beste menstruatiecup

Beste menstruatiecup o.b.v. beoordelingen

Ben je opzoek naar de beste menstruatiecup? Dan zijn we hier om je te voorzien van de 5 beste opties!

In dit informatieve artikel zullen we je voorstellen aan de vijf meest aanbevolen menstruatiecups op de markt. We zullen dieper ingaan op de kenmerken, voordelen en gebruikservaringen van elke cup, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Of je nu nieuw bent in de wereld van menstruatiecups of op zoek bent naar een upgrade, onze selectie biedt je de beste opties die beschikbaar zijn. 

Lees verder en ontdek welke menstruatiecup het beste bij jouw behoeften en levensstijl past.

5x de beste menstruatiecups

We zijn opzoek gegaan naar de beste menstruatiecup en daar is een top 5 uitgekomen. Deze top 5 is samengesteld door te kijken naar de kwaliteit, gebruikte materialen en klanten beoordelingen. Bekijk de cups, lees de korte omschrijvingen, bestudeer de klanten beoordelingen en kies de beste menstruatiecup voor jou uit!

1. Bamboozy Herbruikbare Menstruatiecup

De Bamboozy menstruatiecups bieden een veilige en hoogwaardige optie voor menstruatiebescherming. Gemaakt van medisch siliconen van de allerhoogste kwaliteit, garanderen ze comfort en verminderde irritatie in vergelijking met andere merken. Deze cups hebben een natuurlijke vorm en rondingen die zorgen voor een comfortabele pasvorm.

Belangrijke kenmerken van Bamboozy menstruatiecups zijn onder andere de veiligheid die wordt gegarandeerd door de 100% medische kwaliteit siliconen en de keurmerken van FDA, CE, RoHS en SGS in 2021. Bovendien zijn ze vrij van BPA, lood, chemicaliën en kunststoffen, waardoor ze veilig zijn voor gebruik.

Bamboozy biedt twee maatopties, namelijk maat 1 en maat 2. Maat 1 is geschikt voor vrouwen van 30 jaar en jonger die nog geen bevalling hebben gehad, terwijl maat 2 wordt aanbevolen voor vrouwen van 30 jaar en ouder of vrouwen die al bevallen zijn.

Naast de veiligheid en het comfort is Bamboozy ook milieuvriendelijk. De verpakking is volledig afbreekbaar en bevat geen lijm, enkel zwarte inkt. Bovendien wordt deze menstruatiecup CO2-neutraal verscheept, waardoor je een duurzame keuze maakt voor je menstruatiecyclus.

2. MyCup Herbruikbare Menstruatiecup

Deze hoogwaardige menstruatiecup wordt door veel gebruikers beschouwd als de beste op de markt. Naast het opvangen van menstruatiebloed, ondersteunt deze cup ook je intieme flora. In tegenstelling tot goedkope menstruatiecups van inferieure materialen, biedt deze cup gemaakt van premium kwaliteit geen lekkage, slijtage of gevaarlijke stoffen in de baarmoeder. De cup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen, waardoor het een zuivere en veilige oplossing is voor je menstruatie. Bovendien kan de cup gesteriliseerd worden door te koken in water van 180°C, waardoor het volledig bacterievrij is.

Deze menstruatiecup is verkrijgbaar in twee maten. Maat S is geschikt voor vrouwen die nog niet zijn bevallen en jonger zijn dan 25 jaar, terwijl maat L geschikt is voor vrouwen die al zijn bevallen of ouder zijn dan 25 jaar.

Daarnaast ondersteunt dit bedrijf een goed doel. Voor elke verkochte cup wordt er een gezond ontbijt gedoneerd aan weeskindjes uit Guatemala. Het bedrijf staat rechtstreeks in contact met het weeshuis, waardoor alle donaties direct terechtkomen bij de kinderen zonder tussenkomst van andere partijen.

3. GOODLIFE Herbruikbare Menstruatiecup

Met de GOODLIFE menstruatiecup kun je je menstruatieperiode aanzienlijk comfortabeler maken. Deze cup stelt je in staat om al je dagelijkse activiteiten te doen zonder zorgen, zoals slapen, zwemmen en naar de sauna gaan, zonder angst voor doorlekken. Deze menstruatiecup heeft een absorptievermogen van 3 tot 4 keer meer dan een tampon, waardoor je hem tot wel 12 uur lang kunt gebruiken.

Deze cup is herbruikbaar en duurzaam, gemaakt van hoogwaardig medisch siliconen. Hierdoor biedt het het juiste comfort en is het zeer hygiënisch. Bovendien heeft de cup geen invloed op de pH-waarde van je vagina, waardoor het irritatie en uitdroging voorkomt. Het bevat geen schadelijke stoffen en is 100% milieuvriendelijk.

De GOODLIFE menstruatiecup is verkrijgbaar in twee maten. Maat S is geschikt voor vrouwen die nog geen vaginale bevalling hebben gehad of jonger zijn dan 25 jaar. Maat L is bedoeld voor vrouwen na een vaginale bevalling of ouder dan 25 jaar.

4. FettleCup Herbruikbare Menstruatiecup 

Deze fijne menstruatiecup is volledig veilig en vervaardigd van medisch gecertificeerd siliconen. Met de unieke invouwbare sterilisator kun je de cup herhaaldelijk steriliseren en hergebruiken, tot wel 15 jaar lang. De cup biedt tot 12 uur lang lekvrije bescherming tijdens je menstruatie. Het ‘one size fits all’ ontwerp maakt het gemakkelijk in te brengen en te verwijderen dankzij de unieke invouwbare functie.

Deze cup kan eenvoudig worden gesteriliseerd door hem gedurende 5 minuten onder te dompelen in kokend water. Indien gewenst, kun je hierbij ongeparfumeerde zeep of een biologisch reinigingsmiddel gebruiken. Met deze gebruiksvriendelijke en duurzame menstruatiecup kun je op een hygiënische en milieuvriendelijke manier je menstruatie beheren.

5. DivaCup Herbruikbare Menstruatiecup

De Divacup is een gezond en herbruikbaar alternatief voor tampons en maandverband. Deze cup biedt tot 12 uur lang lekvrije bescherming tijdens je menstruatie en is gemakkelijk en schoon in gebruik. Het is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden en past perfect in een actieve levensstijl. Bovendien draagt de Divacup, net als andere herbruikbare menstruatiecups, bij aan een beter milieu.

De Divacup is verkrijgbaar in twee maten: Type 1 is geschikt voor vrouwen jonger dan 30 jaar die nog niet bevallen zijn, terwijl Type 2 geschikt is voor vrouwen ouder dan 30 jaar of vrouwen jonger dan 30 jaar die zwanger zijn geweest.

Doordat de cup geen absorberende werking heeft, ervaren veel vrouwen een kortere en minder heftige menstruatie. Bovendien kunnen andere menstruatieklachten verminderen. Menstruatiecups hebben geen negatieve invloed op het vaginale milieu, waardoor ze vaginale klachten en ongemakken kunnen helpen verminderen, zelfs buiten de menstruatieperiode. Ze dragen bij aan het voorkomen van vaginale droogheid, schimmelinfecties en abnormale afscheiding.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een handige cup die speciaal ontworpen is om menstruatiebloed op te vangen tijdens de menstruatie. Het biedt een uitstekend alternatief voor traditionele tampons en maandverband. In plaats van het bloed te absorberen, zoals tampons en maandverband doen, vangt de cup het op en verzamelt het veilig.

Het inbrengen van de cup is eenvoudig. Je vouwt de cup samen en plaatst het in de vagina, vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Eenmaal binnen opent de cup zich (je kunt het eventueel draaien) en rust het tegen de wanden van de vagina. Het vormt een lekdichte afdichting. Het bloed wordt vervolgens opgevangen in de cup. Als de cup correct is geplaatst, zou je het niet moeten voelen.

Menstruatiecups worden gemaakt van hoogwaardige medische materialen zoals siliconen, rubber of plastic en zijn meestal herbruikbaar. Je kunt de cup eenvoudig legen, grondig reinigen en weer opnieuw gebruiken.

Afhankelijk van de intensiteit van je menstruatie kun je de menstruatiecup doorgaans 6 tot 12 uur dragen voordat deze geleegd en gereinigd moet worden. Bij een zwaardere menstruatie kan het nodig zijn om de cup vaker te legen.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste menstruatiecup

In je zoektocht naar de beste menstruatiecup zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste zaken om op te letten:

– Maat

Het kiezen van de juiste maat is essentieel bij het selecteren van een menstruatiecup. Dit bepaalt niet alleen hoe goed de cup bij je past, maar ook hoeveel menstruatiebloed het kan bevatten. De meeste menstruatiecups zijn verkrijgbaar in twee maten: een maat geschikt voor vrouwen jonger dan 25 jaar en die nog niet bevallen zijn, en een maat geschikt voor vrouwen ouder dan 25 jaar of vrouwen die al bevallen zijn. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen voor de beste resultaten.

– Vouw- en openingsmechanisme

Het is van belang dat de menstruatiecup gemaakt is van een stevig maar flexibel materiaal. Hierdoor kan de cup gemakkelijk worden gevouwen en geopend. Bovendien moet de cup goed op zijn plaats blijven zitten en niet onverwacht inklappen bij bepaalde bewegingen.

– Klantbeoordelingen

Het is verstandig om de ervaringen van andere gebruikers te raadplegen bij het zoeken naar de beste menstruatiecup. Op deze manier kun je inzicht krijgen in de kwaliteit van een product zonder het zelf eerst aan te schaffen. Klantbeoordelingen zijn vaak eerlijk en geven een goed beeld van zowel de positieve als negatieve aspecten van een specifieke cup. Veel mensen hechten dan ook veel waarde aan de beoordelingen van andere klanten, meer dan aan de informatie van de fabrikant.

Bij het samenstellen van onze lijst hebben we zorgvuldig gekeken naar de klantbeoordelingen om de beste opties te vinden. We hebben uitsluitend menstruatiecups opgenomen die veel positieve beoordelingen hebben ontvangen.

Voordelen van menstruatiecups

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup, waaronder:

– Financiële besparingen

Hoewel de aanschafkosten van een menstruatiecup hoger kunnen zijn, bespaar je uiteindelijk geld door het gebruik van een herbruikbare cup. Een kwalitatieve cup kan meerdere jaren meegaan, zelfs tot wel 15 jaar. Hierdoor bespaar je op de lange termijn in vergelijking met de voortdurende aankoop van tampons of maandverband.

– Comfort

Veel gebruikers ervaren een menstruatiecup als comfortabeler dan maandverband of tampons. Cups veroorzaken doorgaans geen vaginale droogheid, wat een veelvoorkomende klacht is bij tampons. Bovendien vinden veel mensen het prettiger dan maandverband, omdat er geen onhandige verbanden in de onderbroek zitten en je vrij kunt zwemmen, sporten en je dagelijkse activiteiten kunt doen.

– Minder kans op lekkage

Wanneer de cup op de juiste manier wordt geplaatst, zal deze niet lekken en kun je deze altijd veilig dragen, wat je ook doet. Bovendien kan een cup veel meer bloed opvangen dan een tampon, ongeveer twee keer de hoeveelheid van een superabsorberende tampon of maandverband.

– Milieuvriendelijk

Maandverband en tampons zijn meestal voor eenmalig gebruik en zorgen voor veel verpakkingsafval, terwijl cups ontworpen zijn voor langdurig gebruik. Hierdoor kan het aantal wegwerpproducten voor menstruatie aanzienlijk verminderd worden en de impact op het milieu worden verkleind.

Hygiënischer: Menstruatiebloed kan een onaangename geur ontwikkelen wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, maar een menstruatiecup vormt een luchtdichte afsluiting, waardoor geurtjes worden voorkomen.

Nadelen van menstruatiecups

Hoewel menstruatiecups veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

Leercurve: In het begin kan het plaatsen en verwijderen van een menstruatiecup wat onhandig zijn, omdat je nog niet gewend bent aan het gebruik ervan. Dit kan resulteren in een wat rommelige ervaring. Echter, zodra je vertrouwd raakt met het gebruik van de cup, wordt het inbrengen en verwijderen steeds eenvoudiger.

Oncomfortabel gevoel: Als de menstruatiecup niet correct wordt ingebracht of als je de verkeerde maat gebruikt, kan dit ongemak veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste maat cup te kiezen en ervoor te zorgen dat deze goed is geplaatst om een comfortabele ervaring te garanderen. Het kan even duren om de juiste techniek te vinden die het beste bij je past.

Het is belangrijk op te merken dat deze nadelen vaak tijdelijk zijn en kunnen worden overwonnen met wat oefening en het vinden van de juiste maat en techniek die het beste bij jou past. Veel vrouwen die menstruatiecups gebruiken, ervaren uiteindelijk meer voordelen dan nadelen.

Hoe breng je een menstruatiecup in?

Nu je waarschijnlijk de beste menstruatiecup voor jou hebt gekozen, is het essentieel om te weten hoe je deze correct kunt plaatsen. Een menstruatiecup bestaat uit twee hoofdonderdelen: de cup zelf en een dunne steel aan de onderkant, die het verwijderen vergemakkelijkt.

Voordat je de cup voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te lezen en de cup grondig te reinigen of steriliseren. Het is ook raadzaam om je handen goed te wassen met water en zeep voordat je de menstruatiecup inbrengt of verwijdert.

Om de cup in te brengen, vouw je de bovenkant van de cup en duw je deze voorzichtig in de vagina, gericht naar de onderrug. Sommige mensen vinden het gemakkelijker om de cup in te brengen terwijl ze gehurkt zitten, terwijl anderen liever staan, soms met één voet omhoog, bijvoorbeeld op de rand van het bad.

Zodra de cup in de vagina is geplaatst, moet deze zich openvouwen om te voorkomen dat er menstruatiebloed lekt. Om er zeker van te zijn dat de cup goed geplaatst is, kun je deze een volledige cirkel van 360 graden draaien. Sommige mensen lopen met hun vinger langs de rand van de cup om er zeker van te zijn dat deze op de juiste plaats zit en correct is geopend.

Als de cup eenmaal correct is geplaatst, zou je deze niet moeten voelen en zelfs kunnen vergeten dat deze er is. Het kan wat tijd en oefening vergen om de juiste techniek en positie te vinden die het meest comfortabel voor jou is.

Hoe een menstruatiecup te verwijderen

Om de cup te verwijderen, kun je het beste iets hurken. Gebruik vervolgens de wijvinger en duim om in de vagina te reiken en de steel van de cup vast te pakken en voorzichtig naar benden te trekken. Knijp in de onderkant van de cup om de zuigkracht te verbreken en verwijder deze voorzichtig uit de vagina. Probeer de beker rechtop te houden om te voorkomen dat er bloed wordt gemorst.

Hoe een menstruatiecup schoon te maken

Het schoonmaken van een menstruatiecup is een belangrijk onderdeel van het gebruik ervan. Hier zijn de stappen om een menstruatiecup schoon te maken:

  1. Verwijder de cup: Was eerst je handen grondig met water en zeep. Ontspan je spieren en trek voorzichtig aan de steel van de cup om deze uit de vagina te verwijderen. Let op dat je de cup rechtop houdt om morsen van het opgevangen bloed te voorkomen.

  2. Leeg de cup: Houd de cup boven het toilet en kantel deze om het opgevangen bloed eruit te laten lopen. Je kunt ook de inhoud rechtstreeks in het toilet gieten.

  3. Spoelen: Spoel de cup grondig af met koud water om eventuele resten bloed weg te spoelen. Gebruik geen warm water, omdat dit ervoor kan zorgen dat het bloed stolt en het schoonmaken bemoeilijkt.

  4. Reinigen: Gebruik een milde, ongeparfumeerde zeep die geschikt is voor de vagina om de cup schoon te maken. Wrijf de zeep voorzichtig over de binnen- en buitenkant van de cup om alle resten te verwijderen. Spoel de cup vervolgens grondig af met koud water om eventuele zeepresten te verwijderen.

  5. Steriliseren: Om de cup grondig te steriliseren, kun je ervoor kiezen om deze gedurende 5 minuten in kokend water te dompelen. Zorg ervoor dat de cup volledig ondergedompeld is en niet de zijkanten of de bodem van de pan raakt. Laat de cup na het steriliseren volledig drogen voordat je deze weer opbergt.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te raadplegen, omdat sommige menstruatiecups mogelijk andere specifieke reinigings- en sterilisatiemethoden vereisen. Het regelmatig schoonmaken van je menstruatiecup zorgt voor hygiëne en verlengt de levensduur van de cup.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *