beste koekenpan

Beste koekenpan 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste koekenpan? Dan zijn we hier om je te helpen! Een koekenpan van hoge kwaliteit mag natuurlijk niet ontbreken in een keuken. Van roerbakgerechten tot pannenkoeken tot hamburgers tot omeletten, met een koekenpan maak je het allemaal.

Niet alle koekenpannen zijn echter van dezelfde kwaliteit, en met duizenden beschikbaar in elke mogelijke prijsklasse, kan het moeilijk zijn om tussen al deze opties de beste koekenpan voor jou uit te kiezen. Om je te helpen in je zoektocht, hebben we alvast 90% van het werk voor je gedaan. We zijn opzoek gegaan naar de beste koekenpan en daar zijn 5 toppers uitgekomen, elk in een andere prijsklasse.

Deze pannen zijn niet kleverig (beschikken over een sterke anti-aanbaklaag), hebben een perfecte temperatuurverdeling, zijn duurzaam en zijn gemakkelijk schoon te maken. Al deze pannen zijn van uitstekende kwaliteit. Wat de beste koekenpan voor jou is, hangt verder af van je persoonlijke voorkeuren, de grootte van je gezin en je budget.

Lees gauw verder om de beste koekenpan voor jou te ontdekken!

Beste koekenpan 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste koekenpan van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, de klanten beoordelingen en verschillende budgetten.

Zo hebben we de koekenpannen opgedeeld in verschillende prijsklasse: De beste koekenpan boven de €70,-, onder de €70,-, onder de €60,-, onder de €50,- en onder de €40,-. Zo zit er altijd een beste koekenpan bij voor jouw budget.

Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen, bestudeer de klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste koekenpan voor jou uit!

1. Le Creuset Les Forgées Koekenpan

le creuset koekenpan

Deze koekenpan van Le Creuset, hoort zonder twijfel thuis in deze ‘Beste koekenpan top 5’. Het merk Le Creuset staat voor de hoogste kwaliteit keukenapparatuur. Het is een zeer populair en high-end merk met enkel kwaliteitsproducten, en daar is deze koekenpan geen uitzondering op.

De Les Forgées koekenpan van 26cm is gemaakt van gesmeed aluminium en voorzien van een stevige PFOA-vrije antiaanbaklaag. Hierdoor blijft eten niet aan de pan vastplakken en is deze zeer gemakkelijk schoon te maken. Ook kun je hier stalen spatel in gebruiken zonder zorgen. Verder is er sprake van een gelijkmatige warmteverdeling en de rvs handgreep wordt niet heet tijdens het koken. De koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Deze koekenpan is er ook in de maten 20 cm (bekijk hier), 22 cm (bekijk hier), 28 cm (bekijk hier) en 30 cm (bekijk hier)

Belangrijkste kenmerken:
 • Gesmeed Geanodiseerd aluminium (twee keer zo hard als RVS)
 • Extra sterke antiaanbaklaag zonder giftige stoffen (PFOA Vrij en PFAS Vrij)
 • Holle RVS steel die niet heet wordt
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven
 • Vaatwasser bestendig
 • Vormvast (trekt niet krom)
 • 26cm
 • Levenslange garantie

Beste koekenpan onder de €70-

2. Dagelijkse Kost Keramische Koekenpan

Dagelijkse Kost Keramische Koekenpan

De koekenpan van Dagelijkse Kost ken je misschien van TV Chef Jeroen Meus. Deze keramische laag van deze koekenpan van 20cm is gemaakt van natuurlijke materialen, zonder schadelijke stoffen (PFAS vrij). De pan wordt snel warm en is zonder moeite schoon te houden. De koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en de oven tot 200 °C.

De koekenpan heeft een Thermolon™ anti-kleeflaag. Deze gepatenteerde keramische anti-aanbaklaag is gemaakt op basis van zand en zal nooit schadelijke stoffen of dampen vrijgeven, al raakt je pan per ongeluk oververhit. De coating geleidt de warmte snel en zorgt voor een perfect korstje op je vlees of vis.

Belangrijkste kenmerken:
 • Stevige bodem voor snelle en gelijkmatige warmteverdeling
 • Keramische antikleeflaag gemaakt van natuurlijke materialen
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven tot 200 °C
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Duurzame ovenvaste greep
 • 20cm
 • Pan kan in de vaatwasser, voor een langere levensduur wordt handafwas aanbevolen

Beste koekenpan onder de €60,-

3. Tefal Expertise Koekenpan

tefal koekenpan

Dit is de beste koekenpan van het merk Tefal en één van de beste op de markt. Je kunt de pan van 32cm op alle warmtebronnen gebruiken, ook inductie. Daarnaast kan je de koekenpan ook in de oven gebruiken tot tot 175°C.

Deze luxe koekenpan van Tefal is voorzien van de nieuwste anti-aanbaklaag Titanium Excellence. De extra dikke anti-aanbaklaag is van een zeer hoge kwaliteit en 100% veilig (vrij van PFOA). Hierdoor is het de meest duurzame en sterkste anti-aanbaklaag van Tefal. Tijdens het bakken heb je zelfs geen olie of boter meer nodig en het gebruik van metalen spatels is geen enkel probleem. Zo kun je precies koken en bakken zoals jij dat wilt. Door de top-kwaliteit anti-aanbaklaag, waarvan ook de buitenzijde is voorzien, is het schoonmaken van de pan enorm gemakkelijk is.

Ook de bekende rode Thermo-Spot van Tefal is vernieuwd. De rode warmte-indicator in het midden van de pan vertelt je nu nog duidelijker wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt. Op deze manier weet je precies wanneer je kunt beginnen met bakken. De cirkel in de rode stip zal op dat moment namelijk effen rood kleuren.

Verder heeft de koekenpan een zeer sterke rvs bodem die niet vervormt. Deze zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig over de hele bodem wordt verspreid. Hierdoor heb je altijd een mooi egaal bakresultaat.

Deze koekenpan is er ook in andere maten -> bekijk hier

Belangrijkste kenmerken:
 • Zeer duurzame anti-aanbaklaag, vrij van PFOA
 • De rode warmte-indicator geeft aan wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt.
 • De rvs bodem zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte over de hele bodem voor egale bakresultaten.
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie.
 • 32cm
 • Kan gebruikt worden in de oven tot 175 graden

Beste koekenpan onder de €50,-

4. DeBuyer Mineral B Element Koekenpan 

Met meer dan 300 zeer positieve klanten beoordelingen, mag deze koekenpan van DeBuyer zeker niet ontbreken aan dit lijstje. Deze Mineral B Element koekenpan staat garant voor topkwaliteit. De koekenpan van 28 cm heeft een organische constructie die voor 99% uit zuiver ijzer bestaat. IJzer is een 100% natuurlijk mineraal materiaal.

De pan kan hoge temperaturen bereiken, waardoor hij uitermate geschikt is voor afdichten, aanbraden en grillen. De koekenpan is voorzien van een natuurlijke antiaanbakbescherming. Er is gegarandeerd geen coating toegepast. De pan wordt donkerder naarmate hij meer gebruikt wordt. Dit is bevorderlijk voor de prestaties en zal de functionaliteit van de natuurlijke antiaanbakeigenschappen stimuleren.

Verder is het is een ecologisch recyclebaar product. Tijdens de productie zijn er geen chemicaliën toegevoegd. De koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie en de oven.

Belangrijkste kenmerken:
 • Robuuste koekenpan met een diameter van 28 cm
 • Gemaakt van 100% natuurlijk ijzer
 • Afwerking op basis van organische bijenwas
 • Milieuvriendelijk, recyclebaar en zonder chemicaliën geproduceerd
 • 28cm
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief. inductie en oven

Beste koekenpan onder de €40,-

5. Westinghouse Koekenpan Inductie

De laatste koekenpan in deze top 5 is de Marmer zwarte koekenpan van Westinghouse. De uiterst sterke anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat je stukje vlees, vis of gebakken groentjes niet vastplakken, zelfs met weinig vetstof. De pan is gemaakt uit aluminium wat zorgt voor een snelle opwarming en gelijkmatige warmteverdeling.

Door de innovatieve anti-aanbaklaag heb je minder olie of vet nodig dan bij traditionele pannen. De anti-aanbaklaag is van uiterst hoge kwaliteit en 100% gegarandeerd vrij van PFOA of andere schadelijke stoffen. Zelfs bij hoge baktemperaturen komen er geen schadelijke dampen vrij en kan je gegarandeerd veilig en gezond koken.

De Westinghouse pannen zijn heel eenvoudig te reinigen en gemakkelijk afwasbaar. Door de duurzame anti-aanbaklaag blijven er na het koken geen aanbakresten achter in de pan, wat het extra gemakkelijk maak om deze schoon te maken met een een sopje of doekje.Bovendien zijn de Westinghouse pannen vaatwasser-bestendig.

Deze koekenpan is 28cm, maar dezelfde pan is er ook in andere maten -> bekijk hier.

Belangrijkste kenmerken:
 • Duurzame anti-aanbaklaag
 • Cool-touch ergonomische handgreep
 • 100% vrij van PFOA en andere schadelijke stoffen
 • Eenvoudig te reinigen & geschikt voor vaatwasser
 • 28cm
 • Geschikt voor alle warmte bronnen, ook inductie en oven tot 160 graden

Hoe kies je de beste koekenpan voor jou?

– Grootte

Denk eerst na over de grootte. Hoe groot moet je koekenpan zijn? Als je alleenstaand bent of met z’n tweeën woont, is een kleine koekenpan van 20 tot 24cm misschien al genoeg. Het ligt natuurlijk ook aan de soort gerechten die je wilt maken. Een kleine koekenpan is geweldig om bijvoorbeeld twee eieren in te bakken, maar voor grote gerechten heb je vaak wel een maatje groter nodig. 

Als je grote gezinnen hebt van min 4 personen, wordt het sowieso aangeraden om voor een grote koekenpan te gaan van minimaal 28cm. Je kunt ook verschillende koekenpannen aanschaffen voor verschillende gerechten en gelegenheden. Voor veel gerechten heb je bijvoorbeeld ook twee koekenpannen nodig, één voor het vlees en één voor de groenten.

– Materiaal

Materiaal is het het volgende waar je op moet letten bij het kopen van de beste koekenpan, omdat het zowel de prijs als de prestaties beïnvloedt. Hoewel er enkele pannen zijn gemaakt van klei of kookplaatveilige keramische materialen, zijn dat meestal speciale items in plaats van alledaags kookgerei. Het meeste pannen zijn gemaakt van een soort metaal, waarbij roestvrij staal, aluminium en koper de meest voorkomende zijn. Hoewel sommige pannen volledig van één type metaal zijn gemaakt, is het niet ongebruikelijk om pannen te vinden dat van twee of meer materialen is gemaakt.

Het type materiaal waarvan de koekenpan is gemaakt, bepaalt de manier waarop het wordt onderhouden. Zo kun je sommige materialen bijvoorbeeld in de vaatwasser gooien, terwijl andere met de hand moeten worden gewassen. Als het gaat om de prestaties van de pan, reageren verschillende metalen verschillend bij verhitting. Van koper, dat super snel reageert, tot gietijzer dat de warmte extreem goed vasthoudt, elk metaal heeft zijn eigen speciale verwarmingseigenschappen.

Responsieve metalen winnen en verliezen snel warmte als je de temperatuur aanpast. Dat reactievermogen is wenselijk bij het koken van voedsel dat snel te gaar kan worden, zoals pannenkoeken. Het is ook handig voor het maken van jam of snoep wanneer het belangrijk is om het kookproces bij een bepaalde temperatuur te stoppen. Gietijzer houdt de warmte goed vast waardoor deze lang warm blijft, ook nadat de kachel uit staat, en ook nog eens gelijkmatig verwarmt waardoor je geen hete plekken boven de branders krijgt. Roestvast staal en aluminium vallen qua warmtebehoud en reactievermogen tussen koper en gietijzer in.

– Coatings

Een anti-aanbaklaag aan de binnenkant voorkomt dat je eieren of je pannenkoeken blijven plakken en maakt het schoonmaken gemakkelijker. Voor een koekenpan is het belangrijk dat de pan van een goede anti-aanbaklaag voorzien is. Sommige pannen hebben ook een buitencoating, wat vaak meer decoratief is dan functioneel. Het ziet er vaak mooier uit en is beter bestand tegen vlekken en corrosie.

– Handgrepen

Hoe een koekenpan in je hand ligt, is belangrijk: je wilt je comfortabel voelen en controle hebben tijdens het koken. Zoek naar koele handgrepen die fijn in de hand liggen en een goede grip hebben.

– Schoonmaken

Het schoonmaken na het koken is altijd de minst leuke taak. Helaas hoort dit er wel bij. Sommige koekenpannen zijn vaatwasserbestendig en andere niet. Vaatwasmachinebestendig kookgerei bespaart je tijd en energie – je kunt het gewoon in de vaatwasser doen in plaats van dat je het zelf af moet wassen.  Houd er rekening mee dat hard geanodiseerd metaal bestand is tegen meerdere wasbeurten, terwijl andere coatings sneller kunnen vervagen bij herhaaldelijk wassen.

– Budget

Als laatste is natuurlijk je budget een belangrijk factor bij het zoeken naar de beste koekenpan voor jou. Iedereen heeft een ander budget. Gelukkig zijn koekenpannen er in veel verschillende prijsklasse. Zelfs in de lagere prijsklasse, zijn er nog steeds wat kwaliteitsproducten. Wij zijn opzoek gegaan naar de beste koekenpannen in verschillende prijsklasse, zodat er altijd de perfecte pan voor jou bij zit.

– Klanten beoordelingen

Om de beste koekenpan voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel koekenpannen met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle opties ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *