Aleppo zeep: Voordelen en mogelijke nadelen

Ben je benieuwd naar de voordelen van aleppo zeep? En vraag je je af of het ook nadelen heeft? Dan zijn we hier om je daar alles over te vertellen!

Aleppo zeep is een van de oudste zeepjes ter wereld. Als je houdt van huidverzorging en natuurlijke producten heb je vast al eens van aleppo zeep gehoord. Het is een handgemaakte zeep samengesteld uit extra vierge olijfolie en pure laurierolie. 

Om zijn kwaliteit te verkrijgen en de voordelen van zijn natuurlijke ingrediënten te behouden, wordt deze zeep geproduceerd in de koudste maanden van het jaar, tussen november en april. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over aleppo zeep, van de voordelen tot de mogelijke nadelen en het productieproces.

Wat is aleppo zeep?

Aleppo zeep is vernoemd naar de stad waarin het voor het eerst werd gemaakt – Aleppo, Syrië. De stad Aleppo ligt in de noordwestelijke hoek van Syrië en was eeuwenlang een bedrijvig handelscentrum, genesteld tussen China in het oosten, Afrika in het zuiden en Europa in het westen.

Net als castillezeep is het een harde zeep (een blok of staaf) die bestaat uit olijfolie en natriumhydroxide (ook bekend als loog), maar het unieke ingrediënt is laurierolie, gemaakt van laurierbomen (waarvan we ook laurierblaadjes krijgen). Je hebt ook een vloeibare versie, maar deze biedt wat minder voordelen dan de traditionele repen. Eens overvloedig aanwezig in de vochtige Middellandse Zee, is de aanwezigheid van laurierbossen sterk afgenomen naarmate het mediterrane klimaat droger is geworden.

Aleppo zeep geschiedenis

Aleppo zeep heeft een hele geschiedenis en wordt al eeuwen gebruikt vanwegen de geweldige voordelen. Het werd genoemd in de passages uit de heilige boeken, en werd gegraveerd op kleitabletten gevonden in Mesopotamië. Dit soort zepen werden ontdekt tijdens archeologische opgravingen in het gebied waar het oude koninkrijk Babylon zich bevond. Stoffen vergelijkbaar met aleppo zeep zijn zelfs gevonden in potten die dateren uit 2800 voor Christus. Op dezelfde locatie is een oud geschrift gevonden waarin staat dat olijfolie vermengd met zout kan worden gebruikt om het lichaam te wassen en om meerdere huidziekten te genezen.

Wat zijn de voordelen van aleppo zeep?

Als je benieuwd bent naar de aleppo zeep voordelen, kunnen we je alvast vertellen dat dat er een hele hoop zijn. Antiseptisch, rustgevend, verzachtend, hydraterend en hypoallergeen. Aleppo zeep zit boordevol voordelen voor je huid. Aleppo zeep bestaat alleen uit olijfolie, laurierolie, natuurlijke frisdrank en water en is perfect voor beautyfans die kunstmatige conserveermiddelen willen vermijden. Aleppo-zeep is ideaal voor alle huidtypes, zelfs baby’s.

Olijfolie is rijk aan mineralen (Kalium, Magnesium, Koper, IJzer Mangaan, Fosfor en Chloor) en Vitamine A, B, C, E en F. Het zit vol genezende eigenschappen.

De primaire eigenschap van Aleppo zeep is om de huid diep te hydrateren. Aanbevolen door de meeste dermatologen, dankzij de natuurlijke samenstelling is deze bijzondere zeep geschikt voor alle huidtypes, zowel gezond als problematisch.

Deze zeep kan dagelijks worden gebruikt en zijn geschikt voor het hele gezin – waardoor het een ideaal huidverzorgingsproduct is om altijd op voorraad te hebben.

De belangrijkste voordelen van aleppo zeep

Hieronder hebben we de belangrijkste en meest onderzochte aleppo zeep voordelen op een rijtje gezet:

– Hydrateren en huidproblemen verlichten: Aleppo zeep is geweldig om je huid te hydrateren. Het kan jeuk helpen verlichten bij mensen die lijden aan psoriasis, acne en eczeem, omdat het de huid helpt hydrateren.

– Puistjes en onzuiverheden verminderen: Het is ook bekend om roodheid te helpen voorkomen en alle vormen van irritatie van de huid te verlichten. Het desinfecteert en zuivert de huid en hoofdhuid door puistjes te elimineren.

– Voedt, Verjongt en versoepelt de huid: De combinatie van olijfolie en laurierolie zal je huid helpen om weer soepel en zacht te worden, waardoor de huid er jeugdiger uitziet. Het wordt op het gezicht aangebracht en laat het drogen, waardoor het een uitstekend masker is om imperfecties te minimaliseren en vermoeide teint te verjongen. Het is ook bekend om de huid te voeden en te herstellen wat het verschijnen van rimpels helpt te voorkomen.

– Geeft glans aan je haar en vermindert roos en haaruitval: Het kan dienen als een anti roos shampoo en helpt de hoofdhuid te hydrateren om schilfering te beperken. Het werkt ook als een haarserum en geeft soepelheid en glans aan je haar. Daarnaast kan aleppo zeep haaruitval verminderen.

– Perfecte scheerschuim: Het is een perfect scheerschuim omdat het het glijden van het scheermes vergemakkelijkt en de huid hydrateert die is blootgesteld aan scheerirritatie.

– Therapeutische eigenschappen: En dan hebben we nog laurierolie. Laurierolie staat bekend om zijn therapeutische eigenschappen tegen reuma en spierpijn; het wordt ook gebruikt om dode huidcellen te desinfecteren en te verwijderen.

– Perfect voor baby’s: Ook voor de babyhuid bestrijdt Aleppo zeep roodheid, droogheid en eczeem. Het is zacht en daardoor ideaal voor elke babyhuid.

– Kan gebruikt worden voor de intieme zones: Het wordt ook aanbevolen door gynaecologen en andrologen voor zowel vrouwelijke als mannelijke intieme hygiëne, aangezien het is gemaakt met 5% laurierolie (zowel in vaste als vloeibare vorm), wat ideaal is voor dagelijkse intieme hygiëne.

Aleppo zeep nadelen

Heeft aleppo zeep ook nadelen? Nou, eigenlijk niet echt. De zeep is super goed voor je huid en haar en kan elke dag gebruikt worden, door letterlijk iedereen, van baby’s tot oudere mensen. 

Het enige nadeel van aleppo zeep is dat het zo populair is dat het ontzettend veel wordt aangeboden op de markt en dat er hierdoor veel varianten tussen zitten die niet zo effectief zijn of zelfs schadelijk zijn voor je huid. In die gevallen kan aleppo zeep slecht zijn voor je huid. 

De bovengenoemde voordelen zijn ook alleen van pas als je een perfecte kwaliteit van deze zeep hebt, zonder toevoegingen. Het is dan ook belangrijk dat je goed op de kwaliteit let wanneer je het gaat kopen.

Aleppo zeep kopen

Echte aleppo zeep is gemaakt met 100% natuurlijke producten. Pas op voor vervalsingen die mogelijk toevoegingen bevatten die agressief zijn voor de huid.

Traditionele aleppo zeep in repen (herkenbaar aan zijn groen / bruine kleur en zijn herkenbare traditionele stempel) verdient de voorkeur boven vloeibare versies die minder geconcentreerd zijn en niet zoveel vocht aan de huid geven.

Hieronder volgen wat top productkeuzes van de beste kwaliteit:

aleppo soap
Aleppo zeepjes 6 blokken - €27,95
Puur Aleppo Zeepblok 3 stuks - €16,95
Aleppo Soap 1 stuk - €10,95

Productieproces

Traditionele Aleppo zeep wordt gemaakt volgens een vast proces. De olijfolie, loog en water worden gemengd in een groot vat, waarin de ingrediënten worden gekookt en gedurende drie dagen worden gemengd, gedurende welke tijd de olie reageert met de loog en het water om een ​​dikke vloeibare zeep te worden.

Aan het einde van dit proces wordt de laurierolie toegevoegd en vervolgens wordt het mengsel uit het vat over een groot vel vetvrij papier op de vloer van de fabriek gegoten.

De grote, groene massa moet dan afkoelen en uitharden. De zeep wordt vervolgens gesneden – een harkachtig snijmechanisme wordt door de zeep gesleept om het in de ene richting te snijden en dan weer in de andere richting totdat de hele massa in afzonderlijke blokjes wordt gesneden die zijn gestempeld met de naam van de zeepartiest.

De blokjes zeep worden vervolgens gestapeld in verspringende rekken om maximale blootstelling aan lucht mogelijk te maken. Als ze eenmaal gedroogd zijn, worden ze ongeveer zeven maanden gerijpt. Gedurende deze tijd verandert de buitenkant van de zeep van groen in zijn kenmerkende gele of bruine kleur.

Veelgestelde vragen over aleppo zeep

Hopelijk weet je nu meer over de aleppo zeep voordelen. We hebben hieronder nog een aantal veelgestelde vragen met antwoorden op een rijtje gezet. 

– Is Aleppo zeep geschikt voor alle huidtypen?

 

De exacte reactie van de huid kan echter variëren van persoon tot persoon. Hoewel de meeste mensen positieve ervaringen hebben met Aleppo zeep, kunnen sommige individuen mogelijk gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten. Het is altijd verstandig om een patchtest uit te voeren op een klein deel van de huid voordat je het op grote schaal gebruikt, vooral als je een gevoelige huid hebt of bekend bent met allergische reacties.

Als je specifieke huidaandoeningen hebt, zoals eczeem, acne of rosacea, is het ook raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voordat je Aleppo zeep gebruikt. Een professionele huidverzorgingsspecialist kan je het beste advies geven op basis van je individuele behoeften en condities.

– Hoe gebruik je Aleppo zeep?

Aleppo zeep kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van het beoogde gebruik. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren om Aleppo zeep te gebruiken:

  1. Lichaamsreiniging: Maak je huid nat en wrijf de Aleppo zeep rechtstreeks over je lichaam. Je kunt ook een nat washandje of spons gebruiken om het schuim te creëren. Masseer de zeep zachtjes in en spoel grondig af met water.

  2. Gezichtsreiniging: Maak je gezicht nat en wrijf de Aleppo zeep tussen je handpalmen om schuim te creëren. Breng het schuim aan op je gezicht en masseer het zachtjes in met cirkelvormige bewegingen. Vermijd hierbij de gevoelige huid rond de ogen. Spoel je gezicht vervolgens goed af met water.

  3. Haarverzorging: Maak je haar nat en wrijf de Aleppo zeep rechtstreeks over je hoofdhuid en haar. Masseer de zeep zachtjes in en laat het enkele minuten intrekken. Spoel je haar grondig uit met water. Je kunt eventueel een conditioner gebruiken na het wassen met Aleppo zeep, omdat sommige mensen vinden dat hun haar een beetje stug kan aanvoelen na gebruik.

  4. Scheerzeep: Maak je huid nat en wrijf de Aleppo zeep tussen je handpalmen of breng het rechtstreeks aan op het gebied dat je wilt scheren. Breng het schuim aan op je huid en scheer zoals gewoonlijk. Spoel je huid na het scheren grondig af met water.

Na gebruik is het belangrijk om de Aleppo zeep goed te laten drogen tussen gebruiksmomenten. Het kan helpen om de zeep op een droge, goed geventileerde plaats te bewaren, zodat deze niet vochtig blijft. Op deze manier gaat de zeep langer mee.

Het is ook vermeldenswaard dat Aleppo zeep een natuurlijk product is en kan variëren in vorm, grootte en textuur.

– Is Aleppo zeep milieuvriendelijk?

 
  1. Natuurlijke ingrediënten: Aleppo zeep wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals olijfolie, laurierolie, water en soms andere plantaardige oliën. Het bevat geen synthetische chemicaliën, parabenen of sulfaten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

  2. Biologisch afbreekbaar: Aleppo zeep is biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het zonder schadelijke gevolgen voor het milieu kan worden afgebroken. Dit in tegenstelling tot veel commerciële zepen die vaak chemische stoffen bevatten die niet gemakkelijk afbreekbaar zijn en een negatieve invloed kunnen hebben op waterwegen en ecosystemen.

  3. Duurzaam productieproces: Het traditionele productieproces van Aleppo zeep is relatief eenvoudig en vereist minder energie en middelen in vergelijking met de productie van synthetische zepen. Bovendien wordt Aleppo zeep vaak met de hand gemaakt, wat zorgt voor minder energieverbruik en industriële afvalproductie.

  4. Verpakkingsvrij of minimale verpakking: Aleppo zeep wordt vaak verkocht zonder overmatige verpakking. In sommige gevallen wordt het verpakt in eenvoudige papieren of kartonnen verpakkingen, die meestal gemakkelijk kunnen worden gerecycled of gecomposteerd.

Hoewel Aleppo zeep over het algemeen als milieuvriendelijk wordt beschouwd, is het belangrijk op te merken dat dit afhangt van de specifieke productie en bron. Het is altijd een goed idee om de herkomst en de productiemethoden van de Aleppo zeep die je koopt te controleren en indien mogelijk te kiezen voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid en milieubewustzijn.

– Is Aleppo zeep geschikt voor veganisten?

 

Veganisten vermijden het gebruik van dierlijke producten, zowel in voeding als in andere aspecten van hun levensstijl, inclusief persoonlijke verzorgingsproducten. Aleppo zeep past binnen de veganistische filosofie omdat het een natuurlijk, plantaardig product is dat geen gebruik maakt van dierlijke ingrediënten.

Het is echter altijd belangrijk om de ingrediëntenlijst van een specifieke Aleppo zeep te controleren, omdat er variaties kunnen zijn tussen verschillende merken of formuleringen. Sommige producenten voegen mogelijk andere ingrediënten toe aan hun Aleppo zeep, zoals geitenmelk of bijenwas, om specifieke eigenschappen te bereiken. Als je een strikte veganist bent, zorg er dan voor dat je een Aleppo zeep kiest die 100% plantaardig is en geen dierlijke producten bevat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *