beste fietscomputer

Beste fietscomputer 2023: Top 7!

Ben je opzoek naar de beste fietscomputer? Dan ben je hier aan het juiste adres! De beste fietscomputers kunnen je veel gegevens geven om je rit en je prestaties bij te houden en je fietssessies te verbeteren.

Je ziet tegenwoordig zelden een fietser zonder fietscomputer op het stuur en dat is niet voor niets. Het zijn ontzettend handige apparaatjes waar de meeste fietsers niet meer zonder kunnen – en willen. Niet alle fietscomputers zijn echter van dezelfde kwaliteit, dus het is verstandig dat je opzoek bent naar de beste fietscomputer voor jou.

De goedkoopste opties vind je al voor rond de prijs van een afhaalpizza, maar de prijzen kunnen oplopen tot de helft van de prijs van een fatsoenlijke fiets. Zoals je zou verwachten, nemen de beschikbare functies drastisch toe naarmate je meer uitgeeft. Zoals met veel geldt: je krijg waar je voor betaald.

De beste fietscomputers geven je alle gegevens die je nodig hebt tijdens een rit en je kunt kiezen tussen opties met of zonder GPS. Er is ook de mogelijkheid om je ritten te loggen met een smartphone-app zoals Strava.

Als je gewoon wilt weten hoe ver je hebt gefietst en hoe snel, is een basis fietscomputer misschien alles wat je nodig hebt. Het zal kleiner en lichter zijn en heeft meestal een langere levensduur van de batterij dan een duurdere optie. Kaart- en navigatiefunctionaliteit betekent meestal dat je een grotere en duurdere fietscomputer nodig hebt, met een veel geavanceerder display. Degenen die geïnteresseerd zijn in gegevens zoals hartslag, cadans en vermogen, hebben connectiviteit met randapparatuur nodig.

Wat je budget ook is of waar je ook de voorkeur aan geeft, er is altijd een perfect apparaat voor jou. Lees gauw verder om de beste fietscomputer voor jou te ontdekken!

Beste fietscomputer 2023 – Top 7

We zijn opzoek gegaan naar de beste fietscomputer van 2023 en daar is een top 7 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 is gekeken naar kwaliteit, gebruikersgemak, klanten beoordelingen en prijzen.

We hebben rekening gehouden met verschillende budgetten door de beste fietscomputer in elke prijsklasse op te zoeken. De prijzen zijn gerangschikt van hoog naar laag, van rond de €600,- tot rond de €30,-.

Bekijk de afbeeldingen, lees de beschrijvingen, vergelijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan de beste fietscomputer voor jou uit!

1. Garmin Edge 1030 HRM/CAD Bundel

Ben je opzoek naar een luxe fietscomputer met veel functies? Dan is dit de beste fietscomputer voor jou! De Garmin Edge 1030 is de meest prijzige, maar ook meest geavanceerde fietscomputer die we in deze lijst hebben opgenomen.

De Edge1030 beschikt over Trendline™ popularityrouting, welke op basis van miljarden kilometers aan Garmin Connect fietsdata je de beste routes toont, zowel op de weg als off-road. Hierdoor kun je nooit meer verdwalen en altijd de mooiste routes vinden. Middels de nieuwe rider-to-rider berichtgeving kun je voorgeladen berichten versturen om je mede-fietsers op de hoogte te stellen van je situatie, zoals ‘Heb pech-hulp nodig’, ‘Rij maar door’, ‘Kom er zo aan’, etc. Dit is enorm handig als je met een groepje fietst.

Ook kun je gemiste oproepen beantwoorden met voorleidden berichten zoals ‘Ben bijna thuis’. Daarnaast houdt de slimme GroupTrack-functie je op de hoogte van de locatie van alle fietsers in je groep. Verden kunnen familieleden en vrienden met ‘LiveTrack’ je ritten overal ter wereld in real-time volgen.

Dit fietscomputer bundel wordt geleverd met In-line flush voorsteun, standaard steun, snelheidssensor, cadans sensor, premium hartslagmeter, bevestigingskabeltje en USB kabel. De accu van deze fietscomputer gaat ontzettend lang mee, maar liefst 20 uur. Als dat nog niet genoeg kun je met het optionele battery-pack nog eens 20 uur toevoegen.

Een ander leuk voordeel van deze fietscomputer zijn de Strava live segmenten. Je kunt virtueel tegen je Strava vrienden fietsen met seconde-voor-seconde vergelijkingen. De nieuwe Segment Explore functie brengt je op de hoogte van iconische segmenten bij jou in de buurt.

Voordelen:

 • Groot en helder touchscreen scherm
 • GPS met uitgebreide routekaart, zowel op de weg als off-road
 • Voorgeladen berichten 
 • In-line flush voorsteun, standaard steun, snelheidssensor, candas sensor, premium hartslagmeter en meer
 • Zeer lange batterij duur – 20 uur
 • Strava integratie

Nadelen:

 • Prijzig

Beste fietscomputer onder de €400,-:

2. Wahoo Elemnt Bolt GPS Fietscomputer 

Wahoo Elemnt Bolt GPS Fietscomputer

Een andere fietscomputer van zeer hoge kwaliteit is de Wahoo Fitness ELEMNT Bolt. Deze geavanceerde fietscomputer is uitgerust met Bluetooth 4.0 en ANT + dual-band technologie en paart daardoor samen met al jouw fiets sensoren. Hierdoor is de fietscomputer zeer gebruikersvriendelijk en heb je geen verwarrende menu’s meer.

De ELEMNT Bolt wordt geleverd met gratis applicatie die volledig aansluit op deze fietscomputer. Met deze app heb je toegang tot alle data, je eigen profiel, behaalde prestaties en kun je ritgegevens altijd moeiteloos delen. Programmeerbare LED QuickLook Indicatoren bieden een snelle manier om te kijken of je nog op gelijke tred bent met de prestatie indicatoren zoals snelheid, cadans en kracht.

De fietscomputer is eenvoudig te installeren, eenvoudig te bedienen en eenvoudig te navigeren. Ook zorgt hij ervoor dat je altijd verbonden blijft, waardoor je alles heb wat je nodig hebt tijdens je fietsrit.

Een ander voordeel van deze fietscomputer is de lange batterijduur. De levensduur van de batterij is met hartslagmeter 15 uur.

Voordelen:

 • Zeer goede GPS navigatie
 • Uitgerust met Bluetooth 4.0 en ANT + dual-band technologie
 • Eenvoudig in gebruik
 • Handige App met alle data
 • Programmeerbare LED QuickLook Indicatoren
 • Lange batterijduur
 • Strava integratie

Nadelen:

 • Geen touchscreen

Beste fietscomputer onder de €200,-:

3. Garmin Garmin Edge 130 Plus 

Garmin Garmin Edge 130 Plus

De Garmin Edge 130 Plus is een verbeterde versie van de al zeer goede voorganger: Edge 130. Deze compacte en gebruiksvriendelijke fietscomputer biedt GPS en functies voor veilig en plezierig fietsen. Deze fijne fietscomputer is klein maar erg krachtig. Het apparaat beschikt over een vereenvoudigd robuust ontwerp met een 1,8-inch scherm dat helder en gemakkelijk is te lezen in zonlicht of bij weinig licht.

Of je nu off road in bospaden fiets of op de weg, de Edge 130 Plus helpt je altijd de weg te vinden met downloadbare routes en afslagaanwijzingen. Deze Plus versie biedt net wat meer functies dan zijn voorganger. Zo heb je inzicht in de lengte en het hellingspercentage van de klim waar je je op bevind dankzij de ClimbPro functie en worden je sprongen geregistreerd met de MTB dynamics functie.

Ook kun je je trainingsschema’s uit Garmin Connect, TrainingsPeak en TrainerRoad synchroniseren met deze fietscomputer. Daarnaast is de navigatie verbeterd en kun je gemakkelijk routes uit Strava, Komoot, Garmin Connect en andere applicaties downloaden. Verder download je gemakkelijk gegevensvelden van de Connect IQ™ app, ontvang je smartphone meldingen en bekijk je de statistieken direct op het scherm. De Edge 130 Plus beschikt daarnaast over Strava Live Segmenten en LiveTrack-functie waarmee je jouw locatie kunt delen met familie en vrienden.

Voordelen:

 • Zeer goede GPS, met routes off-road en op de weg
 • Compact en gebruikersvriendelijk
 • ClimbPro functie
 • Trainingsschema’s uit Apps synchroniseren
 • Meldingen van smartphone ontvangen
 • Strava integratie

Nadelen:

 • Geen kleurenscherm
 • Geen touchscreen scherm

4. Mio Cyclo 210 Fietscomputer

Met de Mio Cyclo 210 fietscomputer kan je eenvoudig navigeren van punt A naar punt B of je eigen voorkeursroutes volgen. Zo zul je nooit meer verdwalen en overal de mooiste routes vinden. Het leuke aan deze fietscomputer is de unieke Surprise Me-functie. Met deze functie stippelt de slimme fietscomputer drie verrassende fietsroutes uit op basis van door jou gekozen tijd of afstand. Dit is de ideale functie voor wie alle lokale routes al denkt te kennen, of voor wie houdt van een verrassing in een onbekende regio, zonder eerst routes te moeten downloaden. Deze functie biedt ook voortdurend nieuwe fietsroutes aan, zelfs als je steeds hetzelfde vertrekpunt kiest.

De turn-by-turn navigatie leid je moeiteloos en geeft elke instructie aan met een duidelijk geluidssignaal. Met zijn eenvoudige menu-structuur, duidelijke knoppen en groot touchscreen scherm van 3,5 inch, dat goed leesbaar is in zonlicht, biedt de Mio Cyclo 210 optimaal gebruiksgemak.

De robuuste waterdichte behuizing (IPX5) zorgt ervoor dat je kunt fietsen in elke soort weersomstandigheden, regen of zonneschijn. Met de herlaadbare batterij met een gebruiksduur van maar liefst 10 uur kan je lange afstanden afleggen zonder dat je zorgen hoeft te maken over de terugweg. Dankzij de voorgeïnstalleerde nuttige plaatsen (POI’s, points of interest), zoals fietsenwinkels, restaurants en locaties voor noodsituaties, kan je steeds gemakkelijk een plaats vinden om iets te eten of drinken of om een band te vervangen.

Voordelen:

 • Zeer goede GPS
 • Surprise Me-functie
 • Eenvoudig en vriendelijk in gebruik
 • Groot touchscreen scherm
 • Lange batterijduur van 10 uur
 • Voorgeïnstalleerde nuttige plaatsen, zoals restaurants etc

Nadelen:

 • Geen Wi-Fi- of bluetooth-connectiviteit

Beste fietscomputer onder de €100,-:

5. Cycplus® Draadloze & Waterbestendige Fietscomputer 

Cycplus® Draadloze & Waterbestendige Fietscomputer

Ben je opzoek naar de beste fietscomputer onder de 100 euro? Dan is de Cycplus® fietscomputer de juiste keuze voor jou. Dit handige apparaatje geeft tot op de meter aan hoeveel kilometer je hebt gefietst en meet in detail je hartslag. Door de meegeleverde accessoires is dit computertje zeer gemakkelijk te installeren op je fiets. De sterke fietscomputer is bestand tegen alle weeromstandigheden en zal dus niet kapot gaan of uitvallen.

Wat deze fietscomputer uniek maakt in zijn is de zeer lange batterijduur. Zo gaat de fietscomputer op een volledige lading wel 30 uur mee. De maximum snelheid, afstand en je hartslag meet je allemaal snel en gemakkelijk af. De fietscomputer is ook erg gebruikersvriendelijk. Met slechts twee knoppen stel je de computer in en lees je gemakkelijk af hoe ver en hoe lang je bijvoorbeeld hebt gefietst.

Deze fietscomputer heeft ook Bluetooth connectiviteit, waardoor je deze handig kunt koppelen aan Apps zoals Strava en Trianingspeaks. In deze apps kun je al je gereden fietsroutes met gegevens overzichtelijk bijhouden en bekijken. Bovendien is het mogelijk de draadloze fietscomputer aan andere externe sensoren, zoals een hartslagmeter, te koppelen.

Voordelen:

 • Met GPS
 • Meet nauwkeurig je snelheid, afstand en hartslag
 • Gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te bedienen met 2 knoppen
 • Zeer lange batterijduur van 30 uur
 • Bluetooth connectiviteit, voor koppeling met Apps zoals Strava

Nadelen:

 • Geen touchscreen scherm

Beste fietscomputer onder de €40,-:

6. Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer 

Ben je opzoek naar een goedkope fietscomputer? Dan is de Sigma Sport BC 9.16 ATS draadloze fietscomputer een geweldige optie voor jou. Met meer dan 170 zeer positieve klanten beoordelingen is dit 100% de beste fietscomputer in zijn prijsklasse. Dit is ook de beste fietscomputer zonder GPS die we hebben kunnen vinden. Als GPS dus voor jou niet nodig is, kun je flink wat geld besparen en voor dit geweldige apparaatje gaan.

 Het model blind uit door zijn eenvoud en kan dankzij de ATS techniek draadloos diverse gegevens waaronder snelheid en afstand overdragen.

Het duidelijke grote display met een smalle rand ziet er zeer sportief uit en zal er goed uitzien op je racefiets, mountainbike fiets of gewone fiets. Naast de diverse basisfuncties kan deze veelzijdige fietscomputer ook het aantal verbruikte calorieën en de maximale snelheid weergeven. Ook een automatische start- en stopfunctie is aanwezig. Mocht je tijdens je rit even willen pauzeren, dan is het indrukken van een knop op de fietscomputer daarom ook niet nodig.

Met het meegeleverde bevestigingsmateriaal is de computer snel en gemakkelijk zonder gereedschap te monteren. Dit maakt deze fietscomputer zeer fijn en snel in gebruik. Verder heeft deze fietscomputer een extra lange batterijduur, tot wel 100 uur.

Voordelen:

 • Groot lettertype, dus gemakkelijk af te lezen
 • Veel basisfuncties, zoals het meten van snelheid, kilometersen verbruikte calorieën
 • Automatische start- en stopfunctie
 • Zeer lange batterijduur van maximaal 100 uur
 • Zeer voordelig qua prijs

Nadelen:

 • Geen GPS
 • Geen touchscreen scherm

Beste fietscomputer onder de €30,-:

7. Nince Draadloze Fietscomputer

Nince Draadloze Fietscomputer

Een andere fijne fietscomputer zonder GPS is de Nince draadloze fietscomputer. Ook deze is zeer voordelig in aanschaf maar nog steeds van geweldige kwaliteit. 

Met dit compacte apparaatje heb je ook altijd je statistieken bij de hand. Zo beschikt deze uitgebreide draadloze fietscomputer over functies als afstand, snelheid, rijtijd, dagafstand, totaalafstand, klok, maximale snelheid, totale rijtijd en meer.  De fietscomputer is licht van gewicht, waterdicht en geschikt voor alle soorten fietsers.

Dankzij het grote en duidelijk LCD display kun je je statistieken met 1 blik gemakkelijk van de fietscomputer aflezen. Het LCD display geeft achtergrondverlichting voor gemakkelijk zicht tijdens donkere uren. Verder is de fietscomputer binnen enkele minuten te bevestigen en met de onderste 2 knoppen eenvoudig te bedienen.

De fietscomputer is uiteraard waterdicht, bestand tegen hoge en lage temperaturen.

Voordelen:

 • Zeer voordelig qua prijs
 • Alle essentiële functies, zoals afstand, snelheid, tijd etc
 • Gebruikersvriendelijk
 • Groot en helder scherm
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden

Nadelen:

 • Geen GPS
 • Geen touchscreen scherm

Waarop te letten bij het kiezen van de beste fietscomputer

In je zoektocht naar de beste fietscomputer zijn er een aantal factoren om in overweging te nemen. Hier volgen de belangrijkste zaken om op te letten:

– GPS

De meeste fietscomputers hebben een GPS-chip, evenals toegang tot andere satellietnetwerken zoals GLONASS, BeiDou en Galileo, en bijna alle beste fietscomputers op deze lijst bieden een vorm van navigatie. De uitzonderingen hierop zijn de goedkopere fietscomputers zonder GPS. Veel fietscomputers met GPS hebben ook een vooraf geïnstalleerde basiskaart waarmee je stapsgewijze aanwijzingen en directe omleiding kunt geven en bij sommige kun je routes rechtstreeks op het apparaat maken.

Meer budgetvriendelijke head-units hebben geen basiskaart, maar bieden mogelijk nog steeds zogenaamde ‘broodkruimel’-navigatie, waarbij de head-unit je route weergeeft als een lijn die je moet volgen.

Ben jij het type dat graag een route van tevoren laadt en volgt, zoek dan naar een apparaat dat naadloze route-integratie biedt. Je krijgt misschien liever je route van Strava, TrailForks, Komoot, RideWithGPS of anderen. Controleer van tevoren welke integraties van derden je gekozen fietscomputer biedt, zodat het laden van routes op je apparaat naadloos verloopt.

Als je echter het type bent dat er graag op uit trekt en gewoon op verkenning gaat, dan wil je misschien iets met een groot scherm en een duidelijke, beknopte kaart die gemakkelijk te begrijpen is terwijl je beweegt. Het laatste wat je wilt doen tijdens het verkennen, is blijven stoppen om te controleren waar je bent.

Als je enkel wilt fietsen in bekende gebieden en niet wilt verkennen dan heb je waarschijnlijk helemaal geen GPS en navigatie nodig. In dat geval kun je gaan voor de wat goedkopere fietscomputers die zich enkel concentreren op het weergeven van functies als snelheid, afstand, tijd, calorieën enz.

– Touchscreen en kleurscherm

Denk na of je graag voor een apparaat gaat met touchscreen en een kleurenscherm of juist niet. Onder de beste fietscomputers is er een goede balans tussen apparaten met en zonder touchscreen, en beide hebben hun voordelen en hun nadelen, die afhangen van wat, waar en wanneer je fietst.

Er is geen twijfel over mogelijk dat een touchscreen scherm gemakkelijker en intuïtiever te navigeren is, omdat je gemakkelijk kunt vegen om over een kaart te bladeren of knijpen om in en uit te zoomen. Als je echter vaak in de diepe winter fiets en je dikke handschoenen draagt, wordt je behendigheid om op zo’n manier door pagina’s te vegen belemmerd en kunnen knoppen het leven een stuk gemakkelijker maken.

Hetzelfde geldt voor kleurendisplays. Ze zijn leuk om te hebben, maar ze zullen steevast bijdragen aan de prijs, en buiten het in kaart brengen voegen ze niet veel meer toe dan een mooiere esthetiek.

– Bluetooth en ANT+ connectiviteit

Elke fietscomputer op de markt geeft je gegevensvelden zoals snelheid, afstand en tijd. Zelfs veel van de beste budget fietscomputers ondersteunen een ANT+- of Bluetooth-verbinding met een hartslagmeter plus snelheids- en cadanssensoren. De meeste fietscomputers werken met beide, en sommige apparaten maken ook verbinding met je wifi-thuisnetwerk, waardoor je rit naadloos wordt geüpload naar Strava voordat je je helm en zonnebril hebt afgezet.

– Batterijduur

De batterijduur kan ook een belangrijke overweging zijn, vooral als je zeer lange afstanden aflegt. Hoe lang de batterij van je fietscomputer meegaat, bepaalt hoe lang je kunt fietsen, vooral als je erop vertrouwt voor navigatie- of trainingsgegevens.

Over het algemeen hebben de beste fietscomputers een batterijduur van ongeveer 15-20 uur bij zuinig gebruik, maar dit wordt minder als je ze aan meerdere sensoren koppelt of urenlang navigatie volgt.

Niet veel van ons zullen 15 uur achter elkaar fietsen, dus een kortere levensduur van de batterij zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken tijdens het fietsen, maar het zal betekenen dat je eraan moet denken om hem vaker op te laden.

– Prijs

Zoals je nu waarschijnlijk wel weet komen fietscomputers in verschillende prijzen. Het kan een hele opgave zijn om erachter te komen welke fietscomputer binnen jouw budgetbeperkingen valt en tegelijkertijd de functies te bieden heeft waar jij prioriteit aan geeft.

Afhankelijk van hoeveel geld je te besteden hebt, heeft je GPS-computer mogelijk basiskaarten, intervaltimers, diepgaande energiestatistieken, een kleurentouchscreen en meer connectiviteit. Daarnaast kun je ook voor een eenvoudige, compacte fietscomputer gaan met een zwart-wit display en basis trainingsstatistieken. Om voor iedereen met elk budget de beste fietscomputer te vinden hebben wij de markt afgezocht naar verschillende modellen en de beste in elke prijsklasse in dit artikel op een rijtje gezet.

– Klanten beoordelingen

Om de beste fietscomputer voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). 

Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel fietscomputers met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. 

beste fietscomputers

Welke functies kan ik verwachten van een fietscomputer zonder GPS?

– Fietscomputers zoals nummer 6 en 7 in de ‘Beste fietscomputer top 7’

De meest eenvoudige fietscomputers zijn over het algemeen verkrijgbaar voor redelijk lage prijzen van tussen de €20 en €50,-. Voor dit bedrag zit je fietscomputer natuurlijk niet vol met functionaliteit. Ze zijn echter ideaal voor personen die hier ook niet naar opzoek zijn.

De allergoedkoopste fietscomputers meten de basis, zoals je snelheid en cadans (en daaruit berekenen ze dingen als je gemiddelde snelheid en gemiddelde cadans), waarbij ze deze cijfers gebruiken van snelheids- en cadanssensoren op het fietsframe, waaraan ze zijn verbonden met behulp van draden.

Betaal een beetje meer en je kunt upgraden naar een draadloze fietscomputer, zoals de laatste twee opties in onze lijst. Dit soort fietscomputers maken verbinding met je snelheids- en cadanssensoren zonder dat er lelijke draden over je frame lopen. Dit soort fietscomputer is waarschijnlijk de beste optie als je een klein budget hebt en je geen zorgen maakt over het uploaden van je ritten naar Strava of het doen van een serieuze, gestructureerde training.

Welke functies kan ik verwachten van een instapsniveau fietscomputer met GPS

– Fietscomputers zoals nummer 5 in de ‘Beste fietscomputer top 7’

Als GPS voor jou belangrijk is, moet je natuurlijk gaan voor een fietscomputer met GPS. Er zijn echter verschillende soorten fietscomputers met GPS, met de wat goedkopere modellen op instapsniveau tot de high-end modellen.

Een GPS-eenheid op instapniveau is geweldig om je op weg te helpen met het volgen van je ritten en mogelijk andere functies. In deze prijsklasse geven fabrikanten prioriteit aan gebruiksgemak, klein formaat en laag gewicht.

De GPS-eenheid houdt doorgaans je ritstatistieken bij, zoals afstand, tijd, snelheid en rondetijden, maar biedt geen navigatie. De meeste units pauzeren automatisch wanneer je stopt met bewegen en hervatten wanneer je opnieuw start en bieden ANT+-connectiviteit voor externe sensoren.

Ritgegevens worden meestal weergegeven in twee of drie rijen op een zwart-wit scherm. Er kan de optie zijn om aan te geven welke gegevensitems en hoeveel rijen worden weergegeven, maar een van de verkoopargumenten van deze apparaten is dat je ze aanzet en begint te fietsen zonder dat je je hoeft te verdiepen in complexe configuratie-opties, dus personalisatie is meestal niet een prioriteit.

Met de GPS kun je meestal ook waarschuwingen instellen wanneer je een doelwaarde heeft bereikt, bijvoorbeeld wanneer je een vooraf opgegeven tijd heeft gereden. Je kunt ook vaak virtuele concurrentfuncties krijgen, zodat je kunt zien hoe goed je het doet in vergelijking met eerdere ritten van dezelfde route.

De meeste fietscomputers in deze prijsklasse (ongeveer tussen de €50,- en €100,-) kunnen de gegevens opslaan, downloaden en synchroniseren met enkele van de beste fiets-apps of het eigen online platform van het merk, zodat je een logboek van ritten en tijden kunt bijhouden en je fietsprestaties kunt bijhouden.

Welke functies kan ik verwachten van middenniveau fietscomputer met GPS

– Fietscomputers zoals nummer 2, 3 en 4 in de ‘Beste fietscomputer top 7’

Geef wat meer uit en je krijgt extra functionaliteit in je GPS. Middenniveau fietscomputers kunnen vaak worden geleverd met een hartslagmeter of cadanssensor, maar zullen ook een hoge mate van compatibiliteit hebben, zodat ze in staat zijn om gegevens van bestaande hardware weer te geven en te volgen, inclusief eventuele vermogensgegevens.

Dit soort fietscomputers zullen meestal groter zijn met een groter scherm waarop meer gegevens kunnen worden weergegeven, vaak ook in kleur. Ook de dataopslagcapaciteit zal waarschijnlijk toenemen. De unit kan worden bediend met knoppen of een touchscreen, en veel mid-range units voegen kaart- en navigatiefunctionaliteit toe. Sommige hebben basiskaarten voorgeïnstalleerd of kunnen worden gedownload, terwijl andere alleen kruimelpaden ondersteunen.

Vanwege de manier waarop GPS-satelliettriangulatie werkt, zijn hoogtegegevens die met GPS worden berekend minder nauwkeurig dan positiegegevens. Dus eenheden met een hogere specificatie voegen vaak een barometrische hoogtemeter toe om de opnamenauwkeurigheid voor hoogte en stijgsnelheid te vergroten.

Veel middenniveau fietscomputers bevatten tegenwoordig Bluetooth-synchronisatie met een smartphone, wat betekent dat je fietscomputer je oproepen en sms-berichten op het scherm laat zien, en andere gegevens van de telefoon, zoals weerswaarschuwingen. Sommige computers kunnen zelfs vooringeladen berichten terugsturen, zoals ‘bijna thuis’.

Welke functies kan ik verwachten van een high-end fietscomputer met GPS

– Fietscomputers zoals nummer 1 ’Beste fietscomputer top 7’

De meest prijzige en geavanceerde fietscomputers vallen binnen de categorie high-end fietscomputers. Deze hebben een hoge prijs vanaf ongeveer €400 tot wel richting de €1000,-. Voor deze prijs mag je een kleurentouchscreen, kaarten, stapsgewijze navigatie en geavanceerde trainingsfuncties en integratie verwachten. Dit kan wifi-connectiviteit zijn voor gegevensoverdracht, routesuggesties en de mogelijkheid om een ​​route te delen met je reisgenoten. Je kunt ze zelfs vergelijken met een smartphone.

Deze geavanceerde computers hebben waarschijnlijk integratie met andere apparaten en applicaties. De meeste zullen verbinding maken met elektronische aandrijflijnen, Strava Live Segments weergeven en ervoor zorgen dat trainingen rechtstreeks worden gesynchroniseerd vanuit apps van derden, zoals TrainingPeaks of Today’s Plan.

Er was een tijd dat de batterijduur een probleem was op deze computers met hun grote schermen, maar nu kun je ongeveer 20 uur aan looptijd verwachten. Deze geavanceerde eenheden hebben allemaal toegang tot meerdere positionele satellietconstellaties.

Veelgestelde vragen over fietscomputers

– Hoe kan ik een fietscomputer gebruiken om mijn rijgegevens te analyseren?

Zelfs met basis-GPS-apparaten voor fietsen kun je gegevens na de rit downloaden naar de ritregistratiesite en de telefoon-app van de fabrikant. Deze apps ondersteunen ritanalyse, trainingsplannen en sociale interactie, hoewel de kwaliteit van de functionaliteit en gebruikersinterface varieert. Je kunt je gegevens ook uploaden naar Strava, Training Peaks of andere sites van derden als de site van de fabrikant tekortschiet.

– Hoe maken fietscomputers verbinding met apps van derden?

Apps als Komoot, Strava, Today’s Plan, Training Peaks en TrainerRoad zijn superhandige toevoegingen aan je rit, waarmee je routes en trainingen kunt downloaden en vervolgens je rit kunt uploaden zodat je deze achteraf kunt analyseren. Het hebben van een fietscomputer die hiermee verbinding maakt, stroomlijnt het proces van het uploaden of downloaden van de vereiste gegevens.

Om verbinding te maken met deze apps, gebruikt je fietscomputer een van de volgende twee methoden. Ofwel maakt het verbinding met je smartphone via Bluetooth, en een bijbehorende app maakt de integratie met de derde partij mogelijk. Of het maakt verbinding met wifi en spreekt rechtstreeks met de server van derden (na een eerste installatie).

Niet alle fietscomputers maken echter verbinding met alle apps, dus kijk dit van te voren goed na als dit belangrijk voor je is. Alleen omdat je computer wifi of Bluetooth heeft, betekent dit niet dat het merk de software heeft gebouwd waarmee verbinding kan worden gemaakt.

– Wat is naast een fietscomputer nog meer essentieel tijdens het fietsen?

Wanneer je een beginner bent en naast je fiets nog niets hebt is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar wat je allemaal nodig hebt. Een fietscomputer is niet essentieel, maar zeker ontzettend handig, vooral als je serieus wilt gaan fietsen zoals racen en mountainbiken.

Daarnaast is kleding natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Een fietsonderbroek met zeem is essentieel om geen last te krijgen van je zadelpijn. Schaf ook speciale fietskleding aan. Vergeet hierbij ook niet aan een fietshelm, fietsbril en fietshandschoenen te denken. Daarnaast zijn zaken zoals een bidonhouder ook zeer belangrijk. Lees je van te voren even goed in zodat wanneer je op pad gaat, je zo goed mogelijk voorbereid bent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *