beste middel tegen acne

Beste middel tegen acne: Gebruikt dit!

Heb je last van acne? Dit kan ontzettend vervelend zijn. Helaas zijn er veel mensen wiens leven wordt overheerst door acne. Met zo ontzettend veel informatie over acne en zoveel verschillende middeltjes en crèmpjes om er vanaf te komen, kan het juist alleen maar lastiger worden om de juiste keuze te maken. Want wat is nou echt het beste middel tegen acne? Elk merk claimed natuurlijk de beste te zijn. Er bestaat niet zo iets als één beste middel tegen acne. Vaak is het een combinatie van bepaalde producten die voor wonderen kunnen zorgen. In dit artikel wordt ingegaan op een aantal van de beste producten en ingrediënten om acne te bestrijden en te voorkomen. Lees gauw verder om erachter te komen hoe jij zo snel mogelijk van je acne af kan komen en de huid van je dromen kunt krijgen.

Wat is het beste middel tegen acne?

Er is niet per se één beste middel tegen acne, maar er zijn wel een aantal ingrediënten en producten die als ‘de beste’ acne bestrijders worden gezien. We gaan deze ingrediënten hier stuk voor stuk af met een uitgebreide omschrijving.

1. Retinol

Wat is retinol?

Retinol is een synthetisch derivaat van vitamine A, de groep van in vet oplosbare vitamines die veel voorkomt in wortelen, eieren en zoete aardappelen.

Wat doet retinol?

Het kan de snelheid van de huidcelvernieuwing verhogen door de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen en de groei van nieuw collageen en gezonde nieuwe huidcellen bevorderen. Vanwegen deze krachtige celvernieuwende eigenschap kan retinol ongelooflijk nuttig zijn voor mensen die last hebben van acne en puistjes. Het helpt de celvernieuwing te normaliseren en heeft een exfoliërend effect dat voorkomt dat poriën verstopt raken en puistjes, mee-eters en cysten zich vormen.

Retinol is geweldig voor het verminderen van de grootte en frequentie van mee eters, whiteheads en zelfs diepere onderhuidse puistjes, vanwege dit vermogen om huidcellen te vernieuwen.

Daarnaast is het ook een geweldig ingrediënt om veroudering tegen te gaan. Retinol is een gouden standaardingrediënt in huidverzorging omdat het het gedrag van verouderde cellen verandert, zodat ze zich jeugdiger gedragen. Het verzacht en verfijnt de huidtextuur, verbetert de uitstraling van de huid en gaat veroudering en acne effectief tegen.

Retinol voordelen

Het aanbrengen van vitamine A in de vorm van retinol op de huid kan de volgende voordelen hebben:

 • Behandel de vette huid en minimaliseer puistjes en acne
 • Voorkom rimpels dankzij het minimaliserende effect en strijk bestaande fijne lijntjes en rimpels glad.
 • Verhelder een doffe huid door op celniveau te exfoliëren, wat resulteert in een stralende en gladdere nieuwe huid.
 • Vervaag donkere ouderdomsvlekken, zonnevlekken en hyperpigmentatie en egaliseer de teint na verloop van tijd.

Hoe gebruik je dit product?

Retinol is meestal verkrijgbaar in een serum of in gelvorm. Het is belangrijk om het gebruik van retinol langzaam op te bouwen. Begin met lage concentraties en gebruik het niet elke dag. Retinol is erg krachtig, maar kan daardoor ook roodheid, jeuk, droogheid en gevoeligheid van de zon veroorzaken. Breng het in het begin 2 keer per week aan en je kunt het vervolgens verhogen naar om de dag en tenslotte elke dag als je huid eraan gewend is.

Het moet altijd op een droge huid worden aangebracht. Het aanbrengen op een natte huid kan de irritatie vergroten. Daarnaast is het belangrijk om retinol ‘s avonds te gebruiken voordat je gaat slapen. Je kunt daarna een vochtinbrengende nachtcrème gebruiken om de droogheid die kan optreden tegen te gaan. Retinol mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruiken.

Je kunt retinol vrij verkrijgbaar in de winkel of online kopen, of je kunt het op recept kopen. De concentratie van retinol op recept is een stuk hoger. Let op: dit betekent niet automatisch beter. Het zal misschien sneller werken, maar het kan je huid ook een stuk meer irriteren. Het wordt daarom aangeraden om altijd te beginnen met een vrij verkrijgbare retinol serum of crème.

Wees geduldig met het gebruiken van retinol. Het is een geweldig en krachtig product, maar het heeft wel even de tijd nodig om te werken. Je zult waarschijnlijk na 4 tot 6 weken resultaten gaan zien.

2. Salicylzuur

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur (BHA) . Als het om huidverzorgingsproducten gaat, zijn er twee soorten zuren die je vaak zult tegenkomen: bèta-hydroxyzuren (BHA’s) en alfahydroxyzuren (AHA’s). Salicylzuur is een beta-hydroxyzuur. Dit betekent dat het hydroxygedeelte van het molecuul gescheiden is van het zure gedeelte door twee koolstofatomen, in tegenstelling tot een alfahydroxyzuur waar ze gescheiden zijn door één koolstofatoom.

Zowel alfa- als bèta-hydroxyzuren exfoliëren de huid, maar AHA’s zijn in water oplosbaar, terwijl BHA’s in olie oplosbaar zijn. Over het algemeen dringen in olie oplosbare ingrediënten gemakkelijker door de lipidenlagen tussen de huidcellen. Met andere woorden, in olie oplosbare ingrediënten kunnen dieper in de huid doordringen dan hun in water oplosbare tegenhangers. Salicylzuur werkt dus tot dieper in de poriën om deze te ontstoppen.

Lees hier meer informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen AHA’s en BHA’s.

Wat doet salicylzuur?

Salicylzuur verwijdert de bovenste laag dode huidcellen. Het kan diep in de huid dringen om zijn werk te doen. Deze kwaliteit is precies wat salicylzuur zo’n krachtig ingrediënt maakt om acne te bestrijden – vooral voor mee-eters en whiteheads. Zodra het de huid binnendringt, lost salicylzuur huidresten op die de poriën verstoppen, werkt het als een ontstekingsremmer en helpt het ook om rode ontstoken puistjes en puisten sneller te laten verdwijnen. Het kan ook helpen om overtollige olie van je huid te verwijderen, waardoor nieuwe puistjes worden voorkomen.

Salicylzuur voordelen

 • Bestrijd acne effectief
 • Verwijdert dode huidcellen
 • Verlaagt de olieafscheiding
 • Vermindert ontstekingen en roodheid

Hoe gebruik je dit product?

Je kunt dit product gebruiken in een exfoliant, reiniger, gel of vochtinbrengende crème. Je kunt het één of twee keer per dag gebruiken. Begin met één keer per dag om je huid eraan te laten wennen en verhoog het vervolgens naar twee keer per dag: ‘s ochtends en ‘s avonds voordat je gaat slapen.

Welke concentratie moet je gebruiken? Net zoals bij retinol en andere ingrediënten betekent een hogere concentratie niet dat het effectiever zal zijn. Je zult waarschijnlijk concentraties zien die variëren van 0,5% tot 5%. 1% tot 2% een goede concentratie is om te gebruiken. Je zult binnen een tot twee weken al resultaten zien.

3. Alfa-hydroxyzuren (AHA’s)

Wat zijn AHA’s?

We hebben net salicylzuur besproken wat een BHA is, nu gaan we het hebben over AHA’s. AHA’s zijn een groep chemische exfolianten. Het zijn plantaardige en dierlijke zuren die worden gebruikt in een verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten. Deze omvatten dagelijkse anti-verouderingsproducten, zoals serums, toners en crèmes, maar ook incidentele geconcentreerde behandelingen via chemische peelings.

Er zijn in totaal zeven soorten AHA’s, maar er zijn 3 soorten AHA’s die veel worden gebruikt in huidverzorgingsproducten:

 • Melkzuur
 • Amandelzuur
 • Glycolzuur

Wat doen AHA’s?

Ze verwijderen dode huidcellen, voorkomen de vorming van talg (olie) en voorkomen bacteriële overgroei. Door dode huidcellen te verwijderen en overtollige olie te verwijderen, kunnen AHA’s helpen de poriën te ontstoppen en zo puistjes te verminderen.

AHA’s voordelen

 • Bestrijd acne en puistjes
 • Zachte afschilfering/exfoliatie
 • Verbetert van de huidtextuur
 • Vermindert de zichtbare tekenen van veroudering
 • Vermindert hyperpigmentatie en schade door de zon

Hoe gebruik je dit product?

Mensen kunnen AHA’s op verschillende manieren gebruiken. Ze kunnen aanwezig zijn in reinigingsmiddelen, exfolianten, toners, serums en vochtinbrengende crèmes.

De concentraties van AHA’s kunnen veel varieëren. In een dagelijkse reiniger of dagelijkse exfoliant kun je het beste een wat lagere concentratie gebruiken. Je kunt ook bijvoorbeeld één keer per week een chemische peeling doen met een hogere concentratie van 10-15%. Als je voor de laatste optie wilt gaan kun je dit het beste eerst met je dermatoloog bespreken, omdat het de huid kan irriteren. Vooral voor een gevoelige huid is dit misschien niet de beste optie.

In het begin, wanneer je AHA’s gaat gebruiken, kunt je tintelingen, jeuk en droogheid ervaren. Als dit gebeurt, verlaag dan uw gebruik tot om de andere dag of om de drie dagen totdat je aan het product gewend bent. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je de frequentie verhogen.

Zorg ook altijd dat je zonnebrandcrème draagt wanneer je AHA’s op je huid hebt aangebracht. AHA’s kunnen je huid namelijk gevoeliger maken voor UV-straling.

AHA’s werken vrij snel. Je kunt meestal binnen een week of minder verbetering van de huid zien.

5. Tea tree olie

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is een essentiële / etherische olie die wordt verkregen door het stomen van de bladeren van de Australische theeboom.

Wat doet tea tree olie?

Als je opzoek bent naar het beste middel tegen acne, mag je deze natuurlijke olie niet over het hoofd zien.Tea tree olie heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, wat zeer nuttig is bij acne. Het helpt roodheid, zwelling en ontsteking kalmeren. Het kan zelfs helpen om acnelittekens te voorkomen en te verminderen, waardoor je een egalere huid krijgt.

Tea tree olie voordelen

De voordelen van tea tree olie gaan verder dan alleen het behandelen van acne. Hier volgen alle voordelen op een rijtje:
 
 • Bestrijd acne
 • Vermindert jeuk en huidirritatie
 • Vermindert ontsteking en een geïrriteerde huid
 • Geneest infecties en wonden
 • Helpt bij haar en hoofdhuidbehandelingen

Hoe gebruik je dit product?

Je kunt pure etherische tea tree olie kopen en deze toevoegen aan je vochtinbrengende crème. Je mag pure tea tree olie niet direct op de huid aanbrengen, je moet dit altijd verdunnen met een dragerolie of het toevoegen aan een crème. Je kunt ook tea tree olie in een reiniger gebruiken. Tea tree olie is daarnaast verkrijgbaar als olie en in veel vrij verkrijgbare huidproducten, waaronder zeep en lotions. Tea tree olie mag echter niet oraal worden ingenomen. Bij inslikken kan het ernstige symptomen veroorzaken.

Je zou al lichte resultaten moeten zien na 4 weken, maar het kan ook langer duren. Dit verschilt van persoon tot persoon.

4. Benzoylperoxide

Wat is benzoylperoxide?

Benzoylperoxide is een bekend ingrediënt om acne te bestrijden. Dit ingrediënt is verkrijgbaar in gels, reinigingsmiddelen en spotbehandelingen en is verkrijgbaar in verschillende concentraties voor milde tot matige puistjes.

Wat doet benzolyperoxide?

Dit medicijn wordt gebruikt om milde tot matige acne te behandelen. Het kan in combinatie met andere acnebehandelingen worden gebruikt. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, werkt benzoylperoxide door de hoeveelheid bacteriën die acne veroorzaken te verminderen en door ervoor te zorgen dat de huid uitdroogt en gaat vervellen. Door bacteriën te doden die acne veroorzaken, kan het het aantal whiteheads en grotere puistjes verminderen, en ook de frequentie van puistjes verminderen.

Benzoylperoxide voordelen

Benzoylperoxide bestrijd natuurlijk acne ( het staat niet voor niets in dit artikel), maar daarnaast heeft het geen specieke voordelen voor je huid.
 
Hoe gebruik je dit product?

Benzoylperoxide is te vinden in reinigingsmiddelen die één of twee keer per dag moeten worden gebruikt. Je kunt beter een lagere concentratie gebruiken. Een concentratie van 2-5% werkt in principe net zo goed voor acne in het gezicht als hogere concentraties van 10% of meer. Lagere concentraties zullen ook niet zo hard of droog zijn voor de tere huid van je gezicht.Met dat in gedachten, kan acne op de borst en rug hogere concentraties benzoylperoxide vereisen om resultaten te zien. Het duurt ongeveer twee weken of langer om verbetering te zien.

Breng benzoylperoxide aan op de delen van je huid die door acne zijn aangetast. Voorkom dat je dit medicijn in je ogen, in je neus of mond of op een beschadigde huid krijgt, aangezien het irritatie kan veroorzaken. Als dit gebeurt, spoel het gebied dan met veel water. Benzoylperoxide kan haar of stoffen bleken. Wees dus voorzichtig en vermijd contact met haar, kleding en meubels.

Lees de bijsluiter altijd goed, om te kijken hoe en hoevaak je het product moet gebruiken. Raadpleeg bij vragen je arts of apotheker.Controleer voordat je dit product voor de eerste keer gebruikt, ook of je mogelijk allergisch bent. Breng ter controle een kleine hoeveelheid aan op een of twee kleine plekken met acne gedurende drie dagen. Als je een allergische reactie hebt, stop dan met het gebruik van dit product en roep direct medische hulp in. Als je geen allergische reactie hebt, kun je het product gebruiken. Als je een gevoelige huid hebt kun je dit product beter ook niet gebruiken.

Er zijn veel benzoylperoxideproducten verkrijgbaar. Sommige kunnen zonder recept worden gekocht, maar voor veel producten (zoals reinigingsmiddelen, schuim of lotions) is mogelijk een recept vereist. Raadpleeg je arts of apotheker over de keuze van het product dat het beste bij jou past.

Je ziet ongeveer resultaten na 3 weken gebruik.

Wanneer moet je naar een dokter

Als je acne helemaal niet verbetert na ongeveer een maand producten met deze ingrediënten te hebben geprobeerd, is het verstandig om naar een dermatoloog te gaan. Ze kunnen je helpen bij het bedenken van een effectievere huidverzorgingsroutine, of ze kunnen vaststellen dat je iets sterkers nodig hebt, zoals een plaatselijke behandeling op recept of een orale behandeling zoals antibiotica.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *