beste retinol serum

Beste retinol serum 2023: Top 3!

Ben je opzoek naar de beste retinol serum van 2023? Dan ben je hier aan het juiste adres! 

In dit artikel hebben we de 3 beste retinol serums voor je op een rijtje gezet, zodat je gemakkelijk een keuze kan maken (een keuze tussen een van deze 3 is altijd goed!). 

Als het gaat om de bescherming tegen fijne lijntjes en rimpels, het behouden van een gezonde glans, en het tegen gaan van puistjes is er geen ingrediënt in huidverzorging dat meer wordt geprezen dan retinol!

Lees gauw verder om de beste retinol serum voor jou uit te kiezen!

Wat is retinol?

Retinol is een vitamine A-derivaat. Het wordt gebruikt om een ​​breed scala aan huidproblemen aan te pakken (vandaar zijn populariteit), van fijne lijntjes en rimpels tot pigmentvlekken en acne.

Wanneer retinol plaatselijk wordt aangebracht, wordt het afgebroken tot retinoïnezuur. Dit zuur heeft een directe invloed op de celstructuur in de huid en stimuleert de aanmaak van collageen. Verhoogd collageen vermindert op zijn beurt het verschijnen van rimpels, helpt donkere vlekken te vervagen en egaliseert de toon en textuur. De magie zit hem in het vermogen om de textuur van de huid weer naar boven te halen voor een gladdere, egalere look.

Beste retinol serum 2023 – Top 3

Hier volgen 3 van de absoluut beste retinol serums op de markt. Bij het maken van deze top 3 is gekeken naar de kwaliteit, werking, ingrediënten en klanten beoordelingen.

Lees de korte samenvattingen door en vergelijk eventueel wat beoordelingen om de beste retinol serum voor jou uit te kiezen.

1. SIMIA™ Original Active Retinol Serum

Deze retinol serum verdiend 100% een plekje in de beste retinol serum top 3! Met honderden positieve klanten beoordelingen is dit één van de meest populaire retinol serums ooit. Deze krachtige serum van Simia bevat 2,5% actieve retinol en is ontwikkeld met optimale stabilisatie-technologie voor maximale werkzaamheid en minimale irritatie.

Deze retinol serum bestrijdt huidschade en zorgt voor een egale en effen huid. Fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken worden vervaagd. Daarnaast helpen de anti-acne eigenschappen van retinol mee-eters en puistjes te bestrijden en te voorkomen. Ook is bewezen dat retinol de huidtextuur, poriëngrootte en teint van de huid verbetert.

Naast retinol bevat deze serum ook hyaluronzuur en vitamine E. Dit maakt het dé gouden combinatie. Hyaluronzuur is een huidherstellend ingrediënt die in staat is om vocht vast te houden en de huid optimaal te hydrateren. Ook kalmeert het de huid en zorgt het voor een bescherming tegen schade van vrije radicalen.

Vitamine E  zorgt ervoor dat retinol en andere werkzame stoffen dieper in je huid kunnen komen voor optimale werking. Verder beschermt vitamine E je huid ook tegen vrije radicalen, vroegtijdige huidveroudering en versterkt het de barrièrefunctie van je huid.

De retinol zelf heeft een verjongende werking op de huid, ook heeft het een licht exfoliërende werking tot in de diepere huidlagen en zorgt het voor een boost in de celvernieuwing. Hierdoor zullen pigmentvlekjes, fijne rimpeltjes en lijntjes worden bestreden en worden voorkomen. Acne en littekens worden ook aangepakt en zonneschade kan worden hersteld.

2. Sylk Actieve Retinol Serum & Hyaluronzuur serum

Simia is niet de enige marktleider op het gebied van retinol. Ook Sylk heeft een van de beste retinol serums, en hoort dan ook zeker in dit rijtje thuis. Het retinol serum van Sylk bevat een unieke formule die de combinatie van werkzame stoffen uiterst effectief laat samenwerken. Naast een hoog retinol gehalte van 2,5% bevat het (net als het vorige besproken retinol serum) een zuivere vorm van Hyaluronzuur en Vitamine E. Dit is een gouden combinatie bij het bestrijden van ouderdomsverschijnselen, huidschade, acne, en het zorgt voor een gave en stralende huid op elke leeftijd. 

Sylk Retinol serum is ontwikkeld met een optimale stabilisatie-technologie voor maximale werkzaamheid en minimale irritatie. Het serum kan hierdoor gemakkelijk dagelijks gebruikt worden en het is geschikt voor elk huidtype, ook voor de gevoelige huid.

Dit serum helpt tegen: fijne lijntjes, rimpels, oneffenheden, pigmentvlekken, doffe huid, acne, mee-eters, vette huid, droge huid, tekenen van ouderdom, zonneschade en verwijde poriën.

Dit serum is zeer zuinig in gebruik. Een serum kan wellicht duurder lijken dan een dag- of nachtcrème, maar is in praktijk veel zuiniger in gebruik. Door de hoge concentratie aan werkzame stoffen in het Sylk Retinol Serum hoef je er namelijk maar een klein beetje van aan te brengen op de gezichtshuid. De pipet zorgt ervoor dat het gemakkelijk te doseren is en de voordelige 60 mililiter flesjes gaan bij normaal gebruik maanden mee.

3. Satinos Actieve Retinol Serum & Hyaluronzuur serum

Op de derde plaats in deze ‘beste retinol serum top 3’ staat de actieve retinol serum van Satinos. Satinos Retinol Serum helpt de klok van de veroudering terug te draaien en helpt je een gladde, verfrissende huid te krijgen op het moment dat je het gebruikt. Dit natuurlijke Retinol Serum helpt de effecten van veroudering tegen te gaan en geeft je huid een jeugdige glans, terwijl het zacht en verjongd aanvoelt. Je gezicht zal niet alleen gehydrateerd en verfrist aanvoelen, maar zal er ook levendig uitzien.

Deze serum bevat net als de andere 2 serums in deze top 3 een retinol gehalte van 2,5%. Dit is de perfecte verhouding. Ook bevat het naast retinol hyaluronzuur en vitamine E om de huid tot in de puntjes te verzorgen.

De voordelen van deze ingrediënten en van dit retinol serum in het algemeen, zijn vergelijkbaar met de twee eerder genoemde serums. Welke van deze 3 serums je uitkiest, maakt dan ook niet veel uit, het zijn alle 3 top producten die doen wat ze beloven.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste retinol serum

In je zoektocht naar het beste retinol serum zijn er een aantal zaken om goed om te letten. Hier volgen de belangrijkste dingen om extra aandacht aan te geven:

– Retinolpercentage

Retinol wordt vaak gebruikt in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten in concentraties variërend van 0,05-2%. Niet alle merken maken deze concentratie bekend; meestal zijn producten van medische en door artsen verstrekte bedrijven degenen die dit doen. En hoewel een verhoogde concentratie correleert met een verhoogde potentie, zijn zelfs kleine percentages gunstig.

Als dit jej eerste kennismaking met de wereld van retinoïden is en/of je een gevoelige huid hebt, kun je het beste beginnen met een wat lagere dosis. Zelfs producten die minder dan 0,5% bevatten zijn al effectief zijn om de tekenen van veroudering te helpen bestrijden, het uiterlijk van prominente poriën te minimaliseren, de toon en textuur te verbeteren en in het algemeen de huid er beter uit te laten zien. Maar als je diepe rimpels of uitgesproken verkleuring probeert aan te pakken, moet je proberen om een concentratie van minimaal 1% te kiezen en bij voorkeur 2 / 2,5%. Dit is de optimale concentratie om dit soort huidproblemen aan te pakken. 

– Ondoorzichtige verpakkingen

Retinol is zo delicaat dat het snel deactiveert als de formule in de fles wordt blootgesteld aan lich. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar een retinol serum met de juiste verpakking. De ergste dader is een doorzichtige fles zonder doos. Als je een retinolproduct koopt in een doorzichtige fles zonder doos, heeft het waarschijnlijk maandenlang op een plank onder lampen gestaan. Het licht maakt het retinol serum letterlijk ondoeltreffend. Zoek in plaats daarvan naar retinol in een ondoorzichtige verpakking.

Zorg er ook voor dat je de retinol uit de hitte houdt. Laat het dus niet in daglicht staan en berg het op een koude en koele plaats op. Dit is niet het type product dat je tijdens de warmere maanden in je auto wilt bewaren. Het kan de formule net zo snel deactiveren als licht.

– Vertrouwd en gerenommeerd merk

Je hebt een zeer bekwame en ervaren samensteller nodig om te weten hoe een effectief retinol serum kan worden gemaakt. Om de formule te laten werken, moet deze in een hightech laboratorium worden gemaakt. Het is geen goed idee om een ​​retinol serum te kopen dat in iemands keuken is gemaakt en op Etsy wordt verkocht. Koop het bij een betrouwbare website en van een betrouwbare aanbieder.

Net als bij elk product van het vitamine A-type, komt het allemaal neer op hoe de formule is gemaakt, het gebruikte percentage, hoe het in de huid wordt afgeleverd en hoe stabiel het is. De fabrikanten moeten openlijk het percentage delen dat in de formule wordt gebruikt, evenals opmerkingen over de stabiliteit van het product.

– Klanten beoordelingen

In je zoektocht naar het beste retinol serum is het ook slim om de klanten beoordelingen eens goed door te nemen. Op deze manier kun je achter de kwaliteit van een product komen, zonder dat je het zelf eerst hoeft aan te schaffen. Klanten zijn vaak heel eerlijk, waardoor je precies achter de pluspunten, maar ook de minpunten van een bepaald product kunt komen. Veel mensen hechten daarom ontzettend veel waarde aan de beoordelingen van de klant, meer dan aan de informatie van de fabrikant.

Als je klanten beoordelingen gaat doornemen om een beter beeld van een product te krijgen, zorg er dan wel voor dat je altijd meerdere beoordelingen leest en niet je mening na één beoordeling klaar hebt. Een product kan bijvoorbeeld 100 positieve beoordelingen hebben en 2 negatieve. Lees er daarom een aantal en kijk wat het meeste naar voren komt.

Bij het samenstellen van onze lijst hebben wij nauwkeurig naar de klanten beoordelingen gekeken om de beste opties te vinden. We hebben enkel retinol serums met veel positieve beoordelingen in onze lijst opgenomen.

Retinol serum gebruiken

Hier volgen een aantal belangrijke tips voor het correct gebruik van retinol serum:

Bouw het gebruik langzaam op

Retinol is een krachtig ingrediënt dus bouw het gebruik ervan langzaam op, om huid irritatie te voorkomen. Verwerk het langzaam in je bestaande skin care routine en bouw het in de loop van de tijd uit. Het beste is om te beginnen met één keer per week, zodat je huid kan wennen aan het nieuwe ingrediënt. Na ongeveer drie tot vier weken kun je het vaker gaan gebruiken, 2, 3 of zelfs 4 keer per week. Dit ligt eraan hoe jouw huid erop reageert. Elk huidtype reageert verschillend op retinol en voor sommige is het volkomen prima om het 4 of zelfs meer keer per week te gebruiken, terwijl andere het bij 2 keer per week moeten houden.

Gebruik het ’s avonds

Je kunt retinol het beste ’s avonds gebruiken net voordat je gaat slapen. Dit komt omdat het gebruik van retinoïden de lichtgevoeligheid van de huid verhoogt en je vatbaarder kunt maken voor beschadiging door de zon en brandwonden. Als je het toch ’s ochtends wilt gebruiken, zorg dan dat je een krachtige zonnebrandcrème gebruikt.

Gebruik niet te veel van het product

Overdrijf niet met het serum. Met een retinol serum doe je over het algemeen vrij lang, want met een klein beetje kom je al heel ver. Gebruik per keer ongeveer een druppel ter grootte van een ewrt en dep op vijf punten: het voorhoofd, de neus, elke wang en de kin. Wrijf het zachtjes in om het gelijkmatig over het gezicht te verdelen. Gebruik eventueel een tweede hoeveelheid ter grootte van een erwt voor de hals en het decolleté.

beste gezichtsscrub

Voordelen van retinol

We hebben de voordelen van retinol al meerdere keren in dit artikel benoemd, maar we zullen ze voor de duidelijkheid nog even allemaal op een rijtje zetten:

Vermindert tekenen van veroudering

Omdat retinol de celvernieuwing van de huid verbetert, zul je een jeugdigere kwaliteit van je huid opmerken. fijne lijntjes en rimpels zullen vermindert en voorkomen worden.

Verbetert de textuur van je huid

Door de collageenproductie te stimuleren, krijgt je huid meer gezwollen, structuur en kracht. Bovendien worden de cellen op het oppervlak van je huid sneller vervangen, waardoor je huid gladder wordt en de doffe, droge aanblik van dode huidcellen wordt verminderd.

Egaliseert de huidskleur

Retinol kan niet alleen de textuur van je huid gladmaken, maar ook de teint. Bij langdurig gebruik werkt retinol om hyperpigmentatie (bruine vlekken) te vervagen.

Verhelpt acne

Retinol vermindert de functie van overactieve talgklieren en ontstopt poriën. Dit zuivert de huid, maakt de poriën kleiner en voorkomt puistjes. Bovendien verhoogt het de potentie van actieve ingrediënten in andere acnebestrijdende medicijnen, dus als je het in combinatie met andere reinigingsmiddelen gebruikt, zie je mogelijk versterkte resultaten.

Verhoogt de collageenproductie

Dit helpt fijne lijntjes, rimpels en huidverslapping te verminderen. Tegelijkertijd voorkomt het het verlies van collageen en elastine dat we al hebben door het enzym dat ze afbreekt te vertragen.

Keert de effecten van schade door de zon om

De antioxidanten in retinol kunnen een door de zon beschadigde huid helpen herstellen, zoals het oplichten van donkere vlekken.

Veelgestelde vragen over retinol

Hopelijk heb je de beste retinol serum voor jou kunnen vinden. Mocht je nog vragen hebben over dit wonder serum, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen en antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is de ‘beste leeftijd’ om met retinol te beginnen?

De beste leeftijd om te beginnen met retinol is midden tot eind twintig. Dit is wanneer de eerste tekenen van veroudering op de huid verschijnen. Als je echter acne hebt, kan het in je tienerjaren echter al verstandig zijn om retinol te gaan gebruiken.

– Kan iedereen retinol gebruiken?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is retinol eigenlijk geschikt voor de meeste huidtypes – het gaat erom het juiste percentage en de juiste formulering voor jou te vinden, vooral als je iemand bent met een gevoelige of reactieve huid. Als je een extreem gevoelige huid hebt (denk aan: vatbaar voor rosacea of ​​psoriasis), dan is retinol misschien niet aan te raden, maar je kunt je dermatoloog raadplegen om te bepalen of dat het geval is.

– Op welke plaats komt retinol in een skin care routine?

Dermatologen zijn nog steeds een beetje verdeeld over deze vraag, maar een duidelijke meerderheid raadt aan om te beginnen met je dunste consistentieproduct en naar het dikste te gaan.

De meeste experts raden de volgende volgorde aan: Begin met het reinigen van je gezicht met bijvoorbeeld een reinigingsmelk of micellair water, brengt vervolgens eventueel een op water gebaseerde toner aan, daarna breng je een serum aan (zoals retinol serum), hierna een lotion of gezichtscrème en je eindigt tenslotte met zonnebrandcrème. Als je retinol ’s avonds voor het slapen gebruikt (wat aan geraden wordt) hoef je natuurlijk geen zonnebrand op te smeren. Let erop dat je elke laag volledig laat absorberen voordat je de volgende aanbrengt, wat ongeveer 30 seconden tot een minuut zal duren.

Producten op de juiste manier in lagen aanbrengen is belangrijk als je wilt dat je producten optimaal werken. Als je het ene product op je huid aanbrengt, zoals een serum, en daarna een ander product volgt waarvan de moleculen kleiner zijn dan het eerste, zoals een toner, dan kan het tweede product de eerste laag niet binnendringen. De grote moleculen van het serum zullen de moleculen van de vochtinbrengende crème in wezen “uitsluiten”. Dus, als je het serum al hebt aangebracht, sla dan de toner over – je verspilt gewoon het product.

– Hoelang duurt het voordat je resultaten ziet?

Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken voordat je resultaat ziet wanneer je retinol begint te gebruiken, dus wees geduldig. Dit geldt met name voor aandoeningen zoals acne. Je zult merken na een aantal weken dat de huid egaler is en dat oneffenheden en puistjes minder zijn geworden. Voor schade door de zon en tekenen van veroudering, moet je mogelijk wat langer wachten voordat je resultaten ziet.

– Zitten er bijwerkingen aan het gebruik van retinol?

Dit is niet altijd het geval, maar er kunnen wel bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen van retinol zijn dat het uitdroging, schilfering en irritatie kunnen veroorzaken. Als je retinol echter langzaam verwekt in je huidverzorgingsroutine kunnen deze bijwerkingen vaak vermeden worden.

Let wel op dat retinol de huid gevoeliger voor de zon en andere producten kan maken. Gebruik geen agressieve scrubs, toners, alfahydroxyzuren, bètahydroxyzuren, benzoylperoxide en vitamine C samen met je retinol, omdat de combinaties je huid kunnen uitdrogen en irriteren.

– Helpt retinol bij acnelittekens?

Ja, ook hier kan retinol bij helpen, maar verwacht geen wonderen op ernstige littekens. Door collageen te stimuleren en de dermis te verdikken, helpen retinols putjes te vervagen die zijn achtergelaten door acne uit het verleden, maar de littekens helemaal onzichtbaar maken is niet mogelijk. Het kan de textuur van de huid gladder maken, maar littekens vereisen [vaak] meer diepe behandelingen zoals lasers, peelings, fillers etc.

– Maakt retinol de huid lichter?

Nee. Retinol heeft geen invloed op de melanocyten. Enkel pigmentvlekken kunnen lichter worden door het gebruik van retinol. Verder kan de huid er helderder uitzien bij routinematig gebruik van retinol vanwege de normalisatie van de huidbarrière en omdat je huid er egaler uitziet met minder onzuiverheden. De huid ziet er ook rooskleuriger uit bij gebruik van retinol omdat retinol de aanmaak van goede bloedvaten in de huid aanzet.

– Blijven de resultaten behouden als je stopt met het gebruik van retinol?

Ja, maar de meeste dermatologen zeggen dat je het wilt blijven gebruiken voor optimale resultaten. Retinols helpen de klok terug te draaien. Als je ze moet stoppen (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap), is je huid nog steeds beter dan voordat je het gebruikte. Maar het is het beste om retinol te blijven gebruiken. De meeste dermatologen raden aan om het minstens twee keer per week te gebruiken om resultaten te zien.

– Hoe zit het met het natuurlijke alternatief van retinol: bakuchiol?

Je hebt misschien gehoord van een nieuw, plantaardig ingrediënt genaamd bakuchiol, dat wordt aangeprezen als een zachtaardig, niet-irriterend alternatief voor retinol dat vergelijkbare voordelen biedt. Zoals hierboven vermeld, kunnen de meeste mensen retinol verdragen als ze op het juiste percentage letten en het gebruik langzaam opbouwen. Als je echter merkt dat retinol toch niet helemaal werkt met jouw huidtype dan is bakuchiol een goed alternatief.

Sommige mensen kunnen retinol ook tijdelijk niet gebruiken vanwege zwangerschap, vitamine A-allergieën of andere redenen, en dit is een geweldige manier om de voordelen van celvernieuwing toch te benutten.

Studies hebben aangetoond dat bakuchiol net zoals retinol zeer effectief is in het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, donkere vlekken en verlies van stevigheid zonder enige ernstige bijwerkingen

Lees hier alles wat je moet weten over bakuchiol.

– Kan iedereen retinol gebruiken?

Nee, niet iedereen mag retinol gebruiken. Vrouwen die zwanger zijn, of van plan zijn om borstvoeding te geven, mogen geen retinol gebruiken. Verder kunnen retinoïden alleen schadelijk zijn voor de huid als je een supergevoelige onderliggende huidaandoening zoals eczeem of rosacea hebt. Toch kunnen patiënten met gevoelige aandoeningen zoals rosacea nog steeds een retinoïde gebruiken, maar ze moeten het geleidelijk in hun huidverzorgingsregime introduceren, misschien slechts één keer per week, en hun huid voorbereiden met een actuele vochtinbrengende crème voordat ze de retinoïde aanbrengen.

– Kan retinol over de datum gaan?

Ja. Controleer altijd voor gebruik de datum op je serum

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *