beste luchtreiniger

Beste luchtreiniger 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste luchtreiniger? Dan helpen we je graag verder!

Je weet al dat het belangrijk is om je huis regelmatig schoon te maken, maar er is een deel dat vaak over het hoofd wordt gezien: de lucht. Je kunt het vuil en de bacteriën in de lucht meestal niet zien, maar het is er wel degelijk. Het gebruik van een luchtreiniger kan ervoor zorgen dat de lucht die je inademt schoner is, wat uiteindelijk natuurlijk een stuk beter is voor je gezondheid.

Voor mensen die lijden aan seizoensgebonden allergieën, is een luchtreiniger die luchtverontreinigende stoffen uit je huis filtert een van de beste aankopen ooit. De beste luchtreiniger kan ook effectief virusdeeltjes verwijderen, geurtjes van huisdieren elimineren en de negatieve effecten van luchtvervuiling binnenshuis minimaliseren – wat het in de wereld van vandaag aantrekkelijk maakt voor meer dan alleen mensen met allergieën.

Met het grote aantal luchtreinigers op de markt die verschillende zuiveringsmethoden aanprijzen – is het lastig om er zomaar een te kiezen. Ook niet alle luchtreinigers zijn van dezelfde kwaliteit, wat de keuze nog lastiger maakt. Om je te helpen zijn wij opzoek gegaan naar de beste luchtreiniger, en daar zijn 5 toppers uitgekomen. Deze hebben we in dit artikel op een rijtje gezet.

Lees gauw verder om de beste luchtreiniger voor jou te ontdekken!

Beste luchtreiniger 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste luchtreiniger van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, klanten beoordelingen en verschillende budgetten. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen, neem de beoordelingen door en kies op basis daarvan de beste luchtreiniger voor jou uit!

1. AEG AX91-604GY Luchtreiniger 

Met deze zeer hoogwaardige luchtreiniger van AEG weet je zeker dat de lucht waarin je leeft zo gezond mogelijk is. De op maat gemaakte luchtzuivering is zeer intelligent en reageert op veranderingen in je omgeving. De unieke responsieve PureSense-technologie meet constant de luchtkwaliteitsniveaus binnenshuis, en stelt het luchtzuiveringspercentage zodanig af dat je thuiskomt in een gezonde omgeving. De luchtreiniger vangt 99,5% van de deeltjes tot 0.3 micron en elimineert 99.9% van de bacteriën in huis.

Het AirSurround-systeem is zo ontworpen dat alle hoeken van de ruimte worden bereikt. Het AirSurround-systeem van de AX9 helpt je om de ruimte 4 keer sneller te zuiveren en creëert een krachtige maar zachte spiraalbeweging van de lucht in huis, die efficiënt circuleert, en zuivert de lucht tot 4 keer sneller dan de vorige generaties. AX9 wordt aanbevolen voor ruimtes met een grootte van max. 129m2.

Het apparaat is zeer stil met een minimaal geluidsniveau van slechts 17 dB(A). Hierdoor zul je de luchtreiniger zo goed als niet horen, waardoor deze ook zeer geschikt is voor in de slaapkamer. Zelfs op maximale snelheid is het geluidsniveau slechts 49 dB(A).

Pas de AEG AX9 aan met specifieke 360-filters voor de juiste behoeften. Elk filter heeft een unieke slimme tag die het gebruik ervan bijhoudt. Zelfs als je een filter verwijdert en het volgende seizoen opnieuw installeert, herkent het automatisch de resterende levensduur.

Met de Wellbeing app heb je altijd toegang tot de luchtkwaliteitsniveaus in huis. Zowel thuis als onderweg kun je de luchtkwaliteit in je woning controleren en optimaliseren via deze app, of erop vertrouwen dat AX9 dit voor je doet.

CADR-waarde: 620 m³h

Voordelen:

 • 360 filters en 5-staps zuivering
 • Stil met een minimaal geluidsniveau van slechts 17 dB
 • Voorzien van PureSense-technologie
 • Zowel thuis als onderweg kan je de luchtkwaliteit in je woning controleren en optimaliseren via de Wellbeing app
 • Het AirSurround-systeem is zo ontworpen dat alle hoeken van de ruimte worden bereikt

Nadelen:

 • Prijzig

Beste luchtreiniger onder €300,-

2. Philips AC2887/10 – Luchtreiniger met HEPA- en koolstoffilter

Met deze krachtige luchtreiniger van Philips weet je zeker dat je een kwaliteitsapparaat in huis haalt. Met maar liefst 333 m3/u verwijdert de luchtreiniger schadelijke gassen, fijne deeltjes, bacteriën, virussen en aerosolen (kleine druppeltjes die bijvoorbeeld bij het hoesten of niezen vrijkomen en virussen kunnen bevatten) en 99,9% van de allergenen zoals pollen en huisstofmijt. Hiermee zorg je ervoor dat de lucht die je inademt en waarin je leeft, van de hoogste kwaliteit is en dus ook je gezondheid. In slechts zes minuten geniet je hierdoor al van schone lucht.

De luchtreiniger levert superieure prestaties in ruimten tot 79 m². De unieke professionele sensor detecteert, meet en regelt zuivering en bepaalt heel nauwkeurig de luchtkwaliteit en past de instellingen van de luchtreiniger automatisch aan om een optimale luchtkwaliteit te handhaven.

Verder heeft deze luchtreiniger een zeer stille werking. In de slaapstand wordt het licht van de display gedimd en doet de luchtreiniger zijn werk in bijna volledige stilte, zodat je ook terwijl je slaapt wordt voorzien van schone lucht. Je gebruikt hiervoor de slaapstand. Verder kun je kiezen uit de snelheden 1, 2, 3 of turbo.

Dankzij het handige display kun je in één oogopslag de luchtkwaliteit in je huis zien. Het display toont het niveau van allergenen, gassen en PM2.5 in numerieke vorm en met een intuïtieve kleurenring. De kleurenring geeft extra visuele informatie, variërend van blauw (goede luchtkwaliteit) tot rood (slechte luchtkwaliteit).

CADR-waarde: 333 m³h

Voordelen:

 • Stille werking
 • Slimme filterindicator
 • Intelligente sensoren
 • Automatische modus en 5 snelheidsniveaus
 • Slaapstand met uiterst stille werking

Nadelen:

 • Filter om 12 maanden vervangen en filters zijn vrij prijzig

3. Clean Air Optima® CA-508 – HEPA UV Ionisator Luchtreiniger

Clean Air Optima® is een ander hoogwaardig merk met de beste kwaliteit luchtreinigers. Door de toepassing van zes moderne filtertechnologieën, realiseert de HEPA UV ionisator luchtreiniger CA-508 zuivere, frisse ademlucht en bied actieve bescherming tegen allergenen, (fijn)stof, pollen, virussen, bacteriën, schimmelsporen, dierharen, rookdeeltjes, sigaretten / tabaksrook en partikelvormige zweefstoffen.

Dit apparaat zorgt voor effectieve luchtreiniging in zeven stappen

 1. Aanzuiging van de verontreinigde binnenlucht door de geluidsarme, krachtige ventilator.
 2. Voorfilter: Vangt grotere stofdeeltjes en andere schadelijke stoffen, zoals haren en huidschilfers op. Het actief koolstoffilter filtert effectief gassen, chemicaliën, sigarettenrook, vluchtige organische stoffen (VOC) en geuren zoals huisdier- , schimmel- , keuken- en verfgeuren uit de binnenlucht.
 3. TRUE HEPA filter: Zuivert 99,97% van alle zweefstoffen tot 0,3 micrometer (0,3 µm) uit de lucht: Het HEPA filter is het meest effectieve luchtfilter voor het verwijderen van: (fijn)stof, allergenen en andere vaste deeltjes
 4. Tio2 fotokatalytisch filter: Dit filter kan chemicaliën, bacteriën en geuren effectief reduceren. Het fotokatalytisch filter functioneert in combinatie met de UV lamp, waardoor een bijzonder krachtige bacteriën en virus dodende werking ontstaat.
 5. UV Lamp: Het ultraviolette licht van de lamp (UV-C straling) met een golflente van 254nm doodt gezondheidsschadelijke micro-organismen zoals: kiemen, virussen, schimmels (schimmelsporen) en bacteriën. Door de toepassing van UV licht kunnen microbiologische inactiverende percentages van 99,99% en hoger bereikt worden.
 6. Ozonvrije ionisator: Capaciteit > 6.000.000 negatieve ionen / cm³ die in de gehele ruimte verspreid worden en daardoor schadelijke stoffen en geuren neutraliseren.
 7. Gereinigde lucht: Schone, gezonde ademlucht stroomt de binnenruimte in.

Afhankelijk van het gebruik heeft het HEPA filter een levensduur van ca. 6-8 maanden en het actiefkool voorfilter ca. 12 maanden. Verder is deze luchtreiniger geschikt voor ruimtes tot 80m² / 200m³.

CADR-waarde: 240 m³h

Voordelen:

 • Origineel TREU HEPA PPT filter
 • Filtercapaciteit tot 99,97%
 • 6 reinigingstechnieken
 • 100% ozonvrij Ionisator
 • Ultrastille luchtreiniger

Nadelen:

 • Display licht niet uit te doen

Beste luchtreiniger onder €200,-

4. Philips 1000 series AC1215/10 luchtreiniger

Philips 1000 series AC1215/10 luchtreiniger

Deze luchtreiniger van Philips behoort ook zeker in deze top 5 thuis. Met een aanschaf prijs van onder de €200,- is dit model redelijk voordelig voor een luchtreiniger. De krachtige luchtcirculatie is geschikt voor ruimten tot 63 m² en verspreidt schone lucht naar elke hoek van de kamer. Dit verhoogt de prestaties tot een CADR (Clean Air Delivery Rate) van 270 m³/u. Hij reinigt 20 m² in minder dan 11 min.

Het HEPA-filter vangt 99,97% van deeltjes tot 0,003 micron. De 3-laagse filtering met NanoProtect HEPA, een actievekoolstoffilter en een voorfilter verwijdert 99,97% van ultrafijne deeltjes zo klein als 0,003 micron (4), zodat je bent beschermd tegen PM2.5, bacteriën, pollen, stof, schilfers van huisdieren en andere vervuilende stoffen.

Verder verwijdert de luchtreiniger tot 99,9% van virussen en aerosolen uit de lucht. Dit is onafhankelijk getest door Airmid Healthgroup om tot 99,9% van virussen en aerosolen uit de lucht te verwijderen. Ook is het getest voor het coronavirus.

De luchtreiniger beschikt over een intelligent automatische modus. Je kunt ook zelf kiezen uit 5 snelheidsniveaus: Slaapstand, Snelheid 1, 2 of 3 en Turbo — om de luchtstroom en het geluidsniveau volledig onder controle te houden.

Voordelen:

 • Slimme sensoren voor intelligente zuivering
 • 5 snelheidsinstellingen (silent, turbo, 1,2,3)
 • Nachtzichtmodus: vermindert geluidsniveau en helderheid
 • Slimme filterindicator

Nadelen:

 • Filter om 12 maanden vervangen en filters zijn vrij prijzig

5. WINIX Luchtreiniger ZERO

WINIX Luchtreiniger ZERO

Last but not least: De krachtige luchtreiniger van Winix. Ook deze luchtreiniger, reinigt de lucht in je woon- of werkomgeving effectief en automatisch. Je kunt het apparaat gebruiken in alle ruimtes tot en met 99 m². De WINIX luchtreiniger ZERO verwijdert maar liefst 99,97% alle bacteriën en virussen.

Door middel van de een 4-fase filtratie systeem reinigt deze luchtreiniger ruimtes binnenshuis van stof, fijnstof (PM2,5), pollen, virussen, bacteriën, schimmels, allergenen, sigarettenrook, haren van huisdieren en vluchtige organische stoffen.

Dankzij de automatische modus van deze luchtreiniger hoeft je hem niet zelf te bedienen of te controleren en geniet je met het hele gezin van schone lucht in huis en leefomgeving. De luchtkwaliteits Indicator op het apparaat geeft de luchtreiniger altijd aan wat de kwaliteit van de lucht in je woonruimte of kantoor is. De luchtreiniger is tevens erg geschikt voor gebruik in je slaap –of kinderkamer doordat hij in de nachtmodus erg stil is. (27,8 dB). De WINX ZERO luchtreiniger is getest en gecertificeerd door zowel ECARF (EU) als AHAM (USA).

Naast de hoogwaardige filters die WINIX luchtreiniger ZERO gebruikt om alle mogelijke schadelijke deeltjes uit de lucht filteren, maakt de WINIX ZERO luchtreiniger ook gebruik van de unieke en gepatenteerde WINIX PlasmaWave technologie. Deze unieke technologie ioniseert de lucht binnenshuis en bestrijd vluchtige stoffen, geuren, allergenen en micro-organismen.

Deze ozonvrije technologie breekt dus onaangename geuren af bestrijdt vluchtige stoffen, allergenen en micro-organismen en heeft tevens een antistatische werking zodat (fijn)stofdeeltjes (PM2,5) zich niet aan de wanden of andere oppervlakten hechten maar in de lucht blijven zweven zodat deze door de luchtreiniger kunnen worden gefilterd.

CADR-waarde: 390 m³h

Voordelen:

 • Hoogwaardige filters en Plasma Ionisatie
 • Hoogwaardige HEPA filter (99,97%):
 • Gebruiksvriendelijk: zowel handmatig en automatisch te bedienen.
 • Energiezuinig
 • Stil in gebruik

Nadelen:

Koude luchtstroom

Hoe kies je de beste luchtreiniger uit?

In je zoektocht naar de beste luchtreiniger zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. We hebben alvast 90% van het werk voor je gedaan, door de beste luchtreinigers van de hoogste kwaliteit voor je op een rijtje te zetten. Nu is het aan jou om je favoriet er uit te pikken. Hier volgen een aantal zaken om op te letten in luchtreinigers:

– Kosten van vervangingsfilters

Als algemene regel geldt dat je filters elke zes tot twaalf maanden moet vervangen (of reinigen als dit mogelijk is) voor vouwfilters en elke drie maanden voor actieve-koolfilters. De beste luchtreinigers hebben een indicatielampje dat aangeeft wanneer het filter moet worden vervangen (of schoongemaakt). De kosten van filters lopen sterk uiteen. Het is dus slim om hier van te voren naar te kijken, voordat je een apparaat aanschaft.

– CADR-classificaties

De effectiviteit van een luchtreiniger kan gemeten worden met de CADR (Clean Air Delivery Rate). Dit nummer is afhankelijk van een kamergrootte. Hoe hoger het getal, hoe beter het is in het verwijderen van deeltjes in de lucht en hoe beter het is in het reinigen van de lucht van een grotere ruimte.

De cijfers vertalen naar hoeveel kubieke voet lucht de luchtreiniger per minuut kan reinigen. Het standaarddoel is om in 15 minuten de lucht van een volledige kamer te reinigen. Dus bijvoorbeeld een kamer van 300 vierkante meter zou een luchtreiniger nodig hebben met een CADR van 200 of zo, ervan uitgaand dat de plafonds 3 meter hoog waren en alle deuren en ramen gesloten waren.

In de ‘Beste luchtreiniger top 5’ hebben we onder elke omschrijving de CADR classificatie weergeven. Hoe hoger de CADR, hoe sneller en efficiënter de luchtreiniger is. Kamerluchtreinigers met HEPA-filters halen vaak de hoogste CADR. Een CADR van meer dan 240 wordt gezien als een uitstekende beoordeling.

– Grootte van de kamer

Kijk hoe groot de ruimte is die je wilt reinigen en of je luchtreiniger dit aankan. In de handleiding van een luchtreiniger (en in de omschrijvingen in dit artikel) kun je de maximale kamerafmetingen lezen.

– Lawaai

Beoordeel een luchtreiniger niet alleen op hoe goed hij presteert, maar ook op hoe goed je ermee kunt leven. Omdat deze machines altijd zouden moeten draaien, zouden ze idealiter ook stil moeten zijn. (Ter referentie: een geluidsclassificatie van rond de 50 decibel is ongeveer gelijk aan die van een koelkast.) Mogelijk kun je op de verpakking of op de website vermeld op hoeveel decibel een model werken voordat je het koopt.

Andere tips om het geluid van een luchtreiniger tot een minimum te beperken: laat het apparaat op hoge snelheid draaien als je niet in de kamer bent en zet het op laag als je in de buurt bent. Of koop een luchtreiniger die gecertificeerd is voor een groter gebied, zodat hij zelfs bij lage snelheid meer lucht filtert.

– Klanten beoordelingen

Om de beste luchtreiniger voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). 

Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel luchtreinigers met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle apparaten ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste luchtreiniger

Hoe je het meeste uit je luchtreiniger haalt

– Reinig of vervang filters regelmatig. In de omschrijving of in de handleiding kun je terugvinden hoe vaak filters vervangen of schoongemaakt dienen te worden. Een luchtreiniger kan niet efficiënt werken als deze een vuil filter heeft, dus het is belangrijk om je hier aan te houden. Doorgaans moet je filters (of filters die kunnen worden gestofzuigd) elke zes tot twaalf maanden vervangen voor vouwfilters en elke drie maanden voor actieve-koolfilters.

– Plaats het verstandig. Als je maar één luchtreiniger hebt, plaats deze dan in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt. Voor de meeste mensen is dat de slaapkamer. (Sommige luchtreinigers kunnen zwaar en onhandig zijn om te verplaatsen, dus als je een luchtreiniger in meerdere kamers wilt, is het misschien verstandig om er een voor elke kamer te kopen) Zorg ervoor dat je de luchtreiniger op een plek plaatst waar niets de luchtstroom kan belemmeren – weg van gordijnen, bijvoorbeeld.

– Pas de snelheid aan. Om geluidsoverlast te voorkomen, raden we aan om het apparaat op hoge snelheid te laten draaien wanneer je niet in de kamer bent en het op laag te zetten als je in de buurt bent. Of koop een luchtreiniger die gecertificeerd is voor een groter gebied, zodat je hem op een lage snelheid kunt laten werken en toch effectief kunt laten werken.

Andere manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren

Naast het aanschaffen en gebruiken van een luchtreiniger, zijn er ook nog andere (aanvullende) manieren om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Hier volgen de belangrijkste manieren:

 • Stofzuig regelmatig. Luchtreinigers kunnen de grotere allergenen, bijvoorbeeld huisstofmijt en haren van huisdieren, die zich op meubels en tapijten nestelen niet verwijderen, tenzij ze gestoord worden en opnieuw in de lucht worden verspreid. Gebruik een of twee keer per week een stofzuiger om vloeren en meubels te reinigen.
 • Gebruik een afzuigventilator in de keuken. Doe hetzelfde in badkamers en wasruimtes.
 • Stop met roken binnenshuis. Dat geldt ook voor het branden van kaarsen en houtvuren.
 • Ventileren. Zet op mooie dagen je ramen open om schone, droge buitenlucht binnen te laten. Als pollen of gerelateerde allergieën je ervan weerhouden ramen te openen, laat je airconditioner of geforceerde luchtkoelsysteem dan werken met een schoon luchtfilter.
 • Verminder het gebruik van chemicaliën. Beperk chemisch zware schoonmaakproducten en bewaar geen verf, lijm of insecticiden in de buurt van je woonruimte.

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

– Werken luchtreinigers echt?

Ja dat doen ze zeker. Om de lucht te reinigen, gebruiken deze apparaten filters en ventilatoren om deeltjes te verwijderen en de gezuiverde lucht terug in de kamer te laten circuleren. Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren en je helpen gemakkelijker te ademen. Mensen die aan allergieën of astma lijden, kunnen luchtreinigers met HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) bijzonder nuttig vinden, omdat ze fijne deeltjes verwijderen (99,97% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micron in een laboratoriumomgeving, volgens de industrienormen) en veel voorkomende allergenen uit lucht.

– Beschermen luchtreinigers tegen COVID-19?

Een luchtreiniger met een HEPA-filter vangt fijnstof op tot de grootte van virussen in de lucht, waaronder COVID-19. Daarom zie je vaak fabrikanten die beweren dat hun producten 99% (of meer) deeltjes in de lucht verwijderen. Hierdoor kan een luchtreiniger zeker effectief zijn om de kans op een corona besmetting binnenshuis op te lopen. Onthoud echter wel dat een virusoverdracht in thuisomgevingen meestal plaats vindt via nauw contact, wat betekent dat een luchtreiniger je niet in alle gevallen zal beschermen als een kamergenoot of familielid in hetzelfde huis ziek wordt.

– Is een luchtreiniger voldoende voor schone lucht?

Luchtreinigers doen ontzettend veel voor de lucht in je huis, maar ze zijn geen wondermiddel voor elk mogelijk probleem met de luchtkwaliteit. Ja, ze kunnen een belangrijk deel uitmaken van uw algemene strategie. Maar ze worden een nadeel als ze je een vals gevoel van veiligheid geven waardoor je de vervuiling binnenshuis niet op andere manieren gaat bestrijden. Als je bijvoorbeeld stop met regelmatig stofzuigen, schoonmaken etc, is dat geen goed idee.

Naast het aanzetten van je luchtreiniger, dien je dus ook regelmatig te stofzuigen, de afzuigkap in de keuken te laten draaien tijdens het koken en af en toe een raam open te zetten. Het is ook van cruciaal belang om de verwarmings- en koelapparatuur van je huis te onderhouden.

– Hoe maak je een luchtreiniger schoon?

Afgezien van het af en toe afvegen van de behuizing, is het schoonmaken van de buitenkant van het apparaat minimaal. De filters die het vuile werk in een luchtreiniger doen, hebben echter regelmatig aandacht nodig. Of ze nu van papier, vezels of gaas zijn gemaakt, de filters moeten meestal om de paar maanden worden schoongemaakt en/of vervangen (raadpleeg de gebruikershandleiding voor specifieke aanbevelingen).

Sommige filters zijn herbruikbaar, maar ze vereisen nauwgezet onderhoud, dus je vindt ze meestal niet op de meest effectieve luchtreinigers. Een uitzondering vormen modellen met een wasbaar voorfilter, ontworpen om grote deeltjes op te vangen voordat ze het primaire filter bereiken; deze functie kan de bedrijfskosten verlagen door de levensduur van het hoofdbinnenfilter te verlengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *