Beste fietsverlichting 2023: Top 8!
Ben je opzoek naar de beste fietsverlichting? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!
Beschikken over de beste fietsverlichting is essentieel als je van plan bent om in het donker te gaan fietsen. Ook wanneer het langzaam licht of juist donker begint te worden, of wanneer het mistig is heb je fietsverlichting nodig om beter te zien en beter gezien te worden. Het is niet alleen veel veiliger, het is natuurlijk ook verplicht – vanwege de veiligheid.
Zoals met alles zijn er ontzettend veel verschillende merken, die een eindeloze reeks opties bieden, dus het kan een bijna onmogelijke taak zijn om de beste fietsverlichting voor jouw behoeften te vinden. Niet elke fietsverlichting is ook van dezelfde kwaliteit. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste fietsverlichting van 2023 en daar zijn 8 toppers uitgekomen.
Of je nu alleen op zoek bent naar een voorlicht of een achterlicht of juist een set, we hebben de opties van de beste kwaliteit voor je gevonden. Lees gauw verder om de beste fietsverlichting voor jou te ontdekken!
Beste fietsverlichting 2023 – Top 8
We zijn opzoek gegaan naar de beste fietsverlichting van 2023 en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 8 hebben we gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, prijzen en klanten beoordelingen.
Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste fietsverlichting voor jou uit!
Beste fietsverlichting voorkant:
1. Sigma Buster 200 Led Fiets Koplamp

Als je opzoek bent naar de beste fietsverlichting dan is deze koplamp zeker interessant voor jou. De Sigma Buster koplamp is een robuuste lamp die krachtig licht geeft in elke situatie. De behuizing is van sterk edelstaal en kan dus tegen een stootje.
De koplamp is voorzien van de modernste CREE-technologie en geeft een lichthoeveelheid van 200 lumen. De lamp verlicht niet alleen de voorkant maar, maar ook de zijkanten, wat een groot voordeel is ten opzichte van veel andere fietsverlichting op de markt.
Daarnaast heeft de koplamp een geïntegreerde Lithium-ion accu en 6 modi: power- (200 lm), standaard- (100 lm), eco- (50 lm), knipper-, snel-knipper- en SOS-knippermodus. De lamp gaat na het opladen redelijk lang mee, afhangend van de modus die je gebruikt: 2 uur (power-), 3,5 uur (standaard-), 7 uur (eco-), 6 uur (knipper-), 5,5 uur (snel-knipper-) & 8 uur (SOS-knippermodus). De lamp is volledig opgeladen in 3 uur. Opladen tijdens gebruik iso ok mogelijk.
De fietslap beschikt over een horizontaal verstelbare, afneembare houder met slide-functie. Voor de montage heb je geen gereedschap nodig, het is erg gemakkelijk om de lamp te bevestigen en weer los te maken. Uiteraard is de lamp ook volledig waterdicht.
2. Lezyne Micro Drive Pro 800XL Led Fiets koplamp

Een andere geweldige koplamp voor de fiets is de Lezyne micro drive pro 800XL. Met tot 800 Lumen aan output en een krachtige Daytime Flash-modus is deze fietsverlichting perfect voor zowel dag als nacht. De aluminium behuizing is voorzien van koelvinnen en de zijuitsparingen bieden zichtbaarheid vanaf de zijkant. Bovendien is de lamp natuurlijk 100% waterdicht.
Het micro-USB oplaadbare ontwerp heeft een indrukwekkende maximale bedrijfstijd van 87 uur (15 uur toename) en acht unieke uitvoermodi. Het opladen van deze koplamp gaat zeer eenvoudig met een geïntegreerde, kabelloze USB-stick.
De fietsverlichting heeft een fijne silicone rubberen strap, waardoor deze erg gemakkelijk te monteren en eraf te halen is.
Beste fietsverlichting achterkant:
3. DESO® Fietslicht Achterlicht

We hebben nu de beste koplampen voor je fiets besproken, maar je hebt natuurlijk ook de beste achterlamp voor je fiets nodig. Als je al eerdere draagbare fietslampjes hebt gehad, maar deze niet krachtig genoeg waren of wanneer je telkens de batterijen moest veranderen, hebben we nu de perfecte oplossing voor je. Dit draagbare LED achterlicht van DESO is feller dan de meeste andere draagbare fietsverlichting en is makkelijk op te laden via USB.
Met dit achterlicht ben je zeer goed zichtbaar in het donker dankzij de extra heldere LED-lampjes. De meeste draagbare fietslampjes hebben slechts 1 kleine lichtbron, dus dit is een groot voordeel. DESO bezorgt je niet 1, maar meerdere LED lampjes in de vorm van een ringlicht. Zo word jij van alle kanten gezien in het verkeer.
Het heldere LED ringlicht is helder genoeg om jou zelfs op klaarlichte dag extra zichtbaar te maken. Dit achterlicht is hierdoor dan ook perfect voor sportfietsers. Het achterlicht is helemaal waterdicht en zorgt ervoor dat jij ook op een regenachtige dag perfect zichtbaar blijft.
De achterlamp is voorzien van een ingebouwde accu die jouw fiets tot maar liefst 6 uur lang van helder licht voorziet. Als deze leeg is kun je hem eenvoudig via USB met de bijgeleverde kabel opladen. Dankzij de klittenband bevestig je het achterlicht altijd snel een gemakkelijk aan je fiets. Dit achterlicht is daarnaast ook te bestellen in de vorm van een circel in plaats van in de vorm van een driehoek -> Bekijk hier.
4. Axa Omega Auto Fiets Achterlicht

Een ander geweldig achterlicht van hoge kwaliteit is de AXA Omega fietsverlichting. Dit achterlicht voor je fiets heeft maar liefst 5 LED’s, waarmee je al vanaf 800 meter gezien door je medeweggebruikers. Hierdoor fiets je altijd helemaal veilig, waar je ook bent en hoelaat het ook is.
De Omega is een van de meest gebruiksvriendelijke producten in het AXA achterlichten assortiment. Het achterlicht wordt bediend middels een aan/auto/uit-knop. Dit betekent dat het achterlicht beschikt over een automatische licht/donker- en bewegingssensor. Ook is het product uitgevoerd met een standlichtfunctie, zodat je in stilstand nog 4 minuten licht hebt en dus goed zichtbaar blijft voor overig verkeer.
De geïntegreerde batterij indicator waarschuwt je bovendien wanneer het tijd is om je batterijen te vervangen. De Omega kan gemonteerd worden op 50 of 80 mm breedte.
Beste fietsverlichting voor voor- en achterkant:
5. TIKKENS® LED Fietsverlichting Set – Voorlicht & Achterlicht

Heb je zowel voor- als achterlicht nodig? Dan kun je het beste meteen een fietsverlichting set kopen. De beste fietsverlichting die we hebben kunnen vinden is onder andere deze hoogwaardige set van TIKKENS.
Zowel het voorlicht als het achterlicht is waterbestendig, lichtgewicht en duurzaam. Je kan ze eenvoudig opladen via een USB-kabel, waardoor je dus geen gedoe meer hebt met batterijen. Je kunt deze lampjes tevens ook gebruiken voor andere activiteiten, zoals hardlopen, kamperen of bij het uitlaten van de hond. De verlichting heeft een batterijduur van 4 tot 12 uur en een accu indicator, waardoor je precies weet wanneer je ze weer moet opladen.
Zowel het voor- als achterlicht hebben diverse lichtstanden. Dit zorgt ervoor dat je door al je weggebruikers gezien wordt, maar ook zelf beter ziet. De voorlamp heeft schijnsterkte van 400 lumen. Zo zie je niet alleen zelf goed het wegdek, ook wordt je duidelijk door andere weggebruikers gespot. Beide lampen zijn compact en licht van gewicht, zodat je ze makkelijk mee kan nemen.
Soms is het nodig om extra op te vallen, bijvoorbeeld ‘s avonds in een druk stadsverkeer. De voorlamp heeft hiervoor 4 standen: helder licht, lang helder licht, flitslicht en knipperlicht. De achterlamp heeft dezelfde vier standen. Door de wijde hoek van het voorlicht en de aanpasbare helderheid kan je altijd en overal veilig fietsen en gezien worden.
Uiteraard zijn beide lampen volledig waterproof, waardoor je ze elk seizoen kunt gebruiken. De lampen zijn ook zo ontworpen dat ze het verkeer om je heen niet verblinden. De verlichting is zeer eenvoudig te monteren en te demonteren met de bevestigingsbanden, je heb er verder geen gereedschap voor nodig. Je kunt ze gemakkelijk op alle soorten fietsen gebruiken, van kinderfietsen tot mountainbikes.
6. Aximo Fietsverlichting – Voorlicht en Achterlicht

Een andere zeer hoogwaardige fietsverlichting set is deze van Aximo. Met de Aximo LED fietsverlichting set heb je een krachtige lichtbundel van maar liefst 500 lumen. Daardoor niet alleen beter zicht op de fiets, maar ben je ook goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Je kunt deze fietsverlichting set is op zo goed als alle fietsen te gebruiken, van kinderfietsen tot stadsfietsen tot racefietsen tot moutainbikes, etc.
De set bestaat uit een krachtige koplamp (500 lumen) met drie standen en een fel achterlicht (80 lumen) met vijf standen. De lampen zijn regen- en spatwaterdicht (IPX3), lichtgewicht en duurzaam. De ingebouwde sterke Lithium-Ion accu’s zijn tevens oplaadbaar met de bijgeleverde USB kabels. Hierdoor heb je geen gezeur meer met batterijen verwisselen.
In de hoogste stand kan je de koplamp maar liefst 5 uur gebruiken, in de middelste stand 11 uur. Om extra op te vallen kan je ook de stroboscoopstand gebruiken. De oplaadindicatie (rood/groen) geeft precies aan wanneer je de accu moet opladen.
Het USB oplaadbare achterlicht heeft 9 sterke LED en stralen maar liefst 80 lumen uit. Hierdoor ben je atlijd goed zichtbaar, ook vanaf de zijkant. Je kunt kiezen uit vijf verschillende standen. De sterke accu heeft maar liefst 100 branduren voordat je hem moet opladen. Het achterlicht weegt 77 gram.
De fietsverlichting set is snel en eenvoudig zonder gereedschap te monteren. De kunststof koplamphouder schroef je om de buis en met het schuifsysteem klik je de koplamp vast. Door het indrukken van het haakje haalt je de koplamp eenvoudig los. De koplamp is 360 graden draaibaar op de houder. Bij het achterlicht wikkel je de siliconen riem om de fietsbuis en zet de riem vast om het haakje.
Beste fietsverlichting set basic&budget:
7. Dresco Fietsverlichtingsset

Ben je opzoek naar de beste fietsverlichting voor een laag budget? Dan is de Dresco fietsverlichtingset misschien wel wat voor jou. Het is basis fietsverlichting en als je simpelweg opzoek bent naar wat licht, wanneer de verlichting van je fiets kapot is, kun je hier al genoeg aan hebben.
De lampjes zijn gemakkelijk te bevestigen aan je fiets. De lampjes hebben beide verschillende functies: een continu licht en twee verschillende knipperlicht functies. Voor deze verlichting heb je 2x AAA/LR03 batterijen nodig, en deze worden meegeleverd.
Let op deze fietsverlichting bevat geen lumen en is daardoor minder krachtig dan andere opties in deze lijst. Als je veel door het donker fiets en over onverlichte wegen, overweeg dan voor de opties met wat meer vermogen te gaan.
Beste fietsverlichting voor op een fietshelm
8. TIKKENS® LED Fietsverlichting Helmlamp

Heb jij een helm op tijdens het fietsen? Dan is een helmlamp een van de beste fietsverlichting om voor te gaan. Deze LED lamp van TIKKENS bestaat uit een voorlicht én achterlicht en kan gemakkelijk bevestigd worden op elke type fietshelm. De lamp is waterbestendig, lichtgewicht en duurzaam. Je kan de verlichting eenvoudig opladen via een USB-kabel, dus batterijen zijn niet nodig. De lamp heeft een batterijduur van 4 tot 12 uur en een accu indicator, zodat je weet wanneer je deze weer moet opladen.
In het donker wil je natuurlijk kunnen zien waar je fietst en zichtbaar zijn in het verkeer. De voorlamp heeft schijnsterkte van 400 lumen. Zo zie je zelf goed en kunnen anderen jou ook altijd goed zien. De lamp is compact en licht van gewicht, zodat je ze makkelijk mee kan nemen.
Er zijn natuurlijk momenten dat je extra op wilt vallen, bijvoorbeeld ‘s avonds in een drukke stad met verkeer van alle kanten. Het voorlicht heeft 3 standen: helder licht, lang helder licht en knipperlicht. Het achterlicht heeft 2 standen: helder licht en knipperlicht. Door de wijde hoek van het voorlicht en de aanpasbare helderheid kan je altijd en overal veilig fietsen en gezien worden.
Deze fietslamp is helemaal waterproof en kan dus elk seizoen gebruikt worden. De lamp is zo ontworpen dat deze het verkeer om je heen niet verblindt. Ook kan je de veelzijdige lamp bijvoorbeeld gebruiken bij diverse andere activiteiten zoals noodgevallen, bij het kamperen, tijdens het hardlopen, of als je gaat wandelen.
Waarop te letten bij het kiezen van de beste fietsverlichting
Als je opzoek bent naar de beste fietsverlichting, zijn er een aantal factoren om te overwegen. We hebben de belangrijkste dingen om naar te kijken hier op een rijtje gezet:
Lumen en vermogen:
Lumen wordt door de fietsindustrie gebruikt om de kracht van een lamp te meten: een lumen is een eenheid van zichtbaar licht. Omdat moderne LED’s veel minder energie nodig hebben, is het overbodig om hun vermogen uit te drukken in watt – wat aangeeft hoeveel energie ze verbruiken in plaats van hoeveel licht ze produceren. Ter vergelijking: een gloeilamp van 100 W straalt 1600 lumen uit.
Hoe meer je betaalt, hoe meer lumen je krijgt, maar lumen verbruiken energie, wat betekent dat als je een lamp met een hoog lumen voor een lange periode wilt laten branden, je een grote batterij nodig hebt.
Voor fietsen op de weg in onverlichte achterstraten heb je een zeer fel licht nodig. Dit moet minimaal 700 lumen moeten zijn. Om gezien te worden tijdens het fietsen op verlichte wegen, is 100 lumen een goede maatstaf, maar 300+ laat je iets meer zien van wat er op het grondniveau voor je gebeurt. Als we het hebben over achterlicht zijn het aantal lumen iets minder belangrijk. Alles oven de 20 is prima.
Levensduur van de batterij:
In tegenstelling tot mountainbikelampen, die vaak speciale externe batterijpakketten gebruiken, hebben lampen voor alle andere soorten fietsen meestal interne batterijen, dus er zal altijd een afweging zijn tussen stroom, batterijduur en de grootte van het licht.
Een krachtiger licht met een langere levensduur van de batterij vereist bijvoorbeeld een fysiek grotere batterij en zal daarom de totale grootte van het apparaat vergroten. Dit is op zich niet per se een probleem, maar veel wielrenners willen niet dat iets te groots het strakke uiterlijk van hun racefiets bederft of het stuur rommelig maakt. Ook mensen met een ‘normale’ fiets willen liever wat kleinere lichten die ze gemakkelijk in hun tas kunnen stoppen.
Kleinere lampjes met je vaker vervangen. Tegenwoordig is dit echter bij de beste fietsverlichting niet meer nodig. Steeds meer fietsverlichting is voorzien van een oplaadbare stroombron, waardoor je deze simpelweg kunt opladen.
Controleer in dit geval of hij een eigen speciale oplader nodig heeft of dat hij via USB kan worden opgeladen, wat het gemak enorm ten goede komt. Sommige lampen hebben zelfs een handige meter die aangeeft hoeveel stroom ze nog hebben.
Waterdichtheid:
Waterdichtheid is ook zeer belangrijk, zeker als je regelmatig rijdt in slechte weersomstandigheden. De IP-code is een maat voor de bescherming tegen het binnendringen van water en stof. IP4 beschermt tegen opspattend water, terwijl een IP7-product 30 minuten onderdompeling in water zal overleven. De beste fietsverlichting is natuurlijk altijd waterdicht.
Montage:
De laatste overweging is montage. Kleinere fietslampen kunnen eenvoudig worden gemonteerd met een rubberen of siliconen band, terwijl grote lampen – vooral voorlampen – vaak een vaste beugel nodig kunnen hebben. Echt krachtige koplampen kunnen zelfs een extern batterijpakket hebben dat ook op de fiets moet worden ondergebracht. Als je van plan bent om je fiets voor langere tijd in het openbaar te laten staan, zorg er dan in ieder geval voor dat je lampen gemakkelijk eraf kunnen worden gehaald, zodat je niet het risico loopt dat ze gesloten worden.
Prijs:
Hoewel fietsverlichting over het algemeen niet heel duur is, kan prijs toch een factor zijn om over na te denken. Voor hoogwaardige fietsverlichting moet je meestal wel op een prijs van minimaal 20 euro rekenen, welk vaak oploopt tot ongeveer 50 euro. We hebben ook een budget optie opgenomen in onze lijst, nummer 7. Uiteraard zijn deze wel van lagere kwaliteit dan de andere opties. Zoals met de meeste producten geldt: je krijgt waar je voor betaald. Als je echter bijna nooit door het donker fietst, en voornamelijk over verlichte paden, dan kan deze verlichting al voldoende zijn voor je.
Klanten beoordeling:
Klanten beoordelingen kunnen ook een waardevolle hulp zijn om mee te nemen in je koopbeslissing. Wanneer je opzoek bent naar de beste fietsverlichting, is het natuurlijk altijd handig om te weten wat klanten die hetzelfde producten al hebben gekocht ervan vinden. Het is natuurlijk logisch dat je eerder voor fietsverlichting met veel en positieve beoordelingen gaat dan fietslampen waar klanten over klagen.
Wanneer je klanten reviews gaat gebruiken bij het maken van een keuze voor de beste fietsverlichting voor jou, doe dit dan op een slimme manier. Lees niet één review, om hier vervolgens je oordeel uit te trekken. Klanten beoordelingen blijven subjectief. Lees er altijd meerdere en kijk welke punten naar vaak naar voren komen. Bekijk ook de gemiddelde score. Als fietsverlichting bijvoorbeeld een 4,7 uit 5 sterren heeft, kun je er zeker van zijn dat het een kwaliteitsverlichting is.
In onze zoektocht naar de beste fietsverlichting hebben we ook grondig onderzoek gedaan naar de klanten feedback. We hebben enkel fietsverlichting met veel positieve beoordelingen opgenomen in onze lijst.

Veelgestelde vragen over de beste fietsverlichting
Hopelijk heb je bij deze de beste fietsverlichting voor jou gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen en antwoorden je wellicht verder helpen.
– Moeten mijn fietslichten knipperen?
Dat kan, maar hoeft niet. Juridisch gezien mogen fietsverlichting continu branden of knipperen, of een mengsel daarvan, bijvoorbeeld continu aan de voorkant en knipperend aan de achterkant. Het maakt echter niet uit of je fietslichten knipperen of een continu licht hebben, zolang ze maar van goede kwaliteit zijn, zodat andere weggebruikers je goed kunnen zien. Het is vooral een voorkeur. Veel fietslampen bieden wel de functie om te kiezen voor knipperend licht.
– Zijn fietsverlichting wettelijk verplicht?
Ja. In Nederland moet elke fiets die wordt gebruikt tussen zonsondergang en zonsopgang zijn uitgerust met een:
- Wit voorlicht
- Rood achterlicht
- Rode achterreflector
- Amber/gele pedaalreflectoren – voor en achter op elk pedaal
– Hoe fel moet mijn fietslicht zijn?
Hoewel er geen vaste afspraak is over hoeveel lumen je nodig hebt voor een fietslamp, zijn er wel aanbevelingen. Deze zijn als volgt:
- Dagrijverlichting te zien bij daglicht = 100+ lumen
- Stadslicht voor woon-werkverkeer om gezien te worden in de stad = 50 tot 200 lumen
- Koplichten om te zien waar je heen gaat = 400 tot 600 lumen
- Lichten om alles te zien tijdens het mountainbiken of racen = 600+ lumen
Meestal is het voorlicht helderder dan het achterlicht. Het is gebruikelijk dat een voorlicht van minimaal 400 lumen wordt gecombineerd met een achterlicht van ongeveer 100 lumen (minder is ook prima). Dit komt omdat je veel meer kracht nodig hebt om te zien waar je heen gaat dan om gezien te worden.
– Hoe monteer je een fietslicht?
Dit is natuurlijk afhankelijk van het type fietslicht wat je koopt. De meeste fietsverlichting is echter zo gemaakt dat ze gemakkelijk zijn om te monteren en te demonteren. Ze kunnen meestal gewoon zonder gereedschap worden bevestigd en weer worden verwijderd. Koplampen zijn meestal ontworpen om met een beugel boven het stuur te zitten, maar ze kunnen er ook onder worden gehangen. Achterlichten kun je meestal klikken op de zadelpen.
– Is goedkope fietsverlichting goed genoeg?
Fietsverlichting van rond de 10 euro wordt als goedkoop gezien. Of dit goed genoeg is hangt af van hoe laat en waar je fiets. Vaak is dit soort fietsverlichting niet heel krachtig en bevat het weinig tot geen Lumen. Wanneer je regelmatig door het donker fiets wordt het dus aangeraden voor wat hoogwaardigere fietsverlichting te gaan. Als je echter bijna nooit door het donker fiets, en wanner je dit doet enkel over zeer verlichte wegen, dan kan dit soort fietsverlichting wel goed genoeg zijn voor jou.