beste saturatiemeter

Beste saturatiemeter 2023: Top 5!

De beste saturatiemeter is een zeer handig hulpmiddel om in huis te hebben. Het is een niet-invasief, eenvoudig elektronisch apparaat dat twee dingen meet: het zuurstofgehalte in het lichaam en je hartslag. Beide functies worden op een snelle en zeer nauwkeurige manier gemeten.

Voorheen waren deze apparaatjes zeer prijzig en hadden weinig mensen ze voor thuisgebruik. Dit is gelukkig veranderd, nu zijn ze zeer betaalbaar en van de beste kwaliteit. Met zoveel verschillende saturatiemeters op de markt kan het echter lastig zijn om te weten voor welke je het beste kunt gaan. Om je te helpen zijn wij opzoek gegaan naar de meest nauwkeurige en beste saturatiemeter van 2023 en daar zijn 5 toppers uitgekomen.

Deze apparaten kunnen nuttig zijn voor personen van elke leeftijd. Artsen kunnen saturatiemeters aanbevelen voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen die hun bloedzuurstofgehalte thuis moeten meten. Niet-voorgeschreven versies kunnen mensen helpen die trainen voor sport of andere aerobe activiteiten ondernemen, zoals bergbeklimmen.

Lees gauw verder om de beste saturatiemeter voor jou te ontdekken!

Beste saturatiemeter 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste saturatiemeter van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, nauwkeurigheid, gebruikersgemak en klanten beoordelingen. 

Bekijk de apparaatjes, lees de korte omschrijvingen door, bestudeer eventueel de klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste saturatiemeter voor jou uit!

1. Medisana PM A19 Saturatiemeter

Met deze professionele saturatiemeter controleer je eenvoudig de zuurstofverzadiging en de hartslag. Dit is een zeer betrouwbare gezondheidscontrole die je thuis of onderweg kunt doen.

Het bereik van 70% – 100% SpO2 is ruim voldoende voor alle toepassingen, zowel medisch als in de sport. Dat geldt ook voor de nauwkeurige hartslagmeter die een bereik kent van maar liefst 30 tot 235 slagen/min.

De PM A19 is MDD medisch gecertificeerd en geeft de resultaten naar wens weer in staaf- of golfdiagram. Het display roteert automatisch mee zodat de resultaten altijd direct en duidelijk afleesbaar zijn voor het beste gebruikersgemak.

Dankzij het compacte en lichtgewicht ontwerp van slechts 53 gram is dit apparaatje overal mee naar toe te nemen. De 2 meegeleverde AAA batterijen gaan lang mee, mede door het zuinige maar heldere OLED-scherm.

Beste saturatiemeter onder de €40,-

2. BURCH Med ® Saturatiemeter zuurstofmeter vinger

BURCH Med ® Saturatiemeter zuurstofmeter vinger

Deze medische saturatiemeter van BURCH is zeer precies en beschikt ook over een hartslagmeter. Binnen enkele seconde meet je de zuurstofsaturatie van het bloed, de hartslag, de hartfrequentie en de doorbloeding. De resultaten worden weergeven op het duidelijke en grote OLED-scherm. Je kunt de gewenste richting en cijfergrootte naar wens aanpassen.

De computer chip van dit apparaatje is van goede kwaliteit en het rubber aan de binnenzijde is uiterst zacht, hypoallergeen en heeft een goede grip. Zelfs voor grote vingers is er een flexibel scharnier, dat meer ruimte biedt. Al met al zorgt dit voor een pijnloze, comfortabele ervaring. Dit in tegenstelling tot anderen, die een soort plastic tandjes gebruiken om alles op zijn plaats te houden.

Deze saturatiemeter wordt geleverd inclusief geplaatste batterijen, koord, opbergtasje en NL-handleiding.

3. SENYO® Saturatiemeter met hartslagmeter 

SENYO® Saturatiemeter met hartslagmeter

Deze saturatiemeter van SENYO®  is geschikt voor  het professioneel en thuisgebruik. Monitor je hartslag en de saturatie nauwkeurig, eenvoudig en pijnloos. De saturatiemeter is klein van formaat en licht van gewicht en kun je gemakkelijk gebruiken voor ieder gewenst moment.

Door het infraroodlicht hoef je niet lang te wachten op je uitslag. Al binnen 8 seconden krijg je een accurate saturatie (SpO2). Naast de saturatie geeft de saturatiemeter ook je hartslag (bpmPR) weer. Door het roteerbare, heldere OLED-scherm zijn de meetresultaten duidelijk weergegeven. Daarbij is hij voorzien van een eenvoudige bediening. Ook is de saturatiemeter milieuvriendelijke door zijn energiebesparingsmodus.

De saturatiemeter wordt geleverd met een handige opberghoes en draagkoord, zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Ook wordt het apparaat geleverd met batterijen.

Beste saturatiemeter onder de €30,-

4. Pheartcare Saturatiemeter

Pheartcare Saturatiemeter

Ben je opzoek naar de beste saturatiemeter onder de €30,-? Dan is dit een geweldige optie. Met de Pheartcare saturatiemeter meet je in een handomdraai je Zuurstofverzadiging (SpO2), Polsslag/hartslag (PR) en Perfusion Index (PI). De saturatiemeter is gemakkelijk in gebruik. Het meten gebeurt door je vingertop op de graadmeter te plaatsen en binnen enkele secondes zie je jouw waardes op het duidelijke OLED-scherm verschijnen.

Het meetprincipe van de saturatiemeter is gebaseerd op de Lambert-Beer-wet. De pulse oximeter berekent Spo2, PR en PI op basis van het absorptieverschil van de lichtintensiteit door bij elke pulse de verhouding van geabsorbeerd rood en infrarood licht te meten.

Deze saturatiemeter heeft een one touche bediening, kleuren display en een draaibaar scherm. Ook geeft het visuele en hoorbare waarschuwingen en schakelt het zichzelf uit wanneer het een tijdje niet gebruikt wordt.

De saturatiemeter wordt geleverd met 2 AAA batterijen een draagkoord en een handleiding in verschillende talen.

Beste saturatiemeter onder de €20,-

5. Buzzworldwide Saturatiemeter

Buzzworldwide- Zuurstof saturatie meter

Last but not least: De saturatiemeter van Buzzworldwide. Deze gebruikersvriendelijke saturatiemeter meet door middel van een vingersensor binnen een paar tellen een accurate saturatie (SpO2). Naast de saturatie geeft de saturatiemeter ook je hartslag (bpmPR) weer. Het apparaatje is voorzien van een eenvoudige bediening. Ook is de saturatiemeter milieuvriendelijk door zijn energiebesparingsmodus.

De saturatiemeter wordt geleverd met een draagkoord. Dit maakt het makkelijk om hem overal mee naartoe te nemen. Ook zitten er al batterijen in het apparaat. Het apparaat is hierdoor dus meteen klaar voor gebruik!

Bonus: Beste saturatiemeter voor kinderen

Noiller Saturatiemeter kind

Noiller Saturatiemeter kind

Deze saturatiemeter voor kinderen is zeer effectief en gemakkelijk te gebruiken. Met behulp van één druk op de knop kun je eenvoudig het zuurstofniveau in het bloed meten. Het ontwerp van deze saturatiemeter is ook speciaal op kinderen gericht, zodat het er minder ‘eng’ uitziet in hun ogen. Door het vrolijke design zullen kinderen het gemakkelijker vinden om de saturatiemeter te gebruiken.

Naast het zuurstofgehalte meet de saturatiemeter ook de hartslag op een zeer precieze manier. Verder is de saturatiemeter opgebouwd met de juiste materialen voor optimale veiligheid. Je kunt deze saturatiemeter gebruiken bij zowel kinderen als kleine baby’s.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste saturatiemeter

In je zoektocht naar de beste saturatiemeter zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste factoren om op te letten:

1. Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is natuurlijk ontzettend belangrijk in saturatiemeters. Het is belangrijk dat het model wat je koopt een hoge mate van nauwkeurigheid biedt. Er is een enorme variatie in de nauwkeurigheid van commercieel verkrijgbare saturatiemeters. Je hebt er zeer nauwkeurige apparaatjes tussen zitten, maar helaas ook wat minder nauwkeurige. 

Het goede nieuws is dat jezelf niet meer de markt hoeft af te zoeken naar de meest nauwkeurige en beste saturatiemeter, want dat hebben wij al voor je gedaan. Alle saturatiemeters in onze lijst zijn van hoge kwaliteit en zeer precies.

Om je zuurstofverzadiging correct te detecteren, moet de saturatiemeter die je koopt natuurlijk goed om je vinger passen. De meeste saturatiemeters op de markt zijn bedoeld voor gebruik op volwassen vingers, en passen bij de meeste mensen. Maar let wel altijd goed op. 

Als de saturatiemeter namelijk te los zit terwijl deze op een vinger wordt geplaatst, kan deze mogelijk geen nauwkeurige meting verkrijgen. Als je van plan bent een saturatiemeter te gebruiken bij een kind of een persoon met zwakke handen, kun je het beste een kleiner apparaatje kopen. We hebben in de lijst hierboven daarom ook speciaal een de beste saturatiemeter voor kinderen opgenomen.

Als je een saturatiemeter hebt gekocht en 100% zeker wilt weten dat deze nauwkeurig is, kun je dit nakijken samen met je arts. Neem je apparaatje mee en vergelijk de metingen met het apparaat van je arts.

2. Waarschuwingen

De beste saturatiemeter is voorzien van alarmen / waarschuwingen. Dit is niet alleen zeer nuttig, maar ook echt nodig. Wat het doet, is je waarschuwen wanneer de zuurstoftoevoer minimaal is. Op deze manier weet je meteen wanneer er iets mis is en wanneer je contact met je arts moet opnemen. Saturatiemeters met waarschuwingen zijn perfect voor gebruikers zonder medische achtergrond. Zo weten zij meteen wanneer iets niet goed zit.

3. Leesbaarheid

Het beeldscherm is het onderdeel dat de resultaten laat zien. Het is dus belangrijk dat het schermpje duidelijk is zodat je de resultaten goed kan aflezen. Vooral voor oudere mensen en slechtziende is dit belangrijk. Houd bij de leesbaarheid dus rekening met factoren als tekstkleur, schermgrootte en helderheid. Het doel is om een apparaat te kiezen dat je gemakkelijk kunt lezen zonder je ogen te belasten.

4. Duurzaamheid

Als het om duurzaamheid gaat, denk je waarschijnlijk meteen aan garantie. Vergeet dan ook niet om een product met garantie te kopen. Dit is de enige manier waarop je erop kunt vertrouwen dat de beste saturatiemeter een langdurige waarde biedt.

5. Doelgroep

Sommige apparaten kunnen geschikt zijn voor kinderen of volwassenen met kleine vingers. Grotere apparaten zijn misschien beter voor mensen met grotere vingers, maar ze zullen niet zo goed werken op kleinere vingers. Het is dus belangrijk dat je een apparaat koopt wat precies goed om jouw vinger of het vingertje van je kindje past, zodat je de meest nauwkeurige resultaten krijgt.

6. Beoordelingen

Bij het zoeken naar de beste saturatiemeter is het heel waardevol om naar klanten beoordelingen te kijken. Deze laten zien wat andere mensen van het apparaat vinden en het kan je dus van te voren laten zien elke apparaten van goede kwaliteit zijn en welke niet. Ga bij voorkeur voor een apparaat met veel en zeer positieve klanten beoordelingen, zodat je weet dat je geen miskoop doet.

7. Prijs

Vroeger waren saturatiemeters vrij prijzig, waardoor weinig mensen ze voor thuisgebruik hadden. Tegenwoordig zijn deze handige apparaatjes echter zeer betaalbaar. We hebben in onze lijst ook nog rekening gehouden met verschillende budgetten door de beste saturatiemeter voor elke prijsklasse te weergeven.

Wat is een saturatiemeter

Voor het geval dit nog niet helemaal duidelijk is, leggen we het graag duidelijk uit. Een saturatiemeter is een klein apparaatje dat pijnloos en snel je zuurstofverzadigingsniveau meet, oftewel hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Het apparaatje kan eenvoudig op je vingertop worden geplaatst. Je kunt het ook aan je neus, oorlel of tenen bevestigen, al is de vingertop vaak het makkelijkste.

De sensor zendt vervolgens 2 lichtstromen uit; de ene rood en de andere infrarood. Deze lichten worden geabsorbeerd door zowel je zuurstofarme bloed als zuurstofrijk bloed. Vervolgens meet de saturatiemeter, afhankelijk van de hoeveelheid hemoglobineabsorptie bij de 2 verschillende golflengten in de bloedbaan, je zuurstofniveau.

Als je een gezond persoon bent, kun je een waarde van meer dan 97 procent verwachten. Als het minder dan 95 procent is, dien je direct contact met je arts op te nemen. Bloed moet een SpO2 van 95-100% hebben. Onder 90% is gevaarlijk laag en wordt hypoxemie genoemd. 

Een saturatiemeter werkt een beetje als een digitale camera, aangezien SpO2 optisch kan worden gedetecteerd door licht van een zender naar een sensor te sturen ergens waar arterieel bloed stroomt (zoals de middelvinger van de dominante hand). Hoe hoger de oxygenatie, hoe minder lichtfrequenties er doorheen gaan. De apparaten moeten ook de afstand die het licht aflegt en eventueel omgevingslicht compenseren voor nauwkeurige resultaten.

Voor wie zijn saturatiemeters belangrijk?

Artsen bevelen dit apparaat vaak aan wanneer mensen kortademig worden of een long- of hartaandoening hebben. Het apparaat geeft snelle resultaten zonder de noodzaak om bloedmonsters te nemen. Het helpt artsen om te bepalen of een persoon aanvullende zuurstof nodig heeft, bijvoorbeeld met behulp van ventilatoren of continue positieve luchtwegdrukmachines.

Ook sporters en bijvoorbeeld bergbeklimmers gebruiken regelmatig een saturatiemeter. Tijdens het sporten heb je natuurlij veel zuurstof nodig. Het meten van de zuurstof kan voor sporters enorm belangrijk zijn. Het gebruik van de beste saturatiemeter is zelfs aan te raden tijdens sporten, vooral bij trainingen om de longcapaciteit te kunnen testen.

Voordelen van het gebruik van de beste saturatiemeter

Wanneer je de beste saturatiemeter voor jou hebt aangeschaft kun je deze gaan gebruiken. Door het apparaat regelmatig te gebruiken kun je je gezondheid bijhouden. Bij het herstellen van een operatie of blessure kan de tool erg handig zijn. Als je een aandoening hebt die je bloedzuurstof aantast, dan heb je zo’n apparaatje echt nodig. Deze aandoeningen omvatten hartfalen, een hartaanval, longkanker, bloedarmoede, longontsteking en astma. Samen met COPD (chronische opdringerige longziekte).

Een ander belangrijk voordeel is voor sporters. Professionele atleten en bergbeklimmers dragen het apparaat meer dan wie dan ook. De eerste gebruiken het om zuurstofniveaus bij te houden tijdens het uitvoeren van een inspannende training. En de laatste gebruiken het om het zuurstofgehalte onder controle te houden als gevolg van klimmen op grote hoogte.

beste saturatiemeters

Veelgestelde vragen over saturatiemeters

– Hoe werkt een saturatiemeter?

Je hartslag speelt een hoofdrol bij het verkrijgen van de zuurstofmeting. Als het hart samentrekt, wordt bloed naar de vinger gepompt [en] als het hart rust, gaat het bloed van de vinger naar het hart; het verschil in deze snelheid wordt gebruikt om de zuurstofverzadiging in het bloed te meten.

– Wat is een goede zuurstofwaarde?

Hier is niet één standaard antwoord op, omdat dit kan verschillen per persoon. De meeste gezonde mensen schommelen tussen 95 en 100% – en de meeste artsen zullen van je willen horen als je verzadiging onder de 92% daalt.

– Op welke vinger moet een saturatiemeter worden gebruikt?

De vinger waarop je het apparaatje plaatst, kan de kwaliteit van je meting beïnvloeden. Je kunt het beste de saturatiemeter op de rechter middelvinger aanbrengen om de meest nauwkeurige informatie te krijgen over het bloedzuurstofgehalte, de weefselperfusie en de hartslag. Als je je rechtermiddelvinger niet kunt gebruiken, is de volgende beste optie je rechterduim, waarvan ook is aangetoond dat deze betere resultaten oplevert dan andere vingers.

– Hoe nauwkeurig zijn saturatiemeters voor thuisgebruik?

Dit hangt af van het type saturatiemeter dat je gebruikt en waarvoor je het wilt gebruiken. De beste saturatiemeters, zoals degene opgenomen in dit artikel, zijn van hoge kwaliteit en laten zeer nauwkeurige resultaten te zien. Veel van de bovenstaande apparaten zijn daarom geschikt voor zowel thuis gebruik als professioneel gebruik. Je moet er wel altijd rekening mee houden dat hoe nauwkeurig een meting is, ook aan jezelf ligt. Zo kunnen beweging, temperatuur en nagellak de nauwkeurigheid allemaal beïnvloeden.

– Hoe lees je een saturatiemeter af?

Een normaal niveau van zuurstofverzadiging (SpO2) in je bloed is gewoonlijk 95% of meer, hoewel sommige mensen met chronische longziekte of slaapapneu normale niveaus van rond de 90% kunnen hebben.

Je saturatiemeter moet een duidelijke plaats hebben waar de SpO2-waarde wordt weergegeven, waarop je het zuurstofpercentage in je bloed kunt zien. Tenzij je arts je anders heeft verteld, is het belangrijk om bij een SpO2-waarde van minder dan 95% meteen contact met je arts op te nemen.

Houd er rekening mee dat je SpO2-meting slechts één meting is van je zuurstofsaturatie, en dat hoe je je voelt (of, beter gezegd, hoe gemakkelijk je kunt ademen) ook belangrijk is. Als je saturatiemeter een lage zuurstofsaturatie vertoont, moet je onmiddellijk contact opnemen met je arts. Als je saturatiemeter een normale waarde aangeeft, maar als je je niet goed voelt, is het ook verstandig om contact met je arts op te nemen.

– Wat kan een saturatie meting beïnvloeden?

Een saturatiewaarde is een schatting en is mogelijk niet altijd nauwkeurig. Terwijl het licht door uw vingernagel en weefsel gaat, kunnen verschillende dingen de nauwkeurigheid van de SpO2-meting beïnvloeden, waaronder:

  • Huidskleur. Een huid met meer pigment kan ertoe leiden dat sommige saturatiemeters iets hogere waarden geven.
  • Omstandigheden die problemen met de bloedsomloop veroorzaken. Een slechte bloedcirculatie in je handen en vingers kan lagere meetwaarden veroorzaken.
  • Koude handen. Het hebben van koude handen kan lagere meetwaarden veroorzaken.
  • Natte huid. Water of zweet op de huid kan het licht reflecteren en de meting beïnvloeden.
  • Dikke nagels. Dikke nagels kunnen de lichtpenetratie blokkeren en kunnen lagere meetwaarden veroorzaken.
  • Nagellak. Zwarte, blauwe en groene nagellak kunnen aanzienlijk lagere waarden veroorzaken.
  • Blauwe plekken of tatoeages op de vingertoppen. Beide kunnen onnauwkeurige metingen veroorzaken. Probeer een andere vinger of ledemaat te kiezen voor een nauwkeurigere meting.

– Ik heb een donkere huid. Kan ik dan wel een saturatiemter gebruiken?

Het korte antwoord is ja. Hoewel saturatiemters een hoger risico op onnauwkeurige cijfers hebben wanneer ze worden gebruikt op een huid met meer pigment, kunnen ze je toch helpen je gezondheid te controleren. Als je je bloedzuurstofniveaus wilt controleren, let dan op trends in je metingen, bijvoorbeeld als de metingen procentuele niveaus tonen die afnemen of dalen.

– Zijn er nog tips voor een nauwkeurige meting met een saturatiemeter?

Ja hier volgen een aantal belangrijke tips, om ervoor te zorgen dat je resultaten zo nauwkeurig mogelijk zijn:

  • Zorg ervoor dat je handen niet te koud of te warm zijn, of nat of bezweet.
  • Houd je hand en vingers stil. Beweeg niet tijdens de meting.
  • Plaats de saturatiemter niet op een vingernagel met nagellak of op een getatoeëerde huid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *