beste mondwater 2021

Beste mondwater 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste mondwater? Goede keus, want een snelle spoeling van 30 seconden met mondwater kan de opbouw van tandplak, gingivitis, gaatjes en bacteriën helpen voorkomen en biedt cosmetische voordelen zoals een betere adem en wittere tanden.

Met het gorgelen van mondwater krijg je gemakkelijk toegang tot delen van de mond die met poetsen niet te bereiken zijn, zoals het tandvlees en de zachte weefsels. Wanneer je na het tandenpoetsen dus standaard mondwater gebruikt zal je algehele mondhygiëne drastisch verbeteren.

Als je je echter afvraagt ​​wat het beste mondwater is, houd er dan rekening mee dat tandartsen aanraden om een ​​alcoholvrije optie te gebruiken, omdat alcohol de wangen en het tandvlees kan verbranden en irriteren. Voor sommigen is een mondwater met fluoride het beste, en andere vinden een frisse smaak zeer belangrijk.

Wij hebben in dit artikel 5 van de beste mondwaters voor je op een rijtje gezet. Ze bevatten allemaal geen alcohol en zijn van de beste kwaliteit. Sommige mondwaters zijn meer gericht op het tandvlees en andere op een frisse adem. Waar je ook naar opzoek bent, er zit altijd een beste mondwater voor jou tussen.

Lees gauw verder om het beste mondwater voor jou te ontdekken!

Beste mondwater 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste mondwater van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Deze top 5 is samengesteld op basis van kwaliteit, ingrediënten, klanten beoordelingen en verschillende mondhygiëne doelen. Bekijk de mondspoelingen, lees de omschrijvingen, neem eventueel de klanten beoordelingen door en kies het beste mondwater voor jou uit!

1. Oxyfresh Power Rinse Mondwater

beste mondwater

Deze krachtige en mondvriendelijke mondwater, behoort met bijna 200 enorm positieve klanten beoordelingen, zonder twijfel thuis in deze ‘Beste mondwater top 5’. Deze mondwater is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van het volgende:

 • Chronisch slechte adem
 • Monddroogheid
 • Ontstekingen aan tandvlees

De gepatenteerde en speekselstimulerende formule van Oxyfresh mondwater bestaat uit een unieke combinatie van Oxygene® en zink, dat slechte ademgassen volledig neutraliseert en tegelijkertijd de bacteriën uitschakelt die verantwoordelijk zijn voor cariës, tandvleesproblemen, tandsteen en aanslag op de tong.

Je kunt er dus zeker van zijn dat je een zeer frisse adem hebt na het gebruik van dit mondwater, zonder ook maar enige geur. Tegelijkertijd pakt het vervelende mondproblemen aan.

Het grote verschil met de meeste andere mondwaters is dat Oxyfresh mondwater géén schadelijke ingrediënten bevat. Andere mondwaters bevatten vaak bestanddelen zoals sodium lauryl sulfaat, alcohol, chloorhexidine of peroxide die ervoor zorgen dat de mond uitdroogt. Ook zorgen ze voor orale ongemakken zoals aften, monddroogheid, ontstoken tandvlees en verkleuring van de tanden.

De bestanddelen van Oxyfresh hebben een zeer milde en prettige smaak, bijten of prikken niet, werken speekselstimulerend en bouwen tegelijkertijd mee aan wittere tanden en een gezonde mondflora.

2. Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel

orthodontic mondwater

Heb jij een beugel? Dan is dit het beste mondwater voor jou! Deze mondspoeling is specifiek ontwikkeld om de mond te beschermen tegen gaatjes (cariës), tandvleesproblemen en irritatie door de aanwezigheid van een beugel. De mondspoeling heeft een aangename appel-mint smaak en verzorgt en beschermt de zachte weefsels in de mond. Het mondspoelmiddel is geschikt voor dagelijkse ondersteuning van de mondverzorging tijdens orthodontische behandelingen.

Voordelen:

 • Werkt anti-tandplaque door de werkzame stof Cetylpyridinium Chloride
 • Versterkt het tandglazuur en voorkomt gaatjes (cariës)
 • Beschermt en verzorgt de zachte weefsels in de mond
 • Bevat geen alcohol
 • Helpt de beugel schoon te houden
 • Voorkomt slechte adem

3. Meridol Mondwater Tandvlees

meridol mondwater

Deze mondwater van Meridol is speciaal ontwikkelt voor tandvleesverzorging. Hierdoor is het zeer geschikt voor mensen met tandvleesproblemen (maar eigenlijk voor iedereen die graag een gezonde mond heeft). Deze mondspoeling helpt namelijk de oorzaak van geïrriteerd tandvlees bestrijden en niet alleen de symptomen. De kalmerende mondspoeling werkt effectief en houdt je tanden en tandvlees gezond en schoon. Meridol mondwater bevat geen alcohol.

De Duo-active formule heeft een directe en langdurige antibacteriële werking. Het beschermt tegen:

 • Geïrriteerd tandvlees
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Opbouw van plaque
 • Cariës

4. Elmex Mondwater Sensitive

elmex mondwater

Deze mondwater van Elmex zorgt voor een snelle en makkelijke aanvulling op dagelijks tandenpoetsen. De mondwater met aminfluoride, biedt een intensieve bescherming tegen gevoelige tanden en tandhalscariës. In maarliefst 30 seconden kan 100% van de mond bereikt worden.

Voordelen van deze mondspoeling:

 • Extra bescherming tegen gevoelige tanden en tandhalscariës door aminfluoride
 • 3 keer betere bescherming in vergelijking tot alleen tandenpoetsen
 • Snelle en makkelijke aanvulling voor extra bescherming
 • Milde smaak voor een zachte mondverzorging
 • Zonder alcohol

Elmex®’s zeer effectieve aminfluoride hecht zich binnen slechts enkele seconden aan het tandvlees en maakt het weerbaarder tegen cariës. Het vormt een sterke, homogene beschermlaag op alle tanden voor optimale en langdurige bescherming. Het remineraliseert zelfs beginnende cariës onder het tandoppervlak en maakt het glazuur harder. De werkzaamheid van aminfluoride is bewezen in meer dan vijfhonderd wetenschappelijke studies.

5. Listerine Coolmint Mondwater

beste mondwater

Deze zeer frisse mondwater van Listerine is perfect voor een heerlijk fris ruikende adem. Deze coolmint mondwater heeft antibacteriële eigenschappen en bevat een unieke combinatie van vier essentiële oliën, die:

 • Zorgt voor een langdurig frisse adem
 • De ontwikkeling van tandplak vermindert
 • Geschikt is voor dagelijks gebruik en de mondflora niet verstoort
 • Behoudt de goede conditie van het tandvlees

Deze mondspoeling met frisse mintsmaak is geschikt voor dagelijks gebruik en verstoort de mondflora niet en behoudt de goede conditie van het tandvlees.

Waarop moet je letten bij het kopen van het beste mondwater?

Wat het beste mondwater voor jou is, hangt af van wat je doelen zijn. Sommige mondspoelingen hebben whitening-eigenschappen en andere zijn speciaal ontworpen voor tandvleesverzorging. Maar er zijn specifieke dingen waar je op moet letten bij het kiezen van het beste mondwater, we nemen ze hier kort door.

Ingrediënten

Mondspoeling is effectief vanwege de antiseptische ingrediënten, zoals cetylpyridiniumchloride (CPC), natriumchloride, menthol, eucalyptol, waterstofperoxide en fluoride, die allemaal werken om slechte bacteriën te vernietigen. Fluoride versterkt ook de tanden.

Voorheen werd alcohol veelgebruikt in mondwater, maar tegenwoordig wordt dit zo veel mogelijk weg gelaten. Een alcoholvrije mondwater is het beste. Hoewel alcohol ziektekiemen kan doden, kan het mogelijk meer kwaad dan goed doen door ook enkele van je goede bacteriën te doden.

Mondhygiëne doelen

Wanneer je een mondspoeling kiest, wil je misschien ook overwegen met welke mondhygiëneproblemen je het meest te maken hebt, of dat nu een slechte adem, een droge mond, gele tanden, tandvleesproblemen of iets anders is.

Als je bijvoorbeeld last heeft van een slechte adem, kun je kiezen voor een optie die tandplak aanpakt. Slechte adem komt meestal van tandvleesproblemen, en het belangrijkste ‘tandvleesprobleem’ is tandplak. Naast het tandenpoetsen is mondwater een goede aanvulling om ongewenste bacteriën aan te pakken en een frissere adem te krijgen.

In de bovenstaande ‘Beste mondwater top 5’ hebben we ook een speciale mondwater opgenomen voor mensen met een beugel (nummer 2). Deze helpt het gebit en de mond gezond en schoon te houden evenals de beugel.

Prijs

Over de prijs hoef je je geen zorgen te maken bij het uitkiezen van mondwater. Duurder betekent dit persé beter. Kijk gewoon naar de ingrediënten en je mondhygiëne doelen en kies op basis daarvan het beste mondwater voor jou uit.

Klanten beoordelingen

Om de beste mondwater voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel mondwaters met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. 

Veelgestelde vragen over mondwater

– Wat is het doel van mondwater?

Mondwater is een mooie aanvulling op je dagelijkse mondverzorgingsroutine van poetsen en eventueel flossen. Mondwater is geformuleerd om bacteriën te helpen verminderen, tandplak te elimineren en toekomstige tandplakvorming te minimaliseren. Het zorgt er ook voor dat je een frisse adem hebt.

– Kan mondwater tandenpoetsen vervangen?

Nee absoluut niet. Mondwater mag nooit tandenpoetsen vervangen,  want dat is de enige manier om op lange termijn voor je tanden en tandvlees te zorgen. Het gebruik van mondwater is echter een zeer goede aanvulling en zorgt o.a. voor een betere mondgezondheid, gezonder tandvlees, minder gaatjes en een frissere adem.

– Moet ik spoelen na het gebruik van mondwater?

Dat wordt niet aangeraden. Het is niet alleen onnodig om te spoelen na het gebruik van mondwater, maar het maakt de mondwater ook nog eens minder effectief. Het kan namelijk enkele van de belangrijke ingrediënten voor je tanden wegspoelen. In plaats daarvan, spoel het mondwater gewoon rond voor de aanbevolen tijd en spuug het overtollige uit.

– Kun je elke dag mondwater gebruiken?

Ja, je kunt het elke dag gebruiken, tenzij anders voorgeschreven door je tandarts. En omdat mondwater helpt om de bacteriën in je mond te verminderen, is het voor de meeste mensen zeker een goed idee om dit elke dag te doen.

– Moet je mondwater gebruiken voor of na het poetsen?

Dat maakt eigenlijk niet uit, beide is goed. Het heeft geen invloed heeft op de effectiviteit van mondwater. De meeste mensen vinden het echter fijner om het na het poetsen te doen, om de eventuele losgeraakte details van het reinigingsproces weg te spoelen.

– Wat is de beste manier om mondwater te gebruiken?

Zoals eerder besproken kun je je mondwater gebruiken voor of na het poetsen. De meeste mensen vinden echter na het poetsen en flossen fijner. Gebruik ongeveer 5ml (een dop), dit is voldoende voor een effectieve spoelbeurt.

Als je vaker mondwater wilt gebruiken, kan dat, zelfs elke 20 minuten. Het allernieuwste onderzoek heeft aangetoond dat er elke 20 minuten verse bacteriën in een mond ontstaan. De mond is een supersnelweg naar je inwendige organen, dus hoe schoner je hem kunt houden, hoe beter. Op zijn minst is spoelen na het eten (wanneer je kunt) zeker een goed idee.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *