beste menstruatiecup

Beste menstruatiecup 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste menstruatiecup van 2023? Dan helpen we je graag verder. In dit artikel vind je 5 van de beste menstruatiecups van dit moment.

Hoewel menstruatiecups al vele jaren bestaan, zijn ze pas sinds kort enorm populair geworden. In plaats van tampons en maandverband kiezen steeds meer vrouwen voor de beste menstruatiecups – en dat is begrijpelijk. Het gebruik van een menstruatiecup heeft veel voordelen, zoals dat het kostenbesparend is en een positief effect heeft op het milieu. Daarnaast zitten ze comfortabel en bieden ze minder kans op lekken.

Lees gauw verder om de beste menstruatiecup voor jou te ontdekken!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een kleine cup die een vrouw in de vagina kan inbrengen om tijdens een menstruatie menstruatiebloed op te vangen. Het is een geweldig alternatief voor tampons en maandverband. In plaats van je vloei te absorberen, zoals een tampon of maandverband, vangt het het op en verzamelt het.

Je kunt de cup eenvoudig inbrengen door deze wat te vouwen en in te brengen net zoals je bij een tampon zou doen. Je cup zal in de vagina openspringen (je moet hem misschien eerst draaien) en tegen de wanden van je vagina rusten. Het vormt een afdichting om lekkage te voorkomen. Het bloed druppelt dan gewoon in de beker. Wanneer de cup correct geplaatst is zou je deze niet moeten voelen.

Ze zijn gemaakt van siliconen, rubber of plastic van medische kwaliteit en zijn meestal herbruikbaar. Je kunt de cup simpelweg legen, goed wassen en weer terug plaatsen.

Een menstruatiecup kun je meestal z’on 6 tot 12 uur dragen voordat deze geleegd en gewassen dient te worden. Indien je een zwaardere menstruatie hebt moet je de cup mogelijk vaker legen.

Beste menstruatiecup: Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste menstruatiecup en daar is een top 5 uitgekomen. Deze top 5 is samengesteld door te kijken naar de kwaliteit, gebruikte materialen en klanten beoordelingen. Bekijk de cups, lees de korte omschrijvingen, bestudeer de klanten beoordelingen en kies de beste menstruatiecup voor jou uit!

1. Bamboozy Herbruikbare Menstruatiecup

Bamboozy Menstruatiecup

Bamboozy menstruatiecups zijn veilig en gemaakt van de allerhoogste kwaliteit medisch siliconen. De natuurlijke vorm van deze menstruatie cup geeft betere comfort en minder irritatie dan de meeste andere menstruatie cups op de markt.

Kenmerken:

  • Comfortabel: Natuurlijk rondingen en vormen voor minder irritatie zoals bij andere merken
  • Veilig: 100% Medische kwaliteit siliconen, FDA, CE, RoHS, SGS 2021 keurmerken
  • Vrij van BPA, lood, chemicaliën, en kunststoffen

Bamboozy heeft 2 maatvoeringen, maat 1 en maat 2. Maat 1 wordt aangeraden voor vrouwen van 30 jaar en jonger en nog geen bevalling hebben gehad. Maat 2 wordt aangeraden voor vrouwen over de 30 of vrouwen die zijn bevallen.

Deze menstruatiecup is erg milieuvriendelijk. De verpakking is 100% afbreekbaar en gebruikt geen lijm, enkel zwarte inkt. Ook is deze menstruatiecup CO2 neutraal verscheept.

2. MyCup Herbruikbare Menstruatiecup

MyCup Herbruikbare Menstruatiecup

Volgens velen gebruikers is dit de beste menstruatiecup die er is. Deze fijne menstruatiecup vangt het menstruatiebloed op en ondersteunt je intieme flora. Veel goedkope menstruatiecups op de markt zijn gemaakt van inferieure materialen die lekken, afslijten of erger nog: gevaarlijke stoffen achterlaten in je baarmoeder. Bij deze menstruatiecups hoef je daar niet bang voor te zijn. Ze zijn gemaakt van premium kwaliteit. De cup lekt niet en heeft geen nare bijwerkingen. De cup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen en biedt je de meest zuivere oplossing tijdens je menstruatie. Je kunt deze cup koken in water van 180°C zodat ze altijd helemaal steriel en bacterie-vrij is.

Deze cup is verkrijgbaar in 2 maten:

  • Maat S: Deze maat is geschikt voor vrouwen die nog niet zijn bevallen en jonger dan 25 jaar.
  • Maat L: Deze maat is geschikt voor vrouwen reeds bevallen zijn of ouder dan 25 jaar

Verder ondersteunen deze menstruatiecups het goede doel. Voor elke cup die verkocht wordt doneert dit bedrijf een gezond ontbijt aan weeskindjes uit Guatemala. Ze staan rechtstreeks in contact met het weeshuis, dus er blijft nergens geld plakken onderweg: alles gaat rechtstreeks in het mondje en de buikjes van deze kindjes.

3. GOODLIFE Herbruikbare Menstruatiecup

herbruikbare menstruatiecup

Met deze GOODLIFE menstruatiecup maak je je menstruatiecup een stuk comfortabeler. Je kunt al je dagelijkse activiteiten doen met deze cup in, van slapen tot zwemmen tot naar de sauna en je hoeft niet meer bang te zijn dat je lekt. Deze menstruatiecup vangt 3 tot 4 keer zoveel vocht op als een tampon, waardoor je deze tot wel 12 uur lang kunt gebruiken.

Deze herbruikbare en duurzame menstruatiecup is gemaakt van eersteklas medical silicone. Dit zorgt voor het juiste comfort en is zeer hygiënisch. Verder tast deze cup de PH waarde van je vagina niet aan en voorkomt het irritatie en uitdroging. Het bevat geen schadelijke stoffen en is 100% milieu vriendelijk.

Deze cup komt in 2 maten:

Maat S: nog geen vaginale bevalling gehad of jonger dan 25 jaar.

Maat L: na een vaginale bevalling of ouder dan 25 jaar.

4. FettleCup Herbruikbare Menstruatiecup 

FettleCup Herbruikbare Menstruatiecup

Deze fijn menstruatiecup is 100% veilig en gemaakt van medisch gecertificeerde siliconen. Dankzij de unieke invouwbare sterilisator kun je de cup steeds opnieuw steriliseren & hergebruiken, voor wel 15 jaar. De cup biedt tot 12 uur lekvrije bescherming tijdens je menstruatie. Deze cup is een ‘one size fits all’ en is gemakkelijk in en uit te nemen door de unieke invouwbare functie.

Je kunt deze cup gemakkelijk steriliseren door deze 5 minuten onder te dompelen in kokend water. Je kunt hier eventueel ongeparfumeerde zeep of een biologisch reinigingsmiddel bij gebruiken.

5. DivaCup Herbruikbare Menstruatiecup

De Divacup is een gezond en herbruikbaar alternatief voor tampons en maandverband. De Divacup is gemakkelijk en schoon in gebruik en biedt tot 12 uur lekvrije bescherming tijdens je menstruatie. De Divacup is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden en past heel goed in een actief leven. Daarnaast draagt de Divacup, zoals alle herbruikbare menstruatiecups, bij aan een beter milieu. Deze menstruatiecup is beschikbaar 2 maten:

  • Type 1 – Geschikt voor vrouwen jonger dan 30 die (nog) niet bevallen zijn van een kind.
  • Type 2 – Geschikt voor vrouwen ouder dan 30 of vrouwen jonger dan 30 die zwanger zijn geweest.

Doordat de cup niet absorbeert gaan veel vrouwen korter en minder heftig menstrueren. Ook ander menstruatieklachten kunnen afnemen. Menstruatiecups hebben geen negatieve invloed op het vaginale milieu en kunnen daarom vaginale klachten en ongemakken ook buiten de maandstonden verminderen. Het helpt bij het voorkomen van vaginale droogte, schimmelinfecties en afscheiding.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste menstruatiecup

In je zoektocht naar de beste menstruatiecup zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste zaken om op te letten:

– Maat

De maat van de menstruatiecup is het belangrijkste om te overwegen. Dit zal namelijk niet alleen bepalen hoe goed het bij je past, maar ook hoeveel bloed het kan bevatten. De meeste menstruatiecups komen in twee maten. Een voor vrouwen onder de 25 jaar die nog niet bevallen zijn en de ander voor vrouwen boven de 25 jaar of vrouwen die bevallen zijn. Zorg altijd dat je de goede maat neemt voor de beste resultaten.

– Hoe goed de cup vouwt en opent

Het is belangrijk dat de cup van een stevig, maar flexibel materiaal gemaakt is. De cup moet namelijk gemakkelijk te vouwen en te openen zijn. Ook moet de cup vervolgens goed op de plaats blijven zitten en niet ineens dichtvouwen bij een bepaalde beweging.

– Klanten beoordelingen

In je zoektocht naar de beste menstruatiecup is het ook slim om de klanten beoordelingen eens goed door te nemen. Op deze manier kun je achter de kwaliteit van een product komen, zonder dat je het zelf eerst hoeft aan te schaffen. Klanten zijn vaak heel eerlijk, waardoor je precies achter de pluspunten, maar ook de minpunten van een bepaald product kunt komen. Veel mensen hechten daarom ontzettend veel waarde aan de beoordelingen van de klant, meer dan aan de informatie van de fabrikant.

Als je klanten beoordelingen gaat doornemen om een beter beeld van een product te krijgen, zorg er dan wel voor dat je altijd meerdere beoordelingen leest en niet je mening na één beoordeling klaar hebt. Een product kan bijvoorbeeld 100 positieve beoordelingen hebben en 2 negatieve. Lees er daarom een aantal en kijk wat het meeste naar voren komt.

Bij het samenstellen van onze lijst hebben wij nauwkeurig naar de klanten beoordelingen gekeken om de beste opties te vinden. We hebben enkel menstruatiecups met veel positieve beoordelingen in onze lijst opgenomen.

Voordelen van menstruatiecups

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup, waaronder:

Financiële besparingen: een kopje kan een hogere investering vooraf zijn, maar uiteindelijk bespaar je geld met het gebruik van een herbruikbare menstruatiecup. De cup kan vaak meerdere jaren meegaan, een kwalitatief product zelfs tot wel 15 jaar. Het gebruik van een cup zal daarom uiteindelijk geld besparen in vergelijking met de reguliere aankoop van tampons of maandverband.

Comfort: veel mensen melden dat een menstruatiecup comfortabeler is dan maandverband of tampons. Cups veroorzaken meestal geen vaginale droogheid, wat een veel voorkomende klacht is van tampons. Daarnaast is het volgens velen fijner dan maandverband, omdat je geen onhandig verband in je onderbroek hebt zitten en gewoon kunt zwemmen, sporten en al je dagelijkse activiteiten kunt ondernemen.

Minder kans op lekken: als de beker op de juiste manier wordt geplaatst, zal hij niet lekken en kun je hem altijd veilig dragen, wat je ook doet. Verder kan deze cup veel meer bloed vangen dan een tampon, ongeveer twee keer de hoeveelheid van een superabsorberende tampon of maandverband.

Milieu vriendelijk: maandverband en tampons zijn meestal voor eenmalig gebruik en worden geleverd met veel verpakkingen, maar cups zijn ontworpen voor jarenlang gebruik. Dit kan het aantal menstruatieproducten dat op stortplaatsen terechtkomt drastisch verminderen.

Hygiënischer: Menstruatiebloed kan gaan stinken als het wordt blootgesteld aan lucht. Maar je kopje vormt een luchtdichte afsluiting.

Nadelen van menstruatiecups

Het plaatsen en verwijderen van een menstruatiecup kan in het begin wat rommelig zijn omdat je het gebruik nog niet gewend bent. Als je eenmaal gewend bent aan deze cup gaat het in en uitbrengen in een handomdraai. Verder kan een menstruatiecup oncomfortabel aanvoelen als je deze niet goed inbrengt of de verkeerde maat gebruikt.

Hoe breng je een menstruatiecup in?

Nu je waarschijnlijk de beste menstruatiecup voor jou hebt uitgekozen, is het belangrijk om te weten hoe je deze goed inbrengt. Er zijn twee hoofdonderdelen van een menstruatiecup: de cup en een dunne steel aan de onderkant om het verwijderen gemakkelijker te maken.

Voordat je een cup voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking goed te lezen en deze goed te wassen of te steriliseren. Verder is het het beste om je handen goed te wassen met water en zeep voordat je een menstruatiecup inbrengt of verwijdert.

Om de cup in te brengen, vouw je de bovenkant van de cup en duw je deze voorzichtig in de vagina, gericht naar de onderrug. Sommige mensen vinden het inbrengen gemakkelijker als ze gehurkt zitten. Anderen staan ​​liever, soms met één voet omhoog, bijvoorbeeld op de rand van de badkuip.

Wanneer de cup in de vagina is aangebracht ,moet deze open ‘springen’ zodat er geen menstruatiebloed kan lekken. Om te garanderen dat deze goed zit, kun je de cup draaien in een volledige cirkel van 360 graden. Sommige mensen halen hun vinger langs de rand van de beker om er zeker van te zijn dat deze op de juiste plaats zit en correct is geopend.

Wanneer de cup op de juiste plaats zit, zul je deze niet voelen en zelfs vergeten dat deze erin zit.

Hoe een menstruatiecup te verwijderen

Om de cup te verwijderen, kun je het beste iets hurken. Gebruik vervolgens de wijvinger en duim om in de vagina te reiken en de steel van de cup vast te pakken en voorzichtig naar benden te trekken. Knijp in de onderkant van de cup om de zuigkracht te verbreken en verwijder deze voorzichtig uit de vagina. Probeer de beker rechtop te houden om te voorkomen dat er bloed wordt gemorst.

Hoe een menstruatiecup schoon te maken

Het goed schoonhouden van een menstruatiecup is zeer belangrijk. Elke keer wanneer je de cup verwijdert, moet je deze grondig wassen met water en zachte zeep. Het is ook een goed idee om het cupje tussen elke menstruatiecyclus 5-10 minuten in water te koken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *