beste hartslagmeter

Beste hartslagmeter 2023: Top 6!

Ben je opzoek naar de beste hartslagmeter? Dan zijn we hier om te helpen!

Voor atleten die training serieus nemen, is het hebben van de beste hartslagmeter een must, of het nu de borstband, een armbandvariant of een smartwatch is. Het gebruik van een hartslagmeter is de beste manier om meer gegevens uit je trainingssessies te halen, en dat is handig, of je nu een beginnende hardloper bent of een serieuze atleet. Iedereen heeft er baat bij om zijn hartslag te controleren.

Borstbandmonitors zijn nog steeds het meest nauwkeurig om te trainen, maar hartslagmeterhorloges (en smartwatches) zijn nu ook enorm populair en uitstekende opties – als je ze op de juiste manier gebruikt.

Verder kunnen hartslagmeters gebruikt worden voor meer dan alleen sport. De nieuwste apparaten kunnen je helpen je hartslag 24/7 te volgen, ziekte, stress en vermoeidheid op te sporen en je vertellen wanneer je een pauze moet nemen.

We hebben vrijwel elke hartslagmeter op de markt beoordeeld om de beste hartslagmeter van dit moment te vinden. Hier zijn 6 toppers uitgekomen. Al deze opties zijn van zeer hoge kwaliteit. Wat de beste hartslagmeter voor jou is, hangt verder af van je persoonlijke voorkeuren en fitnessdoelen.

Lees gauw verder om de beste hartslagmeter voor jou te ontdekken!

Wat is een hartslagmeter?

Een hartslagmeter, of ook wel hartslagmonitor genoemd, is een instrument waarmee wordt gemeten hoe snel het hart slaat. Het meet de frequentie van de hartslag. Veel sporters gebruiken een hartslagmeter wanneer ze aan het sporten zijn. Hartslagmeters geven namelijk onmiddellijk feedback over hoe hard je aan het trainen bent, zodat je aanpassingen kunt maken om het meeste uit je training te halen.

Beste hartslagmeter 2023 – Top 6

We zijn opzoek gegaan nar de beste hartslagmeter van 2023 en daar is een top 6 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 6 hebben we gekeken naar de kwaliteit, nauwkeurigheid, gebruikersgemak en klanten beoordelingen. Ook hebben we verschillende soorten hartslagmeters in deze top 6 opgenomen: borstbanden, banden die overal op het lichaam kunnen worden gebruikt en sporthorloges. 

Bekijk de afbeeldingen, lees de korte omschrijvingen door, bestudeer eventueel de klanten beoordelingen en kies op basis daarvan de beste hartslagmeter voor jou uit!

Beste hartslagmeter borstband:

1. Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth/ANT+

Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth:ANT+

De Polar H10 hartslagmeter houd je hartslag bij met maximale nauwkeurigheid. De comfortabele borstband beschikt over een vernieuwd algoritme waarmee de hartslag nog beter is vast te stellen, zonder storingen. 

Als je niet meer dan één hartslagmeter wilt kopen om meer dan één sport bij te houden, kun je het beste kiezen voor de Polar H10. Het is de meest nauwkeurige hartslagsensor in de geschiedenis van Polar.

Het beste is dat de Polar H10 een ingebouwd geheugen heeft voor één oefening, dus je kunt de hartslagmeter om je borst wikkelen, de oefening starten in de Polar Beat-app en de telefoon achterlaten. De band synchroniseert met de telefoon zodra je weer thuis bent.

De Polar H10 kan verbinding maken met fitness-apps, sport- en smartwatches, fitnessapparatuur via Bluetooth en ANT+-verbinding. De Polar H10 kan tegelijkertijd worden verbonden met Bluetooth- en ANT+-apparaten, zodat je hem tegelijkertijd kunt aansluiten op je horloge en je fietstrainer.

Wat comfort betreft, is de Polar H10 uitgerust met de Polar Pro-riem met een reeks kleine antislipstippen langs de binnenkant van de riem. Deze helpen de riem op zijn plaats te blijven zonder dat deze te synthetisch aanvoelt. De band zal juist comfortabel aanvoelen.

 De batterij gaat lang mee, wel zo’n 400 trainingsuren. Verder is de borstband volledig waterdicht, waardoor je ook zonder problemen buiten kunt sporten of hardlopen en er zelfs mee kunt zwemmen.

2. Garmin HRM-Run

garmin hrm run

Ben je opzoek naar de beste hartslagmeter voor hardlopen? dan is de Garmin HRM-Run interessant voor jou. De meeste hardlopers dragen tegenwoordig een Garmin-hardloophorloge, dus het kopen van de Garmin HRM-Run is waarschijnlijk de beste hartslagmeter voor hen. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt de Garmin HRM-Run het beste voor hardlopers en biedt geavanceerde hardloopstatistieken en nauwkeurige hartslagmetingen. De hartslagmeter is ook waterdicht, dus ook perfect te gebruiken voor zwemmers.

De Garmin HRM-Run meet zes verschillende meetwaarden: cadans, verticale oscillatie, grondcontacttijd, grondcontacttijdbalans, paslengte en verticale ratio. De Garmin HRM-Run kan je een efficiëntere hardloper maken, maar alleen als je graag wilt leren en je techniek wilt aanpassen. Het verschaft een ruime hoeveelheid gegevens, zodat je je hardloopvorm tot in de kleinste details kunt analyseren.

De levensduur van de batterij is tot een jaar – er zijn immers geen scherm of optische sensoren bij betrokken – en de Garmin HRM-Run ondersteunt zowel Bluetooth- als ANT+-verbindingen. De riem die bij het product wordt geleverd, is zeer comfortabel en schuurt niet op je huid.

Het belangrijkste is dat de Garmin HRM-Run kan worden gebruikt – met een compatibel Garmin-horloge – om een lactaatdrempeltest uit te voeren. De lactaatdrempel is het punt waarop je spieren snel vermoeid raken. Je toestel meet je lactaatdrempelwaarde aan de hand van hartslag en tempo.

Bekijk hier ook verschillende Garmin smartwatches.

Beste hartslagmeter die op verschillende manieren gedragen kan worden:

3. Polar Verity Sense Hartslagmeter

Verity Sense

De Verity Sense hartslagmeter is ook van het merk Polar. Ook deze hartslagmeter is uitgerust met de innovatieve hartslagmetingstechnologie en gebruikt Bluetooth® en ANT+ om verbinding te maken met een grote verscheidenheid aan trainingsapparaten, apps en Polar sporthorloges.

Het verschil met de H10 hartslagmeter is de manier van dragen. De Verity Sense is een optische hartslagsensor die op je arm kan worden gedragen, of op een andere plaats op je lichaam kan worden geplaatst waar hij goed tegen je huid past (denk bijvoorbeeld aan je duikbril tijdens het zwemmen). De H10 is een borstband. De borstband meet de elektrische activiteit van het hart, wat de meest nauwkeurige manier is om de hartslag te meten. De optische hartslagsensor (Verity Sense) meet veranderingen in de grootte van bloedvaten met behulp van LED-lampjes en een lichtdetector – en geeft ook een zeer nauwkeurige meting.

De Polar Verity Sense is ideaal voor:

  • Zwemmen: maak gebruik van de handige zwemclip
  • Vechtsport: maak de band eenvoudig aan je bovenarm vast
  • Fitness

Deze optische hartslagmeter biedt alle bewegingsvrijheid en kan gekoppeld worden met bluetooth verbinding en ANT+. Bovendien beschikt deze hartslagmeter over een intern geheugen dat tot 600 uur aan trainingsgegevens kan opslaan. Daarna kun je je gegevens eenvoudig synchroniseren met de Polar Flow app.

Beste hartslagmeter sporthorloges:

4. Garmin Forerunner 35 Smartwatch

Met het Forerunner 35 sporthorloge van Garmin analyseer je eenvoudig al je prestaties. Dit stijlvolle, lichtgewicht en eenvoudig te gebruiken sporthorloge is uitgerust met Elevate™ hartslagmeting op de pols, zodat je zonder hartslagband om de borst kunt hardlopen (of andere sporten kunt beoefenen). Daarnaast functioneert dit horloge ook als activity tracker en telt onder andere het aantal stappen en het aantal verbrande calorieën.

Het monitoren van het slaapritme en de slaapkwaliteit zorgt daarnaast voor voldoende herstel. Dit sporthorloge is verder uitgerust met connected functies zoals smartphone meldingen, muziekbediening vanaf de pols, automatische uploads naar de Garmin Connect online fitness community, Live Track en meer

Behaal al je fitness doelen met behulp van diverse sportprofielen, intervaltrainingen, meldingen om je gemotiveerd te houden en nuttige functies zoals Auto Pause® en hardloop/wandel modus. Deze smartwatch biedt je alles wat je nodig hebt om jouw sportprestaties – en dan met name hardloopprestaties-  te verbeteren.

Dit sporthorloge is beschikbaar in verschillende kleuren.

5. Polar M430 GPS Sporthorloge

Polar M430 GPS Sporthorloge

De Polar M430 is een ander geweldig sporthorloge. Het is een zeer compleet, waterdicht GPS sporthorloge met vele slimme trainingsfuncties. Hij beschikt over zeer snelle GPS en een ingebouwde activity tracker voor het meten van je dagelijkse activiteit en je slaappatroon. Dankzij de ingebouwde hartslagmeter met 6 LED’s hoef je geen borstband meer te dragen. De M430 maakt gebruik van Polar’s zelf ontwikkelde optische hartslagmeting met een uniek algoritme, dat steeds verder geoptimaliseerd wordt. Met Polar als uitvinder van de hartslagmeter weet je zeker dat je de meest nauwkeurige hartslaggegevens ontvangt.

Daarnaast krijg je veel extra’s. De unieke Polar trainingsfuncties geven je optimale begeleiding en helpen jou je loopprestaties te verbeteren. Zo meet je regelmatig je huidige conditie met de Polar Fitness Test, die je via de optische hartslagmeting in rust uitvoert en de functie Running Index geeft aan hoe je loopprestaties zich ontwikkelen. Met de mobiele app Polar Flow kun je je activiteitsgegevens volgen, analyseren en je gegevens synchroniseren. Polar Flow kun je koppelen met: MyFitnessPal, Strava, TrainingPeaks, Apple Health Kit, Google Fit en MapMyFitness.

De maximale batterijduur gaat tot 30 uur in GPS low power modus. Met gebruik van GPS gaat de batterij maximaal 8 uur mee. Naast hardlopen is het horloge ook geschikt voor veel andere sporten. Je kan via Polar Flow uit meer dan 100 sportprofielen kiezen. Ook geschikt voor watersporten en zwemmen.

Dit sporthorloge is beschikbaar in verschillende kleuren.

Beste hartslagmeter budget:

6. Nonchi Hartslagmeter Borstband

Nonchi Hartslagmeter - Met Borstband

Ben je op zoek naar een hartslagmeter voor het bijhouden, verbeteren of inzichtelijk maken van je sportprestaties en je gezondheid? En wil je hier niet al te veel aan uitgeven? Dan is deze hartslagmeter met borstband van Nonchi een goede optie voor jou. De hartslagmeter voorziet je op een comfortabele manier van de meest nauwkeurige en accurate hartslaggegevens. Verder is dit de meest goedkope hartslagmeter die we in deze top 8 hebben opgenomen.

De fijne hartslagband is verstelbaar, bestand tegen vocht en regen en eenvoudig te verbinden met een sport-app op je smartphone. Verder krijg je naast een hartslagmeter ook een e-boek meegeleverd met uitgebreide informatie over hoe jij je workouts kan upgraden met de beste kennis.

Niets is vervelender dan een te strakke of juist te losse hartslagmeter rond je borst. Met het elastische, lichtgewicht en verstelbare materiaal van de Nonchi hartslagband heb je daar nooit meer last van. De band blijft altijd perfect op de plek zitten.

Hoe kies je de beste hartslagmeter uit?

Om te achterhalen wat de beste hartslagmeter is om te kopen, kun je jezelf twee vragen stellen:

1. Wat voor soort oefening/sport doe ik en hoe belangrijk is nauwkeurigheid?

Dit is de belangrijkste overweging. Hardloop- en fietstrainingen zijn meestal prima voor een optische sensor om de pols, maar intensieve trainingen en functionele fitness (zoals CrossFit) zijn beter geschikt voor een borstband, of een optische sensor in een stabielere positie, zoals de bovenarm. Dat komt omdat veel beweging signaalruis veroorzaakt die de nauwkeurigheid beïnvloedt.

Het is ook belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn over hoe je de gegevens gaat gebruiken. Als het is om te controleren hoe hard je hebt gewerkt en als richtlijn voor de intensiteit, kan de iets minder nauwkeurige polssensor voor sommige mensen vaak goed genoeg zijn.

Maar als je je hartslagmeter gebruikt voor topsport, of als je gegevens van de best mogelijke kwaliteit nodig hebt om in je trainingsplan op Olympisch niveau in te voeren, dan is alleen de nauwkeurigheid en het reactievermogen van een borstband voldoende.

2. Wat voor apparaat heb je al?

Als het gaat om borstbanden, gebruiken sommigen ANT+, dat alleen compatibel is met gespecialiseerde hardloophorloges die dezelfde connectiviteit gebruiken, zoals Garmin- en Polar-horloges. Degenen die hun telefoon willen gebruiken om te trainen, moeten op zoek naar een Bluetooth-compatibele riem, die verbinding kan maken met apps zoals Strava, Runkeeper en Endomondo. Deze kunnen rechtstreeks worden gekoppeld aan een smartphone en ook aan smartwatches.

Bekijk ook de klanten beoordelingen

Om de beste hartslagmeter te vinden, zijn klanten beoordelingen ook een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). 

Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel hartslagmeters met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. Zoals je kunt zien hebben alle hartslagmeters ook ontzettend veel beoordelingen, wat altijd een goede indicatie is.

beste borstband

Wat is de beste hartslagmeter voor jou?

Wat de beste hartslagmeter voor jou is, hangt af van het soort sport dat je het vaakst beoefent en ook van gemaksfactoren. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een ​​waterdichte hartslagmeter aan te schaffen als je bijna nooit in een zwembad zwemt.

Als je op zoek bent naar veelzijdigheid, is de Polar H10 de beste keuze. Polar H10 is de meest nauwkeurige hartslagsensor in de geschiedenis van Polar en de keuze van veel professionele atleten. De hartslagmonitor is zeer nauwkeurig, waterdicht en in staat om de hartslag onder water te volgen. De Polar H10 heeft een batterijduur van 400 uur, een geheugen voor één activiteit en is bovendien gewoon comfortabel om te dragen.

Voor hardlopers blijft de Garmin HRM-Run de beste optie. Afgezien van het nauwkeurig volgen van de hartslag, biedt het ook 6 extra hardloopdynamieken voor de drager – als het is gekoppeld aan het juiste apparaat / de juiste app.

Als zwemmen de sport is die je het meeste beoefent is de Polar Verity Sense waarschijnlijk de beste hartslagmeter voor jou. Je kunt deze op meerdere plaatsen dragen, wat zorgt voor extra bewegingsvrijheid. Deze hartslagmeter wordt ook geleverd met een handige bandclip voor zwembrillen, zodat je hem tijdens het zwemmen comfortabel tegen je slaap kunt dragen. Als je een borstband dragen vervelend vindt, kan deze hartslagmeter ook je voorkeur hebben.

Als je met een klein budget zit en niet zoveel wil of kan uitgeven aan een hartslagmeter, dan is de Nonchi hartslagmeter een goede keus voor jou. Dit is de meest goedkope hartslagmeter die we in de top 6 hebben opgenomen. Het is een fijne comfortabele borstband met zeer nauwkeurige resultaten welke eenvoudig te verbinden is met smartphone en een sport app.

Als je liever voor een sporthorloge / smartwatch gaat zijn Garmin en Polar horloges allebei uitstekende keuzes. Naast het meten van je hartslag, houden ze ook andere dingen bij, zoals het aantal gezette stappen en de verbrande calorieën.

beste sporthorloge

Soorten hartslagmeters

Borstband hartslagmeters: Een draadloze sensor op een borstband detecteert je hartslag elektronisch en stuurt die gegevens naar een ontvanger in polshorlogestijl, die je hartslag weergeeft. Als je eenmaal gewend bent aan de routine van het omdoen van de borstband van de hartslagmeter en ermee trainen, geeft een borstband de meest nauwkeurige hartslagresultaten. Sommige kunnen ook uitzenden naar GPS-fietscomputers. Dit geeft het voordeel dat je tijdens het rijden niet op je horloge hoeft te kijken. Het integreert ook met fitnessgegevens via Strava, Garmin Connect en andere fitnesssoftwareplatforms.

Op de pols gebaseerde hartslagmeters: Een optische sensor die in de horlogeband of achterkant van de polsunit is ingebouwd, detecteert je hartslag. Hoewel horloges met hartslagmeter iets minder nauwkeurig zijn, vermijden polsmodellen het ongemak en extra pre-workout gedoe dat gepaard gaat met borstbanden. Op de pols gebaseerde HRM’s kunnen 24/7 worden gedragen (behalve tijdens het opladen), wat helpt bij het volgen van de hartslag op een meer gedetailleerd niveau. Maar het helpt ook met herstel- en slaapgegevens. Het heeft meerdere functies dan alleen het meten van de hartslag.

Welk type hartslagmeter is het meest nauwkeurig?

Dit hebben we al een aantal keer eerder in dit artikel benoemd, dus waarschijnlijk weet je het antwoord al. De grootste overweging is borstbanden versus polsapparaten / sport horloges. De laatste gebruiken een LED-array om het bloed door je aderen te “zien” en je hartslag te schatten. Optische sensoren zijn geïntegreerd in de meeste sporthorloges van Garmin, Fitbit, Polar en Apple. Ze zijn comfortabeler en handiger, en als je gestaag loopt, zouden ze het werk prima moeten doen.

Wanneer je echter de intensiteit begint op te voeren, krachtfitness of HIIT-workouts doet, kunnen optische sensoren op de pols de snelle stijgingen en dalingen in BPM misschien niet aan. Ze kunnen ook in de war raken door beweging van de pols bij oefeningen.

Een donkere huid en tatoeages kunnen de nauwkeurigheid ook beïnvloeden, aangezien de huidskleur de lichtreflectie kan beïnvloeden. Als je een donkere huid hebt en de allerbeste gegevens van je trainingen wilt, ga dan beter voor een borstband.

Borstbanden maken gebruik van elektrocardiogram (EKG)-sensoren, die nauwkeuriger zijn en reageren op stijgingen en dalingen van de hartslag, en de relatief stabiele positie op je borst maakt de gegevens het meest nauwkeurig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *