beste vitamine b12

Beste vitamine B12 supplement: Top 5!

Ben je opzoek naar het beste vitamine B12 supplement? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Als je wat traag bent en je zwak voelt of als je overdag niet wakker lijkt te blijven, vraag je je misschien af ​​of je wel genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Een belangrijke om naar te kijken: vitamine B12, zeker als je een plantaardig dieet volgt.

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof voor de energieproductie en andere processen in het lichaam. De meeste mensen die gevarieerd eten, inclusief dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en gevogelte, krijgen voldoende B12 binnen via voedsel. Iedereen die vooral plantaardig of veganistisch dieet volgt, heeft mogelijk een supplement nodig om genoeg te krijgen. Ook andere doelgroepen, zoals 60 plussers hebben vaak baat bij een B12 supplement.

Niet elk vitamine B12 supplement is echter van dezelfde kwaliteit, dus we raden je niet aan om zomaar wat aan te schaffen. Om je te helpen bij het kiezen van een supplement van hoge kwaliteit, zijn we opzoek gegaan naar het beste B12 supplement op de markt. Hier zijn 5 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om het beste vitamine B12 supplement voor jou te ontdekken!

Beste vitamine B12 supplement – Top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste vitamine B12 supplement en daar is een top 5 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, prijzen en beoordelingen.

Bekijk de verschillende opties in onze lijst en lees de korte beschrijvingen door om het beste vitamine B12 supplement voor jou te vinden. Door op de buttons te klikken kun je meer informatie vinden over het supplement, waaronder de prijs. Hier kun je het ook aanschaffen.

1. Vitals Vitamine B12

Vitals - Vitamine B12

Als je opzoek bent naar het beste vitamine B12 supplement, dan is Vitamine B12 1000 mcg van Vitals een geweldige keuze. Dit supplement bestaat uit zuigtabletjes met de biologisch actieve vorm methylcobalamine. Dit is een van de vormen van vitamine B12 zoals het in de voeding voorkomt en door het lichaam gebruikt wordt.

In veel andere vitamine B12-producten wordt gebruikgemaakt van cyanocobalamine, een synthetische vorm die zo niet in de natuur voorkomt. Hierbij is de cobalamine sterk gebonden aan cyanide, dat eerst losgekoppeld moet worden. Cyanide heeft verder geen functie in het lichaam en zal dus uitgescheiden moeten worden.

Bij oxidatieve stress kan suppletie met een gereduceerde vorm van vitamine B12 (zoals methylcobalamine) voordelen hebben boven een geoxideerde vorm van vitamine B12 (zoals cyanocobalamine). Onderzoek suggereert ook dat een grotere verbetering van de vitamine B12-status optreedt na inname van biologisch actief B12 dan na inname van cyanocobalamine; meer B12 wordt opgeslagen in de lever en minder B12 verlaat het lichaam met de urine (langere halfwaardetijd). De biologische beschikbaarheid is dus groter.

2. Lucovitaal Vitamine B12 kauwtabletten

Lucovitaal Vitamine B12 1000mcg 180 kauwtabletten

Een ander vitamine B12 supplement van hoge kwalteit is deze optie van Lucovitaal®. Dit supplement helpt vermoeidheid te verminderen en is goed voor geheugen en concentratie. Vitamine B12 is van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ook ondersteunt het het afweersysteem van het lichaam en is het gunstig voor de geestelijke balans. Tevens heeft het een gunstige werking op het zenuwstelsel en is het goed voor geheugen en concentratie.

Voor vegetariërs wordt het aangeraden om extra vitamine B12 te nemen, omdat ze dit vaak te kort komen. Vitamine B12 tabletten van Lucovitaal® hebben een lekkere kersensmaak, waardoor je er heerlijk op kunt kauwen alsof je een snoepje eet.

3. Vitakruid B12 smelttabletten

Vitakruid B12 smelttabletten

Vitakruid B12 Methylcobalamine 5000mcg is een voedingssupplement met een hoog gedoseerde methylcobalamine, een vorm van vitamine B12, die zeer goed door het lichaam wordt opgenomen. Methylcobalamine is te vinden in het bloedplasma, cytoplasma (celvloeistof) en in het vocht van de hersenen en het ruggenmerg. Methylcobalamine draagt bij aan het een normale werking van het perifere zenuwstelsel, ruggenmerg en hersenen. Daarnaast speelt het een rol in de normale werking van totale immuunsysteem en het op peil houden van homocysteïnegehalte in het bloed.

Dit supplement bevat een hoge dosering B12 methylcobalamine, waardoor het zeer effectief is. Ook heeft het een snelle opname dankzij de smelttabletjes. Het wordt aangeraden om 1 keer per dag 1 tablet te laten smelten onder je tong.

4. Vitalize B12 Zuigtabletten

Het merk Vitalize heeft ook een hoogwaardige B12 supplement. 1 smelttablet bevat Vitamine B12 1000mcg (als methylcobalamine). Deze zuigtabletten zijn goed voor het concentratievermogen, het geheugen en de leerprestaties. Bovendien draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid

Vitalize Vitamine B12 bestaat uit methylcobalamine. Methylcobalamine is de bioactieve vorm van vitamine B12. Deze bioactieve vorm hoeft niet te worden omgezet en is door het toedienen van één smelttablet per dag direct werkzaam. Een dosering van 1000 mcg per dag bevordert de energiestofwisseling, helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en steunt de opbouw van zenuwcellen.

Mensen die minder goed vitamine B12 opnemen, veganisten en vegetariërs en gebruikers van maagzuurremmers of metformine kunnen veel baat hebben bij een dagelijkse inname van Vitalize Vitamine B12 Energie.

5. Sundt Vitamine B12 Voedingssupplement 

Vitamine B12 Liposomaal Voedingssupplement

De laatste optie in deze lijst is net even anders dan de andere opties in onze lijst. Sundt Vitamine B12 is namelijk een vloeistof. Sundt© liposomale vitamine B12 is een gemakkelijk te doseren vloeibaar supplement. Wat vooral geweldig is aan dit product is de liposomale formule, die zorgt voor een hoge biologische beschikbaarheid. Op deze manier kan jouw stofwisseling en zenuwstelsel optimaal worden ondersteund.

Een flesje van het Sundt© B12 supplement bevat 60 ml liposomale vitamine B12, wat geschikt is voor ongeveer 30 toepassingen. Het bevat per 1 ml: 1 mg vitamine B12 en is 100% Vegan. Een bijzonder kenmerk van dit product ligt in verwerkingsproces. Ze gebruiken de farmaceutische liposomale inkapselingstechnologie, waardoor de vitamine B12 ingebed is in een liposoom. Ze gebruiken hiervoor fosfolipiden, omdat ze zowel wateroplosbare als vetoplosbare werkzame stoffen kunnen absorberen.

De vitamine B12 wordt als het ware “verpakt” door het liposoom. Dit geeft de werkzame stof een unieke beschermende extra laag. Dit is vooral belangrijk voor vitamine B12. Omdat je lichaam het moeilijk heeft om deze vitamine te absorberen. Het breekt vaak af voordat het kan worden geabsorbeerd en opgeslagen. De fosfolipidenschaal helpt jouw lichaam om het actieve ingrediënt te absorberen. Dit betekent dat de vitamine niet alleen sneller wordt opgenomen, maar ook in een veel hogere verhouding. Tegelijkertijd kan het effect van de vitamine zich beter ontwikkelen.

Dit supplement heeft de hoogste biologische beschikbaarheid, dankzij de eerder besproken complexe liposomale verwerking. Niets gaat verloren en je krijgt de volledige kracht van het actieve ingrediënt. Daarnaast is het vrij van additieven.

Waarop te letten bij het kiezen voor het beste B12 supplement

Wanneer je opzoek bent naar het beste vitamine B12 supplement voor jou, zijn er een aantal factoren om goed in overweging te nemen. Hieronder volgt een kort lijstje van de belangrijkste dingen waarop je moet letten bij het maken van een beslissing.

– Soort supplement

Vitamine B12-supplementen zijn verkrijgbaar in capsulevorm, smelttabletten, kauwtabletten en vloeistoffen. Welke vorm het beste voor jou is hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Als je moeite hebt met het slikken van pillen, zijn kauwtabletten, smelttabletten en vloeistoffen de beste keuze. Ook kan het afhangen van de reden van het tekort.

Mensen die te maken hebben met lage B12-spiegels als gevolg van een slechte opname van maagzuur, kunnen het meest baat hebben bij een sublinguale versie van een B12-supplement, dus een die je bijvoorbeeld tablet die je onder je tong laat wegsmelten. Dit komt omdat deze toedieningsmethoden de darmen omzeilen/ Je begint het in je mond te absorberen in plaats van te wachten tot het wordt geactiveerd door je maagzuur en vrijkomt via je dunne darm – wat misschien niet effectief werkt.

– Ingrediënten

Wanneer je opzoek bent naar het beste vitamine B12 supplement, is het belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. Het is altijd essentieel om de ingrediëntenlijst van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten erin opgenomen zijn. Kies altijd voor een zo puur mogelijk supplement, zonder onnodige toevoegingen.

Ga bij voorkeur op zoek naar methylcobalamine. De meeste vitamine B12-supplementen bevatten cyanocobalamine, dat sporen van cyanide bevat. Het is ook veel minder efficiënt dan supplementen gemaakt met methylcobalamine. Om op cyanocobalamine gebaseerde B12-supplementen in het lichaam te kunnen gebruiken, moet de lever eerst het cyanidemolecuul verwijderen en een methylgroep aanhechten om methylcobalamine te vormen, de biologisch actieve, weefselklare vorm. Onderzoek heeft aangetoond dat methylcobalamine efficiënter wordt gebruikt en vastgehouden in het lichaam dan de cyanocobalamine-vorm.

Als je vitamine B12 gebruikt als onderdeel van een B-complex of multivitamine, neem dan altijd contact op met je zorgverlener om er zeker van te zijn dat de andere ingrediënten veilig voor je zijn, aangezien deze ingrediënten kunnen bevatten die een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen of andere supplementen die je neemt.

– Testen door derden

Het is altijd slim om te gaan voor een supplement die is getest door derden. Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om er zeker van te zijn dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet besmet zijn met specifieke risicovolle, veelvoorkomende verontreinigingen.

– Gebruikersgemak

Een nadere factor om naar te kijken is het gebruikersgemak. Zorg ervoor dat het supplement wat je voor ogen hebt gemakkelijk te gebruiken is. Als je bijvoorbeeld weet dat je moeite hebt met het slikken van pillen, kan het helpen om een ​​product te kiezen waarop je kan kauwen of zuigen of een vloeibaar product. We hebben al deze opties in onze lijst opgenomen.

– Dosering

Let ook op de dosering van het supplement. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor de meeste volwassenen is 2,4 microgram, wat kan oplopen tot 2,6 en 2,8 microgram als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Je arts kan echter verschillende doseringen aanbevelen, afhankelijk van je individuele behoeften. Overschrijd de aanbevolen dosis van de fabrikant niet tenzij je dit met je arts hebt besproken.

– Klanten beoordelingen

In je zoektocht naar het beste B12 supplement, kan het ook slim zijn om naar de klanten beoordelingen te kijken. Als je een supplement ziet met hoge beoordelingen, is de kans groot dat ook jij tevreden zult zijn met het product. Als een bepaald supplement erg lage beoordelingen heeft, dan kan dit een indicatie zijn van lage kwaliteit of een supplement wat niet fijn te gebruiken is of vies smaakt. Het is daarom verstandig om de reviews van een bepaald product door te lezen als een product deze heeft. Tijdens ons onderzoek naar het beste vitamine B12 supplement hebben we ook rekening gehouden met de klanten beoordelingen.

beste b12 supplement

Veelgestelde vragen over B12 supplementen

Hopelijk heb je bij deze het beste B12 supplement voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die je lichaam gebruikt voor verschillende processen, waaronder energieproductie, DNA-synthese en de ontwikkeling en functie van je centrale zenuwstelsel. Het wordt voornamelijk aangetroffen in dierlijk voedsel, waaronder rundvlees, zalm, yoghurt en melk, hoewel sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals voedingsgist, ermee zijn verrijkt.

Vitamine B12-supplementen kunnen een paar verschillende vormen van de vitamine bevatten. Twee van de meest voorkomende zijn methylcobalamine – de natuurlijke, actieve vorm van B12 – en cyanocobalamine, een synthetische vorm.

– Hoe weet ik of ik een B12 supplement nodig heb?

De beste manier om te weten of je een B12-supplement nodig hebt, is door je niveaus te laten controleren bij je huisarts. Je huisarts kan je B12-spiegels controleren wanneer je hierom vraagt. Onthoud dat het geen deel uitmaakt van een routinematig bloedonderzoek, dus als je denkt dat je mogelijk te weinig van deze belangrijke vitamine binnen krijgt, vraag je arts dan hier specifiek op te testen.

– Heb ik een specifiek B12 supplement nodig?

Als je een te kort aan vitamine B12 hebt, dan kun je wel het beste gaan voor een echt B12 supplement. Je kunt het echter ook in andere supplementen tegen komen. Je vindt B12 namelijk als individueel supplement, als onderdeel van een B-complex supplement naast andere B-vitamines, en in bepaalde multivitaminen, waaronder prenatale vitamines. Daarom is het handig om de B12-spiegels te controleren in andere supplementen die je gebruikt als je overweegt een apart B12-supplement toe te voegen.

– Hoe lang duurt het voordat B12 supplementen werken?

Hier is geen duidelijk antwoord op te geven. De exacte hoeveelheid tijd zal waarschijnlijk afhangen van de status van je B12 tekort – milde tekortkomingen en symptomen zullen sneller verdwijnen dan grotere tekortkomingen. Daarnaast is het voor elk persoon verschillend. Sommige mensen merken een verschil in hoe ze zich voelen binnen een paar dagen na het starten van B12-supplementen, maar het kan tot 2 weken duren om je B12-spiegels effectief te veranderen.

– Waar is het supplement B12 goed voor?

Het is ontzettend belangrijk om genoeg B12 binnen te krijgen. Als je niet genoeg van dit vitamine binnenkrijgt via een dieet of een lagere opname hebt vanwege leeftijd of een medische aandoening, zijn supplementen nuttig bij het behandelen of voorkomen van een tekort. Vitamine B12 is onder andere belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ook ondersteunt het de normale werking van het zenuwstelsel door de opbouw van zenuwcellen en kan het helpen moeheid en vermoeidheid te verminderen.

– Wat zijn de symptomen van een B12-tekort?

Tekenen en symptomen van B12-tekort kunnen zijn: bloedarmoede, vermoeidheid, zwakte, verlies van eetlust, bleke huid en dementie. Je kunt ook neurologische symptomen krijgen, zoals gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten. Een lage B12 is ook in verband gebracht met depressie, en supplementen kunnen een effectieve behandeling zijn als er een tekort is. Als je denkt dat je een van deze symptomen ervaart, maak dan een afspraak met je huisarts om een ​​tekort te bevestigen. Je kunt daarna beginnen met supplementen. De 5 opties in onze lijst zijn geweldige opties om voor te gaan.

– Moet je vitamine B12 ‘s ochtends of’ s avonds innemen?

Er is geen goed of fout moment om een ​​vitamine B12-supplement in te nemen, dus je kunt het op elk moment van de dag innemen dat voor jou het beste werkt. Het kan echter gemakkelijker zijn om te onthouden het in te nemen als je dit elke dag op hetzelfde tijdstip doet, zoals elke ochtend of elke avond voor het slapen gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *