beste roeimachine voor thuis

Beste roeitrainer voor thuis 2023: Top 10!

Ben je opzoek naar de beste roeitrainer voor thuis? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Met de beste roeitrainer voor thuis kun je een geweldige full-body work-out doen. Deze machines dagen de spieren uit in zowel je boven- als onderlichaam, samen met je kern en rug. Ze bieden ook een lage impact, wat betekent dat ze je gewichten minder belasten wanneer je ze gebruikt. Dit is een voordeel in vergelijking met ander soorten fitness apparaten.

Naast alle bovengenoemde voordelen zijn roeimachines ook goedkoper in gebruik en gemakkelijker te onderhouden dan bijvoorbeeld een loopband. Daarom is een roeitrainer de favoriete cardio en kracht-machine van veel mensen. Roeien kan ook leuk zijn, helemaal omdat je ondertussen gemakkelijk een serie of film kunt kijken.

Niet alle roeimachines zijn echter van dezelfde kwaliteit, daarom zijn we opzoek gegaan naar de beste roeimachine voor thuis van 2023. Hier zijn 10 toppers uitgekomen. We hebben grondig onderzoek gedaan en de beste roeimachine in elke prijsklasse opgezocht, zodat er voor ieder budget wat een geweldige roeitrainer bij zit.

Lees gauw verder om de beste roeitrainer voor jou te ontdekken!

Beste roeitrainer voor thuis 2023 – Top 10

We zijn opzoek gegaan naar de beste roeitrainer voor thuis en daar is een top 10 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we gekeken naar kwaliteit, functies, prijzen en beoordelingen.

We hebben rekening gehouden met verschillende budgetten door de beste roeitrainer voor thuis in elke prijsklasse op te zoeken. Zo is het goedkoopste roei apparaat in onze lijst onder de 200 euro en de duurste boven de 1000 euro. Op deze manier zit er altijd een perfect apparaat voor jouw behoeften en budget bij. We hebben de apparaten gerangschikt op prijs van hoog naar laag.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen en kies op basis daarvan de beste roeitrainer voor jou uit! 

1. VirtuFit Row Ultimate Pro 2i Roeitrainer

VirtuFit Row Ultimate Pro 2i Roeitrainer

De meest geavanceerde en meest prijzige roeitrainer die we in onze lijst hebben opgenomen is de VirtuFit Ultimate Pro 2i Roeitrainer Bluetooth/ANT+. Met deze roeitrainer kun je gebruik maken van je favoriete trainingspaps, zoals Gymtrakrs, Kinomap en Selfloops. Dit is een groot voordeel ten opzichte van goedkopere roeitrainers.

Deze roeitrainer is geschikt voor professioneel gebruik in een sportschool, of voor thuisgebruik wanneer je echt kwaliteit in huis wilt halen. Dit apparaat is ontworpen met de beste materialen. Zo bevat deze roeitrainer meer staal dan andere vergelijkbare roeitrainers. Niet alleen in het frame, maar ook in de massieve roestvrij stalen ketting. Dit zorgt ervoor dat je met deze roeitrainer zwaarder en intensiever kunt trainen. Doordat de roeitrainer gemaakt is van dit kwaliteitsmateriaal is hij ook beter bestand tegen slijtage en zal dit roei apparaat langer meegaan dan de meeste andere roeitrainers.

De VirtuFit Pro 2i heeft een maximaal belastbaar gewicht van 230 kg en is voorzien van transportwielen. Je kunt het apparaat gemakkelijk verplaatsen en dankzij het opklapsysteem ook eenvoudig opbergen. Op het frame zit een Life Time garantie, zodat je zeker weet dat je voor zeer lange tijd plezier hebt van je apparaat.

Hoog comfort

Deze roeitrainer is ook extra comfortabel in gebruik. Door de extra hoge 50 cm zithoogte is het gemakkelijk om op- en af te stappen. Daarnaast helpt het ook wanneer je last hebt van gevoelige knieën. Op de rails zit een comfortabele en voorgevormde zitting gemaakt van foam waardoor je ook tijdens zeer lange en intensieve trainingen lekker kunt blijven zitten. Dit is ook een voordeel ten opzichte van veel andere roei machines, waarbij je na een tijdje trainen last krijgt van je billen.

De rails van de roeitrainer is 140 cm en geeft langere gebruikers voldoende ruimte om de benen volledig te strekken. Bij iedere beweging die je maakt, gebruik je de volledig verstelbare voetsteunen met anti-slip textuur. Deze degelijke en eenvoudig in lengte en breedte in te stellen voetpedalen zorgen ervoor dat je te allen tijde de juiste houding aanhoudt en je voeten niet gaan schuiven tijdens de training. De roeitrainer heeft een handgreep gemaakt van aluminium met een neopreen buitenkant. Dit materiaal ligt lekker in de hand en zorgt voor een stevige grip.

Uitgebreide trainingsmogelijkheden

Op het verlichte kantelbare display kun je gemakkelijk al je activiteiten volgen, zoals het aantal roeislagen per minuut, de tijd, je calorieverbruik, de afstand in meters, wattage en je hartslag. De roeitrainer beschikt daarnaast over 10 programma’s, waarmee je veel verschillende sportieve doelen voor jezelf opstellen. 

Daarnaast heeft de roeitrainer een custom en een handmatig programma wanneer je liever je eigen training samenstelt of gewoon wilt beginnen. Met de luchtschuif schakel je tussen de 10 verschillende weerstandsniveau’s. Op iedere stand geeft de roeitrainer een vloeiende beweging en houdt het de ruis beperkt. Dit zorgt voor een aangename, realistische en stille training.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €1000,-:

2. VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer

VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer

De beste roeitrainer onder de 1000 euro die we hebben kunnen vinden is de VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer Roeitrainer. Dit is een zeer populaire roeitrainer onder professionele gebruikers, in de sportschool en bij thuisgebruikers die graag kwaliteit in huis halen. Net zoals het vorige model van VirtuFit is ook deze roeitrainer gemaakt van de meest hoogwaardige materialen en is hij geschikt voor een belastbaar gewicht van 230 kg.

Deze roeitrainer is precies hetzelfde als de eerder genoemde roeitrainer. Zo beschikt ook dit apparaat over 10 verschillende trainingsmogelijkheden en heeft het precies dezelfde functies. Het uiterlijk is ook hetzelfde. Het enige verschil is dat deze roeitrainer geen ANT+ Bluetooth Console heeft. Het vorige besproken apparaat beschikt over een bluetooth ontvanger, waardoor je deze kunt koppelen met je favoriete trainingsapp en kunt koppelen aan je tablet of smartphone. De VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer heeft dit niet. Vandaar het verschil in prijs. 

Beste roeitrainer voor thuis onder de €800,-:

3. Cobra XTR Plus II Roeitrainer

Cobra XTR Plus II Roeitrainer

De beste roeitrainer onder de 800 euro is de Hammer COBRA XTR PLUS II. Dit roei apparaat is van zeer hoge kwaliteit. Zo is de roeier voorzien van een vernieuwd LCD scherm met duidelijke weergave van alle trainingswaardes ondanks de hoeveelheid licht in de trainingsruimte. Tijdens een intensieve training is het belangrijk dat je altijd goed de trainingswaardes zichtbaar op het scherm kunt zien. Met deze roeitrainer kunt je de display eenvoudig kantelen tot de door jouw gewenste hoek zodat dit altijd mogelijk is. Hierdoor is het apparaat ook geschikt voor alle lichaamslengtes.

Deze roeitrainer beschikt over maar liefst 20 trainingsprogramma’s en de handige tablethouder zorgt ervoor dat je trainingen divers, uitdagend en vooral leuk zijn waardoor je het langer volhoudt. Op het display zie je de weergave van: tijd, slagen per minuut, programma, hartslag, totaal aantal slagen, afstand en calorieën. Je kunt daarnaast 4 verschillende gebruikers instellen. Het apparaat is ook compatibel met Kinomap en Bitgym via camera.

Naast al deze geweldige functies ziet het apparaat er ook luxe uit. De zwarte kleurvoering en premium aluminium geleiders zorgen ervoor dat deze roeitrainer in elke woonruimte mooi staat. Ook kun je de roeier gemakkelijk inklappen en verplaatsen dankzij de ingebouwde transportrollen.

De lengte van de trekkabel is 170 cm lang, wat lang genoeg is voor elke lichaamslengte. Het maximale gebruikersgewicht van dit apparaat is 130 kg. De roeitrainer beschikt verder over handige riemen om de voeten vast te zetten tijdens gebruik.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €700,-:

4. VirtuFit Ergometer Roeitrainer

De beste roeitrainer onder de 700 euro die we hebben kunnen vinden is van het hoogwaarde merk VirtuFit. Dit merk zie je vaker voorbij komen in deze lijst. 

De VirtuFit Ergometer Roeitrainer Semi-Pro is een geweldig apparaat om op een leuke manier fit te worden. De beweging is realistisch en de roeitrainer voelt goed aan, ook tijdens langere trainingen. Bij iedere slag beweeg je zowel naar achter als omhoog. Je voeten blijven onder de rest van je lichaam en hierdoor blijf je in een natuurlijk ergonomische houding. De extra brede aluminium rails is niet alleen voor de stevigheid, de rails zorgt ook voor een vloeiende beweging waar praktisch geen wrijving in zit. Hierdoor is het apparaat ook zeer stil in gebruik.

Deze rails is lang genoeg voor alle lichaamslengtes. Op de rails zit een comfortabele, voorgevormde, zitting gemaakt van polyurethaan schuim / PU foam. Dit soort PU Foam is zacht en stevig en wordt standaard gebruikt bij onder andere autostoelen en matrassen. De steunplaten voor je voeten geven daarnaast comfort en veiligheid. Het anti-slip oppervlak geeft een stabiel gevoel en houdt samen met de veiligheids straps je voeten goed op hun plaats.

Deze roeitrainer beschikt over 34 verschillende programma’s bestaan onder andere uit helling en vallei trainingen, doelgerichte programma’s zoals calorie verbranding, functionele hartslag gestuurde programma’s, gebruikersprogramma’s die je zelf samenstelt en specialistische programma’s zoals een hartslag hersteltest en interval programma’s. Ingebouwd in deze roeitrainer is een ontvanger voor je hartslag. Deze ontvanger kun je koppelen aan een borstband (bekijk hier een lijst met de beste borstbanden). Je kunt al je vorderingen heel precies volgen op het verlichte LCD scherm. Op dit scherm kun je onder andere de tijd, afstand, aantal roeislagen, calorieverbruik, hartslag en wattage aflezen.

Het maximale lichaamsgewicht dat deze roeitrainer aankant is 150 kg. Verder is het apparaat opklapbaar en gemakkelijk te verplaatsen.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €600,-:

5. DKN Airrower R-320 Roeitrainer

DKN Airrower R-320 Roeitrainer

Een andere geweldige roeitrainer is de DKN Airrower R-320. Deze roeier biedt comfort, gebruiksgemak, soepele en vloeiende bewegingen en een moeiteloze weerstandsaanpassing. Het zwaar gelaste stalen platform zorgt voor een erg stevig en stabiel toestel. De aangepaste rails zorgt ervoor dat de DKN Airrower R-320 Roeitrainer door iedereen te gebruiken is, groot of klein. Ook mensen met erg lange benen kunnen dit apparaat gebruiken. Met een effectieve roeibewiging van 110 cm wordt het gevoel van een outdoor roeitraining extra versterkt.

Het LCD-display van de DKN Airrower R-320 Roeitrainer geeft continu de volgende waarden: verbruikte calorieën, aantal roeibewegingen, totale afstand en totale trainingstijd. Deze roeitrainer is bovendien ook opklapbaar en heeft geïntegreerde transportwieltjes, hierdoor kun je hem gemakkelijk verplaatsen en gemakkelijk opbergen wanneer je geen home gym hebt waar hij altijd mag blijven staan.

Let op, deze roeitrainer heeft geen hartslagfunctie, dus als je dit wel erg belangrijk vindt kun je beter voor een ander apparaat gaan. Daarnaast heeft deze roeitrainer 1 programma, waar sommige andere roeitrainers meerdere programma’s hebben. Overweeg wat je belangrijk vindt om de beste roeitrainer voor jou te vinden.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €500,-:

6. Tunturi Competence R20 Roeier

Tunturi Competence R20 Roeier

We zijn aangekomen bij de beste roeitrainer onder de 500 euro. Dit geweldige apparaat van Tunturi biedt een voordelige prijs voor zeer goede kwaliteit. Deze roeitrainer beschikt over 8 weerstandsniveaus, waardoor je kunt varieëren in belasting. Of je nu beginner of een gevorderd fitnesser/ roeier bent, de R20 Roeier met een roterende massa van 6 kg laat je regelmatig trainen met een relatief gemiddelde intensiteit.

Op de Competence R20 volg je de belangrijkste parameters: snelheid, afstand, calorieën, tijd en slagen per minuut. Ook de 500 m tijd lees je af op de monitor met duidelijke display (5,5 inch). Met een draadloze hartslag ontvanger kan je je hartritme volgen en train je doeltreffend.

De roeitrainer is compact en verplaatsbaar. De grote aluminium monorail en de ergonomisch comfort zitting zorgen voor een soepele beweging tijdens het roeien. De roeier is opklapbaar, je kunt hem hierdoor eenvoudig en netjes opbergen na gebruik. Dankzij de transportwielen onderaan kun je hem ook gemakkelijk verplaatsen naar verschillende ruimtes.

Het maximale gebruikersgewicht dat deze roei machine aankan is 135 kg.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €450,-:

7. Hammer Cobra Roeitrainer

beste roeitrainer thuis

De Hammer Cobra roeitrainer ziet er, zoals je waarschijnlijk al ziet, iets anders uit dan de meeste andere roeitrainers. Door de manier hoe de arme op dit apparaat kunnen worden geplaatst, komt de beweging zoals je deze in het water ervaart zoveel mogelijk overeen als de beweging op het fitnessapparaat. De HAMMER Cobra biedt daarnaast nog extra professionele details, zoals: een aluminium frame, de hoogte van de aluminium geleiders is in drie posities in te stellen voor een nog intensievere oefening, een computer voor eenvoudig af te lezen trainingsgegevens en een betrouwbare hartslagmeting gedurende je oefening.

De verstelbare voetplaten zijn geschikt voor gebruikers van verschillende lengtes. Met de handige voetriempjes kun je je voeten veilig en comfortabel vast zetten tijdens het roeien. De roeimachine beschikt ook over een zeer comfortabele zitting, waarbij je ook bij langere trainingen gaan last krijgt van je billen. Verder kun je de hoogte van de roeier in drie verschillende posities verstellen voor een meer intensieve training. Ook beschikt het apparaat over 12 verschillende weerstandsniveau’s.

Het gebruikersgewicht is 130 kg. De roeiarmen zijn inklapbaar en de roeier heeft transportwielen, waardoor je deze gemakkelijk kunt verplaatsen en opbergen.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €400,-:

8. Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

Focus Fitness Row 3 - Roeitrainer

De beste roeitrainer onder de €400,- is zonder twijfel de Focus Fitness Row 3. Dit is het ideale apparaat oor elke thuissporter. Deze roeitrainer beschikt over een prachtig design, een magnetisch weerstandsysteem en een sterk frame. Het magnetisch weerstandsysteem zorgt voor een nauwkeurige roeibeleving. Daarnaast train je geheel geruisloos en is de roeitrainer onderhoudsvrij.

Het magneetsysteem wordt aangedreven door een v-snaar. Een v-snaar is sterker dan een ketting of touw en is aangesloten op het 12 kg zwaar vliegwiel. Hoe zwaarder het vliegwiel des te intensiever je kunt trainen. Het 12 kg zware vliegwiel in combinatie met de 16 weerstandsniveaus maken het mogelijk dat je zowel als beginnend als meer ervaren sporter plezier beleeft aan de Row 3. Op de handvatten bevinden zich ook hartslagsensoren. Hiermee ontvang je een indicatie van je hartslag.

De LCD trainingscomputer beschikt over een aantal handige trainingsfeatures. Zo kun je een eigen training starten in het manueel programma. Daarnaast beschikt de roeitrainer ook over 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Deze programma’s bestaan uit een interval, helling en combinatie programma.

De robuuste constructie van de Focus fitness Row 3 Roeitrainer is geschikt voor personen tot 190 cm en belastbaar tot wel 120 kg. Het ergonomische zitvlak rolt over de gelagerde rails en is eenvoudig op te klappen. Hierdoor kun je de roeier eenvoudig verplaatsen en opbergen.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €300,-:

9. Tunturi Cardio Fit R30 Roeier

De Cardio Fit R30 is een zeer voordelige en fijne roeitrainer. Op het display volg je eenvoudig de belangrijkste parameters: tijd, calorieën, slagen per minuut en het totaal aantal slagen van alle trainingen. De roterende massa bedraagt 7 kg. Je stelt de weerstand in op één van de 8 mogelijke niveaus. Als je lang roeien toch een beetje saai vindt, geen probleem. Je kunt tijdens het roeien je favoriete serie of film kijken dankzij de bijgeleverde tablet steun. Deze roeier maakt nauwelijks geluid, waardoor je niet gestoord wordt tijdens het kijken.

De grote aluminium monorail en de ergonomisch comfort zitting zorgen voor zeer een soepele beweging tijdens het roeien. Ook je voeten kun je comfortabel en veilig vast gespen in de kantelbare voetplaten met veiligheidsriemen. De roeitrainer is daarnaast opklapbaar, waardoor je hem netjes kunt opbergen na gebruik. Dankzij de transportwieltjes kun je hem ook eenvoudig verplaatsen.

De roeitrainer is voorzien van 1 programma en 8 weerstandsniveaus. Deze roeier heeft geen hartslagfunctie.

Beste roeitrainer voor thuis onder de €200,-:

10. VirtuFit Row 1.0 Roei apparaat

VirtuFit Row 1.0

We zijn aangekomen bij de meest goedkope roeitrainer die we hebben kunnen vinden van een goede kwaliteit. De VirtuFit Row 1.0 is een eenvoudige roeitrainer die gemakkelijk in gebruik is.

De roeier met verstelbare elastomeer weerstand maakt een fijne roeibeweging. De ergonomisch gevormde zitting glijdt soepel over een stevig aluminium rail. De anti-slip pedalen met verstelbare voetriemen zorgen voor een stevige positie van de voeten. Deze anti-slip pedalen draaien tijdens je beweging ook mee om je voeten altijd de juiste steun te bieden om je af te zetten.

Op het LCD display kun je gemakkelijk je trainingen volgen. Zo houdt het apparaat de tijd, aantal roeislagen, roeislagen per minuut, en calorie verbruik bij. Met een simpele knop schakel je tussen de verschillende gegevens. Met de scan functionaliteit kun je deze gegevens ook achtereenvolgend zien.

Deze roeitrainer heeft geen vliegwiel. De weerstand komt van een verstelbare elastomeer. Deze stevige weerstandkabel trek je uit tijdens je roeislag en laat je krimpen als je terug beweegt. Het gevolg hiervan is dat je niet alleen kracht zet op de slag, maar ook op de gecontroleerde beweging terug naar de startpositie. Het is een beweging zonder dode momenten. Dit is gunstig om je spierkracht en conditie effectief te ontwikkelen en voelt erg natuurlijk aan. De weerstand is met de weerstandsknop in 4 standen verstelbaar om je oefeningen lichter of zwaarder te maken.

Verder is de VirtuFit Row 1.0 Roeitrainer compact en verplaatsbaar Tijdens het sporten is hij 173 x 53 x 40 cm groot, opgeklapt is het maar 95 x 40 x 101 cm. Dit is smal en klein genoeg voor een appartement of andere woning waar alle beschikbare ruimte telt. Verder is deze roeitrainer tijdens het trainen erg stel zodat anderen geen geluidshinder hebben van je roei training. Na het trainen verplaats je de roeimachine gemakkelijk door zijn lichte gewicht, Door het unieke weerstandsysteem weegt hij namelijk maar 13,3 kg, veel minder dan andere roei apparaten.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste roeitrainer voor thuis 

Waneer je opzoek bent naar de beste roeitrainer voor thuis, zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken wanneer je een keuze moet maken:

Weerstand:

Verschillende soorten weerstand zijn magnetisch (elektromagneten vertragen het metalen vliegwiel van de erg), lucht (wind van het draaiende vliegwiel zorgt voor weerstand), hydraulisch (weerstand wordt gecreëerd door hydraulische vloeistof in een zuiger of twee verbonden met de handvatten van de erg), en water (het vliegwiel duwt tegen water in een tank).

Als geluid een probleem is en je houdt van een rustige work-out dan is een hydraulisch of watergedragen model ideaal,omdat ze stiller zijn. Als je je meer zorgen maakt over de prestaties, kiezen veel mensen voor een op lucht gebaseerde of magnetische roeier omdat ze gemakkelijker te onderhouden zijn, betaalbaarder zijn en minder snel kapot gaan. Tevens zijn deze tegenwoordig ook vrij stil in gebruik. Net als andere functies, komt het echter vaak neer op persoonlijke voorkeur in termen van hoeveel je van het gevoel van de roeier houdt.

Grootte:

De roeimachine moet groot genoeg zijn om je benen te strekken en de juiste roeivorm te behouden, maar klein genoeg om in je trainingsruimte te passen. De meeste roeimachines van hoge kwaliteit zijn geschikt voor mensen van alle lichaamslengtes. Ze hebben vaak ook verstelbare voetpedalen. Als je een kleine ruimte hebt, let dan goed op de afmetingen. Kies ook voor een roeimachine die inklapbaar is en waar wieltjes onder zitten, zodat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen en kunt opbergen.

Maximaal gebruikersgewicht:

Het maximale gebruikersgewicht is natuurlijk ook belangrijk om naar te kijken. Modellen variëren in hoeveel ze ondersteunen, maar veel hebben een maximaal gebruikersgewicht van ten minste 130 kg. Sommige zwaardere machines hebben een hoger gebruikersgewicht.

Monitor:

Een monitor of computer houdt informatie bij zoals afstand, duur, snelheid en/of verbrande calorieën tijdens het roeien. Vrijwel alle goede roeitrainers beschikken over een display scherm, waarop je al deze gegevens kunt terug zien. De ene is echter uitgebreider dan de ander. Zo meten de wat duurdere modellen bijvoorbeeld ook je hartslag.

Zitting:

De zitten moet natuurlijk comfortabel zijn. Als de zitting niet comfortabel is, zul je de roeitrainer waarschijnlijk niet veel gaan gebruiken of je trainingen kort houden. Zitttingen komen in verschillende mate van comfort. Sommige zijn zeer comfortabel met een schuimvulling (zoals nummer 1, 2 en 4 in de ‘beste roeitrainer voor thuis top 10), terwijl andere een matige comfort of zelfs slechte comfort bieden. We hebben geen roeimachines met een slechte comfort zitting in onze lijst opgenomen. Ook moet de zitting voorgevormd en groot genoeg zijn om je billen comfortabel te houden, terwijl je de juiste vorm behoudt.

Gebruiksgemak:

Roeimachines hebben van nature een lage leercurve – het algemene idee is om gewoon te gaan zitten en te roeien. Maar we weten dat er meer is dan dat. Gebruiksgemak verwijst ook naar het proces van het instellen van de machine zelf, hoe gemakkelijk het is om aan de slag te gaan, of er een bijbehorende app is en hoe gemakkelijk je het apparaat kunt verplaatsen en opbergen.

Duurzaamheid:

Zoek naar bedrijven die de tijd hebben gehad om hun ontwerp te perfectioneren en goede recensies hebben op het gebied van duurzaamheid en onderhoud. Kwaliteit gaat niet alleen over een financiële investering, het kan veranderen hoe je je voelt als je aan het sporten bent. Je kunt op de ene machine stappen en het voelt alsof je in een oude versleten auto rijdt, terwijl een andere je het gevoel geeft dat je in een Mercedes rijdt. Kijk ook hoeveel garantie de fabrikant geeft.

Prijs:

Een andere belangrijke factor om naar te kijken is natuurlijk de prijs. Roeimachines zijn beschikbaar in veel verschillende prijzen van hoog naar laag. Gelukkig doet een roeitrainer voor een lagere prijs ook nog steeds wat het moet doen en zijn ze een prima keuze voor beginnende sporters. Om ervoor te zorgen dat er altijd een perfecte roeimachine voor jou tussen zit, hebben we de beste roeimachine voor thuis in elke prijsklasse opgezocht. Zo doe je nooit een miskoop, voor welk optie ook gaat.

beste roeitrainer

Veelgestelde vragen over roeitrainers

Hopelijk heb je bij deze de beste roeitrainer voor thuis gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen en antwoorden je wellicht verder helpen.

– Waarom zou je de beste roeitrainer kopen?

Roeimachines zijn een geweldige investering, omdat ze geweldige fitnessvoordelen bieden en gemakkelijk in gebruik zijn. De beste roeitrainers zijn gebouwd om lang mee te gaan, waardoor je er jarenlang plezier van kan hebben met minimaal onderhoud. Ook heeft het een lage impact, wat betekent dat ze je gewrichten niet belasten. Het zijn geen ingewikkelde machines, alleen een ketting die af en toe moet worden gesmeerd en een computer waarvan af en toe de batterij moet worden vervangen.

– Is het veilig om elke dag te roeien?

Zoals bij elke oefening die nieuw voor je is, is het belangrijk om geleidelijk kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, in evenwicht met rustdage. Hoewel het dus veilig is om elke dag te roeien, hangt het af van hoe intensief je trainingen zijn. Houd er echter rekening mee dat overtraining kan leiden tot blessures en dat je lichaam tijd nodig heeft om spieren te herstellen, dus als je je eerste roeitrainer koopt, begin dan langzaam en bouw op naar zwaardere trainingen.

– Welke spieren traint een roeimachine?

Roeien kan een volledige lichaamstraining bieden, omdat het je benen, armen, rug en kernspieren activeert. De verschuifbare zitting traint je triceps, hamstrings en quadriceps, terwijl je biceps, bilspieren, hamstrings en buikspieren aan het werk worden gezet als je met het handvat helemaal naar achteren trekt. Hierdoor kan roeien je rug, armen en buikspieren versterken.

– Wat is het verschil tussen een magnetische, lucht- en wateraangedreven roeitrainer?

Als je net bent begonnen met het zoeken naar de beste roeitrainer, weet je waarschijnlijk dat dit geen eenvoudige taak is. Afgezien van het filteren van vele merken en genoegen nemen met een budget, is er ook de grote vraag voor welk type je moet gaan: magnetisch, op lucht of op water. Hier zullen we ze allemaal kort uitleggen:

Lucht – Deze apparaten bieden weerstand door lucht door een vliegwiel te blazen, wat betekent dat hoe harder je trekt, hoe sneller de ventilatoren draaien en hoe meer weerstand je krijgt. Op ventilatoren gebaseerde roeimachines zijn meestal de beste waarde, daarom zijn ze de beste keuze voor de meeste commerciële sportscholen. Ze kunnen echter luidruchtig zijn.

Magnetisch – Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken deze roeiers twee sterke magneten die langs elkaar bewegen om weerstand te creëren. Omdat er geen wrijving is, zijn magnetische machines redelijk stil en over het algemeen compacter. Deze zijn vaak het beste voor thuisgebruik.

Water – Wat deze machines van de andere onderscheidt, is dat ze werken met een transparante trommel die vol water zit. Weerstand wordt gecreëerd door peddels die draaien terwijl je roeit en velen beweren dat de actie het gevoel van roeien op het water beter nabootst. Deze machines zijn echter meestal het duurst en worden dus niet vaak verkocht voor thuisgebruik.

– Hoeveel moet je uitgeven aan een roeimachine?

Wat de beste roeimachine voor jou is, wordt sterk bepaald door hoeveel je bereid bent te besteden, maar er zijn genoeg opties voor alle budgetten – je kunt van alles vinden van rond de €150,- tot meer dan €1000,-. Om rekening te houden met verschillende budgetten hebben wij de beste roeimachine in elke prijsklasse opgezocht.

Degenen aan de onderkant van de prijsschaal zullen nog steeds doen wat je nodig hebt, maar je merkt misschien dat de kwaliteit wat minder is. Als roeien echter nieuw voor je is, kan dit een goede plek zijn om te beginnen.

Hoe meer je uitgeeft, hoe meer functies er waarschijnlijk ook opzitten. Zo bieden de duurdere modellen vaak meer trainingsprogramma en weerstandsniveaus. Ook hebben ze vaak een hartslagmeter, wat de goedkopere modellen meestal niet hebben.

– Heb ik een mat nodig voor onder mijn roeimachine?

Als je moet beslissen of je een mat nodig hebt, is het eerste waar je aan moet denken je vloer. Roeimachines zijn zwaar belastbaar, wat betekent dat ze een houten of tapijtvloer kunnen beschadigen. Als je van plan bent om intensieve trainingen te doen die trillingen kunnen veroorzaken, moet een mat deze schokken kunnen opvangen.

Misschien wilt je ook nadenken over hoe je woonruimte eruitziet. Als je in een flat woont, kan een mat het geluid verminderen dat in de appartementen van je buren kan lekken, terwijl je machine ook op een stabiele ondergrond blijft staan.

– Is het weerstandsniveau van een roeimachine van belang?

Ja dat is het. Hoe hoger het weerstandsniveau, hoe zwaarder je training zal zijn. Het idee is om roeien op een echte boot na te bootsen waar je een weerstand van de wind zou ervaren. Dus als cardio jouw ding is, wil je een grotere weerstand hebben. Als je van plan bent je roeitrainer alleen te gebruiken voor trainingen met een lage intensiteit, kun je ook de voorkeur geven aan een lagere weerstand. De meeste roeitrainers hebben meerdere weerstandsniveaus.

– Is roeien beter dan hardlopen?

Het één is niet perse beter dan het ander. Roeien activeert echter meer spiergroepen dan hardlopen. Naast het activeren van ongeveer 85% van de spieren van je lichaam en meer dan negen verschillende spiergroepen, helpt roeien ook je rug te versterken, je armen te versterken en zowel je boven- als onderlichaam ten goede te komen. Daarnaast is roeien extreem toegankelijk voor zowel beginners als gevorderde roeiers. Ook heeft het een lage impact en belast het je gewrichten amper.

– Kun je afvallen met een roeitrainer?

Ja zeker. Door meer te bewegen zul je sneller afvallen. Consistente lichaamsbeweging is echter slechts één onderdeel van het kunnen beheersen van je gewicht, dus het is onverantwoord om te zeggen dat een roeier alleen zal helpen met gewichtsverlies. Naast beweging is het ook belangrijk om op je dieet te letten. Een roeimachine heeft wel veel voordelen met betrekking tot vetverlies en het steker maken van je lichaam.

– Hoe belangrijk is een goede vorm bij het roeien?

Een goede roeivorm is natuurlijk altijd belangrijk. Het is de beste manier om het meeste uit je trainingen te halen en blessures te voorkomen. Hier is hoe je op de juiste manier roeit:

  • Je begint eerst met je benen en als die eenmaal gestrekt zijn en je rug verticaal is, gebruik je je armen om de hendel naar je lichaam te trekken. Bij de juiste positie zijn je benen volledig gestrekt en de handgreep van de roeier naar je lichaam getrokken met je polsen in lijn met je onderarmen. Vervolgens ga je terug.
  • De eerste stap om terug te gaan is door je armen te strekken en je lichaam vanuit je heupen te draaien, waarbij je ervoor zorgt dat je niet naar voren buigt of achterover buigt. Deze vloeiende beweging zorgt ervoor dat je benen naar binnen buigen totdat je schenen volledig verticaal zijn.
  • Tot slot, beschouw deze oefening niet als een race. Concentreer je op het perfectioneren van je vorm, niet op hoe snel je kunt roeien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *