boeken over add / adhd

Beste boeken over ADD / ADHD: Top 8!

Ben je opzoek naar boeken over ADD / ADHD? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Heb je ooit het gevoel gehad dat je gedachten alle kanten op gaan en dat je moeite hebt om je te concentreren op één taak? Misschien heb je wel eens gehoord van ADD of ADHD, twee aandoeningen die vaak worden geassocieerd met aandachts- en concentratieproblemen. 

Voor degenen die ermee leven kan het moeilijk zijn om hun dagelijkse taken uit te voeren en zich te concentreren op de dingen die ze echt belangrijk vinden. Maar er is hoop! Door middel van therapie, medicatie en zelfmanagementstrategieën kunnen mensen met ADD of ADHD hun symptomen beheersen en een succesvol leven leiden. En een geweldige manier om meer te weten te komen over deze aandoeningen en hoe ermee om te gaan, is door het lezen van boeken. 

In deze blog delen we onze top picks voor de beste boeken over ADD / ADHD. Of je nu zelf met deze aandoeningen leeft, of iemand kent die dat doet, deze boeken kunnen helpen om meer inzicht te krijgen en beter te begrijpen hoe je ermee om kunt gaan.

1. Het verstrooide brein

het verstrooide brein

Het boek “Het Verstrooide Brein” van Gabor Maté gaat over ADD / ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en hoe dit van invloed kan zijn op ons dagelijks leven. Maté, een arts en expert op het gebied van verslaving en ADHD, bespreekt de biologische, psychologische en sociale oorzaken van AD(H)D en biedt inzichten in hoe deze stoornis ons vermogen om te leren, relaties op te bouwen en ons welzijn te bevorderen, kan beïnvloeden.

Maté laat zien hoe ADHD vaak verkeerd begrepen en verkeerd gediagnosticeerd wordt, en hoe het gebrek aan begrip en steun voor mensen met ADHD kan leiden tot een vicieuze cirkel van stress, angst en slechte besluitvorming. Hij biedt ook strategieën en suggesties om mensen met ADHD te helpen zichzelf te begrijpen en hun leven beter te managen, inclusief het belang van een gezonde levensstijl, het verminderen van stress en het opbouwen van ondersteunende relaties.

Over het algemeen is “Het Verstrooide Brein” een informatief en toegankelijk boek dat inzicht biedt in de complexiteit van AD(H)D en hoe deze stoornis ons dagelijks leven kan beïnvloeden. Het biedt niet alleen informatie over de wetenschap achter AD(H)D, maar ook praktische suggesties voor het omgaan met de uitdagingen die deze stoornis met zich meebrengt.

2. Druks

Het boek “Druks” van Francien Regelink is een autobiografische en humoristische beschrijving van haar leven met ADHD / ADD. Regelink beschrijft de uitdagingen die ze heeft ervaren als gevolg van haar ADHD-symptomen, waaronder moeite hebben met concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit.

In het boek beschrijft ze hoe ze als kind al problemen had op school en hoe haar ADHD later ook invloed had op haar werk en relaties. Ze beschrijft openhartig de onzekerheden en frustraties die ze heeft ervaren als gevolg van haar ADHD, maar ook de manieren waarop ze er creatief mee omging en haar eigen sterke punten ontdekte.

Het boek biedt ook inzicht in de manier waarop ADHD vaak wordt gezien en begrepen door de maatschappij en de medische wereld. Regelink benadrukt hoe belangrijk het is om de stoornis serieus te nemen en ondersteuning te bieden aan mensen met ADHD in plaats van hen te stigmatiseren.

Over het algemeen is “Druks” een inspirerend boek dat zowel mensen met ADHD als mensen zonder ADHD kan helpen begrijpen hoe het is om te leven met deze stoornis. Regelink biedt humoristische anekdotes en praktische tips voor het omgaan met de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt, terwijl ze ook pleit voor meer begrip en ondersteuning voor mensen met ADHD in de maatschappij.

3. AD(H)D wat doe je daarmee?!

AD(H)D wat doe je daarmee?!

Het boek “AD(H)D wat doe je daarmee?!” van Corine Lancel is een praktische handleiding voor volwassenen met ADHD en hun omgeving. Lancel, zelf een volwassene met ADHD, beschrijft op een begrijpelijke manier wat ADHD is, hoe het wordt gediagnosticeerd en behandeld, en welke strategieën en technieken kunnen helpen om beter om te gaan met de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt.

Het boek richt zich op volwassenen met ADHD, maar biedt ook inzicht en tips voor ouders, partners, vrienden en collega’s van mensen met ADHD. Lancel bespreekt verschillende aspecten van het leven met ADHD, zoals werken, relaties, studeren en zelfzorg. Ze geeft concrete en praktische suggesties voor het verbeteren van concentratie, planning en organisatie, en het verminderen van stress en overprikkeling.

Het boek bevat ook persoonlijke verhalen en ervaringen van mensen met ADHD, waardoor het een empathische en realistische kijk biedt op de uitdagingen en mogelijkheden die ADHD met zich meebrengt. Het boek benadrukt het belang van zelfacceptatie en begrip van de eigen sterke en zwakke punten, en biedt handvatten om een leven te leiden dat past bij de persoonlijke behoeften en interesses.

Over het algemeen is “AD(H)D wat doe je daarmee?!” een nuttig en praktisch boek voor volwassenen met ADHD en hun omgeving. Het biedt inzichten en suggesties voor het omgaan met de uitdagingen van ADHD en het benutten van de sterke punten die deze stoornis ook kan bieden. Het boek moedigt aan tot zelfreflectie en zelfontplooiing en helpt mensen met ADHD om een positieve en productieve levensstijl te ontwikkelen.

4. Opgeruimd leven met ADHD

Opgeruimd leven met ADHD

“Opgeruimd leven met ADHD” van Judith Kolberg is een praktische gids voor mensen met ADHD om hun leven georganiseerder en minder overweldigend te maken. Het boek biedt concrete tips en strategieën om een systeem van ordening en planning op te zetten, van het opruimen van rommelige ruimtes tot het managen van tijd en taken. 

Kolberg benadrukt het belang van het begrijpen van je eigen unieke manier van denken en het aanpassen van organisatiemethoden om deze aan te laten sluiten bij je individuele behoeften. Het boek bevat ook advies voor het omgaan met emotionele uitdagingen en het opbouwen van een ondersteunend netwerk. 

“Opgeruimd leven met ADHD” is een praktisch en toegankelijk boek voor iedereen die op zoek is naar manieren om beter om te gaan met de uitdagingen van ADHD.

5. ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?

ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?

“ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?” van Cathelijne Wildervanck is een boek dat zich richt op het begrijpen en beheren van ADHD-symptomen. Wildervanck legt uit hoe ADHD het denkproces beïnvloedt en biedt praktische strategieën en technieken om met de symptomen om te gaan. 

Het boek richt zich niet alleen op het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit, maar ook op het verbeteren van focus, organisatie en time-management. Wildervanck benadrukt het belang van het begrijpen van je eigen ADHD-profiel en het aanpassen van strategieën om beter te passen bij je individuele behoeften. 

Het boek bevat ook advies voor ouders, leerkrachten en zorgverleners om kinderen en volwassenen met ADHD te ondersteunen. “ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?” is een praktische en informatieve gids voor iedereen die op zoek is naar manieren om beter om te gaan met de uitdagingen van ADHD. 

6. ADHD relaties

Het boek “ADHD Relaties” van Melissa Orlov gaat over de impact van ADHD op romantische relaties en biedt praktische adviezen voor koppels die te maken hebben met ADHD. Orlov legt uit hoe ADHD de communicatie, emotionele verbinding en dagelijkse taken in een relatie kan beïnvloeden en biedt strategieën om deze uitdagingen aan te pakken. 

Het boek biedt ook inzicht in de rol van beide partners in een relatie met ADHD en hoe ze kunnen samenwerken om sterke en gezonde relaties te ontwikkelen. 

Orlov’s aanpak is gebaseerd op haar eigen ervaringen als persoon met ADHD en als therapeut die koppels met ADHD begeleidt. Het boek is geschikt voor mensen met ADHD, hun partners en gezondheidswerkers die koppels met ADHD begeleiden.

 

7. Gids voor vrouwen met ADHD

Gids voor vrouwen met ADHD

Het boek “Gids voor vrouwen met ADHD” van Terry Matlen is een praktische handleiding voor vrouwen die leven met ADHD. Het boek biedt informatie over hoe ADHD kan verschillen tussen mannen en vrouwen, en hoe het zich kan manifesteren bij vrouwen. 

Matlen geeft inzicht in de uitdagingen die vrouwen met ADHD kunnen ervaren op het gebied van werk, relaties, ouderschap en algemeen welzijn, en biedt strategieën en tips om deze uitdagingen aan te pakken. 

Het boek bevat ook interviews met vrouwen die leven met ADHD en hun persoonlijke ervaringen delen. Matlen’s aanpak is gebaseerd op haar eigen ervaringen met ADHD en haar jarenlange werk als ADHD-coach voor vrouwen. Het boek is geschikt voor vrouwen met ADHD, hun partners en gezondheidswerkers die vrouwen met ADHD begeleiden.

8. Opvoedwijzer ADD en ADHD

Opvoedwijzer ADD en ADHD

Het boek “Opvoedwijzer ADD en ADHD” van Edward Hallowell biedt praktische adviezen voor ouders en opvoeders van kinderen met ADD en ADHD. Hallowell legt uit wat ADD en ADHD zijn en hoe ze de ontwikkeling en het gedrag van kinderen kunnen beïnvloeden. 

Het boek biedt strategieën om de uitdagingen aan te pakken die kinderen met ADD en ADHD kunnen ervaren, zoals impulsiviteit, afleidbaarheid en hyperactiviteit. Hallowell richt zich ook op de positieve aspecten van ADD en ADHD en biedt tips om de sterke punten van kinderen met ADD en ADHD te benutten. 

Het boek bevat ook adviezen voor het omgaan met de diagnose en het navigeren door het schoolsysteem. Hallowell’s aanpak is gebaseerd op zijn jarenlange ervaring als psychiater en expert op het gebied van ADD en ADHD. Dit boek is geschikt voor ouders, opvoeders en gezondheidswerkers die werken met kinderen met ADD en ADHD.

Hoe kunnen boeken over ADD / ADHD waardevol zijn?

Boeken over ADD/ADHD kunnen waardevol zijn omdat ze informatie, inzichten en advies bieden over het omgaan met deze aandoeningen. Mensen met ADD/ADHD hebben vaak moeite met concentratie, organisatie en impulsbeheersing, wat problemen kan veroorzaken in hun persoonlijke en professionele leven.

Boeken over ADD/ADHD kunnen helpen om deze uitdagingen beter te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan. Ze kunnen ook helpen om te begrijpen hoe ADD/ADHD de hersenen beïnvloedt en hoe verschillende behandelingen, waaronder medicatie en therapie, kunnen helpen.

Daarnaast kunnen deze boeken nuttig zijn voor familieleden, vrienden, collega’s en andere mensen die betrokken zijn bij de zorg voor iemand met ADD/ADHD. Door meer te leren over deze aandoeningen en hoe ze het leven van mensen beïnvloeden, kunnen deze mensen beter begrijpen wat er nodig is om hun geliefden en collega’s te ondersteunen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *