beste inductie kookplaat

Beste inductie kookplaat 2023: Top 10!

Welkom in de 21e eeuw, waar inductie kookplaten de show stelen! Steeds meer mensen willen van het gas af en zijn opzoek naar de beste inductie kookplaat. Voordelen van het koken op inductie kookplaten zijn onder meer snellere kooktijden, verhoogde energie-efficiëntie en veiligheidsvoorzieningen en een hoog niveau van controle dat niet kan worden geëvenaard door gas of standaard elektrisch.

Ferromagnetische potten en pannen, waaronder gietijzer, roestvrij staal en ander metalen kookgerei, worden verwarmd met behulp van een magnetische stroom die onder het oppervlak van de kookplaat wordt gegenereerd.

Inductiekookplaten bieden een aanzienlijk energiezuinigere optie. Ongeveer 90% van de gegenereerde warmte-energie gaat rechtstreeks naar je metalen kookgerei, waarmee je alles kan opwarmen. Maar het vinden van de beste inductiekookplaat kan een uitdaging zijn met zoveel verschillende bedrijven en opties om uit te kiezen.

Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste inductie kookplaat van 2023 en daar zijn 10 toppers uitgekomen. We hebben 7 inbouw inductie kookplaten uitgelicht en 3 vrijstaande opties.

Lees gauw verder om de beste inductie kookplaat voor jou te ontdekken!

Beste inductie kookplaat 2023: Top 10

We zijn opzoek gegaan naar de beste inductie kookplaat van 2023 en daar is een top 10 uit gekomen. We hebben 7 inbouw inductie kookplaten uitgelicht en 3 vrijstaande inductie kookplaten.

Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we gekeken naar de kwaliteit, prijzen en beoordelingen. We hebben rekening gehouden met verschillende consumenten, door opzoek te gaan naar de beste inductie kookplaat in elke prijsklasse. Op deze manier zit er altijd een inductie kookplaat van hoge kwaliteit bij die binnen jouw budget past.

We hebben de kookplaten op prijs gerangschikt van hoog naar laag, zodat je direct een idee hebt van binnen welke prijsklasse een bepaald model valt.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk de prijzen en beoordelingen en kies op basis daarvan de beste inductie kookplaat voor jou uit!

Beste inbouw inductie kookplaten, prijs van hoog naar laag:

Beste vrijstaande inductie kookplaten, prijs van hoog naar laag:

inductie kookplaat kopen

Beste inductie kookplaat – Inbouw:

1. Siemens EH875FVB1E

Siemens EH875FVB1E

Zoals we hierboven al hebben vermeld, hebben we deze lijst gerangschikt op prijs van hoog naar laag, dus we beginnen met de meest prijzige kookplaat in deze lijst. De Siemens EH875FVB1E is een prachtige en zeer luxe inbouw inductie kookplaat met een strak design.

Deze Siemens EH875FVB1E inductie kookplaat is 80 cm breed en biedt met maar liefst 5 kookzones ruimte voor veel en grote pannen. Deze kookplaat is dan ook geweldige voor grote gezinnen of echte kookliefhebbers. Alle kookzones hebben powerBoost als extra functie, waarmee de pan extra snel wordt verwarmd. Met deze functie worden de kookprestaties tot wel 50% versneld. Ideaal dus als je haast hebt.

Ook kan er per kookzone een timer worden ingesteld, zo hoef je dus zelf niet meer de tijd per pan in de gaten te houden. Wanneer de tijd is verstreken schakelt de kookzone automatisch uit. Dit maakt de hele kookervaring een stuk meer ontspannen. De kookplaat beschikt ook over een kookwekker die onafhankelijk van de kookzones gebruikt kan worden.

Bovendien is deze slimme kookplaat voorzien van een een kinderbeveiliging die je zeer eenvoudig kunt instellen. Met de kinderbeveiliging worden alle functies van de kookplaat geblokkeerd. De kinderbeveiliging wordt pas uitgeschakeld als de knop een paar seconden wordt ingedrukt.

De kookplaat is zwart en loopt aan de voorkant schuin af. De bediening van de kookplaat werkt met een touch slider. Hiermee kun je de temperatuur van de kookzones instellen door direct de juiste plaats op de schaalverdeling aan te tikken of naar de juiste temperatuur te schuiven.

De inductie kookzones:

 • Linksvoor: 1 x Ø 180 mm / 1.8 kW (met PowerBoost 3.1 kW)
 • Linksachter: 1 x Ø 145 mm / 1.4 kW (met PowerBoost 2.2 kW)
 • Midden: 1 x Ø 240 mm / 2.2 kW (met PowerBoost 3.7 kW)
 • Rechtsvoor: 1 x Ø 210 mm / 2.2 kW (met PowerBoost 3.7 kW)
 • Rechtsachter: 1 x Ø 145 mm / 1.4 kW (met PowerBoost 2.2 kW)

Inbouwmaten (hxbxd): 51 x 750-780 x 490-500 mm

Voordelen:
 • de kookplaat geeft aan of hij na het koken nog warm is
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • Bediening met een handige touch slider
 • Voorzien van kinderbeveiliging
 • 5 ruime kookzones
Nadelen:
 • De zones op de kookplaat kun je niet samenvoegen, zoals bij sommige andere kookplaten in deze prijsklasse
 • Prijzig

Beste inbouw inductie kookplaat onder de €800,-:

2. Bosch PVW851FB5E

Een andere geweldige en zeer luxe inductie kookplaat is Bosch PVW851FB5E. Deze inductie kookplaat is 80 cm breed en biedt extra flexibiliteit bij het koken dankzij de handige CombiZone en 3 aparte kookzones. De gecombineerde zone kun je opsplitsen en samenvoegen. Hiermee is deze Bosch inductiekookplaat geschikt voor pannen in allerlei verschillende formaten. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de meeste andere inductie kookplaten die dit niet kunnen.

Alle kookzones zijn voorzien van PowerBoost waarmee je tot 50% sneller kunt koken. Ideaal als je water wilt koken, dit gaat dan wel drie keer zo snel. Wanneer je een pan op de kookplaat zet, wordt deze direct herkend. Alleen het oppervlak onder de pan wordt verwarmd en niet de ruimte er omheen. Dit bespaart energie en voorkomt dat je je vingers per ongeluk verbrand.

De kookplaat heeft bovendien een handige timer met uitschakelfunctie voor elke kookzone. Wanneer de tijd is verstreken, gaat de kookzone automatisch uit. Ook heeft de kookplaat kinderbeveiliging. De kinderbeveiliging wordt pas uitgeschakeld als de knop een paar seconden wordt ingedrukt.

Een ander extraatje van deze luxe kookplaat is de wrijfbeveiliging, welke zeer handig is voor tijdens het schoonmaken. Zodra je deze functie hebt ingeschakeld is het bedieningspaneel 35 seconden geblokkeerd, zodat je geen instellingen wijzigt.

Deze Bosch inductie kookplaat is breed en zwart van kleur. De kookplaat heeft een schuin aflopende rand, waardoor de kookplaat strak op het aanrechtblad valt. De kookplaat heeft een bedieningspaneel met touch, waarmee je iedere kookzone nauwkeurig kunt instellen.

De inductie kookzones:

 • Linksvoor: 1 x Ø 180 mm / 1.8 kW (met PowerBoost 3.1 kW)
 • Linksachter: 1 x Ø 145 mm / 1.4 kW (met PowerBoost 2.2 kW)
 • Midden: 1 x Ø 240 mm / 2.2 kW (met PowerBoost 3.7 kW)
 • Rechtsvoor: 1 x Ø 190 mm / 2.2 kW (met PowerBoost 3.7 kW)
 • Rechtsachter: 1 x Ø 190 mm / 2.2 kW (met PowerBoost 3.7 kW)

Inbouwmaten (hxbxd): 750 x 490 x 51 mm

Voordelen:
 • Sommige zones op de kookplaat kun je samenvoegen
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • Voorzien van kinderbeveiliging
 • Wrijfbeveiliging voor schoonmaken

Nadelen:
 • Prijzig

Beste inbouw inductie kookplaat onder de €600,-:

3. ETNA KIF577ZT

Ben je opzoek naar de beste inductie kookplaat onder de 600 euro? Dan is de ETNA KIF577ZT volgens ons absoluut de beste in die prijsklasse. Met deze 77 cm brede inductiekookplaat voorzie je jezelf van meer ruimte voor je pannen. Om het gebruiksgemak te vergroten heeft dit model apart instelbare zones met een eigen sliderbediening. Hiermee schakel je per zone direct de gewenste stand in, zonder eerst een zone te selecteren via een centraal menu. Ook is dit model voorzien van Virtual Pan Support.

Iedere zone heeft een eigen timer, wat wel zo handig is. De timer kan ingesteld worden tot 99 min en kan worden gebruikt als wekker. Daarnaast heeft de kookplaat restwarmte indicatie en een kinderslot (ook ideaal bij het schoonmaken) voor extra veiligheid. De 5 serie is uitsluitend gemaakt voor een 2 fase aansluiting zodat deze in de meeste huizen relatief eenvoudig geïnstalleerd kan worden.

Met 10 kookstanden kun je iedere pan net zo nauwkeurig verhitten als met gas. De zone linksvoor en linksachter zijn koppelbaar om 1 grote kookzone te creëeren voor een grillplaat of vispan.

De inductie kookzones:

 • zone linksvoor ø 18,0 cm – 40 – 2300 W
 • zone linksachter ø 18,0 cm – 40 – 2300 W
 • zone rechtsvoor ø 16,0 cm – 20 – 1500 W
 • zone rechtsachter ø 21,0 cm – 50 – 2600 W

Inbouwmaten (hxbxd): 56 x 750 x 490 mm

Voordelen:
 • De kookzones van deze kookplaat zijn samen te voegen tot een grotere zone
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Veilige functies: kookduurbegrenzing, restwarmte indicatie, kinderslot, panherkenning
 • Voorzien van kinderbeveiliging
Nadelen:
 • Geen snoer en stekker meegeleverd
beste inductie kookplaat

Beste inbouw inductie kookplaat onder de €500,-:

4. AEG IKB64301FB

AEG IKB64301FB

De IKB64301FB inductie kookplaat van AEG is een fijne en populaire kookplaat, welke koken weer makkelijk maakt. Als je tijdens het koken extra vermogen nodig hebt, dan kun je de booster-functie inschakelen voor een snelle en intense verhitting. De instelbare timer zal je vervolgens helpen herinneren aan de bereidingstijd.

De kookplaat heeft genoeg ruimte om met vier pannen tegelijk te koken en de warmteverdeling van de pan is zeer gelijkmatig. Deze MaxiSense®Plus-inductiekookplaat biedt innovatieve oplossingen en meer mogelijkheden om je kookstijl perfect af te stemmen op je behoeften.

De AEG IKB64301FB is daarnaast voorzien van een boost en warmhoudfunctie voor het snel aan de kook brengen en warmhouden van je bereiding.

Ben je klaar met koken? Het gladde oppervlak van de IKB64301FB kookplaat is helemaal vlak en krasbestendig en het keramische glas wordt nooit heet door de pandetectie. Dit betekent wanneer er wordt gemorst bij het koken het niet aankoekt op de kookplaat.

De inductie kookzones:

 • 1 x kookzone Ø 14,5 cm 2500 W
 • 2 x kookzone Ø 18 cm 2800 W
 • 1 x kookzone Ø 21 cm 3700 W

Inbouwmaten (hxbxd): 44 x 560 x 490 mm

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • Voorzien van een warmhoudfunctie
 • Kookduurbegrenzing: Gedurende een ongebruikelijke tijd in werking wordt deze automatisch uitgeschakeld
 • Pandetectie: De kookzones passen zich automatisch aan de pan aan. Zo gaat er nooit meer energie verloren
Nadelen:
 • Geen snoer en stekker meegeleverd

Beste inbouw inductie kookplaat onder de €400,-:

5. Siemens EU61RBEB5D

Siemens EU61RBEB5D

Ben je opzoek naar de beste inductie kookplaat onder de 400 euro? Dan is deze inbouw kookplaat van Siemens absoluut een van de beste die we hebben gevonden in deze prijsklasse.

Deze Siemens EU61RBEB5D inductie kookplaat heeft 4 kookzones en is gemakkelijk te bedienen met een simpele aanraking. Iedere kookzone is apart in te stellen en is voorzien van powerBoost. De PowerBoost-functie is ideaal wanneer je bijvoorbeeld water snel aan de kook wilt brengen. Je kookt dan tot wel 50% sneller.

Kies met de QuickStart functie snel een gewenste kookstand. Hiermee verlies je geen tijd en kan je snel beginnen met koken. Met de ReStart functie kan je de instellingen simpelweg opnieuw instellen. Kookt je pan over, dan wordt de kookplaat automatisch uitgeschakeld. Dankzij de ReStart functie worden de laatste instellingen opgeslagen, zodat je de eerder gekozen instellingen snel weer beschikbaar hebt.

Daarnaast beschikt deze Siemens kookplaat over een kookwekker waarmee kookzones automatisch en veilig worden uitgeschakeld wanneer de tijd is verstreken.

Ook de kinderbeveiliging geeft een veilig gevoel, hiermee worden alle functies van de kookplaat geblokkeerd. De kinderbeveiliging wordt pas uitgeschakeld als de knop een paar seconden wordt ingedrukt.

De inductie kookzones:

 • Linksvoor: 180 mm, 1.8 kW (max. vermogen 3.1 kW)
 • Linksachter: 180 mm, 1.8 kW (max. vermogen 3.1 kW)
 • Rechtsachter: 145 mm , 1.4 kW (max. vermogen 2.2 kW)
 • Rechtsvoor: 210 mm, 2.2 kW (max. vermogen 3.7 kW)

Inbouwmaten (hxbxd): 49 x 522 x 490 mm

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Voorzien van kinderbeveiliging
 • Restwarmte indicatie per zone
Nadelen:
 • De zones kunnen niet worden samengevoegd tot een grote zone

Beste inbouw inductie kookplaat onder de €300,-:

6. Inventum IKI6010 

De kookplaat met de meeste beoordelingen is de Inventum IKI6010. Dit is een ontzettend populaire inductie kookplaat en dat is niets voor niets. Ondanks de relatief lage prijs, is deze kookplaat voorzien van alle gemakken en alles wat je nodig hebt. 

Deze 60 cm brede en randloze kookplaat van Inventum is voorzien van 4 kookzones, met elk 9 verschillende standen. Het is een 1-fase plug & play kookplaat: stekker in het stopcontact en je kunt koken! Elke kookzone heeft een boostfunctie voor extra snelle verhitting en een instelbare timer. Deze timer kun je instellen per kookzone. Bovendien is de kookplaat zeer gemakkelijk te bedienen met tiptoetsen.

Omdat veiligheid voorop staat, is de kookplaat voorzien van toetsenblokkering en restwarmte indicatie. Na het koken kun je de kookplaat zeer eenvoudig schoonmaken met een doek.

De boostfunctie op de kookplaat geeft tijdelijk extra vermogen aan een kookzone. Dit is erg handig als je snel iets aan de kook wilt brengen. Na een bepaalde tijd schakelt de boost automatisch terug naar het eerder ingestelde vermogen.

Je kunt deze inbouw inductiekookplaat aansluiten op een normaal stopcontact. De slimme technologie in de kookplaat verdeelt het vermogen automatisch over alle kookzones. Een aanpassing in de meterkast is dus niet nodig.

De inductie kookzones:

 • 2 x Ø 14 cm tot 1500 W
 • 2 x Ø 18 cm 2300 W

Inbouwmaten (hxbxd): 5,6 x 56 x 49 cm (hxbxd)

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Veilig in gebruik: automatische panherkenning, restwarmte indicatie, kookduurbegrenzing
 • Voorzien van kinderbeveiliging
Nadelen:
 • De zones op de kookplaat kun je niet samenvoegen

Beste inbouw inductie kookplaat onder de €200,-:

7. PRIMO PR302IKP 

beste inbouw inductie kookplaat

Ben je opzoek naar een goedkope inbouw inductie kookplaat van hoge kwaliteit? Dan is dit waarschijnlijk de beste inductie kookplaat voor jou. 

De Primo PR302IKP inductie kookplaat is voorzien van 4 kookzones, met elk 9 verschillende standen. De kookzones zijn makkelijk te bedienen via touch control en hebben verschillende afmetingen waardoor je de kookplaat volledig kan benutten.

De kookplaat is voorzien van een timer met uitschakelfunctie die je voor elke kookzone afzonderlijk kan instellen. Daarnaast beschikt de kookplaat over een kinderbeveiliging, restwarmte indicatie en automatische uitschakeling waardoor je volledig veilig kunt koken.

De Primo PR302IKP kookplaat heeft een strak design zonder randen waardoor hij mooi op het aanrechtblad valt en goed bij elk interieur past. Bovendien is de kookplaat na het koken eenvoudig schoon te maken.

De inductie kookzones:

 • Linksvoor: 1 x Ø 160 mm / 1400 W
 • Linksachter: 1 x Ø 180 mm / 1800 W
 • Rechtsvoor: 1 x Ø 180 mm / 1800 W
 • Rechtsachter: 1 x Ø 160 mm / 1400 W

Inbouwmaten (hxbxd): 56 x 565 x 495 mm

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Veilig in gebruik: restwarmte indicatie en automatische veiligheidsuitschakeling
 • Voorzien van kinderbeveiliging
 • Zeer voordelige prijs voor een goede kwaliteit
Nadelen:
 • Geen boostfunctie
 • De zones op de kookplaat kun je niet samenvoegen
 • Geen stekker meegeleverd
beste inductie kookplaat

Beste inductie kookplaat – Vrijstaand:

8. Inventum VKI6010ZIL 

Ben je opzoek naar een vrijstaande kookplaat? Dan is dit waarschijnlijk de beste inductie kookplaat voor jou. Deze vrijstaande kookplaat is hetzelfde als de inbouw kookplaat van Inventum.

De Inventum vrijstaande inductie kookplaat VKI6010ZIL heeft 4 kookzones met 9 standen per zone. Het is een 1-fase kookplaat: stekker in het stopcontact en je kunt beginnen met koken. De kookplaat is gemakkelijk te bedienen met tiptoetsen. Elke kookzone heeft een boostfunctie voor extra vermogen en een instelbare timer. De kookplaat is voorzien van restwarmte indicatie en een toetsenblokkering.

De timer en kookwekker in één, is enorm handig. Deze vrijstaande kookplaat is voorzien van 1 timer per kookzone. Als de ingestelde tijd voorbij is schakelt de kookzone automatisch uit.

De boostfunctie op de kookplaat geeft tijdelijk extra vermogen aan een kookzone, zodat je extra snel iets aan de kook kunt brengen of kunt bakken. Na een bepaalde tijd schakelt de boost automatisch terug naar het eerder ingestelde vermogen.

Je kunt deze inductiekookplaat aansluiten op een normaal stopcontact. De slimme technologie in de kookplaat verdeelt het vermogen automatisch over alle kookzones. Een aanpassing in de meterkast is dus niet nodig.

De inductie kookzones:

 • 2 x Ø 14 cm tot 1500 W
 • 2 x Ø 18 cm 2300 W

Maat (hxbxd): 85 x 590 x 520 mm

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een boostfunctie voor extra snel verwarmen
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Veilig in gebruik: automatische panherkenning, restwarmte indicatie, kookduurbegrenzing
 • Voorzien van kinderbeveiliging
Nadelen:
 • De zones op de kookplaat kun je niet samenvoegen

Beste vrijstaande inductie kookplaat onder de €150,-:

9. ETNA KIV12ZIL

Etna is een geweldig merk met hoogwaardige inductie kookplaten. Zo hebben ze ook een vrijstaande inductiekookplaat. Deze plug & play vrijstaande 2 zones inductiekookplaat is een ideale ruimtebesparende oplossing voor in een kleine keuken of wanneer je graag de flexibiliteit van van een kookplaat die je naast je gewone kookplaat kan gebruiken. De kookzones zijn voorzien van 8 verschillende standen met een temperatuur van 60˚C tot 220˚C.

Beide kookzones hebben een eigen timer, waardoor de kookplaat gemakkelijk in gebruik is. Je kan deze timer ook los als kookwekker gebruiken. Bovendien is de kookplaat voorzien van een kinderslot om ongewenste bediening te voorkomen.

De panherkenning zorgt ervoor dat enkel het oppervlakte verwarmt wordt waar de pan de kookplaat raakt en het virtual pan support design helpt je om je pannen zo optimaal mogelijk op de kookzone te positioneren.

De inductie kookzones:

 • zone links ø 18,0 cm – 2000 W
 • zone rechts ø 18,0 cm – 1500 W

Maat (hxbxd): 65 x 565 x 360 mm

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Voorzien van kinderbeveiliging
 • Voordelige prijs voor hoge kwaliteit
Nadelen:
 • Maar 2 kookzones

Beste vrijstaande inductie kookplaat onder de €110,-:

10. PRIMO IKP3-WS

Ben je opzoek naar een compacte kookplaat voor op de camping, voor in de studentenkamer, of gewoon als volwaardige kookplaat in de keuken? Dan is deze vrijstaande kookplaat daar een uitstekende keuze voor. Het is een goedkope inductie kookplaat van goede kwaliteit.

Dankzij het hoge wattage (1500W + 2000W) en 2 kookoppervlakken met een diameter van 20cm, maak je op een snelle en eenvoudige manier al je gerechten klaar. De inductietechnologie zorgt er voor dat je op een veilige en efficiënte manier je voedsel kan bereiden.

Deze kookplaat is voorzien van 9 standen en een handig touchscreen bediening. Bovendien is de kookplaat voorzien van een timer, kinderbeveiliging automatische veiligheidsuitschakeling en oververhittingsbeveiliging.

De inductie kookzones:

 • 2 kookzones Ø 20 cm (1500W + 2000W) 

Maat (hxbxd): 90 x 565 x 360 mm

Voordelen:
 • De kookplaat heeft een timerfunctie
 • Voorzien van kinderbeveiliging
 • Met oververhittingsbeveiliging
 • Zeer voordelige prijs voor een goede kwaliteit
Nadelen:
 • Maar 2 kookzones

Waarop te letten bij het kiezen van de beste inductie kookplaat

Wanneer je opzoek bent naar de beste inductie kookplaat, zijn er een aantal factoren om goed op te letten. We hebben hieronder de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een keuze op een rijtje gezet.

– Grootte en aantal kookzones

Het is allereerst belangrijk om na te denken over hoe groot je inductie kookplaat moet zijn. Inductiekookplaten variëren van kleine draagbare modellen met één kookzone, tot grote opties met 4 of meer kookzones. 4 kookzones zijn over het algemeen het populairst. Zelfs mensen die alleen wonen geven vaak de voorkeur aan 4 zones i.p.v. 2, omdat dit toch net wat handiger is wanneer je een gerecht maakt waarvoor je meerdere pannen nodig hebt.

Als je echter opzoek bent naar een vrijstaande inductie kookplaat voor in een kleine kamer of appartement of om mee op reis te nemen, dan kan een compact model met 2 kookzones misschien handiger zijn. Ook bespaard dit in de kosten.

Bij het kiezen van de maat en het aantal kookzones is het slim om na te denken over je kookgewoontes en de grootte van je gezin.

– Vrijstaand versus ingebouwd

Een inductiekookplaat heeft een vrijstaand of ingebouwd ontwerp. Welk ontwerp het beste bij je past, hangt af van waar je je kookplaat wilt gebruiken en je persoonlijke behoeften. Een draagbaar model kan worden losgekoppeld en in een kast worden bewaard, net als andere kleine apparaten, waardoor het een geweldige keuze is voor een huishouden dat zijn kookruimte een beetje wil uitbreiden of klein wil leven. (Draagbare kookplaten zijn ook een geweldige optie om buiten te koken.) 

Een ingebouwde kookplaat past precies in je aanrecht blad en maakt een volledig bereik overbodig. Dit type is het beste als je opzoek bent naar een kookplaat die je graag op 1 plek wilt laten staan, namelijk in je keuken.

– Zones samenvoegen

Een functie die erg handig is bij inductiekookplaten is het samen kunnen voegen van verschillende kookzones. Niet elke inductie kookplaat kan dit, vaak zijn het de wat duurdere en geavanceerde modellen die dit kunnen. Dit is vooral handig bij het koken met lang of onregelmatig gevormd kookgerei, zoals een grillpan of grillpan. Hoewel deze functie niet essentieel is, kan het wel ontzettend handig zijn.

– Ontwerp en afwerking

In tegenstelling tot gaskookplaten en -fornuizen die in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn, zien de meeste inductiekookplaten er ongeveer hetzelfde uit, met een glanzende zwarte glazen afwerking. Sommige modellen bieden verschillende afwerkingen en frame-opties, dus je kunt proberen een kookplaat te kiezen die past bij jouw keukenstijl.

– Lawaai

De elektromagnetische energie die inductiekookplaten aandrijft, kan soms een zoemend geluid veroorzaken. Dit is meestal erger als je een lege pot of pan op een kookplaat hebt staan die in gebruik is. De ventilator in inductiekookplaten kan ook luid zijn. Budgetopties zijn meestal luider dan de wat duurdere modellen. Het is daarom slim om beoordelingen in de gaten te houden voordat je ze koopt.

– Slimme functies

Veel inductie kookplaten in onze lijst worden geleverd met een lange lijst met slimme functies die erg handig kunnen zijn. Functies zoals automatische uitschakeltimers, kinderslot en restwarmte indicatie kunnen jou en je gezin beschermen, vooral als je het type bent dat wegloopt en vergeet wat je aan het doen was.

Slimme kookfuncties kunnen je helpen ontspannen het koken gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een boost-modus, waarmee je water wel 3 x sneller kan koken. Best veel inductie kookplaten hebben deze functie, maar niet allemaal, dus let hierop als je dit belangrijk vindt. De goedkopere opties in onze lijst beschikken bijvoorbeeld niet over deze functie. Andere slimme functie zijn bijvoorbeeld warmhoudinstellingen, schuifregelaars, suddermodi etc.

Deze functies zouden waarschijnlijk niet de belangrijkste drijfveren van je beslissing moeten zijn, maar ze kunnen van cruciaal belang zijn om de juiste keuze te maken. Budget speelt hierbij natuurlijk ook een rol.

– Prijs

Voor de meeste mensen speelt de prijs ook een belangrijke rol bij het maken van een keuze voor de beste inductie kookplaat. Wij hebben rekeningen gehouden met verschillende budgetten door de beste inductie kookplaat in verschillende prijsklasse op te zoeken.

Inductiekookplaten zijn enkele van de duurste kookplaten van elk type die op de markt verkrijgbaar zijn, maar dat betekent niet dat je de rest van de keukenrenovatie moet opgeven als je er een wilt. De prijs van een inductiekookplaat begint ronde de €200,- en kan wel oplopen tot duizenden euro’s. De duurste inductie kookplaat die wij in onze lijst hebben opgenomen is €800,-.

– Klanten beoordelingen

Wanneer je opzoek bent naar de beste inductie kookplaat, dan is het zeer slim om naar de klanten beoordelingen te kijken. Als je benieuwd bent hoe een inductie kookplaat in gebruik is, dan kunnen de reviews van klanten je dit vertellen.

Een ander belangrijk ding om op te letten bij een inductiekookplaat is sterke, consistente feedback van klanten, zowel over het bedrijf als over het product zelf. Inductiekookplaten gebruiken een ongelooflijke, geavanceerde technologie om te werken, maar dit kan betekenen dat ze meer vatbaar zijn voor onderhoudsproblemen. Het is daarom belangrijk om te kijken wat klanten over een bepaalde kookplaat te zeggen hebben.

In ons onderzoek naar de beste inductie kookplaat hebben we ook goed gekeken naar de klanten reviews. We hebben enkel inductie kookplaten met hoge klanten beoordelingen in onze lijst opgenomen.

– Garantie

De meeste kookplaten op onze lijst hebben een beperkte garantie van 12 maanden. Dit is de beste tijdlijn voor zo’n veelgebruikt apparaat, maar het zal eventuele problemen met het standaardapparaat dekken. Sommige bedrijven bieden langere garanties of betaalde beschermingsplannen om een uitgebreidere en uitgebreidere dekking te bieden. Hoewel prijzig, kunnen deze op de lange termijn de investering waard zijn.

Veelgestelde vragen over inductie kookplaten

Hopelijk heb je bij deze de beste inductie kookplaat voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk verder helpen.

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat verwijst over het algemeen naar een apart kookoppervlak dat wordt aangedreven door elektriciteit. Deze zijn meestal ingebed in een aanrecht. Een inductiekookplaat gebruikt elektriciteit om via inductie rechtstreeks warmte naar je kookgerei te genereren in plaats van het oppervlak waarop het kookgerei zit te verwarmen. Bij een inductiekookplaat wordt elektriciteit door een koperen spoel net onder een keramisch oppervlak geleid.

Een elektromagnetische stroom gaat naar elk kookgerei van ferromagnetisch metaal, zoals gietijzer, roestvrij staal of andere metalen. De resulterende gelijkmatig verwarmde potten en pannen koken voedsel met veel minder energie of verspilde elektriciteit. Dit is goed voor het milieu en goed voor jouw energierekening, maar in tegenstelling tot een elektrische stralingskookplaat wordt het keramische of glazen oppervlak niet heet. Daardoor is het veilig om aan te raken en veel gemakkelijker schoon te maken.

Hoe kies ik een de beste inductie kookplaat?

De belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een inductiekookplaat zijn prijs, positieve klantbeoordelingen, garantieduur en de slimme functies die beschikbaar zijn met de kookplaat. Het is daarnaast ook goed om naar te maat en het aantal kookzones te kijken. Als je alleen voor jezelf kookt dan heb je misschien al genoeg aan 2 kookzones, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan minimaal 4 kookzones.

Verbruiken inductie kookplaten veel stroom?

Nee, in vergelijking met elektrische stralingskookplaten zijn inductiekookplaten aanzienlijk energiezuiniger omdat er veel minder warmte-energie verloren gaat. Warmteoverdracht omvat magnetische stromen en blijft veel efficiënter dan traditionele geleidende stralingswarmteoverdracht.

Hoe lang gaan inductie kookplaten mee?

Inductiekookplaten gaan over het algemeen veel langer mee dan elektrische kookplaten en kunnen gemiddeld zo’n 10.000 tot 30.000 uur meegaan (ongeveer drie tot negen jaar), afhankelijk van hoe intensief ze worden gebruikt. Inductiekookplaten zullen na verloop van tijd minder efficiënt worden, maar ze zullen nog steeds gelijkmatig opwarmen, als ze langzamer worden.

Wat is het verschil tussen elektrische en inductiekookplaten?

Terwijl een elektrische of stralende elektrische kookplaat elektriciteit door metalen spoelen laat lopen om het oppervlak van de kookplaat en op zijn beurt de pot of pan te verwarmen, creëren inductiekookplaten warmte door elektriciteit door koperen spoelen te laten lopen om een ​​magnetisch veld te creëren dat energie overdraagt ​​in de vorm van warmte aan metalen potten of pannen die op het element zijn geplaatst.

Hoe maak je een inductie kookplaat schoon?

Het schoonmaken van een inductie kookplaat is zeer gemakkelijk, een stuk makkelijker dan een gasfornuis. Om een ​​inductiekookplaat schoon te maken, zorg je er eerst voor dat deze uit staat en is afgekoeld. Zodra de kookplaat is afgekoeld, kun je een zelfgemaakte reinigingsoplossing of een in de winkel gekochte allesreiniger met ontvetter op de kookplaat gebruiken.

Je moet de oplossing voorzichtig op het oppervlak verspreiden of spuiten, waarbij je ruwe reinigingsmiddelen of schuursponsjes vermijdt. Van daaruit dompel je een zachte spons of doek in zoet water en veeg je alle oplossing weg. Als er nog steeds hardnekkige, aangekoekte vloeistoffen aanwezig zijn, pak deze dan aan met baking soda en azijn.

Kun je gietijzer gebruiken op een inductiekookplaat?

Je kunt om twee redenen geen gietijzeren kookgerei gebruiken op een inductiekookplaat. Ten eerste moet je kookgerei compatibel zijn met de magneten in de kookplaat om warmte op je pan toe te passen. Om deze reden worden veel inductiekookplaten geleverd met een compatibele pot of pan, of eigenaren gaan erop uit om een ​​set voor zichzelf te kopen. Ten tweede is de gladde bovenkant van een inductiekookplaat vrij kwetsbaar en zal deze gaan krassen als je er gietijzer op gebruikt. Om het stijlvolle oppervlak te behouden, kunt je het beste zacht kookgerei gebruiken en geen agressieve of schurende reinigingsmiddelen gebruiken.

Wat zijn de nadelen van inductie koken?

Hoewel een inductiekookplaat qua bediening net zo nauwkeurig is als een gaskookplaat, kan hij in vergelijking duur zijn. Niet alleen is de kookplaat zelf duur, maar compatibel kookgerei kan ook aan het prijskaartje bijdragen. Een ander nadeel van koken op inductie is dat het koken erg snel gaat. Hoewel dit een goede eigenschap is voor een chef-kok die weinig tijd heeft, zullen veel nieuwelingen in inductiekoken moeten wennen aan hoe snel het opwarmt en de hitte op de pan toepast, zodat ze hun eten niet verbrand.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *