etherische olien slaap

6 etherische oliën die je snel in slaap laten vallen

Als je schoonheidsslaapje een serieuze boost nodig heeft, hebben we precies de remedie: etherische oliën. Natuurlijk ruiken ze geweldig, maar hun voordelen gaan verder dan hun geuren. Deze ongelooflijke brouwsels bieden een volledig natuurlijk alternatief voor het gemiddelde slaapsupplement.

Etherische oliën met een kalmerend effect bevorderen niet alleen de slaap, maar ze kunnen ook angst verminderen, de bloeddruk verlagen en stress verminderen die zich gedurende de dag opbouwt. Adem in via een diffuser of watje, of breng ze op verschillende manieren aan: gemengd in een crème, of opgeschud met een basisolie waarmee je je kunt besproeien.

Voordat je verder leest, onthoud altijd het volgende: etherische oliën mogen niet direct worden aangebracht zonder eerst te worden verdund. Ze zijn sterk geconcentreerd – wat een deel van de reden is waarom ze zo effectief werken. Blijf lezen voor zes van de beste essentiële oliën om te slapen en maak je klaar voor een heerlijke nachtrust

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn de essentie van een plant. Je kunt het zien als een geschenk van de aarde, voor jou gedestilleerd en bereid om de kracht van de natuur naar je huis te brengen.

In veel planten – verborgen in wortels, zaden, bloemen, schors – zitten geconcentreerde, zeer krachtige chemische verbindingen. Deze natuurlijke verbindingen zijn etherische oliën, ook we essentiële oliën genoemd. Essentiële oliën geven een plant zijn geur, beschermen hem tegen gevaarlijke omgevingsfactoren en helpen hem zelfs bij bestuiving, naast andere belangrijke functies en voordelen.

Etherische oliën bieden ontzettend veel voordelen voor onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. In dit artikel wordt ingegaan op de etherische oliën die je slaap kunnen bevorderen.

Hoe werken etherische oliën?

Wanneer je een flesje pure etherische olie opent, worden je zintuigen onmiddellijk gevuld met zijn krachtige aroma, zelfs van een afstand. Wat je neus detecteert, zijn de natuurlijk voorkomende elementen van de etherische olie.

Elke etherische olie varieert in zijn natuurlijke samenstelling, dus aroma’s en voordelen zijn ook uniek. Lavendelolie bevat bijvoorbeeld elementen die het effectief maken voor het verzachten van huidirritaties, het verminderen van angstgevoelens en gevoelens van spanning, en het bevorderen van een rustgevende omgeving om te slapen.

Je kunt etherische oliën, wanneer ze verdunt zijn met een dragerolie zoals bijvoorbeeld amandel, kokos of jojoba, aanbrengen op de huid. Je kunt de oliën ook in een diffuser doen zodat ze door heel je huis verspreidt worden, of inademen via een watje.

Etherische oliën die slaap bevorderen

Hieronder volgen 6 etherische oliën die je helpen sneller in slaap te komen.

1. Ylang-Ylang olie

Ylang-ylang-bloemen komen voort uit de takken van de canangaboom, afkomstig uit Indonesië. Ze produceren een olie die effectief is bij het verminderen van hypertensie vanwege de kalmerende effecten. Het kan niet alleen helpen om sneller in slaap te vallen, maar het werkt ook als aromatherapie. De olie kan stress en angst verminderen. Bovendien heeft ylang-ylang ook een heerlijke geur, een licht bloemig aroma dat heerlijk werkt als parfum of als natuurlijke luchtverfrisser. Ylang-ylang mag niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht, maar het kan worden gemengd met een basisolie, zoals zoete amandel- of kokosolie, of zelfs een vochtinbrengende crème voor een zoetgeurende lotion.

Kamille is een van de bekendste natuurlijke kalmerende middelen, waardoor het op zijn beurt een van de meest briljante essentiële oliën is om van te gaan slapen. Of het nu wordt gedrenkt om thee te zetten of wordt geëxtraheerd in de vorm van een olie, het gebruik van kamille als kalmerend middel is al eeuwenlang bekend en is een van de meest populaire manieren om slapeloosheid te bestrijden. De kracht van de plant is echter niet alleen van horen zeggen. Studies hebben aangetoond dat kamille effectief is bij het verlichten van stress en angst. Krijg je dosis aromatherapie door een druppel of twee in dampend water te sprenkelen (met de ogen goed gesloten) en haal 10 keer diep adem. Binnen een mum van tijd ben je in dromenland.

Wie wist dat de olie van deze kleine roze bloemen zo’n effectieve slaapopwekker zou zijn? Valeriaan heeft misschien niet dezelfde reputatie als kamille of lavendel als het gaat om het bevorderen van slaap, maar het wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt om slapeloosheid te verminderen. Het gebruik van valeriaan kan je niet alleen helpen om sneller in slaap te vallen, maar het kan ook de kwaliteit van je slaap verbeteren. Diepere rust betekent een bevredigende slaap die je ‘s ochtends energiek maakt.

Neroli is een vaak over het hoofd gezien essentiële olie als het gaat om beter slapen, maar dat moet snel veranderen. De olie wordt gewonnen uit de bloesem van een bittere sinaasappelboom en is door zijn pittige citroengeur een populair ingrediënt in parfums. Neroli heeft een kalmerend effect, vooral in combinatie met lavendelolie en kamille. Het is ook op zichzelf effectief bij het verminderen van stress en bloeddruk, vooral bij vrouwen.

Natuurlijk zou geen lijst met de beste etherische oliën voor slaap compleet zijn zonder lavendelolie, een van de meest algemeen gerapporteerde natuurlijke bronnen voor het opwekken van een rustige slaap. Lavendelolie is veilig om rechtstreeks op de huid aan te brengen, maar test een kleine beetje op je hand voordat je grotere hoeveelheden aanbrengt. Dep een beetje op de hartslagpunten voordat je naar bed gaat of wrijf een beetje tussen je handpalmen en adem het een paar keer diep in. Verdun zeven druppels in een theelepel basisolie en voeg het mengsel toe aan een bad voor nog een geweldige manier om te ontspannen na een lange dag.

Cederhout is een van de meest basis etherische oliën om te slapen en heeft een geruststellende, houtachtige geur die perfect is in een diffuser voor het slapengaan om je te helpen wegdromen. Cederhout werkt kalmerend. Het kan ook hypertensie en angst verlichten.

Etherische olie diffuser kopen

Om de voordelen van de olie de hele nacht mee te pikken, kun je het beste een eterische olie diffuser gebruiken. Hieronder volgen enkele popualaire modellen.

Andere manieren om je slaap te verbeteren

Je kunt ook wat veranderingen in je levensstijl aanbrengen om je slaapgewoonten te verbeteren:

  • Neem geen cafeïne in na 14.00 uur.
  • Probeer eerder op de avond te eten, vooral als je een medische aandoening hebt die je slaap verstoort, zoals zure reflux.
  • Probeer niet meer op je telefoon of ipad te zitten een uur voor je gaat slapen. Het blauwe licht in telefoons en schermen verstoort de melatonineproductie van je lichaam. Melatonine is een chemische stof die je hersenen produceren en die de slaap reguleert.
  • Breng een bedtijdritueel tot stand. Dit kan je hersenen een signaal geven dat het tijd is om tot rust te komen en je lichaam in slaapstand te brengen. Simpele strategieën, zoals een warm bad nemen en een pyjama aantrekken, kunnen vaak de slag slaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *