boeken over trauma

Beste boeken over trauma en PTSS: Top 10!

Ben je opzoek naar de beste boeken over trauma en PTSS? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Trauma is een complexe en diepgaande ervaring die het leven van mensen op vele manieren kan beïnvloeden. Of je nu zelf een trauma hebt meegemaakt, een geliefde hebt die eronder lijdt of gewoon meer wilt begrijpen over dit onderwerp, de boeken die we gaan bespreken bieden diepgaande inzichten en hulpmiddelen voor herstel.

Van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen tot persoonlijke verhalen van overlevenden, deze boeken zullen je helpen om de impact van trauma en PTSS te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan.

Lees gauw verder om de beste boeken over trauma te ontdekken!

10x de beste boeken over trauma en PTSS o.b.v. beoordelingen

We zijn opzoek gegaan naar de beste boeken over trauma en PTSS en daar is een top 10 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 10 hebben we voornamelijk gekeken naar de klanten beoordelingen. 

Lees de korte samenvattingen door om het beste boek voor jou te ontdekken!

1. Traumasporen

Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

traumasporen

Het boek “Traumasporen” van Bessel van der Kolk is een diepgaande verkenning van de impact van trauma op het menselijk lichaam en de geest. Van der Kolk is een gerenommeerd expert op het gebied van trauma en biedt in zijn boek inzichten en perspectieven op de manier waarop trauma het leven van mensen beïnvloedt.

Het boek is gebaseerd op Van der Kolk’s eigen onderzoek en ervaringen als psychiater, en biedt een overzicht van de verschillende soorten trauma’s die mensen kunnen ervaren, zoals seksueel misbruik, mishandeling en geweld. Van der Kolk laat zien hoe deze trauma’s veranderingen teweeg kunnen brengen in de hersenen en het lichaam, en hoe deze veranderingen weer van invloed zijn op de manier waarop mensen zich voelen en functioneren.

Het boek onderzoekt verschillende behandelingen en therapieën die kunnen helpen bij het verlichten van de effecten van trauma. Van der Kolk bespreekt onder meer mindfulness, yoga en EMDR, en laat zien hoe deze benaderingen kunnen bijdragen aan herstel en genezing.

“Traumasporen” is een baanbrekend werk dat een dieper inzicht biedt in de aard en gevolgen van trauma. Het is een belangrijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in psychologie en trauma, en kan bijdragen aan een beter begrip van hoe trauma mensen kan beïnvloeden en wat we eraan kunnen doen.

2. De tijger ontwaakt

Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie

“De Tijger Ontwaakt” is een boek geschreven door Peter Levine en biedt een holistische benadering van de behandeling van trauma. Levine stelt dat trauma niet alleen mentale en emotionele gevolgen heeft, maar ook een fysieke impact heeft op het lichaam.

Levine beschrijft hoe mensen instinctieve reacties hebben op bedreigingen, zoals vechten, vluchten of bevriezen. Deze reacties kunnen worden geactiveerd door trauma, zelfs als de bedreiging al voorbij is. Levine benadrukt het belang van het vrijmaken van deze geblokkeerde energieën en het herstellen van de natuurlijke reguleringsprocessen van het lichaam om volledig te kunnen herstellen van trauma.

Het boek bevat praktische oefeningen en technieken om het lichaam te helpen bij het vrijmaken van geblokkeerde energieën en om de natuurlijke reguleringsprocessen van het lichaam te herstellen. Levine beschrijft ook hoe deze technieken kunnen worden geïntegreerd in andere therapieën en hoe ze kunnen worden gebruikt in verschillende contexten, waaronder individuele therapie, groepstherapie en lichaamsgerichte therapieën.

“De Tijger Ontwaakt” biedt een unieke en waardevolle benadering van de behandeling van trauma die zich richt op het begrijpen van de fysieke impact van trauma en het vrijmaken van geblokkeerde energieën om volledig te kunnen herstellen. Het boek is waardevol voor zowel professionals in de geestelijke gezondheidszorg als voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun eigen trauma te begrijpen en te genezen.

3. Trauma en herstel

De gevolgen van geweld van mishandeling thuis tot politiek geweld

trauma & herstel

“Trauma en Herstel” is een baanbrekend boek geschreven door Judith Lewis Herman, een psychiater en psychoanalyticus. Het boek onderzoekt de impact van trauma op individuen en de maatschappij als geheel, en biedt een raamwerk voor herstel.

Herman onderscheidt drie fasen van trauma: de fase van terreur, de fase van desorganisatie en de fase van herintegratie. Ze legt uit hoe deze fasen van invloed zijn op de manier waarop slachtoffers van trauma hun ervaringen begrijpen en verwerken, en hoe hun dagelijks leven hierdoor beïnvloed kan worden.

Het boek onderzoekt ook de verschillende soorten trauma’s, waaronder seksueel geweld, huiselijk geweld en politiek geweld, en hoe deze traumatische ervaringen kunnen leiden tot complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). Herman benadrukt de impact van sociale en culturele factoren op de manier waarop trauma wordt gezien en behandeld.

Een belangrijk onderdeel van het boek is gewijd aan herstel. Herman beschrijft hoe trauma de identiteit van een persoon kan beïnvloeden en hoe herstel een langdurig proces kan zijn dat een veilige en ondersteunende omgeving vereist. Ze biedt ook inzicht in de verschillende soorten therapieën en behandelingen die beschikbaar zijn om slachtoffers van trauma te helpen.

“Trauma en Herstel” is een krachtig boek dat ons begrip van trauma en de impact ervan op individuen en de maatschappij verbreedt. Het biedt een inzichtelijke en empathische kijk op de uitdagingen die mensen met trauma kunnen ervaren en biedt een pad naar herstel en genezing. Het boek is een waardevolle bron voor zowel slachtoffers van trauma als professionals in de geestelijke gezondheidszorg.

4. TRE® 

Trauma- en spanningsreducerende oefeningen

Het boek “TRE” (Tension and Trauma Releasing Exercises) is geschreven door David Berceli en biedt een innovatieve benadering van het vrijgeven van spanning en trauma in het lichaam.

Berceli stelt dat het lichaam in staat is om spanning en trauma te verwerken en los te laten door middel van natuurlijke trillings- en schudreacties. TRE is ontworpen om deze reacties op te wekken door middel van eenvoudige oefeningen en posities die spanning in het lichaam opwekken en vrijgeven.

Het boek bevat gedetailleerde instructies en illustraties voor de oefeningen, evenals praktische richtlijnen voor het beoefenen van TRE. Berceli beschrijft ook hoe TRE kan worden geïntegreerd in andere therapieën en hoe het kan worden gebruikt in verschillende contexten, waaronder individuele therapie, groepstherapie en zelfhulp.

“TRE” biedt een unieke en waardevolle benadering van het vrijgeven van spanning en trauma in het lichaam door middel van natuurlijke trillings- en schudreacties. Het boek is waardevol voor zowel professionals in de geestelijke gezondheidszorg als voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun eigen spanning en trauma te begrijpen en te genezen.

5. De stem van je lichaam

Trauma’s helen met je lichaam als gids

“De Stem van Je Lichaam” is een boek geschreven door Peter Levine, waarin hij de nadruk legt op de noodzaak om ons te verbinden met ons lichaam om genezing te vinden voor emotionele pijn en trauma.

Levine beschrijft hoe ons lichaam als een kompas fungeert voor ons gevoelsleven en hoe we door middel van het luisteren naar de signalen van ons lichaam, onze emotionele ervaringen kunnen begrijpen en genezen. Hij gaat in op het belang van het vermogen om veiligheid te ervaren en ons zenuwstelsel te reguleren om emotionele pijn en trauma te kunnen verwerken.

Het boek bevat praktische oefeningen en technieken om ons te helpen verbinding te maken met ons lichaam en ons zenuwstelsel te reguleren, zodat we veiligheid kunnen ervaren en emotionele pijn en trauma kunnen verwerken. Levine legt ook uit hoe we deze technieken kunnen gebruiken in onze dagelijkse routines en hoe we ze kunnen integreren in andere therapieën.

“De Stem van Je Lichaam” biedt een waardevolle benadering van het genezen van emotionele pijn en trauma door middel van het begrijpen en verbinden met ons lichaam. Het boek is geschikt voor zowel professionals in de geestelijke gezondheidszorg als voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun eigen emotionele pijn en trauma te begrijpen en te genezen.

6. Alle delen welkom

Herstellen van trauma en innerlijke harmonie creëren met het Internal Family Systems-model (IFS)

“Alle Delen Welkom” is een boek geschreven door Richard C. Schwartz en biedt een vernieuwende benadering van psychotherapie die bekend staat als Internal Family Systems (IFS) therapy.

Schwartz stelt dat mensen bestaan uit verschillende ‘delen’ of aspecten van het zelf, en dat deze delen kunnen samenwerken of tegen elkaar strijden om verschillende doelen en belangen te bereiken. Soms zijn deze delen in conflict met elkaar en kunnen ze emotionele pijn en psychologische problemen veroorzaken.

IFS-therapie is ontworpen om deze delen te identificeren en te begrijpen, en om samenwerking te bevorderen tussen de delen. Schwartz beschrijft hoe IFS-therapie kan worden gebruikt om trauma te behandelen, emotionele blokkades te overwinnen en innerlijke conflicten op te lossen.

Het boek bevat veel voorbeelden en casestudy’s om de IFS-therapie te illustreren, en biedt praktische oefeningen die de lezer kunnen helpen om zelfstandig te werken met hun eigen delen. Schwartz beschrijft ook hoe IFS-therapie kan worden geïntegreerd met andere therapieën en hoe het kan worden gebruikt in verschillende contexten, waaronder individuele therapie, groepstherapie en gezinstherapie.

“Alle Delen Welkom” biedt een interessante en vernieuwende benadering van psychotherapie die zich richt op het begrijpen van de verschillende delen van het zelf en hoe ze samenwerken of tegen elkaar strijden. Het boek is waardevol voor zowel professionals in de geestelijke gezondheidszorg als voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun eigen innerlijke conflicten te begrijpen en op te lossen.

7. Er was eens… PTSS

“Er was eens PTSS” is een boek geschreven door Veerle en Jasper, een echtpaar waarvan de man PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis) heeft ontwikkeld na zijn ervaringen als militair in Afghanistan. Het boek biedt een openhartig verslag van hun ervaringen en hoe ze samen omgaan met de uitdagingen die PTSS met zich meebrengt.

Het boek begint met de ervaringen van Jasper als militair in Afghanistan en de traumatische gebeurtenissen die uiteindelijk hebben geleid tot zijn diagnose van PTSS. Veerle beschrijft haar eigen gevoelens en ervaringen als partner van iemand met PTSS en hoe dit haar eigen leven heeft beïnvloed.

Het boek biedt ook inzichten in de behandeling en management van PTSS, inclusief de verschillende soorten therapieën en technieken die beschikbaar zijn. Veerle en Jasper delen openhartig over hun eigen ervaringen met deze behandelingen en hoe ze hebben geholpen in hun herstelproces.

“Er was eens PTSS” is een krachtig verhaal dat helpt om het stigma rond PTSS te doorbreken en biedt inzicht in hoe het is om te leven met deze stoornis, zowel voor de persoon zelf als voor de mensen in hun leven. Het is een inspirerend verhaal van hoop en veerkracht, en kan nuttig zijn voor iedereen die te maken heeft met PTSS of die geïnteresseerd is in het begrijpen van de impact van trauma op het dagelijks leven.

8. De levende erfenis van trauma transformeren

Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeuten

de levende erfenis van trauma transformeren

In “De Levende Erfenis van Trauma Transformeren” onderzoekt Janina Fisher hoe de effecten van trauma en verwaarlozing in onze jeugd ons leven kunnen blijven beïnvloeden als volwassenen. Het boek biedt een praktische gids voor het begrijpen van deze effecten en het ontwikkelen van strategieën om ze te overwinnen.

Fisher richt zich op de impact van trauma op ons zenuwstelsel en de manier waarop het ons vermogen om te voelen, te denken en te handelen kan beïnvloeden. Ze introduceert verschillende technieken en oefeningen om deze effecten te verminderen en ons te helpen ons leven te transformeren.

Het boek legt uit hoe traumatische ervaringen ons vermogen om te vertrouwen in onszelf en anderen kunnen aantasten, en hoe we deze ervaringen kunnen verwerken om ons te helpen onze relaties te verbeteren. Fisher biedt inzichten en strategieën om ons te helpen onze eigen patronen van vermijding, dissociatie en angst te begrijpen en te overwinnen.

“De Levende Erfenis van Trauma Transformeren” is een waardevolle bron voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van de impact van trauma en het ontwikkelen van technieken om deze effecten te overwinnen. Het boek biedt een holistische en praktische benadering van traumaverwerking en kan een waardevol hulpmiddel zijn voor therapeuten en mensen die op zoek zijn naar manieren om hun leven te transformeren.

9. Activeer je nervus vagus

Een revolutionair antwoord op stress- en angstklachten, trauma en een verminderde immuniteit

activeer je nervus vagus

“Activeer Je Nervus Vagus” is een boek geschreven door Luc Swinnen dat zich richt op de nervus vagus, een zenuw die een belangrijke rol speelt in ons lichaam en ons vermogen om te ontspannen, te herstellen en te genezen.

Het boek biedt een praktische gids voor het begrijpen van de functies van de nervus vagus en hoe we deze kunnen activeren om ons lichaam te helpen ontspannen en beter om te gaan met stress en angst. Swinnen introduceert verschillende technieken en oefeningen om de nervus vagus te activeren, inclusief ademhalingsoefeningen, meditatie en lichaamsbeweging.

Het boek biedt ook inzichten in de relatie tussen de nervus vagus en onze emoties en mentale gezondheid, en hoe we deze kunnen gebruiken om ons welzijn te verbeteren. Swinnen legt uit hoe de nervus vagus kan helpen bij het verminderen van angst en depressie, en hoe het kan bijdragen aan een betere slaap en een betere spijsvertering.

“Activeer Je Nervus Vagus” is een waardevolle bron voor iedereen die op zoek is naar manieren om hun stressniveau te verminderen en hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Het biedt praktische tips en technieken om de nervus vagus te activeren en ons lichaam te helpen herstellen en genezen. Het boek kan een waardevol hulpmiddel zijn voor therapeuten en mensen die op zoek zijn naar manieren om hun mentale en fysieke gezondheid te verbeteren.

10. Sensorimotor Psychotherapy

Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid

sensorimotor psychotherapy

“Sensorimotor Psychotherapy” is een boek geschreven door Pat Ogden en biedt een nieuwe benadering voor de behandeling van trauma en andere psychische aandoeningen. Het boek is gebaseerd op jarenlang onderzoek en klinische praktijkervaring en introduceert het idee dat het lichaam een belangrijke rol speelt in het verwerken van trauma en emotionele pijn.

Ogden presenteert een holistische aanpak die gericht is op het integreren van lichaam en geest in de behandeling van trauma. Ze benadrukt dat veel traumatische ervaringen worden opgeslagen in het lichaam en dat het belangrijk is om deze ervaringen te erkennen en te behandelen om tot volledig herstel te komen.

Het boek introduceert verschillende technieken en oefeningen die kunnen worden gebruikt om het lichaamsbewustzijn te vergroten en de relatie tussen lichaam en geest te verbeteren. Ogden legt uit hoe deze technieken kunnen helpen bij het verminderen van symptomen zoals angst, depressie en dissociatie.

“Sensorimotor Psychotherapy” is een baanbrekend boek dat een nieuw perspectief biedt op de behandeling van trauma en emotionele pijn. Het boek biedt waardevolle inzichten en technieken voor therapeuten en behandelaars die werken met mensen die te maken hebben met traumatische ervaringen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die zelf traumatische ervaringen hebben gehad en op zoek zijn naar manieren om te genezen en hun leven weer op te bouwen.

Hoe hebben wij deze lijst met de beste boeken over trauma en PTSS samengesteld?

We hebben deze lijst samengesteld door vooral te kijken naar de klanten beoordelingen. We hebben het hele internet afgezocht naar de best beoordeelde boeken over trauma op de markt. We hebben veel reviews gelezen en vergeleken en op basis daarvan een top 10 gemaakt.

Klanten beoordelingen zijn altijd zeer belangrijk en waardevol wanneer je opzoek bent naar het beste artikel, of dit nu gaat over het beste boek of wat anders. Daarom hebben wij ons onderzoek vooral hierop gericht.

Op welke manieren kunnen de beste boeken over trauma en ptss helpen?

Boeken over trauma en PTSS kunnen op verschillende manieren helpen. Ten eerste bieden ze inzichten en informatie over de complexe en vaak verwarrende ervaring van trauma. Dit kan helpen om de impact van trauma op ons leven te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan. 

Daarnaast kunnen deze boeken ons helpen om ons bewustzijn van trauma en PTSS te vergroten en stigmatisering te verminderen. Dit is belangrijk omdat er nog veel onbegrip en taboe heerst rondom deze onderwerpen. Verder kunnen boeken over trauma en PTSS ons helpen om ons eigen trauma te verwerken en genezen, door praktische hulpmiddelen en technieken aan te reiken. 

Bovendien bieden ze persoonlijke verhalen van overlevenden die inspirerend en hoopvol kunnen zijn voor mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Kortom, de beste boeken over trauma en PTSS kunnen ons helpen om de impact van trauma te begrijpen, genezing te vinden en ons bewustzijn en begrip te vergroten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *