aha en bha

AHA en BHA exfolianten: Voordelen en verschillen!

Als je een egale, gezonde en stralende huid wilt, moet exfoliëren absoluut een deel uit maken van je huidverzorginsroutine. Het verwijderen van dode huidcellen, kan zoals we allemaal weten, met een fysieke exfoliant/scrub – een korrelige formule die als het ware de dode huidcellen van ons gezicht af schuurt. Maar dit is niet de enige manier! Er zijn ook ‘chemische exfolianten’ die je huid exfoliëren: AHA’s en BHA’s. Chemische exfolianten zijn volledig vloeibaar en bevatten zuren die de dode huidcellen verwijderen. Beide versterken de huid, verminderen rimpels en fijne lijntjes en helpen de huid in het celvernieuwingsproces. Lees verder om te ontdekken wat AHA’s en BHA’s precies zijn, wat ze doen, wat de overeenkomsten en verschillen zijn en hoe je ze in je skin care routine kan opnemen.

Verschillende soorten chemische exfolianten

De twee belangrijkste en meest populaire chemische exfolianten zijn AHA’s en BHA’s. Ze lijken veel op elkaar maar hebben ook zeker hun verschillen. Het is belangrijk om de verschillen te kennen, zodat je het juiste product voor jouw huid type kunt aanschaffen.

Wat zijn AHA’s?

AHA is de afkorting voor alfa-hydoxyzuur. AHA’s zijn afgeleid van suikerriet of andere plantaardige bronnen, daarom worden ze vaak fruitzuren genoemd. Een van de meest bekende AHA’s is glycolzuur. Dit type wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Voor wie zijn AHA’s interessant?

AHA’s worden over het algemeen aanbevolen voor een normale tot droge, door de zon beschadigde huid, dankzij hun vermogen om de natuurlijke vochtinbrengende factoren in de huid te versterken.

De voordelen van AHA’s

AHA’s hebben een aantal voordelen. Op de opperhuid hebben AHA’s een exfoliërend effect, waardoor het afstoten van dode huidcellen die aan het oppervlak worden vastgehouden, wordt verhoogd. Ze doen dit door de vastgehouden bindingen tussen dode huidcellen voorzichtig te splitsen. Eenmaal losgemaakt, kunnen die cellen eraf vallen of exfoliëren.

AHA’s helpen ook om de productie van collageen te stimuleren, waardoor het ideaal is voor diegenen die fijne lijntjes en rimpels willen verminderen. AHA’s doen dit zowel door de collageensynthese door fibroblasten (de collageenproducerende cellen in de huid) te verhogen, als door de afbraak van de bestaande huidmatrix te verminderen. AHA’s zijn bijzonder effectief bewezen in het verminderen van de zichtbare tekenen van schade door de zon en rimpels.

Wat zijn BHA’s?

BHA is de afkorting voor beta-hydroxyzuur. Je hebt vast wel eens gehoord van het populaire ingrediënt salicylzuur. Het is opgenomen in ontzettend veel huidverzoringsproducten voor onder andere acne. Salicylzuur is een BHA. BHA’s zijn organische carbonzuren die op het huidoppervlak en diep in de porie werken. Hoewel BHA’s structureel vergelijkbaar zijn met AHA’s, verschillen ze in hun positie van de ene hydroxylgroep.

Voor wie zijn BHA’s interessant?

Ze zijn in olie oplosbaar, dus het heeft meestal de voorkeur voor een normale tot vette huid die vatbaar is voor bultjes, verstoppingen, puistjes en vergrote poriën.

De voordelen van BHA’s

BHA’s heeft huidkalmerende eigenschappen, hierdoor is het zacht genoeg voor gevoelige huidtypes, inclusief een huid die vatbaar is voor roodheid rosacea. Het meest bekende type BHA, salicylzuur is in vet oplosbaar, dus goed voor een vette huid. Het heeft een verbeterd vermogen om in de poriën te dringen. Deze eigenschappen verklaren waarom salicylzuur in zoveel acne producten wordt gebruikt. Salicylzuur staat ook bekend om bacteriën te bestrijden en het kan worden gebruikt om eelt en andere delen van de droge huid te behandelen. In de hoogste concentraties wordt het zelfs gebruikt om wratten te behandelen. Het oefent dit effect uit op een vergelijkbare manier als wat AHA’s doen – door dode huidcellen van elkaar los te maken – maar salicylzuur dringt nog dieper door.

Wat AHA’s en BHA’s gemeen hebben

AHA’s en BHA’s heben zoals je nu inmiddels weet, wat verschillen, maar ze hebben ook veel dingen gemeen. Hier volgen alle voordelen die ze beide gemeen hebben:

Exfoliëren en verzachten: AHA’s en BHA’s zijn beide effectief in het verwijderen van dode huidcellen aan het oppervlak en het creëren van een zachte, gladde textuur.

Hydrateren: Beide zijn bevochtigingsmiddelen – ingrediënten die je huid helpen meer vocht aan te trekken en vast te houden.

Opheldering: Beide ingrediënten verminderen de dikte van de bovenste huidlaag die uit dode huidcellen bestaat. Hierdoor kan je huid meer licht reflecteren en er stralender uitzien.

Pigmentatie vervagen: Aangezien ze allebei het afstoten van oude, verkleurde dode huidcellen aanmoedigen, werken AHA’s en BHA’s om donkere vlekken te vervagen en de huidtint te egaliseren.

Rimpels verminderen en de huid verstevigen: Beide verhogen de dichtheid van collageen. Dat betekent dat ze zowel kunnen helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen als de stevigheid van de huid na verloop van tijd helpen verbeteren.

Acne bestrijden en voorkomen: Beide helpen om acne te bestrijden door de dode huid te exfoliëren, wat kan leiden tot verstopte poriën. BHA is wel iets beter in dit klusje, omdat het dieper in de huidlagen doordringt.

De verschillen tussen AHA’s en BHA’s

Nu je weet wat alle overeenkomsten zijn, volgt hier nog een lijstje met de belangrijkste verschillen:

BHA’s gaan dieper: AHA’s zijn in water oplosbaar, dus ze werken alleen op het huidoppervlak. BHA’s zijn in olie oplosbaar, dus ze kunnen door talg gaan en nog dieper in de poriën komen.

BHA’s verminderen de olieproductie: Hoewel AHA’s geen effect hebben op talg, vertragen BHA’s de afscheiding ervan om de vette huid onder controle te houden.

BHA’s “krimpen” poriën: Technisch gezien kun je de grootte van je poriën niet veranderen – maar ze kunnen er groter uitzien als ze gevuld zijn met vuil. Hoewel AHA’s de poriën niet aantasten, kunnen BHA’s ze helpen er kleiner uit te zien door ze schoon te houden.

BHA’s zijn effectiever bij acne: Hoewel beide zuren kunnen helpen bij milde acne door dode huidcellen te verwijderen, werken BHA’s ook onder het huidoppervlak. Door de poriën diep te reinigen, verwijderen BHA’s niet alleen bestaande puistjes, maar helpen ze ze ook op de lange termijn te voorkomen. BHA’s worden door de meeste experts beschouwd als de meest effectieve plaatselijke behandeling voor acne die er is.

BHA’s zijn minder irriterend: Elk zuur kan uitdrogen en irriteren als je het in de verkeerde concentratie of pH gebruikt, of als je het te vaak voor je huid aanbrengt. AHA’s (vooral glycolzuur) worden echter vaker geassocieerd met irritatie, roodheid en ontsteking. BHA’s zijn zachter vanwege hun grotere molecuulgroottes, ontstekingsremmende voordelen en lagere vereiste concentraties.

AHA’s voeden de droge huid: Ze helpen de vochtbalans op peil te houden. BHA’s hydrateren de huid ook, maar doet dan op een andere en iets minder effectieve manier.

Kiezen voor AHA of BHA?

Bij het kiezen tussen AHA en BHA, is het belangrijk om te kijken naar welke huidproblemen je wilt aanpakken. Wanneer je veel last hebt van acne is BHA de beste exfoliant om voor te gaan, omdat deze dieper in de huid kan doordringen.

Wanneer je last hebt van een droge huid is AHA de betere keuze. Hiermee wordt alleen de bovenste laag van de huid geëxfolieerd.

Er is ook nog een verschil in sterkte tussen verschillende AHA’s en BHA’s. Zo zijn behandelingen, zoals intensieve peelings, bij een dermatoloog vaak sterker dan producten die je zelf gebruikt.

Kun je AHA en BHA samen gebruiken?

Met zo veel overeenkomsten én verschillen vraag je je misschien af: zou ik een AHA- en een BHA-exfoliant naast elkaar moeten gebruiken voor de beste resultaten? Dit is mogelijk. Je kunt best wat experimenteren om te kijken welke exfoliant het beste bij jouw huid past. Je kunt ze om en om gebruiken als je wilt. Het is echter niet nodig om ze naast elkaar te gebruiken en het zal niet perse betere resultaten opleveren. Beide werken perfect apart van elkaar.

Hoe kun je deze exfolianten in je huidverzoringsroutine opnemen?

Zuren moeten langzaam in je huidverzorgingsroutine worden opgenomen. Naarmate je huid deze tolerantie opbouwt, kan een zuur vaker worden geïntegreerd. Begin het een paar keer per week te gebruiken en kijk hoe je huid hierop reageert. Als je merkt dat je huid er goed op reageert kun je de frequentie verhogen naar één keer per dag en vervolgens zelfs twee keer per dag als je merkt dat dit voor jou het beste werkt. Het langzaam introduceren van het ingrediënt in je skin care routine is vooral belangrijk voor gevoelige huidtypes, mensen met een vettere huid kunnen het een stuk beter en sneller verdragen.

Je kunt het beste zelf een beetje experimenteren om te beslissen hoevaak je het product gaat gebruiken. De meesten mensen exfoliëren één keer per dag. Of je dit ‘s ochtends of ‘s avonds doet maakt niet uit, dit hangt af van jou persoonlijke voorkeur. Als je beide ingrediënten wilt opnemen in je huidverzoringsroutine kun je ook bijvoorbeeld in de ochtend de ene exfoliant en in de avond de andere exfoliant gebruiken. Of andere om de dag / om de week van exfoliant wisselen. Breng de exfoliant aan nadat je je gezicht hebt gereinigd en eventueel een toner hebt aangebracht.

Er zijn verschillende sterktes. Vrij verkrijgbare BHA producten bevatten meestal 1% of 2% van het ingrediënt. De sterte van AHA producten kan wat hoger liggen, tot wel 30%.

Het kan twee tot vier weken duren voordat je duidelijk resultaten ziet, zoals een aanzienlijke vermindering of zelfs complete verwijdering van acne en een stralendere, stevigere huid.

De beste AHA producten

paula's choice exfoliant
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - 100ml - €36,- (Voor €10,- kun je de mini van 15ml uitproberen.)
paula's choice acne behandeling
Paula's Choice 10% AHA Bodylotion Exfoliant met Glycolzuur - 210ml - €33,-
aha the ordinary
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution Gezichtspeeling - €19,95

De beste BHA producten

paula's choice exfoliant
Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant - 100ml - €36,- (Voor €10,- kun je de mini van 15ml uitproberen.)
paula's choice puisten behandeling
Paula's Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant met Salicylzuur - 210ml - €33,-
exfoliant bha
Paula's Choice Calm 1% BHA Lotion Exfoliant met Salicylzuur - 30 ml - €15,-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *