beste dopamine supplement

Beste dopamine supplement: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste dopamine supplement? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Hoewel je dopamine zelf niet in een potje kunt stoppen, omdat het een stofje is die je hersenen aanmaken, kun je wel supplementen nemen die zorgen dat je lichaam meer dopamine aanmaakt. Deze supplementen bevatten vaak een krachtige mix van natuurlijke ingrediënten, waarvan bekend is dat ze verhoogde dopamine ondersteunen.

Dopamine is een chemische stof in je hersenen die een rol speelt bij de regulatie van cognitie, geheugen, motivatie, stemming, aandacht en leren. Het helpt ook bij het nemen van beslissingen en de slaap.

Onder normale omstandigheden wordt de productie van dopamine effectief beheerd door het zenuwstelsel van je lichaam. Er zijn echter verschillende leefstijlfactoren en medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat het dopaminegehalte daalt. Wanneer je een laag dopaminegehalte hebt, heb je o.a. minder plezier in dingen en een gebrek aan motivatie. Het nemen van een dopamine supplement kan dan helpen.

Niet elk dopamine supplement is echter van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je zomaar wat aanschaft. Om je te helpen zijn we opzoek gegaan naar het beste dopamine supplement op de markt en daar zijn 5 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste dopamine supplement voor jou te ontdekken!

Beste dopamine supplement – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste dopamine supplement en daar is een top 3 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 3 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en meer.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en kies op basis daarvan het beste dopamine supplement uit!

1. Dopamine Essentials Cellcare

Dopamine Essentials - Cellcare

Als je opzoek bent naar het beste dopamine supplement, is dit absoluut een van de beste keuzes om voor te gaan. Neurotransmitters zijn communicatiestoffen binnen de hersenen. Ze worden geproduceerd uit specifieke voedingsstoffen. Dit natuurlijke proces kan, in periodes van onder andere hoge (werk)druk, uit balans raken. De behoefte aan voedingsstoffen ter ondersteuning van de betreffende neurotransmitter neemt dan toe. De capsules van Dopamine Essentials bevatten dergelijke voedingsstoffen specifiek ter ondersteuning van de Dopamine productie.

Dopamine heeft onder andere een positieve invloed op de concentratie, het geheugen, de stressgevoeligheid, leerprestaties, presteren onder druk en geeft meer geestelijke energie. De verpakking bestaat uit 120 capsules, welke de volgende ingrediënten bevatten:

Jodium (kaliumjodide, kelp extract) 250 mcg

Zink (citraat) 15 mg

Selenium (L-selenomethionine) 75 mcg

L-Tyrosine 400 mg

Essentials Mix 1588 mg, deze bevat:

 • Mucuna pruriens extract (Mucuna pruriens, min. 20% L-dopa)
 • Schisandra extract (Schisandra chinensis, min. 5% schisandrines)
 • Siberische ginseng extract (Eleutherococcus senticosus, min. 0,8% eleutherosiden)
 • Shilajit 4:1 extract (Shilajit asphaltum, min. 1% fulvinezuur)
 • Zwarte peper extract (Piper nigrum uit Bioperine®, min. 95% piperine)
 • Octacosanol (min. 60% L-octacosanol)

Deze rijke mix van krachtige ingrediënten helpen effectief je dopamine levels te verhogen. Het wordt aangeraden oma dagelijks 1 tot 4 capsules te nemen, tenzij anders geadviseerd door je arts. Neem ze bij voorkeur in bij het ontbijt met voldoende water.

2. Natural Stacks Dopamine

Natural Stacks Dopamine

Natural Stacks heeft ook een van de beste dopamine supplementen op de markt gebracht. Dopamine is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met motivatie, korte termijn geheugen, creativiteit en persoonlijkheid. Dopamine is op zijn beurt weer voorloper van epinefrine en norepinefrine. Dit supplement zit vol met gezonde en effectieve ingrediënten, zoals vitamine C, vitamine B6, Foliumzuur, Selenium en L-Tyrosine.

Vitamine C komt vooral voor in fruit, aardappelen en groenten. Het is een essentiele vitamine om genoeg van binnen te krijgen. Dopamine bevat Vitamine B6. Dit kun je kennen doordat het in veel producten zit die je in de supermarkt kan tegenkomen zoals: vlees, eieren en vis. Ook bevat Dopamine vitamine B12. Deze vitamine kan je vinden in allerlei dierlijke producten zoals in vlees, ei en melkproducten zoals melk.

Ook bevat dit supplement foliumzuur, een essentieel vitamine en selenium, een mineraal dat je uit veel producten kan halen. Selenium zit in vis, vlees en veel plantaardige producten. Selenium zit in je lever en zorgt voor de bescherming van rode bloedlichamen.

Een bekend en groot aminozuur is L-Tyrosine. Je lichaam kent twintig in de natuur voorkomende aminozuren waar deze er een van is en ook nog eens een hele grote. Als aminozuren zich aan elkaar gaan koppelen vormen ze later een eiwit.

3. Alphavit Dopamine Booster 

Dopamine Booster

Alphavit Dopamine Booster is volgens velen ook het beste dopamine supplement wat er is. Dopamine komt vrij bij eten, sporten en seks en zorgt voor een tevreden gevoel. Dopamine laat de hersencellen met elkaar communiceren en draagt bij aan soepel bewegen. Dopamine Booster ondersteunt een gezonde leefstijl met een uitgekiende combinatie van de kruiden, aminozuren, vitamines en mineralen.

Dopamine is een stofje dat je lichaam zelf maakt uit de aminozuren tyrosine en fenylalanine. Door te sporten stimuleer je de aanmaak van dopamine. Daarom voel je je zo lekker na een uurtje sporten!

Tyrosine zit onder meer in vis, eieren, vlees, kaas, melkproducten), avocado, noten en zaden en peulvruchten. Als je kaas, amandelen, pinda’s, sojabonen en eiwitten eet krijg je fenylalanine binnen. Als je gevarieerd eet, krijg je dus veel verschillende bronnen van deze aminozuren op je bord.

Naast Tyrosine en Phenylalanine, bevatten de tabletten Mucuna pruriens. De Mucunaboon bevat een heel scala aan voedingsstoffen, maar is vooral bekend om de natuurlijke aanwezigheid van L-Dopa.

Dopamine Booster bestaat om precies te zijn uit Mucuna pruriens extract met L-20% Dopa, L-Tyrosine (N-acetyl), L-Phenylalanine, Vitamine B3, Vitamine B6, Magnesiumcitraat, Kopercitraat en Zinkcitraat. Hieronder vertellen we je meer over de specifieke ingrediënten:

 • Mucuna pruriens: Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Ayurveda. Het bevat L-dopa dat een voorloper is van de neurotransmitter dopamine. Dit kruid heeft een positieve invloed op de zenuwen. Het kan daaom worden ingezet bij stress-situaties en bij ups en downs.
 • L-Tyrosine: Dit is een van de natuurlijk voorkomende aminozuren. L-Tyrosine is een niet-essentieel aminozuur. Dat betekent dat het lichaam zelf Tyrosine aanmaakt. L-Tyrosine wordt in het lichaam omgezet naar L-Dopa. De acetyl-vorm van L-Tyrosine stabieler.
 • L-fenylalanine: Ditis een essentieel aminozuur; het kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. L-fenylalanine kan weer worden omgezet in het aminozuur L-Tyrosine dat uiteindelijk weer naar L-dopa omgezet kan worden. Dit verloopt dus via verschillende stappen en alleen onder bepaalde omstandigheden. Daarbij is het belangrijk dat er voldoende vitamine B6 aanwezig is.
 • B-vitaminen: Dezelaten alle omzettingen in het lichaam goed verlopen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende van deze micronutriënten binnenkrijgt. Dopamine Booster bevat extra B-vitaminen.
 • Magnesium: Een geweldig ingrediënten, welke een grote rol speelt in de overdracht van zenuwprikkels. Het is goed voor de spieren, bevordert de energiestofwisseling en is voor het behoud van stevige botten en spieren.
 • Zink en Koper: Deze ingrediënten ondersteunen het immuunsysteem en dragen bij aan het energiemetabolisme. Koper is ook belangrijk voor het zenuwstelsel.

4. NOW Foods Dopa Mucuna

NOW Foods - Dopa Mucuna

Gestandaardiseerd Mucuna-extract 15% L-Dopa Dopamine is een neurotransmitter die plezier en interesse in het leven bevordert. Met 15% L-Dopa (de directe voorloper van dopamine), helpt NOW® Dopa Mucuna het lichaam met wat het nodig heeft om deze belangrijke neurotransmitter te maken. Mucuna wordt al duizenden jaren gebruikt in het traditionele Ayurvedische systeem in India.

De Mucuna pruriens of fluweelboon is een klimplant met peulvruchten die 3 tot 18 meter hoog kan worden, en komt voor in de volgende tropische gebieden: Afrika, India en West Indië. Mucuna Pruriens wordt ook wel fluweelboon genoemd omdat sommige bonen zachte haartjes bevatten. De paarse boonachtige peulen van de plant hebben een hoog gehalte aan actieve stoffen, waaronder levodopa (L-dopa). Levodopa, de ‘voorloper’ van dopamine passeert de bloedhersenbarrière en wordt door dopadecarboxylase omgezet in de neurotransmitter dopamine.

Per dosering  bevat dit supplement 800 mg Mucuna pruriens (15% L-Dopa ). Dit supplement is zeer goed bij ups en downs en voor het zenuwstelsel. Ook is het goed voor het libido van zowel man en vrouw en draagt het bij aan een normale menstruatie. Verder heeff het een positieve invloed op het afweersysteem.

5. Vitakruid Mucuna Pruriens 

Vitakruid Mucuna Pruriens

En dan de laatste, maar zeker niet de minste optie in dit rijtje: Vitakruid Mucuna Pruriens. Dit supplement is van zeer hoge kwaliteit. Naast de kwaliteit van het extract is natuurlijk ook de dosering van belang. Een hogere dosering zorgt gewoonweg voor meer werkzame stoffen en dus voor meer effect. De meeste Mucuna pruriens supplementen bevatten tussen de 250 en 400 mg extract per capsule, maar deze optie van Vitakruid bevat maar liefst 500 mg extract per capsule, waarvan je er 2 per dag mag nemen.

L-Dopa is de directe voorloperstof van dopamine, de neurotransmitter die onder meer vrijkomt bij het eten van vlees, vis, eieren, melkproducten, avocado, noten, zaden en peulvruchten. Verder kan het doen van bepaalde activiteiten, zoals seks of sport zorgen voor een verhoogde dopamineactiviteit.

Echter zijn er ook veel dingen die je een dopamine tekort kunnen geven, zoals stress en slaaptekort en het nuttigen van alcohol, nicotine, suiker en cafeïne. Het kan daarom zeer waardevol zijn om een supplement met Mucuna pruriens te nemen.

De fluweelboon (van de Mucana Prurierns boom) bevat tussen de 3,1 en 6,7% l-dopa en is daarmee zelfs de rijkste bron van levodopa bekend. Toch moet je heel veel van de vrucht eten wil je enig effect ondervinden van de l-dopa. Daarom bevat onze Mucuna pruriens een extract, waarin de werkzame stoffen van de fluweelboon in hoge getalen aanwezig zijn.

Veelgestelde vragen over dopamine supplementen

Hopelijk heb je bij deze het beste dopamine supplement voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is dopamine?

Je hebt vast wel eens van het geweldige stofje dopamine gehoord. Dopamine werkt als een chemische boodschapper en vervoert informatie tussen hersencellen. Dopamine, dat samenwerkt met het plezier- en beloningscentrum in de hersenen, zorgt ervoor dat je je goed voelt. Het is ook gerelateerd aan hersenfuncties zoals cognitie en aandacht, en motorische functies zoals spierbeweging. In sommige gevallen is een tekort aan dopamine in verband gebracht met depressie.

Dopamine speelt dus een rol in hoe we ons genot voelen. Het maakt een groot deel uit van ons unieke menselijke vermogen om te denken en te plannen. Het helpt ons te streven, ons te concentreren en dingen interessant te vinden.

Je lichaam verspreidt het langs vier belangrijke paden in de hersenen. Net als de meeste andere systemen in het lichaam, merk je er weinig van totdat er een probleem is. Te veel of te weinig ervan kan namelijk leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen. Sommige zijn ernstig, zoals de ziekte van Parkinson. Anderen zijn veel minder erg.

– Welk gevoel geeft dopamine je?

Een geweldig gevoel! De juiste hoeveelheid dopamine gaat meestal samen met een goed humeur. Het is ook ideaal voor leren, plannen en productiviteit.

Dopamine draagt ​​bij aan gevoelens van:

 • geluk
 • alertheid
 • focus
 • motivatie

– Hoe weet je of je een tekort aan dopamine hebt?

Je kunt het vaak voelen wanneer je een tekort aan dopamine hebt. In deze gevallen is het slim om dingen te eten en activiteiten te ondernemen die dopamine kunnen verhogen, zoals sporten. Je kunt ook een dopamine supplement nemen, zoals een van de vijf opties hierboven.

Lage dopamine is een reden waarom je misschien niet in de beste stemming bent. Je hebt misschien last van:

 • verminderde alertheid
 • moeite met concentreren
 • minder motivatie en enthousiasme
 • slechte coördinatie
 • bewegingsproblemen
beste dopamine supplementen

– Wat doen dopamine supplementen?

In plaats van daadwerkelijk dopamine te bevatten, kunnen bepaalde supplementen ingrediënten bevatten die verhoogde dopamine in de hersenen ondersteunen – voedingsstoffen die zouden helpen om de heropname of afgifte te stimuleren, of de remming van dopamine te verminderen.  Dopamine supplementen bevatten vaak een krachtige mix van ingrediënten, waarvan bewezen is dat ze de dopamine in je lichaam kunnen verhogen.

– Wat zijn de voordelen van het nemen van een dopamine supplement?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we de symptomen van een dopaminetekort bekijken en leren herkennen. Lage dopaminegehalten kunnen leiden tot een slecht humeur, lage motivatie, slechte concentratie, verminderde focus, korte aandachtsspanne, hersenmist, hersentoxines, verhoogde stressniveaus en moeite om snel te denken en problemen op te lossen. Lichamelijke symptomen kunnen vermoeidheid, spierpijn, spierstijfheid, krampen en constipatie zijn.

En hoewel dopaminetekort geen directe oorzaak is van psychische aandoeningen of stoornissen, kunnen de symptomen zelf zich in feite ophopen, elkaar verergeren en uiteindelijk leiden tot depressie, angst, anorexia en slapeloosheid.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg dopamine aanmaakt. Er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen en voedingstoffen die je kunt eten om hiervoor te zorgen. Het nemen van een dopamine supplement kan ook een makkelijke en snelle manier zijn om extra dopamine aan te maken.

– Zit er dopamine in een dopamine supplement?

Nee dopamine is geen ingrediënten die je in een supplement kan stoppen. Als je verwacht dat producten die als dopamine supplementen op de markt worden gebracht, daadwerkelijk dopamine bevatten – een van nature voorkomende chemische stof die in de hersenen wordt geproduceerd en de stemming verbetert – kom je misschien bedrogen uit. Dopamine is namelijk een stofje die enkel je hersenen kunnen aanmaken. Je kunt ze echter wel helpen om extra dopamine aan te maken, door een van de beste dopamine supplementen aan te schaffen.

Deze supplementen worden aangeprezen vanwege hun vermogen om o.a. depressies te verlichten en de stemming te verbeteren. Als je naar het etiket kijkt, zie je dat dopamine supplementen ingrediënten bevatten zoals vitamines, mineralen, voedingsextracten en kruidenpoeders, waardoor je lichaam zijn dopaminegehalte kan verhogen.

– Hoe beïnvloeden roken, alcohol en drugs de dopaminegehalten?

Bepaalde drugs kunnen een interactie aangaan met dopamine op een manier die verslavend wordt. Nicotine, alcohol of bepaalde drugs met verslavende eigenschappen activeren de dopaminecyclus. Deze stoffen kunnen een snellere, veel intensere dopaminestoot veroorzaken dan je zou krijgen van bijvoorbeeld chocola. Het is zo’n krachtige rush dat je meer wilt – en snel.

Naarmate een gewoonte ontstaat, reageren de hersenen door de dopamine af te zwakken. Nu heb je meer van de stof nodig om datzelfde genotsniveau te bereiken. Overactivatie beïnvloedt ook de dopaminereceptoren op een manier waardoor je je interesse in andere dingen verliest. Dat kan ervoor zorgen dat je dwangmatiger gaat handelen. Je kunt steeds minder weerstand bieden aan het gebruik van deze middelen.

Wanneer het meer een behoefte dan een behoefte wordt, is dit een verslaving. Als je probeert te stoppen, kun je fysieke en emotionele ontwenningsverschijnselen krijgen. Zelfs als je de stoffen al lange tijd niet meer gebruikt, kan blootstelling aan de stof je verlangen opwekken en het risico op een terugval vergroten.

Dopamine draagt ​​niet de enige verantwoordelijkheid voor het creëren van verslaving. Andere zaken, zoals genetica en omgevingsfactoren, spelen ook een rol.

Welke voedingstoffen stimuleren de dopamineproductie?

Dopamine kan niet worden gegeten, omdat het in geen enkele voedselbron wordt aangetroffen als iets dat direct door het lichaam kan worden geconsumeerd en opgenomen. Echter, net als het bovenstaande supplement, zijn er voedingsmiddelen die we kunnen eten om de productie van dopamine te stimuleren en het natuurlijke proces als neurotransmitter te ondersteunen.

Mucura pruriens, l-tyrosine en l-theanine (welke je ook in de meeste supplementen terug vindt) worden in feite zelf uit voedsel gehaald. L-tyrosine en l-theanine worden aangetroffen in eiwitrijk voedsel, terwijl mucura pruriens wordt gehaald uit de fluwelen boon, een peulvrucht die inheems is in verschillende tropische landen. L-theanine komt ook voor in groene thee. Magnesium, als een ander voorbeeld, kan worden geconsumeerd in donkere chocolade.

Talloze onderzoeken hebben ook aangetoond dat dopamine, ongeveer 50% ervan, in de darm wordt geproduceerd. Om dit te ondersteunen, kunnen probiotica ook bijzonder nuttig zijn voor het verbeteren van de darmgezondheid, terwijl ze ervoor zorgen dat de darmprocessen optimaal blijven functioneren.

Zowel probiotische dranken als yoghurt kunnen daarom regelmatig worden geconsumeerd om de dopamineproductie te verbeteren en de dopaminegehalten aanzienlijk te verhogen. Lees hier meer over probiotica.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *