Arnica: Voordelen, bijwerkingen en dosering

Arnica (Montana) is heldergeel van kleur en lijkt qua uiterlijk op de madeliefjebloem. Het is een overblijvend kruid dat groeit in Canada, de Verenigde Staten, Europa en Oost-Azië. Het is ook bekend als bergtabak, berg arnica, valkruid en wolverlei.

Arnica werking: De actieve chemicaliën in arnica kunnen zwelling verminderen, pijn verminderen en als antibiotica werken.

Homeopathische arnica – een sterk verdunde vorm – wordt al eeuwenlang gebruikt als alternatief medicijn voor de behandeling van haaruitval, artritis, ontstekingen, blauwe plekken, infecties en spier- en gewrichtspijn.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over arnica in de homeopathische geneeskunde, inclusief het gebruik, de voordelen en mogelijke risico’s.

Arnica als homeopathisch middel

Homeopathische geneeskunde is in de 18e eeuw ontdekt door Samuel Hahnemann en is een controversiële vorm van alternatieve geneeskunde. Homeopathie omvat het toedienen van sterk verdunde kruiden en stoffen om genezing te bevorderen.

Het is gebaseerd op verschillende hoofdprincipes, waaronder:

  • ‘like cures like’. Als iets bij een gezond persoon bijwerkingen veroorzaakt, zal het een ongezond persoon behandelen.
  • Minimale dosis principe. De kleinste dosis levert de grootste voordelen op.
  • Water gebaseerd. Hoe meer verdund een stof is, hoe krachtiger het is. In feite kunnen de oplossingen zo worden verdund dat er maar heel weinig verbinding overblijft, hoewel het nog steeds wordt verondersteld effectief te zijn.

Doorgaans worden homeopathische middelen geleverd in pil-, capsule- of tinctuurvorm. Gezien de hoge prevalentie van verslaving aan pijnstillers, wenden veel mensen zich tot arnica als alternatieve behandelingsvorm.

Meestal aangebracht op de huid als een gel, zalf, creme, kompres, tinctuur of olie, wordt aangenomen dat het pijn en ontsteking vermindert. Het wordt ook aangetroffen in capsule- en tabletvormen die oraal worden ingenomen.

Homeopathische arnica wordt gewoonlijk 10-30 keer verdund en gebruikt de labels “C” voor centesimaal (meer verdund) of “D” voor decimale verdunningen (minder verdund). Een verdunning van C10 en D10 zou er bijvoorbeeld op wijzen dat arnica 10 keer werd verdund bij een verdunning van respectievelijk 1 op 100 en 1 op 10.

Uiteindelijk is de hoeveelheid in de meeste homeopathische oplossingen bijna onbestaande. Ondanks dat het een giftig kruid is, is het zo dat de homeopathische versie veilig is vanwege de hoge verdunning.

Gezondheidsvoordelen van arnica

Er zijn veel gezondheidsclaims. Vanwege het hoge niveau van scepsis vanuit de medische gemeenschap en het feit dat er niet heel veel onderzoek naar is gedaan, bestaan er weinig moderne onderzoeken in de literatuur. De volgende voordelen worden wel telkens weer benoemd:

Pijnbeheersing

Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat een breed scala aan ontstekingsbestrijdende plantenstoffen, zoals sesquiterpeenlactonen, flavonoïden en fenolzuren. Als zodanig wordt aangenomen dat het helpt bij pijnbestrijding.

Blauwe plekken op de huid genezen

Kneuzingen ontstaan wanneer kleine bloedvaatjes barsten als gevolg van een of andere vorm van trauma, zoals een operatie of je huid tegen een voorwerp stoten. Historisch gezien is homeopathische arnica gebruikt om blauwe plekken te behandelen, hoewel het onderzoek gemengd is.

Haaruitval verminderen

Het wordt veel gebruikt in de homeopathische geneeskunde om de haargroei te bevorderen, haaruitval te voorkomen en roos te behandelen. Het wordt vaak aangetroffen als olie, shampoo of hydrogel, een product op 99% waterbasis.

Het aanbrengen van de olie kan ook irritatie en ontsteking van de hoofdhuid helpen verminderen vandwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zal ook weer zorgen voor een betere omgeving voor de haargroei.

Arnica kopen

Hieronder volgen wat top productkeuzes:

massage olie arnica
Weleda Arnica Sport Massageolie - 17,99
Kneipp Arnica Badolie - 11,29
jacob hooij arnica massageolie
Jacob Hooy Arnica 12,19
A.Vogel Arnica druppels - 13,84
arnica gel
Weleda Arnica Gel - 9,99

Selectie, dosering en opslag

Arnica montana is de soort die het meest wordt gebruikt voor medicinale doeleinden, hoewel chamissonis, A. longifolia en A. gracilis soms ook worden gebruikt. De meeste preparaten zonder recept worden herhaaldelijk gedestilleerd, wat resulteert in gels, zalven en extracten met weinig tot geen helenaline. Hetzelfde geldt voor arnica-poeders, -capsules en sublinguale pellets die doorgaans geen helenaline bevatten (wat vraagtekens plaatst bij hun ontstekingsremmende voordelen).

Het is belangrijk om te controleren of de Latijnse naam van het soort (zoals Arnica Montana) op het productetiket staat, en wees op je hoede voor elk product dat beweert “pure arnica” te bevatten.

Koop nooit gedroogde, in het wild gemaakte arnica en kweek nooit verse arnica om thee of tonics te maken. Er is geen manier om preparaten zoals deze te doseren en je blootstelling aan helenaline is waarschijnlijk buitensporig, zo niet gevaarlijk.

Momenteel zijn er geen standaardaanbevelingen voor homeopathische arnica voor de behandeling van blauwe plekken of pijn. Verder zijn de meeste orale homeopathische arnicaproducten verkrijgbaar in sterk verschillende doses. De meest voorkomende zijn C12, C30 en C200 – die allemaal extreem verdund zijn.

Volg voor plaatselijk gels de instructies op het etiket en gebruik alleen sterk gediversifieerde producten. De meeste vrij verkrijgbare producten kunnen maximaal 3 weken topisch 2 tot 3 keer per dag worden aangebracht.

Het is het beste om alle vormen in een koele, droge omgeving te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht. Bewaar ze in het algemeen in hun originele verpakking en gebruik nooit meer de dosis die op het productetiket staat vermeld. Gooi elk preparaat weg waarvan de vervaldatum is verstreken.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Voordat je het gaat proberen, is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke risico’s en bijwerkingen. Arnica – hetzij in de vorm van een hele plant of in grote hoeveelheden onverdund (bijvoorbeeld plantenextracten of oliën) – is giftig en moet worden vermeden. Het consumeren ervan kan leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, kortademigheid, hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag of zelfs dood als je erg veel neemt.

Wanneer het te sterk is verdund in homeopathische formuleringen, is het wel veilig om oraal in te nemen. Het is echter het beste om orale inname van homeopathische arnica (d.w.z. oliën, tabletten, tincturen) of andere producten die arnica bevatten, inclusief mondwater, te vermijden, tenzij onder medisch toezicht.

Bovendien moeten kinderen, mensen met allergieën voor de Asteraceae familie, mensen die bepaalde medicijnen gebruiken en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, het gebruik van arnica vermijden vanwege mogelijk levensbedreigende veiligheidsproblemen.

Over het algemeen is het van cruciaal belang om contact op te nemen met je arts voordat je het oraal inneemt, zelfs als het sterk verdund is.

Geneesmiddelinteracties

Hoewel er beperkt onderzoek beschikbaar is, kan het een wisselwerking hebben met bloedplaatjesaggregatieremmers (bijv.Aspirine en Plavix) en kruiden (bijv. Kruidnagel, knoflook, gember, ginkgo en ginseng). Het is het beste om je arts te raadplegen voordat je het oraal of topisch gebruikt.

Veel voorkomende vragen

1. Hoe wordt het gebruikt in aromatherapie?

Arnica olie wordt vaak gebruikt in de aromatherapie als dragerolie waaraan etherische oliën worden toegevoegd. Het heeft een aangename ananas-en-salie-achtige geur waarvan wordt gezegd dat het ontspannend is.

2. Zijn er natuurlijke alternatieven voor arnica?

Kruiden zoals belladonna (Atropa belladonna), dulcamara (Solanum dulcamara) en pulsatilla (Pulsatilla nigricans) worden vaak gebruikt in de homeopathie om gewrichts- en spierpijn te behandelen.
Het gewone madeliefje (Bellis perennis) en een soort rododendron bekend als Marsh Labrador-thee (Rhododendron tomentosum) kunnen ook plaatselijk worden aangebracht om blauwe plekken te helpen verlichten.

3. Is arnica veilig in de traditionele Chinese geneeskunde?

Arnica, in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bekend als shan jin che, zou de qi (levenskracht) versterken en het yin en yang in evenwicht brengen. Hoewel TCM-remedies die het bevatten, worden aangeprezen vanwege hun genezende effecten, brengen ze dezelfde risico’s met zich mee als elke andere vorm van pure arnica.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *