hoe werkt baking powder

Baking powder, hoe werkt deze make-up techniek?

We hebben de drag-cultuur te danken aan veel trends, vooral in de beauty en make-up wereld. Dragmake-up is een krachtige make-up waarmee je de hele vorm van je gezicht kunt veranderen en de hele nacht kunt laten zitten. Een belangrijk onderdeel van gezichtstransformaties is baking/bakken. Bakken is een langdurige make-uptechniek waarbij je een vloeibare concealer gebruikt, deze bedekt met veel baking powder of ook wel setting powder genoemd, dit ongeveer 10 minuten laat zitten en vervolgens al het overtollige wegborstelt.

Beroemdheden (Kim Kardashian), politici (Alexandria Ocasio-Cortez) en YouTubers (Huda Kattan) zweren allemaal bij het bakken in de laatste stappen van hun make-uproutines. Maar hoe zit het met gewone mensen? Is er een manier om de baking make-up techniek in je dagelijkse routine te laten werken? 

Nou, voor mensen met een vette huid of mensen die snel zweten, gaat bakken eigenlijk meer over praktische zaken dan over het verkrijgen van een glamour look. Het is namelijk de enige manier om een vlekbestendige concealer te garanderen. Lees verder om te ontdekken hoe baking poeder precies werkt!

Hoe werkt baking powder?

Vloeibare make-up is gemakkelijker onder controle te houden en geeft een vollere dekking, maar het vermindert niet veel om de olieproductie te verminderen. Wanneer de concealer uithardt, helpt je lichaamstemperatuur de vloeibare delen van de formule te verdampen. Dat is de reden waarom, als je vloeibare formules dicht bij het oppervlak van je huid met veel poeder opsluit, het een soort oven creëert (vandaar ‘bakken’) om die vloeistoffen sneller en vollediger te verdampen.

Als je lichaam dan gedurende de dag zijn eigen vocht produceert – of het nu overtollige olie of zweet is – zullen de gebieden die je hebt gebakken, opnieuw hydrateren en je weer neutraal maken. Het ziet er niet te zwaar uit, maar het glijdt ook niet over je gezicht. In feite ontdekten dragqueens een wonder.

baking powder make-up

Hoe kun je thuis baking poeder gebruiken?

Stap 1: Gebruik concealer

Als je de techniek van het ‘bakken’ van je make-up thuis wilt proberen, dien je te beginnen met het aanschaffen van een goede vloeibare concealer. Wellicht heb je jouw favoriete concealer al in huis! 

Zo niet, shop dan hier voor concealers

Stap 2: Baking powder zelf

De volgende stap is het aanschaffen van een sterke baking poeder. Zoek naar een doorschijnend baking/setting poeder dat geen titaniumdioxide of zinkoxide bevat, wat flashback in foto’s kan veroorzaken.

Shop hier verschillende baking powders

Stap 3: Gebruik een beauty blender

Last but not least, zorg dat je een beauty blender sponsje hebt. Hiermee kun je de concealer mengen en de baking poeder aanbrengen. 

Shop hier beauty blenders

beste primer

Stap voor stap de baking makeup techniek

Stap 1: Verzorg het gebied rond je ogen

Het is tijd om te beginnen. Begin niet gelijk met je make-up. Ten eerste is een beetje huidverzorging nodig. Zo kun je beginnen met een oogcrème om fijne lijntjes, wallen en rimpeltjes te verminderen en je ogen helderder te maken. Ga bijvoorbeeld voor de Clinique oogcrème. Lees hier hoe oogcrème precies werkt. Plaats stippen van de oogcrème in de vorm van een halve maan onder je ogen en gebruik je vinger om de oogcrème zachtjes te deppen, niet te wrijven, om deze te helpen absorberen. Geef het een minuut om in te trekken, en je bent vrij om verder te gaan met stap twee.

Stap 2: Breng primer aan

Primer is een voorbereidend product voor je make-up en creërt een perfect oppervlak. Een primer maakt je huid glad en zorgt ervoor dat je make-up beter blijft zitten.

Stap 3: Breng vloeibare foundation aan

Concealer en poeder zijn misschien de bodem van baking make-up, maar ze zijn nog niet nodig voor deze stap. Voordat je ze aanbrengt, wil je een gelijkmatige basis creëren met een vloeibare foundation. Kies voor een foundation met een matte finish. Breng met je vingertoppen een kleine stip aan op je voorhoofd, kin en wangen. Meng de foundation gelijkmatig over je huid met een foundation kwast.

Bekijk hier verschillende foundations

Stap 4: Maak driehoeken met behulp van concealer

Gebruik een vloeibare concealer en teken een omgekeerde driehoek onder elk oog. Je wilt dat je driehoek zich uitstrekt tot net buiten je ooghoeken en tot aan de appels van je wangen.

Stap 5: Meng je concealer

Gebruik een ​​make-upblender en veeg/dep je concealer voorzichtig naar buiten, waarbij je dezelfde vorm behoudt waarin je hem hebt aangebracht.

Stap 6: Breng de baking powder aan

Het gebruik van een baking poeder of setting poeder is de enige manier om je make-up als een professional te bakken. Giet een ruime hoeveelheid baking poeder in het dekseltje, dompel je make-upblender in het poeder en druk het direct op het gebied onder de ogen.

Stap 7: ‘Bak’ je make-up

Nu is het het moment waarop je hebt gewacht: het is tijd om je make-up te ‘bakken’. Je kunt nu doorgaan naar een ander deel van je make-up routine – ogen? wenkbrauwen? – of doe gewoon iets anders in je huis. Na 5 tot 10 minuten (je hoeft er niet al te wetenschappelijk over te zijn), veeg je al het extra poeder eraf. Probeer de plekken te bakken waar je concealer de neiging heeft om te bewegen: onder de ogen is duidelijk, maar het werkt net zo goed op rode bultjes die van nature een beetje glanzend zijn.

 Natuurlijk, met al het goede, is er een addertje onder het gras: als je een droge huid hebt of je zorgen maakt over fijne lijntjes, wil je misschien een pas nemen. Zwaar poeder heeft de neiging om zich in rimpels te nestelen en zal uiteindelijk de exacte gebieden benadrukken die je wilt vervagen. Baking powder make-up is dus niet altijd de beste oplossing.

Stap 8: Veeg het poeder er af

Als de paar minuten wachten voorbij zijn, gebruik je je make-upborstel om de baking powder dat nog op je gezicht zit lichtjes er af te vegen. En voila – je hebt je make-up gebakken!

Maak je make-up look compleet

Make-up bakken is meestal een techniek die je gebruikt wanneer je je volledig gaat opmaken. Er is dus nog meer werk aan de winkel! Lees hierhoe je jouw make-uplook kan afronden:

Stap 1: Contour je jukbeenderen

Raad eens? Contouren en baking make-up passen perfect bij elkaar! Nadat je make-up is gebakken, wil je je jukbeenderen perfect vormgeven. Doop een contourborstel in je bronzer en breng deze aan onder je jukbeenderen, langs de zijkanten van je neus, op je slaap aan beide kanten en langs je kaaklijn om je gezicht te definiëren.

Tip: de techniek van het bakken van make-up wordt meestal onder de ogen gebruikt, maar dat is niet alles waarvoor het geschikt is. Je kunt dezelfde stappen ook gebruiken om andere plekken te bakken. Probeer te bakken naast de plekken waar je contouren hebt aangebracht – druk poeder op de zijkanten van je neus en onder je jukbeenderen – om je contouren er extra scherp uit te laten zien.

Shop hier contour make-up

Stap 2: Blush toevoegen

Als je niet wilt dat je gezicht plat valt, vooral als je veel poederproducten draagt, is blush een must. Veeg je een blush over de appels van je wangen voor een natuurlijke, rood roze blush look.

Shop hier blush

Stap 3: Gebruik een highlighter

Voor het bakken van je make-up wordt matte foundation aangeraden, maar je hoeft je gezicht niet volledig glanzend en glimmend vrij te houden. Om wat glans te krijgen, breng je wat highlighter aan op de highlights van je gezicht.

Shop hier highlighter

Stap 4: Lijn je ogen uit met vloeibare en potlood eyeliner

Beperk jezelf voor deze look niet tot slechts één eyeliner. Gebruik eerst liquid eyeliner. Zodra je je bovenste wimperlijn hebt omlijnd – en een mooie wing hebt toegevoegd – gebruik je een potlood-eyeliner. Trek voorzichtig je oogleden omhoog en vul de ruimte net onder je wimpers in om het uiterlijk van dikkere wimpers te geven – voordat je zelfs mascara aanbrengt.

Stap 5: Doe mascara op

Je wist dat dit eraan kwam; maak de finishing touch aan je oogmake-up door een paar lagen mascara op je wimpers te vegen. En vergeet ook niet om je onderste wimpers te bedekken! 

Stap 6: Breng een vloeibare lippenstift aan

Het is misschien toeval, maar er lijkt nogal een overlap te zijn tussen mensen die van make-up baking houden en mensen die geobsedeerd zijn door vloeibare lipsticks. Je kunt dus zien waar dit naartoe gaat – maak je look af met een langdurige, vloeibare lippenstift. De kleur is aan jou! 

1 thought on “Baking powder, hoe werkt deze make-up techniek?”

  1. Top informatie! Ik gebruik zelf al een aantal maanden baking powder, en kan niet meer zonder. Mijn make-up blijft letterlijk de hele dag hetzelfde zitten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *