beste mobiele aircos

Beste mobiele airco 2023: Top 8!

Ben je opzoek naar de beste mobiele airco? Dan ben je naar het juiste adres gekomen!

Je kent ze misschien wel, die stikhete, slapeloze zomernachten. Hoewel de meeste van ons van de zomer houden, is dit bijkomende nadeel zo groot dat het voor veel frustratie zorgt. Gelukkig is er gemakkelijk iets aan te doen: schaf de beste mobiele airco aan!

Als je geen centrale airco in je kamer hebt, wordt het hoog tijd om een mobiele airco aan te schaffen om je te helpen de zomer door te komen. Een mobiele airconditioner is meestal een stuk goedkoper dan een airco die moet worden geïnstalleerd door monteurs. 

Ook is het de beste optie als je vanwege ontwerpbeperkingen of bouwbeperkingen geen airconditioner kunt installeren in je ruimte. Een ander voordeel van mobiele airco’s is dat ze van kamer naar kamer verplaatst kunnen worden en aan het einde van het seizoen gemakkelijk opgeborgen kunnen worden.

Niet alle mobiele airco’s zijn echter van dezelfde kwaliteit. De een is veel krachtiger dan de ander. Ook kunnen er grote verschillen zijn qua geluidsniveau. Om je te helpen in je zoektocht naar de beste mobiele airco, hebben we de hele markt afgezocht. Uiteindelijk hebben we 8 geweldige opties gevonden, waarvan zelfs twee opties zonder afvoerslang. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, je kunt niet fout kiezen met één van deze geweldige opties.

Lees gauw verder om de beste airco voor jou te ontdekken!

Beste mobiele airco 2023 – Top 8

We zijn opzoek gegaan naar de beste mobiele airco van 2023 en daar is een top 8 uitgekomen. We hebben eerst 6 van de beste mobiele airco’s met slang op een rijtje gezet, gerangschikt van hoge prijs naar lage prijs. Vervolgens hebben we nog de twee beste mobiele airco’s zonder slang op een rijtje gezet. Het grootste verschil is dat airco’s zonder slang geen afvoer naar buiten nodig hebben, maar ze zijn dan ook wel duurder in aanschaf.

Bij het samenstellen van deze lijst hebben we rekening gehouden met verschillende budgetten. We hebben de prijs bij elke airco benoemd. Houd er rekening mee dat deze prijs iets kan afwijken, afhankelijk van wanneer je dit artikel leest (i.v.m. kortingen of prijsverhogingen).

We hebben deze top 8 samengesteld door te kijken naar kwaliteit, functies, gebruikersgemak, beoordelingen en prijzen. Bekijk de afbeeldingen, lees de beschrijvingen, vergelijk eventueel wat klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste mobiele airco voor jou uit!

Beste mobiele airco met slang:

1. Clivet Mobiele Airco

Prijs: €649,-

Als je opzoek bent naar de beste mobiele airco, dan is dit model waarschijnlijk alles wat je zoekt. Deze mobiele airco is één van de sterkste op de markt. 

Deze verplaatsbare airco van Clivet verkoelt elke kamer effectief. Je kunt de airco gemakkelijk van de een naar de andere kamer rijden en daardoor gebruiken in de woonkamer, studeerkamer, slaapkamer etc. Het apparaat is zeer energiezuinig en is in het bezit van het nieuwe energielabel A.

De unit heeft een koelvermogen van 3,9kW/13300 BTU. Hierdoor kan een ruimte tot 50m2/125m3 naar je gewenste temperatuur worden gebracht. De Clivet 14CRN7 is uitgerust met een slaap, eco en timermode. Waardoor je een comfortabele temperatuur kan behouden met het minimale energieverbruik, waar je zelf ook bent.

Verder is de mobiele airco zeer compact van formaat en heeft hij een stijlvol design. Met de verstelbare uitblaasopening voor koude en warme lucht regel je de luchtstroom naar eigen wens. De airco wordt geleverd met een afvoerbuis van 1.5 meter.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 50m2/125m3
 • Compact en makkelijk te verplaatsen
 • Met slaap, eco en timermode
 • Energiezuining
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Prijzig
 • Geen verwarmingsfunctie

2. Aspen AX3007/1

Aspen AX3007/1

Prijs: €529,-

Een andere geweldige mobiele airco is de Aspen AX3007/1. Deze milieuvriendelijke en energiezuinige airconditioner is perfect voor iedereen die zijn huis wilt koelen, ventileren en luchtvochtigheid wilt regulieren.

Dit apparaat is zeer energiezuinig en is in het bezit van een energielabel A. Deze mobiele airco van Aspen heeft een koelcapaciteit van 3,4kW. Hiermee kun je ruimtes tot maximaal 40m2 of 105m3 koelen. Dit is dus perfect voor in huis of op kantoor.

De airco is een milieuvriendelijke, draagbare airconditioner die gebruik maakt van het natuurlijk koudemiddel R290 en tegelijkertijd profiteert van een breed gamma aan eigenschappen en functionaliteiten. De bediening van de airco gaat middels de infrarood afstandsbediening en het grote digitale kleurendisplay op de unit. Daarnaast is er ook een timer aanwezig. Dit is ideaal als je met de airco aan in slaap wilt vallen, maar deze niet de hele nacht aan wilt laten staan.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 40m2/105m3
 • Compact en makkelijk te verplaatsen
 • Met slaap, eco en timermode
 • Energiezuining
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Geen verwarmingsfunctie

3. Carrier 51QPD012N7S

Carrier 51QPD012N7S

Prijs: €510,-

De Carrier mobiele airco is een van de meest verkochte mobiele airco in Nederland, dit heeft hij voornamelijk te danken aan zijn multifunctionaliteit. Deze krachtige airco verkoelt ruimtes tot maximaal 45m2. Ook dit apparaat is zeer energiezuinig en in het bezit van het nieuwe energielabel A. Deze mobiele airco van heeft een koelcapaciteit van 3,5kW. Hiermee kun je ruimtes tot maximaal 115m³ koelen.

Naast verkoelen kan deze airco ook verwarmen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de meeste andere mobiele airco’s. Naast het koelen en verwarmen kan deze mobiele airco ook nog ontvochtigen en ventileren! De mobiele airco is makkelijk te bedienen via het bedieningspaneel en/of met de draadloze afstandsbediening. Daarnaast is de mobiele airco ook nog eens gemakkelijk te verplaatsen door middel van de wieltjes die onder de mobiele airco gemonteerd zijn.

De mobiele airconditioners van Carrier bieden uitstekende kwaliteit. Deze verrijdbare mobiele airco kun je gemakkelijk overal naartoe verplaatsen, zodat je hem bijvoorbeeld af en toe in je slaapkamer en af en toe in je woonkamer kunt gebruiken. De mobiele airco is zeer compact van formaat en heeft een stijlvol design. Met de verstelbare uitblaasopening voor koude en warme lucht regel je de luchtstroom naar eigen wens. Verder is dit handige apparaat voorzien van een timer.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 45m2
 • Compact en makkelijk te verplaatsen
 • Met raamafdichtingskit om zonder kieren de warme lucht naar buiten af te voeren
 • Energiezuining
 • Kan verkoelen, verwarmen en ventileren
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

4. Inventum AC905W

Inventum AC905W

Prijs: €300,-

De vrijstaande Inventum 3-in-1 airco AC905W heeft een hoog koelvermogen van 9.000 BTU en 2600 watt. Hiermee kan de Inventum 3-in-1 airco AC905W ruimtes tot 80 m3 vullen met koele lucht. Dit in combinatie met een maximale luchtverplaatsing van 280 m3/h.

De airco heeft naast een koelfunctie ook een ontvochtiger- en ventilatorfunctie. De airco is energiezuinig met energieklasse A en dankzij de bijgeleverde afstandsbediening is de airco eenvoudig te bedienen. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook een timer functie instellen.

Het apparaat heeft een maximaal geluidsniveau van 65 dB. Dit is het gemiddelde van de meeste mobiele airco’s. Het overgrote deel van de moderne mobiele airco’s heeft een geluidsniveau van 65 dB. Dit is redelijk stil, maar wel hoorbaar. Mobiele airco’s zijn nooit zeer stil.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 80 m3
 • Compact en makkelijk te verplaatsen
 • 3-in-1: airco, ontvochtiger en ventilator
 • Met raamafdichtingskit om zonder kieren de warme lucht naar buiten af te voeren
 • Energiezuining
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Geen verwarmingsfunctie

5. Green Pro® 9000 BTU 

Prijs: €279,-

Met de Green Pro® – Mobiele Airco 3 In 1 combineer je efficiëntie met elegantie terwijl precies de juiste temperatuur behouden wordt in huis. Ook deze mobiele airco heeft een laag energieverbruik en beschikt over energielabel A. Zijn hoge verkoelingsvermogen van 9.000 BTU biedt een groot bereik dat geschikt is voor grote ruimtes tot wel 90m3 volgens de fabrikant.

Naast verkoelen heeft deze airco ook een onvochtigingsfunctie en een luchtreiniger voor een frisser binnenklimaat. De mobiele airconditioner gebruikt duurzaam gas R290. Vermindert het broeikaseffect potentieel (GWP) aanzienlijk met 99.8% vergeleken met R410a. Het bereiken van de optimale temperatuur zonder afbreuk te doen aan groene referenties.

Dankzij het compacte design past deze airco gemakkelijk in elke ruimte en is deze eenvoudig te verplaatsen en op te bergen. De airco komt inclusief een luchtafvoerslang en raamafdichtingskit. Verder is de airco vrij stil met een geluidsniveau van 54db maximaal. 

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 90m3
 • Compact en makkelijk te verplaatsen
 • 3-In-1-technologie: airconditioner, luchtontvochtiger en luchtreiniger in één
 • Energiezuinig
 • Vrij stil met een geluidsniveau van 54db maximaal
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Geen verwarmingsfunctie

6. Tristar AC-5477

Tristar AC-5477

Prijs: €192,-

Ben je opzoek naar een goedkope airco? Dan is dit misschien wel de beste mobiele airco voor jou. Dit is de goedkoopste mobiele airco van goede kwaliteit die we gevonden hebben. 

De Tristar mobiele airconditioner kan overal ingezet worden waar verkoeling nodig is. Dankzij het mooie en zeer compacte design neemt de airco weinig ruimte in beslag en is deze gemakkelijk te verplaatsen.  Bovendien verbruikt de airconditioner weinig energie en is het voorzien van energielabel A.

Het koelvermogen van de AC-5477 Airconditioner is 7000 BTU en 2.05 kW, waarmee de airco geschikt is voor een ruimte tot 60 m3. De luchtstroom die de airco produceert is tot 320 m3 per uur. Je kunt natuurlijk zelf de temperatuur instellen van 16⁰C tot 31⁰C. Omdat de airconditioner drie mogelijkheden heeft, kun je de airco ook gebruiken voor het ontvochtigen van de lucht of als ventilator.

Bij het gebruik als ventilator zijn er twee verschillende snelheidsstanden mogelijk. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de airco te gebruiken om de lucht te drogen, met een ontvochtiging van 0.8 liter per uur. De watertank heeft een volume van 0.5 liter, en als deze vol zit geeft de airconditioner dit zelf aan. Met deze functie heb je dus geen last meer van vochtige lucht. Bovendien is droge lucht gemakkelijker te koelen, waardoor de temperatuur in de kamer nog sneller naar beneden gaat.

De bediening van deze airco is heel eenvoudig, met de meegeleverde afstandbediening.  Met de digitale timer kun je ook instellen dat de airco zichzelf in- of uitschakelt.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 60m3
 • Compact en makkelijk te verplaatsen
 • Airco en luchtontvochtiger in één 
 • Energiezuining
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Deze airco is in de hoogste stand behoorlijk luidruchtig
 • Geen verwarmingsfunctie

Beste mobiele airco zonder slang:

7. Evolar EVO-M1000CH – Monoblock Airco Zonder Buitenunit

Evolar EVO-M1000CH - 2,93kW - Monoblock Airco - 1000BTU - 4-in1 - Zonder Buitenunit

Prijs: €1289,-

De meest geavanceerde en meest prijzige airco die we in deze lijst hebben opgenomen is de Evolar EVO-M1000CH Monoblock Airco. Dit is een ontzettend krachtige en elegante airco zonder buitenunit die je zeer gemakkelijk kunt installeren. Omdat er slechts twee gaten in de muur nodig zijn voor de montage is er geen erkend installateur benodigd. 

De airco is een praktische 4-in-1 airco die naast koelen en verwarmen, ook de lucht kan ventileren en ontvochtigen. Zo houdt je in je woon- of slaapkamer ten allen tijde prettig en aangenaam binnenklimaat. De airco biedt daarnaast een erg laag energieverbruik met een A energielabel.

Deze mobiele airco zonder slang heeft naast de vier modi drie ventilatorsnelheden. Tevens is de airco voorzien van een zelfverdampingsfunctie met energiebesparende technologie, waardoor het vocht eenvoudig en energiezuinig uit je ruimte wordt verdampt. De Evolar EVO-M1000CH is gevuld met het milieuvriendelijke koelmiddel R290, waardoor aan alle huidige en toekomstige milieu-eisen voldaan worden. De airco is geschikt voor ruimtes tot 40 m2 / 90 m3 en is daarmee uitermate bruikbaar voor in de meeste kamers in huis of op kantoor.

Deze airco is makkelijk te bedienen middels het LCD-touchscreen bedieningspaneel, de bijgeleverde afstandsbediening en via WiFi voor extra functionaliteit. Tevens beschikt de monoblock airco over een helder LED-scherm met thermostaat, waardoor je altijd op de hoogte bent van de huidige temperatuur en modus. Ook heeft de airco een timerfunctie waarmee je kunt kiezen wanneer je de airco aan wilt hebben.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 40m2/90m3
 • Makkelijk te installeren
 • Kan koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen
 • Beschikt over vier modi en drie ventilatorsnelheden
 • Energiezuining 
 • Stil in gebruik
 • Helder LCD touchscreen bedieningspaneel
 • WiFi en App bediening
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Prijzig

8. Evolar EVO-ES9000 – Mobiele Airco Zonder afvoerslang

beste Mobiele Airco Zonder slang

Prijs: €995,-

Een andere geweldige mobiele airco zonder slang is de Evolar EVO-ES9000. De airco is bijzonder geschikt voor grote ruimtes tot wel 90m2. Perfect voor ruimtes als klaslokalen, woonkamers, kantoren, vergaderruimtes, winkels, etc. De 3-in-1 airco kan zowel koelen en verwarmen als ontvochtigen. Daarom is deze airco zeer geschikt voor zowel de zomer als de winter.

De mobiele airco is voorzien van Wifi en is gemakkelijke te bedienen via de mobiele telefoon met de TUYA-app, Google Home en Amazon Alexa-app. Ook kun je de airco gemakkelijk bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Deze watergekoelde airco maakt gebruik van het unieke energy storage systeem waar de warmte in het water opgeslagen wordt. Deze mobiele airco maakt tevens gebruik van het principe van lucht-watercondensatie in combinatie met het principe van de vriezer.

De airco heeft een werkingstijd van ongeveer 6 tot 8 uur wat afhankelijk is van de omgevingstemperatuur, de watertemperatuur en de gewenste temperatuur, waarna het water 2 á 3 uur moet afkoelen via de afkoelmodus (cold storage stand). Tijdens deze cold storage stand laat de mobiele airco het water in de tank tot -6°C afkoelen. De mobiele airco wordt gevuld met 37 liter water waar de warmte in wordt opgeslagen. Het water hoeft maar een keer per zomerseizoen gevuld te worden.

De airco is zeer stil met een geluidsniveau tussen de 33 en 45 dB(A). Verder is de airco ook energiezuinig.

Voordelen:

 • Verkoelt ruimtes tot 40m2/90m3
 • 3-in-1 functie (Koelen, verwarmen, ontvochting)
 • Wifi en App bediening
 • Energiezuining
 • Geen afvoerslang (watergekoeld)
 • Stille mobiele airco
 • Met timer
 • Met afstandsbediening

Nadelen:

 • Prijzig

Waarop te letten bij het kiezen van de beste mobiele airco

In je zoektocht naar de beste mobiele airco zijn er een aantal zaken om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste factoren om naar te kijken:

Kwaliteit:

De kwaliteit en de prestaties van een mobiele airco zijn natuurlijk het allerbelangrijkste. We hebben enkel kwalitatieve airco’s in onze lijst opgenomen, welke snel een kamer kunnen koelen en die koelte door de hele ruimte kunnen verspreiden. De ene airco is hier natuurlijk beter in dan de andere. Zoals met veel producten en apparaten geldt: je krijgt waar je voor betaald. Zo is het natuurlijk vanzelfsprekend dat de prijzigere opties in onze top 8 krachtiger zijn en meer functies hebben dan de goedkopere opties.

Maat:

Zorg ervoor dat je een airco koopt die geschikt is voor je woonruimte. Houd rekening met zowel de fysieke grootte van de airco als waar deze zal worden geplaatst, maar ook met de grootte van de kamer en het luchtvolume. Meet de grootte van de grootste kamer / kamers waarin je het apparaat wilt gebruiken. Bereken in vierkante meters door de lengte en breedte van de kamer te vermenigvuldigen. Voeg de hoogte toe als je hoge plafonds hebt.

Slang aansluiting:

Het is belangrijk dat de afvoerslang goed aan te sluiten is op de airco en dat deze gemakkelijk uit het raam kan worden bevestigd. Sommige airco’s worden zelfs geleverd met een complete raamafdichtingskit om zonder kieren de warme lucht naar buiten af te voeren. Alle airco’s met een omslachtige constructie hebben we weg gelaten uit onze lijst.

Draagbaarheid:

Bij een mobiele airco is het natuurlijk belangrijk dat deze gemakkelijk te verplaatsen is. Hier hebben we goed op gelet en we hebben enkel de beste mobiele airco’s opgenomen die gemakkelijk te verrijden zijn van de ene naar de andere kamer. Het gewicht en handige handgrepen zijn ook belangrijk.

Gebruikersvriendelijkheid:

Het is natuurlijk zeer belangrijk dat een apparaat fijn in gebruik is. Zo moet een airco bijvoorbeeld handig zijn te bedienen. We hebben hier goed op gelet bij het samenstellen van deze lijst. Zo worden alle airco’s geleverd met een handige afstandsbediening welke eenvoudig in gebruik is. Sommige geavanceerde modellen zijn zelfs met een App op de telefoon te bedienen.

BTU:

Airco’s worden beoordeeld door BTU (British Thermal Units) en variëren van 5.000 tot 24.000 BTU, wat overeenkomt met 150 tot 1500 vierkante voet. Hoe groter de BTU, hoe groter de ruimte die hij verkoelt. Het is van cruciaal belang dat een unit niet te groot of te klein wordt voor een ruimte voor maximale koeling en efficiëntie. Als je een unit aanschaft die te groot is voor een kamer, zal deze te snel afkoelen zonder het vocht te verwijderen, waardoor een koude, klamme omgeving ontstaat. Een te kleine airco zal overbelast raken, waardoor je energiekosten stijgen.

Extra’s:

Alle modellen die we beoordeeld hebben, worden geleverd met afstandsbedieningen en hebben een ontvochtigings- en ventilatormodi. Dit is volgens ons de basis van een goede en gebruikersvriendelijke airco. Verder hebben sommige airco’s nog extra’s, dit kan van alles zijn, van snoeropbergruimte en een afvoerslang tot belangrijkere functies, zoals een verwarmingsfunctie, een timerfunctie en wifi-mogelijkheden.

Geluid:

Of je nu slaapt, werkt of een film kijkt, je wilt niet dat de airconditioner van je kamer luid en storend is. We hebben hier goed op gelet bij het samenstellen van onze lijst. Houd echter wel in gedachte dat een airco altijd wat geluid maakt en dat deze nooit volledig stil is. Er zijn echter grote verschillen qua geluid en we hebben enkels de meest stille modellen opgenomen in onze top 8.

Stroomdraad:

Fabrikanten raden het gebruik van een verlengsnoer af bij een mobiele airconditioner. Meestal raden de handleidingen dit af en beweren ze dat als je dit doet je garantie ongeldig wordt. Draagbare airco’s verbruiken relatief veel stroom en je verlengsnoer kan het misschien niet aan, waardoor oververhitting of brandgevaar ontstaat. Overweeg de plaatsing van de draagbare airconditioner ten opzichte van het stopcontact. Sommige snoeren zijn mogelijk te kort voor jouw opstelling.

Klanten beoordelingen:

Om de beste mobiele airco voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel airco’s met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. 

beste mobiele airco

De voordelen van een mobiele airco

Mobiele airco’s hebben ontzettend veel voordelen. Vooral met de beste mobiele airco, met meerdere functies kun je veel kanten op. Hier volgen een aantal algemene voordelen van mobiele airco’s:

1. Gemakkelijk te verplaatsen

Laten we het voor de hand liggende voordeel uit de weg ruimen: ze zijn draagbaar. Dit betekent dat ze overal naar kunnen worden verplaatst waar je koele lucht nodig hebt. Dit is ontzettend handig. Zo hoef je maar één airco aan te schaffen, welke je gemakkelijk mee kunt nemen van de woonkamer naar je slaapkamer etc. Let er wel op, ondanks dat mobiele airco’s mobiel/draagbaar zijn, zijn ze nog steeds redelijk zwaar. Zo wegen ze een stuk meer dan een ventilator. Als je dus trappen op en af moet is het iets minder handig. In dat geval zou je beter (als je budget dit toestaat) een airco voor beneden en een airco voor boven kunnen aanschaffen.

2. Makkelijk te installeren

Mobiele airconditioners zijn de gemakkelijkste vorm van airconditioning om te installeren. Het enige dat ze nodig hebben, is een venster voor de aanzuig-/uitlaatslang en een stopcontact. De airconditioner zelf wordt geleverd met een set instructies voor het monteren van de raamslang. Een standaard raamkit bevat een raambeugel, een of twee ontluchtingsslangen en de ontluchtingsslangadapters. Ontluchtingsslangen zijn meestal 4 tot 5 voet, dus je moet de airco wel dicht bij een raam installeren.

3. Prijs

De prijs is ook geen groot voordeel. Mobiele airco’s komen in verschillende modellen van groot naar klein en goedkoop naar prijzig. Mobiele airco’s zijn meestal goedkoper dan airco’s die aan de wand worden opgehangen door een monteur. Dit komt omdat je sowieso al niet voor het werk van de monteur betaald. Mobiele airco’s heb je meestal al vanaf ongeveer €200,- en de prijs loopt op afhankelijk van het model, de kracht en de functies.

De nadelen van een mobiele airco

1. Geluid

Het maakt niet uit wat voor soort airconditioner je koopt, het zal altijd wat geluid maken. Een mobiele airconditioner kan wat geluid toevoegen aan een kamer, maar het wordt vaak omschreven als “achtergrondgeluid” en is meestal niet storend. Net als bij elke airconditioner is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten op het gebied van geluid. Als een stille airconditioner een must is, zoek dan naar een mobiele airconditioner die ‘stil’ als functie vermeldt. Uiteindelijk is je beste bron om te weten hoeveel geluid een draagbare airconditioner zal maken, door online klanten beoordelingen te lezen. Weet in ieder geval dat zelfs de stilste mobiele airco’s niet muisstil zijn.

2. Niet energiezuinig:

Nu ben je misschien verward, omdat we bij de productomschrijvingen van de airco’s hierboven als voordeel ‘energiezuinig’ hebben benoemd. Dit is omdat de modellen die we hebben opgenomen in onze lijst veel energiezuiniger zijn dan sommige andere (mobiele) airco’s. Ze zijn voorzien van energielabel A en zijn zo zuinig mogelijk. Echter zijn airco’s nooit echt energiezuinig. Als je vertrouwt op een draagbare airconditioner als je primaire bron van koeling, kan het zijn dat je energierekening aanzienlijk stijgt.

3. Koelt alleen kleine tot middelgrote ruimtes

Zoals we eerder hebben besproken, kunnen mobiele airconditioners alleen kleine ruimtes koelen. Om een heel huis effectief te koelen, moet je meerdere units kopen voor meerdere kamers. De kosten van de energie die nodig is om die eenheden te gebruiken, kunnen snel oplopen en het vereiste onderhoud is misschien niet eens de moeite waard. Als je op zoek bent naar een oplossing om een hele woning of bedrijf te koelen, kun je beter een centrale airconditioning overwegen.

Veelgestelde vragen over mobiele airco’s

– Wat is een ‘mobiele’ airconditioner?

Een mobiele airco is een airco die je in principe kunt verplaatsen. Hoewel je deze airco’s kunt installeren zonder aanpassingen aan het gebouw, wil je ze waarschijnlijk niet constant slepen van kamer naar kamer, zoals je dat met een ventilator doet. Het is zeker mogelijk om ze af en toe van plaats te laten wisselen, maar over het algemeen zijn ze alsnog redelijk zwaar. Ook moeten de meeste dichtbij een raam staan, om de hete lucht via een slang naar buiten te kunnen leiden.

– Werken mobiele airco’s goed?

Dit hangt af van welke je aanschaft. De beste mobiele airco’s, zoals degene in dit artikel zijn van hoge kwaliteit en werken zeker goed. Er zijn echter ook veel mobiele airco’s die niet doen wat ze beloven. Koop dus nooit zomaar het eerste en meest goedkope model wat je tegenkomt, want dan kan het nog wel eens tegenvallen.

– Hoe werkt een mobiele airco?

Mobiele airconditioners koelen een hele kamer door warme kamerlucht op te nemen, af te koelen en door de hele kamer te laten circuleren. De meeste mobiele airco’s (met slang) blazen warme lucht naar buiten via een buis die op je raam is aangesloten. Veel airco’s helpen ook om een ​​comfortabele vochtigheidsgraad te behouden. Je kunt zelf de ventilatorsnelheden en temperatuur aanpassen.

– Heeft een mobiele airco een raam nodig?

Ja, de meeste mobiele airco’s hebben een vorm van ventilatie nodig, hetzij via een raam of een kanaalsysteem in de muur. Als de warme lucht geen plaats heeft om naar toe te gaan, zal deze zich in de kamer verzamelen, waardoor het doel van het gebruik van een airconditioner om te beginnen teniet wordt gedaan. Mobiele airco’s zonder een afvoerslang werken echter anders en vereisen geen ventilatie, ze hebben vaak in een gebouwd systeem om de warme lucht om te zetten in koude lucht.

– Wat is beter: mobiele airco of een wandairco?

Wandairco’s (degene die moeten worden geïnstalleerd door een monteur) zijn meestal efficiënter dan mobiele airco’s, maar er is geen duidelijk antwoord op welke ‘beter’ is. Het hangt allemaal af van je ruimte, je behoeften en je budget. Het voor de hand liggende voordeel van draagbare airco’s is dat je ze gemakkelijk van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Ook zijn ze vaak goedkoper. Hoewel wandunits doorgaans krachtiger zijn en een ruimte met minder BTU’s kunnen koelen, zijn ze aanzienlijk moeilijker te installeren en prijziger.

– Hoe maak ik een mobiele airco schoon?

Je kunt de buitenkant van de airco simpelweg schoonmaken met een doekje en zeepsop. Ook langs de filter kun je alles wat zich heeft opgehoopt voorzichtig weg vegen. Als je wilt, kun je speciale spoelreinigingsoplossingen kopen bij speciale winkels om ze extra schoon te houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *