Beste pelletkorrels 2023: Top 5!
Ben je opzoek naar de beste pelletkorrels? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!
Er zijn veel verschillende soorten houtpellets, dus als je net een pelletkachel hebt aangeschaft, kan het lastig zijn om te weten wat de beste hout pelletkorrels zijn. Daarom hebben we deze lijst samengesteld met de top 5 van beste pelletkorrels van dit moment.
De beste houtpellets branden schoon, produceren meer warmte en vragen minder dan houtpellets van mindere kwaliteit. Wanneer je pellets van een lagere kwaliteit hebt, kan dit ervoor zorgen dat je kachel minder efficiënt werkt. Hierdoor kan het ook sneller roet worden, wat betekent dat onderhoud je meer kost.
Het is dus belangrijk om voor houtpellets van hoge kwaliteit te kiezen. Lees gauw verder om de beste pelletkorrels voor jou te ontdekken!
Beste pelletkorrels 2023 – Top 5
We zijn opzoek gegaan naar de beste pelletkorrels en daar is een top 5 uitgekomen. We hebben hierbij gekeken naar de kwaliteit, prijzen en beoordelingen.
Bekijk de verschillende opties en lees de korte beschrijvingen door om de beste pelletkorrels voor jou te ontdekken. Door op de buttons onder de tekstjes te klikken kom je op de product pagina terecht. Hier kun je de verschillende prijzen en hoeveelheden vinden evenals de pellets aanschaffen.
1. SIRO Pellets voor Pelletkachel

Als je opzoek bent naar de beste pelletkorrels, dan is Siro absoluut een van de beste merken om voor te gaan. Het merk bezorgt premium kwaliteit. Deze optie mocht dan ook zeker niet ontbreken op dit lijstje.
Siro Houtpellets is een biobrandstof met een hoge verbrandingswaarde en een laag asgehalte, die een efficiënte en schone verbranding optimaliseert. De pellets worden uitsluitend gemaakt van zaagsel van dennenhout, zonder toevoegingen. Het is dus een 100% natuurlijk product.
Bovendien worden deze pelletkorrels geleverd in een 100% recyclebare verpakking. Verder zorgt het lage vochtgehalte (ca. 6%) voor weinig rookontwikkeling tijdens verbranding. De pellets geven een fijne dennengeur.
Details:
- Granulatie: 6 mm
- Vochtigheid: 6 tot 8 %
- Asresten: 0,4%
- Netto calorische waarde: 17,6-20,4 MJ/kg
Je kunt deze pellets bestellen in 1 verpakking van 15 kg of grote voordeelverpakkingen van 240 kg, 480 kg of 960 kg.
2. Verba Houtpellets

Een andere geweldige optie als je opzoek bent naar de beste pelletkorrels, zijn de verba houtpellets. Deze pelletkorrels zijn gemaakt van 100% kwaliteit grenenhout (Pinus sylvestris).
Dit type grenen heeft een hoge verbrandings- of energiewaarde. Dit hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, bevestigd door een FSC (Forest Stewardship Council) certificaat. De FSC is een internationale non-profit organisatie met meerdere belanghebbenden die in 1993 is opgericht om een verantwoord beheer van de bossen in de wereld te bevorderen.
Het is een van de beste kwaliteit gecertificeerde EN Plus A1 houtpellets en heeft een mooie schone verbranding in huishoudelijke en commerciële ketels.
Het is 100% naaldhout met een diameter van 6 mm. Deze pelletkorrels kun je bestellen als één verpakking van 15 kg, of in grote voordeelverpakkingen van 10 x 15 kg of 35 x 15 kg.
3. Plospan Houtpellets

Plospan Houtpellets is ook een geweldige keuze om voor te gaan. Deze “witte” (naaldhout) houtpellets zijn van de hoogste kwaliteit.
De Plospan Houtpellets worden volledig CO2 neutraal geproduceerd dmv. zonne-energie in Waardenburg / Nederland. De houtpellets zorgen voor een moeiteloze verbranding in je pelletkachel of pellet-CV. Met de Plospan houtpellets ben je zeker van de hoogst mogelijke kwaliteit houtpellets. De Plospan houtpellets zijn geschikt om in kleine, middelgrote en grotere pelletinstallaties te stoken. De houtpellets zijn bijzonder massief en produceren daardoor een goed controleerbare en vooral schone verbranding.
Deze pelletkorrels zijn geschikt voor alle modere pelletkachels met vuurkomverbranding en CO2 neutraal geproduceerd. De pellets zijn voorzien van een spatwaterdichte hoes bij de levering. Verder zijn deze pelletkorrels ENplus A1, DINplus A1 en Better Biomass gecertificeerd.
Je kunt kiezen uit verschillende verpakkingshoeveelheden, waarbij meer verpakkingen voor een prijsvoordeel zorgen.
4. Holz Houtpellets

Ben je opzoek naar een grote hoeveelheid aan houtpellets? Dan zijn de Holz houtpellets – 70 zakken van 15kg per zak – een geweldige optie. In totaal heb je dan 1050 kg aan hoogwaardige pelletkorrels.
De hout pellets zijn verpakt in handige losse zakken van 15kg per stuk en worden gestapeld op een pallet met een totaal van 70 zakken op éen pallet. Alle bestellingen van dit merk worden door het gewicht bezorgd met de behulp van een palletwagen. Let wel op dat de goederen in principe alleen voor de stoep worden afgeleverd en zouden in overleg mits goed bereikbaar kunnen worden neergezet op de gewenste plek.
Met Holz heb je top kwaliteit houtpellets in handen voor een scherpe prijs. Deze houtpellets kenmerken zich door een hoge energiewaarde & laag asgehalte. De houtpellets zijn gemaakt van Naaldhout en liggen in een droge opslag waardoor de vochtigheidspercentage laag is. Ze zijn verpakt in gebruiksvriendelijke zakken van 15kg per stuk.
5. Agriselect Witte Houtpellets

Als je opzoek bent naar kwalitatief zeer goede houtpellets, voor in je pelletkachel, dan zijn de houtpallets van Agriselect ook een top keuze. Deze houtpellets zijn uiteraard voorzien van EN+ A1 certificering!
Het is een premium gecertificeerd (ENplus A1) product dat onder andere gebruikt wordt als brandstof voor kleine kachels (als privé gebruik) tot aan grote bedrijven en energiecentrales. Het is een CO2 neutrale brandstof. Hierdoor zijn pellets erg in trek bij bedrijven en particulieren die duurzaamheid nastreven. Deze pellets zijn gemaakt van Virgin Wood uit een productiebos.
Deze houtpellets zijn verkrijgbaar in 2 grote voordeel verpakkingen, van 32 x 15 kg of 36 x 15 kg.
Waarop te letten bij het kiezen voor de beste pelletkorrels
Wanneer je opzoek bent naar de beste pelletkorrels, zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste punten om naar te kijken bij het maken van een beslissing.
– Glad aan de buitenkant
Het is belangrijk dat de houtpellets waar je voor kiest een gladde buitenkant hebben. Zo kun je de goede van de minder goede pellets onderscheiden. Zoek dus naar gladde pellets, zonder frequente scheuren of ruwe oppervlakken. Dit zegt iets over de kwaliteit van de pellets.
Ten eerste betekent het dat de fabrikant de juiste “compressieverhouding” heeft gebruikt. Betere compressie betekent dat je pellets dichter zijn en daardoor langer/heter zullen branden.
Bovendien wijst een glad buitenoppervlak op een goede uitharding (d.w.z. droging) van het hout voorafgaand aan compressie. Over het algemeen wil je gaan voor een vochtgehalte onder de 10%.
Als de houtpellets afbrokkelen, los zitten of vaak barsten, dan was het hout waarschijnlijk te nat toen het werd samengeperst. Als je pellets in deze staat koopt, zullen ze waarschijnlijk nog branden, maar veel minder efficiënt (en duurder) zijn.
Als je wee zakken pellets van gelijke prijs ziet, kies dan altijd voor de pellets die beter zijn uitgehard en samengeperst, wat kan worden beoordeeld door hun uiterlijk te onderzoeken.
– Naaldhoutpellets versus hardhoutpellets
Zelfs als je weinig verstand hebt van bomen en ze niet goed kunt identificeren, kun je bijna altijd het verschil wel zien tussen hardhout- en zachthoutpellets (naaldhoutpellets). Als je per zak koopt, staat de houtsoort op het etiket. Als je in bulk koopt, kun je mogelijk nog steeds een etiket lezen.
Zachthoutpellets branden heter dan hardhoutpellets. Dit is totaal anders dan normale brandhoutverwarming, waarbij hardhout (d.w.z. eiken, hickory, enz.) een veel grotere warmtebron is dan zachthout (d.w.z. grenen, sparren, enz.).
Hierdoor hebben mensen die verwarmen met houtpellets de neiging om in de winter zachthoutpellets te gebruiken en in de warmere maanden aan te vullen met hardhoutpellets.
Dit is echter belangrijk om in gedachten te houden, omdat een gelijke hoeveelheid zachthoutpellets meer warmte zal produceren dan hardhoutpellets.
– Pelletgrootte
Over het algemeen hebben de meeste houtpellets ongeveer dezelfde afmeting. Maak je bij het kopen van pellets niet teveel zorgen over de specifieke afmetingen van de pellets. Maar houd twee dingen in gedachten:
De pellets van een fabrikant moeten consistent zijn – aanzienlijke verschillen in grootte van dezelfde fabrikant zijn waarschijnlijk een teken dat hun apparatuur niet goed was ingesteld. Dit is geen goed teken als je op zoek bent naar een leverancier voor de lange termijn.
Als al het andere gelijk is, koop dan kleinere pellets – kleinere pellets gaan gemakkelijker in pelletkachels en het is beter om te kleine dan te grote pellets te hebben.
Als je kijkt naar de grootte van pellets, is het ook belangrijk om te overwegen of je kachel specifieke maatvereisten heeft. Aangezien pelletkachels een trechter kunnen hebben en geautomatiseerde systemen om meer pellets toe te voegen, kan een formaat dat niet compatibel is met je kachel storingen veroorzaken.

Veelgestelde vragen over houtpellets
Hopelijk heb je bij deze de beste pelletkorrels voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.
– Klopt het dat houtpellets heter branden dan echt hout?
Ja dat klopt. Houtpellets zijn gemaakt van recyclebare materialen die zwaar zijn samengeperst om het vochtgehalte te verminderen. Omdat droge brandstof meer warmte genereert, branden pellets heter en schoner dan brandstoffen op houtbasis. Traditionele haarden produceren meer vervuiling dan houtpelletkachels.
– Hoeveel kilo’s pellets zijn er nodig om een huis te verwarmen?
Er zijn veel pakketzakken met een gewicht van 15 kg op de markt verkrijgbaar. Je kunt ongeveer 24 uur warmte uit één zak pellets halen, afhankelijk van de grootte van je huis en het gebruik van een pelletkachel. Het is daarom slim om pelletkorrels in grote hoeveelheden in te slaan, zodat je niet ineens zonder pellets – en dus zonder warmte – zit.
– Is het mogelijk om een pelletkachel 24 uur per dag, zeven dagen per week te laten werken?
Zolang de voorraadbak voldoende pellets heeft, kunnen verschillende modellen pelletkachels 24 uur per dag continu branden. Bij veel pelletkachels kunnen klanten ook plannen wanneer ze warmte willen creëren.
– Hoe kun je het verschil zien tussen goede en slechte houtpellets?
Er zijn een aantal factoren waaraan je goede houdpellets van slechte houtpellets kunt onderscheiden. Hier volgen de belangrijkste punten op een rijtje:
- Zorg ervoor dat ze vrij zijn van scheuren en een glad oppervlak hebben.
- Als de vuurkleur lijkt op die van gewone houtvlammen, zijn je houtpellets van standaardkwaliteit. Zo niet, dan zitten er additieven in je houtpellets.
- Zoek naar het PFI-keurmerk, dat te vinden is op alle hoogwaardige, zuivere houtpellets.
– Zijn er nog dingen om op te letten bij een houtpelletkachel?
Houtpelletkachels worden steeds populairder bij huishoudens als warmtebron. Hoewel het een geweldige optie is voor hout- of gasverwarming, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden:
- Zorg ervoor dat alles wat je erin stopt een brandbare substantie heeft.
- Plaats je houtpelletkachel uit de buurt van brandbare voorwerpen of meubels.
- Reinig dagelijks de raam- en voergedeelten van je kachel.
- Controleer de goede werking van de trechter, vijzel, drukschakelaars, elektrische schakelaars, bedrading, ontsteker, vacuüm-, elektrische en druksensoren en verbrandingsmotor.
- Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door.
– Waarom is het geen goed idee om voor pelletkorrels van lage kwaliteit te gaan?
Je kunt pelletkorrels van lage kwaliteit op een aantal manieren onderscheiden van pelletkorrels van hoge kwaliteit. We hebben dat hierboven al uitgebreid uitgelicht onder het kopje ‘Waarop te letten bij het kiezen van de beste pelletkorrels’.
Sommige firma’s zullen allerlei soorten vulstoffen aan hun pellets toevoegen om ze op te vullen en hun winst op je kosten te vergroten. Er zijn veel dingen die aan pellets kunnen worden toegevoegd, maar enkele van de meest voorkomende zijn: lijm, papier, karton, inkt en boomschors.
Deze toevoegingen zorgen ervoor dat het hout niet efficiënt verbrandt, wat kan leiden tot meer as en zelfs creosoot (als de pellets schors bevatten) die hierdoor je kachel kunnen verstoppen. Het resultaat is dat je de as vaker moet legen, wat meer tijd kost, en dat je je apparaat vaker moet schoonmaken/onderhouden, wat meer geld kost.
Naast het vermijden van deze additieven/vulstoffen is het belangrijk om pellets te krijgen die niet te veel stof bevatten. Houdt er echter wel rekening mee dat zelfs pellets van de hoogste kwaliteit wat stof bevatten, omdat de pellets die tegen elkaar wrijven stof vormen, dus het is onmogelijk om het volledig te vermijden.
– Hoe kun je houtpellets het beste bewaren?
Zodra de houtpellets bij je thuis of op je eigendom aankomen, is het belangrijk om ze goed op te slaan. Dit kun je doen in een bulktrechter of je bewaart ze in hun eigen zakken totdat je ze gebruikt. slaat u uw pellets op in een bulktrechter of bewaart u ze in hun eigen zakken totdat u ze handmatig in uw ketel voert.
Zorg ervoor dat de pellets droog bewaart worden en dus niet in contact komen met water. De natuurlijke vochtigheid in de lucht zou geen probleem moeten zijn, maar laat ze niet in de regen staan of op een plek waar ze in contact kunnen komen met water. Bewaar ze ook niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, d.w.z. naast de ontluchtingsslang van een wasdroger.
Plaats ze ook niet direct op de vloer. Zet eerst een pallet op de grond. Op die manier kan er lucht onder circuleren en als er gemorst wordt, blijven je pelletzakjes er niet in zitten.