beste smartwatch

Beste smartwatch 2023: Top 10!

Ben je opzoek naar de beste smartwatch? Dan zijn we hier om je te helpen!

Smartwatches zijn elk jaar slimmer en beter geworden De beste smartwatch doet meer dan je laten weten of je een oproep of berichtje binnen krijgt. Het is naast een geweldige manier om meldingen van je telefoon te ontvangen ook een tool om je gezondheid bij te houden, een digitale portemonnee en in sommige gevallen kan het zelfs fungeren als telefoon.

Smartwatches zijn verder gegaan dan fitnesstracking en hebben nu zelfs gezondheidsfuncties die je leven kunnen redden. Ze kunnen verhoogde hartslagwaarschuwingen detecteren en je automatisch doorverbinden met hulpdiensten als je valt. Elektrocardiogram (ECG) en bloedzuurstof (SpO2) metingen zijn ook voordelen van bepaalde modellen. De eerste detecteert tekenen van atriale fibrillatie, terwijl de laatste een goede indicator is voor de gezondheid van de luchtwegen.

Er zijn veel verschillende smartwatches op de markt, dus het kan lastig zijn de beste voor jou eruit te pikken. Sommige hebben een enorm aantal apps die u kunt downloaden, en sommige hebben batterijen die amper een dag meegaan, terwijl andere bijna een week meegaan op een lading. En natuurlijk is er stijl: de beste smartwatches kunnen worden aangepast, van hun bandjes tot hun scherm, zodat ze het beste bij je persoonlijkheid passen.

We zijn opzoek gegaan naar de nieuwste en beste smartwatches voor  Android en iPhone gebruikt, en in dit artikel hebben we tien van de beste gerangschikt. Ook hebben we rekening gehouden met verschillende budgetten, door smartwatches van verschillende prijsklasse in deze top 10 op te nemen.

Lees gauw verder om de beste smartwatch voor jou te ontdekken!

Beste smartwatch 2023 – Top 10

We zijn opzoek gegaan naar de beste smartwatch van 2023 en daar is een top 10 uitgekomen. Deze bestaat uit verschillende smartwatches van verschillende jaren. We hebben bij het samenstellen van deze top 10 rekening gehouden met de kwaliteit, het gebruikersgemak, de functies en de klanten beoordelingen.

Ook hebben we rekening gehouden met verschillende budgetten. Zo hebben we de top 10 gerangschikt op prijs van hoog naar laag, zodat je in een oogopslag kan zien in welke prijsklasse een bepaalde smartwatch valt. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen door, bestudeer eventueel de klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste smartwatch voor jou uit!

1. Apple Watch Series 7

Apple Watch Series 7

Voor mensen met een iPhone is de Apple Watch Series 7 zonder twijfel de beste smartwatch. De Apple Watch 7 is de nieuwe en beste Apple Watch tot nu toe. Hoewel de Series 7 slechts een kleine upgrade is ten opzichte van de Series 6, weerhoudt dat hem er niet van een van de beste smartwatches te zijn die je kunt kopen als je een iPhone hebt.

In termen van functies is de 7 niet heel veel veranderd ten opzichte van de Apple Watch 6, maar het heeft wel een groter scherm en je kunt deze Apple Watch nu kopen in twee verschillende formaten. De zevende generatie Apple heeft ook een aantal exclusieve wijzerplaten en een volledig QWERTY-toetsenbord.

Samen met alle toevoegingen en verbeteringen van de Apple Watch van 2020 – namelijk een always-on hoogtemeter en bloedzuurstofmonitoring – bevat de Series 7 ook snel opladen (dat is 33% sneller dan voorheen) en een nieuw scherm dat 20% groter is, terwijl de randen ongeveer 40% dunner zijn, waardoor het horloge een geavanceerder uiterlijk krijgt terwijl het compatibel blijft met bestaande Apple Watch-bandjes.

De Apple Watch kan je hartritme volgen en je aanraden een arts te raadplegen als het iets onregelmatigs detecteert, het kan de hulpdiensten bellen die je bent gevallen en het zal je gezond houden door je hardloopsessie bij te houden. Deze potentieel levensreddende functies zijn een belangrijke reden waarom mensen hun traditionele horloges inruilen voor een Apple Watch.

Mocht je functies als ECG en bloedzuurstofmonitoring niet interessant vinden en wil je wat geld besparen? Dan is de Apple Watch SE een zeer goed alternatief. Deze komt verderop in dit lijstje ook nog aan bod.

Of je nu een smartwatch wilt om te sporten, oproepen vanaf je pols wilt beantwoorden of de beste Apple Watch-apps wilt gebruiken, dit is de beste smartwatch voor jou. Mits je een iPhone hebt natuurlijk.

Voordelen:

 • Potentieel levensreddend, dankzij ECG en bloedzuurstofmonitoring
 • Veel fitnessfuncties
 • Snellere prestaties en opladen
 • Groter scherm
 • Helderdere altijd-aan-modus
 • QWERTY-toetsenbord
 • Wordt geleverd met USB-C magnetische oplader

Nadelen:

 • Nog steeds slechts 18 uur batterijduur
 • Geen Android-ondersteuning

2. Apple Watch Series 6

Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 hoort ook zonder twijfel thuis in deze top 10. Het is de voorganger van de Apple Watch 7. Zoals eerder besproken is de Apple Watch 7 geen hele grote upgrade op de Apple Watch 6. Er zijn wat kleine aanpassingen en het uiterlijk is wat anders. Alle belangrijke functies die op de 7 zitten, zitten echter ook op de 6. 

Vanaf de Apple Watch Series 6  meet je nu ook het zuurstofgehalte in je bloed met een baan­brekende nieuwe sensor en app. Maak een ECG waar en wanneer het jou uitkomt en bekijk in één oogopslag je work‑out­gegevens op het verbeterde always‑on Retina-display. Met Apple Watch Series 6 om je pols ligt een gezonder, actiever, meer connected leven binnen handbereik. De smartwatch heeft een aluminium behuizing die licht is in gewicht en gemaakt van hoogwaardig 100% gerecycled aluminium.

Verder kun je natuurlijk berichten ontvangen en versturen, bellen en alles wat je verwacht van de beste smartwatch. De nieuwe Slaap-app helpt je om een slaaproutine te ontwikkelen en geeft inzicht in je slaappatroon. Je stelt zelf eenvoudig de slaapdoelen in die je wilt behalen.

Voordelen:

 • Potentieel levensreddend, dankzij ECG en bloedzuurstofmonitoring
 • Veel fitnessfuncties
 • Helderdere altijd-aan-modus
 • Wordt geleverd met USB-C magnetische oplader

Nadelen:

 • Nog steeds slechts 18 uur batterijduur
 • Geen Android-ondersteuning

3. Samsung Galaxy Watch 4 

Net zoals de Apple Watch Series 7 de beste smartwatch is voor iPhone, is de Samsung Galaxy Watch 4 de beste smartwatch voor mensen die geen Android-telefoon hebben. De Galaxy Watch-lijn van Samsung was al een van de beste, maar de Galaxy Watch 4-serie van 2021 is nog meer omhoog gegaan in kwaliteit.

Deze moderne en stijlvolle smartwatch is slank, comfortabel en gemaakt van stevig gepantserd aluminium, zodat hij tegen een stootje kan. Ook is dit horloge waterdicht, waardoor je ermee kunt zwemmen.

De Watch 4 Classic lijkt misschien op de Galaxy Watch 3  – compleet met die kenmerkende roterende ring – maar Samsung’s langdurige gebruik van Tizen OS is beëindigd, en door een samenwerking met Google, een nieuwe incarnatie van Wear OS (met een aantal kenmerkende Samsung tweaks) geworden.

Dankzij een 3-in-1 gezondheidssensor meet de Galaxy Watch 4 de hartslag, neemt ECG’s en leest de lichaamssamenstelling. Het duurt een kwestie van seconden en je kunt gegevens zien over je skeletspier, BMI, lichaamsvocht en vetpercentage.

De Watch 4 draait op Wear OS en heeft ook toegang tot een schat aan wijzerplaten en apps van derden die eerdere modellen niet hadden.  Merk wel op dat bepaalde functies exclusief zijn voor Samsung-gebruikers, dus niet alle Android-gebruikers zullen profiteren van alles wat de Galaxy Watch 4 te bieden heeft.

Voordelen:

 • Slank ontwerp en leuke wijzerplaten
 • Beste Wear OS-ervaring tot nu toe
 • Lichaamssamenstelling analyse

Nadelen:

 • Volledige functionaliteit alleen voor Samsung Galaxy gebruikers
 • Inconsistente batterijduur

Beste smartwatch onder de €350,-

4. Apple Watch SE Smartwatch

Apple Watch SE - Smartwatch

Als je een iPhone hebt en niet veel geld wilt uitgeven aan de Apple Watch Series 6, dan is de Apple Watch SE een prima alternatief. Ondanks dat het ‘de betaalbare’ smartwatch van Apple is, is de SE een geweldige smartwatch.

De Apple Watch SE is een hybride van de Apple Watch Series 5 (die sindsdien niet meer leverbaar is) en de Apple Watch Series 3. Deze smartwatch heeft niet alle functies van de Series 6, maar valt nog steeds op door zijn snelle chip en veiligheid Kenmerken. Het biedt ook een LTE-optie, waardoor het een goede keuze is voor diegenen die Family Setup willen uitproberen.

Wanneer je kiest tussen de Apple Watch 7 versus Apple Watch SE, is je uiteindelijke beslissing of je ongeveer €120 euro extra wilt uitgeven voor een helderder scherm met een altijd ingeschakelde optie, een ECG-monitor en een groter scherm. Als die tools geen dealbreaker voor je zijn, is de SE een zeer capabele optie voor iPhone-gebruikers.

Je zult niet merken waar Apple heeft bezuinigd op algemeen gebruik, waardoor het aanvoelt als een volledige Apple Watch-ervaring, met alle voordelen die gemak, fitness-tracking en gezondheids- en veiligheidsfuncties met zich meebrengen.

Voordelen:

 • Klassiek ontwerp
 • Enorme app-bibliotheek
 • Optische hartslagsensor om je hartslag en hartritme te meten
 • Hetzelfde grotere display als Series 6
 • Geavanceerde sensoren die precies bijhouden hoe je beweegt.

Nadelen:

 • Geen altijd-aan-display
 • Geen ECG

Beste smartwatch onder de €300,-

5. Garmin vivoactive 4

garmin vivoactive 4

Garmin nam de beste eigenschappen van zijn Vivoactive 3, de beste smartwatch voor fitness, en maakte ze nog beter met de Vivoactive 4 en 4S. Het horloge bevat zowel Garmin Pay als een uitgebreide muziekopslag (in plaats van meer te moeten betalen voor premiumfuncties zoals bij de Vivoactive 3).

De Garmin Vivoactive 4 is een sportieve smartwatch die naast het doorsturen van berichten, het afspelen van muziek zonder telefoon en het doen van betalingen ook veel sportieve functies heeft. Zo beschikt deze smartwatch over een hartslagmeter, ingebouwde GPS en een Pulse Ox monitor waarmee je inzicht hebt in de zuurstof in je bloed. Daarnaast is de smartwatch onderwater te gebruiken en geeft die in tegenstelling tot de Vivoactive 3 ook geanimeerde work-outs op je smartwatch weer. Hierdoor kan je starten met yoga, cardio of pilates zonder trainer of smartphone.

Voordelen:

 • Ingebouwde muziekopslag met Spotify-ondersteuning
 • Navigatie met twee knoppen
 • Contactloos betalen via Garmin Pay (Rabobank, ABN Amro, ICS: Visa & MC)
 • Lange batterijduur van 7 dagen

Nadelen:

 • Ingewikkeld app-installatieproces

6. Fitbit Sense 

Ondanks dat het afkomstig is van twee heel verschillende bedrijven, lijkt de Fitbit Sense eigenlijk erg veel op de Apple Watch Series 6. Ze bieden allebei een bijna uitgebreide reeks gezondheids- en fitness-trackingfuncties, die alles dekken, van hartslag tot slaap. Ze streamen ook allebei muziek en verwerken oproepen en meldingen van je smartphone, en ze hebben verwisselbare bandjes om hun uiterlijk te veranderen.

Natuurlijk werkt de Fitbit Sense zowel op Android als op iOS, terwijl de Apple Watch alleen voor iPhone is, en de Fitbit is beter dan de Apple Watch als het gaat om de levensduur van de batterij, met een batterijduur van maar liefst zes dagen.

De Fitbit Sense vervangt de Ionic als de meest complete Fitbit en voegt veel nieuwe gezondheidsfuncties toe. Ook heeft deze Fitbit meer geavanceerde gezondheids- en welzijnsfuncties dan de Versa-lijn. Het heeft niet alleen een nauwkeurige ECG-sensor en bloedzuurstofmeting, maar de Sense heeft ook de mogelijkheid om elektrodermale activiteit en huidtemperatuur te meten. De smartwatch zit vol met waarschuwingssignalen, die je kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen die je kunt verbeteren.

Als een van de beste Fitbits werkt de Sense met zowel iOS als Android en wordt hij geleverd met ingebouwde GPS, een native app store, Alexa en meer. Fitbit is niet langer alleen een merk met producten om onze stappen bij te houden: Fitbit-apparaten zoals de Fitbit Sense laten zien wat het betekent om holistisch naar onze gezondheid te kijken.

Mindfulness lijkt misschien een beetje gek voor sommigen en een zorg voor mensen met te veel tijd aan hun handen, maar het valt niet te ontkennen dat stress ons allemaal kan treffen, en het beheersen ervan zal snel niet alleen mentale voordelen opleveren, maar ook op de lange termijn. Voor allround fysieke en mentale gezondheidscontrole is de Sense de Fitbit met alles erop en eraan.

Voordelen:

 • Stemming en stress meting
 • GPS voor trainingen
 • Huidtemperatuursensor om trends in je lichaam te herkennen
 • Meldingen bij hoge en lage hartslag
 • Lange batterijduur
 • Uitgebreide fitness-/gezondheidsfuncties

Nadelen:

 • Geen Spotify-opslag

Beste smartwatch onder de €250,-

7. Samsung Galaxy Watch Active 2 

Als de Samsung Galaxy Watch 4 voor jou een beetje aan de prijzige kant is, dan is de Samsung Galaxy Watch Active 2 het beste alternatief. Het heeft een even slank ontwerp en krachtige hardware. Het komt ook met een aantal handige vaardigheden, zoals bloeddrukbewaking, de mogelijkheid om ECG-metingen te doen en het is waterbestendigheid.

Het horloge van Samsung werkt met elke smartphone en is voorzien van GPS, een hartslagmeter en de mogelijkheid om LTE in te schakelen. Het kan ook automatisch je activiteit en slaap volgen. Als is er bij de laatset functie nog wat werk aan de winkel).

Het ronde ontwerp en de gebruikte materialen maken de Galaxy Watch Active 2 visueel aantrekkelijk. Deze Galaxy Watch is gebaseerd op het Tizen-besturingssysteem van Samsung en beschikt over andere handige functies zoals Samsung Pay, muziek aan boord via Spotify en functies voor hartgezondheid. Dat omvat ook een ECG-functie, die meestal is gereserveerd voor duurdere modellen.

Voordelen:

 • Licht en comfortabel
 • Intuïtieve gebruikersinterface
 • Veel gezondheidsfuncties
 • Offline Spotify-opslag
 • Werkt met iOS en Android

Nadelen:

 • Slaap-tracking kon wat nauwkeuriger
 • Beperkte app-ondersteuning

8. Fitbit Versa 3

De beste smartwatch voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geavanceerde slaapregistratie, is de Fitbit Versa 3, de volgende generatie van de populaire Fitbit Versa 2. De opvallende upgrade van de Versa 3 is daarnaast de ingebouwde GPS. Je kunt nu zelfs als je je telefoon thuis laat, je locatie volgen tijdens het sporten in de buitenlucht. Het curvier, grotere scherm is ook een voordeel.

Bovendien heeft de Versa 3 een geweldige motiverende trainingsfunctie gekregen, Active Zone Minutes. Geïntroduceerd met de Fitbit Charge 4 en nu een hoofdbestanddeel van Fitbit-apparaten, houdt Active Zone Minutes de tijd bij die je doorbrengt in de vetverbrandings-, cardio- of piekhartslagzones tijdens het sporten.

Je kunt je Fitbit Versa 3 verder gebruiken voor telefoongesprekken en spreken met stemassistenten voor vragen, maar houd er rekening mee dat je maar één stemassistent tegelijk kunt inschakelen. Met een batterijduur van meer dan 6 dagen, hoef je je horloge ook bijna niet op te laden. De laadtijd is ook enorm snel. Met 12 minuten snelladen kun je met de Fitbit Versa 3 weer een volledige dag vooruit.

Voordelen:

 • Goede batterijduur van ongeveer 6 dagen
 • Op maat gemaakte trainingsprogramma’s (met abonnement)
 • Geweldige slaapanalyse
 • Ingebouwde GPS
 • Minuten in actieve zones

Nadelen:

 • Abonnement afsluiten voor meerdere gezondheidsgegevens

Beste smartwatch onder de €200,-

9. Fitbit Versa 2 

Fitbit Versa 2 - Smartwatch

Een stapje terug op de Fitbit Versa 3, is de Fitbit Versa 2. De Fitbit Versa 2 beschikt over ingebouwde spraakbediening, een batterijduur van meer dan 6 dagen, continue hartslagmeting, slaapherkenning en geeft een slaapscore. Daarnaast heb je geen telefoon nodig om je muziek af te spelen, de Versa 2 kan meer dan 300 nummers opslaan waarmee je tijdens het hardlopen je favoriete muziek afspeelt zonder smartphone mee te nemen. Ook kun je afrekenen met je smartwatch, waardoor je geen portemonnee meer nodig hebt.

De Fitbit Versa 2 draag je natuurlijk ook gewoon tijdens het zwemmen. Alle getrokken baantjes, verbrande calorieën en gezwommen afstand worden netjes bijgehouden. Verder beschikt de  Versa 2 beschikt over ingebouwde spraakbediening, zo kan je bijvoorbeeld berichten inspreken om te versturen (alleen mogelijk in combinatie met een Android smartphone).

Het grooste verschil met de Fitbit Versa 3 is het design. Het scherm van de 3 is groter en ietsje lichter. Verder heeft de Fitbit Versa 3 een ingebouwde GPS, wat de Versa 2 niet heeft. De Versa 3 krijgt ook Active Zone Minutes – Fitbit’s nieuwe metriek op basis van hartslagzones – en trainingsintensiteitskaarten, die op een kaart van je hardloopsessie laten zien waar je hart het hardst aan het werk was. Als je een intensieve sporter bent is de Fitbit Versa 3 waarschijnlijk beter. Als je dit niet bent is de goedkopere Fitbit Versa 2 waarschijnlijk voldoende voor je.

Voordelen:

 • Geschikt om mee te betalen via Fitbit Pay
 • Batterijduur van minimaal 6 dagen
 • Voice text reply (alleen in combinatie met Android)

Nadelen:

 • GPS sensor alleen te gebruiken in combinatie met smartphone

Beste smartwatch onder de €100,-

10. SmartWatch-Trends S205L Smartwatch

Om deze top 10 voor iedereen toegankelijk te maken, hebben we ook de beste smartwatch onder de €100,- in deze lijst opgenomen. Zoals je kunt verwachten voor de prijs is deze smartwatch minder geavanceerd als andere modellen in deze lijst. Voor mensen die echter opzoek zijn een smartwatch die beschikt over basis functies en een voordelige prijs is dit misschien wel de beste smartwatch.

Deze smartwatch beschikt over een groot touchscreen scherm en is waterdicht. Hierdoor kun je ook je sportactiviteiten volgen in de regen of tijdens het zwemmen. Net als de meeste traditionele gezondheidstrackers, kan deze Smart Tracker 24 uur per dag je stappen, verbrande calorieën, kilometers en slaapkwaliteit controleren en alle data kan gesynchroniseerd worden met de VeryFitPro-app. Verder beschikt deze smartwatch niet over meerdere functies waar de meeste prijzigere smartwatches wel over beschikken, zoals een ingebouwde GPS. De smartwatch heeft hierdoor wel een veel langere batterijduur, tot 10 dagen op een volle lading.

Verder ontvang je oproep- en berichtmeldingen en kun je inkomende telefoontjes vanaf je pols ophangen. Je kunt echter niet bellen met deze smartwatch.

Voordelen:

 • Zeer lange batterijduur van meer dan 7 dagen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Zit comfortabel om de pols, is zeer licht

Nadelen:

 • Niet geschikt om mee te bellen
 • Geen ingbouwde GPS

Koopgids voor de beste smartwatch van 2023

Als je opzoek bent naar de beste smartwatch voor jou, ben je enigszins beperkt door de smartphone die je bezit. Als je bijvoorbeeld een Apple Watch wilt, moet je een iPhone hebben. En hoewel Wear OS-horloges zowel met Android als met iPhones werken, krijg je veel minder functionaliteit als ze niet zijn aangesloten op een Android-apparaat. De smartwatches van Samsung bieden het beste op het gebied van cross-functionaliteit, maar zelfs hier zullen Android-telefoonbezitters meer krijgen in termen van antwoorden op meldingen en de mogelijkheid om te bellen en gebeld te worden.

Bij het uitkiezen van de beste smartwatch zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden: ‘hoeveel van de functies van je smartphone kan hij uitvoeren?’ en ‘hoe goed kan hij elke taak aan?’, het laatste kenmerk is uiteraard het design – je wilt er tenslotte nog steeds stijlvol bijlopen.

Voor fitnessfans is het belangrijk om te zoeken naar een apparaat  met een hartslagmeter en ingebouwde GPS, hoewel ze qua nauwkeurigheid vaak niet te vergelijken zijn met een op de borst gedragen monitor. Velen worden ook geleverd met functies voor contactloze betalingen, via services zoals Google Pay.

De belangrijke factoren zijn niveau van meldingsdetails, levensduur van de batterij, stijl, waterbestendigheid, apparaatcompatibiliteit en extra functies, zoals microfoons en wifi-ondersteuning.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste smartwatch

Als je moeite hebt om de beste smartwatch voor jou te kiezen, zijn hier een paar factoren om te overwegen:

 • Compatibiliteit: Apple Watches werken alleen met iPhones. Smartwatches met Wear OS, Garmin en Fitbit zijn compatibel met zowel Android als iPhone.
 • Prijs: Smartwatch prijzen kunnen variëren van zeer betaalbaar tot behoorlijk duur. Als je meer betaalt, krijg je uiteraard verbeterde gezondheids- en fitnesstracking en bouwkwaliteit.
 • Levensduur van de batterij: De meeste smartwatches gaan ongeveer twee dagen mee (Apple zelfs maar één dag), als dat niet genoeg voor je is, kies dan voor een Fitbit of Garmin, die een licht verminderde functionaliteit bieden voor een enorm verbeterde levensduur van de batterij.
 • Fitness-tracking: Alle smartwatches doen basistracking, maar als je traint voor een marathon of triatlon, is een smartwatch waarschijnlijk niet genoeg. Dan kun je beter gaan voor een geavanceerd sporthorloge van bijvoorbeeld Garmin of Polar.
 • Communicatie: Alle smartwatches hebben Bluetooth – zo verbinden ze met je smartphone. Sommige hebben ook een 4G/Cellular-verbinding, wat betekent dat je muziek kunt streamen, berichten kunt ontvangen en kunt bellen, zelfs als je je telefoon thuis hebt gelaten. Het kost extra en voor sommige is de extra prijs deze functie niet waard.
 • Maat: Maat is ook belangrijk. Als je slanke polsen hebt, wil je een kleinere smartwatch, dit komt niet alleen door het uiterlijk, maar voornamelijk door het comfort.
 • Muziek afspelen: Het laatste dat je moet controleren, is of het muziekweergave biedt en de eventuele streamingdiensten die het ondersteunt. Als je je telefoon wilt laten liggen en naar muziek wilt luisteren tijdens het sporten, is dit een geweldige functie om te hebben.

Klanten beoordelingen

Om de beste smartwatch voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen ook een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel smartwatches met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle opties ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste smartwatches

Welke smartwatch werkt met mijn smartphone?

Hoewel het klinkt als een ingewikkelde vraag, is dit verrassend eenvoudig. Als je een Android-telefoon hebt, kun je elke smartwatch gebruiken met Google’s Wear OS-software, of een Samsung-smartwatch met Tizen-software en bijna elk ander smartwatch-besturingssysteem. De enige die je niet kunt gebruiken, is de Apple Watch.

Als je een iPhone hebt, werken alle smartwatches met je telefoon, op voorwaarde dat je de vereiste app gebruikt om de twee te synchroniseren. Houd er echter rekening mee dat noch Wear OS- noch Tizen-horloges hetzelfde functionaliteitsniveau bieden als wanneer ze zijn aangesloten op een Android-telefoon. Dit komt door bepaalde beperkingen die Apple toepast op apparaten van derden en waartoe ze toegang hebben in de iOS-software. Om deze reden, en vele andere, raden we iPhone-bezitters af om een ​​andere smartwatch te kopen dan de Apple Watch.

Smartwatches versus sporthorloges

Tenzij je een gadget om je beide polsen wilt (niet de beste look), moet je een keuze maken tussen een smartwatch en een sporthorloge. De meeste mensen die af en toe sporten, kunnen beter gaan voor een smartwatch die dubbel dienst kan doen ten opzichte van de meeste fitnesstrackers en sporthorloges. De meeste smartwatches hebben alle basisfuncties van een sporthorloge en dienen daarnaast ook bijna als smartphone.

Een smartwatch is een verlengstuk van je smartphone. De techniek is bijna hetzelfde. Waar een activity tracker of sporthorloge op een eigen besturingssysteem draait, draait een smartwatch op WatchOS of Android Wear. Hiermee download je apps op je smartwatch, net als op je smartphone.

Bijna alle smartwatches op onze lijst hebben een GPS, zodat ze je runs kunnen volgen zonder de hulp van een bijbehorend apparaat. Tegenwoordig hebben de meeste smartwatches ook een optische hartslagsensor, waardoor continue en on-demand hartslagmetingen mogelijk zijn.

De Apple Watch Series 6 en 7 en Galaxy Watch 4 bieden verschillende geavanceerde functies voor het volgen van de gezondheid, waaronder de mogelijkheid om een ​​elektrocardiogram (ECG) te maken en je bloedzuurstofsaturatie (SpO2)-niveau te meten. Natuurlijk behoren ze tot de duurste producten op deze lijst.

De Fitbit Versa 3 kost minder en houdt veel fitness- en slaapstatistieken bij, maar heeft minder apps van derden, dus er is een afweging. Kijk goed en kies een horloge dat de activiteiten en gezondheidsstatistieken bijhoudt die je wilt controleren.

De vraag of je beter voor een smartwatch of sporthorloge kunt gaan, ligt aan je voorkeuren en aan je trainingsdoelen. Als je opzoek bent naar een lifestyle horloge met handige gezondheids- en sportfuncties is een smartwatch waarschijnlijk het beste. Als je echter intensieve sport doet of traint voor een marathon / de olympische spelen of wat dan ook kun je meer baat hebben bij een geavanceerd sporthorloge van hoge kwaliteit. Bekijk hier een lijst met de beste sporthorloges.

Veelgestelde vragen over de smartwatch

– Waarom kopen mensen een smartwatch?

Het volgen van activiteiten is een grote reden waarom mensen zich tot smartwatches wenden. Een universeel uurwerk moet je stappen, calorieën en trainingen registreren, en de meeste smartwatches van tegenwoordig hebben ook een hartslagmeter. Veel smartwatches hebben ook GPS aan boord, wat handig is voor het in kaart brengen van hardloop- en fietstochten. 

Daarnaast zijn dit type horloges natuurlijk ontzettend handig om je meldingen direct te kunnen bekijken, als je je telefoon even niet bij de hand hebt. Met de meeste smartwatches krijg je appjes, sms’jes, mailtjes, facebook meldingen binnen en kun je direct antwoorden. Ook kun je met de meest geavanceerde modellen bellen.

– Heb ik een smartwatch met GPS nodig?

Dit hangt af van je voorkeuren en trainingsdoelen. Als je een hardloper bent en van plan bent je smartwatch te gebruiken om routes te volgen, en niet met je telefoon wilt rennen, dan heb je inderdaad GPS nodig. De meeste moderne smartwatches worden sowieso standaard met GPS geleverd. 

Als je smartwatch geen GPS heeft, kunnen sommige de GPS van je telefoon gebruiken wanneer deze is aangesloten, maar deze zal langzamer werken. Een ding om te onthouden is dat het gebruik van GPS de batterij in het horloge wel sneller leegmaakt dan wanneer een smartwatch geen GPS heeft.

– Kan een smartwatch zonder een smartphone werken.

Dit ligt aan het type smartwatch. Er zijn een paar smartwatches die geen smartphone nodig hebben. De Apple Watch-serie en de Samsung Galaxy Watch zijn er twee. Dit komt omdat ze hun eigen mobiele verbinding hebben. Dit is een premiumfunctie en je betaalt hiervoor. Hiermee kun je bellen en sms’en.

Het nadeel van deze smartphonevrijheid is dat de batterij van je smartwatch leegloopt. Het alternatief voor een mobiele verbinding en de extra kosten is het vinden van een smartwatch met wifi-mogelijkheden. Dit betekent dat je nog steeds niet in de buurt van je telefoon hoeft te zijn. Je smartwatch kan geen sms’jes verzenden, maar als je op internet gebaseerde messenger-services zoals WhatsApp of Messenger gebruikt, kun je contact houden.

Werkt een nieuwe smartwatch met mijn oudere telefoon?

Als je Android-telefoon of iPhone in de afgelopen drie of vier jaar is gekocht, is het antwoord vrijwel zeker ja. Om er zeker van te zijn, zijn hier de vereisten voor elke versie. Google Wear OS vereist een Android-telefoon met versie 4.4 of hoger, of een iPhone op iOS 9.3 of hoger. Het zou in orde moeten zijn zolang je de afgelopen twee of drie jaar een telefoon hebt gekocht.

De Apple Watch varieert een beetje. De Series 3 en nieuwer met een mobiele verbinding hebben een iPhone 6 of nieuwer nodig om te werken. Als je een Apple Watch Series 3, 4 of 5 koopt zonder mobiele verbinding, werken ze met een iPhone 5S of nieuwer, terwijl de Apple Watch Series 6 en Apple Watch SE een iPhone 6S en iOS 14 nodig hebben.

Het Tizen-besturingssysteem van Samsung, dat te vinden is op de Galaxy Watch en andere, vereist Android-versie 5.0 of hoger, en op een iPhone moet iOS 9.0 of hoger zijn geïnstalleerd op ten minste een iPhone 5. De 4G LTE-versie van de Galaxy Watch is alleen compatibel met Samsung-telefoons en werken mogelijk ook alleen op bepaalde providers.

– Wat gebeurt er met Google en Samsung?

Google en Samsung bundelen hun krachten om een ​​nieuw softwarebesturingssysteem voor smartwatches te maken, kortweg Wear genoemd, en ook wel Wear OS 3 genoemd. Het gezamenlijke project omvat zowel het Wear OS- als het Tizen-platform, samen met fitnessexpertise van Fitbit. De eerste smartwatch met de software is de Galaxy Watch 4.

– Hoe lang gaan smartwatches mee?

De batterij is nog steeds het zwakke punt van de meeste smartwatches op de markt. Een of twee dagen of zelfs minder is een normale batterijduur van de gemiddelde smartwatch. Het is een feit dat geen enkele smartwatch boordevol functies wekenlang meegaat als je alle functies non-stop gebruikt.

Smartwatch-batterijen verschillen niet veel van die van je smartphone. GPS en hartslagmeting zijn de grootste batterijverbruikers. Bluetooth-connectiviteit zorgt er ook voor dat een batterij sneller leeg gaat.

Er zijn een paar smartwatches met een langere batterijduur, namelijk de Garmin Vivoactive-serie en Fitbit modellen.

– Is een smartwatch waterdicht?

Ja, de meeste nieuwe smartwatches hebben waterdichte functionaliteit en kunnen worden gebruikt om te zwemmen. De standaard waterdichte classificatie voor hen is 5 ATM, wat betekent dat ze tot 50 meter onder water kunnen gaan. De fabrikanten geven aan of de smartwatch alleen geschikt is voor gebruik in een zwembad of ook in zeewater.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *