beste luchtreiniger

Beste luchtreiniger o.b.v. reviews: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste luchtreiniger? Dan helpen we je graag verder!

Je weet al dat het belangrijk is om je huis regelmatig schoon te maken, maar er is een deel dat vaak over het hoofd wordt gezien: de lucht. Je kunt het vuil en de bacteriën in de lucht meestal niet zien, maar het is er wel degelijk. Het gebruik van een luchtreiniger kan ervoor zorgen dat de lucht die je inademt schoner is, wat uiteindelijk natuurlijk een stuk beter is voor je gezondheid.

Voor mensen die lijden aan seizoensgebonden allergieën, is een luchtreiniger die luchtverontreinigende stoffen uit je huis filtert een van de beste aankopen ooit. De beste luchtreiniger kan ook effectief virusdeeltjes verwijderen, geurtjes van huisdieren elimineren en de negatieve effecten van luchtvervuiling binnenshuis minimaliseren – wat het in de wereld van vandaag aantrekkelijk maakt voor meer dan alleen mensen met allergieën.

Met het grote aantal luchtreinigers op de markt die verschillende zuiveringsmethoden aanprijzen – is het lastig om er zomaar een te kiezen. Ook niet alle luchtreinigers zijn van dezelfde kwaliteit, wat de keuze nog lastiger maakt. Om je te helpen zijn wij opzoek gegaan naar de beste luchtreiniger, en daar zijn 5 toppers uitgekomen. Deze hebben we in dit artikel op een rijtje gezet.

Lees gauw verder om de beste luchtreiniger voor jou te ontdekken!

5x de beste luchtreinigers

We zijn opzoek gegaan naar de beste luchtreiniger en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, klanten beoordelingen en verschillende budgetten. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen, neem de beoordelingen door en kies op basis daarvan de beste luchtreiniger voor jou uit!

1. AEG AX91-604GY Luchtreiniger 

De AEG AX9 is een hoogwaardige luchtreiniger die zorgt voor een gezonde leefomgeving. De luchtzuivering is intelligent en past zich aan veranderingen in de omgeving aan met behulp van de PureSense-technologie. Hierdoor wordt de lucht constant gemeten en gezuiverd, waardoor je thuiskomt in een gezonde omgeving.

De luchtreiniger vangt 99,5% van de deeltjes tot 0,3 micron en elimineert 99,9% van de bacteriën in huis. Het AirSurround-systeem zorgt voor een efficiënte circulatie van de lucht in huis, waarbij alle hoeken van de ruimte worden bereikt. Hierdoor wordt de lucht tot 4 keer sneller gezuiverd dan bij vorige generaties luchtreinigers. De AEG AX9 is geschikt voor ruimtes tot maximaal 129m2.

Het apparaat is zeer stil met een geluidsniveau van slechts 17 dB(A), waardoor het ideaal is voor gebruik in de slaapkamer. Zelfs op maximale snelheid blijft het geluidsniveau laag, namelijk 49 dB(A).

Je kunt de AEG AX9 aanpassen aan je specifieke behoeften met de 360-filters, die elk een slimme tag hebben om het gebruik bij te houden. Via de Wellbeing app kun je altijd de luchtkwaliteit in huis controleren en optimaliseren, zowel thuis als onderweg. De CADR-waarde van de luchtreiniger is 620 m³h.

Voordelen:

 • 360 filters en 5-staps zuivering
 • Stil met een minimaal geluidsniveau van slechts 17 dB
 • Voorzien van PureSense-technologie
 • Zowel thuis als onderweg kan je de luchtkwaliteit in je woning controleren en optimaliseren via de Wellbeing app
 • Het AirSurround-systeem is zo ontworpen dat alle hoeken van de ruimte worden bereikt

Nadelen:

 • Prijzig

Beste luchtreiniger onder €300,-

2. Philips AC2887/10 – Luchtreiniger met HEPA- en koolstoffilter

De krachtige luchtreiniger van Philips biedt uitstekende kwaliteit en verwijdert schadelijke gassen, deeltjes, bacteriën, virussen en allergenen zoals pollen en huisstofmijt met een efficiëntie van 99,9%. Het apparaat heeft een luchtafvoer van 333 m³/u en zorgt in slechts zes minuten voor schone lucht. Geschikt voor ruimtes tot 79 m², past de professionele sensor automatisch de instellingen aan voor optimale luchtkwaliteit.

De luchtreiniger werkt zeer stil, vooral in de slaapstand, waarbij het licht van de display wordt gedimd en het apparaat bijna geruisloos zijn werk doet. Je kunt kiezen uit verschillende snelheden, waaronder de slaapstand en turbo.

Via het handige display kun je gemakkelijk de luchtkwaliteit in huis controleren. Het toont numerieke waarden en een kleurenring die visuele informatie geeft, variërend van blauw (goede luchtkwaliteit) tot rood (slechte luchtkwaliteit). De CADR-waarde van de luchtreiniger is 333 m³/u. Met dit apparaat haal je dus een hoogwaardige luchtreiniger in huis die zorgt voor een gezonde leefomgeving.

Voordelen:

 • Stille werking
 • Slimme filterindicator
 • Intelligente sensoren
 • Automatische modus en 5 snelheidsniveaus
 • Slaapstand met uiterst stille werking

Nadelen:

 • Filter om 12 maanden vervangen en filters zijn vrij prijzig

3. Clean Air Optima® CA-508 – HEPA UV Ionisator Luchtreiniger

Als je opzoek bent naar de beste luchtreiniger, dan is deze optie ook een top keuze. De luchtreiniger van Clean Air Optima® is een hoogwaardig apparaat met zes moderne filtertechnologieën, waaronder een HEPA UV ionisator, die zorgt voor schone, frisse en allergievrije ademlucht. Het apparaat biedt actieve bescherming tegen allergenen, (fijn)stof, pollen, virussen, bacteriën, schimmelsporen, dierharen, rookdeeltjes, sigaretten- en tabaksrook, en zwevende deeltjes.

De luchtreiniging verloopt in zeven stappen, waarbij de ventilator de verontreinigde lucht aanzuigt. Het voorfilter vangt grotere stofdeeltjes en schadelijke stoffen op, terwijl het actief koolstoffilter gassen en geuren uit de binnenlucht filtert. Het TRUE HEPA filter verwijdert 99,97% van de zwevende deeltjes tot 0,3 micrometer. Het Tio2 fotokatalytisch filter in combinatie met de UV lamp heeft een krachtige bacteriën en virus dodende werking. De UV lamp doodt gezondheidsschadelijke micro-organismen, en de ozonvrije ionisator neutraliseert schadelijke stoffen en geuren.

De luchtreiniger is geschikt voor ruimtes tot 80m² / 200m³, en de filters hebben een levensduur van ongeveer 6-8 maanden (HEPA filter) en 12 maanden (actiefkool voorfilter). De CADR-waarde van de luchtreiniger is 240 m³/u. Met dit apparaat zorg je voor schone en gezonde lucht in je binnenruimte.

Voordelen:

 • Origineel TREU HEPA PPT filter
 • Filtercapaciteit tot 99,97%
 • 6 reinigingstechnieken
 • 100% ozonvrij Ionisator
 • Ultrastille luchtreiniger

Nadelen:

 • Display licht niet uit te doen

Beste luchtreiniger onder €200,-

4. Philips 1000 series AC1215/10 luchtreiniger

De Philips luchtreiniger is een topmodel met een aantrekkelijke prijs van onder de €200,-. Geschikt voor ruimten tot 63 m², levert het krachtige luchtcirculatie en een CADR van 270 m³/u. Het HEPA-filter verwijdert 99,97% van deeltjes tot 0,003 micron, inclusief ultrafijne deeltjes, PM2.5, bacteriën, pollen, stof en huisdierschilfers.

De luchtreiniger is ook getest om 99,9% van virussen en aerosolen uit de lucht te verwijderen, inclusief het coronavirus. Met een intelligent automatische modus en 5 handmatige snelheidsniveaus, waaronder een slaapstand en turbo, heb je volledige controle over de luchtstroom en het geluidsniveau. Dit model biedt uitstekende luchtreiniging en bescherming tegen diverse vervuilende stoffen.

Voordelen:

 • Slimme sensoren voor intelligente zuivering
 • 5 snelheidsinstellingen (silent, turbo, 1,2,3)
 • Nachtzichtmodus: vermindert geluidsniveau en helderheid
 • Slimme filterindicator

Nadelen:

 • Filter om 12 maanden vervangen en filters zijn vrij prijzig

5. WINIX Luchtreiniger ZERO

De krachtige luchtreiniger van Winix is een effectief apparaat dat automatisch de lucht in je woon- of werkomgeving reinigt. Het is geschikt voor ruimtes tot en met 99 m² en verwijdert 99,97% van bacteriën en virussen.

Met een 4-fase filtratiesysteem reinigt deze luchtreiniger de lucht binnenshuis van diverse verontreinigende stoffen, waaronder stof, fijnstof (PM2,5), pollen, virussen, bacteriën, schimmels, allergenen, sigarettenrook, haren van huisdieren en vluchtige organische stoffen.

De luchtreiniger heeft een automatische modus en een luchtkwaliteitsindicator, waardoor je niet zelf hoeft te bedienen of te controleren. In de nachtmodus is het apparaat erg stil (27,8 dB), waardoor het geschikt is voor gebruik in slaapkamers of kinderkamers. De Winix Zero luchtreiniger is getest en gecertificeerd door ECARF (EU) en AHAM (USA).

Naast hoogwaardige filters maakt de luchtreiniger gebruik van de unieke Winix PlasmaWave technologie, die de lucht ioniseert en vluchtige stoffen, geuren, allergenen en micro-organismen bestrijdt. Deze ozonvrije technologie breekt onaangename geuren af, heeft een antistatische werking en zorgt ervoor dat fijnstofdeeltjes in de lucht blijven zweven, zodat ze door de luchtreiniger kunnen worden gefilterd. De CADR-waarde van de luchtreiniger is 390 m³/u.

Voordelen:

 • Hoogwaardige filters en Plasma Ionisatie
 • Hoogwaardige HEPA filter (99,97%):
 • Gebruiksvriendelijk: zowel handmatig en automatisch te bedienen.
 • Energiezuinig
 • Stil in gebruik

Nadelen:

Koude luchtstroom

Hoe kies je de beste luchtreiniger uit?

In je zoektocht naar de beste luchtreiniger zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. We hebben alvast 90% van het werk voor je gedaan, door de beste luchtreinigers van de hoogste kwaliteit voor je op een rijtje te zetten. Nu is het aan jou om je favoriet er uit te pikken. Hier volgen een aantal zaken om op te letten in luchtreinigers:

– Luchtreinigingscapaciteit (CADR)

Het is essentieel om te controleren wat de Clean Air Delivery Rate (CADR) van de luchtreiniger is. Dit cijfer geeft aan hoeveel schone lucht (gemeten in kubieke meter per uur) de luchtreiniger kan leveren. Het is belangrijk om een model te kiezen met een CADR-waarde die geschikt is voor de grootte van de kamer waarin je de luchtreiniger wilt gebruiken. Een te lage CADR-waarde kan leiden tot inefficiënte luchtreiniging en minder effectieve resultaten.

– Type filters

Let goed op welke filters de luchtreiniger gebruikt. HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) zijn bijzonder effectief in het verwijderen van fijne deeltjes zoals stof, pollen, allergenen en schimmelsporen. Deze filters kunnen tot wel 99,97% van de deeltjes zo klein als 0,3 micrometer uit de lucht verwijderen. Actieve koolstoffilters zijn ideaal voor het absorberen van geuren, sigarettenrook, vluchtige organische stoffen (VOC’s) en sommige chemicaliën. Sommige luchtreinigers bieden ook aanvullende filtratietechnologieën, zoals fotokatalytische filters, ionisators of elektrostatische filters, die een bredere range van verontreinigingen kunnen aanpakken.

– Filtervervanging

Houd rekening met de levensduur en kosten van de filters, en onderzoek hoe gemakkelijk ze te vervangen zijn. De frequentie waarmee filters moeten worden vervangen varieert per model en het soort filters dat wordt gebruikt. Het is belangrijk om te weten hoe vaak je filters moet vervangen en tegen welke kosten, om toekomstige onverwachte uitgaven te voorkomen. Sommige luchtreinigers hebben mogelijk een indicator die aangeeft wanneer het tijd is om de filters te vervangen.

– Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de luchtreiniger kan belangrijk zijn, vooral als je van plan bent om het apparaat te gebruiken in slaapkamers of rustige werkomgevingen. Sommige luchtreinigers hebben een stille werking in de slaapstand, terwijl andere modellen iets meer geluid produceren, zelfs op lagere snelheden. Het is raadzaam om de specificaties en gebruikersbeoordelingen te raadplegen om een goed idee te krijgen van het geluidsniveau van de luchtreiniger.

– Automatische modus en sensoren

Luchtreinigers met een automatische modus zijn handig omdat ze de luchtkwaliteit continu meten en op basis daarvan de reinigingssnelheid aanpassen. In deze modus hoef je het apparaat niet zelf te bedienen of handmatig in te stellen. Sommige luchtreinigers zijn uitgerust met sensoren die verontreinigingen detecteren en de werking van de luchtreiniger automatisch aanpassen voor optimale prestaties. Dit verhoogt de efficiëntie van de luchtreiniging en zorgt ervoor dat de lucht in je leefomgeving continu schoon blijft.

– Energieverbruik

Het energieverbruik van de luchtreiniger kan van invloed zijn op je energierekening, vooral als je van plan bent om het apparaat langdurig te gebruiken. Kijk naar het energielabel of controleer de specificaties om te zien hoeveel energie de luchtreiniger verbruikt en vergelijk dit met andere modellen om een bewuste keuze te maken.

– Certificeringen

Zoek naar luchtreinigers die zijn gecertificeerd door erkende organisaties zoals ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation) of AHAM (Association of Home Appliance Manufacturers). Deze certificeringen geven aan dat de luchtreiniger is getest en voldoet aan bepaalde normen voor effectieve luchtreiniging en veiligheid. Het is een manier om te verzekeren dat je een betrouwbaar product koopt dat aan de gestelde kwaliteitsnormen voldoet.

– Extra functies

Sommige luchtreinigers worden geleverd met extra functies die je gebruikservaring kunnen verbeteren. Dit kunnen onder meer een ingebouwde timer, afstandsbediening, luchtvochtigheidsmonitoring, app-connectiviteit, speciale instellingen voor allergieën of automatische modi zijn. Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn en zorg ervoor dat het geselecteerde model deze biedt.

– Reviews en beoordelingen

Het lezen van beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers kan waardevol zijn om een beter inzicht te krijgen in de prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de luchtreiniger. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen en een luchtreiniger te kiezen die het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Door deze belangrijke punten in overweging te nemen, kun je de beste luchtreiniger vinden die aansluit bij jouw eisen voor een schonere en gezondere leefomgeving. Het kiezen van de juiste luchtreiniger kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en het verminderen van allergieën en luchtwegproblemen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan je algemene gezondheid en welzijn.

beste luchtreiniger

Hoe je het meeste uit je luchtreiniger haalt

Om het meeste uit je luchtreiniger te halen en te zorgen voor optimale prestaties, zijn hier enkele tips:

1. Plaatsing van de luchtreiniger

Plaats de luchtreiniger in een strategische positie in de kamer, bij voorkeur in de buurt van de bron van vervuiling of in een gebied waar de luchtstroom het meest efficiënt kan circuleren. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de luchtstroom kunnen belemmeren, zoals gordijnen of meubels.

2. Juiste grootte voor de kamer

Kies een luchtreiniger die geschikt is voor de grootte van de kamer waarin je het wilt gebruiken. Te kleine luchtreinigers kunnen niet voldoende lucht reinigen, terwijl te grote luchtreinigers onnodige energie kunnen verbruiken. Raadpleeg de CADR-waarde en specificaties om de juiste grootte te bepalen.

3. Regelmatig onderhoud

Volg de instructies van de fabrikant voor het onderhoud van de luchtreiniger. Reinig regelmatig de buitenkant van het apparaat en zorg ervoor dat de filters op tijd worden vervangen. Verwaarloosde filters kunnen de luchtkwaliteit verminderen en de prestaties van de luchtreiniger aanzienlijk beïnvloeden.

4. Gebruik de juiste instellingen

Pas de instellingen van de luchtreiniger aan op basis van de luchtkwaliteit in je omgeving. Als de luchtkwaliteit slecht is, gebruik dan een hogere snelheidsinstelling of schakel over naar de automatische modus, waarbij de luchtreiniger automatisch de reinigingssnelheid aanpast op basis van de gedetecteerde verontreinigingen.

5. Continu gebruik

Voor een optimale luchtkwaliteit is het raadzaam om de luchtreiniger continu te laten werken, vooral als je last hebt van allergieën of luchtwegproblemen. Het continue gebruik zorgt ervoor dat de lucht constant wordt gereinigd en vermindert de ophoping van verontreinigende stoffen.

6. Plaats meerdere luchtreinigers

In grote huizen of gebouwen kunnen meerdere luchtreinigers strategisch worden geplaatst om de luchtkwaliteit in verschillende kamers te verbeteren. Dit is vooral handig als je meerdere ruimtes wilt behandelen of als de luchtkwaliteit sterk varieert in verschillende delen van je woning.

7. Houd ramen en deuren gesloten

Om de efficiëntie van de luchtreiniger te vergroten, is het raadzaam om ramen en deuren gesloten te houden wanneer de luchtreiniger in gebruik is. Dit voorkomt dat er meer verontreinigingen van buiten naar binnen komen en helpt de luchtkwaliteit in de ruimte te verbeteren.

8. Regelmatige reiniging van de ruimte

Naast het gebruik van een luchtreiniger is het belangrijk om regelmatig de ruimte schoon te maken en te stofzuigen. Vermijd het gebruik van producten met sterke geuren, zoals luchtverfrissers, omdat deze extra verontreinigingen in de lucht kunnen brengen.

9. Opvolgen van aanbevelingen van experts

Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of allergieën ervaart, overweeg dan om advies in te winnen bij een specialist of arts over welke luchtreiniger het meest geschikt is voor jouw situatie.

Door deze tips op te volgen, kun je het meeste uit je luchtreiniger halen en zorgen voor een schonere, gezondere en comfortabelere leefomgeving. Een goed onderhouden luchtreiniger kan bijdragen aan het verminderen van allergieën, het verwijderen van verontreinigingen en het creëren van een aangenamere binnenluchtkwaliteit.

Andere manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren

Naast het aanschaffen en gebruiken van een luchtreiniger, zijn er ook nog andere (aanvullende) manieren om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Hier volgen de belangrijkste manieren:

 • Stofzuig regelmatig. Luchtreinigers kunnen de grotere allergenen, bijvoorbeeld huisstofmijt en haren van huisdieren, die zich op meubels en tapijten nestelen niet verwijderen, tenzij ze gestoord worden en opnieuw in de lucht worden verspreid. Gebruik een of twee keer per week een stofzuiger om vloeren en meubels te reinigen.
 • Gebruik een afzuigventilator in de keuken. Doe hetzelfde in badkamers en wasruimtes.
 • Stop met roken binnenshuis. Dat geldt ook voor het branden van kaarsen en houtvuren.
 • Ventileren. Zet op mooie dagen je ramen open om schone, droge buitenlucht binnen te laten. Als pollen of gerelateerde allergieën je ervan weerhouden ramen te openen, laat je airconditioner of geforceerde luchtkoelsysteem dan werken met een schoon luchtfilter.
 • Verminder het gebruik van chemicaliën. Beperk chemisch zware schoonmaakproducten en bewaar geen verf, lijm of insecticiden in de buurt van je woonruimte.

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

We hopen dat je hierboven de beste luchtreiniger voor jou gevonden hebt. Indien je nog wat vragen hebt kunnen de veelgestelde vragen met antwoorden hieronder je mogelijk verder helpen.

– Werken luchtreinigers echt?

Ja dat doen ze zeker. Om de lucht te reinigen, gebruiken deze apparaten filters en ventilatoren om deeltjes te verwijderen en de gezuiverde lucht terug in de kamer te laten circuleren. Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren en je helpen gemakkelijker te ademen. Mensen die aan allergieën of astma lijden, kunnen luchtreinigers met HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) bijzonder nuttig vinden, omdat ze fijne deeltjes verwijderen (99,97% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micron in een laboratoriumomgeving, volgens de industrienormen) en veel voorkomende allergenen uit lucht.

– Beschermen luchtreinigers tegen COVID-19?

Een luchtreiniger met een HEPA-filter vangt fijnstof op tot de grootte van virussen in de lucht, waaronder COVID-19. Daarom zie je vaak fabrikanten die beweren dat hun producten 99% (of meer) deeltjes in de lucht verwijderen. Hierdoor kan een luchtreiniger zeker effectief zijn om de kans op een corona besmetting binnenshuis op te lopen. Onthoud echter wel dat een virusoverdracht in thuisomgevingen meestal plaats vindt via nauw contact, wat betekent dat een luchtreiniger je niet in alle gevallen zal beschermen als een kamergenoot of familielid in hetzelfde huis ziek wordt.

– Is een luchtreiniger voldoende voor schone lucht?

Luchtreinigers doen ontzettend veel voor de lucht in je huis, maar ze zijn geen wondermiddel voor elk mogelijk probleem met de luchtkwaliteit. Ja, ze kunnen een belangrijk deel uitmaken van uw algemene strategie. Maar ze worden een nadeel als ze je een vals gevoel van veiligheid geven waardoor je de vervuiling binnenshuis niet op andere manieren gaat bestrijden. Als je bijvoorbeeld stop met regelmatig stofzuigen, schoonmaken etc, is dat geen goed idee.

Naast het aanzetten van je luchtreiniger, dien je dus ook regelmatig te stofzuigen, de afzuigkap in de keuken te laten draaien tijdens het koken en af en toe een raam open te zetten. Het is ook van cruciaal belang om de verwarmings- en koelapparatuur van je huis te onderhouden.

– Hoe maak je een luchtreiniger schoon?

Afgezien van het af en toe afvegen van de behuizing, is het schoonmaken van de buitenkant van het apparaat minimaal. De filters die het vuile werk in een luchtreiniger doen, hebben echter regelmatig aandacht nodig. Of ze nu van papier, vezels of gaas zijn gemaakt, de filters moeten meestal om de paar maanden worden schoongemaakt en/of vervangen (raadpleeg de gebruikershandleiding voor specifieke aanbevelingen).

Sommige filters zijn herbruikbaar, maar ze vereisen nauwgezet onderhoud, dus je vindt ze meestal niet op de meest effectieve luchtreinigers. Een uitzondering vormen modellen met een wasbaar voorfilter, ontworpen om grote deeltjes op te vangen voordat ze het primaire filter bereiken; deze functie kan de bedrijfskosten verlagen door de levensduur van het hoofdbinnenfilter te verlengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *