zwartzaadolie

Alles over zwartzaadolie / zwarte komijn olie!

Nigella sativa (N. sativa) is een kleine bloeiende plant die groeit in Zuidwest-Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Deze struik produceert ook fruit met kleine zwarte zaadjes. N. sativa-zaden worden gewoonlijk gewoon zwart zaad genoemd en hebben vele andere namen, waaronder zwarte komijn, nigella, venkelbloem, Romeinse koriander, kolanji en habba sawda. Ook de engelse benaming black seed oil zul je vaak voorbij zien komen. Vele mensen gebruiken verschillende benamingen, dus het is belangrijk om te onthouden dat ze allemaal hetzelfde betekenen. Ook in dit artikel worden de verschillende benamingen door elkaar gebruikt.

Zwartzaadolie wordt gewonnen uit N. sativa zaden en wordt al meer dan 2000 jaar in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege de vele therapeutische voordelen. Het plantendeel dat het meest wordt gebruikt zijn de zaden, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. In het oude Egypte heeft men zwartzaad gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen. Enkel heel waardevolle zaken die nodig waren voor het hiernamaals werden in deze graven gelegd, waaruit het belang van zwartzaad blijkt.

Studies suggereren dat het talloze toepassingen voor de gezondheid kan hebben, waaronder de behandeling van astma en het helpen bij het afvallen. Het wordt ook plaatselijk aangebracht om de huid en het haar ten goede te komen.

Dit artikel bespreekt de mogelijke gezondheidsvoordelen van zwartzaadolie/ zwarte komijn olie, evenals mogelijke bijwerkingen en doseringsinformatie.

Waarnaar te zoeken

Zwartzaadolie is overal online te koop en wordt verkocht in veel natuurvoedingswinkels en in winkels die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen.

Bij het kiezen van een olie geven veel consumenten de voorkeur aan een product dat koudgeperst en biologisch is om ervoor te zorgen dat de olie in zijn meest natuurlijke staat verkeert. Lees de etiketten zorgvuldig om er zeker van te zijn dat er geen andere ingrediënten zijn toegevoegd aan het product dat je kiest.

Zwartzaadolie kopen

Het is belangrijk dat je zwartzaadolie van de beste kwaliteit consumeert of op je huid/in je haar gebruikt. Ga daarom altijd voor pure en onbewerkte producten.

Potentiële gezondheidsvoordelen van zwartzaadolie

In de traditionele geneeskunde wordt zwartzaadolie gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Als gevolg hiervan wordt er soms naar verwezen als “wondermiddel” – of universele genezer.

Hoewel niet al de voorgestelde medicinale toepassingen effectief zijn gebleken, zijn zwartzaadolie en zijn plantaardige stoffen in verband gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid.

Zwartzaadolie bevat veel medicinale en therapeutische eigenschappen die goed zijn voor je huid, haar en algemene gezondheid. Het antibacteriële en ontstekingsremmende effect van zwartzaadolie is geweldig voor de behandeling van huidaandoeningen en huidinfecties. Zwartzaadolie is ook goed voor je haar omdat het de conditie van je haar kan stimuleren en zelfs haaruitval kan voorkomen. Je kunt ook zwartzaadoliecapsules nemen om gewicht te verliezen, om cholesterol te verlagen en om diabetesklachten te beheersen.

beste zwartzaadolie

Alle voordelen van zwarte komijn olie / zwartzaadolie / habba sawda

1. Rijk aan antioxidanten

Het grootste deel van de voedingswaarde van zwartzaadolie komt van het rijke gehalte aan onverzadigde vetzuren die antioxiderende eigenschappen hebben. Zwartzaadolie bevat grote hoeveelheden linolzuur en oliezuur. Antioxidanten zijn plantaardige stoffen die cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

Antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid, aangezien ze ontstekingen kunnen verminderen en bescherming kunnen bieden tegen aandoeningen zoals hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker.

Zwarte zaadolie is met name rijk aan thymoquinone, dat krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten heeft. Als resultaat kan deze stof de gezondheid van de hersenen beschermen en helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Verder zijn de voordelen van thymoquinone in zwartzaadolie in verband gebracht met antischimmel-, antivirale, antibacteriële en antiparasitaire activiteit.

2. Kan helpen bij het afvallen

Hoewel het exacte mechanisme niet volledig wordt begrepen, toont onderzoek aan dat zwartzaadolie/zwarte komijn olie de body mass index (BMI) kan helpen verlagen bij personen met obesitas, metabool syndroom of diabetes type 2. Het nemen van zwartzaad (Nigella sativa) kan helpen om het lichaamsgewicht te verminderen en buikvet te verliezen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het nemen van zwartzaadolie ook helpt om complicaties geassocieerd met obesitas te verminderen. Een klinisch onderzoek wees uit dat het nemen van zwartzaadolie kan helpen om ontstekingen bij vrouwen met obesitas te verminderen.

Ondanks deze veelbelovende resultaten is er meer onderzoek nodig naar de veiligheid en werkzaamheid op lange termijn van het nemen van zwartzaadolie voor gewichtsverlies.

3. Kan helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen

Zwartzaadolie is ook bestudeerd vanwege de mogelijke effectiviteit ervan bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Hoge bloeddruk en hoge totale en LDL (slechte) cholesterolwaarden zijn belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen.

De olie kan ook helpen de bloeddruk te verlagen. Hoewel veelbelovend, is het algemene onderzoek naar zwarte zaadolie om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen beperkt. Meer onderzoek is nodig om de optimale dosis te bevestigen.

4. Kan helpen bij de behandeling van astma

Astma is een chronische aandoening waarbij het slijmvlies van je luchtwegen opzwelt en de spieren eromheen samentrekken, waardoor je moeilijk kunt ademen. Zwarte komijn olie, en met name thymoquinone in de olie, kan helpen bij de behandeling van astma door ontstekingen te verminderen en de spieren in de luchtwegen te ontspannen.

5. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Voor mensen met diabetes is aangetoond dat constant hoge bloedsuikerspiegels het risico op toekomstige complicaties verhogen, waaronder nierziekte, oogziekte en beroerte. Hoewel de meeste onderzoeken zwartzaadpoeder in capsules gebruiken, is ook aangetoond dat zwartzaadolie de bloedsuikerspiegel helpt verlagen.

6. Kan de gezondheid van de hersenen beschermen

Neuro-inflammatie is een ontsteking van hersenweefsel. Aangenomen wordt dat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Er is momenteel echter heel weinig onderzoek naar de effectiviteit van zwarte zaadolie bij mensen, specifiek met betrekking tot de hersenen.

7. Huid verzorging

Naast medische toepassingen wordt zwarte zaadolie vaak plaatselijk gebruikt om te helpen bij verschillende huidaandoeningen en om haar te hydrateren.

Onderzoek suggereert dat zwartzaadolie vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende effecten kan helpen bij de behandeling van enkele huidaandoeningen, waaronder:

  • acne
  • eczeem
  • algemeen droge huid
  • psoriasis

Zwartzaadolie heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen, wat ook betekent dat het huidinfecties kan helpen behandelen en kan voorkomen dat wonden besmet raken.

Verder is zwarte komijnzaadolie ook goed om op op je gezicht en hals aan te brengen, omdat het kan helpen om het zichtbare uiterlijk van veroudering te verminderen. De antioxidant- en anti-apoptose (voorkomen van celdood) eigenschappen van zwarte komijn olie hebben een anti-aging effect op de huid en kunnen helpen om fijne lijntjes en rimpesl te verminderen.

8. Haar verzorging

Naast huid verzorging is zwartzaadolie ook geweldig voor haarverzorging. Het is gezond voor je haar en kan zelfs haaruitval voorkomen. Omdat het antischimmel-eigenschappen heeft, is zwartzaadolie ook goed om je hoofdhuid gezond en vrij van roos te houden. Eén van de redenen om zwartzaadolie op je hoofdhuid aan te brengen, is om het haar sneller te laten groeien en je haar te versterken. Het thymoquinongehalte van deze bijzondere olie kan de haardikte en -dichtheid helpen verhogen.

Andere mogelijke voordelen

Zwarte komijn olie kan nog meer andere voordelen voor de gezondheid hebben, waaronder:

  • Antikanker effecten. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat thymoquinone in zwarte zaadolie de groei en verspreiding van verschillende soorten kankercellen helpt beheersen.
  • Verminder symptomen van reumatoïde artritis. Vanwege de ontstekingsremmende effecten suggereert beperkt onderzoek dat zwartzaadolie gewrichtsontsteking kan helpen verminderen bij mensen met reumatoïde artritis.
  • Mannelijke onvruchtbaarheid. Beperkt onderzoek suggereert dat zwartzaadolie de spermakwaliteit kan verbeteren bij mannen met de diagnose onvruchtbaarheid.
  • Antischimmelmiddel. Van zwarte zaadolie is ook aangetoond dat het schimmelwerende activiteiten heeft. Het kan met name beschermen tegen Candida albicans, een gist die tot candidiasis kan leiden. Hoewel vroeg onderzoek veelbelovend is in de toepassingen van zwartzaadolie, zijn meer studies bij mensen nodig om deze effecten en de optimale dosering te bevestigen.

Hoe zwartzaadolie te gebruiken

Als supplement kan zwartzaadolie worden ingenomen in pil- of vloeibare vorm. De olie kan ook plaatselijk op de huid en het haar worden gebruikt.

Als je de vloeibare vorm van zwartzaadolie koopt, is het raadzaam om een ​​product van hoge kwaliteit te kiezen zonder toegevoegde ingrediënten. Vloeibare zwarte komijn olie kun je het beste bij een maaltijd innemen. Het wordt aangeraden om maximaal 3 theelepels per dag te nemen.

Omdat supplementen niet zijn getest op hun veiligheid en effectiviteit door de Food and Drug Administration (FDA), is het bovendien belangrijk om een ​​gerenommeerd en betrouwbaar merk te kiezen. 

Zwartzaadolie heeft een sterke smaak die licht bitter en pittig is, de consistentie is wat dikker. Het wordt vaak vergeleken met komijn (vandaar dat het ook zwarte komijn olie heet) of oregano. Als gevolg hiervan, als je zwartzaadolie als vloeistof consumeert, kun je het misschien voor de smaak het beste mengen met een ander sterk gearomatiseerd ingrediënt, zoals honing of citroensap.

Voor plaatselijk gebruik kan zwartzaadolie op de huid of in het haar worden gemasseerd.

Doseringsaanbevelingen

Hoewel black seed oil vele voordelen voor de gezondheid kan hebben, is het geen vervanging van de huidige medicijnen die je mogelijk al gebruikt.

Bovendien is er momenteel onvoldoende bewijs om een ​​aanbevolen dosering vast te stellen. De juiste dosis voor jou kan afhankelijk zijn van je leeftijd, gezondheid en andere factoren. Daarom is het belangrijk om met je zorgverlener te praten voordat je zwarte zaadolie gebruikt.

Aangezien de dosering per gebruik kan variëren, is het dus raadzaam om eerst met je zorgverlener te praten voor gepersonaliseerde doseringsaanbevelingen.

Zwartzaadolie bijwerkingen

Bij gebruik in kleine hoeveelheden om bijvoorbeeld te koken, in te nemen of op de huid aan te brengen is zwartzaadolie veilig voor de meeste mensen. Er is echter beperkt onderzoek gedaan naar de veiligheid op lange termijn van het consumeren van grotere doses voor therapeutische doeleinden.

Over het algemeen is kortdurend gebruik van 3 maanden of minder niet in verband gebracht met ernstige bijwerkingen.

Een mogelijke zorg is dat zwartzaadolie een wisselwerking kan hebben met medicijnen die worden verwerkt via de cytochroom P450-route. Veel voorkomende medicijnen die kunnen worden beïnvloed, zijn onder meer warfarine (Coumadin) en bètablokkers zoals metoprolol (Lopressor).

Ten slotte moeten vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, vanwege beperkt onderzoek, het gebruik van zwartzaadolie vermijden, behalve in kleine hoeveelheden als smaakstof voor voedsel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *