beste enzymen supplement

Beste enzymen supplement: top 5!

Ben je opzoek naar het beste enzymen supplement? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Spijsvertering is een natuurlijk proces dat in elk lichaam plaatsvindt, maar heb je er ooit over nagedacht hoe je lichaam voedsel daadwerkelijk afbreekt? Een belangrijke speler: spijsverteringsenzymen. Deze eiwitten worden organisch aangemaakt in de alvleesklier (er zijn drie hoofdtypen: amylase, proteasen en lipase).

Het lichaam van veel mensen genereert alle enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. Maar als je een enzymtekort hebt, kun je moeite hebben met het afbreken van bepaalde voedingsmiddelen en ongemakkelijke symptomen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, gas en diarree. Ook kan je lichaam dan de essentiële voedingstoffen niet goed opnemen.

Als je een spijsverteringsprobleem hebt, is het vermijden van voedsel dat je niet goed verteert de beste manier om de symptomen op te lossen. Toch kan dit in het dagelijks leven lastig zijn. Aanvullende spijsverteringsenzymen kunnen verlichting bieden.

Niet elk enzymen supplement is echter van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je zomaar wat aanschaft. Om je te helpen hebben we de hele markt afgespeurd opzoek naar het beste enzymen supplement. Hier zijn 5 winnaars uit gekomen.

Lees gauw verder om het beste enzymen supplement voor jou te ontdekken!

Beste enzymen supplement – top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste enzymen supplement en daar is een top 5 uit ontstaan. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en meer.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, bekijk de extra informatie en prijzen en kies op basis daarvan het beste enzymen supplement voor jou uit!

1. Orthica Enzym Complex Tabletten 

Orthica Enzym Complex Tabletten

Orthica Enzym Complex is een supplement met vier verschillende spijsverteringsenzymen. Deze enzymen bewerken voeding tot voedingsstoffen die het lichaam kan gebruiken. Dit zijn onmisbare enzymen voor de spijsvertering. Het lichaam maakt deze stoffen zelf aan.

Het Orhtica Enzym Complex is een goede aanvulling van de dagelijkse gezonde en gevarieerde voeding. Het zijn kleine tabletjes die gemakkelijk in te nemen zijn. Bovendien zijn ze geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Bovendien zijn alle supplementen van het merk Orthica vanaf nu terug te vinden in een duurzamere verpakking, namelijk flacons van 100% gerecycled plastic (rPET). Door te kiezen voor rPET wordt er bijgedragen aan een meer circulaire economie. Hierdoor hoeft er geen nieuw plastic geproduceerd te worden.

Als onderhoud is de aanbevolen dosering 1 tablet per dag, bij voorkeur innemen voor of tijdens een maaltijd. De maximale dosering is 6 tabletten verdeeld over de dag tijdens de maaltijden, tenzij anders wordt geadviseerd. Dit supplement wordt aangeraden vanaf 12 jaar en ouder.

2. NOW Enzymen Complex Tabletten 

Als je opzoek bent naar het beste enzymen supplement die goed is voor de spijsvertering, dan is dit ook een geweldige optie om voor te gaan. De formule van NOW Enzymen Complex bevat een uitgebreide mix van essentiële enzymen, papaïne, pancreatine, bromelain en meer. Daarnaast zijn de tabletten gecoat om de enzymen te beschermen tegen de inwerking van maagzuur.

NOW Enzymen complex bevat dus een breed spectrum enzymen. Deze breken vetten, koolhydraten en eiwitten effectief af. Bovendien optimaliseert het de beschikbaarheid van voedingsstoffen. De tabletjes zijn ook gemakkelijk in te slikken wat voor veel mensen een voordeel is.

Het wordt aangeraden om 1 tablet tijdens of vlak na iedere maaltijd in te nemen.

3. Vitals Enzymenformule Pro Capsules

Vitals Enzymenformule Pro Capsules

Vitals Enzymenformule Pro Capsules is een formule met diverse soorten en een groot aantal enzymen. De formule bevat onder andere koolhydraat-,eiwit-en vetsplitsende enzymen en is aangevuld met een speciaal glutensplitsend enzym Tolerase® G. Omdat gluten rijk zijn aan het aminozuur proline kunnen deze lastig afbreekbaar zijn, het enzym Tolerase® G helpt hiermee. De capsules zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Het supplement zit in een duurzame verpakking. Het doosje is van PaperWise is namelijk van karton gemaakt. PaperWise is een CO2-neutraal product waarbij landbouwafval die overblijft na de oogst van boeren, gebruikt wordt als grondstof voor papier en karton. Het PaperWise karton is uitstekend geschikt voor recycling (tot wel zeven keer, net als FSC-papier) en kan daarom gewoon in de oud-papierbak. Tevens worden boeren met het gebruik van PaperWise ondersteunt in ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn het potje en de etiket gemaakt van recyclebaar biobased plastic. 

Het supplement bevat een hoge enzymactiviteit per capsule, is geproduceerd door middel van fermentatie en is stabiel bij een hoge zuurgraad (zoals in de maag). Bovendien is het supplement geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De aanbevolen dosering is 3 keer er dag 1 capsule innemen bij het ontbijt, lunch en avondeten.

4. Golden Naturals Spijsverteringsenzymen Capsules

Golden Naturals Spijsverteringsenzymen Capsules

Een andere geweldige optie om voor te gaan, als je opzoek bent naar het beste enzymen supplement, zijn de Golden Naturals Spijsverteringsenzymen Capsules. Dit supplement bevat probiotica en een DigeZyme complex

Golden Naturals Spijsverteringsenzymen is een is een enzymen-, kruiden- en probioticapreparaat met DigeZyme® spijsverteringsenzymen zoals amylase, lactase, cellulase, lipase en protease. Amylase verteert koolhydraten zoals zetmeel uit aardappelen en pasta. Proteasen helpen het lichaam eiwitten uit bijvoorbeeld vlees, af te breken tot bouwstenen die worden gebruikt voor het vormen en onderhouden van lichaamsweefsel. Lipasen helpen het lichaam vet af te breken.

De aanbevolen dosering als startdosis is 3 keer per dag 1 tot 2 capsules tijdens of direct na de maaltijd met water innemen. De maximale dosering is 6 capsules per dag. Kinderen van 2 tot 12 jaar als startdosis 3x daags 1 capsule; maximaal 3 capsules per dag. Indien gewenst, kan later worden overgegaan naar een onderhoudsdosering van 1 capsule per dag.

5. Ortholon Enzym Capsules

Ortholon Enzym Capsules

En dan de laatste maar zeker niet de miste optie in dit rijtje: Ortholon Enzym Capsules. Het is een totaal enzymcomplex van de hoogste kwaliteit. Dit enzymencomplex bevat Bromelaïne, Protease 6, Protease 4.5, Amylase, Lipase en Cellulase.

Dit supplement zorgt voor de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. Hier zijn namelijk enzymen voor nodig. Afhankelijk van de plaats van de vertering in ons maag-darmstelsel doen andere enzymen hun werk. Dat is logisch omdat de zuurgraad op die plaatsen verschillend is. Dit supplement bevat verschillende enzymen die op diverse plaatsen hun werk doen.

De aanbevolen dosering is 1 – 3 x daags 1-2 capsules in te nemen voor de maaltijd. De maximale dosering is 6 capsules, tenzij anders geadviseerd.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste enzymen supplement

Wanneer je opzoek bent naar het beste enzymen supplement zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hier volgt een lijstje met de belangrijkste punten om naar te kijken.

– De formule

Om het beste enzymen supplement voor jou te vinden, is het belangrijk om naar de formule te kijken. Enzymen supplementen kunnen namelijk verschillende soorten formules hebben:

Brede ondersteuning van de spijsvertering: een mix van meerdere verschillende spijsverteringsenzymen in één (bijv. FODMAP-enzymproducten)

Individuele spijsverteringsenzymen: een enkel enzym dat zich richt op een enkele voedingsstof (bijv. lactase voor de vertering van lactose, xylose-isomerase voor fructose, enz.)

Vrij verkrijgbare spijsverteringsenzymen komen meestal voor in een van de volgende fysieke vormen:

 • Capsules
 • Tabletten
 • kauwtabletten
 • Poeder

– Ingrediënten

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een bepaald supplement grondig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen, in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Als je niet precies weet hoe je hier naar moet kijken, kun je het altijd meenemen naar je arts of zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die je gebruikt te bekijken.

Spijsverteringsenzymen kunnen afkomstig zijn van plantaardige of dierlijke bronnen. Als je veganist of vegetariër bent of om religieuze redenen bepaalde dierlijke producten vermijdt, lees dan ook altijd zorgvuldig de productetiketten.

Sommige spijsverteringsenzymproducten kunnen ook toegevoegde ingrediënten bevatten, zoals prebiotica, die gas en een opgeblazen gevoel kunnen verergeren bij mensen die gevoelig zijn voor de spijsvertering, of suikeralcoholen, die diarree kunnen verergeren. Kauwbare supplementen bevatten eerder een van deze ingrediënten als zoetstof.

– Onderzoek ondersteunend

Zoals altijd is het een goede vuistregel om te zoeken naar enzymen met wetenschappelijk onderbouwd bewijs dat ze ondersteunt. Een goede fabrikant formuleert op basis van klinisch onderzoek. Je kunt ook zoeken naar diëtisten of artsen die gespecialiseerd zijn in darmgezondheid om het enzym dat je wilt kopen te ondersteunen.

beste enzymen supplementen

Veelgestelde vragen over enzymen supplementen

Hopelijk heb je bij deze het beste enzymen supplement voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat doet een enzymen supplement?

Voordat je bepaalt of je een supplement met spijsverteringsenzymen in je dieet nodig hebt, is het belangrijk om te weten welke rol het in het lichaam speelt. Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die voedselmacromoleculen afbreken in hun kleinere bouwstenen, om hun opname in het lichaam via de darmwand te vergemakkelijken. Het lichaam maakt verschillende spijsverteringsenzymen aan, van amylase in speeksel tot proteasen in de maag tot lipase in de dunne darm”

In eenvoudiger bewoordingen worden de belangrijke macronutriënten van eiwitten, vetten en koolhydraten allemaal van nature afgebroken en opgenomen in het lichaam. Een supplement met spijsverteringsenzymen helpt deze functie in het lichaam te ondersteunen, zodat je kunt profiteren van de belangrijke voordelen van al het gezonde voedsel dat je eet.

– Zijn spijsverteringsenzymen supplementen nuttig?

Ja het kan zeker heel nuttig zijn. “Spijsverteringsenzym” is een overkoepelende term die vele soorten enzymen omvat, elk met hun unieke functie. Als je spijsverteringsproblemen hebt, heb je alleen baat bij een supplement met spijsverteringsenzymen als het het enzym of de enzymen bevat die zijn gericht op jouw specifieke aandoening.

De eerste stap bij het overwegen of je wel of niet een spijsverteringsenzym nodig hebt en welk type jou zou kunnen helpen, is verduidelijken wat je symptomen veroorzaakt. Het kan lastig zijn om dergelijke intoleranties zelf te identificeren. Een ontmoeting met je huisarts of een geregistreerde diëtist die gespecialiseerd is in gastro-intestinale problemen kan je helpen bepalen of enzymproducten voor jou nuttig kunnen zijn.

Naast een dieetbeoordeling kunnen verschillende medische testen uitvoeren worden om het probleem te lokaliseren. Voor aandoeningen waarbij een vrij verkrijgbaar enzym geschikt is, is klinisch aangetoond dat een subset van enzymen de symptomen bij de volgende geassocieerde aandoeningen verbetert:

 • Lactase (B-B-galactosidase): lactose-intolerantie
 • Alfa-galactosidase: galacto-oligosacharide (GOS)-intolerantie
 • Xylose-isomerase (glucose-isomerase): fructose-intolerantie in de voeding
 • Diamine-oxidase (DAO): histamine-intolerantie

– Voor wie is een enzymen supplement nuttig?

Een enzymen supplement is niet iets wat iedereen nodig heeft, maar waneer je last hebt van spijsverteringsproblemen, dan kan het zeer nuttig zijn. Hieronder volgen een aantal doelgroepen waarvoor spijsverteringsenzymen gunstig kunnen zijn:

Mensen met een lactose-intolerantie:

Lactose-intolerantie is wanneer je lichaam niet genoeg van het enzym lactase produceert dat nodig is om lactose af te breken, of de suiker die van nature voorkomt in melk en melkproducten. Het nemen van een lactase-enzymsupplement kan nuttig zijn als je lactose-intolerantie hebt en lactosebevattend voedsel wilt eten.

Mensen met een fructose-intolerantie (DFI):

Om de fructosevertering te verbeteren, kunnen mensen met DFI een enzym genaamd xylose-isomerase (ook bekend als glucose-isomerase) gebruiken bij het eten van fructosebevattend fruit, groenten en gezoet voedsel.

Mensen met een vezelrijk dieet:

Als je regelmatig peulvruchten (d.w.z. kikkererwten, bonen) of kruisbloemige groenten (bijv. broccoli, bloemkool, kool) eet en daarna een opgeblazen gevoel krijgt, kun je gevoelig zijn voor bepaalde soorten vezels die bekend staan ​​als galacto-oligosachariden (GOS). Alfa-galactosidase is een aanvullend enzym afgeleid van gist dat GOS kan afbreken wanneer het bij een maaltijd wordt ingenomen.

Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS):

Als je PDS hebt en gevoelig bent voor FODMAP-rijk voedsel, is het verstandig om een mix van FODMAP-enzymen zoals lactase, xylose-isomerase en alfa-galactosidase te proberen wanneer je zo’n soort maaltijd eet.

Mensen met een actieve (onbehandelde) bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO):

Als je actieve SIBO hebt, kunnen de bacteriën in je dunne darm interageren met FODMAP’s en een verscheidenheid aan onaangename symptomen veroorzaken, waaronder gas, een opgeblazen gevoel en diarree. Low-FODMAP-diëten worden vaak aanbevolen totdat SIBO is behandeld, hoewel kortetermijnsuppletie met individuele spijsverteringsenzymen of een mix van meerdere enzymen kan helpen bij de vertering van FODMAP-rijk voedsel, zoals lactose, fructose of GOS.

Mensen met een histamine-intolerantie:

Het lichaam vertrouwt op een enzym genaamd diamine-oxidase (DAO) om histamine af te breken, een van nature voorkomende stof die wordt aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen zoals oude kaas, ingeblikte vis, spinazie en aubergine. Als je echter een tekort hebt of als je meer histamine binnenkrijgt dan DAO kan afbreken, kun je verschillende spijsverteringssymptomen krijgen, waaronder diarree, een opgeblazen gevoel, huidreacties en een beklemd gevoel op de borst. Naast histamineblokkerende medicijnen en het vermijden van histamine via de voeding, kun je aanvullende DAO gebruiken om histamine in het lichaam af te breken.

Daarnaast kunnen mensen met een vetgevoeligheid en degenen die hun dieet niet kunnen beperken om welke reden dan ook, ook baat hebben bij een enzymen supplement.

– Wanneer kun je het beste spijsverteringsenzymen nemen?

Dit ligt aan het supplement dat je koopt. Je specifieke supplement moet aanwijzingen bevatten over wanneer je ze moet innemen om er het beste van te profiteren. Echter is het bealngrijk om te onthouden dat dit supplement bedoeld is om het verteringsproces veel soepeler te laten verlopen. Het dient je lichaam op de goede weg te helpen om voedsel af te breken en de voedingsstoffen die je maaltijd biedt voldoende op te nemen. De meeste merken raden daarom aan om het supplement net voor, tijdens of net na je maaltijd in te nemen.

– Wie kan het beste geen enzymen supplement nemen?

Als je geen spijsverteringssymptomen hebt, dan is het niet nodig om een enzymen supplement te nemen. Het is namelijk in dat geval onwaarschijnlijk dat het een merkbaar voordeel oplevert. Hoewel veel producten op de markt worden gebracht om de spijsvertering te verbeteren, is er geen bewijs voor een algemene gezondheid of voor mensen die geen symptomen hebben.

Sommige medische aandoeningen vereisen daarnaast een behandeling die verder gaat dan vrij verkrijgbare supplement. Daarnaast zijn bepaalde spijsverteringsenzymsupplementen mogelijk niet veilig voor:

 • Degenen met een genetische aandoening die galactosemie wordt genoemd (vermijd alfa-galactosidase)
 • Degenen die diabetesmedicatie gebruiken, zoals Precose
 • Degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Sommige aandoeningen vereisen bovendien een enzymvervangende therapie op recept. Echte enzymvervangingstherapie is een voorgeschreven medicijn dat getest is en veel hogere doses van de vereiste enzymen bevat.

– Verbeteren spijsverteringsenzymen de spijsvertering?

In veel gevallen wel. Spijsverteringsenzymen zijn zeer belangrijk voor een goede spijsvertering, hoewel het effect van een enzymsupplement afhangt van de ingrediënten die het bevat en of het geschikt is voor je spijsverteringsprobleem. Als je spijsverteringssymptomen hebt als gevolg van een enzymtekort of -intolerantie, kan suppletie met het specifieke enzym dat verantwoordelijk is voor de voedingsstof die je slecht opneemt, de symptomen zeker verbeteren.

– Helpen enzymen bij constipatie?

Spijsverteringsenzymen zijn niet specifiek bedoeld om constipatie te behandelen. Als je echter een enzymtekort of voedingsintolerantie hebt, kun je veranderingen in je stoelgang opmerken. Een slechte vertering van voedingsstoffen resulteert meestal in gas, een opgeblazen gevoel of diarree, hoewel in sommige gevallen ook constipatie kan optreden. In dat geval zou een enzymen supplement hier dus bij kunnen helpen.

– Wat is het verschil tussen een probiotica en een spijsverteringsenzym?

Probiotica zijn levende micro-organismen die in de menselijke darm leven en specifieke gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Spijsverteringsenzymen zijn niet-levende eiwitten die door het lichaam worden gemaakt om voedselcomponenten af ​​te breken tot verteerbare bouwstenen. Probiotica en enzymen worden zowel in ons spijsverteringskanaal als in supplementvorm aangetroffen.

Toch zijn probiotica, in tegenstelling tot spijsverteringsenzymen, niet betrokken bij de chemische afbraak van voedsel. Als j een spijsverteringsenzymdeficiëntie of voedingsintolerantie heeft, is het niet bekend dat probiotica een effectieve remedie is.

Lees hier meer over probiotica en de voordelen ervan.

– Zitten er risico’s aan het nemen van enzymen?

Er zijn weinig risico’s verbonden aan enzymsuppletie. Bekende bijwerkingen zijn gastro-intestinaal ongemak, vooral bij verhoogde dosering. Het is daarom belangrijk dat je je houdt aan de aanbevolen dosering van de fabrikant.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *