beste cc cream

Acne behandeling - De complete gids!

Heb jij last van acne en wil je hier graag vanaf? In dit artikel ontdek je wat de beste acne behandeling is om zo snel mogelijk je acne te verminderen of zelfs compleet te verhelpen.

Wanneer de meeste mensen praten over een voor acne gevoelige huid, komt waarschijnlijk een huid bedekt met felrode puistjes in je op, maar er zijn verschillende andere manieren waarop acne zich kan manifesteren. Hoewel het een veel voorkomende huidaandoening is, weten veel mensen niet precies wat acne werkelijk is, waardoor het behandelen en voorkomen van puistjes lasting en frustrerend kan zijn. Het goede nieuws is echter dat je met een consistent acne behandeling plan snel op weg bent naar een helderdere huid. 

Vraag jij je ook vaak af “hoe kom ik van acne af?” Lees dan de complete acne behandeling gids in dit artikel!

Verschillende soorten acne

Hoewel acne technisch gezien de naam is van de huidaandoening die kan leiden tot puistjes, zijn alle soorten puistjes synoniem geworden met de term. Acnesymptomen beginnen allemaal op dezelfde manier, maar ze kunnen zich ontwikkelen tot verschillende soorten puistjes. 

Alle acne soorten hebben hetzelfde uitgangspunt, de microcomedon, een microscopisch kleine verstopping van het nauwe kanaal dat zich uitstrekt rond een fijn haarzakje van de diepere dermis tot het huidoppervlak. Als het microcomedon aanhoudt, kan het een normale comedon worden. Het kan dan een open mee eter worden of een white head,  wat een klein wit puntje aan het huidoppervlak wordt. Ontstoken mee eters herken je meestal aan roodheid rondom. 

Sommige microcomedonen gaan niet over in typische comedonen, maar ontwikkelen in plaats daarvan een onderliggende ontsteking. Afhankelijk van de mate van ontsteking en de diepte ervan in de huid, worden deze rode en zachte bultjes papels genoemd en, wanneer er een centraal puspunt is, worden deze papels puisten genoemd. Diepere pijnlijke papels worden cysten genoemd. Grotere cysten worden soms nodulaire cysten genoemd.

Comedonen: Over het algemeen komt comedonale acne – die wordt beschouwd als witte kopjes en mee eters – vaak voor in vette huiddelen zoals de T-zone, maar ze kunnen overal voorkomen. (Lees hier de beste tips om mee eters te verwijderen)

Papels en puisten: dit zijn de “klassieke” symptomen waaraan je waarschijnlijk denkt als je je een puist voorstelt. Rode papels en puisten worden beschouwd als meer inflammatoire acne en kunnen als zodanig ook worden toegeschreven aan bacteriën en ontstekingen. Het grootste verschil? Papels zijn verhoogde bultjes, terwijl puisten pus bevatten.

Cysten: Hormonale puistjes, hoewel ze overal kunnen voorkomen, verschijnen meestal als diepere cystische puistjes [die “onzichtbare” puistjes die zacht aanvoelen.] Deze komen vaak voor op het onderste deel van het gezicht of het kaaklijn gebied. Voor veel mensen kunnen deze puistjes cyclisch zijn en optreden rond hun menstruatie.

Acne Oorzaken

De ontwikkeling van acne is multifactorieel. Het gaat om folliculaire hyperkeratinisatie (exfoliërende of afstotende huidcellen vormen een prop in een porie), hormonale invloeden (androgenen of geslachtshormonen die de talg- of olieproductie signaleren) en ontstekingen gerelateerd aan bacteriën. Simpel gezegd, acnesymptomen, zoals rode, verhoogde bultjes, treden op wanneer te veel olie en dode huidcellen een porie verstoppen en bacteriën vormen, die een ontstekingsreactie van het lichaam veroorzaken, wat resulteert in puistjes. Meer detail hieronder:

Overtollig talg: talgklieren, die zich aan het uiteinde van een haarzakje of porie bevinden, produceren talg, een olieachtige stof die is ontworpen om de huid gezond te houden door deze te hydrateren en te beschermen tegen externe stressoren. Soms kunnen deze klieren overdrive raken en te veel olie produceren, wat kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk puistjes.

Hormonen: die talgklieren worden voornamelijk veroorzaakt door hormonen. Acne wordt meestal hormonaal aangestuurd. Dezelfde hormonen die acne veroorzaken, hebben ook de neiging om een vette huid te bevorderen. Androgenen hormonen zijn de belangrijkste oorzaken van acne. De androgeenspiegel stijgt vaak in de adolescentie en, vooral bij vrouwen, in de puberteit.

Dode huidcellen: het is niet alleen een vette huid die tot acnesymptomen leidt – vuil zoals dode huidcellen kan bijdragen aan verstopte poriën, en wanneer ze zich vermengen met te veel olie, vormen zich bacteriën genaamd cutibacterium acnes in de porie, waardoor puistjes ontstaan.

Dieet: Dit wordt vaak genoemd als een officiële oorzaak. Velen geloven dat wat ze eten een directe invloed heeft op de conditie van hun huid. Er wordt gedacht dat een dieet met een hoge glycemische index verband houdt met acne. Dit soort voedsel veroorzaakt een grote stijging van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot de afgifte van hormonen die de vorming van acne kunnen bevorderen. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog glycemisch gehalte zijn zetmeel, suikers en zuivel.

Acne behandeling

De beste huidverzorgingsroutine voor acne

Hoewel de symptomen van acne zelf na verloop van tijd zullen vervagen, is het wel enorm vervelend en dus belangrijk om te behandelen. Hieronder volgt een huidverzorgings stappenplan, met daarin de beste anti acne producten verwerkt.

1. Reinig je huid:

Een regelmatige reinigingsroutine zal veel helpen om je huid gezond te houden, maar zorg ervoor dat je de ernst van je acne-symptomen in gedachten houdt bij het aanbrengen van een reinigingsmiddel. Een huidverzorgingsroutine kan variëren afhankelijk van het type en de ernst van puistjes.

gezichtsverzorgingroutine

Voor de meeste mensen met acne is het het beste om het gezicht 1-2 keer per dag te wassen. Voor mensen met veel puistjes en/of een vette huid kan het nuttig zijn om een op salicylzuur gebaseerde reiniger te gebruiken, zoals het Salicylzuur Serum van FAIR studios, die helpt de poriën te ontstoppen. Dit serum wordt beschouwt als één van de beste acne crèmes die er is. 

Denk naast je puistjes ook aan je huidtype bij het reinigen en pas deze indien nodig aan met de wisseling van seizoenen. Mensen met een droge huid willen geen reiniger of behandeling die alle olie van hun gezicht zal verwijderen, terwijl mensen met een vette huid iets sterkers wel kunnen verdragen. Voor een vette en gecombineerde huid wordt Paula’s Choice Skin Balancing Gezichtsreiniger aangeraden. Voor alle andere huidtypes wordt Paula’s Choice Defense Gel-to-Cream Gezichtsreiniger aangeraden. 

2. Scrubben:

Reiniging kan overtollige olie en vuil van je huid verwijderen, maar je wilt die dode huidcellen ook zo voorzichtig mogelijk wegwassen. De Clinique 7 Day Scrub Cream Rinse-Off Formula wordt aangeraden voor reiniging en scrubben. Deze scrub werkt perfect voor het verminderen van onzuiverheden en is zacht genoeg is voor dagelijks gebruik.

3. Toner:

Deze stap is niet vereist, maar een gezichtstoner kan helpen de huid in evenwicht te brengen of te behandelen, afhankelijk van de ingrediënten, zoals zwavel of tea tree olie, die beide de acneverschijnselen verminderen. Toners zijn prachtige producten om te gebruiken en hoewel niet iedereen ze nodig heeft, kan wel iedereen ze gebruiken. Degenen met een echte acne gevoelige en vette huid hebben de neiging om de meeste voordelen van toner te halen, omdat ze zijn geformuleerd om talg, olie en vuil uit de poriën te verwijderen. Een effectieve toner is de Paula’s Choice Skin Balancing Toner.

4. Implementeer actieve ingrediënten:

Specifieke behandelingen zullen van persoon tot persoon verschillen, maar volgens dermatologen omvatten de topproducten voor een voor acne gevoelige huid vaak retinol. Retinol Serum wordt vaak aanbevolen, omdat dit product celvernieuwing stimuleert en de vorming van collageen activeert. Retinol bestrijdt huidschade en zorgt voor een gave huid. De crème is om ‘s nachts te gebruiken. Retinol wordt vaak als wondermiddel voor acne benoemd. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over retinol. 

5. Hydrateren:

Het voelt misschien verkeerd om meer vocht toe te voegen aan een reeds vette huid, maar omdat acnebehandelingen kunnen uitdrogen, is het belangrijk om te hydrateren. Waarom? Het lichaam kan daadwerkelijk aangeven dat de talgklieren meer olie produceren als het voelt dat de huid droog is, wat kan leiden tot meer verstopte poriën of puistjes. Als vochtinbrenger wordt Vichy Aqualia Thermal Serum aangeraden omdat het hydrateert en ceramiden bevat om de natuurlijke huidbarrière te ondersteunen zonder de poriën te verstoppen.

6. Gebruik altijd SPF:

Omdat veel anti-acneproducten je gevoeliger kunnen maken voor de zon, is het belangrijk om wanneer het zonnig is zonnebrandcrème te gebruiken. Biodermal zonnebrandcrème is een geweldige optie voor mensen met een acne-gevoelige huid, aangezien het een zonnebrandcrème op zinkbasis is met niacinamide en hyaluronzuur om de huid te kalmeren en te hydrateren.

Wees consistent

De zo juist besproken acne behandeling in de vorm van een skin care routine, zal je zeker resultaten opleveren. Let er echter wel op dat je consistent bent. Wanneer je een skin care routine aanneemt, is het belangrijk dat je deze ook blijft herhalen wanneer je resultaten ziet. Juist wanneer je merkt dat je puisjes minder worden, moet je jouw routine blijven volgen om een mooie huid te behouden.

Alles met mate

Als je acne hebt, kom je misschien in de verleiding om een ​​scala aan producten te gebruiken die zijn ontworpen om het te bestrijden, maar als je dit doet, kan dit de huid ontdoen van noodzakelijke oliën en mogelijk leiden tot irritatie en een droge huid. Hoe meer producten je in je routine hebt, hoe omslachtiger het wordt, en hoe minder waarschijnlijk het is dat je er mee doorgaat. Het gebruik van meerdere producten zal ook de zuurmantel en het microbioom verstoren.

Wees geduldig

Acne puistjes zullen niet 1, 2, 3  verdwijnen. En een acne behandeling plan zal niet binnen een week resultaten opleveren. Geef de acneproducten niet te snel op. Het kan een aantal weken duren voordat je resultaten ziet, dus heb geduld. Het helpt niet om snel door producten heen te walsen. Zorg er ook voor dat je niet teveel aan je huid komt. Hoewel het verleidelijk is, is het geen goed idee om puistjes uit te knijpen. Hierdoor worden de follikels gescheurd en het ontstekingsgebied vergroot. Dit kan leiden tot een groter gebied met een verkleurde huid. Het verhoogt ook het risico op littekens en kan leiden tot een bacteriële infectie.

Weet wanneer je een professional moet raadplegen

Voor hardnekkige acnesymptomen bieden vrij verkrijgbare remedies mogelijk geen verlichting, in welk geval een medische professional wellicht de beste keuze is voor het vinden van een oplossing die werkt. Bij elk recept direct na het reinigen en exfoliëren aanbrengen om maximale opname mogelijk te maken. Naast actuele producten kunnen gespecialiseerde behandelingen helpen bij het aanpakken van problemen en het herstellen van de huid. Schoonheids behandelingen die kunnen helpen bij het aanpakken van acne zijn onder meer steroïde-injecties, acne-chirurgie, peelings, blauwlicht- en roodlichttherapie, fotodynamische therapie, micronaalden en lasers.

Acne littekens

Acne uitbarstingen kunnen frustrerend zijn en ze kunnen ook littekens achterlaten op het gezicht en andere delen van het lichaam. Acnelittekens hoeven echter niet permanent te zijn, omdat sommige huismiddeltjes en medische behandelingen kunnen helpen om er vanaf te komen. Biodermal littekencrème vermindert de zichtbaarheid van acne littekens effectief. De crème ondersteunt de huid bij haar natuurlijk herstel en is naast grote littekens ook zeer geschikt kleine littekentjes die ontstaan door puistjes.

Conclusie:

Acne ontstaat wanneer extra olie en dode huidcellen in een porie ontstaan en bacteriën creëren. Als je de acne behandeling in de vorm van de juiste skin care routine uit dit artikel volgt zul je gauw resultaten merken. Een huidverzorgingsroutine kan de symptomen absoluut verminderen of zelfs voorkomen zodat er geen nieuwe puistjes ontstaan. De exacte routine hangt af van jou, jouw huidtype en de ernst van je acnesymptomen. Voor het grootste deel raden dermatologen echter aan om indien nodig te reinigen, regelmatig te exfoliëren, te hydrateren en de juiste ingrediënten in verzoringsproducten te gebruiken, samen met praktijken die bijdragen aan de algehele gezondheid van de huid, zoals het gebruik van retinol ‘s avonds en SPF elke dag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *