Beste BBQ boek

Beste BBQ boek 2022: Top 7!

Ben jij klaar om je BBQ skills op te schroeven met het beste BBQ boek? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Als het gaat om kookboeken voor barbecueën en grillen, zijn er letterlijk duizenden om uit te kiezen. En hoewel er zo veel zijn die boordevol geweldige recepten, tips en tricks staan, zijn er 7 die we boven alle andere zou rangschikken bij het starten van je persoonlijke verzameling.

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk geen bekende grillmeester of chef-kok. Maar het verschil tussen jou en een van hen is niet zo groot als je zou denken. Oefening is een groot deel van koken, net als toegang tot bepaalde ingrediënten, maar het echte verschil tussen een amateur en een expert is kennis. Hoeveel weet jij eigenlijk over barbecueën?

Niet alleen de geschiedenis, maar ook de mechanica erachter. Weet je echt hoe je je BBQ voor je kunt laten werken, of doe je maar wat? Met het beste BBQ boek, krijg je niet alleen heerlijke recepten, maar leer je ook hoe je deze perfect klaarmaakt, elke keer weer.

Hoewel je misschien niet van de ene op de andere dag een pitmaster wordt, kunnen deze barbecue boeken je in de goede richting leiden, of je nu dol ben op vlees en vis of een vegetariër bent.

Lees gauw verder om het beste BBQ voor jou te ontdekken!

Beste BBQ boek 2022 – Top 7

We zijn opzoek gegaan naar het beste BBQ boek van 2022 en daar is een top 7 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 7 hebben we gekeken naar verschillende soorten bbq boeken, klanten beoordelingen en meer! Bekijk de kookboeken, lees de omschrijvingen door, bekijk eventueel de beoordelingen en kies op basis daarvan het beste BBQ boek of de beste BBQ boeken voor jou uit!

1. Smokey goodness

Het ultieme BBQ boek

Smokey goodness het ultieme BBQ boek

Smokey goodness van Jord Althuizen is zonder twijfel een van de meest populaire BBQ boeken ooit. Het boek wordt ontzettend vaak verkocht en zeer positief beoordeeld. Dit boek is zeer geschikt voor zowel beginners als ervaren BBQers.

Nadat de schrijver in Amerika geproefd heeft van het echte barbecueën startte hij barbecue-catering SMOKEY GOODNESS met als missie Nederland in vuur en vlam te zetten en heerlijk barbecueën voor iedereen mogelijk te maken. Met aanstekelijk enthousiasme schreef hij het BBQ-boek dat alle andere BBQ-boeken in één klap overbodig heeft gemaakt. Jord Althuizen wordt niet voor niets de Nederlandse barbecue koning genoemd.

Het BBQ thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Het boek staat boordevol heerlijke BBQ recepten, waarin de Amerikaanse barbecuecultuur veel naar voren komt. In dit boek lees je alles over (voor)bereidingen en temperatuurbeheersing, gouden tips en inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi tot kip. Je zult genieten van elk recept wat je tegenkomt in dit boek.

Er is ook een Smokey goodness 2 (Bekijk hier) en een Smokey goodness 3 (Bekijk hier).

2. Rook!

Culinair roken op de BBQ en andere rookkasten

Rook! culinair roken op de BBQ en andere rookkasten

Rook! Van Steven Raichlen is een ander zeer populaire BBQ boek, met al meer dan 100.000 verkochte exemplaren in Nederland en Vlaanderen. Steven Raichlen is een echte barbecue-goeroe en in dit boek neemt hij je mee in de wereld van het roken. In Rook! staat het roken van vlees, vis, gevogelte en groente centraal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm-roken en koud-roken.

De auteur richt zich uitsluitend op het roken van gerechten – van gerookte vleeswaren en zeevruchten tot gerookte cocktails, desserts en specerijen. Je zult tot in de puntjes leren hoe je kunt variëren in verschillende rooksmaken, hoe je verschillende barbecues en rookkasten kunt gebruiken en dat de mogelijkheden voor gerookte gerechten eindeloos zijn, denk aan cheesecake,, mayonaise, ijs, boter en meer!

3. BBQBijbel

Van asperges tot zwezerik

BBQbijbel is hét naslagwerk voor elke barbecueliefhebber. Waar vroeger een barbecue uit spareribs en worst bestond, bereidt men nu complete maaltijden op de grill. Groente, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit zijn hierbij inmiddels net zo geliefd. In het boek BBQbijbel laat de auteur Julius Jaspers aan de hand van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en heldere iconen zien wat er allemaal mogelijk is en geeft hij zijn 250 meest heerlijke en geliefde recepten prijs. Verder staat het boek vol met BBQ trucs, waardoor zowel beginnende als ervaren BBQers veel van dit boek kunnen leren.

De auteur, Julius Jaspers, is ook een echte kenner op dit vlak. Hij heeft verschillende eigen restaurants, presenteerde RTL’s Topchef en schrijft kookboeken, waar van BBQbijbel er een van is.

4. Over rook

Het handboek voor warm en koud roken

over rook

Over rook is een ander geweldig boek dat zeker niet mag ontbreken in deze top 5. Dit is het ultieme handboek over warm & koud roken.  In ‘Over rook’ kom je werkelijk alles te weten over het roken van vis, vlees, en groenten op de juiste manier.

Ook leer je meer over het verschil tussen warm en koud roken, de materialen die je als thuisroker te beschikking moet hebben staan (van rookpan, rookkast en barbecue tot koudrookgenerator en rookpistool), de subtiele smaakverschillen tussen roken op eik, beuk, hickory of hooi en de ideale temperatuur waarop je je hout laat smeulen. Uiteraard is er ook veel aandacht voor smakelijke veiligheidsmaatregelen als pekelen en droogzouten.

Alle heerlijke recepten in dit BBQ boek zijn veelzijdig; van klassiekers als gerookt ontbijtspek, gerookte zalm en Amsterdamse osseworst tot gerookte kaas, bieten, noten, oesters, tofu en spareribs en zelfs bijzondere gerechten als gerookte olijfolie en dranken. In ‘Over rook’ staan ook experimente rookgerechten van driesterrenchef Jonnie Boer van restaurant De Librije.

5. Burgers & BBQ Bites

Het boek Burgers en BBQ-bites is ook van de bekende auteur Jord Althuizen, van Smokey Goodness. Ook in dit boek gaan we weer naar de United States! Zo neemt Jord je mee naar de deli’s van New York tot aan de foodtrucks in Portland: op zoek naar a full serving of Smokey Goodness flavour maar voor half the time. Denk big-bigger-biggest BBQ sandwiches, de allerhotste BBQ taco’s of spicy BBQ snacks-on- a-stick.

Burgers en BBQ-bites staat vol met de lekkerste recepten waar je je vingers bij af wilt likken. Net zoals alle boeken van deze auteur is dit boek ook weer een geweldig boek waar je elke keer naar zult grijpen wanneer je de BBQ aansteekt.

6. Hete Kolen compleet

Grillen & koken met een kamado

Hete Kolen compleet grillen & koken met een kamado

Steeds meer mensen koken met de kamado, een Japanse kleioven zoals de Big Green Egg, de Kamado Joe en de Primo. Dankzij de techniek van de kamado kan dat het hele jaar door, ongeacht het Hollandse weer. Het receptenboek ‘Hete kolen compleet,’  behandelt niet alleen de nieuwste technieken, maar biedt ook originele en verrassende recepten voor vlees, groenten en zelfs zoete gerechten.

Auteurs Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek geven in dit geweldige boek up-to-date uitleg voor elk merk kamado, vijf nieuwe kooktechnieken en twintig nieuwe recepten. Hete kolen compleet is dé BBQ bijbel voor zowel beginnende als gevorderde kamado-koks.

7. De groene barbecue

75 vega en vegan recepten van de bbq

bbq boek vegetarisch

Ben jij vegetarsich of veganistisch of heb je iemand in je gezelschap die dat is? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor gerechten jij voor hen op de BBQ kunt maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er ontzettend veel heerlijk en gevarieerde gerechten te maken op de BBQ voor vegetariërs en veganisten.

In het boek ‘De groene barbecue’ laat bestsellerauteur Rukmini Iyer haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij. Van spiesjes met ananas, halloumi en munt tot auberginegeitenkaasburgertjes en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Je zult je vingers erbij aflikken!

Ook als je niet vegetarisch of veganistisch bent is dit boek geweldig om te hebben als je van BBQen houdt. Het laat je zien hoeveel heerlijke dingen je kunt maken zonder vlees en vis.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste BBQ boek

In je zoektocht naar het beste BBQ boek of de beste BBQ boeken, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Hier volgen de belangrijkste zaken om naar te kijken:

– Ervaringsniveau

Sommige kookboeken zijn afgestemd op een specifiek publiek, of het nu gaat om totale beginners, ervaren bbqers of grillers ergens in het midden. Sommige boeken zijn ook voor al deze doelgroepen geschikt. Houd bij het kopen van een specifiek barbecueboek rekening met je ervaringsniveau – als je een boek voor beginners koopt maar al jaren barbecuet, haal je er waarschijnlijk niet veel waarde uit. Aan de andere kant kunnen beginnende grillers overweldigd worden door meer geavanceerde boeken die ervan uitgaan dat je de basisbarbecue-technieken kent.

– Apparatuur

Je zult ook willen overwegen welk type grill of bbq je bezit. Sommige BBQ-boeken zijn afgestemd op één type grill – of het nu een pelletroker, kamado-grill of houtskoolketelgrill is – dus je wilt waarschijnlijk een boek met technieken die je kunt gebruiken met je bestaande apparatuur. Als je bijvoorbeeld een Green Egg hebt, is het laatste kookboek van grote waarde voor je.

– Culinaire stijl

Bedenk tot slot of je je wilt concentreren op een bepaalde culinaire stijl, zoals een Amerikaanse, Koreaanse of Caribische barbecue, of dat je van alles een beetje wilt proberen. Sommige BBQ-boeken duiken diep in een bepaalde culinaire stijl, terwijl andere een bredere verzameling recepten bieden.

– Klanten beoordelingen

Om het beste BBQ boek voor jou te vinden, zijn klanten beoordelingen een zeer handig hulpmiddel. Klanten zijn vaak goud eerlijk over wat ze van een product vinden en ze zullen je precies vertellen of de koop het waard is of niet. Om deze reden hechten veel mensen meer waarde aan klanten reviews dan aan de informatie van fabrikanten (die natuurijk altijd positief over hun eigen producten praten). Het is dan ook altijd slim om klanten beoordelingen te lezen voordat je zomaar een product aanschaft. Helemaal als je twijfel tussen twee of meer producten kunnen klanten beoordelingen de doorslag geven. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat een product met voornamelijk positieve beoordelingen beter is dan een product met voornamelijk negatieve beoordelingen en klachten.

Als je klanten beoordelingen gebruikt om je te helpen bij je koop beslissing, zorg er dan voor dat je dit wel op de goede manier doet. Lees niet één of twee beoordelingen om je beslissing daaruit te halen. Als van de 100 klanten beoordelingen, één of twee klanten negatief zijn en de rest positief, fixeer je dan niet op de negatieve beoordelingen. Lees altijd meerdere beoordelingen door om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van een product.

Wij hebben deze stap ook al voor je uitgevoerd door enkel BBQ boeken met hoge beoordelingen op te nemen in onze lijst. 

beste bbq boeken

Waarom kookboeken nog steeds de beste keuze zijn

Ondanks ons internet-voor-alles-leven, zijn kookboeken nog steeds geweldig als je meer wilt leren over bepaalde kookstijlen en de lekkerste recepten wilt volgen. Hier volgen de belangrijkste redenen waarom kookboeken, en zo ook BBQ kookboeken, nog steeds van grote waarde zijn:

  • Een kookboek betekent dat je je favoriete recept altijd terug kunt vinden, misschien met je persoonlijke opmerkingen of aanpassingen erin.
  • Een kookboek reist met je mee de grillzone in (zou je je i-pad echt zo dicht bij al dat vet en vuur houden?
  • Een kookboek valt niet in de slaapmodus net wanneer je een recept aan het lezen bent en tegelijkertijd je handen vies aan het maken bent.
  • Een kookboek blijft je altijd bij. Met geweldig advies en recepten van de beste grillers van het land, met prachtige kleurenfoto’s om van te watertanden.
  • Een (BBQ) kookboek is een geweldig cadeau om te geven aan elke BBQ liefhebber.

Leave a Comment

Your email address will not be published.