olijfolie huid

6 voordelen van olijfolie voor de huid!

Olijfolie, die wordt gemaakt door olijven te persen en hun olie te extraheren, is er in veel verschillende vormen en heeft veel toepassingen. De meesten van ons hebben een fles olijfolie in onze kasten staan ​​- perfect voor gebruik in een saladedressing of om in te bakken. Waarschijnlijk hebben de meeste mensen niet overwogen om het voor iets anders te gebruiken dan om hun diner te verbeteren. Maar wist je dat olijfolie ook ontzettend goed voor je huid is? Gelukkig kijken steeds meer mensen naar de voordelen van olijfolie voor de huid.

Het wordt al sinds de oudheid op de huid gebruikt – zelfs Cleopatra was een fan. Van het gebruik in het haar en op de huid tot het gebruik op de wenkbrauwen, olijfolie is niet nieuw in de schoonheidsindustrie, maar er valt nog veel te leren over de doeltreffendheid ervan. Blijf scrollen om alles te weten te komen over olijfolie voor de huid.

Wat is olijfolie?

Olijfolie wordt verkregen door olijven te persen. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren – gezonde vetten die allerlei gezondheids- en cosmetische voordelen bieden – en bevat ook huidvriendelijke antioxidanten. Plantaardige oliën zijn gebruikt voor medische en cosmetische doeleinden omdat ze een groot aantal voordelen hebben. Afhankelijk van de samenstelling van de plantaardige olie, werken sommige oliën beter dan andere bij specifieke problemen.

Olijfolie is een van de hoogwaardige plantaardige oliën en wordt geprezen om zijn verzachtende en hydraterende eigenschappen. Je vindt deze wonderolie in alles, van serums tot gezichtsreinigers, maar hij is ook verkrijgbaar in zijn pure vorm met vochtinbrengende middelen die zijn toegevoegd om geschikt te zijn voor huidverzorging. Houd er rekening mee dat olijfolie kan worden beschadigd door overmatige hitte, licht of zuurstof. Bewaren op een koele plaats met een goed afgesloten deksel is het beste.

6 voordelen van olijfolie voor de huid

Olijfolie zit boordevol voordelen voor de huid, van het hydrateren van droge plekken tot het afbreken van hardnekkige make-up. Lees hieronder alle belangrijkste voordelen van olijfolie voor de huid.

1. Het is rijk aan vitamines

Olijfolie heeft enkele gerapporteerde voordelen voor de huid. Volgens de Internationale Olijfraad bevat olijfolie veel vitamines, waaronder A, D en K, evenals vitamine E.

2. Het heeft antioxiderende eigenschappen

Olijfolie is ook een antioxidant, dus het kan helpen om schade door kankerverwekkende ultraviolette straling te voorkomen of ongedaan te maken. Het heeft een zeer hoge concentratie van een ingrediënt genaamd squaleen in vergelijking met de andere soorten vetten en oliën die mensen normaal eten. Het squaleen geeft olijfolie de extra antioxidant boost.

De antioxiderende eigenschappen van olijfolie beschermen huidcellen tegen omgevingsschade en ontstekingen. Dit betekent bescherming tegen vroegtijdige veroudering en tekenen van irritatie of roodheid.

3. Het hydrateert en bestrijdt bacteriën

Als je vatbaar bent voor acne, kan het gebruik van een zeep gemaakt met olijfolie helpen om je acne te verminderen door de bacteriën te doden die de acne veroorzaken. Gebruik het in dit geval wel enkel als zeep, niet als vochtinbrengende crème, want dan kan het juist weer minder goed zijn voor een acne gevoelige huid, omdat het de poriën kan verstoppen.

Van olijfolie is ook bekend dat het je huid hydrateert. Het voorkomt waterverlies. Het belangrijkste voordeel van olijfolie is om de huid te hydrateren door waterverlies te verminderen. Deze hydratatie verhoogt het watergehalte van de huid, waardoor de gezondheid en het uiterlijk verbeteren. Olijfolie is dan ook super goed om een droge huid te behandelen.

4. Voorkomt vroegtijdige veroudering

Olijfolie is rijk aan vitamine A, D, K en E, evenals squaleen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress op de huid (wat kan leiden tot versnelde huidveroudering).

5. Breekt make-up af

Olijfolie is geweldig voor het afbreken van wasachtige substanties zoals waterproof mascara en eyeliner. Met de toegevoegde voordelen van antioxidanten en hydraterende squaleen, hydrateert het de tere huid rond de ogen en voedt het de wimpers op dezelfde manier als de conditioner op het haar werkt. Hoewel olijfolie kan afbreken en in olie oplosbare resten (zoals make-up en talg) over de huid kan verplaatsen, kan het ze niet van het huidoppervlak verwijderen – er is een oppervlakteactieve stof nodig om make-up volledig te verwijderen.

6. Geneest wonden

De ontstekingsremmende ingrediënten in olijfolie kunnen helpen bij wondgenezing. Triterpenen, die aanwezig zijn in veel plantaardige oliën en in het bijzonder in olijfolie, helpen bij veel biologische reacties zoals die nodig zijn voor wondgenezing: celmigratie, celproliferatie en collageenafzetting. Ze verbeteren het wondherstel door de tijd die nodig is voor wondsluiting te verkorten.

Olijfolie voor de huid kopen

Hieronder volgen de beste huidverzorgingsproducten met olijfolie.

Hoe kun je olijfolie gebruiken

Olijfolie is te vinden in veel huidverzorgingsproducten, namelijk serums en gezichtsoliën. Omdat het een verzachtend middel is met occlusieve eigenschappen, zal olijfolie het beste werken als er maximaal vocht in de huid zit, wat normaal gesproken in de laatste stap van de huidverzorgingsroutine is (overdag, gebruik net voor zonnebrandcrème) Je kunt het eerder gebruiken of gemengd met je vochtinbrengende crème. En zoals bij alle moisturizers, is de beste tijd om olijfolie aan te brengen wanneer je huid nog een beetje nat is van je douche of bad.

Minder is ook meer. Doe dus rustig aan en gebruik niet teveel. Er is geen reden om druipend met olijfolie rond te lopen om de ongelooflijke voordelen ervan te genieten. Te veel gebruiken kan zelfs leiden tot verstopte poriën bij sommige huidtypes.

Bijwerkingen van olijfolie

Hoewel elk huidtype baat kan hebben bij olijfolie, wordt het minder aangeraden om het te gebruiken als je huid verstopt is of als je last van acne hebt. De vetzuren die in olijfolie voorkomen – en alle plantaardige oliën en boters in het algemeen – zijn de voedingsbron voor de groei van bacteriën en gisten die acne veroorzaken. Olijfolie is dus niet ideaal voor een acnegevoelige huid. De oliezuurcomponent van olijfolie kan dermatitis ook verergeren. Olijfolie lijkt ook geen antibacterieel effect te hebben zoals sommige andere plantaardige oliën (met name kokosolie), dus het mag niet alleen als make-upremover worden gebruikt. Tot slot, als je huid vettig wordt, produceert deze van nature een hoog talggehalte, waardoor de behoefte aan meer verzachtende middelen in je dagelijkse routine overbodig wordt.

Bovendien is olijfolie een zware olie die niet gemakkelijk door de huid wordt opgenomen. Veeg overtollige olie weg om verstopping van de poriën of bacteriën te voorkomen. Kies een product van hoge kwaliteit dat geen toevoegingen of chemicaliën bevat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *