beste weegschaal 2021

Beste keukenweegschaal 2023: Top 5

Ben je opzoek naar de beste keukenweegschaal? Dan zijn we hier om je te helpen!

Vaak voegen we op gevoel  ingrediënten en kruiden toe aan onze eigen recepten terwijl we koken. We weten en zien wanneer iets er goed uitziet en hoe het ongeveer zal smaken. Als het echter gaat om het volgen van nieuwe recepten, is een goede keukenweegschaal een must voor elke kok. De beste keukenweegschaal geeft je gerechten een boost en balanceert de smaakcombinaties perfect, zodat elk nieuw culinair experiment verloopt zoals het hoort.

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de beste keukenweegschaal? Er zijn zoveel modellen op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste keukenweegschaal, van de hoogste kwaliteit en gemakkelijk in gebruik. Hier zijn 5 toppers uitgekomen die we in dit artikel op een rijtje hebben gezet met een korte omschrijving.

Lees gauw verder om de beste keukenweegschaal voor jou te ontdekken!

Beste keukenweegschaal 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste keukenweegschaal van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, het gebruikersgemak en de klanten beoordelingen.

Bekijk de afbeeldingen, lees de omschrijvingen, neem de beoordelingen door en kies de beste keukenweegschaal voor jou uit!

1. KitchenBrothers Digitale Precisie Keuken Weegschaal

Deze digitale keukenweegschaal van KitchenBrothers is een must have voor alle kookliefhebbers. Je kunt nauwkeurig de juist hoeveelheden afwegen, of het nu gaat om gram, ml, oz of lb (perfect voor buitenlandse recepten, als je moeite hebt met vertalen). Je kunt alles tussen de 1en 6000 gram zeer accuraat afwegen. De keukenweegschaal beschikt over een makkelijk af te lezen LCD-scherm. Na 2 minuten schakelt de weegschaal zichzelf uit om batterijen te besparen.

De weegschaal wordt geleverd inclusief batterijen. Verder beschikt de keukenweegschaal over de tarrafunctie. Dit houdt in dat je geen rekening meer hoeft te houden met het gewicht van het bakje dat je gebruikt. Wanneer je het bakje op de weegschaal zet kun je het gewicht resetten naar 0 gram.

2. Beepower Digitale keukenweegschaal 

Deze keukenweegschaal van Beepower is van uitstekende kwaliteit. De weegschaal is uitgerust met uiterst precieze sensoren met een nauwkeurigheid van 1 gram. Het is mogelijk om te wegen tot een gewicht van 5kg.

Het bijzondere aan deze weegschaal is de batterijvrije technologie. In tegenstelling tot traditionele keukenweegschalen maakt deze weegschaal heb je bij deze weegschaal geen batterijen nodig, zodat je altijd en overal  kunt koken. Met een simpele draai aan de knop zet je kinetische energie om in elektrische energie. Je hoeft je dus zich geen zorgen te maken over de aanschaf van batterijen en het recyclen of zorgen te maken over batterijcorrosie. Je hoeft zich ook geen zorgen te maken over hoe lang de batterijen mee zullen gaan.

Het oppervlak is van gehard glas. Dit is eenvoudig schoon te maken en te reinigen. Ook is het vlek- en geurbestendig voor eenvoudig onderhoud. Met de tarrafunctie zet je het huidig gewicht terug naar nul, zodat je meerdere ingrediënten in één kom kunt wegen. Verder heeft het een gemakkelijke eenheidconversie tussen gram, ons, pond en milliliter voor volumemeting.

3. REVALL Digitale Precisie Keukenweegschaal

REVALL Digitale Precisie Keukenweegschaal

Een andere kwalitatieve en fijne weegschaal die zonder twijfel thuis hoort in de ‘Beste keukenweegschaal top 5’ is REVALL Digitale Precisie Keukenweegschaal. Je kunt eenvoudig 0,5 gram tot 3 kilogram wegen. Met 0,1 gram nauwkeurigheid kun je je ingrediënten, medicijnen of wat dan ook afwegen. De gewichtseenheid is instelbaar op: gram, pond en ons. Daarnaast is de weegschaal voorzien van een handige tare weegfunctie. Waardoor je het gewicht kan resetten naar 0 , als er een schaal of kom geplaatst word op het weegplatform.

De weegschaal heeft een helder LED scherm, wat ook ideaal is voor slechtzienden. De weegschaal beschikt ook over een timer. Dit kan handig zijn voor tijdens het koken. Met een druk op de knop gaat de timer aan/uit en telt op tot 20 minuten.


Het compacte en stijlvolle design brengt vele voordelen met zich mee. Het is zeer gemakkelijk in gebruik en handig op te bergen of mee te nemen. De weegschaal is verder voorzien van een anti-slip bodem en het weegplatform is makkelijk schoon te maken na gebruik. Het werkt op batterijen en zelfs met USB-kabel. Deze worden beide meegeleverd.

4. Inventum WS305 Digitale Keukenweegschaal 

Inventum WS305 - Digitale Keukenweegschaal

Deze zeer populaire en veelverkochte keukenweegschaal van Inventum, mag ook niet ontbreken in dit rijtje. De keukenweegschaal heeft een weegvermogen van maximaal 5 kilo, een schaalverdeling per gram en een handige doorweegfunctie (tarra functie). 

Met de tiptoetsen kun je de maateenheid eenvoudig wijzigen. Het gewicht wordt digitaal weergegeven. De keukenweegschaal schakelt na ongeveer 2 minuten automatisch uit, om batterijen te besparen. Dit is ideaal als je vergeet het apparaat zelf uit te zetten.

5. Tristar KW-2430 Keukenweegschaal

Tristar KW-2430 Keukenweegschaal

Last but not least: De keukenweegschaal van Tristar. Met deze weegschaal, weeg je ingrediënten tot op de gram nauwkeurig af. Deze weegschaal heeft een handige kunststof schaal, maar dankzij de handige Tare functie kan je elke schaal gebruiken en makkelijk extra ingrediënten toevoegen. Je kunt het gewicht gemakkelijk aflezen op het handige digitale LCD Display.

De weegschaal kan omgeschakeld worden van grammen naar ponden waardoor je ook makkelijk Engelse recepten kan maken, zonder om te hoeven rekenen. De maximum weeg capaciteit is 2 kilo.

Deze keukenweegschaal werkt op 4 AA-batterijen. Let op, deze worden niet meegeleverd.

Hoe kies je de beste keukenweegschaal uit?

In je zoektocht naar de beste keukenweegschaal zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste dingen om naar te kijken in een keukenweegschaal:

– Nauwkeurigheid

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van elke keukenweegschaal is de nauwkeurigheid. Het is natuurlijk belangrijk dat je keukenweegschaal verschillende afmetingen en materialen met hoge precisie, nauwkeurigheid en consistentie kan wegen. Als het geen nauwkeurige metingen leest, doet het zijn primaire taak niet. Hoewel een milligram verschil misschien geen grote impact heeft bij het meten van meel of koffiedik, als de weegschaal zelfs maar een gram afwijkt, kan dit van invloed zijn op wat je ook maakt. Bij alle weegschalen in de ‘Beste weegschaal top 5’ zit het goed met de nauwkeurigheid.

Om de nauwkeurigheid van je weegschaal te behouden, moet je ervoor zorgen dat u geen items op de weegschaal plaatst die zwaarder zijn dan wat deze kan meten, en vervang altijd de batterij als je merkt dat de metingen inconsistent beginnen te worden. Sommige weegschalen worden geleverd met garantie van één tot vijf jaar, wat geweldig is als je merkt dat je weegschaal onnauwkeurige metingen begint weer te geven. Houd er wel rekening mee dat veel garanties je niet dekken als de oorzaak van de kapotte weegschaal te wijten is aan overbelasting met een extreem zwaar item.

– Weegcapaciteit

Verschillende weegschalen hebben verschillende capaciteiten. zo kan nummer 1 in de ‘Beste weegschaal top 5’ tot wel 6 kilogram wegen, terwijl nummer 5 maar tot 2 kilogram kan wegen. Kijk dit goed na voor elke weegschaal, de weegcapaciteit staat in elke omschrijving beschreven.

– Maateenheden

Niet alle weegschalen hebben dezelfde leesmogelijkheden, dus zoek naar een weegschaal die zowel in Nederlandse als Engelse eenheden kan meten. Dit is ideaal als je ook Engelse recepten wilt uitproberen. Bovendien is het nauwkeuriger wanneer een schaal in decimalen versus breuken leest, omdat decimale getallen specifieker zijn. Het is ook vermeldenswaard dat sommige schalen een zwaarder gewicht vertalen naar bijvoorbeeld “2 pond, 4 ounces” versus “36 ounces”. In dezelfde geest van maateenheden, moet je ook rekening houden met het gewichtsbereik dat een weegschaal kan lezen. De meeste weegschalen wegen gewoonlijk in stappen van 1 gram of 0,05 ounces. Alles met grotere stappen dan dit kan resulteren in onnauwkeurige metingen.

– Gebruiksgemak

Een goede weegschaal hoort een intuïtief ontwerp te hebben waarbij niet voor elke kleine functie een handleiding nodig is. Gebruiksgemak is een belangrijke factor bij het uitkiezen van de beste keukenweegschaal. We hebben hier goed op gelet bij het samenstellen van deze top 5. Hierbij is gekeken naar functies, zoals een duidelijk display, gemakkelijke navigatie, gevoelige knoppen en anti slip voetjes.

– Opberggemak

Je keuken opgeruimd houden is belangrijk als je hem regelmatig gebruikt. We hebben geen weegschalen in deze top 5 opgenomen die te zwaar of onnodig omvangrijk waren. Compacte en kleinere modellen hebben voor de meeste mensen de voorkeur. Denk na over je opbergruimte en kijk welke weegschaal hier het beste bij past. Als je weinig plek hebt is een slanke weegschaal ideaal. Deze kan je zo in een kast of zelfs lade opbergen.

– Prijs

Zoals alles wat je voor je keuken gaat kopen, varieert de prijs enorm. Over het algemeen zijn keukenweegschalen echter niet zeer prijzig in aanschaf. Zo is de meest prijzige weegschaal in deze top 5 rond de €30,- en de meest voordelige rond de €10,-.

– Klanten beoordelingen

Om de beste keukenweegschaal voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). 

Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel keukenweegschalen met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle keukenweegschalen ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste keukenweegschaal

Onderhoud keukenweegschaal

Een keukenweegschaal is niet moeilijk te onderhouden, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten. De belangrijkste is dat je op je keukenweegschaal nooit meer gewicht mag leggen dan zijn maximale gewichtscapaciteit. Dit kan er namelijk toe leiden dat de kalibratie niet goed werkt en dat de weegschaal zelf kan breken.

Verder is het slim om een stuk perkamentpapier of plastic folie over je weegschaal te leggen, voordat je rommelige of natte items op de weegschaal legt. Dit maakt het opruimen een stuk makkelijker. Je kunt ook een bakje erop leggen. Met de terra functie, waar alle goede keukenweegschalen over beschikken, kun je vervolgens de stand weer op 0 zetten.

Als de weegschaal uit staat, berg hem dan voorzichtig op. Zorg dat er geen zware voorwerpen op de weegschaal staan, want dit kan de weegschaal kapot maken of minder nauwkeurig maken.

Hoewel sommige weegschalen herkalibratiemogelijkheden hebben, zijn deze vaak niet helemaal nauwkeurig, dus vertrouw er niet op. Als je denkt dat je weegschaal je mogelijk onnauwkeurige metingen geeft, is het waarschijnlijk tijd om de batterijen te vervangen.

Als laatste tip is het belangrijk om  je weegschaal altijd op een stevige, vlakke ondergrond te plaatsen, voor de meest nauwkeurige metingen. Wanneer de weegschaal is uitgeschakeld, veeg je de knoppen en het platform af met een nat papiertje of doekje om eventuele resterende voedseldeeltjes of vet op te ruimen. Plaats een weegschaal nooit direct onder stromend water om schoon te maken.

Veelgestelde vragen over keukenweegschalen

– Hoe gebruik je een keukenweegschaal?

Het gebruik van een keukenweegschaal is uiterst eenvoudig. Plaats om te beginnen een schaal, bord of bakje op de weegschaal om je item te meten. Tarreer vervolgens de weegschaal zodat deze een gewichtsmeting van nul registreert. Selecteer de maateenheid die je wilt gebruiken (bijv. gram of ounce) en voeg je item toe aan de kom of het bord totdat je de gewenste maat hebt bereikt. Ze zijn uiterst nuttig bij het bakken vanwege hun vermogen om ingrediënten nauwkeurig af te meten.

– Waar wordt een keukenweegschaal voor gebruikt?

Keukenweegschalen worden gebruikt om de precisie en nauwkeurigheid van gemeten items te verbeteren. Van het meten van bloem tot suiker tot boter, deze weegschalen zijn buitengewoon bedreven in nauwkeurige metingen. Naast voor ingrediënten kun je ze ook gebruiken om medicijnen af te wegen of andere kleine voorwerpen. Ze kunnen je helpen het gewicht van een bepaald object gemakkelijk te bepalen, maar zorg er wel voor dat je niet aankomt met een gewicht dat over de maximale gewichtcapaciteit van je weegschaal gaat, dit kan het apparaat namelijk beschadigen.

– Hoe kalibreer je een keukenweegschaal?

Je moet je keukenweegschaal regelmatig kalibreren om ervoor te zorgen dat je nauwkeurige metingen blijft krijgen. Kalibreer altijd op een vlakke, horizontale ondergrond. Elke weegschaal is anders, dus raadpleeg altijd de gebruikershandleiding die bij je weegschaal wordt geleverd. Gebruik kalibratiegewichten of een ander item met een bekend exact gewicht om te bepalen of je weegschaal de gewichten correct afleest. Je gebruikershandleiding zal je vertellen hoe je de weegschaal moet aanpassen als de metingen niet goed zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *