beste probiotica

Beste probiotica 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste probiotica van 2023? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Probiotica behoren tot de meest populaire van alle voedingssupplementen en de verkoop blijft elk jaar omhoogschieten. Dit is natuurlijk niet voor niets, probiotica zijn ontzettend goed voor ons.

Mensen kunnen probiotica gebruiken omdat ze hebben gehoord dat ze de symptomen van bepaalde medische aandoeningen kunnen verminderen, de gezondheid van het immuunsysteem kunnen verbeteren, de spijsvertering en darmfunctie kunnen verbeteren, depressieve symptomen kunnen verbeteren en zelfs gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Het nemen van een probiotica supplement heeft erg veel voordelen en is bijna overal goed voor. Het is echter wel belangrijk dat je het juiste supplement kiest. Niet elke probiotica is van dezelfde kwaliteit. Om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing, zijn we opzoek gegaan naar de beste probiotica van 2023 en daar zijn 5 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om de beste probiotica voor jou te ontdekken!

Beste probiotica 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste probiotica en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, ingrediënten, beoordelingen en prijzen.

Ook hebben we verschillende soorten probiotica opgenomen voor verschillende doelgroepen. Zo hebben we probiotica speciaal voor zwangere vrouwen en voor kleine kinderen aan onze lijst toegevoegd, zodat heel het gezin kan profiteren van de juiste probiotica.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan de beste probiotica voor jou uit!

1. Orthica Orthiflor Original Probiotica 

Orthica Orthiflor Original Probiotica

Als je opzoek bent naar de beste probiotica, dan hoef je eigenlijk niet verder te zoeken dan Orthica Orthiflor Original. Dit supplement bevat melkzuurvormende bacteriesoorten die tot de normale bewoners van de menselijke darm behoren. Dit zijn zogenaamde darmvriendelijke bacteriestammen.

Orthica Orthiflor Original bevat per capsule 1 miljard levensvatbare bacteriën, afkomstig uit 9 verschillende bacteriestammen. Het is dagelijks te gebruiken door volwassen en en kinderen vanaf 4 jaar. Als je kind jonger dan 4 jaar is, heb je speciale probiotica voor kleine kinderen nodig, welke verderop in dit artikel uitgelicht wordt.

Aangezien de probiotica in een capsule zit, zou je verwachten dat je deze zo kunt innemen, maar het is beter om de poeder uit de capsule te halen en deze te roeren door bijvoorbeeld drinken (water, melk, yoghurtdrink, sap of wat dan ook). 

Alle bacteriën in de capsules zijn namelijk bij de productie in een soort ‘slaaptoestand’ gebracht waardoor ze langere tijd bewaard kunnen worden. Deze bacteriën hebben vloeistof nodig om weer tot leven te komen. Wanneer ze zonder vloeistof direct in het maagzuur terecht zouden komen, zou een groot deel van de bacteriën dit niet overleven. Bovendien vinden de bacteriën koude vloeistof niet prettig en heeft handwarme vloeistof de voorkeur.

2. Nutrimea Probioactif

beste probiotica

Nutrimea Probioactif mag ook zeker niet ontbreken aan deze lijst met de beste probiotica. De melkzuurbacteriën uitgekozen door Nutrimea hebben een beschermende werking op de slijmvliezen van de darmwand. Door het gebruik van gepatenteerde maagsap resistente vegetarische capsules kunnen de bacteriën direct in de darm worden afgegeven, waardoor wordt voorkomen dat ze door maagsappen worden afgebroken wanneer ze de maag binnendringen.

De experts van de Laboratoria Nutrimea hebben een unieke basis van 4 bacteriestammen geselecteerd die van nature bij de mens aanwezig is, erkend voor hun doeltreffendheid en uitstekende tolerantie door het lichaam. De vereniging van Lactococcus Lactis, Lactobasilus Casei, de Lactobasilus Acidophilus en van Bifidobacterius Bifidum levert zeer snel resultaat,

Deze probiotica herstelt de darmflora en versterkt het immuunsysteem door de productie van antilichamen te bevorderen. Zo kan dit supplement effectief voedselallergieën, spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie), prikkelbare darmsyndroom en colitis bestrijden. Ook beschermt het de intieme flora van de vrouw.

Dit supplement bevat zowel probiotica als prebiotica en er is ook nog vitamine D aan toegevoegd. Het bevat meer dan 7 bacteriestammen à 30 miljard kolonie vormende eenheden.

3. ReAge Gut Feeling Probiotica

ReAge Gut Feeling is een ander geweldig probiotica supplement van zeer hoge kwaliteit. Het bevat naast probiotica nog andere geweldige ingrediënten die je gezondheid ten goede komen. Gut Feeling bevat andere de natuurlijke stoffen Aloë Vera, Reishi en Kurkuma en ‘s werelds beste Probiotica & Prebiotica. Dit supplement is geweldig voor de spijsvertering en de darmwerking.

Gut Feeling werkt met natuurlijke, effectieve ingrediënten:

 • Vitamine B2 en biotine kunnen bijdragen aan het behoud van de normale structuur van huid en slijmvliezen, vitamine B2 is tevens celbeschermend.
 • Inuline is een vezel en een zogenaamd prebioticum. Het dient als voedsel voor de probiotica en verhoogt daarmee de groei en de overlevingskans in het darmstelsel.
 • Reishi of Ganoderma Lucidem is een ondersteunend paddenstoelextract en zet in op het behoud van een gezonde spijsvertering. Het wordt veel gebruikt in de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem*.
 • Bifidobacterium Longum (probiotica: een bacteriestam ontwikkeld door de Universiteit van Leuven, België). Bifidobacterium Longum is resistent tegen maagzuur en de galzure zouten in de twaalfvingerige darm. Gut Feeling bevat 20 x 109 (20 miljard) bacteriën per capsule.
 • LactoSpore® (probiotica) zijn sporen van melkzuurbacteriën (Lactobacillus Acidophilus), bacteriën in ‘winterslaap’. Ze zijn resistent tegen maagzuur en de galzouten in de twaalfvingerige darm. Eenmaal aangekomen in de darmen worden de lactobacillen actief, precies op de plek waar ze nodig zijn.
 • Aloë Vera wordt gebruikt voor veel ondersteunende en beschermende doeleinden. Het is goed voor de darmwerking, helpt de spijsvertering en bevordert een normale stoelgang.
 • Kurkuma ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering, is goed voor de darmwerking en ondersteunt de afweer van het lichaam.

ReAge is een producent van hoogwaardige voedingssupplementen. De producten van ReAge hebben een klinisch-wetenschappelijke basis en bevatten de juiste combinaties van actieve ingrediënten in één capsule. ReAge, top-kwaliteit supplementen uit Nederland, ontwikkeld door artsen & apothekers.

Beste probiotica voor tijdens de zwangerschap:

4. Orthica Orthiflor Start (Voor Moeder en Kind Probiotica)

Orthica Orthiflor Start (Voor Moeder en Kind Probiotica)

Ben jij zwanger? Dan is Orthica Orthiflor Start waarschijnlijk de beste probiotica voor jou! Dit supplement is een probiotica speciaal ontwikkeld om tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap te gebruiken en bij zuigelingen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 1 jaar. Wanneer je kind ongeveer een jaar is stop je met Orthiflor Start en kun je op een andere passende probiotica overstappen. Orthica Orthiflor Start bevat een probioticamix met 3 verschillende bacteriestammen.

De aanbevolen dosering voor zwangeren vanaf de laatste 6 weken van de zwangerschap is 3 gram per dag (twee maatschepjes). Voeg het poeder toe aan een half glas lauw water, laat het minimaal 15 minuten staan, roer door en drink het op. Neem Orthiflor Start in op een lege maag, bij voorkeur voor het slapen gaan.

Voor kinderen vanaf de geboorte tot 1 jaar is de aanbevolen dosering 3 gram per dag (twee maatschepjes). Voeg het poeder toe aan opgewarmde flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water (temperatuur maximaal 37 graden). Zorg ervoor dat je het niet langer dan 5 minuten laat staan. 

Beste probiotica voor kinderen t/m 4 jaar:

5. Vitals Microbiol Kind 0-4 jaar

Vitals Microbiol Kind 0-4 jaar

De meeste probiotica op de markt zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. Als je dus kinderen jonger dan 4 jaar hebt, dan dien je een speciale probiotica voor kinderen aan te schaffen.

Microbiol Kind is een uniek probioticum in druppelvorm, speciaal ontwikkeld voor baby’s vanaf de geboorte en jonge kinderen tot 4 jaar. Zonder smaakstoffen of andere onnodige toevoegingen. Het supplement is ideaal om op de tepel te smeren tijdens borstvoeding, om toe te voegen aan de flesvoeding of gewoon op een lepeltje te geven.

Dit supplement bevat 1 miljard cfu (colony forming units, oftewel: het aantal levensvatbare bacteriën dat in staat is zich te vermenigvuldigen en een kolonie te vormen) van de bacteriestam Bifidobacterium, BB-12. Hierdoor is het van zeer hoge kwaliteit.

De eisen voor een probioticum speciaal bestemd voor baby’s en jonge kinderen zijn zeer hoog. Veiligheid en gebruiksgemak spelen hier een nóg grotere rol dan bij producten voor volwassenen. Er zijn specifieke studies gedaan met Bifidobacterium, BB-12, om de veiligheid van deze stam bij jonge kinderen aan te tonen. Hieruit is gebleken dat BB-12 volkomen veilig is in een product voor baby’s en jonge kinderen en uitstekend wordt verdragen. De druppels zijn daarnaast zeer gemakkelijk in het gebruik.

Veelgestelde vragen over probiotica

Hopelijk heb je bij deze de beste probiotica voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn micro-organismen die de afgelopen jaren gunstige eigenschappen op het gebied van gezondheid hebben getoond. Ze zijn een combinatie van levende heilzame bacteriën en/of gisten die van nature in je lichaam leven. Bacteriën worden meestal in een negatief daglicht gezien als iets dat je ziek maakt. Je hebt echter constant twee soorten bacteriën in en op je lichaam: goede bacteriën en slechte bacteriën.

Probiotica bestaan ​​uit goede bacteriën die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft en goed blijft werken. Deze goede bacterie helpt je op veel manieren, waaronder het bestrijden van slechte bacteriën als je er te veel van hebt, waardoor je je beter voelt.

Ze beschermen het spijsverteringsstelsel door te dienen als een barrière van het darmslijmvlies tegen bacteriën en pathogenen, ziekteverwekkers. Ze brengen de darmflora in evenwicht en bevorderen zo de spijsvertering, afbraak en verwijdering van afval en gifstoffen van het lichaam.

– Hoe kan ik het aantal goede probiotica in mijn lichaam verhogen?

Dit kun je doen door het eten van bepaald voedsel of drinken van bepaalde dranken en natuurlij door supplementen te nemen, zoals degene die we hierboven besproken hebben.

Misschien heb je al bepaalde voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding die probiotica bevatten. Vooral gefermenteerde voedingsmiddelen (yoghurt en augurken bijvoorbeeld) zijn de thuisbasis van een groot aantal goede bacteriën die je lichaam ten goede komen. Er zijn ook gefermenteerde dranken zoals kombucha (gefermenteerde thee) of kefir (gefermenteerde zuiveldrank) die extra probiotica in je dieet introduceren.

Naast voeding kun je via voedingssupplementen probiotica aan je dieet toevoegen. Dit zijn geen medicijnen, dus je kunt ze veilig nemen, zolang je je aan de juiste dosering houdt.

– Waar zitten probiotica in?

Naast het nemen van supplementen kun je probiotica dus ook uit je dieet halen. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten probiotica (goede bacteriën) en kunnen de gezondheid van je microbioom ten goede komen.

Deze voedingsmiddelen kunnen op elk moment van de dag in je dieet worden opgenomen. Misschien eet je ze nu zelfs regelmatig en realiseer je je niet dat ze probiotica bevatten. Je zult het voedseletiket willen controleren op ‘levende en actieve culturen’.

Hier volgen een aantal voedingsmiddelen waarin probiotica zit:

 • Yoghurt
 • Karnemelk
 • Zuurdesembrood
 • Kwark
 • Komboecha
 • Tempeh
 • Gefermenteerde augurken
 • Gefermenteerde zuurkool
 • Kimchi
 • Miso Soep
beste probiotica

– Waar is probiotica goed voor?

Probiotica bestaan uit goede bacteriën die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft en goed blijft werken. Deze goede bacterie helpt je op veel manieren, waaronder het bestrijden van slechte bacteriën als je er te veel van hebt, waardoor je je beter voelt. Probiotica maken deel uit van een groter geheel met betrekking tot bacteriën en je lichaam – je microbioom.

Het nemen van probiotica heeft daarom veel voordelen en het kan veel gezondheidsproblemen en aandoeningen tegen gaan. Wat precies, gaan we hieronder verder op in.

– Kan ik probiotica gebruiken om te helpen bij medische aandoeningen?

Ja, er zijn enkele medische aandoeningen waarbij probiotica kunnen helpen. Dit kan per persoon verschillen, wat betekent dat wat voor de een werkt en voor de ander misschien minder. Deze kunnen ook variëren op basis van het bepaalde probioticum dat wordt ingenomen.

Enkele van de aandoeningen die kunnen worden verholpen door de hoeveelheid probiotica in je lichaam te verhogen (via voedsel of supplementen), zijn onder meer:

 • Diarree
 • Constipatie
 • Inflammatoire darmziekte (IBD)
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS)
 • Schimmelinfecties
 • Urineweginfecties
 • Tandvlees ziekte
 • Lactose intolerantie
 • Eczeem (atopische dermatitis)
 • Bovenste luchtweginfecties (oorinfecties, verkoudheid, sinusitis)
 • Sepsis (vooral bij zuigelingen)

– Hoe werken probiotica?

De belangrijkste taak van probiotica, of goede bacteriën, is om een gezond evenwicht in je lichaam te behouden. Ze houden je lichaam neutraal. Als je ziek bent, komen slechte bacteriën je lichaam binnen en nemen in aantal toe. Hierdoor raakt je lichaam uit balans. Goede bacteriën bestrijden de slechte bacteriën en herstellen de balans in je lichaam, waardoor je je beter voelt.

Goede bacteriën houden je gezond door je immuunfunctie te ondersteunen en ontstekingen onder controle te houden. Bepaalde soorten goede bacteriën kunnen ook:

 • Je lichaam helpen voedsel te verteren
 • Ervoor zorgen dat slechte bacteriën niet de overhand nemen en ujeziek maken.
 • Vitamines creëeren
 • Medicijnen afbreken en opnemen.
 • Helpen de cellen in je darmen te ondersteunen om te voorkomen dat slechte bacteriën die je hebt geconsumeerd (via voedsel of dranken) in je bloed terechtkomen.

– Hoe weet je of een probiotica supplement van goede kwaliteit is?

Om een echt probioticum te zijn, moet een product levende en actieve bacterieculturen bevatten en moet dit op de verpakking worden vermeld. Een algemene aanbeveling is om probiotische producten te kiezen met ten minste 1 miljard kolonievormende eenheden en die het geslacht Lactobacillus, Bifidobacterium of Saccharomyces boulardii bevatten, enkele van de meest onderzochte probiotica.

Tijdens ons onderzoek naar de beste probiotica hebben we hier ook allemaal rekening mee gehouden en we hebben alleen de beste probiotica in onze lijst opgenomen. Zo weet je zeker dat je voor een kwaliteitsproduct gaat, voor welke optie je ook kiest.

– Wanneer kun je probiotica het beste innemen?

Het heeft de voorkeur om probiotica op een lege maag in te nemen, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan. Dit is de beste tijd om het in te nemen, maar op een ander moment van de dag mag ook, als je maar probeert het op een lege maag in te nemen.

Als de maag leeg is, zijn de probiotica bacteriën korter in de maag aanwezig en worden er nog geen spijsverteringssappen aangemaakt. Deze verlagen namelijk de overlevingskans van de bacteriën in het product. Wacht na het innemen minstens een half uur met eten, anders worden de spijsverteringssappen alsnog geactiveerd. Wanneer het niet lukt om de probiotica op een lege maag te nemen, neem ze dan op een ander willekeurig moment in.

– Wat zijn de meest voorkomende soorten probiotische bacteriën?

Hoewel er veel soorten bacteriën zijn die als probiotica kunnen worden beschouwd, zijn er twee specifieke soorten bacteriën die veelvoorkomende probiotica zijn die in winkels worden gevonden. Waaronder:

 • Lactobacil
 • Bifidobacterie

Probiotica zijn ook gemaakt van goede gist. Het meest voorkomende type gist in probiotica is:

 • Saccharomyces boulardii.

– Waar leven nuttige probiotica (microben) in mijn lichaam?

Hoewel de meest voorkomende plaats die verband houdt met nuttige microben je darm is (meestal dikke darm), heb je verschillende locaties in en op je lichaam die goede microben huisvesten. Deze locaties staan in contact met de “buitenwereld” en omvatten je:

 • Darm
 • Mond
 • Vagina
 • Urinewegen
 • Huid
 • longen

– Voor hoelang achter elkaar kan ik probiotica nemen?

Zo lang je wilt. Het nemen van probiotica kan geen kwaad, alleen maar goed. Het zijn geen medicijnen die je meestal maar voor een bepaalde periode achter elkaar mag gebruiken.

Voor chronische aandoeningen of algemene immuungezondheid kan het het meest gunstig zijn om probiotica weken of maanden achter elkaar te nemen. De meeste mensen kunnen probiotica goed verdragen en ze kunnen helpen het gezonde darmmicrobioom te herstellen of in evenwicht te brengen.

– Is het erg om te veel probiotica te nemen?

Het nemen van te veel probiotica zal geen gevaarlijke bijwerkingen of de dood veroorzaken, maar het kan ongemakkelijke symptomen veroorzaken zoals gas, een opgeblazen gevoel en maagklachten. Houd je daarom altijd aan de dosering die de fabrikant aanbeveelt op de verpakking.

– Wat is het verschil tussen prebiotica en probtiotica?

Prebiotica en probiotica hebben elk hun eigen rol in de strijd voor een betere darmgezondheid. Maar om dingen op te helderen, hier is een handige gids voor elke term:

 • Probiotica: Levende bacteriestammen die bijdragen aan de populatie goede bacteriën in je spijsverteringsstelsel.
 • Prebiotica: Gespecialiseerde plantaardige vezels die dienen als voedsel voor de goede bacteriën. Dit stimuleert de groei van de reeds bestaande goede bacteriën.

Dus eigenlijk voegen probiotische voedingsmiddelen en supplementen soldaten toe aan je leger, en prebiotica geven de soldaten de ondersteuning die ze nodig hebben.

Probiotica zitten in voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool. Prebiotica zitten in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, bananen, groenten, uien, knoflook, sojabonen en artisjokken. Daarnaast worden aan sommige voedingsmiddelen probiotica en prebiotica toegevoegd en zijn ze verkrijgbaar als voedingssupplementen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *