beste ovulatietesten

Beste ovulatietest 2023: Top 5!

Als je opzoek bent naar de beste ovulatietest, ben je hieraan het juiste adres!

Probeer je zwanger te worden? Dan is kennis macht! Je cyclus in kaart brengen om je meest vruchtbare dagen te voorspellen is de beste manier om zo snel mogelijk zwanger te worden. Als je probeert te achterhalen of en wanneer je ovuleert, is een ovulatietest een geweldige manier om je cyclus beter te leren kennen. Je hoeft niet meer te tellen en kunt daarmee het giswerk wegnemen. Beschikken over de beste ovulatietest is dan ook een must als je zwanger probeert te worden.

Meestal worden ovulatietesten gebruikt om een zwangerschap te plannen. Ze vergroten de kans om zwanger te worden, omdat je precies weet op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Sommige mensen gebruiken ovulatietesten ook voor het tegenovergestelde, om zwangerschap te voorkomen door geslachtsgemeenschap te vermijden tijdens hun vruchtbare periode.

 Deze methode heeft echter een hoog percentage mislukkingen. Dus als je een ongeplande zwangerschap wilt voorkomen, zouden we een effectievere en betrouwbaardere vorm van anticonceptie kiezen.

Als je op zoek bent naar de beste ovulatietest voor jou, is het belangrijk om te begrijpen hoe hun gevoeligheid werkt en wat je leesbaarheids opties zijn, zoals digitale metingen of strips met lijnen. Overweeg ook de kosten van de tests en hoeveel je er in een pakket ontvangt om ervoor te zorgen dat je waar voor je geld krijgt.

Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste ovulatietest van dit moment en daar zijn 5 toppers uitgekomen. Lees gauw verder om de beste ovulatietest voor jou te ontdekken!

Beste ovulatietest 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste ovulatietest en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, klanten beoordelingen en prijzen.

Bekijk de opties, lees de omschrijvingen door, bestudeer eventueel wat beoordelingen en kies op basis daarvan de beste ovulatietest voor jou uit!

1. Clearblue Ovulatietest set Digitaal – 1 digitale houder en 20 testen

clearblue ovulatietest

Ben je opzoek naar de beste ovulatietest? Dan is deze digitale ovulatietest van Clearblue niet over het hoofd te zien. De test is meer dan 99% nauwkeurig bij het detecteren van de toename van luteïniserend hormoon (LH). Hormonen zijn een meer nauwkeurige voorspeller van ovulatie dan de basale lichaamstemperatuur die pas na de ovulatie stijgt.

Deze handige urinetest voor thuisgebruik identificeert je twee meest vruchtbare dagen. De test is zeer gemakkelijk af te lezen. De test toont een smiley wanneer het de LH-toename voorafgaand aan de ovulatie in de urine heeft waargenomen. Wanneer deze LH-toename is waargenomen, zorg er dan voor dat je in de 48 uur die daarop volgen vrijt om je kans om zwanger te worden te maximaliseren.

Clearblue is zonder twijfel het meest verkochte merk van zwangerschaps- en vruchtbaarheidstesten voor thuisgebruik ter wereld. Dit is gebaseerd op de internationale verkoop in bijna 20 landen, samengesteld op basis van onafhankelijke gegevens uit marktonderzoek.

Deze ovulatietset wordt geleverd met een set van 20 teststaafjes, waardoor  je een grotere kans hebt om je meest vruchtbare dagen te detecteren.

2. Sensitest ovulatietest dipstick – 24 stuks

De Sensitest Ovulatietest dipstick is naast Clearblue een van de best verkochte ovulatietest van dit moment. Deze test is zeer nauwkeurig en kan geen valse positieve testuitslagen geven. De test geen eenvoudig twee streepjes weer in je vruchtbare periode. Daarbuiten alleen maar 1 streepje.

Dit is een apothekers-kwaliteit ovulatietest en is al 10 jaar één van de meest verkochte ovulatietesten. De Sensitest ovulatietest dipstick is een betrouwbare ovulatietest voor het vaststellen van je meest vruchtbare dagen en helpt je daarmee om zwanger te worden. Het testresultaat is binnen 5 minuten af te lezen. De strips zijn speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik.

Dit product wordt geleverd in een handige etui, met afbeeldingen van testvoorbeelden en een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing. Bij deze ovulatietesten ontvang je daarnaast een gratis ovulatiekalender waarmee je je kansen op het vinden van je vruchtbare dagen vergroot. De ovulatietesten worden verzonden in een neutrale verpakking zonder logo`s of reclame aan de buitenkant.

Verder zijn deze strips zeer voordelig geprijsd en zeer betrouwbaar. Je kunt zelf kiezen voor hoeveel dipsticks je kiest. In deze verpakking zitten er 24, maar je kunt ook kiezen voor: 6, 12, 48 en 96 stuks.

Beste ovulatietest inclusief zwangerschapstest:

3.Sensitest Digital 2-in-1, 12 ovulatietesten en 3 zwangerschapstesten

Sensitest Digital 2-in-1, 12 ovulatietesten en 3 zwangerschapstesten

Meestal als je je ovulatie wilt testen, betekent dit dat je probeert zwanger te worden. Je hebt daarom vroeg of laat zowel ovulatietesten als zwangerschapstesten nodig. Sensitest biedt een voordeelpakket aan met 12 digitale ovulatietesten en 3 digitale zwangerschapstesten. Het is een geheel nieuw model met 2 functies in 1 digitale test.

Als je geen streepjes wilt vergelijken op ovulatietesten of zwangerschapstesten, is de digitale test de oplossing. Veel mensen vinden ze makkelijker in gebruik en fijner af te lezen. Op een klein LCD schermpje wordt de testuitslag weergegeven in woorden. Zonder enige twijfel weet je dan ook of je vruchtbaar bent en wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te worden.

Uniek aan deze digitale test is dat je met dezelfde monitor, niet alleen een ovulatietest maar ook je zwangerschapstest kunt uitvoeren. De zwangerschapstest geeft naast ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ ook nog eens aan hoe lang je al zwanger bent. De uitslag kan zijn: niet zwanger, 1-2 weken zwanger, 2-3 weken of meer dan 3 weken zwanger.

Met een zeer hoge betrouwbaarheid van meer dan 99% is de ovulatietest je nieuwe beste vriend ls je graag zwanger wilt worden. Deze kit wordt compleet geleverd met een monitor, 12 insteek dipsticks voor ovulatietesten en 3 insteek dipsticks voor zwangerschapstesten. Genoeg voor 1 normale cyclus. De gebruiksaanwijzing is daarnaast beschikbaar in verschillende taten: Nederlands, Frans en Duits. Een ondervoordeel is dat dit pakket discreet aan huis bezorgd wordt zonder reclame of logo`s op de verpakking. Zo kun je dit privé houden voor je andere huisgenoten / gezinsleden.

4. 2-BeSure Extra Sensitieve Ovulatietest – 24 Stuks en 1 zwangerschapstest

2-BeSure Extra Sensitieve Ovulatietest

Deze extra sensitieve ovulatietest van 2-BeSure bestaat uit 24 dipstick overulatietesten. Deze worden nu tijdelijk geleverd met een gratis dipstick zwangerschapstest. Deze ovulatietest is nóg sensitiever voor het meten van de LH-piek en dus wanneer je het meest vruchtbaar bent. De ovulatietesten zijn speciaal voor vrouwen waarbij de LH waarden lager zijn dan gemiddeld. Zij zullen de LH-piek beter kunnen vinden met de ‘extra sensitieve’ ovulatietesten. Ook vrouwen die graag wat eerder de LH-piek willen zien aankomen, hebben voordeel bij deze ovulatietest.

De ovulatietest is eenvoudig in gebruik. Met het duidelijke stappenplan en de  Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en voorbeeldplaatjes kun je deze test snel en gemakkelijk uitvoeren.

De betrouwbaarheid van deze ovulatietesten is hoger dan 99%. Uiteraard zijn alle ovulatietesten CE gekeurd en worden de testen geproduceerd in een ISO 13485 omgeving en voldoen ze aan alle Europese regels. Deze ovulatietesten zijn daardoor net zo betrouwbaar als de dure A-merken en digitale testen (maar dan stukken goedkoper).

Verder wordt het pakketje snel en 100% anoniem verstuurd. Niemand kan vanaf de buitenkant zien wat er in deze verpakking zit.

5. Telano Ovulatietest Dipstick Gevoelig 50 testen + Gratis Zwangerschapstest

Telano Ovulatietest Dipstick Gevoelig 50 testen - Gratis Zwangerschapstest

De Telano ovulatieteststrip of ook wel dipstick genoemd, is de meest voordelige ovulatiestest die er is. Deze teststrips zijn gevoelig en breed (3mm) voor meer gebruiksgemak en comfort. Bij deze ovulatietest vang je wat urine op in een droog en schoon bakje waar je vervolgens de strip voor ongeveer 15 seconden in onderdompelt. Het resultaat is binnen enkele minuten af te lezen van het controlevenster. Het testresultaat is vervolgens tussen de 10 en 15 minuten gemakkelijk af te lezen van het testvenster.

In deze verpakking zitten 50 stuks. Je kunt ook gaan voor kleinere verpakkingen met van 8, 15, 20, 25 of 30 stuks. Bij iedere bestelling ontvang je ook een gratis zwangerschapstest en een ovulatiekalender.

De Telano-ovulatiestesten worden regelmatig op kwaliteit gecontroleerd waardoor ze een zeer hoge kwaliteit kunnen garanderen. Zo zijn de testen 99% nauwkeurig. Deze ovulatietest is dan ook net zo betrouwbaar en nauwkeurig als een laboratoriumtest. De ovulatietesten van Telano zijn voorzien van het CE 0123-keurmerk en worden geproduceerd volgens nationale en internationale certificeringsnormen zoals FDA.

Verder worden de testen zeer discreet in een blanco verpakking verstuurd, zonder reclame of bedrijfsnaam.

Wat zijn ovulatietesten?

Ovulatietesten meten de ovulatie, het moment waarop een eicel vrijkomt uit een van de eierstokken. Dit ei kan dan worden bevrucht door sperma, wat leidt tot zwangerschap. De meeste ovulatietesten beoordelen een hormoon dat door de hypofyse wordt gemaakt, het luteïniserend hormoon (LH).

LH is een signaal dat naar de eierstokken wordt gestuurd om hen te vertellen een ei te ovuleren. Het hormoonsignaal circuleert in de bloedbaan, wordt gefilterd door de nieren en komt in de urine terecht. Wanneer het detecteerbaar is in de urine, betekent dit dat de eisprong waarschijnlijk in de komende 12 tot 36 uur zal plaatsvinden, afhankelijk van hoe vroeg in de opkomst de verhoging werd gedetecteerd.

Daarom gebruiken alle ovulatietesten een urinemonster om te bepalen of de eisprong binnenkort plaatsvindt.

Soorten ovulatietesten:

Alleen LH-ovulatietesten: Deze tests zoeken alleen naar de aanwezigheid van LH in de urine. Bijna alle ovulatietesten meten alleen hierop, omdat het nauwkeurig genoeg is.

LH en oestrogeen ovulatietesten: Sommige ovulatietesten kunnen ook oestrogeenmetabolieten in de urine detecteren. Wanneer een zich ontwikkelende follikel een rijpend ei bevat dat klaar is om te ovuleren, scheidt het een verhoogd niveau van oestrogeen af, dat vervolgens aan de hypofyse een signaal geeft dat LH moet worden vrijgegeven. Dus wanneer oestrogeen in je urine wordt gedetecteerd, geeft het je een waarschuwing dat de eisprong eraan komt. Dit kan handig zijn, omdat LH in pulsen wordt afgegeven, en het is mogelijk om de piek te missen als je maar één keer per dag test. De detectie van verhoogd oestrogeen kan nuttig zijn om aan te geven wanneer je beter op moet letten en mogelijk twee keer per dag moet controleren.

Progesteron ovulatietesten: In tegenstelling tot de andere soorten ovulatietesten die hier worden vermeld, wordt dit type test gebruikt nadat je denkt dat je geovuleerd heeft, omdat het hormoon progesteron na de ovulatie door de eierstokken wordt geproduceerd. Sommige nieuwere teststrips kunnen progesteron detecteren, wat een mooie bevestiging kan zijn dat je ovuleerde.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste ovulatietest

In je zoektocht naar de beste ovulatietest zijn er een aantal factoren om te overwegen. Met zoveel opties op de markt, lijkt het misschien overweldigend om de juiste te kiezen. Hier zijn enkele dingen om naar te zoeken:

Nauwkeurigheid:

Het allerbelangrijkste kenmerk van een ovulatietest is natuurlijk de nauwkeurigheid. Een ovulatietest moet nauwkeurig zijn, anders heb je er niets aan. De testen van tegenwoordig zijn ontzettend nauwkeurig, waardoor valse resultaten bijna niet voorkomen. Het is aan te raden aan om te zoeken naar testen die aangeven dat ze ten minste 99% procent nauwkeurig zijn.

Gevoeligheidsniveaus:

Ovulatietesten van verschillende merken verschillen in gevoeligheid, maar ze werken allemaal om een toename van het luteïniserend hormoon (LH) te bepalen, wat aangeeft dat je binnenkort zult ovuleren. De gevoeligheid van een test geeft de minimale hoeveelheid LH in je urine aan die de test kan detecteren. Deze minimumdrempel varieert van 10 IU/L tot 40 IU/L, maar de meeste tests die momenteel op de markt zijn, hebben een gevoeligheidsniveau van 25-30 IU/L. Een lager getal betekent dat de test gevoeliger is, wat betekent dat hij lagere LH-bereiken kan detecteren die bij een test met een hogere drempel zouden worden gemist.

Betrouwbaarheid:

Niet alle testen zijn gelijk gemaakt. En hoewel de Amerikaanse overheid bedrijven verplicht om registratie bij de FDA in te dienen, betekent dat niet dat alle tests dezelfde kwaliteit hebben. Er is niets frustrerender dan een ongeldig testresultaat. Zoek naar ovulatietesten die zeer betrouwbaar zijn. Wij hebben deze stap al voor je gedaan. Alle testen in de ‘Beste ovulatietest top 8’ zijn van hoge kwaliteit en 100% betrouwbaar.

Gebruiksgemak:

Meestal komt het grootste verschil tussen dure en goedkope ovulatietesten neer op gebruiksgemak. De duurdere opties zijn meestal gemakkelijker te lezen en hebben meer gedetailleerde instructies; de goedkopere werken nog steeds net zo goed, je moet alleen wat dingen voor jezelf uitzoeken. Testen op ovulatie kan lastig zijn, vooral als je er nieuw bent. Het is belangrijk dat je ovulatietest met duidelijk instructies wordt geleverd, zodat je stap voor stap begeleidt wordt. Denk ook na over wat voor soort test jij het gemakkelijkste vindt. Zowel strips als digitale testen zijn eenvoudig te doen, maar veel mensen geven toch de voorkeur aan digitale testen omdat ze zeer gemakkelijk af te lezen zijn.

Discrete verpakking:

Als je een ovulatietest besteld, wil je dit misschien privé houden voor de rest van je gezinsleden of huisgenoten. Om deze reden worden veel ovulatietesten geleverd in een discrete verpakking, waarbij je van de buitenkant niet kunt zien wat er erin zit. Als je niet wilt dat je mede huisgenoten weten dat je een ovulatietest hebt gekocht, zorg er dan voor dat jouw test in zo’n soort verpakking wordt geleverd.

Kosten:

Prijs kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de ovulatietest die bij je past. Het is niet zo dat duurdere testen betrouwbaarder zijn dan goedkopere testen. Een van de duurste ovulatietesten is 99% betrouwbaar, maar een van de goedkoopste ovulatietesten is dat ook. Als je echter nog niet veel ervaring hebt met ovulatietesten, of misschien wat onthandig of slechtziend bent, is een wat duurdere test misschien wat gebruikersvriendelijker voor jou. 

Bij het kiezen tussen testen met verschillende prijzen, moet je dus voor kijken naar wat jij het handigste vindt om te gebruiken. Weet in ieder geval dat er geen verschil is in wat ze detecteren en hoe nauwkeurig ze dit doen.

– Klanten beoordelingen

Om de beste ovulatietest voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). 

Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel ovulatietesten met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle ovulatietesten ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste ovulatietest 2022

Veelgestelde vragen over ovulatietesten

– Wanneer moet je beginnen met ovulatietesten?

Als je een langere of kortere cyclus hebt, kan het lastig zijn om erachter te komen wanneer je een ovulatietest moet doen. De meest experts raden aan om ze dagelijks vanaf dag 10 van hun menstruatiecyclus te gebruiken.

– Op welk tijdstip van de dag moet je een ovulatietest doen?

Experts zijn het erover eens dat het niet zoveel uit maakt op welk tijdstip van de dag je een ovulatietest doet. Het is belangrijk dat je ze elke dag rond hetzelfde tijdstip doet. Op deze manier kun je je LH-niveaus in de loop van de tijd consequent meten. Dat gezegd hebbende, is het het volgens de meeste het beste om ovulatietesten na 11:00 uur te gebruiken. Dit is wanneer de LH-spiegels het hoogst zijn.

– Hoe lang na een positieve test heb je je eisprong?

Als je een positief LH-testresultaat krijgt, vindt de eisprong meestal binnen de volgende 36 uur plaats, hoewel het al na 12 uur kan gebeuren. Dat betekent dat als je probeert zwanger te worden, je geslachtsgemeenschap wilt plannen op de dag van of de dag na je positieve LH-testresultaat.

– Is er iemand die geen ovulatietesten zou moeten gebruiken?

Ovulatietesten zijn niet ideaal voor mensen met zeer onregelmatige en onvoorspelbare cycli. Het is niet erg efficiënt als je maandenlang elke dag moet controleren. Ook hebben degenen die leven met polycysteus ovariumsyndroom de neiging om hoge LH-spiegels te hebben en kunnen ze valse positieven krijgen. Evenzo, als je medicijnen gebruikt als onderdeel van vruchtbaarheidsbehandelingen, mag je geen ovulatietests gebruiken, tenzij je arts je dat heeft opgedragen. Sommige medicijnen kunnen namelijk valse positieven veroorzaken.

– Kan een ovulatietest een zwangerschap detecteren?

Je hebt misschien gehoord dat als je geen zwangerschapstest bij de hand hebt, een ovulatietest ook zwangerschap kan detecteren, omdat het zwangerschapshormoon hCG en LH chemisch vergelijkbaar zijn. Hoewel het waar is dat deze hormonen een vergelijkbare structuur hebben, zijn ze significant verschillend. Gebruik dus geen ovulatietest om erachter te komen of je zwanger bent. Dit creëert een kans op valse positieven.

– Hoe nauwkeurig zijn ovulatietesten?

Ovulatietesten zijn  doorgaans 95 tot 98 procent nauwkeurig bij het detecteren van LH in de urine. Heel veel vrouwen kun dus hun achterhalen wanneer ze ovuleren, dankzij een ovulatietest. Hoewel dat bemoedigend is, zijn ze niet de beste optie voor elke vrouw: Sommige vrouwen ovuleren namelijk niet. En dan zijn er ook nog vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) die sowieso al hogere LH-spiegels hebben, dus ze kunnen een vals positief krijgen, denkend dat ze ovuleren, maar in feite is dat niet zo. Bepaalde vruchtbaarheidsbevorderende medicijnen kunnen ook de resultaten van een ovulatietest veranderen.

– Zitten er nadelen of risico’s aan het gebruik van ovulatietesten?

Ovulatieteststrips zijn een veilige, effectieve en goedkope manier om erachter te komen wanneer je ovuleert en je kansen om zwanger te worden te maximaliseren. Ze zijn zeer nauwkeurig als ze correct worden gebruikt, dus het enige echte nadeel is dat ze niet 100 procent onfeilbaar zijn. Een test kan mogelijk duiden op een vals-positief resultaat als de LH-spiegels stijgen zonder dat er een ovulatie plaatsvindt, vooral als je PCOS hebt of bepaalde medicijnen gebruikt. En je zou uiteindelijk te vroeg of te laat kunnen testen – en je ovulatievenster helemaal missen – als je menstruatie zeer onregelmatig is.

Ovulatietesten zijn een eenvoudig, nauwkeurig hulpmiddel dat je kan helpen te bepalen wanneer je ovuleert om je kansen op conceptie te maximaliseren. Maar ze kunnen voor sommige vrouwen nauwkeuriger zijn dan voor andere. Als je zeer onregelmatige menstruaties of PCOS hebt, of medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts om erachter te komen of ovulatietesten de beste optie voor jou zijn en wat je kunt doen om je testresultaten zo nauwkeurig mogelijk te maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *