beste natuurlijke antidepressiva

Beste natuurlijke antidepressiva: Top 8!

Als je opzoek bent naar de beste natuurlijke antidepressiva, ben je hier aan het juist adres!

Heb jij last van een beginnende of milde depressie? Dan kunnen een aantal van de beste natuurlijke antidepressiva je mogelijk helpen om je beter te voelen! Als je rondloopt met een zware depressie raden we je aan om zo snel mogelijk contact met je huisarts. Ook dan kun je deze natuurlijke supplementen en manieren om depressie te verlichten uitproberen, maar je huisarts kan je aanvullende hulp bieden.

Hoewel iedereen van tijd tot tijd “de blues” ervaart, is depressie een soort sombere stemming die het vermogen van een persoon om effectief te leven en van het leven te genieten kan beïnvloeden. Depressie treft wereldwijd ongeveer 120 miljoen mensen en dit nummer wordt alsmaar hoger.

Als je denkt dat je medicatie tegen depressie niet echt helpt en ongewenste problemen veroorzaakt, zoals gewichtstoename en een laag libido, ben je niet de enige. Antidepressiva kunnen een waslijst aan bijwerkingen veroorzaken en steeds meer mensen willen daarop overstappen naar natuurlijke middelen.

Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste natuurlijke antidepressiva van dit moment. Lees gauw verder om de beste optie / opties voor jou te ontdekken!

Beste natuurlijke antidepressiva – Top 8

We zijn opzoek gegaan naar de beste natuurlijke antidepressiva en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 8 hebben we gekeken naar hoogwaardige onderzoeken, kwaliteit, veiligheid en meer.

Bekijk de verschillende opties en lees de korte beschrijvingen door. Op deze manier kun je de beste natuurlijke antidepressiva er voor jou uitpikken.

1. SAM-e (S-adenosylmethionine)

Op welke website of op welk onderzoek je ook belandt wanneer je opzoek bent naar de beste anti-depressiva, SAM-e staat in de lijst. S-adenosylmethionine (SAM-e) is een van nature voorkomende chemische stof in het lichaam en reguleert belangrijke functies in levende cellen. SAM-e werkt door het serotoninegehalte in de hersenen te verhogen, waardoor een effect ontstaat dat vergelijkbaar is met dat van antidepressiva.

2. 5-HTP

Een van de andere beste natuurlijke anti depressiva is 5-HTP. 5-hydroxytryptofaan kan de serotoninespiegels in de hersenen veranderen, net zoals sommige antidepressiva. Hierdoor kan het de symptomen van depressie verlichten. Doordat dit molecuul de niveaus van de stemmingsverhogende chemische stof serotonine in de hersenen verhoogt, zal de stemming aanzienlijk verbetert worden. Zorg er wel voor dat je deze supplementen nooit met medicijnen mengt.

3. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn ontzettend gezond voor je lichaam, en wat blijkt ook voor je mentale gesteldheid. Grote doses van omega-3-vetzuren kunnen volgens verschillende onderzoeken de stemming verbeteren en een depressie verlichten, bij zowel volwassenen als kinderen. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze werken. Ze kunnen ontstekingen verminderen of de effecten van het stressgerelateerde hormoon cortisol verminderen.

Bij hoge doses kunnen omega-3 vetzuren een visachtige nasmaak of maagklachten veroorzaken. Ze kunnen mogelijk ook bloed verdunnen. Mensen met stollingsstoornissen en bloedverdunners moeten daarom zorgvuldig zijn bij het uitzoeken hoeveel omega-3 ze het beste kunnen consumeren.

Sommige soorten vette vis, zoals tonijn en witte tonijn, bevatten omega-3-vetzuren. Mensen die geen vis eten en hun omega-3-waarden willen verhogen, kunnen deze als supplement nemen.

4. Lavendel

In tegenstelling tot de andere beste natuurlijke antidepressiva in dit artikel, is deze niet om in te nemen. Je kunt de voordelen van lavendel simpelweg ervaren door aromatherapie. Schaf een diffuser aan (bekijk hier een lijst met de beste aroma diffusers) en doe er wat etherische lavendelolie in. Het nemen van een warm bad met lavendelolie werkt ook heel ontspannend.

Lavendel is een geweldige ontspanner. Het heeft ontspannende en ontstressende eigenschappen en kan je helpen een betere nachtrust te krijgen. Omdat veel mensen met een depressie ook angst- en slaapproblemen ervaren, kan lavendel hen helpen te slapen zonder de bijwerkingen van slaappillen.

5. B-vitamines

B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de neurologische functie en stemmingsregulatie. B-vitamines, waaronder foliumzuur, B12 en B6, zijn nodig voor de productie en regulatie van neurotransmitters zoals serotonine, gamma-aminoboterzuur (GABA) en dopamine. Mensen ouder dan 60 jaar, van wie het lichaam deze vitamines mogelijk slecht opneemt, en vegetariërs, die mogelijk niet genoeg B-vitamines via hun voeding binnenkrijgen, kunnen het meeste baat hebben bij supplementen.

6. Vitamine D

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die tal van essentiële rollen in je lichaam speelt. Helaas hebben veel mensen niet voldoende vitamine D-spiegels, ook mensen met een depressie. Onderzoek toont aan dat mensen met een depressie meer kans hebben op een laag of een tekort aan vitamine D. Degenen met de aandoening hebben doorgaans lagere vitamine D-spiegels dan de algemene bevolking, en mensen met de laagste niveaus hebben meestal de meest significante depressieve symptomen.

Vitamine D kan depressie bestrijden via verschillende mechanismen, waaronder het verminderen van ontstekingen, het reguleren van de stemming en het beschermen tegen neurocognitieve disfunctie.

7. Zink

Zink is een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van de hersenen en de regulatie van neurotransmitterroutes. Het heeft ook antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Zinktekort is sterk verbonden met een verhoogd risico op depressie en de ernst van depressiesymptomen.

8. Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal waar mensen met een depressie van kunnen profiteren. Magnesiumtekort komt veel voor bij mensen met een depressie, en onderzoek toont aan dat suppletie met magnesium depressieve symptomen kan verminderen.

beste natuurlijke antidepressiva

Andere manieren om een depressie te verlichten

Naast het uitproberen van de beste natuurlijke antidepressiva, zijn er natuurlijk ook nog andere natuurlijke manieren om een depressie te verlichten. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet.

1. Verminder je stress

Van kleine uitdagingen tot grote crises, stress hoort nu eenmaal bij het leven. En hoewel je je omstandigheden niet altijd onder controle hebt, kun je wel bepalen hoe je erop reageert. Als je onder stress staat, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Op de korte termijn is dit een goede zaak, omdat het je helpt om het hoofd te bieden aan wat de stress in je leven veroorzaakt.

Op de lange termijn kan het echter veel problemen voor je veroorzaken, waaronder depressie. Wanneer stress overweldigend wordt of chronisch wordt, kan dit een hele negatieve invloed hebben op je welzijn. Daarom is het belangrijk om effectieve stressverlichters te hebben die je geest en lichaam kunnen kalmeren.

Hoe meer je technieken gebruikt om stress te verminderen, hoe beter, omdat het je risico om depressief te worden, zal verkleinen. Ook kan het je huidige depressie verlichten of zelfs helemaal verhelpen.

Bekijk hier de beste manieren om stress te verlichten.

2. Verbeter je slaap

Slaap en stemming zijn nauw met elkaar verbonden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 80% van de mensen met een depressieve stoornis slaapstoornissen ervaart. Misschien heb je het gevoel dat je gewoon niet in slaap kunt vallen. Of misschien val je wel snellen slaap, maar wordt je veel wakker ‘s nachts of heb je erg veel moeite om uit bed te komen in de ochtend. Een goed slaapritme kan de sleutel zijn tot het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van je slaap en daarmee ook je welzijn.

Er zijn veel manieren om je slaap te verbeteren. Een ervan is om je elektronica minstens een uur voordat je naar bed gaat uit te schakelen. Gebruik gedimd licht om een ​​boek te lezen of doe kort voor het slapengaan een ontspannende activiteit zoals meditatie of een warm bad. Zorg ook dat je overdag niet teveel in je bed ligt en gebruik je bed zeker niet als werkplek. Als je vaak werkt vanuit je bed, kan dit ertoe leiden dat je je bed associeert met stress in plaats van met ontspanning.

Bekijk hier de beste tips om beter te slapen.

3. Verbeter je eetgewoonten

Voeding is ontzettend belangrijk voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Er zijn ontzettend veel verbanden tussen voeding en de geestelijke gezondheid. Het is zelfs zo dat het verbeteren van voeding veel geestelijke ziektes kan voorkomen en behandelen.

Als je last hebt van een depressie is het daarom ook zeer belangrijk om zo gezond mogelijk te eten. Er zijn veel essentiële voedingsstoffen voor de hersenen die depressie kunnen beïnvloeden. Zoals eerder benoemd in de ‘beste natuurlijke antidepressiva’ lijst hierboven wordt een tekort aan zink bijvoorbeeld geassocieerd met symptomen van depressie. Hetzelfde geldt voor een tekort aan vitamine D

Het verbeteren van je dieet kan dan ook de sleutel zijn tot het verminderen van je depressie symptomen en het verbeteren van je humeur. Voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt of begint met het nemen van verschillende vitamines of supplementen, is het verstandig om dit met je arts te overleggen.

4. Leer hoe je negatieve gedachten kunt stoppen

Deze tip is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een zeer belangrijke. Je mindset is een van de belangrijkste dingen om aan te werken om uit een depressie te komen. Depressie zorgt er niet alleen voor dat je je slecht voelt, het kan er ook voor zorgen dat je negatiever gaat denken. Het veranderen van die negatieve gedachten kan echter je humeur verbeteren.

Lees hier meer over het veranderen van je mindset

Zie deze tip alsjeblieft niet over het hoofd, want het is misschien wel de belangrijkste van heel deze lijst. Er zijn ontzettend veel zelfhulpboeken, online cursussen en coaches die je kunnen helpen leren hoe je je ongezonde denkpatronen kunt veranderen voor een gelukkiger leven. Het gemakkelijkste is misschien beginnen bij het lezen van een boek. En hoewel je denkt dat het lezen van een boek niet veel zal veranderen aan je depressieve staat, kan dit je nog wel eens versteld doen staan. Het lezen van een goed boek over mindset kan je veel nieuwe inzichten geven.

Bekijk hier een lijst met de beste zelfhulpboeken.

5. Vecht tegen uitstelgedrag

De symptomen van depressie, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen, maken uitstelgedrag verleidelijk. Dingen uitstellen voedt depressie. Het kan leiden tot meer schuldgevoelens, zorgen en stress. Het is belangrijk om deadlines te stellen en je tijd goed in te delen. Stel kortetermijndoelen vast en werk hard om de belangrijkste dingen eerst gedaan te krijgen. Elke taak die je met succes voltooit, zal je helpen de gewoonte van uitstelgedrag te doorbreken.

6. Doe dingen waar je gelukkig van wordt

Een van de beste natuurlijke antidepressiva is doen waar je blij en gelukkig van wordt. Dit kunnen grote dingen zijn zoals het maken van de trip die je altijd al wilde doen, of kleinere dingen zoals een boswandeling. Maak een lijst met alle dingen waar je blij van wordt, groot of klein, en geef ze een prioriteit in je leven. Denk bijvoorbeeld aan je huisdier knuffelen, naar je favoriete muziek luisteren, een warm bad nemen, een goed boek lezen, een cursus / les meditatie of yoga volgen.

7. Praat met iemand

Praat met iemand over je welzijn, gedachte en gevoelens. Je kunt dit doen met je partner, familie of een goede vriend. Als je merkt dat dit niet helpt en dat je depressie erger wordt, praat dan met een professional. Dit kan een psycholoog zijn of bijvoorbeeld een holistisch therapeut. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden tegenwoordig, dus zoek uit wat het beste bij je past. Praten met iemand kan je perceptie veranderen en je mogelijk nieuwe inzichten geven. 

8. Visualiseer een gelukkige herinnering of een gewenste toekomst

Wanneer je voortdurend een pijnlijke herinnering oproept (bijvoorbeeld aan een romantische afwijzing of een mislukte zakelijke onderneming), brengt dit je telkens terug naar het moment en blijf je dezelfde gedachte en gevoelens behouden. Probeer eens het tegenovergestelde te doen. Doe je ogen dicht en visualiseer een herinnering waarin je heel gelukkig was. Als je even niets te binnen schiet, kun je natuurlijk ook een gewenste toekomst visualiseren. Denk na over hoe je je wilt voelen of wat je graag nog wilt doen in de toekomst en visualiseer dit zo gedetiallleerd mogelijk in gedachte.

Op het moment dat je voelt dat je terugglijdt naar een vreselijke herinnering die je meeneemt, haal diep adem en roept meteen een positieve herinnering of droomscenario op. Ga de somberheid tegen met een onmiddellijke dosis positiviteit!

9. Krijg meer lichaamsbeweging

Een van de beste natuurlijke antidepressiva is lichaamsbeweging. Studies hebben aangetoond dat slechts 15 minuten matige lichaamsbeweging per dag de symptomen van angst, stress en depressie aanzienlijk kan verminderen. Dit komt omdat lichaamsbeweging helpt om stresshormonen zoals cortisol af te breken en tegelijkertijd feel-good endorfines vrij te maken. Niet elke activiteit hoeft echter je hart sneller te laten kloppen en het zweet te laten stromen om een ​​effectief middel tegen depressie te zijn. Enkele gemakkelijke manieren om voor meer lichaamsbeweging te zorgen zijn:

  • Dertig minuten wandelen
  • Tuinieren
  • Het huis schoonmaken
  • Je auto wassen
  • Op de fiets naar werk of boodschappen doen
  • Buiten spelen met je kinderen
  • Met je hond wandelen

Experts raden aan om elke dag ten minste dertig minuten aan activiteit te doen om je humeur te reguleren, je algehele gezondheid te verbeteren en te beschermen tegen andere risico’s zoals obesitas, hartaandoeningen en diabetes.

10. Wees aardig voor jezelf

De laatste tip die we je willen meegeven is, wees lief voor jezelf. Een belangrijke manier om jezelf door een moeilijke situatie heen te helpen, is door aardig voor jezelf te zijn. Onthoud dat het niet jouw schuld is als je je depressief voelt. Wees je eigen bondgenoot en toon jezelf veel compassie terwijl je door uitdagende situaties en dagen werkt waar het lijkt alsof niets je ooit beter zal laten voelen. Depressie is een zeer goed behandelbare aandoening en je kunt er aan de andere kant uitkomen.

Bekijk hier de beste tips om zelfliefde te vergroten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *