beste ijzersupplement

Beste ijzersupplement: Top 3!

Ben je opzoek naar het beste ijzersupplement? Dan ban je hier aan het juiste adres! IJzer is een mineraal dat van vitaal belang is voor de goede werking van hemoglobine, een eiwit dat nodig is om zuurstof in het bloed te transporteren. IJzer speelt ook een rol in een aantal andere belangrijke processen in het lichaam. Lees gauw verder om de beste ijzersupplementen te ontdekken!

Wat is ijzer?

IJzer is een mineraal dat essentieel is voor de menselijke gezondheid. Omdat het lichaam geen ijzer kan maken, moeten we het uit supplementen en/of voedingsmiddelen halen. IJzer komt voor in een breed scala aan voedingsmiddelen, maar plantaardig ijzer wordt niet zo goed opgenomen als ijzer uit dierlijke bronnen. De beste plantaardige bronnen zijn bonen, zaden, noten, erwten en spinazie, terwijl de beste dierlijke bronnen mosselen, oesters, kalkoen, mager rundvlees en lamsvlees zijn.

Hoewel ijzer doorgaans is gekoppeld aan hemoglobine – het eiwit dat zuurstof door het lichaam transporteert – is het ook van vitaal belang voor de energieproductie, de verdediging van antioxidanten, de DNA-productie, genregulatie en het ontgiftingsproces van het lichaam. Het is dus enorm belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen.

Wat is het beste ijzersupplement?

Er is niet persé één beste ijzersupplement. Er zijn veel supplementen op de markt en sommige beter en effectiever dan anderen. Hier hebben we 3 van de beste ijzersupplementen op een rijtje gezet.

Prijs: €11,18

IJzer, vitamine B2, B6, foliumzuur en vitamine B12 helpen bij de normale vorming van rode bloedlichaampjes. IJzer, vitamine B2, B3, B5, B6, foliumzuur, vitamine B12 en C helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen. IJzer-25-complex bevat een goed opneembare organische ijzerverbinding in de vorm van bisglycinaat. Met koper dat het ijzertransport in het lichaam ondersteunt en vitamine C dat de ijzeropname verhoogt. Dit supplement is goed te combineren met een multivitamine.

Prijs: €19,-

Het is zeer belangrijk dat je voldoende hoeveelheden van IJzer inneemt via jouw dagelijkse voeding en supplementen. Liposomaal ijzer van Sundt© met IJzer + Vitamine C zorgt voor een maximale zuurstoftoevoer naar jouw lichaam. Sundt© IJzer supplement is verkrijgbaar in een verpakking van 60 capsules. Het supplement bevat geen genetisch gemodificeerde stoffen en is 100% veganistisch.

In de liposomale inkapselingstechnologie, die oorspronkelijk afkomstig is uit de farmaceutische industrie, wordt het actieve ingrediënt “verpakt” in liposomen. Met andere woorden, het ijzer is verpakt in een soort schelp. Dit heeft enerzijds het voordeel dat het mineraal beschermd is tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals maagzuur, en volledig door het lichaam kan worden opgenomen.

Dankzij de gecombineerde werking van ijzer en vitamine C versterkt het ook je immuunsysteem en helpt het je een goede nachtrust te krijgen. Zo kun je de dag weer vol energie beginnen

Prijs: €18,90

Dit letterlijk en figuurlijk ijzersterke product is zeer interessant als je opzoek bent naar het beste ijzersupplement. Het bevat de meest biologisch beschikbare vorm van ijzer: bisglycinaat. In tegenstelling tot andere is deze vorm van ijzer bijzonder mild voor de maag. Bovendien wordt ijzer bisglycinaat goed opgenomen door het lichaam. Ook vitamine C in de vorm van calcium-L-ascorbaat bevordert de opname en verhoogt daarmee het ijzergehalte in het bloed. Deze samenstelling is verrijkt met koper (bisglycinaat) dat het transport van ijzer in het lichaam ondersteunt. Vitamine A en riboflavine (vitamine B2) bevorderen de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden.

Aanbevolen ijzer inname

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid  voor elementair ijzer is afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht. Vegetariërs hebben ook andere ijzerbehoeften.

Zuigelingen:
 • 0 tot 6 maanden: 0,27 milligram (mg)
 • 7 tot 12 maanden: 11 mg
Kinderen:
 • 1 tot 3 jaar: 7 mg
 • 4 tot 8 jaar: 10 mg
Mannen:
 • 9 tot 13 jaar: 8 mg
 • 14 tot 18 jaar: 11 mg
 • 19 jaar en ouder: 8 mg
Vrouwen:
 • 9 tot 13 jaar: 8 mg
 • 14 tot 18 jaar: 15 mg
 • 19 tot 50 jaar: 18 mg
 • 51 jaar en ouder: 8 mg
 • Tijdens de zwangerschap: 27 mg
 • Bij borstvoeding: 9 mg

IJzersupplementen kunnen nuttig zijn wanneer mensen het moeilijk vinden om voldoende ijzer binnen te krijgen via alleen dieetmaatregelen, zoals in een plantaardig dieet. Het is beter om te proberen voldoende via de voeding binnen te komen door factoren die de ijzeropname kunnen belemmeren te verwijderen of te verminderen en door ijzerrijke voedingsmiddelen te consumeren.Dit komt omdat veel ijzerrijke voedingsmiddelen ook een reeks andere heilzame voedingsstoffen bevatten die samenwerken om de algehele gezondheid te ondersteunen

Symptomen van een laag ijzergehalte

Lage ijzerniveaus komen vaak voor, vooral in bepaalde subgroepen van de bevolking. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze zich ontwikkelen tot een ernstiger aandoening die bekend staat als bloedarmoede door ijzertekort. Dit is een aandoening waarbij je bloed niet genoeg gezonde, zuurstofdragende rode bloedcellen bevat. Als gevolg hiervan kun je de volgende symptomen ervaren:

 • vermoeidheid
 • een gebrek aan energie
 • kortademigheid
 • meer frequente aanvallen van ziekte
 • moeite met concentreren
 • moeite met het reguleren van je lichaamstemperatuur of het vaak koud hebben
 • hartkloppingen
 • hoofdpijn
 • het horen van rinkelende, sissende of zoemende geluiden in je hoofd
 • jeuk
 • veranderingen in de smaak van eten
 • een zere tong of moeite met slikken
 • haaruitval
 • pijnlijke open zweren in de mondhoeken
 • een oncontroleerbare drang om je benen te bewegen – ook bekend als rustelozebenensyndroom

Als je een van deze symptomen ervaart, overweeg dan om diagnostische testopties met je zorgverlener te bespreken om een laag ijzergehalte te identificeren of uit te sluiten.

Houd er rekening mee dat deze symptomen meestal het meest opvallen wanneer een laag ijzergehalte zich ontwikkelt tot IDA. U kunt dus een laag ijzergehalte hebben zonder een van deze symptomen te ervaren, vooral in de vroege stadia van ijzertekort.

Het regelmatig laten testen van uw ijzerniveaus kan een goede manier zijn om lage ijzerniveaus te identificeren en te behandelen voordat ze zich mogelijk tot IDA ontwikkelen.

Mogelijke bijwerkingen van ijzersupplementen

Of ijzer nu uit voedsel of supplementen komt, het kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Het kan bijvoorbeeld de absorptie verminderen van geneesmiddelen die worden gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen en de werkzaamheid van levothyroxine verlagen, een veelgebruikt geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van hypothyreoïdie, struma en schildklierkanker.

Aan de andere kant kunnen sommige medicijnen, zoals protonpompremmers, die worden gebruikt om zure reflux of maagzweren te behandelen, de ijzerabsorptie verminderen, omdat ze de afscheiding van maagzuur verlagen, dat een sleutelrol speelt bij de opname van ijzer.

Bovendien kunnen ijzersupplementen die 9 mg per pond (20 mg per kg) lichaamsgewicht leveren misselijkheid, constipatie, buikpijn en braken veroorzaken. Daarom is het aan te raden om je supplement bij een maaltijd in te nemen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *