beste calcium supplement

Beste calcium supplement: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste calcium supplement? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel worden 5 van de beste calcium supplementen van dit moment besproken. Ook ontdek je wat calcium precies is, wat de gezondheidsvoordelen zijn, hoeveel je ervan binnen zou moeten krijgen en meer. Lees gauw verder om het beste calcium supplement voor jou uit te kiezen!

Wat is het beste calcium supplement?

Er bestaat niet persé één beste calcium suppelement. Er zijn ontzettend veel calcium supplementen op de markt, de ene beter dan de andere. Hieronder hebben we 5 van de beste calcium supplementen op een rijtje gezet. 

1. Swanson Calcium Citrate & Vitamine D

Prijs: €15,90

Als je op zoek bent naar het beste calcium supplement, mag je dit product beslist niet over het hoofd zien. Het Swanson-supplement is uitstekend geschikt voor het behoud van gezonde botten en spieren. Dit specifieke calciumcitraatsupplement is verrijkt met vitamine D om een optimale opname te garanderen. Elk tablet bevat 315 mg calcium en 200 IU vitamine D3.

Belangrijke voordelen:

 • Ondersteuning van sterke botten
 • Bevordering van energievrijmaking
 • Bijdrage aan een normale spierwerking
 • Hulp bij de spijsvertering
 • Met vitamine D voor optimale opname

Swanson is een pionier op het gebied van vitamines en mineralen, met een uitgebreid assortiment van hoogwaardige producten tegen de beste prijs. Sinds de oprichting 45 jaar geleden door één enkele persoon, heeft Swanson de droom verwezenlijkt om gezondheid wereldwijd te bevorderen, en ze blijven hier nog steeds mee bezig. Als een echt familiebedrijf hecht Swanson veel waarde aan kwaliteit en service. Ze werken uitsluitend met de beste ingrediënten, bieden de juiste garanties en zorgen voor goede werkomstandigheden.

2. Body&Fit Calcium & magnesium

Prijs: €9,90

De combinatie van calcium en magnesium is buitengewoon populair en wordt vaak samen aangetroffen in voedingssupplementen. Deze combinatie biedt een dubbele boost voor je gezondheid. Calcium en magnesium ondersteunen elkaar en daarom zijn ze handig samengevoegd in één tablet. Door één stof in te nemen, vergroot je namelijk de behoefte aan het andere mineraal. De calcium- en magnesiumtabletten van Body&Fit zijn speciaal ontwikkeld om het energiemetabolisme te ondersteunen, evenals het behoud van gezonde spieren en botten. Elk tablet bevat 200 mg calcium en 151 mg magnesium.

Belangrijke eigenschappen van Calcium & Magnesium:

  • Ondersteunt tanden en helpt bij het behoud van sterke botten
  • Draagt bij aan een normale eiwitsynthese en spierwerking
  • Speelt een rol in de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen
  • Bevordert de stofwisseling van energie
  • Helpt de normale balans te handhaven in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam

3. Now Foods Calcium & Magnesium

Calcium Magnesium with Vitamin D & Zinc van Now Foods is een supplement dat niet alleen Calcium en Magnesium bevat, maar ook Vitamine D en Zink.

Belangrijke kenmerken van Calcium Magnesium with Vitamin D & Zinc van Now Foods:

 • Bevat 120/240 softgels
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Per 3 softgels: 1000 mg Calcium, 500 mg Magnesium, 500 IU Vitamine D, 10 mg Zink

Calcium en Magnesium zijn mineralen die van groot belang zijn op verschillende gebieden, zoals voor sterke botten, tanden en spieren. Zink en Vitamine D ondersteunen ook de gezondheid van de botten. Zink heeft daarnaast effect op het immuunsysteem, hormonen, celdeling en nog veel meer. Bovendien heeft Zink een antioxidatieve werking.

Calcium, ook bekend als kalk, is een mineraal dat essentieel is voor de werking van de spieren en voor een gezond skelet. Dit supplement is absoluut een uitstekende keuze, vooral voor sporters, en biedt veel waar voor je geld.

4. Lucovitaal Calcium 

Lucovitaal Calcium 500mg + D3 20 mcg Kauwtabletten bieden een handige en smakelijke manier om sterke botten te behouden*. Deze kauwtabletten spelen een rol bij het behoud van soepele spieren dankzij de toevoeging van Calcium*. Bovendien dragen Calcium en Vitamine D3 bij aan een sterk gebit*. De kauwtabletten hebben een heerlijke sinaasappelsmaak.

Belangrijke eigenschappen van Lucovitaal Calcium 500mg + D3 Kauwtabletten:

 • Elke kauwtablet bevat 500 mg Calcium
 • Met toegevoegde Vitamine D3
 • Helpt bij het behoud van sterke botten en soepele spieren*
 • Vitamine D3 draagt bij aan een sterk gebit*
 • Handige kauwtabletten
 • Met een heerlijke sinaasappelsmaak
 • Geschikt voor vegetariërs

5. Davitamon Magnesium Tabletten 

Davitamon Magnesium voor Spieren en Botten is speciaal ontwikkeld voor mensen die streven naar een actieve en vitale levensstijl. Dit supplement bevat niet alleen magnesium, maar ook een combinatie van vitamines en mineralen die vaak samenwerken in het lichaam. De tabletten van Davitamon Magnesium voor Spieren en Botten geven geleidelijk vitamines en mineralen af, en daarom zijn ze:

 • Goed voor de spieren en het zenuwstelsel (dankzij calcium en magnesium)
 • Goed voor de hartspier (dankzij calcium en magnesium)
 • Goed voor het behoud van sterke botten (dankzij calcium, magnesium en vitamine D)

Aangezien ons lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken, is het belangrijk om voldoende magnesium uit voeding te halen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de voeding aan te vullen met een supplement, zoals Davitamon Magnesium voor Spieren en Botten. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je lichaam de benodigde hoeveelheid magnesium ontvangt.

Wat is calcium en waar is het goed voor?

Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam en vervult tal van vitale functies. Het is essentieel voor de gezondheid van onze botten, de werking van ons hart en spieren, en het functioneren van ons zenuwstelsel. Bovendien fungeert calcium als een co-enzym voor verschillende metabolische processen in ons lichaam. Met name het skelet is nauw verbonden met calcium, aangezien het cruciaal is voor de ontwikkeling en het behoud van de botstructuur en -functie.

Onze botten fungeren als een calciumreservoir, waar maar liefst 99 procent van al het calcium in ons lichaam wordt opgeslagen. Ze geven extra calcium vrij wanneer dat nodig is. Slechts één procent van het calcium bevindt zich buiten het skelet en wordt strikt gereguleerd door ons lichaam, ongeacht schommelingen in onze calciuminname.

Aangezien ons lichaam niet in staat is om calcium zelf aan te maken, moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Calciumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere zuivelproducten, groene bladgroenten en verrijkte voedingsmiddelen zoals sappen en granen.

Daarnaast is calcium ook verkrijgbaar als voedingssupplement. In dit artikel bespreken we drie van de beste calciumsupplementen. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium uit het spijsverteringskanaal, daarom is het belangrijk om voldoende hoeveelheden van beide voedingsstoffen te krijgen om een optimale gezondheid te ondersteunen. Veel calciumsupplementen bevatten daarom ook vitamine D.

Voor wie zijn calcium supplementen interessant?

Het is verstandig om calcium supplementen te overwegen als je:

 • Een veganistisch dieet volgt
 • Lactose intolerant bent
 • Veel eiwitten of natrium eet, waardoor je lichaam meer calcium kan kwijtraken
 • Dunne, zwakke botten hebt (osteoporose)
 • Langdurige behandelingen neemt met corticosteroïden
 • Darm- of spijsverteringsaandoeningen hebt en calcium niet goed kan opnemen

De gezondheidsvoordelen van calcium

Calcium biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van calcium:

1. Sterke botten en tanden

Calcium is essentieel voor de ontwikkeling, groei en het behoud van sterke botten en tanden. Het helpt bij de opbouw en het onderhoud van de botstructuur, waardoor het risico op osteoporose en tandbederf wordt verminderd.

2. Spierfunctie

Calcium speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde spierfunctie. Het is betrokken bij spiercontractie, waardoor het helpt bij het behouden van een normale spierspanning en het voorkomen van spierkrampen.

3. Zenuwstelsel en signaaloverdracht

Calcium is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het draagt bij aan de overdracht van zenuwsignalen en helpt bij het handhaven van een gezonde communicatie tussen de zenuwcellen.

4. Bloedstolling

Calcium speelt een rol bij het bevorderen van een gezonde bloedstolling. Het is betrokken bij de samenklontering van bloedplaatjes, wat belangrijk is voor het stoppen van bloedingen en het bevorderen van wondgenezing.

5. Hartgezondheid

Calcium is van essentieel belang voor een gezonde werking van het hart. Het reguleert de samentrekking en ontspanning van de hartspieren, wat bijdraagt aan een normale hartslag en bloeddruk.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het verkrijgen van voldoende calcium uit voeding en eventueel supplementen samengaat met een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je begint met het nemen van voedingssupplementen of grote veranderingen aanbrengt in je dieet.

Calcium dosering

De juiste dosering van calcium hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd en specifieke behoeften. Hier zijn richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium in verschillende levensfasen:

 1. Volwassenen (19-50 jaar) en mannen (19-70 jaar): Ongeveer 1.000 mg calcium per dag wordt aanbevolen.
 2. Oudere volwassenen (vrouwen ouder dan 50 en mannen ouder dan 70): Een hogere dosis van 1.200 mg calcium per dag wordt aanbevolen om het behoud van sterke botten te ondersteunen.
 3. Kinderen en tieners (9-18 jaar): Om de maximale botmassa te bevorderen, hebben zij ongeveer 1.300 mg calcium per dag nodig. Dit kan worden verkregen via voeding en eventueel aangevuld met supplementen.
 4. Zwangere tieners die borstvoeding geven (17-19 jaar): Het wordt aanbevolen om dagelijks 1.300 mg calcium in te nemen.
 5. Zwangere en borstvoeding gevende volwassenen (19 jaar en ouder): Een dagelijkse inname van 1.000 mg calcium wordt aanbevolen.

Als het niet mogelijk is om voldoende calcium uit voeding te halen, kan een calciumsupplement worden overwogen. Het is belangrijk om de inname van calciumsupplementen te verdelen voor optimale opname. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 500 mg calcium per keer in te nemen. Bijvoorbeeld, als je een dagelijkse inname van 1.000 mg calcium hebt, kun je 500 mg ‘s ochtends en 500 mg ‘s avonds innemen.

Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te spreken voordat je begint met het nemen van supplementen, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt die de calciumopname kunnen beïnvloeden.

Calcium in voedsel

Naast het nemen van de beste calcium supplementen, is het mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen via voedsel. Hoewel sommige mensen kiezen voor supplementen omdat ze niet genoeg calcium uit voedsel halen, kan het toevoegen van calciumrijke voedingsmiddelen aan je dieet een goede manier zijn om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn bekende bronnen van calcium en dragen significant bij aan de inname ervan. Het is echter belangrijk op te merken dat calcium ook voorkomt in niet-zuivelproducten. Donkere bladgroenten, met uitzondering van spinazie, zijn bijvoorbeeld rijk aan calcium. Spinazie bevat een verbinding die de opname van calcium belemmert, dus het is beter om andere bladgroenten te kiezen.

Daarnaast zijn er sojabonen en sojaproducten verrijkt met calcium, die geschikt zijn voor mensen die geen zuivel consumeren. Bepaalde soorten noten en zaden, zoals amandelen en chiazaad, bieden ook een goede bron van calcium. Het is verstandig om voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte te combineren met een gevarieerd dieet, zodat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bovendien zijn er veel verrijkte voedingsmiddelen op de markt die calcium bevatten, zoals ontbijtgranen, sappen en plantaardige melkalternatieven. Deze kunnen een handige optie zijn voor mensen die hun calciuminname willen verhogen.

Zitten er bijwerkingen aan het nemen van een calcium supplement?

Het nemen van calciumsupplementen kan over het algemeen veilig zijn en weinig bijwerkingen met zich meebrengen bij normale doseringen. Deze supplementen kunnen zelfs zeer gunstig zijn voor je algehele gezondheid. Het is echter mogelijk dat je milde bijwerkingen ervaart, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en constipatie. Het is belangrijk om nooit meer calcium in te nemen dan nodig is, omdat dit wel bijwerkingen kan veroorzaken. Lees daarom altijd zorgvuldig het etiket van je supplement en volg de aanbevolen dosering.

Als je regelmatig voorgeschreven medicijnen of vrij verkrijgbare geneesmiddelen gebruikt, is het raadzaam om je arts te raadplegen voordat je calciumsupplementen gaat gebruiken. Calcium kan namelijk een interactie hebben met geneesmiddelen die worden gebruikt voor hartaandoeningen, diabetes, epilepsie en andere aandoeningen.

Indien je een nieraandoening, hartproblemen, sarcoïdose of bottumoren hebt, is het over het algemeen niet aan te raden om calciumsupplementen in te nemen, tenzij je arts dit specifiek aanbeveelt. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de instructies en adviezen van je arts op te volgen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *