Bergamotolie: Voordelen, bijwerkingen en meer!
Bergamotolie wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten (Citrus bergamia) die groeien op bergamot sinaasappelbomen (ook wel bergamotplant genoemd). Als je een fan bent van Earl Grey thee, geniet je al van de kenmerkende smaak van bergamot, die wordt gebruikt om het op smaak te brengen. Het heeft een lichte citrusgeur met bloemige tonen.
De vroegste wortels van de bergamotboom zijn terug te voeren tot Zuidoost-Azië. Het wordt momenteel in vele delen van de wereld verbouwd, maar kreeg zijn bekendheid en naam in de stad Bergamo in Zuid-Italië. Het wordt gewaardeerd om zijn rustgevende geur, pittige smaak en brede scala aan toepassingen.
Hoe bergamotolie te gebruiken
De kenmerkende citrusgeur van Bergamot wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten voor zowel mannen als vrouwen. Het is te vinden in parfums, eau de cologne, toiletartikelen en cosmetica. Eetbare bergamotolie wordt gebruikt als smaakstof voor eten en drinken. Het heeft ook medicinale waarde.
Let op: Etherische olie van bergamot mag niet op volle sterkte direct op de huid worden gebruikt. Het kan worden gemengd met een dragerolie, zoals kokosolie of avocado olie, en als huidverzachter worden gebruikt. Bergamotolie kan ook worden gemengd met waterdamp en als aromatherapiebehandeling worden gebruikt.
Bergamotolie aromatherapie
Etherische olie van bergamot wordt zeer geprezen vanwege het rustgevende gebruik als aromatherapiebehandeling. Hier zijn een paar manieren waarop je de geur en bijkomende voordelen dichtbij kunt houden:
- Meng etherische olie van bergamot met een dragerolie om te gebruiken als bodylotion of voor massage.
- Voeg twee tot vijf druppels etherische olie van Bergamot toe aan producten zoals body wash, shampoo en gezichtsscrubs.
- Gebruik het als ingrediënt in aromatherapie. Bergamot etherische olie kan bijvoorbeeld worden toegevoegd om zelfgemaakte kaarsen en luchtverfrissers lekker te laten ruiken. Je kunt het ook in verdampers deppen om de geur in een kamer te verspreiden of het aan diffuser toevoegen.
- Je kunt het ook in een bandana of zakdoek deppen voor een rustgevende geur voor onderweg.
Bergamotolie voor acne en de huid
Verschillende verbindingen in bergamotolie hebben antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan van bergamotolie een effectieve spotbehandeling maken voor acne bij mensen die geen gevoelige huid hebben. De pijnstillende eigenschappen maken het mogelijk ook effectief tegen pijnlijke cysten en puistjes.
Om bergamotolie als puistjes behandeling te gebruiken doe je het volgende:
- Breng bergamotolie gemengd met een dragerolie rechtstreeks aan op puistjes, cysten en mee-eters.
- Laat een nacht zitten.
- Gebruik deze behandeling niet overdag of in de zon.
- Je kunt de verdunde olie ook in water of je favoriete reiniger mengen om als gezichtsreiniging te gebruiken.
Bergamotolie voor haar
Liefhebbers van bergamot oil (en mensen die van zacht, licht geparfumeerd haar houden), zweren bij het vermogen van deze etherische olie om krullen te verzachten en te temmen. Anekdotisch bewijs geeft aan dat bergamotolie ook rustgevend kan zijn voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Om te gebruiken, meng een paar druppels in je gebruikelijke shampoo. Je kunt ook een tot twee druppels mengen met een eetlepel dragerolie en deze als een nachtbehandeling in je hoofdhuid masseren.
Bergamotolie gebruiken met andere etherische oliën
Veel andere etherische oliën kunnen vergelijkbare voordelen bieden. Experimenteer met degene die je leuk vindt, en meng ze met elkaar. Enkele om te proberen zijn:
- Lavendel olie. Lavendel is een klassieke geur voor aromatherapie. Het wordt vaak gebruikt in huid-, haar- en acneproducten en -behandelingen.
- Tea tree olie. Tea tree olie wordt aangeprezen om zijn antibacteriële eigenschappen en kan acne bestrijden en huidontsteking verzachten.
- Kamille olie. Kamille is kalmerend als thee of op de huid en kan ook de stemming verbeteren.
Voordelen van bergamotolie
Beoefenaars van aromatherapie geloven dat het inademen van etherische oliën of het absorberen van de via de huid signalen naar het limbisch systeem zendt, het gebied van de hersenen dat emoties en herinneringen reguleert. Dit kan fysiologische effecten teweegbrengen, waaronder een verlaging van de bloeddruk, hartslag en ademhaling, en een toename van het “feel-good” hormoon serotonine en de neurotransmitter dopamine.
Ingeademde bergamotolie vermengd met waterdamp kan daardoor gevoelens van angst en vermoeidheid verminderden. Ook kan aromatherapie met bergamot (naast andere etherische oliën) depressie, angst en andere stemmingsstoornissen verlichten door de hersenen te signaleren dat ze dopamine en serotonine vrijgeven.
Het kan ook als antibacterieel middel gebruikt worden wanneer het op de huid wordt aangebracht.
In de alternatieve geneeskunde wordt aangenomen dat bergamotolie een reeks niet-gerelateerde gezondheidsproblemen behandelt of voorkomt, waaronder:
- Acne
- Ongerustheid
- Chronisch
- vermoeidheidssyndroom
- Depressie
- Eczeem
- Voedselvergiftiging
- Hoofdpijn
- Hoge cholesterol
- Slapeloosheid
- Niet-allergische rhinitis
- Niet-artritische gewrichtspijn
- Psoriasis
- Ringworm
Waarnaar te zoeken
Bergamot is door de FDA geclassificeerd als cosmetisch en voedselsmaakstof en is niet onderworpen aan de strenge testen die vereist zijn voor farmaceutische geneesmiddelen. Om de kwaliteit te waarborgen en je gezondheid te beschermen, moet je weten waar je op moet letten bij het kopen van deze bergamot etherische olie of bij andere etherische oliën.
Handige tips:
Vermijd plastic flessen. Omdat bergamotolie kwetsbaar is voor schade door UV-straling, moet deze worden bewaard in een donker amberkleurige of kobaltblauwe fles met een veilige schroefdop. Plastic flessen met flip-top deksels zijn tekenen van olie van lage kwaliteit.
Controleer de herkomst. Ethische producenten vermelden meestal de soortnaam (in dit geval Citrus bergamia) en het land van herkomst op het productetiket.
Lees altijd het etiket. Er mogen nooit ingrediënten aan etherische oliën worden toegevoegd. Zoek naar de woorden “100% puur” en “koudgeperst”. De beste fabrikanten zullen hun extractiemethoden gedetailleerd beschrijven.
Test de olie. Helaas zullen sommige fabrikanten hun producten snijden met goedkope plantaardige oliën. Leg bij twijfel een druppel etherische olie op een stuk keukenpapier. Als er een grote oliecirkel verschijnt rond de centrale druppel, is de olie hoogstwaarschijnlijk bewerkt.
Bergamotolie kopen
Dosering
Essentiële olie van bergamot wordt meestal verkocht in donkere amberkleurige of kobaltblauwe flessen met een druppelaar. Het gekleurde glas vermindert oxidatieve schade veroorzaakt door UV-straling.
Indien plaatselijk gebruikt, moet bergamotolie worden verdund met een koudgeperste dragerolie. De verhouding tussen etherische olie en dragerolie kan variëren, afhankelijk van je huidtype, maar het wordt aangeraden niet meer dan 0,4% bergamotolie aan voor producten voor de huid.
Een massageolie van 0,4% bergamot kan worden gemaakt door twee tot drie druppels etherische olie van bergamot te mengen met een vloeibare 30 ml koudgeperste dragerolie, lotion of plantaardige boter.
Bergamot etherische olie kan ook worden ingeademd door een paar druppels op een doek of tissue te sprenkelen, of door een aromatherapie-diffuser of verdamper te gebruiken. Je kunt ook drie tot vier druppels aan het badwater toevoegen. Adem bergamotolie nooit rechtstreeks uit de fles in. Dit kan irritatie van de neus en keel veroorzaken.
Bergamotolie bijwerkingen en waar je op moet letten
Etherische olie van bergamot kan bij sommige mensen irriterend zijn voor de huid, vooral als het niet wordt verdund met een dragerolie. Essentiële oliën, waaronder bergamotolie, kunnen soms allergische reacties veroorzaken.
Symptomen van een allergische reactie of gevoeligheid voor bergamotolie kunnen zijn:
- roodheid
- netelroos
- branderig gevoel
- blaren
- pijn
Het is belangrijk om etherische oliën voor gebruik altijd even te testen. Breng een klein beetje van de olie verdund met een dragerolie op je onderarm aan. Als je binnen 24 uur geen allergische reactie ziet, is het veilig om te gebruiken.
Bergapten, een verbinding die in bergamotolie wordt aangetroffen, kan fototoxisch zijn. Dit betekent dat de huid geïrriteerd of beschadigd raakt bij blootstelling aan zonlicht.
Naast de etherische olie kunnen producten die bergamot bevatten, zoals parfum, een huidreactie veroorzaken. Als je je zorgen maakt over de gevoeligheid van je huid voor zonlicht, zoek dan naar een bergaptenvrije versie van bergamotolie.
De bergapten in bergamotolie kan schadelijk zijn bij inslikken. Zelfs het lokaal inademen of gebruiken van de etherische olie kan de medicatie verstoren. Bepaalde medicijnen, zoals ciprofloxacine, een antibioticum, verhogen ook de gevoeligheid voor zonlicht, waardoor de impact van bergamotolie toeneemt.
Het is belangrijk om voor gebruik de interacties van bergamotolie met andere medicijnen te controleren. Een manier om dit te doen, is door met een apotheker of je arts te praten over medicijnen die je gebruikt en die de werking van etherische oliën kunnen verstoren.
Intern gebruik
Bergamot olie wordt over het algemeen als veilig (GRAS) beschouwd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bij gebruik als smaakstof voor levensmiddelen. Overmatig gebruik van de olie kan echter misselijkheid, maagpijn en nadelige neurologische effecten veroorzaken, waaronder spierkrampen, fasciculaties (spiertrekkingen) en perifere paresthesie (prikkelende sensaties in de ledematen).
Indien intern ingenomen, mag bergamotolie slechts af en toe en in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt, idealiter onder de hoede van een gekwalificeerde arts. Het interne gebruik van bergamotolie bij kinderen wordt niet aanbevolen.
Er zijn geen richtlijnen voor het juiste gebruik van bergamot olie bij inwendig gebruik. Veel alternatieve beoefenaars zullen je vertellen dat een druppel bergamot oil verdund in 15 ml water veilig af en toe kan worden geconsumeerd. Toch moet je bergamotolie met uiterste voorzichtigheid oraal gebruiken en idealiter onder toezicht van een gekwalificeerde arts die kan controleren op bijwerkingen en interacties.