beste hygrometer kopen

Beste hygrometer 2023: Top 5!

Ben je opzoek naar de beste hygrometer? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Het handhaven van de verkeerde luchtvochtigheid in een kamer, gebouw of besloten ruimte kan de gezondheid in grote mate beïnvloeden, de opslagomstandigheden verstoren en dure bezittingen beschadigen. Of je nu de luchtvochtigheid van je huis in de gaten houdt, een kas exploiteert, sigaren op de juiste manier bewaart of voor je dieren zorgt – het meten van de luchtvochtigheid is essentieel.

De beste manier om de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte te meten is met een digitale hygrometer. We zijn opzoek gegaan naar de beste hygrometer van dit moment en daar zijn 5 toppers uitgekomen. Sommige simpel en andere zeer uitgebreid met meerdere functies. Wat de beste hygrometer voor jou is, hangt af van je voorkeuren.

Lees gauw verder om de beste hygrometer voor jou te ontdekken!

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer, ook wel vochtigheidsmeter genoemd, is een klein apparaat om de vochtigheid in de lucht te meten. Hygrometers meten de hoeveelheid vocht in een bepaalde omgeving, meestal door temperatuur- en drukveranderingen te berekenen.

Beste hygrometer 2023 – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste hygrometer van 2023 en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, verschillende functies en klanten beoordelingen.

Bekijk de apparaten, lees de omschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste hygrometer voor jou uit!

1. Datoza® Thermo Hygrometer 

De Datoza D60 Hygrometer biedt jou een volledig overzicht van de luchtvochtigheid en temperatuur in je huis, waardoor je gemakkelijk in één oogopslag weet waar je aan toe bent. De hygrometer voert om de 10 seconden een nieuwe meting uit en biedt je op deze manier constant de meest betrouwbare en relevante gegevens. Met een temperatuurafwijking van slechts 1°C en een afwijking op luchtvochtigheidsgegevens van 3% krijg je altijd een accuraat beeld.

In tegenstelling tot veel andere hygrometers op de markt, heeft de D60 een groot scherm van 6,9 cm. Daarnaast worden de meetgegevens in extra grote cijfers weergegeven en heb je dus vanuit meerdere hoeken en afstanden een duidelijk beeld van alle waarden. Ook is dit ideaal voor ouderen en slechtzienden.

Deze hygrometer meet niet alleen gegevens, maar geeft ook een indicatie van de luchtcomfort weer. Deze comfortzone-indicator wordt weergegeven door een smiley met verschillende gezichtsuitdrukkingen. Zo weet je precies hoe je leefomgeving eraan toe is.

De Hygrometer slaat de gegevens van de hoogste en laagste gemeten waarden op. Zo krijg je overzicht in verschillen en gemiddelden in de meetgegevens en heb je meer grip op jouw gezondheid.

Verder is deze hygrometer zeer gebruikersvriendelijk. Je kunt hem bevestigen via een magneet aan oppervlaktes of overal neerzitten dankzij het statief.

Voordelen:

 • Klein en compact model
 • Duidelijk beeldscherm met grote letters
 • Indicatie van luchtcomfort
 • Snelle en nauwkeurige lezing
 • Zowel op te hangen als neer te zetten
 • Slaat gegevens op

Nadelen:

 • Niet geschikt voor buiten
 

2. TFA Digitale Thermo Hygrometer 

TFA - Digitale Thermo Hygrometer

Ben je opzoek naar een eenvoudige hygrometer? Dan is dit misschien wel de beste hygrometer voor jou. Met deze kleine en compacte model van TFA heb je een all-in-one weerstation voor binnen. Het apparaatje een hygrometer en thermometer en weergeeft daarnaast ook de tijd op het heldere LCD scherm.

Je plaatst gemakkelijk batterijen in deze hygrometer en kunt hem vervolgens overal neerzetten. De hygrometer meet de luchtvochtigheid tussen 20% en 90% rH en de temperatuur tussen 0°C en +50°C.

Voordelen:

 • Klein en compact model
 • Duidelijk beeldscherm met grote letters
 • Zeer voordelige prijs
 • Hygrometer & thermometer

Nadelen:

 • Weinig extra functie
 • Niet geschikt voor buiten
 

3. Qumax Digitale Hygrometer 

Een andere zeer nauwkeurige hygrometer is dit model van Qumax. Deze digitale hygrometer is hét perfecte apparaat om gemakkelijk de luchtvochtigheid en de temperatuur in huis te meten. De multifunctionele thermometer kan hiernaast ook worden gebruikt als klok, wekker en kalender. Het apparaat is voorzien van een sterke accu waardoor deze een batterijduur van maarliefst zes maanden heeft.

Je kunt de hygrometer plaatsen waar je maar wilt. De achterkant van de hygrometer is voorzien van zowel een uitklapbare standaard als een ingebouwde ophanghaak.

Naast de weergave van kamertemperatuur en luchtvochtigheid bevat de Qumax Hygrometer ook een comfort zone indicator. Hiermee wordt er door middel van een emoticon aangegeven of de temperatuur en luchtvochtigheid comfortabel en aangenaam is. In één oogopslag kan worden gezien of de kamer te warm, koud, droog of vochtig is.

Voordelen:

 • Luxe design
 • Duidelijke weergave
 • Zeer nauwkeurig
 • De op te laden accu gaat tot wel een half jaar mee
 • Zowel op te hangen als neer te zetten
 • Multifunctioneel

Nadelen:

 • Niet geschikt voor buiten

Beste hygrometer voor binnen en buiten:

4. MostEssential Premium Weerstation

Beste hygrometer

Ben jij opzoek naar een premium weerstation? Dan is dit waarschijnlijk de beste hygrometer voor jou. Het apparaatje beschikt over veel handige functies en is gemakkelijk in gebruik. Je bent voortaan altijd op de hoogte van de huidige binnen- en buitentemperatuur, het voorspelde weer, de luchtvochtigheid, de maanstand en de huidige tijd en datum. Dit is allemaal gemakkelijk te zien op het prachtige HD-scherm.

Het weerstation heeft een 7.5 inch (19cm) HD-scherm. Het scherm heeft een kleurrijk scherm en beschikt over meerdere weer animaties. Hierdoor is het nog beter te zien wat voor weer het is en wat de weervoorspelling is. Je kunt de helderheid van het scherm gemakkelijk aanpassen.

Dit weerstation heeft een meetbereik tot 100 meter en is geschikt voor meerdere plekken in huis. Het is voorzien van een hang gat en pootjes die je kunt uitklappen.

Voordelen:

 • Premium kwaliteit
 • Metingen binnen én buiten
 • Meetbereik tot 100 meter
 • Veel functies
 • Scherp en duidelijk HD-Scherm
 • Helderheid aanpasbaar

Nadelen:

 • Volgens sommige gebruikers geen duidelijke handleiding

5. Qumax Weerstation binnen en buiten

Qumax Weerstation binnen en buiten

Het weerstation van Qumax is een geweldige aanvulling in huis. In één oogopslag zie je de tijd, dag, datum, temperatuur binnen & buiten, luchtvochtigheid binnen & buiten en de stand van de maan. Dankzij de afbeeldingen is het makkelijk te zien wat de voorspelling voor vandaag is.

Het alles in één weerstation van Qumax heeft daarnaast ook een alarmfunctie en gaat automatisch in rustmodus. De sensor voor buiten heeft een bereik tot wel 60 meter en is volledig waterdicht.

Het weerstation is op twee manieren te plaatsen in huis. Met de ingebouwde ophanghaak is het erg gemakkelijk om het product aan de muur op te hangen. met de standaard in het product zet je het station gemakkelijk op de vensterbank, de tafel of naast je bed.

Het weerstation werkt op zowel batterijen als netstroom. Als je het product mee wilt nemen op vakantie, dan kan dat gemakkelijk. Na 15 seconden gaat het scherm automatisch op slaapstand om energie te besparen. Het weerstation bevat ook een USB-poort waarmee een telefoon of andere elektrisch apparaat gemakkelijk op te laden is.

Voordelen:

 • Alles in één: Datum, tijd, temperatuur en luchtvochtigheid
 • Metingen binnen én buiten
 • Duidelijk scherm met afbeeldingen
 • Met alarmfunctie
 • Werkt op batterij en netstroom

Nadelen:

 • Extra sensoren niet leverbaar

Waarop te letten bij het kiezen van de beste hygrometer

In je zoektocht naar de beste hygrometer heb je misschien wat meer hulp nodig. Het vinden van de beste hygrometer hangt af van verschillende factoren, waaronder de belangrijkste reden voor het gebruik, de nauwkeurigheid, de stroombron en nog veel meer. Houd rekening met de volgende overwegingen om de beste digitale vochtigheidsmeter voor jouw specifieke behoeften te kiezen.

– Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is natuurlijk van cruciaal belang bij het bepalen van de beste hygrometer voor jou. Heb je een uiterst nauwkeurige meter nodig of volstaat een standaard, goedkoop apparaat? Zorg ervoor dat je de nauwkeurigheidsclassificaties en -bereiken controleert bij het evalueren van je opties en hun specifieke kenmerken.

Wij hebben deze stap al voor je gedaan. Alle hygrometers in onze lijst zijn zeer nauwkeurig, voor de beste metingen.

– Stroombron en levensduur van de batterij

Een andere belangrijke overweging om in gedachten te houden bij het winkelen is de stroombron en de batterijduur van een apparaat. Is het apparaat draadloos of moet het worden aangesloten? Indien draadloos, welk type batterijen zijn nodig en hoe lang is de verwachte levensduur van de batterij?

– Bewaking en waarschuwingen op afstand

Een zeer nuttige functie met enkele van de beste hygrometers is bewaking en waarschuwingen op afstand. Met andere woorden, je kunt je apparaat op afstand bewaken vanuit een app en waarschuwingen ontvangen als de niveaus je vooraf ingestelde limieten overschrijden.

– Extra sensorondersteuning

Als je meerdere locaties tegelijk moet bewaken, zoals in meerdere kamers, heb je een hygrometer nodig die extra sensoren op één systeem kan aansluiten. Overweeg hoeveel gebieden je moet bijhouden, evenals de afstand ertussen, aangezien veel apparaten een beperkt bereik hebben.

– Gebruikersvriendlijkheid

Houd rekening met de gebruikersvriendelijkheid van elk apparaat bij het verkennen van verschillende modellen. Is het display duidelijk en goed afleesbaar? Als je ouder bent of moeite heeft met zien, is het bijvoorbeeld belangrijk om te gaan voor een groot scherm met duidelijke en grotere letters.

Hoe je het apparaat kunt ophangen of neerzetten is ook belangrijk. Sommige zijn alleen neer te zetten of alleen op te hangen, terwijl andere zijn voorzien van zowel een ophanghaakje als uitklappootjes.

Focus op foto’s van het product, evenals op wat klanten in de beoordelingen zeggen, om een ​​goed idee te krijgen van de kwaliteit van de gebruikersinterface en het algemene gebruiksgemak.

– Gegevens bijhouden

Overweeg bij het bekijken van verschillende opties of je toegang tot historische gegevens nodig hebt of wilt hebben. Sommige apparaten registreren onbeperkte gegevens, wat nodig kan zijn als je een historisch rapport van de luchtvochtigheid nodig hebt. Aan de andere kant leggen sommige hygrometers een beperkte hoeveelheid gegevens vast, zoals de hoogste en laagste waarden van de afgelopen 24 uur, en sommige apparaten hebben helemaal geen opties voor gegevensopslag.

– Prijs

Natuurlijk is de prijs altijd een belangrijke overweging bij het winkelen, maar het is van vitaal belang om elke prijs te evalueren in de context van functies en nauwkeurigheid. Zo kan een duurdere hygrometer met bewaking op afstand op de lange termijn voordeliger zijn in vergelijking met een kleine en goedkope hygrometer zonder bepaalde functies.

– Klanten beoordelingen

Om de beste hygrometer voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel hygrometers met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle hygrometers ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste hygrometer binnen en buiten

Wat is de beste hygrometer voor specifieke gebruiken?

Beslissen wat de beste hygrometer voor jou is, hangt grotendeels af van waar je het apparaat wilt gebruiken. Ben je op zoek naar de beste hygrometer voor het meten van de luchtvochtigheid binnen, de beste hygrometer voor sigaren of een hygrometer voor je kas? Hieronder vindt je enkele veelvoorkomende toepassingen voor een digitale hygrometer.

– Thuis gebruik

Als je opzoek bent naar de beste hygrometer voor standaard thuisgebruik is, heb je misschien niet dezelfde precisie nodig als voor een sigarenhumidor. Bedenk wel wat je precies nodig hebt, bijvoorbeeld of je meerdere kamers tegelijk wilt bewaken, waar je je vochtigheidsmeter wilt plaatsen en of je bewaking op afstand en realtime waarschuwingen nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld een systeem nodig met meerdere sensoren voor binnen en buiten of een afstandssensor voor moeilijk bereikbare plekken zoals een zolder.

Als je naast de ‘weersomstandigheden binnen’ ook geïnteresseerd bent in de weersomstandigheden buiten, dan is een weerstation voor thuis de beste keuze. De laatste twee opties in onze lijst zijn weerstations.

– Sigarenhumidors

Een vochtigheidsmeter is een cruciaal instrument om sigaren vers en vol van smaak te houden. Het kan dus zijn dat je met verschillende factoren rekening moet houden om de beste hygrometer voor sigaren te vinden. Nauwkeurigheid is hier de sleutel.

Zorg er verder voor dat het klein genoeg is om in je humidor te passen en overweeg hoe je het apparaat gaat monteren. Sommige hygrometers komen met uitklappootjes en sommige met ophanghaakjes en weer andere met magneetjes. Sommige hebben ook een combinatie zodat je het apparaatje gemakkelijk op verschillende plekken kan zetten / hangen.

– Instrumentkoffers

Een muziekinstrument is meestal een aanzienlijke investering, dus het is van cruciaal belang dat je het goed beschermt om kromtrekken, barsten, krimpen of andere kostbare problemen te voorkomen. Daarom raden experts aan om het instrument altijd in zijn koffer op te bergen. 

Een belangrijke factor om je gitaar (of andere houten instrumenten) uit de buurt van de reparatiewerkplaats te houden, is de vochtigheidsgraad waarin deze is opgeslagen, wat zelfs in de koffer schadelijk kan zijn. Bescherm daarom je gitaar door een vochtigheidsmeter in de koffer te plaatsen. Hiervoor dien je natuurlijk een kleine en compacte hygrometer aan te schaffen.

– Terrarium

Als je reptielen als huisdier hebt, weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk de luchtvochtigheid is. Om je reptielen gezond en gelukkig te houden, is het essentieel dat je de vochtigheids- en temperatuurniveaus in je terrarium in de gaten houdt. Doe allereerst een beetje onderzoek naar je specifieke huisdier om te begrijpen of ze baat zouden hebben bij een lage luchtvochtigheid en zoek uit wat de ideale temperatuur is.

Wanneer je een apparaat kiest, wil je misschien een combinatie van een thermometer en een hygrometer, maar zorg ervoor dat deze voor beide metingen aan je behoeften voldoet. Als uw huisdier bijvoorbeeld een zonnebank en een koelere ruimte heeft, raden experts aan om de temperatuur op beide plekken te controleren, dus je hebt mogelijk twee apparaatjes hiervoor nodig.

– Kassen

Heb je één of meerdere kassen? Ook dan is het hebben van de beste hygrometer ontzettend belangrijk. Om goed voor de planten in je kas te zorgen, moet je de omstandigheden in de gaten houden om de beste omgeving te bieden voor je planten om te gedijen. Een hygrometer helpt je de luchtvochtigheid onder controle te houden, vooral omdat deze tijdens verschillende seizoenen of tijden van de dag verandert. 

Er is niet één ideale luchtvochtigheid voor een kas, maar het is belangrijk om de juiste omstandigheden voor je eigen planten te begrijpen en eventuele dramatische veranderingen in de omstandigheden te beperken, zodat ze geen nadelige effecten ondervinden.

beste hygrometers

Hoe je het vochtigheidsniveau in je huis kunt aanpassen

Het bewaken en beheersen van veranderende omstandigheden in je huis is belangrijk voor zowel comfort- als gezondheidsredenen. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan condensatie op muren en ramen ontstaan, wat kan leiden tot waterschade en schimmelgroei.

Wanneer de luchtvochtigheid echter te laag is, zijn geïrriteerde sinussen en een droge huid een veelvoorkomend probleem. Hier zijn enkele manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen en de luchtvochtigheid te verlagen. Hier volgen de beste tips:

1. Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in je huis (of een bepaalde kamer). Ze worden vaak gebruikt in de winter, wanneer de lucht het droogst is. Vooral als je je verwarming veel in de winter gebruikt, is het extra belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden, want naarmate je je lucht opwarmt, daalt de luchtvochtigheid en wordt de droogte steeds duidelijker.

Bekijk hier een top 5 van de beste luchtbevochtigers

2. Gebruik een luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers zijn ontworpen om de lucht te filteren en overtollig vocht op te nemen, waardoor ze een goede manier zijn om de luchtvochtigheid in je huis te verlagen, als dit nodig is. Misschien wil je een luchtontvochtiger alleen in bepaalde ruimtes gebruiken, zoals kelders of opslagruimtes, om de luchtvochtigheid in deze vochtrijke omgevingen te matigen.

Bekijk hier een top 6 van de beste luchtontvochtigers

3. Kweek bladplanten

Als een lage luchtvochtigheid veel voorkomt in je huis, kun je dit op natuurlijke wijze aanpakken door bladplanten te kweken. Water van de planten zal verdampen in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt.

4. Open je ramen

In de lente en de herfst is de eenvoudigste manier om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, misschien wel zo simpel als het openen van enkele ramen. Hierdoor koelt niet alleen je huis af, waardoor de luchtvochtigheid daalt, maar het profiteert ook van de luchtvochtigheid buiten om het niveau van je huis te regelen.

5. Zet een airconditioner aan in de zomer

Door je huis te koelen met een airconditioner kun je niet alleen de temperatuur verlagen, maar ook de luchtvochtigheid in de zomer regelen. Moderne airconditioners verwijderen vocht als onderdeel van het koelproces.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *