Baardgroei stimuleren: Wat werkt écht?

Als je dit artikel over baardgroei stimuleren hebt gevonden, wil jij vast je eigen baard laten groeien of voller krijgen. In veel culturen over de hele wereld is een symbool van macht een ruige en dikkere baard. Het kweken van een snor of een volle baard vergt wel wat doorzettingsvermogen en geduld, vooral omdat de haargroeisnelheid afhangt van je individuele testosteronniveau en genetica. Of je nu graag een vlekkerige baard wilt opvullen, voor het eerst een baard wilt laten groeien, of een dikkere baard wilt laten groeien, je moet één ding weten: er is geen wondermiddel. 

Baardgroei stimuleren is echter wel mogelijk met wat geduld. Zo zijn er een aantal supplementen die het proces versnellen – en daar gaan we op in – maar het laten groeien van een baard komt in de eerste plaats neer op de levensstijl die je leidt. Jongens en mannen die over de over het algemeen gezonder zijn, zullen het gemakkelijker hebben om snel een baard te laten groeien, en die van hen zal ook sterker en zachter zijn. Als je deze voordelen wilt ervaren, volg dan de tips in dit artikel voor een betere, snellere en sterkere baardgroei.

Hoe lang duurt het om een baard te laten groeien?

Een baard laten groeien is niet 1,2,3 gedaan. Het kost wat tijd. Als het gaat om het laten groeien van een baard, is een van de meest voorkomende misvattingen dat gezichtshaar in dezelfde mate groeit als het haarzakje op je hoofdhuid. Om dat voor eens en voor altijd duidelijk te maken – dat is het niet. Je baard groeit eigenlijk sneller dan je haar, wat natuurlijk positief is voor degene die hun baard willen laten groeien.

Sommigen van jullie zullen misschien verbaasd zijn te horen dat de haarzakjes in het gezicht zich ontwikkelen als je nog maar een baby van 5 maanden oud bent. Wanneer je uiteindelijk in de puberteit komt, worden je hormonen actief en wordt je gezichtshaargroei geactiveerd. Vanaf dat moment kun je een baard laten groeien.

Sommige mannen zullen echter toch moeite hebben met het laten groeien van een baard, of in ieder geval een volle baard. Hormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn testosteron en dihydrotestosteron (DHT). Testosteronniveaus bepalen de dikte van je baard en DHT heeft invloed op de dichtheid. Mannen die geen baard kunnen laten groeien, of die maar een klein beetje gezichtshaar kunnen laten groeien, hebben een laag gehalte van deze twee hormonen, zodat ze de baardgroei niet kunnen stimuleren.

Aan de andere kant, als je 20 jaar hebt en je baard nog steeds vlekkerig is, wil dat nog niet zeggen dat je hormoonspiegels laag zijn. Het betekent gewoon dat je lichaam niet gevoelig genoeg is voor deze hormonen. Aan de andere kant betekent gevoeliger zijn voor testosteron en DHT dat je baard waarschijnlijk sneller en op jongere leeftijd zal groeien.

Als je moeite hebt om sneller baard te laten groeien, zal deze wetenschappelijke verklaring je helpen het patroon van je baardgroei te begrijpen:

  • 1. Testosteron en DHT gaan van de bloedbaan naar de androgeenreceptoren en omhoog naar de haarzakjes in het gezicht, waardoor de bloedstroom wordt verbeterd.
  • 2. Je lichaam produceert keratine door enkele micro- en macronutriënten te gebruiken, zoals vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • 3. Tijdens de groei doorloopt je gezichtshaar drie groeifasen van de haarzakjes (anageen, catageen, telogeen), net als de rest van de haren op je lichaam.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar je zult je waarschijnlijk nog steeds afvragen hoe jij een langere en dikkere baard kan laten groeien. Hoewel de natuur een grote rol speelt in hoe snel en dik je baard zal zijn, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen die je baardgroei stimuleren en je dus helpen bij het laten groeien van een baard. Lees verder voor alle manieren om je baardgroei te bevorderen.

beste baardolie

Baargroei stimuleren – Alle tips en manieren die werken!

1. Zorg voor een goed huidverzorgingsprogramma

Je haar groeit gezonder en sneller als de huid waaruit het groeit, schoon en gevoed wordt. Je moet overtollige olie en vuil uit de poriën spoelen door tweemaal daags te reinigen – eenmaal ‘s ochtends en eenmaal ‘s avonds. Tweemaal per week, kun je dit doen met een zachte exfoliërende scrub om eventuele dode huidcellen weg te poetsen die de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken. Breng vervolgens een voedende vochtinbrengende crème of olie aan om de huid (en het haar plus haar follikel!) te hydrateren en te verzorgen. Dit alles zou je teint moeten verbeteren, maar zal ook het tempo bepalen voor gezondere, snellere haargroei.

2. Vul aan met B-vitamines

Er zijn een paar B-vitamines die je haar kunnen helpen sneller te groeien. De meest gebruikte is biotine (vitamine B7). Een kleine dagelijkse aanvulling doet wonderen voor je baardgroei. Drink veel water bij het aanvullen met biotine, om een droge huid en puistjes te voorkomen. Biotine versterkt de eiwitten in je haar, huid en nagels (keratines genoemd) en helpt ze allemaal sterker te worden. Je merkt het waarschijnlijk eerst aan je nagels. Andere B-vitamines zijn thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3). Dit worden “B-Complex-vitamines” genoemd, die ook dezelfde eiwitten in haar, huid en nagels versterken.

Bekijk hier biotine supplementen

3. Zorg voor een goede baardverzorging

Door je huid en gezichtshaar schoon en gehydrateerd te houden, zal je baard er na verloop van tijd niet alleen voller uitzien, maar zal hij ook sneller groeien. Een van de grootste fouten die nieuwe baardkwekers maken, is dat ze niet voor hun baard zorgen. Ja, we horen je, holbewoners lieten baarden groeien zonder baardolie. Maar je bent geen holbewoner, en het niet verzorgen van je baard kan tot talloze problemen leiden, zoals baardroos, kapot haar en een droge huid. Dit alles kan voorkomen dat je je best mogelijke baard laat groeien. Je kunt je baardverzorging in tweeën splitsen: onder de douche en voor de spiegel. We bespreen ze hier allebei.

BAARDVERZORGING IN DE DOUCHE

In de douche leg je de basis om je baardgroei te optimaliseren. Een gezondere huid leidt tot een gezondere, beter beheersbare baard. Hier zijn de producten die we aanbevelen om in je doucheroutine op te nemen om je baard dichter bij je doel te brengen.

Baardshampoo 

Je kunt in de verleiding komen om gewone haarshampoo voor je baard te gebruiken, maar traditionele haarproducten zijn zo samengesteld dat ze de huid van je hoofdhuid behandelen – niet de huid onder je baard.

Wat is het verschil? Om te beginnen is de huid op je hoofdhuid dikker en bevat ongeveer 130.000 haarzakjes. De huid in je gezicht is dunner en komt dichter bij de 30.000 haarzakjes.

Meer haarzakjes betekent meer talg, waardoor je hoofdhuid vetter wordt. Haarshampoos zijn ontworpen om die overtollige olie te verwijderen. Als je het op je gezicht gebruikt – waar er minder olie is – kun je de huid en je baard ontdoen van de olie die het nodig heeft om gezond te zijn. Met andere woorden, het maakt je baard ontzettend droog, en dat wil je niet!

BAARDVERZORGING VOOR DE SPIEGEL

Nu je precies weet hoe je je baard onder de douche kunt verzorgen, wordt het tijd om te kijken hoe je deze voor de spiegel kunt verzorgen. Er zijn verschillende producten om een routine om op te bouwen, van conditioneringsproducten zoals baardolie en verzorgingstools. We zullen ze allemaal opsplitsen.

Baardolie

Baardolie is een klassieker en elke baardman zou er een in zijn collectie moeten hebben. Je baard gedijt van het door je huid geproduceerde talg, maar douchen kan je huid ontdoen van die essentiële oliën. Als je huid droog is, wordt je baard droog, en droog haar is vatbaarder voor breuk en is moeilijker te hanteren.

Baardolie is ontworpen om je huid en haar aan te vullen en te hydrateren, zodat je baard gevoed, zacht en gemakkelijk te stylen blijft. Omdat het een vloeistof is, is het licht in gewicht.

Baardolie is niet alleen voor mannen met een lange baard. Een paar druppels per dag in de vroege groeifasen kunnen wonderen doen om baardjeuk te voorkomen.

Toepassing: Verspreid de olie in je hand en verwarm de olie vervolgens tussen je handpalmen. Breng de olie rechtstreeks op de huid onder je baard en op het haar aan. Een borstel of baardkam helpt om de olie gelijkmatig te verdelen en je baard vorm te geven.

Hoeveel baardolie te gebruiken:

  • Baardloos – 1 maand – 2-3 druppels per dag
  • 1–3 maanden – dagelijks 3-6 druppels
  • 3-12 maanden – dagelijks 6-10 druppels
  • 12 maanden + – 10 + druppels per dag

Met zoveel baardoliën tegenwoordig, kun je echter in de war raken bij het kiezen van de juiste. Ze zijn immers niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Het wordt alleen aangeraden om baardolie van de hoogste kwaliteit te gebruiken. Kies bijvoorbeeld een van de onderstaande top productkeuzes.

Baard balsem

Baard balsem is ontworpen om langer op het oppervlak van het haar en de huid te blijven en wordt langzaam opgenomen, waardoor je het effect krijgt van een leave-in conditioner. Het is geen stylingproduct, dus verwacht geen houvast, maar het is iets zwaarder dan een baardolie, waardoor je meer controle hebt over die vliegjes in je baard.

Toepassing: Een beetje gaat een lange weg, dus begin met een kleine vinger vol, warm tussen de handen, en breng het aan op je baard. Pas indien nodig meer toe.

Baardverzorgingsgereedschap

Het hebben van de juiste verzorgingstools kan het verschil zijn tussen een baard hebben waar je van houdt en naar het dichtstbijzijnde scheermes grijpen.

Baard kam

Het meest eenvoudige hulpmiddel is de baardkam, maar niet alle baardkammen zijn gelijk gemaakt. Traditionele kammen hebben meestal niet genoeg breedte tussen de tanden, zelfs niet aan de bredere kant van de kam, om comfortabel door de dikte van je baard te komen. Plastic en metalen kammen produceren statische elektriciteit, waardoor het temmen van je baard ingewikkelder wordt – en je eruitziet alsof je nooit hebt geleerd om te stoppen met het steken van vorken in het stopcontact. Ga voor een kwalitatief goede baardkam. Hieronder volgen wat top productkeuzes. 

Koop hier een baardkam.

Baardschaar

Baardharen groeien ongelijkmatig, dus hoogwaardige baardscharen van kapperskwaliteit zijn essentieel bij het trimmen van je baard. Baardtrimscharen zijn ook het hulpmiddel bij uitstek voor algemene baardtrims en om je baard op de gewenste lengte te houden.

Koop hier een baardschaar

Föhn

Laten we het hebben over de föhn. Ja, je hebt het goed gehoord! Beschouw dit als een ander hulpmiddel wat je in huis moet hebben. Als je ongewenste golven in je haar hebt die je haar in een minder dan gewenste richting dwingen, dan is het gebruik van de warmte van een föhn de sleutel om je haar te laten doen wat je wilt.

Baard verzorging set

Je kunt er ook voor kiezen om een baard verzorings set aan te schaffen met producten die je nodig hebt om je baard te verzorgen. Hieronder vindt je twee populaire baardverzorging setten.

4. Blijf gehydrateerd

Je hele lichaam werkt scherp en efficiënt als het goed gehydrateerd is – helemaal tot op cellulair niveau. En dat is waar het haar ook lijdt: de cellen regenereren niet zo snel, en ze krijgen ook niet voldoende vitamines en voedingsstoffen, omdat het lichaam deze verzorgende middelen niet goed kan verdelen als het uitgedroogd is. Dus naast een langzamere baard heeft een uitgedroogd persoon ook een grovere, drogere baard. Dus drink genoeg!

5. Slaap genoeg

Slaap is ook essentieel voor een goed gevoed lichaam – helemaal tot aan de haren op je kin. 7-8 uur slaap per nacht is absoluut noodzakelijk. De celvernieuwing versnelt terwijl we slapen, wat betekent dat het grootste deel van de groei en genezing van je lichaam van de ene op de andere dag plaatsvindt. Je geeft je gezondere, sterkere cellen geen kans om te vechten als je ze geen rust geeft. Evenzo vertraagt ​​de bloedstroom van het lichaam wanneer het slecht is uitgerust, en dit gebrek aan circulatie betekent dat er minder voedingsstoffen en vitamines hun bestemming bereiken. (Vergelijkbaar met uitgedroogd zijn.) Omdat het haar niet zoveel voedingsstoffen binnenkrijgt, groeit het niet zo snel of zo sterk. In feite kan dit naast een aangetaste baard ook leiden tot haaruitval bovenop je hoofd. Voldoende slaap zal je baardgroei stimuleren.

6. Zorg voor een gezond, uitgebalanceerd dieet

Naast vitamine B-supplementen kun je de haargroei stimuleren met een dieet dat is verankerd in eiwitten, groenten, volle granen, kaas en yoghurt. Dit zorgt ervoor dat je alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor stevige, efficiënte haargroei. Je wilt je naast eiwitten concentreren op voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, B, C en E. Hier is een shortlist van belangrijke voedingstoffen: eieren, amandelen, volle granen, kaas, yoghurt, zalm, kip, bladgroenten, wortelen, peulvruchten, avocado’s, uien, zoete aardappelen en tomaten. Rond die lijst af met ander voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, en je zou alle juiste vitamines en eiwitten in je bloedstroom moeten sturen voor maximale haargroei en kracht.

7. Probeer een baardgroei kit

Je hebt er vast wel eens van gehoord: baardgroei olie, baardgroei serum of een ander soort baardgroei middel. 9 van de 10 van dit soort producten doen echter niet wat ze beloven. Er is geen één baardgroei olie die je baard op magische wijzen kan laten groeien en kale plekken kan opvullen. Jemoet altijd extra voorzichtig zijn met de aankoop van dit soort producten omdat de meeste dus gewoon niet werken. Er zijn echter wel bepaalde baardgroei oliën die wel degelijk verschil kunnen maken en je baardgroei stimuleren. Hieronder volgt een haargroei kit van goede kwaliteit. Deze haargroei kit is gemaakt van natuurlijke ingrediënten die baardgroei stimuleren op een veilige manier. De set is inclusief een dermaroller, ook wel baardgroei roller genoemd.

8. Geef niet op

Een baard laten groeien kost wat tijd. Een van de redenen waarom veel mannen moeite hebben om snel een baard te laten groeien, is dat ze het vaak opgeven net op het moment dat er vooruitgang wordt geboekt. Als je snel een baard probeert te laten groeien, zal er een periode komen waarin de huid gaat jeuken tot het punt dat je dag en nacht aan je baard krabt.

Dit ongemak zorgt er vaak voor dat degenen die niet serieus zijn over het laten groeien van een baard, deze gewoon meteen scheren. Om een baard te laten groeien, moet je bereid zijn om minstens vier weken de tijd te nemen om het haarzakje te activeren. Wanneer je bovenstaande tips voor baardgroei stimuleren nauwkeurig gebruikt, zul je de voordelen met wat tijd ondervinden.

Baardgroei stimuleren – extremere manieren

Minoxidil (Rogaine)

Telkens wanneer we het hebben over het sneller laten groeien van een dikkere baard, is het bijna onmogelijk om Rogaine niet te noemen. Dit product werkt door de voedingsstoffen, testosteron en DHT-circulatie naar de baardzakjes te verhogen. Het zal zeker je baardgroei stimuleren en je baard sneller laten groeien, maar wanneer je stopt met het te gebruiken, zullen de effecten verdwijnen. Rogaine werkt ook niet voor iedereen. Met dit alles in gedachten, kun je beslissen of dit de juiste oplossing is om je baard sneller te laten groeien.

Microneedling

Of je nu wel of niet over een micronaald (dermarol) hebt gehoord, je moet weten dat er enkele theorieën zijn dat deze methode een baard sneller laat groeien. Het werkt door de bloedcirculatie naar het specifieke gebied van je gezicht te stimuleren, waardoor de nodige voedingsstoffen en hormonen aan de haarzakjes worden afgegeven.
Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt deze methode kleine naalden die kleine gaatjes in het gebied van je gezicht prikken waar geen haren zijn. Deze micronaalden sturen signalen naar je lichaam dat een bepaald gebied in het gezicht is beschadigd. Je lichaam stuurt dan keratine en collageen naar dat gebied om je huidcellen en dus je baard te herstellen. Mannen die deze methode gebruikten, beweren dat het zelfs nog effectiever was in combinatie met Rogaine.

Rood lichttherapie

Dit is een van de minder bekende methoden om sneller een baard te laten groeien. De wetenschap zegt dat 20-30 minuten per dag rode laser gericht op een baardloos gebied op je gezicht efficiënt cellulaire energie kan produceren in de baardfollikels, wat leidt tot een verhoogde baardgroei. Er wordt gezegd dat wanneer je roodlichttherapie combineert met micro-needling, minoxidil en een goed dieet, je baard vrijwel zeker sneller zal groeien dan voorheen.

Baardtransplantatie

Baardtransplantatie wordt beschouwd als de meest extreme manier waarop je baard sneller kan groeien. Haren die voor deze operatie nodig zijn, worden uit je hoofdhaar gehaald en in je gezicht getransplanteerd. Hou er wel rekening mee dat hier een flink prijskaartje aanhangt. Afgezien van de prijs, vereist baardtransplantatie een operatie en je zou moeten overwegen of je al die moeite en potentiële gezondheidsrisico’s wilt doorstaan om alleen een baard te hebben.

Conclusie over deze extreme manieren om een baard te laten groeien

Al deze extreme manieren om een baard te laten groeien, mogen niet worden gedaan zonder eerst je arts te raadplegen. Deze extreme methoden moeten ook, waar mogelijk, worden vermeden. Er zijn tenslotte zoveel natuurlijke manieren om je baard sneller te laten groeien die veel beter werken zonder gezondheidsrisico’s. Probeer dus eerst de andere tips voor baardgroei stimuleren uit, voordat je voor deze opties gaat.

Veel voorkomende problemen bij het laten groeien van een baard

Je baard jeukt bij het laten groeien

Bij het scheren wordt het haar schuin afgeknipt, waardoor er een scherpe punt overblijft. Naarmate de baard groeit, begint het haar te krullen en prikken die scherpe punten in de huid, waardoor jeuk ontstaat. Wanneer je voor het eerst groeit, duurt deze jeukperiode meestal een of twee weken en neemt af naarmate het haar langer wordt. Door baardolie vanaf de eerste dag te gebruiken, wordt het haar zachter naarmate het groeit, waardoor de jeuk in de vroege stadia wordt verminderd.

Je baard die al wat langer is jeukt

Als je last heeft van jeuk aan de baard met een langere baard, is dit waarschijnlijk een aanwijzing voor overmatige droogheid van zowel de huid als het haar. Gebruik een goede baardshampoo- en baardconditioner die zacht genoeg is voor je gezicht. Pas op dat je niet te vaak wast. Voeg baardolie toe aan je verzorgingsroutine om het baardhaar en de huid verder te verzorgen. Exfolieer de huid onder de baard met een baardkam. Dit helpt om eventuele dode huidcellen onder het haar te verwijderen en de olie beter door de baard te verdelen.

Je hebt last van baardroos

Baardroos is wat we roos noemen die uit je baard komt. In de meeste gevallen is baardroos een signaal dat je de huid onder je baard moet exfoliëren. Behandel het op dezelfde manier als je zou doen voor een langere baard die jeukt – gebruik baard shampoo en conditioner, borstel en scrub met een baardborstel en voeg baardolie toe aan je verzorgingsroutine.

Als je overmatige schilfering en jeuk hebt die je niet onder controle kunt krijgen, kun je seborroïsche dermatitis hebben. Seborrheic dermatitis is een huidaandoening die veel baardmannen hebben en die ze gemakkelijk kunnen behandelen, maar het zal niet verdwijnen tenzij je het correct behandelt. Als je tevergeefs heeft geprobeerd om schilfering te verzorgen, neem dan contact op met je arts of dermatoloog.

Je hebt een golf/krul in je baard

Sommige baarden worden recht, sommige krullen en sommige worden golvend. De golf in je baard temmen is relatief eenvoudig. Je hebt een föhn en een ronde borstel nodig. Breng wat baardolie aan op de baard om het haar te beschermen tegen de hitte van de föhn. Gebruik de borstel om het haar tegenover de golf te krullen en warmte toe te voegen met de föhn. Zodra de golf is verwijderd, voeg je koude lucht toe om het haar op zijn plaats te houden.

Je hebt een onregelmatige baard en kale plekken

Dus je baard sluit niet volledig aan of heeft kale plekken? Je bent niet de enige. Wees geduldig en geef het meer tijd. Een baard die na dertig dagen vlekkerig is, kan na negentig dagen en daarna nog steeds dik en vol zijn. Wanneer je alle tips over baardgroei stimuleren in de praktijk gaat gebruiken zul je merken dat de kale plekken wellicht opgevuld worden, of minder zichtbaar zijn. Naarmate je baard langer wordt, kunnen die kale plekken namelijk bedekt raken door je baardharen. Mogelijk moet je het ook meer tijd geven in de zin dat je nog jong bent. Voor de meeste mannen begint de baardgroei pas op je 25e. Maar uiteindelijk is een vlekkerige baard misschien wel wat je genetica toelaat. Fragmentariërende baarden kunnen nog steeds koel zijn als ze kort worden gehouden.

Mythes over baardgroei stimuleren en baarden in het algemeen

Er zijn veel gemeenschappelijke mythes over het laten groeien van een baard. Laten we de meest voorkomende uitsplitsen.

Mythe # 1: Scheren zorgt ervoor dat het sneller teruggroeit

Realiteit: het enige wat er gebeurt wanneer je je baard scheert, is dat je je baard kwijt bent. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het scheren ervoor zorgt dat het haar sneller of dikker teruggroeit. Alleen tijd en genetica doen dat.

Mythe # 2: Baardgroei oliën zorgen voor een snellere baardgroei

Realiteit: Dit is niet helemaal waar. Baardolie zelf zal er niet voor zorgen dat je baard van de een op de andere dag groeit. Wat het wel doet is je baard verzorgen en de baardgroei stimuleren, wat er op de lange termijn voor kan zorgen dat je baardhaar beter en steviger groeit. Daarnaast zijn er ook bepaalde vitamines zoals biotine die de gezondheid van je haar zullen helpen verbeteren en daardoor de baardgroei stimuleren.

Mythe 3: baarden zijn te warm voor de zomer

Realiteit: baarden helpen UV-stralen van je gezicht te blokkeren en voeren zweet af, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. In de zomer hoef je je baard dus niet af te knippen om het minder heet te hebben!

Mythe # 4: baarden jeuken

Realiteit: het is normaal dat je jeuk aan de baard hebt tijdens de vroege groeifasen, maar dit verdwijnt snel. Baarden, over het algemeen, jeuken niet en jeuk is meer een indicatie van een verzorgingsprobleem.

Mythe # 5: Baarden zijn vies

Realiteit: Misschien heb je gelezen dat baarden vies zijn en dat er vuiligheid en bacteriën in blijven hangen. Nou dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Zorg voor een goede baardverzorging en je baard zal altijd schoon zijn. 

Mythe # 6: groter is beter

Realiteit: De beste baard voor jou is degene die je kunt laten groeien en die je graag hebt. Je baard is niet indicatief voor je mannelijkheid.

Nog wat laatste tips

Dus jij wilt je baardgroei stimuleren en een langere en/of stevigere baard? Deze vier tips helpen je op weg!

1. Stel een doel – Een baard laten groeien vereist geduld en de eerste dagen kunnen frustrerend zijn. Als je een doel voor ogen hebt, of een baardstijl waar je naar streeft, voorkom je dat je drastische beslissingen neemt.

2. Geef het de tijd – het duurt ruim 30 dagen om een duidelijk idee te hebben van wat voor soort baard je hebt. Geef jezelf een maand de tijd om je baard te laten groeien voordat je er iets mee doet. Raak het niet aan en knip het niet bij. Het duurt ongeveer twee tot vier maanden om een volle baard te laten groeien, enigszins variërend van man tot man.

3. Wacht niet met het gebruik van baardproducten –  Het gaat bij deze tip niet perse over producten die baardgroei stimuleren, maar vooral ook baardverzorgingsproducten. Je denkt misschien dat je geen baardolie of baardbalsem nodig hebt totdat je een volle baard hebt, maar als je deze producten vanaf de eerste dag gebruikt, help je de huid te hydrateren. Dit zorgt ervoor dat je haren zachter worden en minder jeuken tijdens het groeiproces.

4. Stop met vergelijken – Een doel hebben en een baardrolmodel is goed. Obsessief je baard vergelijken met de baard van anderen is ongezond en ontmoedigend. Iedereen heeft lastige plekken en dingen die ze niet leuk vinden aan hun baarden. Concentreer je op wat jij kunt laten groeien en benadruk de sterke punten van jouw baard.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *