beste laxeermiddel

Beste laxeermiddel: Top 3!

Ben je op zoek naar het beste laxeermiddel? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zijn 3 van de beste laxeermiddelen van dit moment op een rijtje gezet. 

Laxeermiddelen zijn een soort medicijn dat iemand helpt zijn darmen te legen. Ze worden over het algemeen gebruikt om constipatie te verlichten. De meeste zijn zonder recept verkrijgbaar.

Laxeermiddelen kunnen oraal (via de mond) worden ingenomen in de vorm van vloeistoffen, tabletten of capsules. Ze kunnen ook via het rectum worden ingenomen, bijvoorbeeld zetpillen of klysma’s.

Sommige mensen ‘legen’ hun darmen 2-3 keer per dag, terwijl anderen 2-3 keer per week een grote boodschap doen; er is geen “normaal” aantal keren. Het is belangrijker om veranderingen in de stoelgang op te merken. Constipatie is wanneer ontlasting hard wordt, waardoor het moeilijk of pijnlijk wordt om te ontlasten.

Lees gauw verder om het beste laxeermiddel voor jou uit te kiezen!

Wat is het beste laxeermiddel?

Er is niet persé één beste laxeermiddel, er zijn verschillende goede laxeermiddelen op de markt. Echter zijn er ook ‘slechte’ laxeermiddelen die meer kwaad dan goed doen. Het is dus goed dat je opzoek bent naar het beste laxeermiddel! Hieronder hebben we 3 van de beste opties voor je op een rijtje gezet. Hierbij is gekeken naar de werking, de ingrediënten en naar de klanten beoordelingen.

Prijs: €29,95

Het natuurlijke supplement Plantago Ovata staat bekend als een effectief middel tegen obstipatie. Het heeft de eigenschap om de darmen en stoelgang te bevorderen en te ondersteunen. Dankzij de vezels en slijmstoffen die het bevat, kan het water opnemen en bijdragen aan een soepele darmtransit. Plantago Ovata-vezels vermengen zich met de ontlasting in de dikke darm, waardoor deze zachter wordt en een slijmerige structuur krijgt.

Wat dit laxeermiddel uniek maakt, is dat het volledig natuurlijk, vegetarisch en veganistisch is. Het is gemaakt van natuurlijke kruiden en vrij van bekende allergenen. De krachtige vezels in Plantago Ovata kunnen niet direct worden verteerd door het lichaam, wat een positieve invloed heeft op de werking van het supplement.

Een opvallend kenmerk van het Vaud Plantago Ovata-supplement is de hoge dosering. Met 1200 mg van het kruid onderscheidt het zich van andere aanbieders die doorgaans slechts 500 mg Plantago Ovata bevatten. Hierdoor biedt dit supplement optimale ondersteuning voor een gezonde stoelgang.

Prijs: €14,99

Het effectieve medische hulpmiddel Iberolax® is speciaal ontwikkeld om op natuurlijke wijze verlichting te bieden bij obstipatie en onregelmatige stoelgang. Iberolax is een veilige optie voor het verzachten van verstopping en het bevorderen van een gezonde darmwerking. Het verlicht deze symptomen mild en effectief, zonder ongemakkelijke krampen, buikpijn of plotselinge aandrang. 

Het unieke werkingsmechanisme van Iberolax maakt gebruik van het natuurlijke water in je lichaam. Het houdt water vast in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en de stoelgang gemakkelijker verloopt. Zelfs bij langdurig gebruik blijft Iberolax effectief in het verlichten van obstipatie.

Zodra je begint met het gebruik van dit product, zul je merken dat je stoelgang op een natuurlijke wijze binnen 1 tot 2 dagen weer op gang komt. Het is ook veilig voor gebruik bij kinderen vanaf 6 maanden.

Prijs: €17,98

Het laxeermiddel van Dulcolax is samengesteld uit een mild poeder dat op zachte wijze verlichting biedt bij verstopping en harde ontlasting verzacht. De werkzame stof in Dulcosoft is Macrogol 4000, een osmotisch laxeermiddel dat opmerkelijke eigenschappen bezit. Macrogol 4000 heeft het vermogen om water in hoge mate te binden. 

Het fungeert als een drager voor vloeistof (water) en vertraagt de opname van water in de darm, waardoor er een verhoogde hoeveelheid water in de dikke darm aanwezig is. Hierdoor wordt harde ontlasting zachter en neemt het volume van de ontlasting toe. Dit resulteert in verbeterde darmbewegingen en vergemakkelijkt de stoelgang.

Dit product is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en bevat geen suiker, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. Bovendien is het geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Hoe werken laxeermiddelen?

Laxeermiddelen werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type laxeermiddel dat wordt gebruikt. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop laxeermiddelen werken:

 1. Volumevergrotende laxeermiddelen: Deze laxeermiddelen bevatten vezels of andere stoffen die water in de darmen vasthouden, waardoor de ontlasting zachter en volumineuzer wordt. Dit vergemakkelijkt de stoelgang en stimuleert de darmbeweging.

 2. Osmotische laxeermiddelen: Osmotische laxeermiddelen bevatten stoffen zoals lactulose, magnesiumzouten of polyethyleenglycol. Ze werken door water in de darmen aan te trekken, waardoor de ontlasting wordt verzacht en de darmbeweging wordt gestimuleerd.

 3. Stimulerende laxeermiddelen: Deze laxeermiddelen bevatten stoffen die de darmbeweging stimuleren en de samentrekkingen van de darmen versterken. Dit versnelt de passage van ontlasting door de darmen. Voorbeelden van stimulerende laxeermiddelen zijn bisacodyl en sennosiden.

 4. Olie-gebaseerde laxeermiddelen: Deze laxeermiddelen, zoals minerale olie, werken door een laagje olie op de ontlasting te leggen, waardoor het glijdender wordt en gemakkelijker kan passeren.

Hoe weet je wanneer je constipatie hebt?

Constipatie is een van de meest voorkomende klachten die artsen vaak horen. Het treedt op wanneer ontlasting te langzaam door je spijsverteringskanaal gaat. Hierdoor kan te veel water worden opgenomen, waardoor de ontlasting harder, droger en moeilijker te passeren is.

Hoewel het spijsverteringsstelsel van iedereen een beetje anders is, is de kans groot dat je constipatie hebt wanneer je in vier dagen geen stoelgang heeft gehad. In dit geval kan een laxeermiddel helpen.

Als je al hebt geprobeerd vezels toe te voegen, meer vocht te drinken en meer te bewegen, en je hebt nog steeds constipatie, dan zijn er veel remedies tegen constipatie die vrij verkrijgbaar zijn en de meest effectieve zijn laxeermiddelen.

Hoe lang moet je laxeermiddelen gebruiken?

Het is het beste om af en toe en maximaal een week per keer laxeermiddelen te pakken. Stop met het nemen van een laxeermiddel wanneer je constipatie verbetert. Zelfs het beste laxeermiddel is niet bedoeld om super lang te gebruiken. Als je constipatie niet is verbeterd nadat je een week laxeermiddelen hebt gebruikt, neem dan contact op met een huisarts.

Nadat je een laxeermiddel hebt ingenomen, kun je bepaalde veranderingen in je levensstijl doorvoeren om zoveel mogelijk te voorkomen dat je opnieuw verstopt raakt, zoals:

 • meer vezels toevoegen aan je dieet
 • veel water drinken
 • regelmatig sporten

Dit zijn betere manieren om constipatie te voorkomen dan het te veel gebruiken van laxeermiddelen.

Bijwerkingen van laxeermiddelen

Zoals bij bijna alle medicijnen en geneesmiddelen kunnen laxeermiddelen bijwerkingen veroorzaken, zelfs de beste laxeermiddelen. Ze zijn meestal mild en zouden moeten verdwijnen zodra je stopt met het innemen van het laxeermiddel. Veel mensen ervaren ook helemaal geen bijwerkingen.

De bijwerkingen die je kunt krijgen, zijn afhankelijk van het type laxeermiddel dat je gebruikt, maar een aantal bekende bijwerkingen van de meeste laxeermiddelen zijn:

 • opgeblazen gevoel
 • scheten laten
 • buikkrampen
 • uitdroging, waardoor je je licht in het hoofd kunt voelen, hoofdpijn hebt en plas hebt die wat donkerder van kleur is.

Vraag een huisarts om advies als je last krijgt van bijzonder vervelende of aanhoudende bijwerkingen tijdens het gebruik van laxeermiddelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *