beste jodium supplement

Beste jodium supplement: Top 3!

Ben je opzoek naar het beste jodium supplement? Zoek dan niet verder! In dit artikel hebben we 3 van de beste jodium supplementen voor je gevonden. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over jodium en jodium supplementen.

Wat is jodium?

Jodium is een soort mineraal dat van nature voorkomt in de aarde en het oceaanwater. Veel zout water en plantaardig voedsel bevatten jodium, en dit mineraal is het meest verkrijgbaar in gejodeerd zout.

Het lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen te maken. Deze hormonen regelen het metabolisme van het lichaam en vele andere belangrijke functies. Het lichaam heeft ook schildklierhormonen nodig voor een goede bot- en hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap en de kindertijd. Het krijgen van voldoende jodium is belangrijk voor iedereen, en vooral voor baby’s en vrouwen die zwanger zijn.

Als je zoutloos eet of vegetariër of veganist bent kan het voorkomen dat je een tekort aan jodium hebt. Vooral dan is het enorm belangrijk om een jodium supplement te nemen.

Lees gauw verder om de beste jodium supplementen te ontdekken plus om erachter te komen wat alle gezondheidsvoordelen precies zijn.

Beste jodium supplement

Er is niet persé één beste jodium supplement. Er zijn ontzettend veel supplementen, sommige beter en effectiever dan anderen. Hier hebben we 3 van de beste jodium supplementen op een rijtje gezet.

Prijs: €23,32

De vloeibare jodium van Biotics levert 75 mcg jodium (als kaliumjodide) per druppel. Ons lichaam heeft jodium nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Daarnaast is jodium van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en ondersteunt het de energievoorziening. Dit krachtige supplement is vrij van Gluten, gist, lactose, soja, suiker, conserveringsmiddelen, synthetische geur- en kleur- en smaakstoffen. Neem 1 druppel per dag in water voor alle gezondheidsvoordelen.

Prijs: €15,95

Deze jodium van Vitals is afkomstig van biologisch knotswier dat van nature een rijke bron is van jodium. Het product is gestandaardiseerd om per capsule 150 mcg jodium te bevatten. Op het land is de hoeveelheid jodium in de bodem erg ongelijk verdeeld. De beste natuurlijke voedingsbronnen van jodium zijn daarom alle producten die uit de zee komen, zoals vis, schaal- en schelpdieren en zeewier.

Zeewier is van dit rijtje verreweg de meest duurzame bron vanwege het wijdverbreid voorkomen ervan en de hoge groeisnelheid. Het zeewier soort dat gebruikt wordt in dit supplement is knotswier (Ascophyllum nodosum). Het wordt door producent Seaweed & Co uit de schone zee rond de Hebriden (een groep eilanden voor de westkust van Schotland) biologisch en duurzaam gewonnen. Na de oogst wordt het knotswier verwerkt door middel van gepatenteerde productiemethodes die de oorspronkelijke voedingswaarde van het wier intact houden. Daarnaast wordt elke batch geanalyseerd op jodiumgehalte en zuiverheid om te waarborgen dat deze voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

Prijs: €34,95

Als je opzoek bent naar het beste jodium supplement, mogen deze jodium tabletten niet over het hoofd gezien worden. Iodoral is het originele zeer effectieve jodiumpreparaat. Iodoral is een gemakkelijk in te nemen tablet met 5 mg jodium en 7,5 mg jodide als kaliumzout.

Het supplement is vrij van tarwe en gluten, maïs, soja, gist, zuivelproducten, eieren, vis, schaaldieren en pinda’s. Veel gevoelige mensen die normaal reageren op voedingssupplementen kunnen Optimox-producten wel verdragen. Om maagirritatie te voorkomen, wordt het jodium / jodide-supplement opgenomen in een colloïdale silica-hulpstof en een dunne coating verwijdert de onaangename smaak die gepaard gaat met andere jodiumsupplementen.

Eén tablet Iodoral 12,5 mg levert een hoeveelheid totaal elementair jodium die vergelijkbaar is met de gemiddelde dagelijkse inname van dit essentiële element door Japanse jagers op het vasteland. Van Japanse vrouwen die in Japan wonen, is aangetoond dat ze dagelijks gemiddeld 13,8 mg totaal elementair jodium consumeren, en er is gesuggereerd dat dit een belangrijke factor is bij gezondheidsondersteuning.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen en toepassingen van jodium?

Jodium wordt beschouwd als een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het is ook heel belangrijk tijdens de zwangerschap, en blootstelling in de baarmoeder kan zelfs bepaalde gezondheidsproblemen op latere leeftijd helpen voorkomen.

Hier volgt een lijst met de belangrijkste toepassingen en gezondheidsvoordelen van jodium:

1. Bevordering van de gezondheid van de schildklier

Jodium speelt een cruciale rol in de gezondheid van de schildklier. Je schildklier, die zich aan de voorkant van je nek bevindt, helpt bij het reguleren van de hormoonproductie. Deze hormonen regelen je metabolisme, hartgezondheid en meer.

Om schildklierhormonen te maken, neemt je schildklier in kleine hoeveelheden jodium op. Zonder jodium kan de productie van schildklierhormoon afnemen. Een “lage” of traag werkende schildklier kan leiden tot een aandoening die hypothyreoïdie wordt genoemd.

Je kunt voldoende jodium uit je dieet halen door zuivelproducten, verrijkte voedingsmiddelen en zoutwatervissen te eten. Jodium is ook beschikbaar in plantaardig voedsel dat groeit in van nature jodiumrijke grond. Je kunt het mineraal ook krijgen door je eten op smaak te brengen met gejodeerd zout.

Hoewel jodium de algehele gezondheid van de schildklier bevordert, kan te veel jodium een ​​negatief effect hebben op de schildklier. Overdrijf dus niet met jodium en neem nooit meer van een supplement dan aanbevolen wordt door de fabrikant.

2. Risico verminderen voor sommige struma’s

Een struma is een vergrote schildklier. Je schildklier kan vergroot worden als gevolg van hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie is een overactieve schildklier. Niet-kankerachtige schildklierknobbeltjes (cysten) kunnen ook vergroting van de schildklier veroorzaken.

Soms ontwikkelt zich een struma als een directe reactie op jodiumtekort. Dit is de meest voorkomende oorzaak van struma wereldwijd, hoewel het niet zo vaak voorkomt in landen met toegang tot jodiumrijk voedsel.

Door jodium geïnduceerde struma’s kunnen worden teruggedraaid door jodiumrijke voedingsmiddelen of supplementen aan het dieet toe te voegen.

3. Beheering van overactieve schildklier thyroid

Uw arts kan een speciaal type jodium aanbevelen, radioactief jodium genaamd, om een ​​overactieve schildklier te behandelen. Dit medicijn wordt ook wel radioactief jodium genoemd en wordt via de mond ingenomen. Het wordt gebruikt om extra schildkliercellen te vernietigen om overmatige hoeveelheden schildklierhormoon te helpen verminderen.

Het risico van radioactief jodium is dat het te veel schildkliercellen kan vernietigen. Dit kan de hoeveelheid hormoonproductie verminderen, wat leidt tot hypothyreoïdie. Om deze reden wordt radioactief jodium meestal alleen aanbevolen nadat anti-schildkliermedicijnen hebben gefaald.

Radioactief jodium is echter niet hetzelfde als jodiumsupplementen. Je mag nooit jodiumsupplementen gebruiken voor hyperthyreoïdie.

4. Schildklierkanker behandelen

Radioactief jodium kan ook een mogelijke behandelingsoptie zijn voor schildklierkanker. Het werkt op vrijwel dezelfde manier als een behandeling met hyperthyreoïdie.

Wanneer u radioactief jodium oraal inneemt, vernietigt het medicijn schildkliercellen, inclusief kankercellen. Het kan worden gebruikt als een behandeling na een schildklieroperatie om ervoor te zorgen dat alle kankercellen uit het lichaam zijn verwijderd.

5. Neurologische ontwikkeling tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen meer jodium nodig. Dat komt omdat de inname van jodium tijdens de zwangerschap verband houdt met de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen. Een recensie ontdekte dat baby’s van wie de biologische moeder tijdens de zwangerschap een jodiumtekort had, meer kans hadden om op te groeien met een lager IQ en andere intellectuele achterstanden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium tijdens de zwangerschap is 220 mcg. Ter vergelijking: de aanbevolen hoeveelheid bij niet-zwangere volwassenen is 150 mcg per dag.

Je moet ook je jodiuminname blijven controleren als je borstvoeding geeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium tijdens het geven van borstvoeding is 290 mcg. Dat komt omdat het jodium dat je opneemt uit voeding en suppletie via de moedermelk wordt overgedragen aan je baby. Dit is een cruciale hersenontwikkelingsperiode, dus baby’s hebben 110 mcg per dag nodig totdat ze de leeftijd van 6 maanden hebben bereikt.

6. Verbetering van de cognitieve functie

Dezelfde neurologische voordelen van jodium tijdens de zwangerschap kunnen zich uitstrekken tot een gezonde hersenfunctie tijdens de kindertijd. Dit omvat ook een verminderd risico op een verstandelijke beperking.

De kans is zeer groot dat je kind alle benodigde jodium via zijn dieet binnenkrijgt, maar als je vragen hebt over zijn of haar jodiuminname, neem dan contact op met de kinderarts.

7. Geboortegewicht verbeteren

Net als bij de ontwikkeling van de hersenen wordt jodium tijdens de zwangerschap geassocieerd met een gezond geboortegewicht. Hoewel de inname van jodium van invloed kan zijn op het geboortegewicht en de algehele ontwikkeling van een baby, is het belangrijk om niet teveel te nemen. En tenzij je arts heeft vastgesteld dat je een jodiumtekort hebt, zal het nemen van supplementen waarschijnlijk geen invloed hebben op het gewicht van je baby bij de geboorte.

8. Behandelen van infecties

Jodium kan plaatselijk in vloeibare vorm worden gebruikt om infecties te helpen behandelen en voorkomen. Het werkt door bacteriën te doden in milde snij- en schaafwonden. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor informatie over de dosering en gebruik het niet langer dan 10 dagen, tenzij je arts je dat heeft voorgeschreven.

Zitten er bijwerkingen aan het nemen van jodium supplementen?

Wanneer je het jodium supplement gebruikt, zoals de fabrikant dit aanbeveelt, zullen er weinig tot geen bijwerkingen aan verbonden zitten. Als je teveel jodium inneemt, zal dit wel het geval zijn.

Mogelijke bijwerkingen van te veel jodium zijn:

  • misselijkheid of braken
  • diarree
  • branderig gevoel in de keel en mond
  • buikpijn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *