beste luchtontvochtiger

Beste luchtontvochtiger 2023: Top 6!

Ben je opzoek naar de beste luchtontvochtiger?

Als je huis last heeft van vochtplekken of schimmels, is de oorzaak vaak overtollig vocht. Wanneer het vochtig is, blijft dit helaas niet altijd buiten. Het kan je huis binnensluipen en al natte ruimtes zoals de badkamer en wasruimte nog vochtiger maken. Voor de meesten is een huis met een luchtvochtigheid van 30% tot 50% ideaal (wat hoger in de zomer en wat lager in de winter).

Wanneer de luchtvochtigheid echter boven de 50% komt, kan de ruimte een broedplaats worden voor schimmel, meeldauw, huisstofmijt en andere beestjes. Insecten en schimmels zijn namelijk dol op een hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijten en schimmelsporen gedijen goed en kunnen allergieën, huidirritatie en ademhalingsproblemen zoals astma veroorzaken. Stemmingen en algemeen welzijn kunnen ook worden beïnvloed. Daarnaast is het ook slecht voor je huis en de spullen in je huis.

Dat is waar het beschikken over de beste luchtontvochtiger van pas komt. In tegenstelling tot een luchtbevochtiger, die vocht aan de lucht toevoegt, verwijdert een luchtontvochtiger overtollig water uit je ruimtes, waardoor schimmel, meeldauw en andere problemen worden voorkomen die je gezondheid of je huis kunnen schaden. 

De meeste luchtontvochtigers zuigen vochtige lucht aan via een inlaat met behulp van een interne compressor en ventilator. De lucht gaat door koele spoelen die overtollig vocht naar buiten trekken en condenseren in het reservoir. Droge lucht wordt dan terug in de kamer gedreven.

Met zoveel opties op de markt kan het echter lastig zijn om de juiste keuze te maken. Om je te helpen bij het kiezen van de beste luchtontvochtiger hebben we de hele markt afgespeurd. Uiteindelijk hebben we de 6 beste luchtontvochtigers gevonden in verschillende prijsklasse.

Lees gauw verder om de beste luchtontvochiger voor jou te ontdekken!

Beste luchtontvochtiger 2023 – Top 6

We zijn opzoek gegaan naar de beste luchtontvochtiger van 2023 en daar is een top 6 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 6 hebben we gekeken naar de kwaliteit, functies, klanten beoordelingen en verschillende prijzen.

Bekijk de apparaten, lees de omschrijvingen, vergelijk eventueel wat klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste luchtontvochtiger voor jou uit! 

1. Qlima D 620 

Qlima D 620

De Qlima D620 ontvochtiger is een luxe en prachtig vormgegeven model welke voorzien is van tal van praktische functies. Zo is het model uitgerust met een handige timerfunctie, nachtstand, 3-laags filter, hygrometer (om de luchtvochtigheid weer te geven) en helder LCD-display.

Wat dit model onderscheidt van de meeste andere luchtontvochtigers op de markt is de waterproof buitenkant, waardoor dit model moeiteloos gebruikt kan worden in bijvoorbeeld de badkamer of bij een zwembad. Hierdoor kun je het apparaat letterijk overal in huis gebruiken zonder zorgen.

Deze luchtontvochtiger haalt bij 30°C en 80% relatieve luchtvochtigheid 20 liter vocht per 24 uur uit de lucht. Bij 27°C en 60 relatieve luchtvochtigheid is dat 12 liter vocht per 24 uur. De werkingstemperatuur van dit model ligt tussen de 5°C en 35°C. Hoe warmer het is hoe meer vocht er uit de lucht gehaald wordt. De luchtontvochtiger werkt het beste bij temperaturen vanaf 15°C.

De D620 is erg stil in gebruik, wat de meeste mensen ook een groot voordeel vinden. De luchtontvochtiger heeft 3 standen. In de laagste stand is het geluid 34 dB wat zeer stil is. In de hoogste stand is het geluid 39 dB wat ook nog steeds vrij stil is.

Dit apparaat heeft een watertank van 4 liter en slaat automatisch af wanneer deze vol is. Een slang van 2 meter voor permanente waterafvoer wordt ook meegeleverd. Verder beschikt de luchtontvochtiger over de beste filters. Zo heeft het een wasbaar gaasfilter als voorfilter voor grove vuildeeltjes, een koolstoffilter voor nare geurtjes en een 3 Mtm HAF filter voor het verwijderen van stof, pollen en allergenen.

Voordelen:

 • Krachtig 3-laags filter
 • Waterdicht
 • 3 standen
 • Zeer grote watertank – 4 liter
 • Zeer stil in gebruik
 • Geschikt voor ruimtes tot 66 m²
 • Schakelt automatisch uit bij een vol reservoir

Nadelen:

 • Prijzig

Beste luchtontvochtiger onder de €200,-:

2. Qlima D 612

Deze luchtontvochiger is ook van het merk Qlima, maar dan model 612. Het is ook een spatwaterdichte ontvochtiger, waardoor deze moeiteloos in natte ruimtes gebruikt kan worden (zoals de badkamer). De ontvochtiger is zeer compleet met een timerfunctie, hygrometer (om te zien wat de luchtvochtigheid is) en een 3-laags filter.

De capaciteit van deze luchtontvochtiger is hetzelfde als van het vorige besproken model. Een verschil met de 620 is het aantal standen. Waar de 620 3 standen heeft, heeft de 612 2 standen. In de laagste stand is het geluid 34 dB wat stil is. In de hoogste stand is het geluid 38 dB wat ook nog steeds erg stil is.

Een ander verschil met de 620 is de watertank. De watertank van 620 is maar liefst 4 liter. De watertank van de 612 is 1,8 liter. Dit is nog steeds zeer groot en genoeg om één of twee hele dagen mee te gaan. Ook slaat dit model meteen af wanneer deze vol is en wordt deze geleverd met een slang van 2 meter.

Naast deze verschillen is dit model gelijk aan het vorige model. Zo beschikken ze beiden over dezelfde kwalitatieve filters en functies.

Voordelen:

 • Krachtig 3-laags filter
 • Waterdicht
 • 2 standen
 • Grote watertank – 1.8 liter
 • Zeer stil in gebruik
 • Geschikt voor ruimtes tot 66 m²
 • Schakelt automatisch uit bij een vol reservoir

Nadelen:

 • Prijzig

Beste luchtontvochtiger onder de €150,-:

3. Cecotec Luchtontvochtiger met krachtige filter

Cecotec Luchtontvochtiger met filter

Als je last hebt van schimmel of andere vochtprobleem is deze luchtontvochtiger van Cecotec ook een geweldige oplossing als het gaat om vochtbestrijding.

De luchtontvochtiger is voorzien van een afneembare watertank met een capaciteit van 1 liter, wat voldoende is voor één volledige dag. Wanneer de tank vol zit schakelt de ontvochtiger zichtzelf uit. Dankzij het grote ontvochtigingsvermogen van 750ml/dag, vermindert de vochtigheidsconcentratie in de omgeving, verhoogt het welzijn en voorkomt aantastig van het meubileur of andere problemen.

Daarnaast wordt ook de lucht gezuiverd. Zo is het apparaat voorzien van een afneembare hoogrendementfilter dat 99,97% van de deeltjes in de lucht zoals stof, pollen of rook filtert. Het vermindert en voorkomt hierdoor allergieën en bacteriën.

Deze luchtontvochtiger is ook stil in gebruik, met een geluid van 45dB. Het apparaat is perfect voor kamers tot 25m2, bijvoorbeeld op kantoor, woonkamer of op de slaapkamer.

Een ander voordeel van dit model is dat hij licht in gebruik is. Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen dankzij het handvat en lichtgewicht om de ontvochtiger eenvoudig van kamer naar kamer te plaatsen. Dankzij het elegante design past deze ontvochtiger goed in ieder huishouden.

Voordelen:

 • Stil in geluid
 • Krachtige filter (filtert 99,97% van de deeltjes in de lucht)
 • Lichtgewicht
 • Redelijk grote watertank – 600ml
 • Schakelt automatisch uit bij een vol reservoir

Nadelen:

 • Geschikt voor ruimtes tot 25m²

Beste luchtontvochtiger onder de €100,-:

4. Strex Luchtontvochtiger

Strex Luchtontvochtiger

Ben je opzoek naar de beste luchtontvochtiger onder de €100,-? Dan is dit misschien wel de beste luchtonvochtiger voor jou! De Strex luchtontvochtiger pakt vochtproblemen bij de bron aan. Dit handige apparaat verwijdert moeiteloos vocht uit jouw binnenruimte en zorgt voor een gereinigde omgeving. Met een optimaal binnenklimaat verdwijnen klamme ruimtes, vochtplekken en schimmels als sneeuw voor de zon en voel jij je weer heerlijk, gezond en fris.

Deze krachtige luchtontvochtiger verwijdert tot wel 300 ml aan vocht per dag en transformeert je ruimte tot een perfect gereinigde oase. Het apparaat is geschikt voor gebruik bij een oppervlakte tot 20 m2.

De Strex luchtontvochtiger is voorzien van een ruime watertank van 600 ml zodat je het opvangbakje niet steeds leeg hoeft te gieten. Als de tank vol is schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit.

Verder is deze luchtontvochtiger zeer gemakkelijk in gebruik. Met de eenknopsbediening en het minimalistisch design verminder jij de luchtvochtigheid in snel en gemakkelijk. Het apparaat heeft een klein formaat zodat je het apparaat gemakkelijk uit het zicht kunt plaatsen. Zo kun je hem gemakkelijk plaatsen in bijvoorbeeld je kelder, kledingkast, kantoor of slaapkamer. Je kunt hem ook perfect in een babykamer plaatsen, vanwege de muisstille motor. Het geluidsniveau ligt onder de 33 dB.

Deze luchtontvochtiger heeft een dubbel zo groot bereik in tegenstelling tot veel andere apparaten op de markt en werkt bij vochttemperaturen tussen de 5 tot 50°C. Verder beschikt deze ontvochtiger over de beste technieken. Zo wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste condensatie technieken waardoor deze zeer duurzaam is. Het apparaat is volledig vrij van chemisch materiaal, is goed beschermd tegen uitstoot van freon gas en voorkomt technische problemen of kortsluiting met een slimme semiconductor.

Voordelen:

 • Stil in gebruik
 • Gemakkelijk te verplaatsen
 • Laag energieverbruik
 • Zeer groot bereik bij temperaturen tussen de 5 tot 50°C
 • Redelijk grote watertank – 600ml
 • Schakelt automatisch uit bij een vol reservoir

Nadelen:

 • Geschikt voor ruimtes tot 20m²

Beste luchtontvochtiger onder de €80,-:

5. Cecotec Luchtontvochtiger

Cecotec Luchtontvochtiger

Deze krachtige en voordelige luchtontvochtiger is een uitkomst in de bestrijding van vocht. Het apparaat is voorzien van een afneembare watertank met een capaciteit van 600ml. Wanneer de tank vol zit schakelt de ontvochtiger zichtzelf uit. Dankzij het grote ontvochtigingsvermogen van 300ml/dag, vermindert de vochtigheidsconcentratie in de omgeving, verhoogt het welzijn en voorkomt aantastig van het meubileur of andere problemen.

Deze luchtontvochiger is (net zoals de andere opties in onze lijst) zeer stil in gebruik. Het apparaat is perfect voor kamers tot 20m2, bijvoorbeeld op kantoor, woonkamer of op de slaapkamer. Dankzij het compact en lichtgewicht design is het apparaat gemakkelijk te verplaatsen van kamer naar kamer.

Voordelen:

 • Stil in geluid
 • Krachtige filter (filtert 99,97% van de deeltjes in de lucht)
 • Lichtgewicht
 • Redelijk grote watertank – 600ml
 • Schakelt automatisch uit bij een vol reservoir

Nadelen:

 • Geschikt voor ruimtes tot 20m²

Beste luchtontvochtiger onder de €60,-:

6. LifeGoods Luchtontvochtiger

LifeGoods Luchtontvochtiger

Met deze 2-in-1 luchtontvochtiger / luchtreiniger van LifeGoods voorkom je effectief bacteriën, schimmels of allergenen in huis. Het apparaat is ontzettend zuinig (40W). Je kunt deze dus daardoor dag en nacht gebruiken in elke ruimte, zelfs in de slaapkamer.  De luchtontvochtiger vangt bij 30°C en 80% luchtvochtigheid maximaal 400-450 ml water per dag op.

Een leuk voordeel van deze luchtontvochtiger in tegenstelling tot andere modellen is de verlichting. In het waterreservoir zit een 7-kleurige LED lamp die je aan kunt zetten voor sfeerlicht. Als de watertank 70% vol is gaat automatisch het rode lichtje aan om je te waarschuwen. De luchtontvochtiger schakelt vervolgens automatisch uit wanneer deze vol is.

Voor het beste resultaat plaats je de luchtontvochtiger in een ruimte van 10 – 20 m² met een kamertemperatuur tussen de 8°C en 40°C. De luchtontvochtiger zal niet goed werken bij kamertemperaturen onder 5°C of onder 45% luchtvochtigheid. Er zit dan te weinig vocht in de lucht. Verder werkt de luchtontvochtiger het beste in een ruimte tussen 10 – 20 m².

Het fijne aan deze luchtontvochiger is dat hij zo compact en licht is. Zo weegt het apparaat maar 1,3 kg. Dit maakt het verplaatsen van het apparaat extra gemakkelijk. Met een verbruik van 40W is hij ook zeer energiezuinig.

Ook is de LifeGoods luchtontvochtiger 100% veilig in gebruik. Het product beschikt namelijk een CE-markering. Dit betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen met betrekking tot prestatie en veiligheid.

Voordelen:

 • Laag energieverbruik
 • Stil in geluid
 • Compact en lichtgewicht
 • Sfeervolle LED-nachtlamp
 • Schakelt automatisch uit bij een vol reservoir
 • Zeer voordelig qua prijs

Nadelen:

 • Geschikt voor ruimtes tot 20m²

Waarop te letten bij het kiezen van de beste luchtontvochtiger

In je zoektocht naar de beste luchtontvochtiger zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om op te letten:

Wat voor luchtontvochtiger heb ik nodig?

Als vochtigheid een probleem is in het hele huis, kan een geïntegreerd systeem voor het hele huis de juiste keuze zijn. Als je vochtproblemen meer seizoensgebonden zijn of beperkt zijn tot slechts enkele kamers van het huis, is een draagbare luchtontvochtiger, zoals degene in dit artikel, de beste keuze. Kleinere luchtontvochtigers kosten doorgaans minder en zijn gemakkelijker te verplaatsen.

Hoe kies ik de juiste maat luchtontvochtiger?

De grootte van je kamer en hoe vochtig deze is, bepalen hoe groot of klein je luchtontvochtiger moet zijn. De grootte van luchtontvochtigers is gebaseerd op hoeveel liter vocht ze per dag kunnen verwijderen: hoe groter en natter je ruimte is, hoe krachtiger je apparaat moet zijn.

Luchtontvochtigers worden vaak beoordeeld op hun extractiesnelheid: hoeveel water ze op één dag uit de lucht kunnen halen. Dit staat los van de capaciteit van hun watertank, die dekt hoeveel water ze kunnen opslaan voordat je ze moet legen.

Een extractiesnelheid van ongeveer vijf tot tien liter per dag is prima als je een kleine tot middelgrote kamer ontvochtigt, maar als je grotere kamers wilt ontuchtigen waar je meer tijd doorbrengt, wil je misschien gaan tot 10 liter en meer. Duw dat nog verder naar 15, 18 of 20 liter en je kunt grote kamers of zelfs een platte woningen volledig ontvochtigen.

Als je slechts af en toe wilt ontvochtigen, bijvoorbeeld voor een paar uur hier of daar in de keuken of badkamer, kom je uit met een mini-luchtontvochtiger met een afzuigcapaciteit van minder dan een liter. Het zal voordelig qua prijs zijn om te kopen, goedkoop om te gebruiken en perfect effectief. Hetzelfde geldt als je vocht of schimmel probeert te bestrijden in een kleinere ruimte, zoals een kledingkast, bijkeuken of slaapkamer.

Als je 15 tot 20 liter per dag verbruikt, moet de luchtontvochtiger een tank hebben die het aankan, anders moet je hem om de paar uur legen. Drie liter is het absolute minimum, terwijl je met vijf of zes liter iets minder hoeft te legen. Nummer 1 met een watertank van 4 liter is de grootste in onze lijst.

Welke eigenschappen zijn belangrijk bij het kopen van een luchtontvochtiger?

Slangaansluiting: Als je een luchtontvochtiger met grote capaciteit gaat gebruiken voor een bijzonder natte klus, kan het vinden van een luchtontvochtiger met een slangaansluiting ervoor zorgen dat je de machine niet handmatig hoeft te legen. Nummer 1 en 2 in de ‘Beste luchtontvochtiger top 5’ worden beide geleverd met een 2 meter lange slang.

Geluid: Luchtontvochtigers hoeven niet luidruchtig te zijn, en er zijn een aantal goede bijna-stille opties. Ze werken discreet in je huis zonder je slaap of werk te verstoren, dus kiezen voor een apparaat met een stille modus is zeker de moeite waard, vooral als je hem in de slaapkamer wilt gebruiken.

Pint capaciteit: De capaciteit in pinten heeft betrekking op hoeveel vocht de luchtontvochtiger claimt per dag op te nemen. Hoe groter de capaciteit, hoe groter en vochtiger de ruimte die het aankan.

Aantal snelheden: Dit heeft betrekking op het aantal snelheden dat de ventilator op de luchtontvochtiger heeft. Hoe meer snelheden er zijn, hoe beter, want het geeft je meer controle en betekent dat overtollige energie niet wordt verspild.

Timer: Met een timer kun je van te voren bepalen hoelang je wilt dat een luchtontvochtger aanstaan. Dit kan erg handig zijn als je het apparaat niet dag en nacht aan wilt hebben staan.

Auto-reset: Een automatische inschakeling is ook een handige functie. Deze herstart het apparaat naar de vorige instelling na een stroomuitval.

Klanten beoordelingen

Om de beste luchtontvochtiger voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel luchtontvochtigers met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle luchtonvochtigers ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste luchtontvochtigers

Veelgestelde vragen over luchtontvochtigers

– Heb ik een luchtontvochtiger nodig?

Vocht en schimmel zijn niet alleen lelijk, maar ook gevaarlijk, omdat ze je muren kunnen aantasten. Vocht kan echter niet alleen je huis ruïneren, maar het kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken en verergeren. Wonen in een huis met vocht is in verband gebracht met astma, luchtweginfecties en allergieën. Het hebben van een luchtontvochtiger kan helpen voorkomen dat vervelende sporen in de lucht komen en in je longen worden ingeademd.

– Wat is de optimale plaats om een ​​luchtontvochtiger te plaatsen?

Elke locatie die ten minste 15 cm ruimte laat tussen de inlaat van de luchtontvochtiger en eventuele obstakels (zoals een muur) zal werken. Het is het beste om een luchtontvochtiger in grote ruimtes op een meer centrale plek te zetten zodat de hele ruimte meegenomen wordt. Je kunt indien mogelijk ook ventilatoren gebruiken om de lucht beter tussen kamers te verplaatsen. Bekijk hier een lijst met de beste ventilatoren.

– Zal de luchtontvochtiger automatisch herstarten na een stroomstoring?

Ja, de meeste luchtontvochtigers herstarten automatisch na een stroomstoring met opgeslagen eerdere instellingen. Na een stroomstoring kun je dit altijd voor de zekerheid even testen.

– Moet ik naast een luchtontvochtiger ook een aparte hygrometer kopen?

Een hygrometer is een apparaat om de luchtvochtigheid te meten. Vrijwel alle luchtontvochtigers zijn uitgerust met een ingebouwde hygrometer. De luchtontvochtiger vertelt je de luchtvochtigheid in de kamer direct op het bedieningspaneel. Sommige ingebouwde hygrometers zijn nauwkeuriger dan andere, maar de meeste geven je een voldoende goede aflezing voor de meeste toepassingen.

De enige keer dat je echt moet overwegen om een ​​aparte hygrometer aan te schaffen, is als je van plan bent een zeer grote ruimte te ontvochtigen. Je kunt dan de hygrometer gebruiken om de vochtigheidsniveaus op verschillende locaties buiten de luchtontvochtiger te meten. Bekijk hier een lijst met de beste hygrometers.

– Wat is de laagste luchtvochtigheid die een luchtontvochtiger kan bereiken?

De meeste luchtontvochtigers kunnen worden ingesteld om de lucht in de kamer te ontvochtigen tot ongeveer 35% RV (relatieve luchtvochtigheid). In de meeste gevallen druk je simpelweg op de pijl omhoog of omlaag op het bedieningspaneel van de luchtontvochtiger om de gewenste vochtigheidsgraad in te stellen. Het laagste waarop je het kunt instellen, is meestal 35% RV. De meeste van de door ons beoordeelde luchtontvochtigers konden dit vochtigheidsniveau probleemloos bereiken.

– Hoe zorg ik ervoor dat mijn luchtontvochtiger efficiënt werkt?

Zorg ervoor dat de luchtstroom niet wordt beperkt. Sommige apparaten hebben ventilatieopeningen aan de bovenkant, waardoor ze tegen een muur kunnen worden geplaatst. Anderen hebben ventilatieopeningen aan de zijkanten, wat betekent dat ze niet tegen muren of meubels mogen worden geduwd. maakt het luchtfilter ook regelmatig schoon. De luchtontvochtiger werkt niet zo goed als hij vies is. Zorg ervoor dat je het minstens één keer per week verzorgt.

– Hoeveel energie kosten luchtontvochtigers?

Dit varieert sterk met het ontwerp, de grootte en de extractiesnelheid. Het is de moeite waard om op zoek te gaan naar nieuwere en energiezuinigere ontwerpen.

– Moet het filter worden vervangen?

De meeste luchtontvochtigers zijn uitgerust met een luchtfilter. De taak van het filter is om grote deeltjes (uit de lucht) eruit te filteren om te voorkomen dat ze in de luchtontvochtiger komen, waar ze mogelijk schade kunnen toebrengen aan interne onderdelen zoals de compressor, verdamper, enz. van de unit.

Het filter hoeft niet vervangen te worden. Het kan worden afgespoeld en/of gestofzuigd om het schoon te maken. Dit moet regelmatig worden gedaan (om de 2 weken) als je de luchtontvochtiger 24/7 laat draaien. Als je het minder vaak gebruikt, hoeft het filter niet zo vaak te worden schoongemaakt.

– Hoe maak je een luchtontvochtiger schoon?

Als je bedenkt dat bacteriën en schimmels in je luchtbevochtiger worden gezogen, is het geen wonder dat deze af en toe moet worden schoongemaakt. Dit is niet zo moeilijk als je zou denken, volg gewoon deze stappen als er geen in je handleiding staat:

 1. Koppel de luchtbevochtiger los van de muur. Je wilt natuurlijk geen risico lopen op een elektrische schok.
 2. Verwijder het waterreservoir en giet het resterende water eruit. Reinig deze grondig met warm zeepsop.
 3. Was tijdens het drogen van het waterreservoir de filters. De filters vangen eventuele onzuiverheden op, dus het is essentieel dat deze af en toe worden schoongemaakt. Je zou een hoofdfilter moeten hebben en mogelijk nog een of twee andere filters, afhankelijk van het type apparaat wat je hebt. Als je niet zeker weet waar je deze kunt vinden, kun je je handleiding raadplegen. Beide moeten worden gewassen in warm zeepsop, afgespoeld worden en vervolgens laten drogen.
 4. Als je veel stof in je machine opmerkt, kun je ook een stofzuiger met opzetborstel gebruiken om eventueel achtergebleven pluisjes op te zuigen.
 5. Geef tot slot de buitenkant nog een keer af met een doek voor de finishing touch.

– Wat zit er in de doos van de typische luchtontvochtiger?

De meeste verpakkingen worden geleverd met alleen de luchtontvochtiger en een handleiding. Sommige worden geleverd met een adapter die wordt aangesloten op de afvoer. Luchtontvochtigers met ingebouwde pomp worden meestal geleverd met speciale slangen die op een aparte uitlaat worden aangesloten met als enig doel de luchtontvochtiger via de ingebouwde pomp af te tappen.

– Hoeveel moet ik uitgeven aan een luchtontvochtiger?

De prijzen voor een luchtontvochtiger variëren over het algemeen tussen iets meer dan €40,- en maximaal €300. Wat je nodig hebt, zal helpen om te verduidelijken hoeveel je zou moeten uitgeven. Het hangt dus af van hoe vochtig je huis is en hoe groot je ruimtes zijn. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs, hoe meer water je kunt opnemen. Echter, zoals vaak het geval is, kan meer vooraf uitgeven vaak een besparing betekenen op de lange termijn, omdat je een efficiëntere machine zult hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *