Beste hoestdrank 2023: Top 5!
Of je nou opzoek bent naar de beste hoestdrank voor vastzittend slijm of de beste hoestdrank voor kriebelhoest of voor wat voor hoest dan ook, we zijn er voor je met het beste hoestmiddel!
Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als proberen de dag door te komen met een vervelende hoest – of misschien nog erger de nacht door te komen met een hoest. Voor beide situaties zijn er gelukkig een aantal vrij verkrijgbare hoestmiddelen die kunnen helpen.
Lees de korte omschrijvingen van onze top 3 door om erachter te komen wat de beste hoestdrank voor jou is.
Wat is de beste hoestdrank?
Er is niet persé één beste hoestdrank, er zijn verschillende goede hoestmiddelen op de markt. Echter zijn er ook ‘slechte’ hoestdranken die meer kwaad dan goed doen. Het is dus goed dat je opzoek bent naar de beste hoestdrank! Hieronder hebben we 3 van de beste opties voor je op een rijtje gezet. Hierbij is gekeken naar de werking, de ingrediënten en naar de klanten beoordelingen.
Je kunt de hoestdranken aanschaffen door op de naam of op de afbeelding te klikken.
1. Dampo Alle Hoest Nacht Hoestdrank
Deze specifieke hoestsiroop van Dampo is effectief voor alle typen hoest, of het nu gaat om vastzittend slijm of een kriebelhoest. Deze siroop zal je te hulp schieten wanneer je het nodig hebt. Het is samengesteld uit natuurlijke plantenextracten die verlichting bieden en een verzachtend effect hebben op droge en vastzittende hoest, vooral ‘s nachts. Nachtelijke hoest kan vervelend zijn en je uit je slaap houden, maar deze hoestsiroop vermindert het hoesten tijdens de nacht, waardoor je een goede nachtrust kunt hebben.
De natuurlijke plantenextracten in deze siroop hebben een hydraterende en verzachtende werking op het slijmvlies van de bovenste luchtwegen. Dit verlicht irritatie van het slijmvlies en de keel bij droge hoest. Bovendien helpt het losmaken van slijm bij vastzittende hoest, waardoor het gemakkelijker opgehoest kan worden. Daarnaast dragen de plantenextracten bij aan de bescherming van de slijmvliezen en de bevordering van de functies van de bovenste luchtwegen.
2. Daro Alle Hoest Siroop
Ongeacht het type hoest dat je ervaart, kan Daro Hoest Siroop je snel verlichting bieden. Dit populaire merk wordt niet voor niets veel verkocht. Het heeft een kalmerend effect op een geïrriteerde keel binnen enkele minuten na inname, waardoor het hoesten afneemt. De siroop heeft een heerlijke smaak en is vrij van kleurstoffen en lactose. De Daro 4 in 1 Alle Hoest siroop werkt snel en effectief. Met zijn unieke formule met vierwerkende eigenschappen behandelt het zowel keelpijn, prikkelhoest, droge hoest als vastzittende hoest.
3. Bronchostop hoestdrank MAX 8-in-1
Bronchostop® MAX 8in1 is een effectieve hoestdrank die snel verlichting biedt bij verschillende soorten hoest tijdens een verkoudheid. Het is speciaal ontwikkeld om droge hoest, keelpijn, droge keel, heesheid, vastzittende hoest, kriebel in de keel, slikproblemen en de drang tot keelschrapen te verlichten. Met zijn 8-in-1-formule is deze hoestdrank een veelzijdige oplossing om verschillende symptomen van hoesten aan te pakken.
Wat deze hoestdrank nog aantrekkelijker maakt, is dat het geen alcohol bevat en lactose- en glutenvrij is. Bovendien is het suikervrij, wat het geschikt maakt voor mensen met specifieke dieetbehoeften of suikerbeperkingen.
De krachtige werking van Bronchostop® MAX 8in1 is te danken aan de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Het bevat onder andere Heemstwortelextract, Cetraria islandica droog extract, Natrium hyaluronaat en Xanthaangom. Deze ingrediënten werken samen om de hoest te verlichten en de irritatie in de luchtwegen te verminderen.
Het gebruik van de hoestdrank is eenvoudig en de dosering varieert afhankelijk van de leeftijd. Volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar kunnen tot 3 keer per dag 15 ml nemen, terwijl kinderen van verschillende leeftijdsgroepen aangepaste doseringen hebben. Het wordt echter aanbevolen om de hoestdrank niet langer dan 5 dagen achter elkaar te gebruiken.
4. Coldrex 3-in-1 Neusspray

Coldrex 3 in 1 Neusspray is een effectieve oplossing voor neusverkoudheid die de neus opent, reinigt en zuivert. Het biedt verlichting voor de belangrijkste symptomen van neusverkoudheid, waaronder een verstopte neus, een loopneus en niezen.
De neusspray van Coldrex verwijdert bacteriën en virussen, en spoelt ze weg uit de neusholtes. Het werkt op de volgende manieren:
- Het opent de neus door de osmotische werking van hypertoon zeewater. Dit zorgt voor een effectieve opening van de neus, al na één minuut, zoals gebleken uit een klinische studie waarbij 68% van de volwassenen met verkoudheid binnen 1 minuut effect ervoer.
- Het reinigt de neus door slijm en afscheiding in de neus vloeibaar te maken met het hypertone zeewater.
- Het zuivert de neus door virussen en bacteriën die infecties veroorzaken in de bovenste luchtwegen af te voeren en te verwijderen.
De neusspray van Coldrex heeft enkele mooie eigenschappen, zoals het feit dat het de neus niet uitdroogt, vrij is van conserveermiddelen en zacht is voor het neusslijmvlies.
De dosering van de neusspray varieert, waarbij kinderen tussen 3-15 jaar tot 4 keer per dag één spray in elk neusgat kunnen gebruiken, terwijl volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar tot 6 keer per dag één spray in elk neusgat kunnen gebruiken.
Beste hoestdrank voor kinderen:
5. Bronchostop Hoestdrank Direct Junior
Als je kind last heeft van een vervelende hoest is het logisch dat je opzoek gaat naar de beste hoestdrank voor je kind. Bronchostop DIRECT Junior met honing zorgt voor directe verlichting van elke soort hoest. De hoestdrank kalmeert de hoestreflex bij vastzittende hoest, kriebel- en prikkelhoest. Dit hoestmiddel werkt als een balsem die het ontstoken slijmvlies in de keel bedekt en daardoor verzacht.
Bronchostop bevat naast honing een combinatie van natuurlijke ingrediënten die elke soort hoest aanpakt.
De voordelen van Bronchostop DIRECT Junior:
- Verlicht snel elke hoest tijdens een verkoudheid
- Verlichtend bij vastzittende hoest door taai slijm
- Verzachtend bij droge prikkelhoest
- Bevat honing en heemswortel
- Bevat geen alcohol
- Lactose-en glutenvrij
Bronchostop DIRECT Junior is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, maar ook voor volwassenen. Als je kind het lastig vindt om hoestdrank te nemen, meng het dan met water of los het op een kopje thee of een ander drankje.
Waarop te letten bij het kiezen van de beste hoestdrank
1. Hoesttype
Hoest kan verschillende oorzaken hebben, zoals een droge hoest, vastzittende hoest of een kriebelhoest. Kies een hoestdrank die specifiek is ontworpen om het type hoest te behandelen waar je last van hebt.
2. Symptoomverlichting
Controleer welke symptomen de hoestdrank beoogt te verlichten. Sommige hoestdranken richten zich alleen op het verminderen van de hoest zelf, terwijl andere ook kunnen helpen bij keelpijn, slijmverdunning of verstopte neus. Kies een hoestdrank die aansluit bij je specifieke symptomen.
3. Leeftijd en geschiktheid
Controleer of de hoestdrank geschikt is voor de leeftijdsgroep waarvoor je het nodig hebt. Sommige hoestdranken zijn specifiek bedoeld voor volwassenen, terwijl andere geschikt zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Zorg ervoor dat je de aanbevolen leeftijdsgrenzen volgt en eventuele kinderspecifieke hoestdranken voor jonge kinderen gebruikt.
4. Ingrediënten
Bekijk de ingrediëntenlijst van de hoestdrank, vooral als je allergieën of gevoeligheden hebt. Zorg ervoor dat je geen hoestdrank kiest die ingrediënten bevat waar je mogelijk negatief op reageert.
5. Gebruiksaanwijzing en dosering
Lees de gebruiksaanwijzing en doseringsinstructies zorgvuldig door. Volg de aanbevolen doseringen en gebruiksfrequentie om ervoor te zorgen dat je de hoestdrank op de juiste manier gebruikt.
5. Overleg met een zorgverlener
Als je twijfelt over welke hoestdrank het meest geschikt is voor jouw situatie, raadpleeg dan een apotheker of zorgverlener. Ze kunnen je adviseren over de beste opties op basis van je symptomen, medische geschiedenis en eventuele andere medicijnen die je gebruikt.
Onthoud dat hoestdranken bedoeld zijn voor symptomatische verlichting en dat ze de onderliggende oorzaak van de hoest mogelijk niet behandelen. Als je hoest aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, is het altijd raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wanneer heb je hoestdrank nodig?
In de meeste gevallen heeft een hoest geen specifieke behandeling nodig. Een hoest als gevolg van verkoudheid of griep verdwijnt meestal vanzelf. Er zijn echter situaties waarin hoestmedicatie zeer nuttig kan zijn, vooral wanneer de hoest je ‘s nachts wakker houdt of je dagelijkse activiteiten verstoort. Als je al dagenlang of zelfs wekenlang last hebt van een aanhoudende kriebel- of vastzittende hoest, kan het raadzaam zijn om op zoek te gaan naar de meest geschikte hoestdrank.
Het is belangrijk op te merken dat sommige vormen van hoest niet behandeld moeten worden met hoestmiddelen, omdat hoesten helpt om de longen schoon te houden en je ademhaling mogelijk maakt. Voorbeelden hiervan zijn hoest veroorzaakt door roken, emfyseem, longontsteking, astma of chronische bronchitis.
Hoe werken hoestdranken?
Hoestdranken werken op verschillende manieren, afhankelijk van hun samenstelling en het type hoest dat ze behandelen. Over het algemeen hebben hoestdranken tot doel de symptomen van hoest te verlichten en het herstelproces te ondersteunen. Hier zijn enkele manieren waarop hoestdranken kunnen werken:
Slijmverdunning: Hoestdranken kunnen ingrediënten bevatten die slijm in de luchtwegen helpen verdunnen, waardoor het gemakkelijker wordt om het op te hoesten. Dit is vooral nuttig bij vastzittende hoest, waarbij het slijm moeilijk loskomt.
Hoestprikkeldemping: Sommige hoestdranken bevatten ingrediënten die de hoestprikkel in de keel of longen onderdrukken. Dit kan helpen bij het verminderen van een droge, prikkelende hoest.
Verzachting van de keel: Hoestdranken kunnen ingrediënten bevatten die een verzachtend effect hebben op de geïrriteerde keel, waardoor pijn en irritatie worden verminderd.
Hydratatie: Door het drinken van hoestdranken wordt de hydratatie bevorderd, wat kan helpen bij het verzachten van de slijmvliezen en het verminderen van irritatie in de luchtwegen.
Het is belangrijk op te merken dat hoestdranken verschillende samenstellingen kunnen hebben en dat de werking kan variëren. Het is raadzaam om de instructies op de verpakking te volgen en indien nodig advies te vragen aan een zorgverlener om het meest geschikte type hoestdrank voor jouw specifieke situatie te vinden.
Welke symptomen behandelen hoestdranken
Het ligt er natuurlijk aan voor welke hoestdrank je gaat, maar de beste hoestdrank behandeld veel symptomen, meer dan je misschien zou verwachten. De volgende zijn veel voorkomende tekenen en symptomen die gepaard kunnen gaan met hoesten, en welke hoestdranken kunnen behandelen:
- Slechte smaak in de mond
- Maagzuur
- Heesheid
- keelontsteking
- Slijm
- Loopneus of verstopte neus
- Keelpijn
Kunnen er bijwerkingen zitten aan het nemen van hoestdrank?
Over het algemeen niet. Gezonde volwassenen ervaren gewoonlijk geen bijwerkingen van hoestmiddelen. Let wel op, want soms kunnen deze geneesmiddelen wel prikkelbaarheid, slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Bijwerkingen kunnen een punt van zorg zijn voor mensen die gezondheidsproblemen hebben, ouderen zijn of langdurig hoestmiddelen gebruiken.
Hoestmedicatie wordt vaak gecombineerd met decongestiva, antihistaminica en/of pijnstillers. Als je 1 van deze combinatiegeneesmiddelen gebruikt, is het ook altijd belangrijk om elk van de actieve ingrediënten en de interacties die ze kunnen hebben met andere geneesmiddelen die je gebruikt te begrijpen.
Worden alle soorten hoest op dezelfde manier behandeld?
Hoest kan op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van of het een natte of droge hoest is. Mensen met natte hoest hebben slijmophoping en moeten een slijmoplossend middel nemen om het slijm te verdunnen en het hoesten gemakkelijker te maken. Voor droge hoest, die vaak wordt veroorzaakt door een irriterend middel, helpen hoestmedicijnen met een onderdrukker de hoest te kalmeren.
Sommige van de beste hoestdranken werken tegen alle verschillende soorten hoesten. Zo hebben we in onze lijst een aantal van de beste hoestdranken opgenomen, welke je overal voor kunt inzitten. Als je enkel opzoek bent naar een slijmoplosser, bekijk hier dan een lijst met de beste slijmoplossers.
Voor mensen met chronische hoest bij wie de symptomen niet onder controle kunnen worden gehouden met vrij verkrijgbare medicijnen tegen hoest, kan je arts verdere onderzoeken uitvoeren, zoals longfunctietesten, bloedonderzoek en röntgenfoto’s om te bepalen of er een onderliggende gezondheidstoestand is, zoals astma, chronische obstructieve longziekte, bronchitis, longontsteking en cystische fibrose. Je dient specifieke behandelingsopties met je arts te bespreken.
Hebben kinderen speciale hoestdrank voor kinderen nodig?
Ja voor kleine kinderen wordt het zeker aangeraden om op zoek te gaan naar vrij verkrijgbare hoestdranken die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. Praat eventueel met een arts of apotheker over de ingrediënten om er zeker van te zijn dat de hoestdrank veilig is voor kinderen. Een hoestmiddel dat veilig is voor kinderen van 6 jaar en ouder, is bijvoorbeeld mogelijk niet veilig voor een kind van 4 jaar. Het is belangrijk om etiketten te lezen voor specifieke leeftijdsaanbevelingen en geef kinderen nooit hoestmedicijnen die zijn verpakt voor gebruik door volwassenen.
Zo mogen hoestdranken die codeïne of hydrocodon bevatten, alleen door volwassenen mogen worden gebruikt. Ze zijn niet geïndiceerd voor gebruik bij personen onder de 18 jaar.
Hoe kun je hoestmiddelen het beste bewaren?
Om hoestmiddelen op de juiste manier te bewaren en hun effectiviteit te behouden, is het belangrijk om de volgende richtlijnen te volgen:
Lees de instructies: Raadpleeg altijd de bijsluiter of het etiket van het hoestmiddel voor specifieke bewaarvoorschriften. Verschillende hoestmiddelen kunnen verschillende opslagvereisten hebben, dus het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen.
Bewaar op een geschikte plaats: Over het algemeen moeten hoestmiddelen op een koele, droge plaats worden bewaard. Blootstelling aan hitte, vochtigheid en direct zonlicht kan de kwaliteit en stabiliteit van het hoestmiddel aantasten. Bewaar ze bij voorkeur op kamertemperatuur.
Houd de verpakking gesloten: Zorg ervoor dat de verpakking van het hoestmiddel altijd goed gesloten is. Dit helpt om te voorkomen dat lucht, vocht of andere verontreinigingen het product binnendringen, wat de werkzaamheid kan verminderen.
Buiten bereik van kinderen houden: Hoestmiddelen bevatten actieve ingrediënten en moeten buiten het bereik van kinderen worden bewaard. Bewaar ze op een veilige plaats, bij voorkeur hoog en buiten het zicht en bereik van kinderen.
Controleer de houdbaarheidsdatum: Hoestmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum. Gebruik ze niet na deze datum, aangezien de effectiviteit en veiligheid niet meer kunnen worden gegarandeerd.
Het is altijd raadzaam om de specifieke instructies van het hoestmiddel te volgen en bij twijfel kun je het beste contact opnemen met een apotheker of zorgverlener voor advies over de juiste opslag van hoestmiddelen.