gaba supplementen

Beste GABA supplement: Top 3!

Ben je opzoek naar het beste  GABA supplement? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als je veel last hebt van angst en/of stress of misschien slecht slaapt, kunnen GABA supplementen je helpen. Lees gauw verder om te ontdekken wat GABA precies is, wat de beste supplementen zijn, wat de gezondheidsvoordelen zijn en meer!

Wat is het beste gaba supplement?

Er is niet persé één beste gaba supplement. Er zijn veel supplementen beschikbaar, sommige beter dan andere. Hier hebben we 3 van de beste gaba supplementen van dit moment op een rijtje gezet. Lees de omschrijvingen door om het beste gaba supplement voor jou uit te kiezen. Met een van deze drie zit je altijd goed. 

1. Now Foods GABA 

Prijs: €21,90

Dit krachtige supplement van Now Foods bevat maarliefst 750mg GABA per capsule. Dit supplement zorgt voor een goede werking, maar zonder nadelige en verslavende bijwerkingen. De plantaardige capsules maken dit supplement ook 100% vegetarisch.

2. Body & Fit Gaba Capsules

Prijs: €12,90

Dit hoogwaardige GABA-supplement van Body & Fit is ontwikkeld om mensen te helpen die een drukke en mobiele levensstijl willen beheersen. Elke capsule bevat 500 mg GABA, een natuurlijk voorkomend aminozuur, en is verrijkt met vitamine B6 om vermoeidheid te verminderen, een gezond zenuwstelsel te ondersteunen en de psychologische functie te behouden. GABA wordt in het lichaam geproduceerd uit het aminozuur glutaminezuur en speelt een belangrijke rol als neurotransmitter. Met de toevoeging van vitamine B6 draagt dit supplement ook bij aan een gezonde eiwitstofwisseling en de energievoorziening in de spieren.

Prijs: €19,91

Dit supplement van Vitakruid zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier GABA inneemt. De smelttabletten zorgen voor een snelle werking door directe opname via het mondslijmvlies. 

Wat is GABA en hoe werkt het?

GABA, wat staat voor gamma-aminoboterzuur, is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat fungeert als een neurotransmitter in de hersenen. Als neurotransmitter heeft GABA de functie van een chemische boodschapper. Het wordt beschouwd als een remmende neurotransmitter, omdat het bepaalde hersensignalen blokkeert of remt, waardoor het de activiteit in het zenuwstelsel vermindert.

Wanneer GABA zich bindt aan een specifiek eiwit in de hersenen, dat bekend staat als de GABA-receptor, heeft het een kalmerend effect. Dit kan nuttig zijn bij het verminderen van gevoelens van angst, stress en spanning. Bovendien kan het helpen bij het voorkomen van aanvallen.

De populariteit van GABA als supplement is de afgelopen jaren enorm toegenomen vanwege deze eigenschappen. Dit komt voornamelijk doordat het niet in grote hoeveelheden voorkomt in veel voedingsmiddelen. Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi, miso en tempeh, bevatten de meeste GABA. Er zijn ook enkele andere voedingsmiddelen die kleine hoeveelheden GABA bevatten.

Als gevolg hiervan kiezen veel mensen ervoor om GABA als supplement te nemen om hun dagelijkse inname te verhogen en te profiteren van de mogelijke voordelen voor de geestelijke gezondheid en het welzijn.

Waarom nemen mensen GABA supplementen?

GABA supplementen worden door de meeste mensen vooral genomen om stress en angst te verlichten. Het natuurlijke kalmerende effect van GABA op de hersenen heeft geleid tot talloze beweringen over het gebruik van GABA supplementen om stress te verminderen. Te veel stress zorgt onder andere voor slecht slapen, een zwakker immuunsysteem en een hoger risico op depressie en ziektes. Als je teveel stress hebt is het dus belangrijk om hier iets aan te gaan doen. Naast bepaalde veranderingen in je levensstijl kunnen GABA supplementen helpen.

Voordelen van het nemen van GABA supplementen

GABA kan een sleutelrol spelen bij de bescherming tegen depressie en angst. Abnormaal lage GABA-niveaus zijn betrokken bij een aantal ongewenste levensverstorende aandoeningen. Het goede nieuws: uit onderzoek blijkt dat wanneer je de GABA-niveaus optimaliseert, je de stemming, focus, slaap en meer ondersteunt.

– Stress en angst verlichten

Gezien de rol van GABA bij het uitbalanceren van de stimulerende effecten van glutamine, kan het helpen om gevoelens van stress onder controle te houden (dit is de reden waarom veel anti angst en stress medicijnen zich richten op GABA-A-receptoren). GABA supplementen zorgen voor kalmerende effecten, waardoor je je meer ontspannen voelt en stress en angst verlicht wordt.

– Beter slapen

GABA stelt lichaam en geest in staat om te ontspannen en in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. GABA-A-receptoren worden ook sterk tot expressie gebracht in de thalamus, een hersengebied dat betrokken is bij slaapprocessen.

Wanneer je lichaam GABA produceert, vertraagt ​​je centrale zenuwstelsel, waardoor iemand zich meer ontspannen en in veel gevallen slaperig voelt. In feite ondersteunen de meeste van de huidige slaaphulpmiddelen normale GABA-niveaus in de hersenen.

Bovendien is aangetoond dat suppletie met magnesium, dat een GABA-agonist is (dat wil zeggen een stof die zich bindt aan GABA-receptoren en deze op dezelfde manier activeert als GABA zou doen), de slaapkwaliteit ondersteunt.

– Mentale focus verbeteren

Onderzoek toont aan dat GABA een positieve invloed kan hebben op het vermogen van een persoon om mentale taken uit te voeren die een aanzienlijke concentratie vereisen en zowel de psychologische als fysieke vermoeidheid kan verlichten die deze concentratie gewoonlijk aantasten.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Het gebruik van GABA-supplementen is over het algemeen veilig wanneer ze worden ingenomen in de aanbevolen hoeveelheden die doorgaans in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het is ook veilig wanneer het als medicijn in grotere hoeveelheden wordt ingenomen. Tot op heden zijn er geen bekende bijwerkingen van het gebruik van GABA-supplementen gemeld.

Om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier gebruikmaakt van GABA-supplementen, is het echter belangrijk om de instructies en aanbevelingen van de fabrikant op te volgen. Het is altijd verstandig om het etiket van het supplement zorgvuldig te lezen en eventuele specifieke waarschuwingen of aanbevelingen te volgen.

Hoewel GABA-supplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, is het raadzaam om bij twijfel contact op te nemen met een medisch professional voordat je ze gaat gebruiken, vooral als je al bestaande medische aandoeningen hebt of andere medicijnen gebruikt. Zij kunnen je gepast advies geven op basis van je individuele gezondheidssituatie. Onthoud dat het belangrijk is om verantwoordelijk om te gaan met voedingssupplementen en altijd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

GABA niveaus op natuurlijke manieren verhogen

Het nemen van het beste GABA supplement is een effectieve optie, maar er zijn ook een aantal natuurlijke manieren waarop je je GABA niveaus kunt verhogen. Bepaalde kruidensupplementen, zoals valeriaan, kunnen helpen om de GABA-spiegels in de hersenen te verhogen (mogelijk door de productie van GABA te bevorderen of de afbraak ervan te vertragen). Andere onderzoeken suggereren dat het inademen van de geur van jasmijn (een stof die vaak wordt gebruikt in aromatherapie) de effecten van GABA kan helpen versterken.

Magnesium

Het nemen van magnesium supplementen kan ook helpen. Suppletie met magnesium of het consumeren van veel magnesiumrijk voedsel kan helpen bij het verlichten van bijwerkingen die gepaard gaan met lage GABA-niveaus, zoals stress en slapeloosheid, vanwege zijn activiteit als een GABA-agonist – magnesium bindt zich aan GABA-receptoren en activeert ze als GABA zou. Onderzoek heeft aangetoond dat het vooral het effect van magnesium op GABA-A-receptoren is dat dit kalmerende effect veroorzaakt Het kan geweldig zijn om je geest en spieren te ontspannen en je te helpen in een diepe slaap te vallen.

Yoga en mindfulness

Bepaalde lichaamsoefeningen kunnen ook helpen de GABA niveaus in je hersenen te verhogen, en dan met name yoga. Oefeningen zoals yoga, pilates, hardlopen of wandelen en dagelijkse meditatie met gerichte diepe ademhaling kunnen ons helpen ons ontspannen te voelen. Dit zorgt dient om de tonus en spanning in het centrale zenuwstelsel te verminderen door GABA te verhogen, glutamaat te verlagen en de serotonine-, epinefrine- en dopamine-niveaus te verbeteren – andere essentiële neurotransmitters.

Dieet

Een gezond voedingspatroon speelt een essentiële rol bij het handhaven van gezonde GABA-niveaus en -activiteit. Er zijn verschillende redenen waarom een gebalanceerd dieet cruciaal is. Ten eerste kan een ongezond voedingspatroon ontstekingen veroorzaken, wat een negatieve invloed heeft op het vermogen van het lichaam om GABA te produceren en te gebruiken.

Wanneer ontstekingen in ons lichaam opvlammen, moet ons fysiologisch systeem energie omleiden om de ontsteking te bestrijden. Hierdoor worden energie en hulpbronnen uitgeput en zijn ze niet beschikbaar voor optimale hersenfunctie, die afhankelijk is van diverse biochemische reacties voor de synthese, het gebruik en de afbraak van neurotransmitters.

Om GABA te optimaliseren door middel van voeding is het belangrijk om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor een gevarieerd dieet met voedingsrijke, minimaal bewerkte voedingsmiddelen.

Er zijn ook voedingsmiddelen die van nature GABA bevatten. Een voorbeeld hiervan is GABA-thee, die voornamelijk in witte thee voorkomt, gevolgd door oolongthee, groene thee en zwarte thee.

Daarnaast bevatten voedingsmiddelen zoals complexe koolhydraten (bij voorkeur uit volle granen) en voedingsmiddelen rijk aan B-vitamines (zoals diverse groenten en peulvruchten) ook GABA. Het is dus raadzaam om deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet om een gezonde GABA-status te ondersteunen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *