een prijs van ongeveer €150 tot €250 hebben de basisfuncties en de meeste standaardfuncties. Premium horloges hebben basis-, standaard- en meer geavanceerde functies.

Hier volgen wat voorbeelden van functies en tot welke groep ze behoren:

 • Basis functies: afstand, tempo, hartslag, stappen
 • Standaard functies: slaap, calorieën, VO2 max, stress, hoogtewinst/-verlies, trainingszones, cadans, vermogen, meldingen (bellen, sms, e-mail)
 • Geavanceerde functies: muziek, automatische zwemslagdetectie, pulsoximeter, ademhalingsfrequentie, live activiteiten volgen en incidentdetectie

– Weergavekwaliteit

Natuurlijk is de weergavekwaliteit van elk sporthorloge essentieel. De besten hebben scherpe en levendige schermen die even goed zijn voor het bekijken van je statistieken tijdens trainingen, als eventueel voor e-mails van het werk. In combinatie met de ingebouwde sensoren heeft het scherm invloed op de levensduur van de batterij van je uurwerk – producten met een minder technisch scherm gaan doorgaans langer mee tussen oplaadbeurten.

– Grootte

Misschien is de grootte ook een belangrijke factor voor jou. Sommige mensen vinden het mooi om een zo groot mogelijk horloge om te hebben, terwijl andere liever een klein en simpel model hebben. Outdoor- en multisporthorloges zijn vaak wat groter en zwaarder vanwege het enorme aantal functies, zozeer zelfs dat ze er te groot en onhandig uit kunnen zien om kleine polsen. Als je de voorkeur geeft aan een kleiner formaat, bieden de meeste merken ook kleinere versies. De Garmin fenix 6 Pro is bijvoorbeeld verkrijgbaar in de maten 42 mm, 47 mm en 51 mm.

– Prijs

Prijs kan je een goede maatstaf geven voor de breedte van de kenmerken van een fitnesshorloge. Horloges op instapniveau zijn meestal gericht op basissporten en tracking en kosten minder dan €200,-. Horloges op instapniveau zijn perfect voor iemand die geïnteresseerd is in casual fitness. Meer serieuze sporters zouden misschien meer dan €200 moeten uitgeven, voor alle functies die ze nodig hebben. Het stijgen in prijs boven €250 brengt een enorm verschil in de look en feel van horloges. Premium fitnesshorloges vallen in de prijsklasse van €300 tot €500, met tophorloges van meer dan €500, zoals de Garmin fenix 6 Pro.

– Klanten beoordelingen

Om het beste sporthorloge voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel sporthorloges met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle sporthorloges ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

Wat is het beste sporthorloge?

Op de vraag: Wat is het beste sporthorloge? is niet één antwoord op te geven. De betere vraag is: Wat is het beste sporthorloge voor jou? Als je bijvoorbeeld opzoek bent naar het beste hardloophorloge is de Garmin Forerunner 245 een zeer goede keuze, omdat het een goede balans tussen prijs en functionaliteit vertegenwoordigt en het is veelzijdig genoeg voor hardlopers van alle niveaus en ook krachtig genoeg om te voldoen aan de hongerige semi-profs. Garmin maakt meer hardloophorloges dan wie dan ook en – naar onze mening – ook de beste hardloophorloges.

Voor offroad-avonturen kun je kiezen voor de Garmin Fenix 6 Pro: deze heeft een uitstekende opties voor batterijbeheer en is ook wat robuuster, een functie die van pas kan komen bij het verkennen van de wildernis. Om dezelfde reden zijn ze ook wat zwaarder dan sommige van de andere modellen op de lijst.

Als je minder dan €200 wilt uitgeven, kun je een Fitbit Versa 2 gaan; deze smartwatch is bedoeld voor meer informele gebruikers, maar kan alle belangrijke lichaamsstatistieken volgen en is ook comfortabel genoeg om te dragen om te slapen. Het heeft ook met een geweldig scherm. Als alternatief is de Polar Ignite een goed fitnesshorloge/fitness-tracker op instapniveau met geweldige functies en een fijn aanraakscherm. 

Als je een kleiner budget hebt of een eenvoudige sporthorloge zoekt zonder al te veel functies waar je toch geen gebruik van zult maken, kun je het beste gaan voor een van de drie opties onder de €150,-

Ten slotte nog een paar woorden over de Apple Watch Series 6. Vooral voor meer casual hardlopers (en fitnessgebruikers, en zelfs fietsers en wandelaars), biedt de Apple Watch Series 6 alle fitnesshorlogefuncties die ze nodig hebben, en het doet ook een hele scala aan andere dingen die andere horloges niet kunnen doen, zoals het ontvangen van appjes. Je moet het horloge echter elke dag opladen en ook voor een zware training is dit horloge niet ideaal.

Hartslagmeters in sporthorloges: Wat je moet weten

De meeste sporthorloges bieden nu hartslagmeting direct vanaf de pols. Elke optie in de ‘Beste sporthorloge top 10’ beschikt over een hartslagmeting. De technologie die in de hardloophorloges wordt gebruikt, verschilt echter van traditionele hartslagmeters: sporthorloges maken gebruik van optische sensoren die de hartslag meten met behulp van lasers en daarom moeten het horloge en de sensor zich dicht bij de huid bevinden voor nauwkeurige metingen.

Hartslagmeters in de vorm van een borstband zijn over het algemeen nauwkeurig. Een draadloze sensor op een borstband detecteert je hartslag elektronisch en stuurt die gegevens naar een ontvanger, zoals een sporthorloge of een App.

Een sporthorloge van goede kwaliteit, meet voor de meeste gebruikers de hartslag nauwkeurig. Voor dagelijks gebruik van je rust- en actieve hartslag is dit meer dan voldoende. Ook voor hardlopen is dit in grote lijnen prima. Voor oefeningen met zeer hoge intensiteit, alles waarbij je spieren zeer gespannen zijn en voor iedereen die gewoon veel zweet, is een pols hartslagmeting nauwelijks geschikt voor het beoogde doel. Vocht zorgt ervoor dat het licht van de tracker breekt, waardoor de nauwkeurigheid wordt verpest en in veel gevallen de werking ervan stopt.

Voor zeer intensieve sporten en als je veel zweet, wordt het dus aangeraden om nog een aparte hartslagmeter te kopen voor meer nauwkeurige resultaten. Je kunt hiervoor het beste een borstband kopen. Bekijk hier een lijst met de beste hartslagmeters. 

Kan ik in plaats van voor een sporthorloge ook voor een smartwatch gaan?

Dat is een mogelijkheid. In de ‘Beste sporthorloge top 10’ hebben we ook een aantal smartwatches opgenomen. Bijna alle “smartwatches” voor algemene doeleinden hebben namelijk ook een soort van fitness-trackingmogelijkheden; sommige zijn zelfs net zo goed als speciale sporthorloges. 

Als je opzoek bent naar een lifestyle horloge en ook de mogelijkheid wilt hebben om apps op je horloge te installeren en gedetailleerde meldingen te ontvangen voor tekst, e-mail, WhatsApp en vele andere apps, naast het volgen van sport, zijn er verschillende geweldige opties.

Ze kosten echter meestal wat meer dan een sporthorloge (afhankelijk van welke modellen je vergelijkt), omdat je ook meer functies hebt. En omdat ze zijn ontworpen om de hele tijd te worden gedragen, moet je ze misschien vaker opladen dan een sporthorloge dat je misschien alleen tijdens het sporten draagt. Een Apple Watch moet je namelijk elke nacht opladen, terwijl je sommige sporthorloges maar één keer in de week hoeft op te laden.

Het is vooral belangrijk om dus te kijken naar wat je voorkeuren zijn, maar ook naar wat voor soort sport/activiteit je voornamelijk doet. Als je voor een smartwatch wilt gaan, ontdek dan hier een top 10 van de beste smartwatches van dit moment.

beste sporthorloge

Veelgestelde vragen over sporthorloges

– Wat zijn sporthorloges?

Sporthorloges zijn speciale horloges die je draagt tijdens het sporten of tijdens een bepaalde activiteit, om je inzicht te geven in de voorgang van je trainingen. Zo meten ze je snelheid, afstand, hartslag en nog veel meer. Bij sporthorloges draait alles om functionaliteit. 

Deze slimme uurwerken zijn ontworpen om te worden gedragen terwijl je actief bent, dus ze zijn duurzaam, zweetbestendig en worden geleverd met digitale functies om je prestaties en herstel te ondersteunen. Stappentellers, timers, calorietrackers, GPS en hartslagmeters zijn slechts enkele van de functies die je in een van de beste sporthorloges kunt verwachten.

– Wat is het beste sporthorloge voor hardlopers?

Het beste sporthorloge is en blijft een persoonlijke voorkeur, maar er zijn wel een aantal modellen die uitblinken. Als je alleen maar van plan bent te rennen – op het circuit, op paden of op straat – is er geen reden om veel geld te betalen voor bijvoorbeeld een Garmin Fenix-model. Ook als hardlopen je nummer 1 prioriteit is en je wilt speciaal hiervoor een sporthorloge kopen, is bijvoorbeeld een Apple Watch niet nodig.

Volgens velen is de Garmin Forerunner 245 het beste hardloop horloge wat er is. Dit sporthorloge met zijn klein formaat zal elke hardlooptaak ​​uitvoeren die 95% van jullie die dit lezen nodig hebben, het is een ontzettend goed horloge en het vinkt de meeste functievakken aan, van optische hartslag tot batterijduur, trainingsbegeleiding, gratis training plannen, smartphonemeldingen en geavanceerde hardloopfuncties in overvloed, van diepe fysiologische feedback tot de volgmodus.

– Zijn Garmin sporthorloges nauwkeuriger dan de Apple Watch?

Dat ligt eraan waar je je sporthorloge vooral voor wilt gebruiken. Ze zijn beide met de meeste functies zeer nauwkeurig. Als we het hebben over GPS is de Garmin echter beter. GPS is wat Garmin het beste doet. Garmin horloges geven je niet alleen toegang tot satellietkaarten uit het signaal van je mobiele telefoon, je hebt ook de mogelijkheid om GPX-kaarten rechtstreeks vanuit het computerprogramma Garmin BaseCamp te downloaden (of je eigen routes te maken).

– Fitbit versus Apple Watch: wat is beter?

Dit is een persoonlijke keuze. Als je een iPhone hebt, is een Apple Watch misschien beter. Het is de bestverkochte smartwatch en zowat iedereen die er een heeft is er dol op. Als je geen iPhone hebt, werkt de Apple Watch niet. Fitbit is dan een zeer goede keuze.

– Welk fitnesshorloge is het meest nauwkeurig?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het hangt af van over welke functies we het hebben. Over het algemeen zijn Apple-horloges de beste gezondheidstracks, Garmin de beste GPS-trackers en Polar de meest nauwkeurige hartslagmeters.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *