beste fietslampen

Beste fietsverlichting o.b.v. reviews: Top 8!

Ben je opzoek naar de beste fietsverlichting? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Beschikken over de beste fietsverlichting is essentieel als je van plan bent om in het donker te gaan fietsen. Ook wanneer het langzaam licht of juist donker begint te worden, of wanneer het mistig is heb je fietsverlichting nodig om beter te zien en beter gezien te worden. Het is niet alleen veel veiliger, het is natuurlijk ook verplicht – vanwege de veiligheid.

Zoals met alles zijn er ontzettend veel verschillende merken, die een eindeloze reeks opties bieden, dus het kan een bijna onmogelijke taak zijn om de beste fietsverlichting voor jouw behoeften te vinden. Niet elke fietsverlichting is ook van dezelfde kwaliteit. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar de beste fietsverlichting en daar zijn 8 toppers uitgekomen.

Of je nu alleen op zoek bent naar een voorlicht of een achterlicht of juist een set, we hebben de opties van de beste kwaliteit voor je gevonden. Lees gauw verder om de beste fietsverlichting voor jou te ontdekken!

8x de beste fietsverlichting

We zijn opzoek gegaan naar de beste fietsverlichting en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 8 hebben we gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, prijzen en klanten beoordelingen.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste fietsverlichting voor jou uit!

Beste fietsverlichting voorkant:

1. Sigma Buster 200 Led Fiets Koplamp

Als je opzoek bent naar de beste fietsverlichting dan is deze koplamp zeker interessant voor jou. De Sigma Buster koplamp betreft een stevige lamp die krachtig licht biedt in diverse omstandigheden. Zijn behuizing, vervaardigd uit duurzaam roestvrij staal, is bestand tegen schokken en stoten.

Met de geavanceerde CREE-technologie schenkt de koplamp een helderheid van 200 lumen. Dit licht strekt zich niet enkel uit naar de voorzijde, maar omvat eveneens de zijkanten, wat een opvallend pluspunt is in vergelijking met veel andere fietsverlichting op de markt.

Naast deze eigenschappen beschikt de koplamp over een ingebouwde Lithium-ion accu en 6 diverse modi: krachtig (200 lm), standaard (100 lm), zuinig (50 lm), knipperend, snel knipperend en SOS-knippermodus. De gebruiksduur na opladen varieert, afhankelijk van de gekozen modus: 2 uur (krachtig), 3,5 uur (standaard), 7 uur (zuinig), 6 uur (knipperend), 5,5 uur (snel knipperend) & 8 uur (SOS-knippermodus). Het volledig opladen van de lamp neemt 3 uur in beslag. Bovendien kan de lamp tijdens gebruik worden opgeladen, wat extra handig is.

De fietslamp beschikt over een horizontaal verstelbare, afneembare houder met een glijdende functie. Voor de montage ervan is geen gereedschap vereist; het bevestigen en verwijderen van de lamp verloopt bijzonder eenvoudig. Vanzelfsprekend is de lamp ook volledig waterdicht.

2. Lezyne Micro Drive Pro 800XL Led Fiets koplamp 

Een andere geweldige fietskoplamp is de Lezyne Micro Drive Pro 800XL. Met een indrukwekkende output tot wel 800 lumen en een krachtige Daytime Flash-modus, voldoet deze verlichting aan zowel dag- als nachtbehoeften. De behuizing, vervaardigd uit aluminium, is uitgerust met koelvinnen en zijdelingse uitsparingen die zichtbaarheid vanaf de zijkanten garanderen. Daarbij komt dat de lamp vanzelfsprekend volledig waterdicht is.

Het ontwerp, dat via micro-USB oplaadbaar is, pronkt met een opmerkelijke maximale gebruiksduur van 87 uur (toegenomen tot 15 uur) en beschikt over acht unieke lichtmodi. Het opladen van deze koplamp verloopt moeiteloos dankzij een geïntegreerde, draadloze USB-stick.

De fietsverlichting is voorzien van een handige siliconenrubberen band, wat montage en demontage bijzonder gemakkelijk maakt.

Beste fietsverlichting achterkant:

3. DESO® Fietslicht Achterlicht

We hebben reeds de beste koplampen voor je fiets besproken, maar uiteraard mag de beste achterlamp voor je fiets niet ontbreken. Indien je in het verleden draagbare fietslampjes hebt gebruikt die niet voldoende krachtig waren of waarvoor je voortdurend batterijen moest vervangen, bieden we nu de ideale oplossing. Het draagbare LED-achterlicht van DESO is aanzienlijk helderder dan de meeste andere draagbare fietsverlichting en kan eenvoudig via USB worden opgeladen.

Dit achterlicht verzekert een uiterst zichtbaar profiel in duistere omstandigheden dankzij zijn extra heldere LED-lampen. Terwijl de meeste draagbare fietslampjes slechts één kleine lichtbron hebben, geniet je hier van een substantieel voordeel. DESO heeft namelijk niet één, maar verschillende LED-lampjes in de vorm van een ringlicht geïntegreerd. Hierdoor ben je vanuit alle hoeken opvallend aanwezig in het verkeer.

Het intense LED-ringlicht is krachtig genoeg om je zelfs bij daglicht extra zichtbaar te maken. Dit achterlicht is derhalve bijzonder geschikt voor fanatieke fietsers. Daarenboven is het achterlicht volledig waterdicht, wat betekent dat je ook tijdens regenachtige dagen uitstekend zichtbaar blijft.

De achterlamp beschikt over een ingebouwde accu die je fiets tot wel 6 uur lang helder verlicht. Mocht de accu leeg zijn, dan kan je hem eenvoudig opladen via USB met de meegeleverde kabel. Dankzij de klittenbandbevestiging kan je het achterlicht altijd vlot en simpel aan je fiets vastmaken.

4. Axa Omega Auto Fiets Achterlicht

Een alternatief van hoogstaande kwaliteit is het AXA Omega achterlicht. Dit fietsachterlicht is uitgerust met maar liefst 5 LED’s, waardoor je al vanaf een afstand van 800 meter opgemerkt wordt door je medeweggebruikers. Hierdoor geniet je te allen tijde van een veilige fietservaring, ongeacht je locatie en het tijdstip.

De Omega behoort tot de meest gebruiksvriendelijke producten binnen het assortiment achterlichten van AXA. Bediening van het achterlicht geschiedt middels een aan/auto/uit-knop. Dit houdt in dat het achterlicht voorzien is van een geautomatiseerde licht-donker- en bewegingssensor. Bovendien beschikt het over een standlichtfunctie, wat betekent dat je gedurende 4 minuten na stilstand nog steeds verlicht bent en dus goed zichtbaar blijft voor andere weggebruikers.

Daarnaast signaleert de ingebouwde batterij-indicator wanneer het tijd is om de batterijen te vervangen. De Omega kan bevestigd worden op breedtes van zowel 50 als 80 mm.

Beste fietsverlichting voor voor- en achterkant:

5. TIKKENS® LED Fietsverlichting Set – Voorlicht & Achterlicht

Voor wie behoefte heeft aan zowel voor- als achterlicht, is de TIKKENS fietsverlichting set een uitstekende optie. Deze hoogwaardige set biedt waterbestendige, lichtgewicht en duurzame lampen die eenvoudig via USB opgeladen kunnen worden. Geschikt voor diverse activiteiten, hebben ze een batterijduur van 4 tot 12 uur en een handige accu-indicator. Met diverse lichtstanden voor zowel zichtbaarheid als eigen zicht, biedt de voorlamp 400 lumen helderheid. Beide lampen zijn compact en draagbaar, maar krachtig.

Voor extra zichtbaarheid in bijvoorbeeld druk stadsverkeer, heeft de voorlamp 4 standen: helder, langdurig helder, flitsend en knipperend. Het achterlicht heeft dezelfde opties. Het brede bereik van het voorlicht en de aanpasbare helderheid zorgen voor veiligheid en zichtbaarheid. Waterdicht en ontworpen om niet te verblinden, ze zijn eenvoudig te monteren met bevestigingsbanden en geschikt voor diverse fietsen.

6. Aximo Fietsverlichting – Voorlicht en Achterlicht

De Aximo LED fietsverlichting set is een voortreffelijke optie voor wie zowel voor- als achterverlichting nodig heeft. De koplamp biedt een krachtige lichtstraal van 500 lumen, terwijl het achterlicht schittert met 80 lumen, wat resulteert in verbeterd zicht en opvallende zichtbaarheid. Deze set past naadloos op verschillende fietsen, inclusief kinderfietsen en mountainbikes. Met 3 koplampstanden, waaronder een stroboscoopfunctie, biedt de koplamp maximaal 11 uur gebruik, terwijl het achterlicht 5 standen heeft en een indrukwekkende accuduur van 100 uur levert.

Beide lampen zijn robuust en IPX3 waterbestendig. Opladen is een fluitje van een cent dankzij de USB-aansluiting. Montage vergt geen gereedschap, met een schuifhouder voor de koplamp en een siliconen riem voor het achterlicht. Deze set gaat verder dan alleen fietsen – hij is geschikt voor tal van activiteiten.

Beste fietsverlichting set basic&budget:

7. Dresco Fietsverlichtingsset

Ben je opzoek naar de beste fietsverlichting voor een laag budget? Dan is de Dresco fietsverlichtingset misschien wel wat voor jou. Deze basisverlichting is ideaal wanneer je simpelweg licht nodig hebt als je fietsverlichting stuk is.

De lampjes zijn eenvoudig aan je fiets te bevestigen en bieden zowel continu licht als twee verschillende knipperlichtfuncties. Batterijen (2x AAA/LR03) worden meegeleverd.

Houd er rekening mee dat deze verlichting geen lumenwaarde heeft en daardoor minder krachtig is dan andere opties in deze lijst. Als je veel in het donker fietst op onverlichte wegen, overweeg dan krachtigere opties.

Beste fietsverlichting voor op een fietshelm

8. TIKKENS® LED Fietsverlichting Helmlamp

Heb jij een helm op tijdens het fietsen? Dan is een helmlamp een van de beste fietsverlichting om voor te gaan. De TIKKENS LED-fietslamp bestaat uit een voor- en achterlicht en kan eenvoudig op elke fietshelm worden bevestigd. Deze waterbestendige, lichtgewicht en duurzame lamp is USB-oplaadbaar, elimineert de noodzaak voor batterijen en biedt 4 tot 12 uur batterijduur met een accu-indicator voor tijdige oplading.

In donkere omstandigheden is goed zicht en zichtbaarheid cruciaal. Met een schijnsterkte van 400 lumen zorgt het voorlicht ervoor dat je niet alleen goed ziet, maar ook goed gezien wordt. Ondanks zijn compacte formaat en lichte gewicht is de lamp draagbaar.

Voor momenten waarop extra opvallen essentieel is, biedt het voorlicht 3 standen: helder, lang helder en knipperlicht. Het achterlicht heeft 2 standen: helder en knipperlicht. Met een brede lichtstraal en aanpasbare helderheid zorgt de lamp ervoor dat je altijd veilig fietst en opvalt.

Volledig waterdicht, ontworpen om niet te verblinden, en veelzijdig genoeg voor andere activiteiten zoals kamperen, hardlopen en wandelen. Deze lamp is een duurzame metgezel voor verschillende situaties en seizoenen.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste fietsverlichting

Bij het selecteren van de optimale fietsverlichting is het cruciaal om diverse aspecten in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je fietstochten zowel veilig als goed zichtbaar zijn. Hier volgen enkele essentiële punten om te overwegen:

 1. Helderheid en lichtsterkte (lumen): Het lumengetal geeft de intensiteit van het licht aan. Hogere lumenwaarden duiden op een krachtigere verlichting. Voor stadsfietsers die voornamelijk verlichte wegen gebruiken, kan een lagere lichtsterkte voldoende zijn, terwijl voor off-road fietsers en nachtelijke ritten op onverlichte wegen een hogere lichtsterkte wenselijk is.

 2. Voor- en achterlicht: Kiezen voor een set met zowel een voor- als achterlicht is essentieel voor een 360-graden zichtbaarheid. Hierdoor kunnen andere weggebruikers je vanuit alle hoeken zien, wat de veiligheid verhoogt.

 3. Batterijduur en oplaadmethode: Onderzoek de batterijduur in verschillende standen, zoals continu licht en knipperlicht. Oplaadbare lampen via USB zijn handig en kostenbesparend op de lange termijn in vergelijking met lampen die werken op traditionele batterijen.

 4. Verlichtingsstanden: Bekijk de beschikbare verlichtingsmodi, zoals continu licht, knipperlicht, flitslicht en stroboscoop. Verschillende scenario’s vereisen verschillende verlichtingsniveaus.

 5. Montage: Let op de bevestigingsmethode en zorg ervoor dat deze geschikt is voor je fietsstijl. Controleer of de lampen stevig en stabiel op je fiets kunnen worden gemonteerd zonder te wiebelen tijdens het rijden.

 6. Waterbestendigheid: Fietsverlichting wordt vaak aan regen en spatwater blootgesteld. Controleer daarom de waterbestendigheid van de lampen, aangeduid met een IPX-norm.

 7. Zichtbaarheid: Kies voor lampen met een brede lichtstraal en de mogelijkheid om vanuit diverse hoeken zichtbaar te zijn. Dit verhoogt je zichtbaarheid voor andere weggebruikers.

 8. Veelzijdigheid: Sommige fietslampen kunnen ook geschikt zijn voor andere activiteiten zoals hardlopen of kamperen. Dit kan handig zijn als je jouw uitrusting voor meerdere buitenactiviteiten wilt gebruiken.

 9. Gewicht en formaat: Vermijd te zware of omvangrijke lampen die je fietstocht kunnen verzwaren. Kies voor compacte en lichtgewicht opties die geen extra belasting vormen.

 10. Prijs: Bepaal je budget en zoek binnen dat bereik naar fietslampen die de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Door aandacht te besteden aan deze verschillende overwegingen kun je de juiste fietsverlichting selecteren die perfect aansluit bij je behoeften en de veiligheid van je fietstochten verhoogt.

beste fietslampen

Veelgestelde vragen over de beste fietsverlichting

Hopelijk heb je bij deze de beste fietsverlichting voor jou gevonden. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen en antwoorden je wellicht verder helpen.

– Moeten mijn fietslampen knipperen?

Dit kan, maar het is niet noodzakelijk. Volgens de wet mogen fietslampen continu branden, knipperen, of een combinatie van beide. De kwaliteit van de verlichting is echter van groter belang, zodat andere weggebruikers je goed kunnen waarnemen. Het al dan niet kiezen voor knipperend licht is voornamelijk een persoonlijke voorkeur. Veel fietslampen bieden wel een knipperstand.

– Is fietsverlichting verplicht volgens de wet?

Ja, in Nederland moet elke fiets die tussen zonsondergang en zonsopgang wordt gebruikt, voorzien zijn van:

 • Een wit voorlicht
 • Een rood achterlicht
 • Een rode achterreflector
 • Amber/gele pedaalreflectoren – zowel voor als achter op elk pedaal

– Hoe fel moet mijn fietsverlichting zijn?

Hoewel er geen strikte regel geldt voor de benodigde lichtopbrengst (lumen) van fietsverlichting, bestaan er wel algemene aanbevelingen:

 • Dagrijverlichting (zichtbaar bij daglicht) = 100+ lumen
 • Stadsverlichting voor woon-werkverkeer (zichtbaarheid in de stad) = 50 tot 200 lumen
 • Koplampen voor beter zicht tijdens het fietsen = 400 tot 600 lumen
 • Verlichting voor mountainbiken of racen (optimaal zicht) = 600+ lumen

Doorgaans is het voorlicht feller dan het achterlicht. Een voorlamp van minimaal 400 lumen wordt vaak gecombineerd met een achterlicht van ongeveer 100 lumen (minder is ook acceptabel). Dit komt doordat meer licht nodig is om de weg voor je te verlichten dan om opgemerkt te worden.

– Hoe bevestig je fietsverlichting?

De montagemethode kan variëren afhankelijk van het type fietsverlichting dat je kiest. Over het algemeen zijn de meeste fietslampen ontworpen voor eenvoudige installatie en verwijdering zonder gereedschap. Koplampen zijn vaak ontworpen om aan het stuur te worden bevestigd met een beugel, maar kunnen soms ook onder het stuur worden gemonteerd. Achterlichten kunnen doorgaans worden vastgeklikt op de zadelpen.

– Is goedkope fietsverlichting voldoende?

Fietsverlichting die ongeveer €10 kost, wordt beschouwd als goedkoop. Of dit voldoende is, hangt af van wanneer en waar je fietst. Vaak zijn dergelijke voordelige lampen niet bijzonder krachtig en hebben ze een beperkte of geen lumenwaarde. Als je regelmatig in het donker fietst, wordt het aangeraden om te investeren in hoogwaardigere fietsverlichting. Als je echter zelden ‘s nachts fietst en dit alleen doet op goed verlichte wegen, kan goedkope fietsverlichting wellicht adequaat zijn voor jou.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *