beste koffiebonen

Beste koffiebonen 2022: Absolute top 6!

Ben je opzoek naar de beste koffiebonen van 2022? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Er gaat niets boven de eerste slok hete koffie om de dag goed te beginnen. Het rijke, onweerstaanbare aroma; de verleidelijke manier waarop de crema wervelt als gesmolten lava op een espresso – om nog maar te zwijgen van de cafeïnestoot. In alle tijdzones is dit de favoriete manier om de dag te beginnen.

Maar zoals alles in het leven, is er altijd ruimte voor verbetering. Of het nu gaat om het bezitten van het beste koffiezetapparaat of het kopen van de juiste melk of beste melkopschuimer, de ideale methode voor het zetten van de perfecte kop koffie is makkelijker dan je denkt. Behalve dat het heerlijk smaakt en je dag een kickstart geeft, bevordert koffie ook de gezondheid van de lever en vermindert het je risico op de ziekte van Alzheimer. Daarnaast geeft het je genoeg energie om elke dag weer te knallen.

Wat voor koffiezetapparaat je ook hebt, het zetten van een échte lekkere kop koffie, begint allemaal bij het kiezen van de beste koffiebonen. We zijn op onderzoek uitgegaan om de beste koffiebonen op de markt eruit te pikken.

Lees gauw verder om de beste koffiebonen voor jou te ontdekken!

Beste koffiebonen 2022 – Top 6!

We zijn opzoek gegaan naar de beste koffiebonen van 2022 en daar is een top 6 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 6 is gekeken naar de kwaliteit, smaak en de klanten beoordelingen. Bekijk de afbeeldingen, lees de korte omschrijvingen door, bestudeer eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste koffiebonen voor jou uit!

1. Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen 

douwe egberts koffiebonen

Als je de koffiebonen van Douwe Egberts nog nooit hebt geprobeerd, wordt het tijd om dit snel te veranderen. Volgens velen koffie experts zijn de koffiebonen van Douwe Egberts namelijk de allerlekkerste. Douwe Egberts Aroma Rood, de enige echte. Een aromatische, ronde en evenwichtige melange met het herkenbare Aroma Rood smaak

Kenmerken:

  • Smaakintensiteit 5 (schaal 1-9)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)
  • Smaaksegment: Evenwichtig & Rond
  • Branding: Medium

Naast deze standaard koffiebonen van Douwe Egberts heeft het merk nog meer variaties in koffiebonen:

  • Décafé versie -> Bekijk hier
  • Donker gebrand, voor een intensere smaak (Smaakintensiteit 9 op een schaal van 1 – 9) -> Bekijk hier
  • Aroma variaties, voor 4 verschillende melanges -> Bekijk hier
  • Mocca koffiebonen -> Bekijk hier

2. L’OR Espresso Forza Koffiebonen 

L'OR koffiebonen

Deze koffiebonen zijn een heerlijke, volle en rijke melange van diepdonker gebrande Arabica bonen met een hint van chocolade en wijn. Deze ietwat zoete espresso laat je kennismaken met de allerfijnste aroma’s. De koffiebonen van L’OR komen in verschillende varianten van mild tot zeer krachtig. Dit is de ‘krachtig’ variant. Je kunt eenvoudig een andere variant aanklikken en bestellen, afhankelijk van jouw voorkeuren.

Kenmerken:

  • Smaakintensiteit 09 (schaal 1-12)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)
  • Smaaksegment Espresso: Intens & Pittig
  • Afkomstig van een UTZ gecertificeerde koffieplantage
  • Rainforest Alliance gecertificeerd

3. Lavazza Qualità Rossa Koffiebonen 

lavazza koffiebonen

Lavazza is een zeer populair Italiaans koffie merk. Deze iconische Lavazza blend van Afrikaanse Robusta en Braziliaanse Arabica koffie zorgt voor een aromatische en soepele smaak met tonen van chocolade en gedroogd fruit. Deze koffie verbindt het beste uit Zuid-Amerika en Afrika zodat de fijnste Italiaanse ‘caffè’ ontstaat – met een fluweelachtige smaak, die aan chocolade doet denken. Hierdoor ontstaat een unieke smaak, die nooit uit de mode raakt.

Kenmerken:

  • Smaakintensiteit 5 – Regular
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)
  • Medium gebrand

4. Cento% Nero Donker gebrande koffiebonen

Cento% Nero is een melange van 100% Arabica Fairtrade en biologische koffiebonen uit Mexico, Peru, Honduras, Guatemala en El Salvador. De melange is mild zuur en heeft een zacht/romig mondgevoel. Volle chocolade en karamel tinten maken deze blend onweerstaanbaar. De koffiebonen zijn ook perfect voor een Lungo en Cappuccino.

Cento% is ontstaan vanuit de gedachte dat alles 100% perfect moet zijn. Absolute topkwaliteit koffie zonder compromissen. Zeer smaakvol, goed voor de wereld en speciaal voor de gepassioneerde en bewuste koffieliefhebber. Ook wordt voor iedere verkochte doos Cento% 1000 liter schoon drinkwater aan ontwikkelingslanden gedoneerd via Stichting Made Blue. Zo is deze koffie goed voor jou, onze planeet en je medemens.

Kenmerken:

  • Smaakintensiteit: 8 Krachtig
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)
  • Donker gebrand

5. Kalo 100% Arabica Koffiebonen

Met deze rijke koffiebonen krijg je een volle, stevige espressobeleving met een zinderende nasmaak. De uitgesproken en karaktervolle intensiteit van Milano maakt deze koffie ideaal voor een krachtige Ristretto of Espresso en eveneens voor een heerlijke Cappuccino. De specifieke branding zorgt er namelijk voor dat de koffiesmaak door de melk heen zijn fijne karakter behoudt.

Dit koffiemerk werkt alleen met de hoogste kwaliteit koffiebonen. Deze bonen komen binnen als rauwe, groene koffiebonen en worden in de branderij getransformeerd in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. De smaak en het aroma ontwikkelen zich pas na het branden. Tijdens het branden wordt het beste uit de koffieboon naar boven gehaald.

Kenmerken:

  • Smaaksensatie 5 – Regular
  • Donker gebrand
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)

6. illy Intenso Koffiebonen

illy koffiebonen

Deze hoogwaardige koffie van illy is van de beste kwaliteit. De koffiebonen zijn gedurfd, energiek en to-the-point: een samenspel van echte smaken, een grote stap in de richting van het cacao-aroma, dat mooi combineert met de tonen van geroosterd brood en karamel. Deze koffiebonen zijn wat prijzig, maar het verschil met de goedkopere koffiebonen proef je écht!

Kenmerken:

  • Smaaksensatie 7 – Krachtig
  • Donker gebrand
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)

Waarom hele koffiebonen kopen?

Bonen blijven langer vers en dus zal je koffie ook beter smaken. Zodra groene koffiebonen worden gebrand, beginnen ze CO2 af te geven, wat de smaak beïnvloedt. Ze oxideren en beginnen langzaam ‘muf’ te worden en na een tijdje een platte smaak te krijgen. Wanneer koffie wordt gemalen, is er een groter oppervlak dat wordt blootgesteld aan zuurstof en waardoor ze sneller hun versheid verliezen, dus het is het beste om koffiebonen zo dicht mogelijk bij het zetten heel te houden.

Behandel je koffiebonen op dezelfde manier als aardappelen: bewaar ze op een donkere, droge plaats. Het is het beste om ze in een container of de zak waarin ze komen te bewaren om te voorkomen dat zuurstof en vocht binnendringen.

Hoe kies je de beste koffiebonen?

Als je nieuw bent in de wereld van koffie, kan het kiezen van de beste koffiebonen een lastige taak lijken. Je hebt misschien wel het beste koffiezetapparaat ter wereld, maar deze is alleen zo goed als de bonen die je gebruikt. Hieronder volgt een korte koffie koopgids om ervoor te zorgen dat je de beste koffiebonen voor jou uitkiest.

– Versheid

Vers is natuurlijk altijd het beste. Altijd. Zoek naar branderijen die op bestelling roosteren of kies voor een merk dat belooft regelmatig te braden. Hoewel verzegelde zakken een paar maanden meegaan, zullen ze na verloop van tijd in smaak afnemen.

– Het type koffiebonen

Koffiebonen zijn er in drie varianten:

Arabica – Arabicabonen zijn bonen van hoge kwaliteit met een rijke smaak. Ze moeten onder specifieke omstandigheden worden gekweekt om hun volledige potentieel te bereiken, en daarom zijn ze zo waardevol. Je zult zien dat veel merken “100 procent arabicabonen” op hun etiketten plakken als garantie voor kwaliteit.

Robusta – Robustabonen zijn qua smaak inferieur aan arabicabonen, maar bevatten ook meer cafeïne. Robustabonen zijn ook veel gemakkelijker te telen dan arabica, dus ze zijn goedkoper in aankoop en verkoop.

Arabica en robusta – Sommige merken mengen hun arabica en robusta bonen. Dit wordt meestal gedaan om het cafeïnegehalte van hun koffie te verhogen zonder de smaak op te offeren.

– Land van herkomst

Maak kennis met verschillende koffieregio’s. Dit zijn gebied in de wereld waar de omstandigheden optimaal zijn voor het verbouwen van koffie. Als gevolg van variaties in klimaat, hoogte en zelfs economie, zullen koffiebonen uit deze landen natuurlijk variëren in hun smaak en intensiteit.

“Single origin” bonen komen uit een specifieke regio zoals Colombia of Kenia. “Blended origin” bonen kunnen van veel verschillende plaatsen komen.

De meeste landen die koffiebonen verbouwen, hebben hun eigen mythen eromheen. Braziliaanse braadstukken staan ​​bijvoorbeeld bekend als donker en zwaar; Ethiopische koffie is over het algemeen zoeter en fruitiger. Als je op zoek bent naar een specifiek smaakprofiel, is het het beste om te kiezen voor bonen van één oorsprong uit het land van jouw keuze.

Aan de andere kant, als je van unieke, gecompliceerde smaken houdt, geef je misschien de voorkeur aan gemengde bonen die samensmelten om een ​​complexe branding te creëren. Zorg ervoor dat je ambachtelijke gemengde brandingen koopt en geen goedkope gemengde brandingen die samen zijn gegooid om kosten te besparen.

– Brouwmethode

Er zijn veel manieren om koffie te zetten dat we hier uren zouden zitten als we ze allemaal zouden proberen te behandelen. Hier zijn slechts enkele van de meest voorkomende om je een idee te geven van hoe je met je koffiebonen kunt spelen.

Druppelmethode – Dit is hoe gewone, alledaagse koffiezetapparaten het doen. Het houdt in dat koffiedik in een papieren filter wordt gedaan en er heet water overheen wordt gegoten. Als je met hele koffiebonen werkt, moet je ze malen voordat je ze in het filter doet.

French press – French press coffee houdt in dat je je koffiedik naar de bodem van een container “pers” in plaats van ze op de traditionele manier te filteren. Hoewel je elk type boon kunt gebruiken om je gronden te maken, zijn er bepaalde braad- en grofheidsniveaus die het beste werken met een Franse pers, dus je zult wat onderzoek willen doen voordat je begint te experimenteren.

Koud brouwen – Deze methode houdt in dat je je bonen 12-24 uur in koud water laat trekken voordat je ze gaat roosteren. Ze worden veel minder bitter nadat het water hun zuren en oliën eruit heeft gehaald. Veel zuurarme koffiesoorten worden op deze manier gemaakt.

Er zijn veel andere koffiezetmethoden, waaronder speciale methoden voor zaken zoals bijvoorbeeld espresso’s. Als je je bonen wilt gebruiken om iets anders te doen dan het gebruikelijke, moet je verschillende soorten brouwen bekijken.

– Biologisch versus niet-biologisch

Is het de moeite waard om biologische koffiebonen te kopen? Het antwoord is ja, dit kan zeker de moeite waard zijn. De kwaliteit is vaak beter. Biologische koffie is vrij van alle chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Het is beter voor het milieu.

Biologische koffie wordt meestal in de schaduw gekweekt, dus koffieboeren planten en verzorgen veel bomen om hen te helpen groeien. De vogels hebben graag meer leefgebieden; de boeren plukken de vruchten van de rijke bodem en de verhoogde zuurstof in de lucht.

Als koffiebonen biologisch zijn dan zie je dit meestal op de verpakking staan, zoals bij nummer 4 in de ‘Beste koffiebonen tot 6’.

Als je je ooit zorgen maakt over de biologische aard van je koffie, wees dan niet bang om contact op te nemen met de fabrikanten en ernaar te vragen. Als ze legitiem rauw en milieuvriendelijk zijn, zouden ze niets te verbergen hebben.

– Smaak

Misschien wel het belangrijkste om over na te denken: hoe wil je dat je koffie smaak? Liever iets zoets of bitters? Ben je op zoek naar koffie met fruitige, rokerige of biscuitachtige tonen? Houd je van de pittige kick van een zure koffie, of vereist je brandend maagzuur dat je naar iets milders gaat? Er is hier geen goed of fout antwoord. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren.

– Klanten beoordelingen

Om de beste koffiebonen voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

beste koffiebonen 2021

Het verschil tussen Arabica en Robusta?

Je bent waarschijnlijk labels als ‘100% Arabica’ of ‘Arabica en Robusta blend’ tegengekomen. Het klinkt allemaal goed, dat zeker. Maar wat betekent het eigenijk?

Hoewel er meer dan 100 verschillende soorten koffie zijn, zijn er slechts twee die de koffie-industrie domineren en die we consumeren. Je raadt het al, dat zijn: Arabica en Robusta. Beide soorten koffiebonen hebben unieke kenmerken. Wat de precieze eigenschappen zijn en hoe deze onderling van elkaar verschillen, leggen we hieronder uit.

Arabica bonen

Arabica is de meest voorkomende, goed voor 75% van onze koffieconsumptie. Verrassend genoeg is dit niet te wijten aan het gemak van de teelt. Arabica bonen zijn eigenlijk moeilijker te kweken dan Robusta.Ze worden op grotere hoogte gekweekt en zijn over het algemeen vatbaarder voor ongedierte. Beide factoren dragen bij aan meer moeilijkheden bij zowel het onderhoud als het oogsten van de bomen.

De kers op de taart is dit: ze produceren ook een lagere opbrengst. Dat gezegd hebbende, hebben Arabica-bonen echter een zachtere, smakelijkere smaak, merkbaar beter dan de meer bittere Robusta-bonen.

Robusta bonen

Ondanks dat ze gemakkelijker te telen zijn dan Arabica-bonen (Robusta-bonen groeien op lagere hoogten en vergen minder onderhoud), zijn ze nog steeds een soort underdog in de koffiewereld. Ze hebben een ruwe, bittere smaak waardoor ze aanzienlijk minder populair zijn. Daarom zie je vaak ‘100% Arabica’ staan op etiketten.

Robusta-bonen zijn goedkoper in aanschaf en worden over het algemeen gebruikt in oploskoffie vanwege hun hogere cafeïnegehalte. Robusta-bonen bevatten doorgaans 83% meer cafeïne dan Arabica-bonen, en ook meer antioxidanten dan hun gewilde neef.

Smaak is de belangrijkste factor als het om de beste koffiebonen en dus de beste koffie gaat. Dus: Lang leve de Arabica boon! Maar vergeet niet dat Robusta ook zijn plaats heeft. Over het algemeen gebruiken kwalitatieve koffiebars en koffiemerken óf alleen Arabica koffiebonen óf een blend van Arabica en Robusta. Hiermee kun je bijvoorbeeld een zachte cappuccino of pittige espresso maken.

Wat wordt bedoeld met koffie branding?

Koffiebranden worden over het algemeen omschreven als licht, medium en donker. Donker gebraad kan worden omschreven als gedurfder en sterker van smaak. Espresso kan meestal wat donkerder gebrand worden, aangezien de koffie geëxtraheerd wordt door machines met hoge druk en temperatuur, waardoor de smaak nog goed doorkomt. Middelmatige tot lichtere branding behouden echter veel van de smaakkenmerken van de boon. 

Als je een boon brandt, zie het dan alsof je het vocht eruit haalt: het equivalent van het langzaam of snel garen van een stuk vlees. Het is dan ook een kunst om koffiebonen te branden, omdat verschillende bonen van verschillende oorsprong een verschillend vochtgehalte en verschillende dichtheid hebben en daarom op de juiste manier moeten worden gebrand om de smaak en kwaliteit te optimaliseren.

Leave a Comment

Your email address will not be published.