beste keukenmachine

Beste keukenmachine 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste keukenmachine? Dan zijn we hier om je te helpen!

Voor thuisbakkers en professionals is het hebben van de beste keukenmachine essentieel. Je kunt er taart, luchtige slagroom en nog veel meer mee maken. Het apparaat is aanpasbaar genoeg om alles op te kloppen, van luchtige cake tot stevig brooddeeg, en het vermindert de tijd en moeite van het mengen met de hand. Je kunt zelf wat anders gaan doen, terwijl de machine het werkt voor je doet.

Bovendien bevatten veel keukenmachine meegeleverde, of optioneel bij te kopen, accessoires om andere keukenprojecten aan te pakken, zoals verse pasta, zelfgemaakt ijs en vers geperst sap.

Net als andere krachtige keukenapparatuur zijn elektrische keukenmachines echter een investering. Kwaliteitsmachines worden verkocht voor honderden euros, en high-end merken komen zelfs boven de €500,- uit. Bovendien zijn er talloze opties om uit te kiezen, variërend van budgetvriendelijke basics tot veelzijdige modellen met stijlvolle tinten en ontwerpen. Dus als je opzoek bent naar de beste keukenmachine voor jou, kan dit best een uitdaging zijn.

We hebben je geholpen door op zoek te gaan naar de beste keukenmachine. Hier zijn 5 toppers uitgekomen welke we in dit artikel op een rijtje hebben gezet, met aflopende prijs, zodat er voor ieders budget een kwaliteit machine tussen zit.

Lees gauw verder om de beste keukenmachine voor jou te ontdekken!

Beste keukenmachine 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste keukenmachine van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar de kwaliteit, het gebruikersgemak, de klanten beoordelingen en verschillende budgetten. Zo vind je naast 2 high end keukenmachines nog 3 geweldige keukenmachines onder de €300,-, €200,- en €100,-. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de korte omschrijvingen, neem eventueel de klanten beoordelingen door en kies op basis daarvan de beste keukenmachine voor jou uit!

1. KitchenAid Artisan KSM175PSECA 

KitchenAid Artisan KSM175PSECA

KitchenAid is een van meest hoogwaardige merken als we het hebben over keuken apparatuur. Deze keukenmachine is daar geen uitzondering op. De keukenmachine van 300W is duurzaam, elegant en eenvoudig in het gebruik. Het originele planetaire kneedsysteem, waarbij de menghaak in de ene richting om zijn as draait terwijl hij in de andere richting klopt en beweegt, duwt de ingrediënten voortdurend naar het midden van de kom. De motor met directe aandrijving in de kop zorgt ervoor dat het vermogen rechtstreeks naar de hulpstukken en accessoires wordt overgebracht.

Deze keukenmachine wordt standaard geleverd met:

 • Draadgarde
 • Kneedhaak
 • Schenkschild
 • Platte menghaak
 • Menghaak met flexibele rand
 • Mengkom van 4,8L
 • Mengkom van 3
Deze keukenmachine is te bestellen in ontzettend veel verschillende kleuren. Hierdoor vind je er altijd een die past bij jouw interieur en smaak.

Voordelen:

 • Veelzijdig, met veel meegeleverde accesoires
 • 10 snelheden
 • Bijna alle onderdelen zijn vaatwasserbestendig
 • In veel kleuren te bestellen

Nadelen:

 • De draadgarde is niet vaatwasserbestendig

2. Kenwood Chef Elite KVC5320S

Kenwood Chef Elite KVC5320S

De Kenwood Chef Elite keukenmachine is een krachtige machine met een indirecte aandrijving en een vermogen van 1.200 watt. De keukenmachine wordt geleverd met verschillende accessoires, om aan al je kook en bak wensen te voldoen. De sterke en duurzame keukenmachine heeft een volledig metalen behuizing, elektronische snelheidsregeling met halo verlichting, een gemakkelijk liftmechanisme en roestvrijstalen onderdelen.

Deze keukenmachine wordt geleverd met verschillende soorten kloppers (waaronder de K-klopper, ballongarde en spiraalvormige deeghaak) en een glazen blender met een inhoud van 1,6 liter.  Verder kun je nog optionele accessoires bijkopen voor deze keukenmachine.

Voordelen:

 • Verschillende meegeleverde soorten kloppers
 • Inclusief ThermoResist glazen blender
 • 8 snelheden
 • 4.6 liter mengkom

Nadelen:

 • Geen ingebouwde weegschaal

Beste keukenmachine onder €300,-

3. Kenwood kMix KMX750CR

Kenwood kMix KMX750CR

Deze keukenmachine is ook van het hoogwaardige merk Kenwood. Dit is ook een indirect aangedreven machine, maar dan met een iets lager wattage, namelijk 1000. Deze keukenmachine is nog steeds erg krachtig en je kunt er zo goed als alles in mixen, mengen etc. De keukenmachine is echter niet geschikt voor zwaar deeg zoals brood of pizzadeeg. Als je dit wel graag wilt klaarmaken in je keukenmachine kun je beter voor een van de bovenste twee apparaten gaan. Deze zijn het meest krachtig in deze top 5.

Deze Kenwood keukenmachine heeft een stijlvol design en is een pronkstuk in elke keuken. Er zijn verschillende accessoires meegeleverd, zoals een k-klopper, ballongarde en deeghaak.De totale inhoud van de mengkom is 5 liter, waardoor de maximale gebruikerscapaciteit van de mengkom gemiddeld 2 liter is. Verder heeft de machine zes snelheden.

Deze keukenmachine is in verschillende kleuren te bestellen.

Voordelen:

 • Grote roestvrij stalen mengkom van 5 liter
 • Inclusief handige accessoires als K-klopper, deeghaak en ballongarde
 • 6 snelheden
 • Stijlvol design van Kenwood

Nadelen:

 • Minder geschikt voor zwaar deeg als brood of pizza
 • Niet vaatwasser geschikte onderdelen

Beste keukenmachine onder €200,-

4. Bosch MUM52120 Keukenmachine 

bosch keukenmachine

Deze keukenmachine van Bosch staat voor kwaliteit en gebruikersgemak. De kom heeft een inhoud van 3,9 liter, wat ietsje kleiner is dan de andere mengkommen in deze top 5.

De machine wordt geleverd met veel extra accessoires zoals een blender en een molen om groente te snijden en raspen. Het vermogen van 700 watt is minder dan van andere modellen, maar nog steeds genoeg voor lastigere taken zoals het kneden van (zacht) deeg.

De machine heeft een ‘EasyArmLift’ wat een van de grootste voordelen van Bosch keukenmachines is. Dit staat voor gemakkelijk en moeiteloos verplaatsen van de 3-zone multifunctionele arm, simpelweg met een druk op de knop.

Door de 3D PlanetaryMixing-functie kun je alle ingrediënten snel en perfect mengen. Dit komt door het verbeterde planetaire mengsysteem, waarbij een unieke roterende beweging wordt gemaakt in drie dimensies tegelijk. Dit voorkomt dat een deel van de kom wordt overgeslagen, zodat alles wordt meegemixt.

Het foodprocessor (of multimolen) accessoire wordt bovenop de keukenmachine gezet en zorgt dat je snel en moeiteloos kaas kunt raspen, of groenten kunt snijden. Je plaatst simpelweg één van de drie schijven in de molen, doet de groenten er in en laat het gesneden in de mengkom vallen.

Deze keukenmachine wordt geleverd met:

 • Kloppers/garde
 • Kneedhaak
 • Blender 1.25L
 • Snij-en raspschijven
 • Transparant anti-spatdeksel met vulschacht
 • Opbergtas

Voordelen:

 • Uitgebreid aantal accessoires
 • 4 snelheden
 • Vaatwasserbestendige onderdelen
 • EasyArmLift

Nadelen:

 • Minder geschikt voor zwaar (brood)deeg

Beste keukenmachine onder €100,-

5. MOA Keukenmachine 

Last but not least: de MOA keukenmachine. Dit is, zoals je kunt zien, de goedkoopste keukenmachine die we in deze lijst hebben opgenomen. Met 1000 Watt is deze krachtige keukenmachine nog steeds van uitstekende kwaliteit. Ook heeft de machine een stijlvol design met strakke rvs details.

Bij de keukenmachine worden ook een garde, een deeghaak en een mixer geleverd die je eenvoudig kunt wisselen. De bijgeleverde handleiding maakt je wegwijs hoe je de keukenmixer moet gebruiken voor jarenlang mengplezier in de keuken. De onderdelen zijn vaatwasserbestendig, wat het extra makkelijk maakt om dit apparaat na gebruik schoon te maken.

De kom van de keukenmachine is gemaakt van rvs en heeft een transparante kunststof deksel. Door de grote opening van de kom kun je makkelijk ingrediënten in de mixerkom toevoegen tijdens de bereiding. De kom is afneembaar, zodat je goed het beslag of het deeg uit de kom kunt scheppen als het klaar is. De vaatwasserbestendige beslagkom heeft een volume van 5 liter, waar een inhoud van gemiddeld 1,5 kg bloem past en er genoeg ruimte overblijft om te kunnen mengen.

Deze keukenmachine is te bestellen in het zwart en in het rood.

Voordelen:

 • 6 snelheden
 • beschikt over een ruime kom van 5 liter inhoud
 • Verschillende accessoires die gemakkelijk te verwisselen zijn

Nadelen:

 • Minder geschikt voor zwaar (brood)deeg

Hoe je de beste keukenmachine voor jou uitkiest

In je zoektocht naar de beste keukenmachine, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste zaken om naar te kijken:

– Kracht

Een keukenmachine moet natuurlijk krachtig zijn, met een reeks lage en hoge snelheden om een ​​verscheidenheid aan recepten en bakbehoeften aan te kunnen. Door op lage snelheid te beginnen, wordt voorkomen dat de inhoud uit de kom spat en is dit beter voor het hanteren van kwetsbaar beslag; hoge snelheden zullen room en eiwit snel kloppen, en roomboter en suiker tot een luchtige consistentie.

Hoe krachtig een keukenmachine is, is soms lastig te bepalen van tevoren. Veel mensen kijken naar het aantal wattage, en denken dat een hoog wattage beter is, maar dit is bij keukenmachines niet altijd waar. Je kunt niet alleen kijken naar wattage, zonder te weten of het een directe of indirecte aandrijving heeft. Verderop in dit artikel leggen we je precies uit hoe dit zit.

Alle keukenmachines in deze top 5 zijn van uitstekende kwaliteit en zeer krachtig. Sommige modellen zijn echter niet krachtig genoeg om zwaar (brood) deeg mee te maken. Dit staat dan ook in de omschrijving of bij de voor- en nadelen vermeld. De eerste twee keukenmachines in deze top 5 zijn zonder twijfel de meest krachtige.

– Gebruikersvriendelijkheid

Het is belangrijk om te kijken naar het gebruikersgemak van een keukenmachine. Je wilt natuurlijk dat deze eenvoudig te bedienen is. Kijk dus naar hoe gebruiksvriendelijk de bedieningselementen zijn, hoe makkelijk de verschillende onderdelen te bevestigen zijn en hoe makkelijk is om de onderdelen schoon te maken.

In de omschrijvingen kun je zien dat sommige machines bijvoorbeeld onderdelen hebben die vaatwasserbestendig zijn en andere niet. Als dit een belangrijke factor voor je is, kijk dan hoe dit bij jouw favoriete keukenmachine zit.

– Belangrijkste kenmerken

Capaciteit van de kom:

Bekijk hoe groot de kom is en hoeveel liter inhoud deze heeft. Sommige kunnen aan de lage kant zijn, ongeveer 3,3 liter, maar het gemiddelde ligt tussen de 4-5 liter. Grotere kommen van meer dan zes liter bestaan ook en zijn ideaal voor batchbakkers. Kommen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal (goedkopere modellen kunnen een plastic basis hebben). Bijna alle keukenmachines in deze top 5 hebben kommen gemaakt van roestvrijstaal en hebben een inhoud tussen de 4 en 5 liter. Enkel nummer 4 van Bosch is ietsje kleiner met een inhoud van 3,9 liter.

Accessoires:

De meeste mixers worden standaard geleverd drie accessoires. Een ballongarde voor slagroom, eieren en lichte mengsels, een deeghaak voor het kneden van brood en een klopper voor beslag, koekjesdeeg en algemeen mengen. Dit kan ook een flexi- of schraperklopper zijn – een hulpmiddel met een siliconen rand die helpt bij het schrapen van de kom terwijl deze zich mengt. Sommige keukenmachines komen met nog meer accessoires, zoals de keukenmachine van Bosch (nummer 4). Deze wordt ook geleverd met snij en rasp schijven en een blender.

Snelheid:

De meeste keukenmixers maken gebruik van planetaire mengacties. Dit betekent dat het gereedschap draait terwijl de arm rond de kom beweegt. Deze actie zou moeten betekenen dat het mengsel naar het midden van de kom wordt verplaatst in plaats van naar de zijkanten te worden geslingerd. Elke mixer heeft een reeks snelheden, bestuurd door een schuifregelaar of een draaiknop. Hierdoor bouw je geleidelijk op naar de door jou gewenste snelheid. De ene keukenmachine heeft meer snelheden dan de anderen. In de voordelen zijn het aantal snelheden van elk apparaat vermeld.

– Ontwerp

Het ontwerp is voor velen ook een belangrijke factor. Een keukenmachine is nou eenmaal een groot apparaat, die in de meeste keukens altijd in het zicht staat. Kies daarom voor een model die jij mooi vindt en die eventueel past bij je interieur. Veel keukenmachines zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat er altijd een kleur bij zit die bij jou en je keuken past.

– Klanten beoordelingen

Om de beste keukenmachine voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). 

Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel keukenmachines met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle apparaten ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

– Budget

Als laatste factor is budget natuurlijk ook een belangrijke. Keukenmachines zijn er in verschillende prijsklasse. Voor high-end merken, zoals KitchenAid, betaal je meer dan voor budgetvriendelijke merken, zoals MOA. Voor duurdere modellen krijg je natuurlijk wel wat meer, of dit nu meer kracht, meer opties, meer accessoires of wat dan ook. 

Als je echter maar af en toe een keer een cake bakt is een goedkoper model vaak ook al genoeg. Kijk naar je budget, overweeg hoe vaak je de keukenmachine gaat gebruiken en bedenk wat je voorkeuren qua kenmerken zijn. Op basis hiervan zul je snel de beste keukenmachine voor jou vinden!

beste keukenmachine 2021

Hoeveel Watt is het beste voor een keukenmachine?

Het vermogen van een keukenmachine wordt aangeduid in wattage (watt). In de omschrijvingen hierboven zul je al zien dat verschillende keukenmachines verschillende vermogens hebben. Vaak wordt gedacht dat het vermogen gelijk is aan de kracht van de keukenmachine. Ofwel: hoe meer watt, hoe meer kracht. In veel gevallen is dat waar, maar dit geldt zeker niet voor alle keukenmachines.

De hoeveelheid watt geeft in principe aan hoeveel energie de motor nodig heeft om te kunnen draaien. Hoe minder vermogen een keukenmachine nodig heeft, hoe sneller de keukenmachine oververhit raakt. De meeste en de beste keukenmachines stoppen echter vanzelf wanneer het apparaat te warm wordt dus hier hoef je niet bang voor te zijn.

Indirecte of directe aandrijving

Om echt de kracht van een keukenmachine te bepalen moet je niet alleen kijken naar het aantal watt, maar vooral naar de aandrijving. Dit is de manier waarop het apparaat aan het werk wordt gezet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte aandrijving. Bij directe aandrijving laat een deel van de motor de machine draaien. Bij indirecte aandrijving zit er nog een onderdeel tussen. De motor drijft dan dus eerst een onderdeel aan en dat onderdeel drijft de machine aan. Een indirecte aandrijving, kost dus meer moeite dan een directe aandrijving.

Een indirecte aandrijving heeft dan ook minder wattage nodig dan een directe aandrijving. Als we kijken naar de top 5 hierboven zullen we dit verder toelichten. Nummer 1 in de ‘Beste keukenmachine top 5’, de KitchenAid Artisan KSM175PSECA, is 300 Watt, maar heeft wel een directe aandrijving. Dit betekent dat de keukenmachine minder vermogen nodig heeft om veel kracht te geven. 

Een KitchenAid keukenmixer heeft minder vermogen nodig om veel kracht te geven. Dit komt omdat de motor de opzetstukken direct aandrijft, zonder dat er kracht verloren gaat. Deze keukenmachine is zeer krachtig. Als je bijvoorbeeld brooddeeg wilt kneden dan zit je bij een KitchenAid van 300 watt vermogen al goed.

Als we nu kijken naar nummer 2 in de ‘Beste keukenmachine top 5’, de Kenwood Chef Elite KVC5320S, zie je dat deze keukemachine een vermogen heeft van 1200 Watt, maar deze machine heeft een indirecte aandrijving. De motor drijft de opzetstukken indirect aan, dus de keukenmixer vraagt om meer vermogen om veel kracht te leveren. Als je dus opzoek bent naar een Kenwood keukenmachine met veel kracht, moet je voor minimaal 1000 watt vermogen kiezen.

De een is niet beter dan de ander, ze werken gewoon wat anders. Laat je in ieder geval niet misleiden door alleen naar de wattage te kijken en de aandrijving over het hoofd te zien. Houdt altijd in gedachte dat om hetzelfde resultaat te bereiken, een directe aandrijving minder wattage nodig heeft dan een indirecte aandrijving.

Bij alle andere keukenmachines in deze top 5 hebben we rekening gehouden met deze factoren en enkel de krachtigste en beste keukenmachines uitgekozen. Je hoeft dit dus zelf niet meer uit te zoeken.

Veelgestelde vragen over keukenmachines

– Waarvoor kun je een keukenmachine gebruiken?

Een keukenmixer is gebouwd om bak- en mengprojecten aan te kunnen die anders moeilijk met de hand te doen zouden zijn. Dit omvat het opkloppen van een grote hoeveelheid vloeistof, het opkloppen van boter en suiker, het mengen van een glad deeg en het opnemen van ingrediënten die mogelijk moeilijk te hanteren zijn bij extreme temperaturen. De meeste keukenmixers zijn uitgerust voor kloppen, hakken en kneden en kunnen worden gebruikt voor zowel gebak- als hartige kookprojecten.

Veel keukenmixers die tegenwoordig op de markt zijn, zijn uitgerust met hulpstukken, waardoor ze nog veelzijdiger zijn. Naast het mixen, maken sommige merken keukenmachines hulpstukken die pasta rollen, producten raspen en snijden, sap maken en vlees malen. Natuurlijk zijn er extra hulpstukken tegen een meerprijs, maar het kan de moeite waard zijn als je een avontuurlijke kok bent.

Je kunt een standaard keukenmachine al voor ontzettend veel dingen gebruiken. Hier zullen we wat voorbeelden geven:

 • Pannenkoeken
 • Toetjes (cake, taart, etc)
 • Smoothie
 • Soep
 • Brood
 • En nog veel meer!

– Kan een foodprocessor een keukenmachine vervangen?

Niet echt, maar in sommige dingen wel. Veel voedsel en zelfs vloeistoffen kunnen in een foodprocessor worden gemengd, maar het mengen gebeurt met een mes dat de ingrediënten afbreekt terwijl ze samen worden gemengd. Een keukenmachine pureert de ingrediënten samen om ze te mengen terwijl de gluten, beluchting en de algehele structuur van de ingrediënten worden ontwikkeld. Een keukenmachine kan ook de integriteit van ingrediënten (zoals chocoladeschilfers) intact houden tijdens het mixen, waarbij een foodprocessor over het algemeen alles tot dezelfde consistentie zal mengen.

Foodprocessors kunnen ingrediënten snijden, raspen en hakken, terwijl een keukenmachine een speciaal hulpstuk nodig heeft om dezelfde taken uit te voeren. Hoewel sommige soorten deeg kunnen worden gemengd in een foodprocessor voor zwaar gebruik, kunnen de meeste soorten deeg nog steeds het beste worden gemengd in een keukenmachine. Als het grootste deel van je keukenbehoeften draait om het bereiden van fruit, groenten en sauzen, kun je het beste een foodprocessor overwegen. Als je meer behoefte hebt aan bakken en mixen, is een keukenmachine nodig.

Beide zijn ander soort apparaten en in een goed uitgerust keuken zouden ze beide moeten staan. Vooral als je veel thuis kookt en bakt is dit essentieel. Bekijk hier een lijst met de beste foodprocessors.

– Kun je zwaar deeg kneden in alle keukenmachines?

In deze top 5 hebben we enkel keukenmachines van zeer hoge kwaliteit opgenomen. De vraag of je zwaar deeg kunt kneden in een keukenmachine hangt echter ook weer af van de wattage en aandrijving. Eerder in dit artikel hebben we uitgebreid uitgelegd wat beide begrippen betekenen en hoe je de kracht van een keukenmachine kut bepalen.

Wanneer je af en toe zwaar deeg wilt kneden heeft een indirect aangedreven keukenmachine minimaal 800 watt nodig. Met een directe aandrijving is 300 watt genoeg. Wil je echter heel vaak zwaar deeg kneden dan is een minimaal vermogen van 1200 watt voor indirect aangedreven keukenmachines en 325 watt voor direct aangedreven keukenmachines beter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *