Beste slaaptrainer voor kinderen 2023: Top 5!
Ben je opzoek naar de beste slaaptrainer voor kinderen ?Dan ben je naar het juiste adres gekomen!
Wordt jij de meeste ochtenden wakker van een springend kind in je slaapkamer in plaats van van je wekker? Dan ben je zeker niet de enige. Veel ouders hebben hier last van. Kleine kinderen hebben vaak niet helemaal het slaapritme waar jij blij van wordt – en daardoor jijzelf ook niet.
Er is echter een oplossing! Met de beste slaaptrainer ben je snel van deze te vroeg ochtenden of slapeloze nachten af. Een slaaptrainer kan echt het verschil maken tussen een peuter op je bed om 5 uur ’s ochtends en een volledige nachtrust.
In tegenstelling tot een gewone wekker voor kinderen, is een slaaptrainer een peutervriendelijke manier om kleine kinderen te laten weten of het oké is om uit bed te komen – en dat allemaal zonder dat ze de tijd hoeven te lezen. Deze slimme gadgets geven je kind het signaal wanneer het tijd is om te slapen of om op te staan, en de beste slaaptrainers doen ook dubbel dienst als nachtlampjes en geluidwekkers.
Let bij het kiezen van de beste slaaptrainer op een model wat kindvriendelijk, schattig en gemakkelijk te lezen is. Kleuren die aangeven wanneer het tijd is om naar bed te gaan en tijd is om wakker te worden, zijn ook onmisbaar.
We hebben alvast 90% van het werk voor je gedaan, door opzoek te gaan naar de beste slaaptrainer van dit moment. Hier zijn 5 toppers uitgekomen.
Lees gauw verder om de beste slaaptrainer voor jouw kindje te ontdekken!
Beste slaaptrainer voor kinderen – Top 5
We zijn opzoek gegaan naar de beste slaaptrainer voor kinderen van dit moment en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 is gekeken naar kwaliteit, functies, design, gebruikersgemak en klanten beoordelingen.
Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen, bestudeer eventueel wat beoordelingen en kies op basis daarvan de beste slaaptrainer voor jouw kind / kinderen uit!
1. Zazu Sam Slaaptrainer

Deze schattige slaaptrainer helpt je kind wennen aan het tijdsbesef van “grote mensen”. Op een hele gemakkelijke manier laat ‘Sam’ je kind zien wanneer ze mogen opstaan, en wanneer ze beter nog heel eventjes in bed kunnen blijven liggen. Dit wordt gedaan door middel van verschillende kleuren displays.
Wanneer het tijd is om te slapen sluit Sam de slaaptrainer zijn ogen en kleurt het beeldscherm donkerblauw. Wanneer je kindje wakker wordt voor de wekker heeft de slaaptrainer een fijne functie om dit duidelijk te maken. De slaaptrainer laat namelijk precies zien hoe lang het nog duurt voordat ‘Sam de slaaptrainer’ wakker wordt – en wanneer je kindje dus uit bed mag.
Een half uur voordat Sam wakker wordt krijgt de display een groene kleur. De groene kleur geeft aan dat je kind nog in bed moet blijven liggen en moet wachten tot dat Sam de slaaptrainer zijn ogen open doet. Om aan te geven hoe lang je kind nog moet wachten, zijn er 12 sterretjes te zien die 1 voor 1 verdwijnen en zo de 30 minuten aftellen.
Zodra Sam zijn ogen open en het scherm wit kleurt met een zonnetje, mag je kindje opstaan. Het tijdstip waarop dit gebeurd kun je natuurlijk zelf instellen. Slaaptrainer Sam doet dit uiteraard ook geruisloos, zodat je kind niet wakker wordt als hij/zij nog slaapt.
Verschillende functies
– Twee tijdsinstellingen
Je kunt de slaaptrainer op twee verschillende manieren instellen. Namelijk op een specifiek tijdstip, of na een bepaald aantal uren of minuten. De tweede functie is handig voor bijvoorbeeld middagdutjes.
– Wekker
Slaaptrainer Sam heeft ook een wekker waarvan de instelling kan verschillen van de tijd waarop Sam wakker wordt. Zo kan je bijvoorbeeld Sam instellen om op 07.00 uur zijn ogen te openen en om 08.00 uur het alarm af laten gaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen alarm te zetten.
-Nachtlamp
Naast een slaaptrainer is Sam ook een nachtlampje. Het display kan namelijk de hele nacht aanblijven als je kindje dit wil (gebruik dan wel een oplader). Je kunt deze ook instellen met een timer, zodat deze automatisch uitgaat na 5, 15 of 30 minuten.
2. Daily Logix Slaaptrainer

De Daily Logix slaaptrainer is een perfect hulpmiddel om je kindje ’s ochtends langer door te laten slapen (of in ieder geval niet uit bed te laten komen).
De slaaptrainer helpt jouw kind wennen aan een beter ritme door middel van verschillende kleuren in het display. Wanneer het tijd is om te slapen voor het kind sluit de slaaptrainer zijn ogen en zal het beeldscherm donkerblauw kleuren.
Wanneer je kind een vroege vogel is en wakker wordt voordat de wekker gaat heeft de slaaptrainer een handige functie. De slaaptrainer beschikt namelijk over een gezicht dat geprogrammeerd is in het display. Het gezicht kent twee functies:
- Een slapend schaapje dat de ogen dicht heeft en het display kleurt blauw.
- Een schaapje dat wakker is en de ogen heeft en het display kleurt geel
Aan de kleuren en het gezicht kunnen de kinderen precies zien wanneer ze uit bed mogen komen. Ook zien ze precies wanneer het tijd is om te gaan slapen. De tijden wanneer het schaapje zijn ogen dicht en open doet, stel je natuurlijk zelf in.
Verschillende functies
– Verschillende displays
Je kunt zelf kiezen uit verschillende displays: een schapengezichtje + digitale klok, alleen een schepengezichtje of alleen een digitale klok.
– Wekker
Deze fijne slaaptrainer heeft een kindvriendelijke ontwaak liedje. Deze kan ingesteld worden op de gewenste tijd.
– Nachtlamp
De slaaptrainer is ook een fijne nachtlamp voor kinderen die niet graag in het donker slapen. De helderheid is makkelijk aan te passen naar een oogvriendelijke helderheid.
– 7 verschillende helderheden
Ook hebben wij gedacht aan het licht. Het lcd-scherm is in 7 verschillende helderheden in te stellen. Op deze manier is er voor ieder kind een perfect nachtlampje. De nachtlamp zal ervoor zorgen dat deze uw kind niet wakker houdt vanwege te fel licht. Bij het ontwaken is er ook gezorgd voor een kindvriendelijk licht welke niet te fel is voor de ogen.
– Handige vergrendeling van de instellingen
Kinderen zijn nieuwsgierig. Speciaal daarvoor is deze slaaptrainer voorzien van een mogelijkheid om de instellingen te vergrendelen. Zo weet je zeker dat je kind niet de tijden aanpast, en plots weer vroeg in de morgen je slaapkamer binnen komt wandelen.
3. Alecto BC-100 Monkey Slaaptrainer

Zoals je ziet lijkt deze slaaptrainer veel op de vorige besproken slaaptrainer, maar dan is het een aapje in plaats van een schaapje.
De BC-100 MONKEY slaaptrainer is een oplossing voor kinderen om spelenderwijs te leren omgaan met de tijd. Bij slaaptijd kleurt het display blauw en het aapje doet zijn ogen dicht. Vanaf de wektijd kleurt het display oranje en opent het aapje zijn ogen. Je kind weet hierdoor meteen wanneer het tijd is om te slapen, of tijd is om op te staan door middel van de kleuren op de klok.
De slaaptrainer is zeer handig in gebruik. Je kunt gemakkelijk de gewenste tijden instellen en aanpassen. Deze handige slaaptrainer is draadloos en oplaadbaar (met ingebouwde accu en bijgeleverde USB kabel) en is ook afzonderlijk als klok met wekker te gebruiken.
Het display van de klok fungeert tevens als nachtlampje voor kinderen die niet houden van in het donker slapen.
4. Yobby Slaaptrainer

Yobby is een andere geweldige slaaptrainer voor kinderen. De Yobby slaaptrainer leert het kind aan de hand van gezichtsuitdrukkingen en kleuren wanneer het tijd is om naar bed te gaan, het tijd is om te gaan slapen en natuurlijk wanneer het tijd is om op te staan.
De slaaptrainer is eenvoudig in te stellen. Door middel van de ingebouwde multi-color lichtring, gezichtsuitdrukkingen, iconen en de helderheid van het scherm communiceert de Yobby slaaptrainer met je kind.
- Blauw licht – 30 minuten voor het slapen gaan, kleurt de lichtring blauw, de ogen op de slaaptrainer worden kleiner zo kan het kind zich mentaal en fysiek gaan voorbereiden op de nacht.
- Paars licht – Het is tijd om te gaan slapen, de lichtring wordt paars, de ogen op de slaaptrainer sluiten zich en het maan icoon verschijnt op het scherm. Ook zal het LCD-scherm dimmen om niet teveel licht af te geven.
- Geel licht – 30 minuten voor het opstaan kleurt de lichtring geel, de ogen op de slaaptrainer gaan weer open, het zon icoon verschijnt op het scherm en de helderheid van het LCD-scherm keert terug naar de normale staat.
- Groen licht – Het is tijd om uit bed te gaan – De lichtring kleurt groen en het kind mag nu uit bed.
Deze slaaptrainer beschikt over 3 leuke slaapgeluiden die je vrijwillige kunt instellen: piano, jungle en regen. Verder heeft de slaaptrainer 4 alarmklok geluiden en 4 instelbare display helderheid niveaus. Ook het volumeniveau is in te stellen. Dit maakt deze slaaptrainer zo fijn.
5. Kidsleep Kidklok Slaaptrainer

Wil jij je kindje de klok leren lezen en zorgen dat het weet wanneer het tijd is om uit bed te komen? De Kid’Sleep is een slaaptrainer en klok in één! Het werkt heel eenvoudig: naast de klok zitten 2 plaatjes, één van een kind dat buiten speelt en één van een kind dat ligt te slapen. Achter één van de plaatjes brandt een lampje. Als je kind wakker wordt, ziet hij/zij in één oogopslag of het tijd is om op te staan of dat hij of zij nog even moet blijven liggen.
De klok heeft een analoge klok (met wijzers) en een digitale klok, zodat je kind op alle manieren de tijd leert lezen. De klok is tevens als wekker te gebruiken, waarbij gekozen kan worden uit drie geluiden: een trein, een koekoek of vogelgezang. Hij heeft één knop om te ‘snoozen’ en om de klok te verlichten.
Waarop te letten bij het kiezen van de beste slaaptrainer
In je zoektocht naar de beste slaaptrainer voor je kind zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om op te letten:
– Functies
Elke slaaptrainer heeft natuurlijk als doel om het slaapritme van je kind te verbeteren en te zorgen dat ze in de ochtend langer blijven liggen. Verschillende slaaptrainers hebben echter verschillende functies.
Zo hebben sommige bijvoorbeeld een vergrendeling functie, waardoor je kindje niet de tijd kan aanpassen wanneer ze op wat knopjes drukken. Dit is perfect voor nieuwsgierige kinderen. Nummer 2 in de ‘Beste slaaptrainer top 5’ heeft deze functie. Andere functies zijn bijvoorbeeld verschillende helderheden, en verschillende wekkergeluidjes. Kijk wat je slaaptrainer allemaal kan en bedenk wat je belangrijk vindt.
– Uiterlijk
Het uiterlijk / design van een slaaptrainer is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Je kindje moet het leuk vinden en daarom is het belangrijk om voor een leuk design te gaan. We hebben 5 verschillende leuke slaaptrainers in onze lijst opgenomen, die allemaal wat verschillend zijn qua design. Denk na over wat je kind het leukste zou vinden en baseer je keuze mee daarop.
Denk ook na over andere dingen, zoals bijvoorbeeld kloklezen. Als je wilt dat je kindje leert kloklezen, zowel digitaal als analoog, dan is nummer 5 in de ‘Beste slaaptrainer top 5’ bijvoorbeeld te beste keuze.
– Beoordelingen
Je kunt veel te weten komen over een product door de klanten beoordelingen te lezen. Klanten zijn vaak eerlijk en zullen je precies vertellen wat ze van het product vinden. Door het lezen van klanten reviews kom je er heel snel achter of je een kwaliteits product voor ogen hebt of een miskoop. Wij hebben deze stap al voor je gedaan. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we alle klanten beoordelingen nauwkeurig nagekeken om zo een lijst met enkel de beste slaaptrainers samen te stellen.

Veelgestelde vragen over slaaptrainers
– Werken slaaptrainers echt?
Ja zeker. Voor de meeste kinderen werken slaaptrainers perfect. Er is geen magische oplossing om je kinderen uit te laten slapen, maar bij correct gebruik kan een slaaptrainer je kleintje – en jezelf – helpen om langer door te slapen. Zelfs als je kindje niet langer kan uitslapen en toch wakker blijft worden rond 5 uur, zal de slaaptrainer ze laten zien dat het nog nacht is en dat ze nog niet op mogen staan. Hierdoor kunnen ze weer terug in slaapvallen, rustig in bed blijven liggen of zichzelf vermaken met speelgoed in hun kamer, voordat ze naar jouw slaapkamer stormen.
– Hoe introduceer je een slaaptrainer?
Leg je kind allereerst uit wat een slaaptrainer is en hoe deze werkt. Leer ze wat de verschillende kleuren betekenen, zodat ze precies weten wanneer ze uit bed mogen en wanneer ze nog even moeten blijven liggen.
Voor de meest effectieve introductie raden we je aan om de tijd geleidelijk te veranderen gedurende de eerste week. Als je kind bijvoorbeeld momenteel rond 5.30 uur wakker wordt, raden we aan om de slaaptrainer op de eerste dag bijvoorbeeld om 5.45 uur in te stellen. Na een korte wachttijd zullen ze zien dat het ochtend is. Feliciteer ze met het wachten tot de klok zegt dat het tijd is om op te staan.
Stel vervolgens de klok in voor de volgende ochtend om 6:00 uur wakker te worden en de volgende dag om 6:15. Zo kun je het de eerste week opbouwen door telkens 15 minuten erbij te doen, totdat je de gewenste tijd bereikt hebt. Je kunt ook in kleinere stapjes werken, als je meer dat je kindje er in het begin nog wat meer moeite mee heeft.
Het kan zijn dat je kindje in het begin nog moet wennen aan de slaaptrainer en toch al eerder uit bed komt. Leg je kindje dan nogmaals uit hoe het werkt en dat dit niet de bedoeling is. Na een tijdje zullen ze het begrijpen en niet meer de kamer uitkomen, voordat de slaaptrainer laat zien dat dit mag. Consistentie is key.
– Vanaf welke leeftijd kan ik een slaaptrainer introduceren?
Dit hangt sterk af van het kind, maar over het algemeen vanaf ongeveer 2 jaar oud. Je kunt een slaaptrainer gaan gebruiken vanaf het moment dat je kind kan begrijpen wat de klok betekent – als de maan bijvoorbeeld zichtbaar is of een donkerblauwe kleur op het display van de klok verschijnt, betekent dit dat je kindje in bed moet blijven. Of wanneer je kind kan zien dat de klok groen is of dat de zon opkomt, betekent dit dat de dag is begonnen en hij of zij op mag staan.
Zodra je kindje dus begrijpt hoe de slaaptrainer werkt, kun je deze effectief gaan gebruiken. Deze klokken kunnen ook worden gebruikt als nachtlampje voor pasgeborenen, zodat je de slaaptrainer alvast klaar hebt staan voor wanneer je kleintje oud genoeg is om het te begrijpen.
– Werken alle slaaptrainers hetzelfde?
Hoewel alle slaaptrainers hetzelfde doel hebben, werken ze niet allemaal hetzelfde. Sommige zijn van hogere kwaliteit dan anderen. Zoals met de meeste elektrische dingen, is er een sterk element van ‘je krijgt waar je voor betaalt’ en het budget is altijd een factor. Een slaaptrainer is iets waar je veel zorgeloos gebruik van wilt maken. Ga dus bij slaaptrainers niet voor de meest goedkope optie, want er zullen veel belangrijke functies missen of ze zullen misschien snel kapot gaan.
– Hoe helpt een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een ontzettend waardevol apparaat om in bezit te hebben. Het heeft velen voordelen en helpt je het slaapritme van je kind op orde te krijgen. Kleine kinderen kunnen vaak nog niet kloklezen, waardoor ze niet kunnen weten of het al tijd is om uit bed te komen. Een slaaptrainer kan je kind precies laten zien wanneer het ochtend is en wanner het nog nacht is.

Tips om peuters naar bed te krijgen
Met een slaaptrainer kun je je kindje aanleren om een beter ritme te krijgen. Het kan ervoor zorgen dat je kindje sneller gaat slapen en langer doorslaapt, of in ieder geval langer in zijn of haar kamer blijft. Vooral voor dat tweede zijn slaaptrainers zeer effectief.
Als je echter moeite hebt om je kindje naar bed te krijgen en op tijd te laten slapen, staat je wat meer te doen dan alleen het aanschaffen van de beste slaaptrainer.
We gaan niet liegen, er is geen magische oplossing die ervoor zorgt dat je kind meteen in slaap valt. Er zijn echter wel manieren om dit te versnellen en te verbeteren. Hier volgen enkele tips:
– Consistentie
Consistentie is erg belangrijk, wat betekent dat middagdutjes altijd elke dag op hetzelfde tijdstip moeten plaatsvinden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat middagdutjes ook niet te laat in de middag zijn, omdat ze je kind misschien te veel energie geven en ervoor zorgen dat ze zich ‘s avonds niet echt moe voelen.
Wees ook consistent met het naar bed brengen van je kind. Doe dit het liefste elke avond op hetzelfde tijdstip. Zelfs als je kindje dan nog niet kan slapen, is het belangrijk om dit te blijven doen. Dit zorgt voor ritme.
– Warm bad
Laat je peuter voor het slapengaan een warm bad nemen. Het helpt het lichaam te kalmeren en te ontspannen als voorbereiding op hun slaaptijd.
– Doe geen speelse activiteiten net voor het slapengaan
Zorg ervoor dat je na het bad of een uur voordat je je kind naar bed gaat brengen, geen energetische speelse activiteiten meer gaat doen. Dit kan ervoor zorgen dat ze teveel energie hebben en niet in slaap kunnen vallen. In plaats daarvan kun je ze een verhaal voorlezen, naar rustgevende muziek laten luisteren of samen iets doen waarbij ze niet te veel energie verbruiken (zoals bijvoorbeeld puzzelen). Vermijd elke activiteit waardoor je kind opgewonden raakt en zijn energieniveau voor het slapengaan verhoogt.
– Laat ze naar het toilet gaan voor het slapengaan
Zorg ervoor dat je kinderen naar het toilet gaan voordat je ze naar bed brengt. Dit zal voorkomen dat ze midden in de nacht wakker worden en vragen om naar het toilet te gaan. dit zal hun slaap verstoren en misschien die van jou. Na het toiletbezoek kan het ook moeilijker zijn om ze weer naar bed te krijgen.