aha en bha

AHA en BHA exfolianten: Voordelen en verschillen!

Wil je meer leren over AHA en BHA exfolianten? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blog vertellen we je wat de voordelen en verschillen van deze krachtige ingrediënten zijn.

Als je een egale, gezonde en stralende huid wilt, moet exfoliëren absoluut een deel uit maken van je huidverzorginsroutine. Het verwijderen van dode huidcellen, kan zoals we allemaal weten, met een fysieke exfoliant/scrub – een korrelige formule die als het ware de dode huidcellen van ons gezicht af schuurt. Maar dit is niet de enige manier! Er zijn ook ‘chemische exfolianten’ die je huid exfoliëren: AHA’s en BHA’s. 

Chemische exfolianten zijn volledig vloeibaar en bevatten zuren die de dode huidcellen verwijderen. Beide versterken de huid, verminderen rimpels en fijne lijntjes en helpen de huid in het celvernieuwingsproces. 

Lees verder om te ontdekken wat AHA’s en BHA’s precies zijn, wat ze doen, wat de overeenkomsten en verschillen zijn en hoe je ze in je skin care routine kan opnemen.

Verschillende soorten chemische exfolianten

De twee belangrijkste en meest populaire chemische exfolianten zijn AHA’s en BHA’s. Ze lijken veel op elkaar maar hebben ook zeker hun verschillen. Het is belangrijk om de verschillen te kennen, zodat je het juiste product voor jouw huid type kunt aanschaffen.

Wat zijn AHA’s?

AHA staat voor alfahydroxyzuur. AHA’s worden gewonnen uit suikerriet of andere plantaardige bronnen, en daarom worden ze vaak aangeduid als fruitzuren. Een van de meest bekende AHA’s is glycolzuur, dat veelvuldig wordt toegepast in huidverzorgingsproducten.

Voor wie zijn AHA’s interessant?

AHA’s worden over het algemeen aanbevolen voor een normale tot droge, door de zon beschadigde huid, dankzij hun vermogen om de natuurlijke vochtinbrengende factoren in de huid te versterken.

De voordelen van AHA’s

AHA’s hebben een aantal voordelen. We hebben ze hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet: 

– Stimulatie van collageenproductie

AHA’s bevorderen de natuurlijke aanmaak van collageen in de huid, een eiwit dat verantwoordelijk is voor stevigheid en elasticiteit. Dit helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, waardoor de huid er jeugdiger uitziet.

– Verfijnde exfoliatie

AHA’s zorgen voor een milde verwijdering van dode huidcellen van het huidoppervlak, wat de celvernieuwing bevordert. Dit resulteert in een gladdere en helderdere huidteint.

– Verbeterde huidtextuur en teint

Door de milde exfoliatie helpen AHA’s bij het verminderen van huidonregelmatigheden en het vervagen van tekenen van schade, zoals zonneschade. Dit draagt bij aan een meer gelijkmatige en stralende huidtextuur en teint.

– Verzachting en verfijning

AHA’s dragen bij aan het verminderen van ruwe plekjes en het creëren van een zachtere huidtextuur, wat resulteert in een aangename aanraking.

– Verlichting van littekens en verkleuringen

AHA’s spelen een rol bij het vervagen van littekens en verkleuringen door de celvernieuwing te bevorderen. Dit helpt bij het herstellen van een meer egale huidskleur.

– Verhoogde opname van huidverzorging

AHA’s verbeteren de absorptie van opvolgende huidverzorgingsproducten, waardoor de doeltreffendheid van je routine wordt vergroot.

– Natuurlijke stralende gloed

AHA’s bevorderen de algehele gezondheid van de huid, wat resulteert in een natuurlijke, stralende gloed die bewondering oproept.

Wat zijn BHA’s?

BHA is de afkorting voor beta-hydroxyzuur. Je hebt vast wel eens gehoord van het populaire ingrediënt salicylzuur. Het is opgenomen in ontzettend veel huidverzoringsproducten voor onder andere acne. Salicylzuur is een BHA. BHA’s zijn organische carbonzuren die op het huidoppervlak en diep in de porie werken. Hoewel BHA’s structureel vergelijkbaar zijn met AHA’s, verschillen ze in hun positie van de ene hydroxylgroep.

Voor wie zijn BHA’s interessant?

Ze zijn in olie oplosbaar, dus het heeft meestal de voorkeur voor een normale tot vette huid die vatbaar is voor bultjes, verstoppingen, puistjes en vergrote poriën.

De voordelen van BHA’s

BHA’s hebben ook geweldige voordelen voor de huid. We hebben ze hieronder weer op een rijtje gezet:

– Diepe reiniging van porieën

BHA’s hebben de eigenschap om diep in de porieën door te dringen, waar ze de opbouw van talg en dode huidcellen helpen oplossen. Dit leidt tot een grondige reiniging en minimaliseert het risico op verstopte poriën.

– Exfoliërende werking

BHA’s stimuleren de verwijdering van dode huidcellen aan het oppervlak, waardoor de huidvernieuwing wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor een gladdere huidtextuur en bevordert de onthulling van een stralende teint.

– Vermindering van ontstekingen

Vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen zijn BHA’s effectief in het verminderen van ontstekingen en roodheid, vooral bij acne en puistjes.

– Beheersing van talgproductie

BHA’s reguleren de talgproductie van de huid, wat voordelig is voor mensen met een vette huid. Dit draagt bij aan het verminderen van een glimmende huid en het minimaliseren van poriën.

– Verlichting van acne en mee-eters

Door hun vermogen om in porieën te penetreren, zijn BHA’s uitstekend geschikt voor de behandeling van acne en mee-eters. Ze lossen opgehoopte onzuiverheden op en voorkomen toekomstige uitbraken.

– Verbeterde opname van huidverzorging

BHA’s bereiden de huid voor door dode huidcellen te verwijderen, waardoor de opvolgende huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen en hun effectiviteit wordt verbeterd.

– Stralende en gezonde uitstraling

Door het combineren van exfoliatie, ontstekingsremmende eigenschappen en talgregulatie, bevorderen BHA’s een stralende en gezonde uitstraling van de huid.

Wat AHA’s en BHA’s gemeen hebben

Zoals je inmiddels weet, vertonen AHA’s en BHA’s enkele verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten tussen deze twee ingrediënten. Hier zijn de gemeenschappelijke voordelen die ze delen:

 • Exfoliatie en Verzachting: Zowel Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) als Beta Hydroxy Acids (BHA’s) verwijderen dode huidcellen, wat leidt tot een gladdere huidtextuur. AHA’s exfoliëren vooral het huidoppervlak, terwijl BHA’s dieper in poriën doordringen, wat resulteert in een algehele zachtere huid.

 • Hydratatie: AHA’s en BHA’s fungeren als humectanten, wat betekent dat ze vocht uit de omgeving aantrekken en vasthouden in de huid. Dit zorgt voor een gehydrateerde en soepele huid, ondanks het exfoliërende effect.

 • Verheldering: Beide zuren dragen bij aan een helderdere teint door de verwijdering van de bovenste laag dode huidcellen. Dit bevordert een gelijkmatigere huidskleur en een stralende uitstraling, met minder zichtbare donkere vlekken.

 • Vervaging van Pigmentatie: Zowel AHA’s als BHA’s bevorderen de afschilfering van verkleurde huidcellen, waardoor pigmentatieproblemen zoals ouderdomsvlekken en zonnevlekken geleidelijk vervagen. Dit draagt bij aan een egale huidtint.

 • Vermindering van Rimpels en Huidversteviging: AHA’s en BHA’s verhogen de collageendichtheid in de huid. Dit eiwit verbetert de stevigheid en elasticiteit. Door collageenproductie te bevorderen, helpen ze fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de huid na verloop van tijd strakker te maken.

 • Bestrijding en Preventie van Acne: Beide zuren exfoliëren dode huidcellen en voorkomen verstopte poriën, wat helpt bij het verminderen en voorkomen van acne-uitbraken. BHA’s dringen dieper door in de huidlagen en zijn bijzonder doeltreffend voor de acne-gevoelige huidtypen.

De verschillen tussen AHA’s en BHA’s

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen AHA’s en BHA’s:

 • Diepere Penetratie van BHA’s: AHA’s zijn in water oplosbaar en werken oppervlakkig, terwijl BHA’s in olie oplosbaar zijn en dieper in de poriën kunnen doordringen, dankzij hun vermogen om door talg te gaan.

 • Controle van Olieproductie door BHA’s: Terwijl AHA’s geen invloed hebben op talg, vertragen BHA’s de afscheiding ervan, waardoor ze helpen bij het beheersen van een vette huid.

 • “Krimpen” van Poriën door BHA’s: AHA’s beïnvloeden de poriëngrootte niet, maar BHA’s kunnen poriën er kleiner uit laten zien door ze schoon te houden en te voorkomen dat ze met vuil verstopt raken.

 • Effectiviteit tegen Acne door BHA’s: BHA’s gaan verder dan oppervlakkige exfoliatie; ze reinigen diep in de poriën en zijn effectiever bij het bestrijden en voorkomen van acne op zowel korte als lange termijn.

 • Minder Irriterend bij BHA’s: Hoewel elk zuur irriterend kan zijn bij onjuist gebruik, worden AHA’s vaak geassocieerd met meer irritatie en ontsteking, terwijl BHA’s milder zijn dankzij hun grotere molecuulgroottes en ontstekingsremmende eigenschappen.

 • Hydratatie en Voeding door AHA’s: AHA’s behouden de vochtbalans en zijn gunstig voor droge huidtypes, terwijl BHA’s ook hydrateren maar op een andere manier en iets minder krachtig.

De beste AHA producten

paula's choice exfoliant
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - 100ml - €36,- (Voor €10,- kun je de mini van 15ml uitproberen.)
paula's choice acne behandeling
Paula's Choice 10% AHA Bodylotion Exfoliant met Glycolzuur - 210ml - €33,-
aha the ordinary
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution Gezichtspeeling - €19,95

De beste BHA producten

paula's choice exfoliant
Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant - 100ml - €36,- (Voor €10,- kun je de mini van 15ml uitproberen.)
paula's choice puisten behandeling
Paula's Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant met Salicylzuur - 210ml - €33,-
exfoliant bha
Paula's Choice Calm 1% BHA Lotion Exfoliant met Salicylzuur - 30 ml - €15,-

Kiezen voor AHA of BHA?

Het maken van een keuze tussen AHA en BHA vereist aandacht voor de specifieke huidproblemen die je wilt aanpakken. Voor effectieve behandeling van acne biedt BHA de beste exfoliatie, doordat het dieper in de huid kan doordringen en verstopte poriën aanpakt.

In het geval van een droge huid, is AHA de meer geschikte optie, aangezien het de bovenste huidlaag exfolieert en hydrateert.

Daarnaast is er variatie in sterkte tussen verschillende soorten AHA’s en BHA’s. Dermatologische behandelingen zoals intensieve peelingen bij professionals zijn vaak krachtiger dan zelfgebruikte producten. Het is belangrijk om rekening te houden met je huidtype en de ernst van je huidproblemen bij het maken van je keuze.

Kun je AHA en BHA samen gebruiken?

Is het mogelijk om AHA en BHA samen te gebruiken? Met hun overeenkomsten en verschillen in gedachten, kan het zijn dat je je afvraagt of het combineren van een AHA- en BHA-exfoliant tot de beste resultaten leidt. Het antwoord is ja, dat kan. Er is ruimte voor experimentatie om te ontdekken welke exfoliant het meest geschikt is voor jouw huid. Je kunt ervoor kiezen om ze afwisselend te gebruiken, maar het is niet noodzakelijk om ze gelijktijdig te gebruiken. Beide exfolianten werken effectief op zichzelf en leveren individueel goede resultaten op. Het komt neer op persoonlijke voorkeur en huidbehoeften bij het beslissen of je ze samen of afzonderlijk wilt gebruiken.

Hoe kun je deze exfolianten in je huidverzoringsroutine opnemen?

Het is belangrijk om zuren geleidelijk aan in je routine te introduceren. Begin met het gebruik van de exfolianten een paar keer per week en observeer hoe je huid reageert. Naarmate je huid meer tolerantie opbouwt, kun je de frequentie van gebruik verhogen. Start bijvoorbeeld met één keer per dag en ga indien nodig naar twee keer per dag, afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en reactie van de huid.

Voor gevoelige huidtypes is het vooral van belang om de introductie van deze ingrediënten langzaam te laten verlopen. Mensen met een vettere huid kunnen doorgaans sneller wennen aan de exfolianten.

Experimenteren met de frequentie van gebruik is aanbevolen, waarbij de meeste mensen één keer per dag exfoliëren. De keuze tussen ‘s ochtends of ‘s avonds exfoliëren is flexibel en afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het is zelfs mogelijk om AHA- en BHA-exfolianten af te wisselen, bijvoorbeeld in de ochtend en avond, of om de dag. Breng de exfoliant aan na het reinigen en eventueel gebruik van een toner.

Bij het kiezen van producten is het goed om te weten dat BHA meestal beschikbaar is in 1% of 2% concentraties, terwijl AHA producten soms hoger kunnen zijn, tot wel 30%.

Resultaten zijn niet onmiddellijk zichtbaar en kunnen twee tot vier weken duren. Je kunt verbeteringen opmerken zoals verminderde acne en een gezondere huid met een stralende uitstraling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *