Acne littekens verwijderen thuis: Complete gids!

Acne uitbarstingen kunnen frustrerend zijn, en ze kunnen ook nog eens acne littekens achterlaten op het gezicht en andere delen van het lichaam. Ben je eindelijk van die vervelende puistjes af, komt het volgende probleem: de littekens. Acne littekens kunnen een ongewenste herinnering zijn aan een pijnlijke en vervelende aandoening. Opvallende littekens kunnen maanden – zelfs jaren – blijven hangen, maar er zijn tactieken die je kunt gebruiken om je weg terug te vinden naar een heldere en egale huid. Acnelittekens hoeven gelukkig niet permanent te zijn, er zijn verschillende huismiddeltjes die goed kunnen helpen bij acne littekens verwijderen.

Je kunt acne littekens effectief verwijderen thuis, en in dit artikel leer je over de verschillende manieren om de verschijning van acnelittekens te verminderen en een gezonde huid te bevorderen. Naast de verschillende thuis middeltjes wordt er ook nog kort wat verteld over de verschillende behandelingen die je door een specialist kan laten uitvoeren. Het wordt aangeraden om eerst acne littekens thuis te behandelen. De acne littekens behandeling voor thuis is al enorm effectief en zal grote verschillen laten zien, maar mocht je de resultaten na een tijdje toch niet groot genoeg vinden, dan kun je altijd nog specialisten inschakelen.

Lees nu gauw verder om alle manieren te ontdekken waarop jij zo snel mogelijk van die vervelende acne littekens af kunt komen!

Wat zijn acne littekens?

Een algemene term, acne littekens, kan worden gebruikt om te verwijzen naar een groot aantal verschillende littkens die een acne uitbraak kan achterlaten. Acnelittekens zijn er in verschillende vormen, waaronder:

Icepick littekens: Dit zijn puntvormige en wat diepere littekentjes of putjes in de huid. De opening is daarbij wijder dan het diepere puntje waardoor er een V vorm ontstaan (ice pick = ijspegel). Dit soort acne littekens komen het meeste voor.

Boxcar littkens: Dit zijn ovale of ronde littekens met scherpe verticale randjes. Deze littekens zijn wijder aan het oppervlakte vergeleken met ice pick littekens, en vormen vaak een U vorm met een brede basis. Dit soort littekens littekens kunnen zowel diep als oppervlakkig zijn.

Rolling littekens: Typisch hiervoor zijn de bandvormige diepe of oppervlakkige inzakkingen in de huid die vaak wijder zijn dan 4 tot 5 mm. Ze hebben vaak een M vorm.

Keloid littekens: Een keloïd is een abnormaal verdikte, onregelmatig gevormde rode tot donkergekleurde litteken die qua vorm en omvang groter is dan de oorspronkelijke puist. Dit soort littekens kunnen in de loop van tijd vanzelf minder worden. Keloïden komen vaker voor bij de donkere huid en komen meestal voor op de romp (zoals schouders, borst en bovenrug).

Als het op thuismiddeltjes aankomt worden deze verschillende soorten acne littekens op dezelfde manier behandeld met dezelfde crèmes/serums etc. Sommige soorten acne littekens kunnen echter lastig te behandelen zijn met alleen thuis acne behandelingen. Wanneer je weinig verschil merkt kun je het altijd overwegen om voor procedures te gaan die door specialisten worden uitgevoerd. Hier later meer over.

Hoe ontstaan acne littekens?

Acne littekens ontstaan ​​wanneer er te veel collageen wordt gevormd op een bepaalde plek wanneer een wond geneest. Het litteken ontwikkelt zich vaak in de dermis, waar de oorspronkelijke, door acne veroorzaakte ontsteking werd gevormd. Acne littekens zijn ook te wijten aan het aanraken en uitknijpen van puistjes. Dit beschadigt kleine aderen, klieren en weefsels rond de plekken, wat littekens veroorzaakt.

Wanneer iemand cystische acne heeft, is er een grotere kans op rolling en boxcar littekens – vooral als ze worden uitgeknepen voordat ze hier klaar voor zijn, of als dit op een te agressieve manier wordt gedaan.

Acne littekens behandeling

Wanneer je extreme last hebt van acne littekens, is het handig om voordat je met een behandeling voor acnelittekens begint, naar een dermatoloog te gaan. Ze kunnen je helpen de beste methode te bepalen om het uiterlijk van je littekens te verminderen en er ook voor te zorgen dat de vlekken op je huid in feite littekens zijn en niet een andere aandoening. Hieronder volgen 2 kopjes: acne littekens verwijderen thuis en acne littekens verwijderen bij een specialist. Thuis acne littekens verwijderen kan erg effectief zijn met de onderstaande producten, dus het wordt aangeraden dit eerst te proberen voordat u voor dure en soms pijnlijke behandelingen gaat.

Acne littekens verwijderen thuis

1. Alfa-hydroxyzuren (AHA’s)

Alfa-hydroxyzuren (AHA’s) worden vaak aangetroffen in producten die zijn gemaakt om acne te behandelen, omdat ze helpen om dode huidcellen te verwijderen en verstopte poriën te voorkomen. Beter nog, AHA’s kunnen er ook voor zorgen dat acnelittekens minder opvallen. Het milde zuur exfolieert de buitenste laag van de huid om verkleuring en ruwe huid te helpen verwijderen. Dit is geschikt voor alle soorten acnelittekens.
 
Producten die alfahydroxyzuren bevatten:
aha lotion
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - €10,-
aha the ordinary
The Ordinary Exfoliant - Peeling - AHA 30% - BHA 2% - Vitamine B5 - €42,00
real peal aha
Real Peal AHA exfoliant 8% - €36,05

2. Retinol

Topische retinoïden zijn een andere acnebehandeling met voordelen voor het verzachten van littekens. Behalve dat ze de celregeneratie versnellen en de textuur van je huid verbeteren, kunnen retinoïden ook helpen verkleuring te verminderen en littekens minder opvallend te maken.

Ze kunnen je huid echter ook bijzonder gevoelig maken voor de zon. Draag dus altijd zonnebrandcrème als je iets gebruikt dat retinoïden bevat. Om deze reden is het ook beter om retinol op te doen voordat je gaat slapen.

Je kunt crèmes en serums met retinol zonder recept vinden, maar je zorgverlener kan je ook hogere concentraties voorschrijven. Let op deze hogere concentraties kunnen je huid wel meer uitdrogen en je zult hier meer bijwerkingen van ervaren. Zoek naar producten die retinol als een van de actieve ingrediënten vermelden. Retinol werkt ontzettend effectief op puistjes en puistjes littekens.

Producten die retinol bevatten:

actieve retinol serum
Actieve Retinol Serum - Met Vitamine E & Hyaluronzuur - €12,95
retinol serum simia
SIMIA™ Original Active Retinol Serum - Met Vitamine E & Hyaluronzuur - €19,95
retinol serum sylk
Sylk Actieve Retinol Serum & Hyaluronzuur serum - €22,95

3. Melkzuur

Producten met melkzuur helpen de textuur, het uiterlijk en de pigmentatie van de huid verbeteren en acnelittekens lichter maken. Er zijn talloze peelings, serums en zalven met melkzuur. Dit is geschikt voor alle soorten acnelittekens.

Producten die melkzuur (lactic acid) bevatten:

rosenberg melkzuur
Rosenberg Skin Clinic® N2 Face Wash 30 ml PH neutral met melkzuur - €14,95
The Ordinary Lactic Acid 5% + HA 2% Gezichtspeeling - €19,00
The INKEY List Lactic Acid Exfoliant - €30,99

4. Salicylzuur

De kans is groot dat je in het verleden al salicylzuur hebt gebruikt om je acne te behandelen. Van pads tot spotbehandelingen en lotions tot gezichtsreinigers, het zit tegenwoordig in vrijwel elke soort acnebehandeling.
Salicylzuur reinigt de poriën, vermindert zwelling en roodheid en exfolieert de huid wanneer het plaatselijk wordt aangebracht. Het wordt beschouwd als een van de beste behandelingen voor acnelittekens.

Je kunt producten met salicylzuur toevoegen aan je dagelijkse routine of je huidverzorgingsspecialist kan het gebruiken voor minder frequente chemische peelings.

Het kan een paar weken duren voordat je een verschil ziet bij het gebruik van salicylzuur. Het kan ook uitdroging of irritatie veroorzaken. Als je een gevoelige huid hebt, kun je het product beter minder vaak te gebruiken of kunt je een spotbehandeling proberen. Salicylzuur is geschikt voor alle acnelittekens.

Producten die salicylzuur bevatten.

salicylzuur paulas choice
Paula's Choice Clear Extra Strength 2% BHA Exfoliant met Salicylzuur - €14,-
serum vitamine c
Mabox Vitamine C Super Serum Plus voor gezicht - €11,95
salicylzuur fair studios
FAIR studios Salicylzuur Serum - €34,99

5. Zonnebrandcrème

Dit is een belangrijke, maar vaak overgeslagen stap. Het zal er niet voor zorgen dat je puisten littekens weg gaan, maar het zogt er wel voor dat ze niet zichtbaarder worden dan dat ze al zijn. Het is essentieel om elke dag zonnebrandcrème te dragen over littekens. Blootstelling aan de zon kan littekens donkerder maken of ze meer laten opvallen.

Acne littekens verwijderen bij een specialist

Als de acne littekens behandelingen thuis weinig verschil lijken te maken, kan een huidverzorgingsspecialist of je zorgverlener je helpen met je behandelingen. Hier zit meestal wel een wat hoger prijskaartje aan, maar het is vaak erg effectief. Hieronder volgende de verschillende opties:

1. Microneedling

Er zijn veel behandelingen om de verschillende vormen van acnelittekens te helpen vervagen – inclusief lasers en microdermabrasie – maar de voorkeursbehandeling is een micronaaldbehandeling. Uitgevoerd door een professional, micronaald is waarschijnlijk het beste voor littekens, en helpt ook om de tekenen van veroudering te verminderen. Het proces omvat het gebruik van kleine naalden om micropuncties in de huid te creëren, wat de celvernieuwing op gang brengt bij een grotere productie van collageen en elastine. Hoe eerder dit wordt gedaan, hoe beter, aangezien het veel uitdagender is om oude littekens te behandelen.

2. Dermabrasie

Dermabrasie is een van de meest effectieve en meest voorkomende behandelingen voor gezichtslittekens. Hoewel het hetzelfde algemene principe gebruikt als de microdermabrasiekits die je thuis kunt doen, gebruiken zorgverleners een staalborstel of een wiel om de bovenste laag van de huid dieper te exfoliëren. Dit werkt het beste voor littekens dicht bij het oppervlak, zoals rolling littekens. Diepere littekens kunnen echter ook minder gaan opvallen.

3. Peeling

Als je littekens niet ernstig zijn, kan een chemische peeling een verstandige optie zijn. Voor minder voor de hand liggende littekens zal een klinische behandeling met een zuur met een lage pH een groot verschil maken. Bovendien hebben peeling voor thuisgebruik de afgelopen jaren een lange weg afgelegd, en er zijn nu tal van uitstekende opties die werken aan het vernieuwen van het huidoppervlak en het verminderen van de diepte en intensiteit van acne-littekens. Gebruik voor het behandelen van acnelittekens thuis een product dat een milde chemische afschilfering biedt. Kies voor een vooraf geweekte pad voor gebruiksgemak, of probeer een toner-achtige resurfacing-vloeistof.

4. Laser resurfacing

Net als bij een chemische peeling en dermabrasie, verwijdert laserresurfacing de bovenste laag van de huid. Deze behandeling heeft doorgaans een snellere genezingstijd dan andere behandelingen voor resurfacing. Je moet het gebied echter bedekt houden met een verband totdat het volledig is genezen. Deze behandeling is ook geen goede optie voor iemand die nog steeds last heeft van puistjes, en het is niet zo effectief bij donkere huidtinten. Deze behandeling is geschikt voor alle acnelittekens en lichtere huidtinten.

5. Fillers

Zorgverleners gebruiken fillers om acnelittekens op te vullen en de huid egaler te maken. De fillers kunnen gemaakt worden met collageen, je eigen vet of een commerciële filler. Ze worden onder het huidoppervlak geïnjecteerd om depressieve littekens op te vullen en glad te strijken.

De meeste fillers gaan tussen de 6 en 18 maanden mee voordat ze opnieuw moeten worden aangebracht, maar sommige zijn permanent. Dit werkt het beste voor iemand met een klein aantal goederenwagons of rollende littekens.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *