boeken over tinnitus

Beste boeken over tinnitus: Top 7!

Ben je opzoek naar een boek over tinnitus? Ontdek dan hier 7 van de beste boeken over tinnitus!

Tinnitus kan een enorme impact hebben op je leven en het is belangrijk om te begrijpen wat het is, hoe het werkt en wat je eraan kunt doen.

In dit artikel bespreken we de meest informatieve, inspirerende en praktische boeken over tinnitus. Van medische handboeken tot persoonlijke verhalen van mensen die met deze aandoening leven, we hebben het allemaal voor je verzameld.

Of je nu zelf tinnitus hebt of iemand kent die hiermee worstelt, deze boeken bieden inzichten, tips en hoop voor een beter leven met tinnitus.

1. Tinnitus

Er is iets aan te doen

Tinnitus

Het boek ‘Tinnitus’ van Sandra Posthumus is een informatief boek over tinnitus. Het boek biedt een overzicht van de symptomen, oorzaken, behandelingen en praktische tips voor het omgaan met tinnitus.

In het boek wordt beschreven wat tinnitus is, hoe het ontstaat en welke factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van deze aandoening. Ook worden verschillende soorten tinnitus besproken, zoals subjectieve en objectieve tinnitus.

Posthumus gaat verder in op de psychologische en emotionele impact van tinnitus op het dagelijks leven en biedt tips en strategieën voor het omgaan met stress en angst die veroorzaakt kunnen worden door tinnitus. Het boek beschrijft ook de verschillende medische behandelingen voor tinnitus, zoals gehoorapparaten, medicijnen en therapieën.

Het boek is geschreven voor patiënten met tinnitus, hun familie en vrienden en voor professionals in de gezondheidszorg. Het biedt een goed begrip van de aandoening en praktische tips voor het omgaan met tinnitus. ‘Tinnitus’ is een nuttige bron van informatie voor iedereen die meer wil weten over deze aandoening en hoe deze behandeld kan worden.

2. Oorzaken

Actieve zelfhulp bij tinnitus en hyperacusis

oorzaken

Het boek ‘Oorzaken’ van Arno Lieftink gaat over tinnitus, oftewel oorsuizen. Het boek richt zich op het begrijpen van de oorzaken en behandelingen van tinnitus.

Lieftink beschrijft in zijn boek de verschillende oorzaken van tinnitus, zoals gehoorschade, medicatiegebruik en stress. Hij legt uit hoe tinnitus werkt en wat voor effect dit kan hebben op het dagelijks leven van patiënten.

Het boek biedt praktische informatie over de verschillende behandelingen voor tinnitus, zoals cognitieve gedragstherapie en Tinnitus Retraining Therapy. Ook gaat Lieftink in op de rol van complementaire therapieën bij het verminderen van tinnitusklachten.

Het boek is geschreven voor patiënten die kampen met tinnitus en op zoek zijn naar meer informatie en oplossingen. Ook kan het boek interessant zijn voor zorgverleners die met tinnituspatiënten werken. ‘Oorzaken’ biedt inzichten en handvatten voor het begrijpen en behandelen van tinnitus.

3. Ongestoord

Zelfhulp bij tinnitus in 10 praktische stappen

Het boek ‘Ongestoord’ van Karen Stalpaert gaat over tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Karen beschrijft in het boek haar eigen ervaringen met tinnitus en hoe deze aandoening haar leven beïnvloedt.

Daarnaast geeft het boek informatie over tinnitus, de oorzaken ervan en mogelijke behandelingen. Karen beschrijft ook de verschillende emoties die gepaard gaan met tinnitus, zoals angst, frustratie en onzekerheid.

Het boek biedt praktische tips en oefeningen om beter om te gaan met tinnitus. Zo geeft Karen bijvoorbeeld suggesties voor ontspanningsoefeningen, meditatie en slaaptechnieken. Ook deelt ze haar ervaringen met verschillende behandelingen, zoals acupunctuur en hypnose.

Het boek is geschikt voor iedereen die te maken heeft met tinnitus, of het nu gaat om patiënten, familieleden of zorgverleners. ‘Ongestoord’ biedt een realistische kijk op de aandoening en geeft handvatten voor het omgaan met tinnitusklachten.

4. Spreekuur Thuis – Eerste hulp bij oorsuizen

Theorie & praktijk : wat is tinnitus en hoe is het te beheersen

oorsuizen boek

‘Spreekuur Thuis – Eerste hulp bij oorsuizen’ is een boek van KNO-arts Jan van der Borden, dat mensen helpt om beter om te gaan met tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen. Het boek biedt praktische informatie, inzichten en strategieën om de impact van tinnitus op het dagelijks leven te verminderen.

In het boek wordt uitgelegd wat tinnitus is, hoe het ontstaat en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Daarnaast geeft de auteur duidelijke informatie over de verschillende soorten tinnitus en de behandelmogelijkheden die beschikbaar zijn. Ook komen de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen aan bod.

Naast de medische informatie, biedt het boek ook praktische tips en strategieën voor mensen die last hebben van tinnitus. Zo worden er adviezen gegeven over ontspanning, slaaphygiëne en het omgaan met stress en angstgevoelens. Daarnaast biedt het boek ook informatie over de verschillende hulpmiddelen die beschikbaar zijn om tinnitus te verminderen.

‘Spreekuur Thuis – Eerste hulp bij oorsuizen’ is geschreven voor mensen die last hebben van tinnitus en op zoek zijn naar meer informatie en ondersteuning. Het boek is ook zeer geschikt voor familieleden en vrienden die willen begrijpen wat tinnitus inhoudt en hoe ze hun dierbaren kunnen ondersteunen.

5. Tussen rust en ruis

Op zoek naar balans. Leven met tinnitus en andere gehoorproblemen

Tussen rust en ruis

‘Tussen rust en ruis’ is een boek van Mary van Duuren over de impact van tinnitus op het dagelijks leven en de zoektocht naar acceptatie en innerlijke rust. Het boek is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de auteur en biedt een combinatie van wetenschappelijke kennis, praktische tips en inspirerende verhalen van lotgenoten.

In het boek beschrijft Van Duuren wat tinnitus is en hoe het kan ontstaan. Ze gaat in op de mogelijke oorzaken en de verschillende vormen van tinnitus. Ook worden de medische behandelingen en therapieën besproken die kunnen helpen bij het verminderen van tinnitus.

Maar ‘Tussen rust en ruis’ gaat vooral over de impact van tinnitus op het dagelijks leven en de zoektocht naar innerlijke rust en acceptatie. Van Duuren beschrijft hoe tinnitus haar eigen leven heeft beïnvloed en hoe ze heeft geleerd om hiermee om te gaan. Ze biedt praktische tips en adviezen voor mensen die last hebben van tinnitus en hun naasten.

Daarnaast komen er in het boek ook inspirerende verhalen aan bod van mensen die op hun eigen manier omgaan met tinnitus en hoe zij een manier hebben gevonden om rust en balans te vinden in hun leven.

‘Tussen rust en ruis’ is een persoonlijk en praktisch boek dat helpt om tinnitus beter te begrijpen en geeft handvatten om te leren leven met deze aandoening. Het is geschikt voor iedereen die last heeft van tinnitus of voor mensen die hiermee te maken hebben in hun omgeving.

6. Over tinnitus

En waarom dat niet zo hoeft te zijn

over tinnitus

‘Over tinnitus’ is een boek van Bart Vinck, een ervaringsdeskundige op het gebied van tinnitus. Het boek biedt een uniek perspectief op deze aandoening en beschrijft op een toegankelijke manier wat tinnitus is, hoe het ontstaat en wat de mogelijke oorzaken zijn.

In het boek beschrijft Vinck zijn eigen ervaringen met tinnitus en hoe hij hiermee omgaat. Hij legt uit hoe tinnitus werkt en hoe het de hersenen beïnvloedt. Ook komt de relatie tussen stress en tinnitus aan bod en worden er handvatten geboden voor het omgaan met stress en het verminderen van de symptomen van tinnitus.

Het boek biedt daarnaast ook informatie over de medische behandelingen en therapieën die beschikbaar zijn om tinnitus te verminderen. Vinck legt uit hoe deze behandelingen werken en welke resultaten er mee behaald kunnen worden.

‘Over tinnitus’ is geschreven voor mensen die last hebben van tinnitus en voor hun naasten. Het is een praktisch en informatief boek dat helpt om tinnitus beter te begrijpen en om te leren omgaan met de symptomen. Het boek biedt handvatten en inzichten voor het verminderen van de impact van tinnitus op het dagelijks leven.

7. Tinnitus Retraining Therapy

Implementing the Neurophysiological Model

boek over tinnitus

‘Tinnitus Retraining Therapy’ is een boek van Pawel J. Jastreboff, een gerenommeerde wetenschapper op het gebied van tinnitus. Het boek biedt een uitgebreide uitleg van zijn therapie voor de behandeling van tinnitus.

De therapie, genaamd ‘Tinnitus Retraining Therapy’ (TRT), richt zich op het beïnvloeden van de manier waarop het brein reageert op de geluiden die gepaard gaan met tinnitus. TRT richt zich niet op het elimineren van de symptomen van tinnitus, maar op het veranderen van de manier waarop de patiënt hiermee omgaat.

Het boek beschrijft uitgebreid de theorie achter TRT en de wetenschappelijke basis ervan. Het biedt een stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van de therapie en bevat veel praktische tips en oefeningen voor patiënten. Ook worden de verschillende onderdelen van TRT besproken, zoals counseling, geluidstherapie en psychologische behandelingen.

Het boek is bedoeld voor zowel patiënten met tinnitus als professionals in de gezondheidszorg. Het biedt een diepgaande kijk op de TRT-methode en de wetenschap erachter en geeft patiënten en zorgverleners praktische handvatten voor het behandelen van tinnitus. ‘Tinnitus Retraining Therapy’ is een belangrijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de behandeling van tinnitus en de impact van deze aandoening op het dagelijks leven.

Hoe kan een boek over tinnitus waardevol zijn?

Een boek over tinnitus kan op verschillende manieren waardevol zijn. Ten eerste kan het helpen om meer inzicht te krijgen in de aandoening zelf, zoals de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden. Dit kan nuttig zijn voor zowel patiënten als zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van tinnitus.
 

Ten tweede kan een boek over tinnitus waardevol zijn als het persoonlijke verhalen bevat van mensen die met deze aandoening leven. Dit kan helpen om gevoelens van isolatie en frustratie te verminderen en kan een gevoel van verbondenheid en begrip creëren.

Daarnaast kunnen boeken over tinnitus praktische tips en strategieën bieden om de symptomen te verminderen en het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Dit kan variëren van ontspanningsoefeningen en meditatie tot gehoorbescherming en slaaphygiëne.

Tot slot kunnen boeken over tinnitus een bron van hoop en inspiratie zijn. Ze kunnen laten zien dat er manieren zijn om met de aandoening om te gaan en kunnen aanmoedigen om hulp te zoeken en te blijven zoeken totdat de juiste behandeling is gevonden.

Kortom, een boek over tinnitus kan waardevol zijn door kennis, begrip, praktische tips en hoop te bieden aan zowel patiënten als hun naasten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *